Πρέπει να φύγουν. Είναι τυχοδιώκτες ο ΓΑΠ και οι υπόλοιποι.   Leave a comment

Πρέπει να φύγουν. Είναι τυχοδιώκτες ο ΓΑΠ και οι υπόλοιποι.

26/09/2011

Το έχω γράψει πολλές φορές: θέλω πρόωρες εκλογές. Έχω γράψει ότι όσο καθυστερούν οι πρόωρες εκλογές τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Οι άνθρωποι είναι τυχοδιώκτες και εσκεμμένα έχουν σύρει την Ελληνική κοινωνία στο χορό του Ζαλόγγου. Εσκεμμένα.

Τα ντοκουμέντα που βγαίνουν συνεχώς στην δημοσιότητα, δείχνουν τι άθλιο παιχνίδι έπαιξε ο Γιώργος Παπανδρέου και οι η κυβέρνηση του. Ενώ ούρλιαζε ότι λεφτά υπάρχουν και ήξερε ότι δεν υπάρχουν, είχε σχεδιάσει σε γενικές γραμμές την κατεύθυνση που θα ακολουθουσε.

Τον σιγοντάριζαν και τα «τσιράκια» του. Θυμάστε τις δηλώσεις περί Τιτανικού του κ Παπακωνσταντίνου. Εσκεμμένες δηλώσεις. Όμως τα ψέματα έχουν κοντά πόδια.

Αυτοί δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα. Τόσα χρόνια στην εξουσία, έχουν κάνει μπάζες.

Δε φτάνει όμως ότι μας οδήγησαν στην Τρόικα, δεν εφαρμόζουν ούτε τα προφανή. Βγήκαν σε τηλεοράσεις, σε ραδιόφωνα, σε εφημερίδες, παντού και είπαν ρητά ότι θα εφαρμόσουν την αναλογία 10 προς 1 στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Αλλά ψέματα. Ο Σαμαράς στην ΔΕΘ, είπε ότι διόρισαν από την πίσω πόρτα 25.000 άτομα. Ήρθε μετά η Τρόικα και είπε για 24.000 παράνομες προσλήψεις. Δεν τηρήθηκε η αναλογία.

Από την μια μεριά ετοιμάζονται να απολύσουν Δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη προσλαμβάνουν από την πίσω πόρτα. Κάτι που είναι εντελώς άδικο για τους Δημοσίους Υπαλλήλους που υπηρετούν είδη στο Δημόσιο.

Για να προσλάβει 24.000 νέους υπαλλήλους, θα έπρεπε να αποχωρήσουν 10 επί 24.000 ίσον 240.000. Αυτό δεν έγινε και έρχεται σωστά η Τρόικα και ζητά εξηγήσεις και θέλει μια εξισορρόπηση.

Οι άνθρωποι είναι Τυχοδιώκτες. Διώξτε τους. Δε βλέπετε ότι σας καταστρέφουν;

Στην Ιαπωνία σε 5 χρόνια έχουν αλλάξει 6 πρωθυπουργούς. Όποιος δεν κάνει φεύγει. Πάει σπίτι του.

Η Οικονομία νεοέλληνα είναι απλή υπόθεση. Ατιμωρησία, Διαφθορά, Κλεπτοκρατια, Ασυλία και άλλα πράγματα που πρέπει να αλλαχτούν. Κανένας τυχοδιώκτης δεν κάνει τέτοιες αλλαγές, γιατί δεν θέλει. Γιατί πολλοί από αυτούς που γνωρίζει θα πάνε φυλακή.

Θέλω πρόωρες εκλογές, δεν μπορώ να πληρώσω τα άδικα χαράτσια του Τουρκογλου και των άλλων. Η Τρόικα τους είπε: πιάστε την διαφθορά, φτιάξτε δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο Παπανδρέου, ο Μπενι και οι υπόλοιποι Υπουργοί και Βουλευτές, δεν πρόκειται να φύγουν οικιοθελώς. Αν όμως δεν φύγουν οι πολίτες θα υποφέρουν ακόμα περισσότερο.

Πρέπει να κάνω εξετάσεις και δεν έχω βιβλιάριο υγείας. Και είναι πολύ σαν και εμένα. Άνεργοι και χωρίς ασφάλιση. Δεν με καλύπτουν οι Πασοκοι. Θα πεθάνουμε εμείς για να ζήσουν αυτοί;

4444

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=310521

ΤΗΝ ΩΡΑ που η Αθήνα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, «εκλιπαρώντας» για την καταβολή της έκτης δόσης και με τους δανειστές να επιβάλλουν καθεστώς επικυριαρχίας στην ελληνική επικράτεια, η Κύπρος προωθεί την υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσία για τη χορήγηση δανείων έως 2,5 δισ. ευρώ.

Το… κακό ελληνικό προηγούμενο με την τρόικα φαίνεται όμως πως, εκτός από τη Λευκωσία, οδηγεί και τη Ρώμη στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού, τη στιγμή που το Πεκίνο μπαίνει στο παιχνίδι, θέτοντας προϋποθέσεις για τη χρηματοδοτική στήριξη της Ευρώπης.

Η κυπριακή κυβέρνηση, βλέποντας τις ασφυκτικές συνέπειες που προκαλεί στην ελληνική οικονομία και κοινωνία το μνημόνιο και τα προγράμματα «διάσωσης» Ε.Ε. και ΕΚΤ, επιχειρεί διά του υπουργού Οικονομικών της να ανοίξει διαύλους χρηματοδότησης με ευνοϊκότερους όρους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κίκης Καζαμίας -μιλώντας στο ΡΙΚ- ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο καταβάλλουν προσπάθειες, για να εξασφαλίσουν μακροχρόνιο δάνειο από οποιεσδήποτε διαθέσιμες πηγές.

Με τη λογική πως ως δανειολήπτες δεν υπάρχει η πολυτέλεια για την επιλογή αυτών που έχουν πρόθεση να δανείσουν, η Λευκωσία «αδειάζει» ουσιαστικά την Αθήνα, που φέρεται να οδηγήθηκε συντεταγμένα και χωρίς να ρίξει ούτε μία… τουφεκιά στην αγκαλιά ΔΝΤ, Ε.Ε. και Γερμανίας.

Απεναντίας, η ελληνική πλευρά αποκαλύφθηκε πως εξέταζε το πρόβλημα του χρέους και πως ο Γ. Παπανδρέου συζητούσε με τον Ντ. Στρος Καν από την εποχή που ο νυν πρωθυπουργός ήταν στην αντιπολίτευση.

Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 η ελληνική πλευρά επέμεινε στον ίδιο μονόδρομο, καθώς τον Ιανουάριο του 2010 φήμες έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο πώλησης ελληνικών ομολόγων σε κινεζικές τράπεζες.

Τότε, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσιεύματα ότι έδωσε εντολή στην Goldman Sachs για πώληση ελληνικών ομολόγων στην Κίνα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με όσα είχε μεταδώσει το Reuters. «Τα νούμερα που αναφέρονται δεν ισχύουν», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωσή του.

Σημειωτέον πως οι «Financial Times» και η «Wall Street Journal» ανέφεραν ότι η Ελλάδα στρεφόταν στην Κίνα για πώληση ομολόγων έως 25 δισ. ευρώ, στην προσπάθειά της να αποσοβήσει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις χρέους στην Ε.Ε.

Περίπου την ίδια περίοδο, το υπουργείο Οικονομικών -για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους- περιοριζόταν στα μόλις 5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 18 δισ., που είχαν προσφερθεί στην πρώτη μεγάλη έκδοση ομολόγων.

Τότε, η Ελλάδα παρέμενε ακόμη εκτός ΔΝΤ-Ε.Ε., το μνημόνιο δεν είχε υπογραφεί και τα spreads του 10ετούς ομολόγου δεν ξεπερνούσαν τις 200 μονάδες βάσης. Μέχρι τη στιγμή, που ο (τότε) αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισε τις δηλώσεις του περί «Τιτανικού», πυροδοτώντας σταδιακά το κερδοσκοπικό παιχνίδι στις διεθνείς αγορές…

Όμως, στα μέσα Ιουλίου 2011 «έσκασε» και η περίφημη υπόθεση των 25 δισ. ευρώ, όταν σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Ιβάν Σαββίδης -βουλευτής της ρωσικής Δούμας- ισχυρίστηκε πως η Μόσχα είχε προσεγγίσει την Αθήνα για τη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου. Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, μιλώντας στον Θανάση Αυγερινό ισχυριζόταν πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προτείνει στον Γ. Παπανδρέου να συνεισφέρει οικονομικά, αλλά ο έλληνας πολιτικός του μιλούσε για… οικολογικά ζητήματα. Να σημειωθεί πως ο Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είχε αρνηθεί ότι οποιοσδήποτε του είχε προτείνει οικονομική βοήθεια και για τον λόγο αυτό «αναγκάστηκε» να υπογράψει το μνημόνιο…

Στις αγκάλες του μνημονίου

Όπως και να έχει η κατάσταση (και προπάντων οι διεργασίες, που εξυφαίνονταν στο παρασκήνιο), η ουσία είναι πως η ελληνική πλευρά κατέληξε στις αγκάλες του ΔΝΤ-Ε.Ε. και υπέγραψε το μνημόνιο, οδηγώντας τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία στην τωρινή δεινή θέση.

Διαδρομή, που σταδιακά αποτυπωνόταν στην διακύμανση της διαφοράς επιτοκίου του ελληνικού ομολόγου από το αντίστοιχο γερμανικό (spreads). Αρχικά, περνώντας τις 200 μ.β. και στη συνέχεια -με αφορμή σωρεία άστοχων δηλώσεων και ατυχών ενεργειών- τα spreads πέρασαν σταδιακά τις 1.000 και 1.500 μονάδες βάσης, φθάνοντας σε αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση (της ομάδας eZMarket), η προσέγγιση των 1.500 μ.β. συνοδεύτηκε από έντονες πιέσεις των δανειστών και «αγωνιώδεις» προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους ξένους για την πρόθεσή της να εκπληρώσει τους όρους δανεισμού. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, η εκτίναξη των spreads άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για νέο γύρο έντονων πιέσεων στα ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και εσχάτως της Γαλλίας.

Οικονομικοί παράγοντες σημειώνουν πως, εάν η Κύπρος εξασφαλίσει τελικά τα 2,5 δισ. ευρώ, πιθανόν να αποφύγει το «ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης» και τον σφικτό εναγκαλισμό ΔΝΤ-Ε.Ε.-Γερμανίας.

Επιπλέον, η προσπάθεια της Ρώμης να εξασφαλίσει τη στήριξη του κρατικού fund της Κίνας ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η Αθήνα θα έπρεπε να είχε αναζητήσει εναλλακτικές πηγές δανεισμού και σε κάθε περίπτωση να είχε διαπραγματευτεί με τους δανειστές.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό, αφού όλοι γνωρίζουν ότι η Κίνα είναι ίσως ο μοναδικός παίκτης στον κόσμο που μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες για την Ευρώπη, εάν διαθέσει μέρος από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματά της, που φτάνουν στα 3,2 τρισ. δολάρια (!), για να αγοράσει κρατικά ομόλογα υπερχρεωμένων κρατών.

Αναμφίβολα, το Πεκίνο δράττεται της αφορμής και επιχειρεί να μπει σφήνα στην Ε.Ε. (ορισμένοι ευρωπαίοι αναλυτές μιλούν ανοιχτά για κινεζικό «δούρειο ίππο»), ωστόσο οι τελευταίες κινήσεις της κυπριακής και ιταλικής κυβέρνησης δείχνουν στην Αθήνα τι θα μπορούσε να έχει κάνει προκειμένου να αποφύγει τα σημερινά αδιέξοδα…

4444

 

Το Γερμανικό Stern Αποκαλύπτει.

26/09/2011

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7641

 

«Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, ωστόσο οι πλούσιοι βγάζουν την περιουσία τους στο εξωτερικό. Οι πολιτικοί μαίνονται, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Και οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό «Stern».

Η περίπτωση του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου απασχόλησε με πηχυαίους τίτλους τα μέσα ενημέρωσης, όταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εφοπλιστής της Ελλάδας βρέθηκε στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών. Για πρώτη φορά φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα η κυβερνητική εξαγγελία ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να επωμιστούν το βάρος του χρέους, προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Ωστόσο δύο ημέρες μετά την κλήση των Αρχών για τακτοποίηση της οφειλής του, σύμφωνα με διαρροή της ΕΥΠ, εκείνος μετέφερε στην Ελβετία 600 εκατ. ευρώ. Ηταν ένα είδος προειδοποίησης του δισεκατομμυριούχου ότι θα ήταν καλύτερα να τον αφήσουν στην ησυχία του, παρά να μεταφέρει το σύνολο των επιχειρήσεών του στο εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει – γράφει το «Stern» – ότι όλα παραμένουν όπως ήταν παλιά: O λαός θα πρέπει να κάνει οικονομίες, ενώ εκείνος που έχει χρήματα και διασυνδέσεις δεν έχει τίποτα να φοβάται.

Ως προς αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ΙΟΒΕ, παρατηρεί: «Είμαστε μια φτωχή χώρα των πλούσιων ανθρώπων. Και αυτοί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, επειδή λείπει η πολιτική βούληση. Εδώ συνεχίζει να κυριαρχεί το πελατειακό σύστημα. Τα συμφέροντα της πολιτικής και της οικονομίας είναι στενά συνυφασμένα, και οι πολιτικοί δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν αυτό το καθεστώς».

Πριν από έναν χρόνο ακόμη ο Στουρνάρας ήταν αισιόδοξος ότι θα αποκαλυπτόταν το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής από τον εντοπισμό μέσω δορυφόρου πολυτελών κατοικιών με πισίνες και τη δημοσιοποίηση λιστών με γιατρούς και δικηγόρους που πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους βοηθούς τους.

«Αλλά δεν έπιασαν κανένα μεγάλο ψάρι», λέει. «Δεν ξέρω κανέναν που να καταδικάστηκε. Οι μικρομεσαίοι επωμίζονται το βάρος. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αποτελεί ένα δηλητήριο για την κοινωνία, που θα ζητήσει να εκδικηθεί».

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Διομήδης Σπινέλλης αναφέρει: «Αγωνιζόμαστε σε πολλά μέτωπα. Η είσπραξη των φόρων κοστίζει πολύ αίμα και ιδρώτα». Ο Σπινέλλης κατασκευάζει ήδη ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, στο οποίο θα διασταυρώνει πληροφορίες από διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις. «Εργαζόμαστε μέχρι και τρεις συνεχόμενες μέρες χωρίς να κοιμόμαστε. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να κινητοποιείς τους συνεργάτες σου».

Λέει ότι αναγκάστηκε να απολύσει 200 άτομα, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ρυθμούς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Όσοι έχουν απομείνει, λαμβάνουν λιγότερα χρήματα για περισσότερη δουλειά. Αλλά η αποστολή αξίζει. Το σύστημα του Σπινέλλη εντόπισε μερικούς φοροφυγάδες και κινητοποίησε τις τοπικές εφορίες. Ωστόσο, όπως προσθέτει και ο ίδιος «Η είσπραξη δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, δεν γνωρίζω ποσά».

Σύμφωνα με φορολογικά στοιχεία, 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ και μόνο 73 φορολογούνται για εισόδημα μεγαλύτερο του ενός εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία, περίπου 700.000, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ, επειδή το εισόδημά τους κυμαίνεται δήθεν κάτω των 12.000 ευρώ.

Ο καθηγητής οικονομίας Σάββας Ρομπόλης εκτιμά τις απώλειες από τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών σε 15 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καλυφθεί το ετήσιο δημόσιο χρέος, ενώ αν προσέθετε κανείς και τους φόρους από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, θα εξοικονομούσε άλλα 20 δισ. Και ενώ υπό άλλες συνθήκες στην Ελλάδα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι τόσο καλά όπως και στη Σουηδία, δεν μπορούν να εισπραχθούν αξιόλογα ποσά.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε πρακτικό επίπεδο, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Νικόλας Λέκκας δηλώνει: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη χρεοκοπήσει. Τώρα εφαρμόζουμε αυστηρά τους νόμους», ενώ ταυτόχρονα βγάζει μια λίστα και λέει: «Να ένας γιατρός. Σε επτά χρόνια έχει φορολογηθεί συνολικά για 172.000 ευρώ, ενώ στον λογαριασμό του διαθέτει 5,5 εκατ. ευρώ».

Ο νέος διευθυντής ακολουθεί την πορεία του προκατόχου του Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος με την έναρξη της κρίσης δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης ότι το πάρτι και ο καιρός που οι φοροφυγάδες κατέφευγαν σε βουλευτές ή στον υπουργό οικονομικών έχουν πια παρέλθει. Πολλοί Έλληνες τον πίστεψαν, διότι τους έδωσε θάρρος, ενώ απέσπασε και θετικά σχόλια από τον Τύπο.

Ο ίδιος ο Καπελέρης έγινε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα ασχολείται με μια ομάδα 1.700 πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης του 1 δισ. ευρώ. «Μόνο για 19 περιπτώσεις υπάρχει μια οφειλή προς την εφορία της τάξης των 76 εκατ. ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε πολλά. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο. Όλο το σύστημα της είσπραξης των φόρων πρέπει να αναδιοργανωθεί. Μου είναι δυσάρεστο να ξέρω πόσο μεγάλη είναι η έκταση της φοροδιαφυγής, ενώ οι μικρομεσαίοι υποφέρουν από τις αυξήσεις. Κάνουμε προόδους. Αλλά δεν είμαστε ακόμα στο επίπεδο του να μπορούμε να εισπράξουμε χρήματα από αυτούς που τα έχουν».

Από τους 1.200 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ έδιωξε το 70%. «Ήταν ήδη πολύ καιρό εδώ. Παραείχαν εξοικειωθεί με την πελατεία τους». Πολλοί από τους νέους υπαλλήλους πρέπει να κάνουν εντατικά μαθήματα υπολογιστών, ενώ ο Λέκκας προσθέτει ότι τώρα πλέον μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να τους παγώσουν, πράγμα που γίνεται τώρα και από τις τοπικές εφορίες, καθώς δεν χρειάζεται πλέον η σύμφωνη γνώμη της δικαιοσύνης.

Ωστόσο ο οικονομολόγος Γιάννης Στουρνάρας μιλά για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας. «Μια τέτοια ευκαιρία υπάρχει μόνο μια φορά. Αλλά ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε κάπως ελαφρά το θέμα και διόρισε φίλους σε υψηλά αξιώματα, αφελείς νεαρούς». Ισχυριζόμενοι ότι θα βάλουν τους μεγάλους στη φυλακή, απλώς έμειναν στους ισχυρισμούς. «Δεν είχαν τα μέσα να εφαρμόσουν αυτές τις αξιώσεις. Οι πλούσιοι έχουν καλούς δικηγόρους και έξυπνους συμβούλους», με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών off shore εταιρειών, την καταγραφή των σκαφών στην Τουρκία και τη μεταφορά χρημάτων στην Ελβετία, όπου έχουν καταλήξει σε λογαριασμούς Ελλήνων περίπου 600 δισ. ευρώ. «Και το πάρτι συνεχίζεται», προσθέτει ο Στουρνάρας.

Σε ρυθμούς μακριά από την κρίση κινείται η Μύκονος και όπως αναφέρει ο μάνατζερ ενός κλαμπ: «Στη Μύκονο δεν υπάρχει κρίση, ούτε και σε μας», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να μεσολαβήσει ακόμα και υπουργός, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια θέση στην κοσμοπολίτικη παραλία.

Σκάνδαλο παρ’ όλα αυτά προκλήθηκε, όταν τον Ιούλιο του 2009 σε συναυλία του τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις για 1.500 εισιτήρια, ενώ η ύπαρξή τους δεν είχε καταγραφεί στα λογιστικά βιβλία. Και ενώ το πρόστιμο θα έπρεπε να ανέλθει σε δυο εκατομμύρια, η τοπική εφορία το μείωσε σε 10.000 ευρώ. Η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι χάθηκε στον λαβύρινθο της ελληνικής δικαιοσύνης, σημειώνει το «Stern».

«Το σύστημα προκαλεί κάποιον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όταν λαμβάνει ειδοποιητήρια οφειλών που αφορούν μεγάλα ποσά», δηλώνει ο δικηγόρος Λεωνίδας Χαμόδρακας. «Μέχρι όμως να ξεκινήσει η διαδικασία, περνούν έξι με οκτώ χρόνια. Και το ίδιο το κράτος δεν μπορεί παρά σπάνια να εισπράξει αυτά τα χρήματα. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαφθορά. Απλά λείπει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο συντονισμός, η οργάνωση».

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν πάρα πολλή δουλειά, καθώς σημαντικά ακίνητα μεταφέρονται σε παιδιά ή σε υπερήλικες. Μεταξύ των αιτημάτων των πελατών είναι και η μεταφορά πολυτελών ακινήτων σε off shore εταιρείες, κυρίως με έδρα την Κύπρο. Έτσι, ακόμα και όταν καταφτάνει από το κράτος ένταλμα πληρωμής, δεν υπάρχει τίποτα πλέον στα ονόματα των δικαιούχων.

Οι Έλληνες χρωστούν συνολικά 41 δισ. ευρώ στο κράτος από φοροδιαφυγή. Ήδη ανακοινώθηκε λίστα με 8.000 επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με ακόμα 6.500 πολίτες αφορούν το 90% των συνολικών οφειλών. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έδειχνε αυτή τη λίστα, λέγοντας: «Λεφτά υπάρχουν». Τώρα, ακόμα και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τα Νέα» μιλά για «λίστα-φαντασμάτων», όπως υποστηρίζει το περιοδικό.

Αλλά και επιχειρήσεις που έχουν κηρύξει πτώχευση εδώ και 20 χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών. Ο Χαμόδρακας για παράδειγμα εκπροσωπεί μια κατασκευαστική εταιρεία, που βρίσκεται στη λίστα με χρέος προς το δημόσιο ύψους 3 εκατ. ευρώ. «Αλλά η επιχείρηση έχει κηρύξει πτώχευση από το 1996. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να πάρουν. Και αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες εταιρείες».

Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσουν να εισπραχθούν 8 δισ. από αυτά τα χρέη, όπως εκτιμά ο καθηγητής Ρομπόλης. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και οι δομές του κράτους είναι όπως παλιά. Ακόμη και αν κάποιος εισέπραττε σήμερα το συνολικό χρέος ύψους 350 δισ. ευρώ, οι Έλληνες σε δέκα χρόνια θα βρίσκονταν ξανά στο ίδιο σημείο όπως και σήμερα. Και οι μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η ΕΕ θα τα έκαναν όλα πολύ χειρότερα».

Αυτό που παρατηρεί είναι ότι η μία φορολογική αύξηση διαδέχεται την άλλη, και παρ’ όλα αυτά τα έσοδα του κράτους μειώνονται, επειδή η οικονομία φθίνει. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 10,2%, ενώ οι ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 38%. Τόσο το έλλειμμα όσο και το ποσοστό ανεργίας αυξάνονται. Και η κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν έκτακτο φόρο μέχρι και 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα ακίνητα, το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί μέσω του λογαριασμού ρεύματος.

Ο Ρομπόλης κλείνει καταλήγοντας: «Πρέπει κανείς να ξεκαθαρίσει στους πλούσιους ότι τα πράγματα θα είναι ζοφερά και γι’ αυτούς, αν δεν συνεισφέρουν. Αν δεν κάνουν τίποτα, θα έρθουν μέρες, στις οποίες οι φτωχοί θα βάλουν φωτιά στα σπίτια τους».
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=421262

Σχόλιο: Ο Μπενι και οι υπόλοιποι, αυτοί οι τυχοδιώκτες απαγόρεψαν στην Τρόικα να δίνει συνεντεύξεις. Έτσι δεν μαθαίνουμε από πρώτο χέρι τι λένε. Ο Μπενι αυτός του νόμου περί ευθύνης υπουργών που άνοιξε διάπλατα την πόρτα της διαφθοράς για τους πολιτικούς. Αυτός που το παίζει καμπόσος.

Πολύ το ευχαριστήθηκα που η Τρόικα του έριξε μια «σφαλιάρα» φεύγοντας και το αύθαδες προϊόν του πολιτικού συστήματος – 1974 after – μαζεύτηκε και έβαλε την ουρά στα σκέλια.Καταλάβατε τι φύκια πήγε να μας πουλήσει ο πολιτικάντης Γ’ διαλογής;

Ο Ελληνικός Λαός, οι πολίτες, απαιτούν η Τρόικα να δίνει συνεντεύξεις στην Αθήνα για να ξέρουμε τι γίνεται.

Οι Έλληνες πολίτες, οι φτωχοί πολίτες, θέλουν όσο και οι Τροικανοι να βρουν μια ανεκτή και σωστή λύση.

4444

Το 2008 νεοέλληνα πήγες να με κάνεις πειραματόζωο και τελικά εγώ σε έκανα πειραματόζωο.

Αλλά εγώ δεν  «ήρθα» για να κάνω τέτοιες Μακακιες. Νεοέλληνα πρέπει να είσαι λίγο βλαμμένος, ασχέτου πτυχίου. Κανονικά θα έπρεπε να εκμεταλλευτής τις καταστάσεις και να τρως με χρυσά κουτάλια, αλλά εσύ, δηλαδή αυτοί που είναι στην εξουσία….. τα έκαναν ρόιδο.

Εγώ είμαι διαφορετικός.

Όταν έχω ιατρικά προβλήματα, σκέπτομαι ότι ο χρόνος τελειώνει. Πρέπει να φύγω. Χωρίς πρόσβαση σε ιατρική τεχνολογία είναι σαν να ζω στο Μεσαίωνα με επίγνωση.

 

Advertisements

Posted September 26, 2011 by bmplefour in Greek politics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: