Μια αιτία πολέμου που δεν είναι και τελικά τόσο σοβαρή.   Leave a comment

Μια αιτία πολέμου που δεν είναι και τελικά τόσο σοβαρή.

12/09/2011

Ο Ερντογαν βρήκε μια αιτία πολέμου με το Ισραήλ, αλλά κάνει υπομονή!!!! Πλάκα έχει. Αλίμονο σε όσους παρασυρθούν από την ρητορεία και την τακτική του.

Το Ισραήλ δεν πρέπει να παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την πορεία του. Η Αίγυπτος και τα υπόλοιπα αραβικά κράτη είναι τα πολύ σημαντικά για εσάς.

4444

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63375084

Προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου υπόσχονται ότι θα καταβάλλουν οι ηγέτες των δύο χωρών μετά την επίθεση εξαγριωμένου πλήθους εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο, η οποία φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι Ισραηλινοί διπλωμάτες και οι οικογένειές τους έχουν αποχωρήσει από το Κάιρο.

Η επίθεση, που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Αιγυπτίων και τον τραυματισμό πάνω από χιλίων ανθρώπων, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή ρήγματος στις σχέσεις των δύο χωρών από την ειρηνευτική συμφωνία του 1979. Το Ισραήλ φοβάται ότι κλιμακώνεται η απομόνωσή του από τις γύρω χώρες μετά την “Αραβική Ανοιξη” και πως ειδικά η Αίγυπτος στρέφεται εναντίον του μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Αίγυπτο όσον αφορά την προσήλωσή της στην ειρήνη με τη χώρα του και ευχαρίστησε προσωπικά τον Μπαράκ Ομπάμα, που επιστράτευσε, όπως είπε, όλα τα μέσα και την επιρροή του και απέτρεψε τα χειρότερα με την παρέμβασή του. Ο Νετανιάχου έστειλε ταυτόχρονα μήνυμα στον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, να αποφύγει κινήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Α. Λίμπερμαν, είπε ότι η διατήρηση ειρηνικών σχέσεων με την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντική τόσο για την Αίγυπτο όσο για το Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η νέα στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου δεσμεύτηκε ότι θα τιμωρηθούν όσοι αποδεδειγμένα συμμετείχαν στα επεισόδια, ότι θα προστατεύσει τις ξένες διπλωματικές αποστολές και ότι θα παραμείνουν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της κρατικής ασφάλειας. Ουσιαστικά, διατηρούνται τα στρατοδικεία, η κατάργηση των οποίων ήταν από τα βασικά αιτήματα της διαδήλωσης στην Πλατεία Ταχρίρ που είχε την αιματηρή κατάληψη της περασμένη Παρασκευής.

4444

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63375244

“Το επεισόδιο της 31ης Μαΐου 2010 στο (πλοίο) Μαβί Μαρμαρά, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, δεν ήταν σύμφωνη με οποιονδήποτε διεθνή νόμο. Στην πραγματικότητα ήταν αιτία πολέμου. Εντούτοις, όπως αρμόζει στο μεγαλείο της Τουρκίας, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε με υπομονή”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Αποσπάσματα της συνέντευξης στο Αλ-Τζαζίρα, η οποία είχε μεταφραστεί στα αραβικά, μεταδόθηκαν την Πέμπτη. Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έδωσε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Κυριακής περισσότερα αποσπάσματα στα τουρκικά.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως τουρκικά σκάφη θα αναλάβουν να προστατεύουν στο μέλλον τέτοιες αποστολές.

Η Τουρκία υποβάθμισε τις σχέσεις με το Ισραήλ εξαιτίας του επεισοδίου.

4444

Έμαθα ότι ο Ερντογαν δήλωσε ότι δε θα πάει στην Γάζα.

Άκουσα και τον Νταβουτογλου. Οι τούρκοι συμμορφώνονται. Δεν είναι χαζοί.

Το Ισραήλ πρέπει να μένει στην ρότα.

4444

10/09/2011

Είναι τυχαίο ότι ο όχλος των διαδηλωτών στο Κάιρο επιτέθηκε στην Πρεσβεία του Ισραήλ;

Για μένα όχι.

Έβλεπα και άκουγα στο μεσημεριανό δελτίο έναν διαδηλωτή να λέει: δε με νοιάζει να χάσω και την ζωή μου, αρκεί να κατεβάσω την σημαία του Ισραήλ.

Το να χάσεις την ζωή σου σε μια τέτοια περιοχή, μια τέτοια χρονική περίοδο, είναι το μόνο εύκολο, αλλά δεν αξίζει τον κόπο. Κάποιοι σε εκμεταλλεύονται διαδηλωτή. Τα αιτήματα σου είναι να γίνουν εκλογές και να δικαστούν όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα. Το αίτημα σου είναι οι μεταρρυθμίσεις.

Μια επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ είναι στην ουσία μια μετατόπιση του πολιτικού βάρους, από τις μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο, από το εσωτερικό, στο εξωτερικό.

Το Ισραήλ τήρησε την ειρήνη με την Αίγυπτο με σοβαρότητα και σύνεση, δεν μπορεί όμως να μην αντιδράσει σε μια εσκεμμένη επίθεση στο έδαφος του από παλαιστίνιους τρομοκράτες. Μην παρασύρεσαι από την ρητορική του  Ερντογαν, διαδηλωτή γιατί θα πληγώσεις τον εαυτό σου, αν τα πράγματα ξεφύγουν και δεν αξίζει.

Αυτός που προκάλεσε το σοκ στο Ισραήλ το 1973 ήταν και αυτός που έκανε την ειρήνη το 1979. Ο Ανουαρ Σαντάτ. Αυτός σου χάρισε τόσα χρόνια ειρήνης και ευημερίας. Το Ισραήλ κράτησε το λόγο του.

Το Ισραήλ είναι ο βράχος που σπάζει το κύμα.

Ο Φαφλατάς ο Ερντογαν μην σας παρασέρνει, κοιτάξτε το συμφέρον της Αιγύπτου.

Η κρίση με τον Ερντογαν περνά σε άλλη διάσταση, αν συνεχίσει θα έχουμε σίγουρα πολεμική αναμέτρηση στον Αέρα και στην Θάλασσα. Είναι υποχρεωμένο το Ισραήλ να αντιδράσει στρατιωτικά, αλλιώς θα παψει να είναι βράχος.

Η ρήξη της κυβέρνησης του Ερντογαν με το Ισραήλ είναι μέρος της στρατηγικής τους.

Θέλω η σύγκρουση να γίνει στην θάλασσα και να συμμετάσχουν πλοία και αεροπλάνα. Θέλω να είναι σύντομη χρονικά με μεγάλη ένταση, όπως έκανε ο Πουτιν μετά την επίθεση που δέχτηκε από την Γεωργία.

Το Ισραήλ θα βγει κερδισμένο. Η Τουρκία θα ηρεμήσει και όλη η περιοχή θα ηρεμήσει.

Ήταν μεγάλος ηγέτης ο Αραφάτ; Λαοπλάνος σίγουρα ήταν, μεγάλος ηγέτης που προβλέπει το μέλλον ήταν; Ο Σαντατ αντίθετα ήταν. Άσχετα αν τον δολοφόνησαν οι φανατικοί μουσουλμάνοι έδωσε στην Αίγυπτο μια ρεαλιστική και πολύτιμη ειρήνη. Έτσι είναι οι ηγέτες. Ο Σαντατ θα μπορούσε να μην κάνει ειρήνη, όμως τι θα κέρδιζε σε εθνικό επίπεδο; Τίποτα. Σε προσωπικό βέβαια θα ζούσε μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η Ειρήνη με το Ισραήλ έφερε μια σταθερότητα.

Η Κύπρος είναι πολύ σημαντική για το Ισραήλ και το αντίστροφο, είναι ένα άνοιγμα με βάθος.

Advertisements

Posted September 12, 2011 by bmplefour in Israel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: