Επιστροφή στο Παρελθόν για το ΧΑΑ   Leave a comment

Επιστροφή στο Παρελθόν για το ΧΑΑ.

05/10/2011

http://www.capital.gr/News.asp?id=1297365

Όταν πριν από μήνες εμφανίζονταν σε ξένα μέσα ενημέρωσης τα πρώτα δημοσιεύματα περί… «αργεντινοποίησης» της Ελλάδας, αποτυπώνοντας απόψεις οικονομολόγων, αναλυτών ή διαχειριστών κεφαλαίων, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο εξαπέλυε μύδρους κατά των «αγορών» και των «κερδοσκόπων».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τα δημοσιεύματα αυτά αποτέλεσαν μία εξαιρετική αφορμή για να «φρεσκαριστεί» η εγχώρια πολιτική ρητορική. Το «η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή» έγινε σύνθημα στα χείλη της κυβέρνησης και «σημαία» των αξιωματούχων της σε κάθε εμφάνισή τους σε ελληνικά ή ξένα μέσα ενημέρωσης.

Μετά το αλησμόνητο τηλεφωνικό «θρίλερ» μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαρά, το βράδυ της 15ης Ιουνίου, στο «τιμόνι» του οικονομικού επιτελείου (και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης) τοποθετήθηκε ο κ. Ε. Βενιζέλος. Δεινός ρήτορας, ο κ. Βενιζέλος παρέλαβε το σύνθημα από τον προκάτοχό του και κατάφερε ευφυέστατα να το πάει… ένα βήμα παραπέρα. «Να μην γίνουμε Αργεντινή». Ένα νέο σύνθημα-εργαλείο, απευθυνόμενο τόσο στο εκλογικό σώμα όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ωστόσο, φαίνεται ότι έχει άλλη… άποψη.

Για τη χρηματιστηριακή αγορά του Μπουένος Άιρες, το κρίσιμο διάστημα ήταν εκείνο μεταξύ του 1999 (είχε προηγηθεί το 1998 η «ρωσική κρίση») όταν η οικονομία της Αργεντινής «γύρισε» σε ύφεση, και του 2001 όταν ο νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος, Adolfo Rodriguez Saa, κήρυττε (λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα) «μορατόριουμ» πληρωμών απέναντι στους πιστωτές της χώρας.

Από τον Ιανουάριο του 1998 έως και τον Δεκέμβριο του 2001, το Χρηματιστήριο της Αργεντινής «βυθίστηκε» σε ποσοστό περί του 75%.

Για το Χ.Α., το κρίσιμο διάστημα «κατ’ αναλογία» θα μπορούσε να ξεκινά το 2009 (είχε προηγηθεί το 2008 η κορύφωση της κρίσης ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ), όταν η ελληνική οικονομία «γύρισε» σε ύφεση για πρώτη φορά από το 1993.

Από τον Ιανουάριο του 2008 μέχρι σήμερα, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας υποχωρεί σε ποσοστό 85,9%… Ο δείκτης των τραπεζών στο ίδιο διάστημα «μετράει» απώλειες 95%, ενώ ο FTSE20 έχει χάσει το 89,4% της αξίας του…

Ασφαλώς, «σκαλίζοντας» τα ιστορικά δεδομένα, μπορεί να εντοπίσει κανείς ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κρίση της Αργεντινής και στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ελληνική, όπως επίσης και σημαντικότατες διαφορές. Τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε διεθνές.

Οι «αριθμοί», ωστόσο, είναι αποκαλυπτικοί και ο συμβολισμός τους ισχυρός. Αν ισχύει ακόμα ότι οι αγορές λειτουργούν προεξοφλητικά, τότε η πτώση στο Χ.Α. είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Και το οικονομικό επιτελείο, την επόμενη φορά που θα «καταφύγει» στο σύνθημα «να μη γίνουμε Αργεντινή», οφείλει να έχει κατά νου ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο ήδη έχει ξεπεράσει τις απώλειες του Μπουένος Άιρες, της περιόδου 1998-2001.

Αυτό που επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είναι ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν μπορεί να παρουσιάζεται απλά ως ένα πεδίο δράσης κερδοσκόπων ούτε να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και πληρώνει εξίσου ακριβά το κόστος των πολιτικών επιλογών. Το πληρώνουν οι επενδυτές του, ιδιαίτερα οι «μικροί», αλλά και οι ίδιες οι εισηγμένες, οι διοικήσεις τους, οι εργαζόμενοι σε αυτές, όπως και οι εργαζόμενοι στις ελληνικές χρηματιστηριακές.

Σήμερα, σε σχέση με τα χαμηλά που σημείωσε στα τέλη του 2001-αρχές του 2002, το Χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες διαπραγματεύεται εντυπωσιακά υψηλότερα. Σε ποσοστό που φτάνει το… 1.150%. Η οικονομία, η κοινωνία και η πολιτική σκηνή της Αργεντινής χρειάστηκε να περάσουν από μία επώδυνη διαδικασία μετεξέλιξης, όμως ακόμα και σήμερα υπάρχουν «πληγές» της κρίσης που δεν έχουν «επουλωθεί» πλήρως.

27/09/2011

784,65 – 17/09/1993.

Το Ελληνικό ΧΑΑ συνεχίζει το ταξίδι στο παρελθόν. Είναι πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Το 1993 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά, αν θυμάστε όσοι την ζήσατε.

Εγώ θα έκανα μια εκπομπή και ένα αφιέρωμα. Γιατί; Γιατί έχει ενδιαφέρον.

Ερώτημα: πόσες φορές έχει πάει στις 784,65 μονάδες ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ; Παραπάνω από 4 φορές;

Το 1993 για παράδειγμα δεν υπήρχε η τάση, να αφήνουν τα παιδιά τους σε ιδρύματα γιατί δεν είχαν τα χρήματα να τα φροντίσουν, ούτε τα ιδρύματα είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά γιατί είχαν λιγοστέψει οι χορηγίες και οι δωρεές.

27/09/2011

http://fimotro.blogspot.com/2011/09/blog-post_4108.html

ΣΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1993 ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
Διαλύθηκαν και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, καθώς το Χρηματιστήριο συνέχισε την πτωτική πορεία του, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου του 1993, με τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να… καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά. 

Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να δέχονται τα πυρά των πωλητών, καθώς η αγορά, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, προεξοφλεί μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και ξεκλειδώσει η εκταμίευση της 6ης δόσης το σκηνικό ανασφάλειας θα παραμείνει στο ελληνικό χρηματιστήριο.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 784,65 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,67%. Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε ανοδικά έως τις 806,42 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 1,06%, κέρδη τα οποία εξανεμίσθηκαν γρήγορα και η αγορά έκλεισε με σημαντικές απώλειες.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 46,950 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του ΤΤ (-14,13%), της Πειραιώς (-12,00%), της Alpha Bank(-8,46%), της Εθνικής (-6,52%) και της Eurobank (-6,38%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,60%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,23% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,21%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές της Folli Follie (+2,81%) , του ΟΠΑΠ (+2,50%), της Coca Cola 3E (+1,53%) και της ΔΕΗ (+0,51%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου (+2,72%), των Ταξιδιών (+1,77%) και των Χημικών (+1,51%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,27%), της Τεχνολογίας (-5,99%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,56%)

Ανοδικά κινήθηκαν 43 μετοχές, 100 πτωτικά και 42 παρέμειναν σταθερές.

4444

http://nonews-news.blogspot.com/2011/09/blog-post_4277.html

ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ…
Είναι σοκαριστική η διαπίστωσης έρευνας, που εκφράστηκε στο Συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των νοικοκυριών, που ζητούν να αφήσουν τα παιδιά τους… σε ιδρύματα!

Μιλάμε για … εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως μονογονεϊκές, που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ούτε τα απαραίτητα.

Την ίδια ώρα τα ιδρύματα υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά που ήδη φιλοξενούν, αφού οι επιχορηγήσεις έχουν «στεγνώσει», ενώ καταργήθηκαν οι φοροαπαλλαγές για τους δωρητές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Κοινωνικής Εργασίας και Έρευνας των «Παιδικών Χωριών SOS», Στέργιο Σιφνιό, όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία, οι αιτήσεις είναι αυξημένες κατά 90% στην Αττική και κατά 50% στην περιφέρεια.

Μην αποκλείετε πάντως το ενδεχόμενο να βλέπουμε σε λίγο και ανήλικους αστέγους στα παγκάκια…
dete.gr

Advertisements

Posted September 27, 2011 by bmplefour in Greek - Athens Stock Exchange

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: