Nord Stream.   Leave a comment

Nord Stream.

09/09/2011

Ο αγωγός έγινε και χαίρομαι πολύ γι’αυτό.

Το 25% των αναγκών της Ευρώπης θα καλύπτει.

Ο Πουτιν ακολουθει την ρότα και κερδίζει. Σε βάθος χρόνου κερδίζει σίγουρα και δίνει και μια σταθερότητα. .

Θυμάμαι πολύ ζωντανά τον Σρεντερ και τον Πουτιν να μιλούν για τον αγωγό. Σκέφτηκα τότε: οι Γερμανοί θυμήθηκαν τον Μεγάλο Μπίσμαρκ. ,

Αυτό τον μήνα Ρώσοι και Αμερικανοί έκαναν μια πολύ καλή συμφωνία. Την οποία φυσικά και πρέπει να υλοποιήσουν.

4444

http://www.euro2day.gr/news/world/125/articles/656203/ArticleNewsWorld.aspx

Η Ρωσία διοχέτευσε τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στον νέων αγωγό που διασχίζει την Βαλτική Θάλασσα προς την Γερμανία, αυξάνοντας τον «κλοιό» της Μόσχας στην ελκυστική αγορά ενέργειας της Ευρώπης.

Με την λειτουργία του αγωγού Nord Stream, ενός αγωγού αξίας 10 δισ. δολαρίων, η Ρωσία αποκτά την πρώτη άμεση εξαγωγική σύνδεσή της με τις δυτικές αγορές, παρακάμπτοντας την Ουκρανία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Ο Nord Stream αρχικώς θα προσφέρει έως 27,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Δανία, επιτρέποντας στην Ρωσία να μειώσει την εξάρτηση από τους ουκρανικούς αγωγούς, οι οποίοι μεταφέρουν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της.

4444

http://greek.ruvr.ru/2011/09/08/55869454.html

Οι διαφορές γύρω από το φυσικό αέριο που είχε προκληθεί από το Κίεβο με τη Μόσχα, χάνουν τώρα την επικαιρότητά τους. Παρά τα τεχνάσματα των ουκρανικών αρχών, που έβαλαν σαν σκοπό τους να πετύχουν εντελώς  αδικαιολόγητα τη μείωση της τιμής του ρωσικού καυσίμου, είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ουκρανίας να μετριάσει τα πάθη της και να συμφωνήσει για συμβιβασμό,- επισημαίνουν πολλοί εμπειρογνώμονες.

Η έναρξη της λειτουργίας του «Nord Stream» συνέπεσε χρονικά με την εξαπολυμένη από το Κίεβο εκστρατεία με σκοπό την απόκτηση νέων προνομίων από τη Ρωσία.

Οι ουκρανικές αρχές απειλούν να περιορίσουν κατά πολλές φορές την αγορά του ρωσικού φυσικού αερίου κατά παράβαση της ισχύουσας διακυβερνητικής Συμφωνίας, να αναδομήσουν την  Naftogaz της Ουκρανίας, που εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία και να υποβάλλουν έφεση στο Δικαστήριο Διαιτησίας της Στοκχόλμης. Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ελέγξει τις ρωσο-ουκρανικές Συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου.

Σε σχέση με αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ορθά κοφτά ότι οι Συμφωνίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο δεν απαιτούν καμία επέμβαση από τα έξω.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο, για να το πούμε παραστατικά, «μπερδεύεται στις καταθέσεις της». Ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ έλεγε ότι  μετά την αναδόμηση της  Naftogaz η Συμφωνία θα πρέπει να επαναθερωηθεί αναπόφευκτα, σήμερα όμως λέει  ότι πρέπει να εφαρμόζεται. Μήπως μπορεί να γίνει διαφορετικά;  Στο κείμενο της Συμφωνίας αναφέρεται σαφώς ότι σε περίπτωση αναδόμησης της ουκρανικής εταιρείας οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της Συμφωνίας,  περνούν στους διαδόχους της. Η επίκληση δε του Κιέβου σε δήθεν «δουλικούς» όρους είναι απολύτως αβάσιμη,- θεωρεί ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλερ,

– «Σχηματίζεται η εντύπωση ότι τον πρόεδρο της Ουκρανίας τον παραπλανούν σχετικά με τα όρια και τις ταρίφες διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς επίσης και τις τιμές παροχής του για τους καταναλωτές της Ουκρανίας.

Οι ταρίφες διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου στην Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι είναι στη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία. Μάλιστα, η τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία είναι χαμηλώτερη απ’ ό,τι για την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Η ουκρανική τιμή του καυσίμου συγκρίνεται με την γερμανική και αυτό, παρ’όλο που στη  Γερμανία η Γκαζπρόμ  έχει μερίδιο στους κεντρικούς αεριαγωγούς, ενώ στην Ουκρανία δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο»,- παρατήρησε ο Αλεξέι Μίλερ.

Παρ’ όλα αυτά η Μόσχα είχε προτείνει επανειλημμένα  συμβιβασμούς στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα  τις ενοποιητικές εκπτώσεις στο φυσικό αέριο  σε περίπτωση ολόπλευρης ένταξής της στην Τελωνειακή ΄Ενωση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Είτε τη μείωση της τιμής σε περίπωση συγχώνευσης της Naftogaz  με την Γκαζπρόμ. Οι ουκρανικές δε αρχές αγνοούν επίμονα αυτές τις προτάσεις. Αντί για αυτό επινοούν νέους τρόπους πίεσης στη Μόσχα είτε θέλουν να πάρουν όφελος από την εισαγωγή της ρωσικής πρώτης ύλης, εκμεταλλευόμενες την διαμετακομιστική κατάσταση της χώρας τους. Ίσως η έναρξη της λειτουργίας του «Nord Stream» θα μετριάσει τα πάθη του Κιέβου και θα το κάνει να γίνει πιο ευέλικτο.

4444

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=307640

Μπήκε το νερό στο αυλάκι και από χθες «κυλάει» το φυσικό αέριο της Gazprom στο ρωσογερμανικό αγωγό «ανοικτής θαλάσσης» Nord Stream.

Ο αγωγός, μήκους 1,224 χλμ., μία επένδυση 11 δισ. δολαρίων, ο οποίος διασχίζει τη Βαλτική, θα τροφοδοτήσει με έως 55 δισ. κυβικά μέτρα την ευρωπαϊκή αγορά από τις αρχές Οκτώβρη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και την Πολωνία.

Ν.Τ.

 

Advertisements

Posted September 9, 2011 by bmplefour in Russia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: