EFSF –> ESM / 13:2013   Leave a comment

EFSF –> ESM / 13:2013

CDU και SPD δίνουν μια ισορροπία στην Γερμανία όταν συγκυβερνούν.

Αντίθετα η διακυβέρνηση CDU και FDP είναι ότι χειρότερο. Φυσικά δεν με πειράζει καθόλου που το FDP καταποντίστηκε στις διαδοχικές εκλογές. Ίσως και να το επεδίωξα!!!!

Η Δημοκρατία λειτουργεί στην Γερμανία και οι Γερμανοί θα κάνουν το καθήκον τους.

30/09/2011

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_30/09/2011_457679

Αρκετά μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η πτώση της ανεργίας στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, επεκτείνοντας έτσι την καθοδική της πορεία για 27ο συναπτό μήνα.

Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 26.000, στα 2,92 εκατ., με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί από το 7% του Αυγούστου στο 6,9%, που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν μια μικρότερη πτώση των ανέργων της τάξης των 8.000.

«Τον τελευταίο καιρό ακούμε διάφορα περί αδυναμίας και ύφεσης, ένα γεγονός που ωστόσο δεν αντικατοπτρίζεται άμεσα από την αγορά εργασίας», υπογραμμίζει ο οικονομολόγος της Dekabank στη Φρανκφούρτη, Αντρέας Σούρλε. «Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί, οι εταιρείες ενδεχομένως να καταστούν περισσότερο προσεκτικές όσον αφορά τα επίπεδα επενδύσεων και προσλήψεων. Δεν αναμένω όμως κάποια άνοδο της ανεργίας κατά τους προσεχείς μήνες».

Η θετική έκθεση από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έρχεται σε αντίθεση με τη φημολογία περί μείωσης των επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δείχνει να επιστρέφει στην ατζέντα, καθώς η κρίση χρέους απειλεί να πλήξει τόσο τις τράπεζες όσο και μεγαλύτερες οικονομίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Υπάρχουν πλέον λιγότεροι λόγοι για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μια απότομη μείωση των επιτοκίων», τονίζει ο αναλυτής της DekaBank Ούλριχ Κατέρ. «Η οικονομία είναι σαφές ότι δεν εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης, υπάρχει μεν κάποια αδυναμία, αλλά τίποτα που θα έπρεπε να προκαλέσει πανικό στην ΕΚΤ». Η ΕΚΤ φαίνεται να δίνει «προτεραιότητα στην παροχή ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο», συμπληρώνει ο κ. Κατέρ.

Η γερμανική οικονομία συγκαταλέγεται στις οικονομίες του βιομηχανοποιημένου κόσμου που έχουν παρουσιάσει τις ισχυρότερες επιδόσεις από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, αν και αρκετοί οικονομολόγοι αναμένουν κάποια επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξής της. Σημειώνεται ότι η γερμανική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, στο 0,1%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας για φέτος αλλά και του χρόνου. Τα τελευταία στοιχεία αποτελούν ωστόσο σύμφωνα με τους αναλυτές μια ένδειξη πως η ζήτηση του παρελθόντος μπορεί να καθυστερήσει τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης στην αγορά εργασίας.

 

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_160_30/09/2011_457674

ZEZA ZHKOY

Υπάρχει η αίσθηση στις Βρυξέλλες ότι οι υπερασπιστές της Ευρωζώνης έχουν ξεμείνει τόσο από πυρομαχικά όσο και από ιδέες. Ένας λόγος αποδίδεται στην αποτυχία των πολιτικών να συμβαδίσουν με τις αγορές. Όμως, χθες, η Μέρκελ πέτυχε να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου, που προβλέπει τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης EFSF. Συνεπώς, ένα νέο επεισόδιο πανικού αποφεύχθηκε χθες στις αγορές, και τα διαθέσιμα «όπλα» δείχνουν να ενισχύονται.

Υπέρ της ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) -που θεωρείται «ανάχωμα» για την κρίση χρέους- ψήφισε η γερμανική Βουλή, με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές.

Παρ’ όλα αυτά 13 βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού έδωσαν αρνητική ψήφο.

Σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, 10 βουλευτές της CDU/CSU (6 και 4 βουλευτές αντίστοιχα) και 3 του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων – FDP ψήφισαν «όχι».

Η Γερμανία, μετά την απόφαση για ενίσχυση του EFSF, θα κληθεί να συνεισφέρει αντί για 123 δισ. ευρώ, το ποσό των 211 δισ. ευρώ, από τα 440 δισ. ευρώ του Ταμείου, υπό μορφή εγγυήσεων.

Ωστόσο, οι επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι είναι σαφές πως τα κεφάλαια αυτά δεν επαρκούν και οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα κληθούν να συνεισφέρουν ακόμη περισσότερα.

Βεβαίως, η ενίσχυση στο οπλοστάσιο του EFSF δεν θα είναι αρκετή για να προστατέψει την Ιταλία σε περίπτωση που κινδυνέψει.

Ήδη, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν εμπόδισε τη συμμετοχή της χώρας στο προσωρινό ταμείο στήριξης του ευρώ EFSF, ωστόσο φαίνεται ότι έχει αποκλείσει για την ώρα την ιδέα της έκδοσης κοινού ευρωομολόγου, τη μόνη ιδέα που θα μπορούσε να είχε συγκρατήσει την κρίση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (παρά το γεγονός ότι αρκετοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να χειροτερέψει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα).

Είναι κοινή πεποίθηση στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι η 21η Ιουλίου θα υπερψηφιστεί από τα περισσότερα Κοινοβούλια των κρατών-μελών (αρκούν εννέα) και θα υλοποιηθεί, αφού, πέραν των ελληνικών προβλέψεων, εξοπλίζει την Ευρωζώνη με έναν ισχυρότερο Προσωρινό Μηχανισμό, ικανό να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων και να αποσοβεί κρίσεις κρατικού χρέους, όπως εκείνη που σοβεί στην Ιταλία και την Ισπανία, και κρίσεις τραπεζικού χρέους, όπως εκείνη που απειλεί τις γαλλικές τράπεζες.

Ύστερα από τη θύελλα που προκάλεσαν οι απόψεις Ρέσλερ, η κ. Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θέλει να αποτρέψει μια «ανεξέλεγκτη» πτώχευση της Ελλάδας. Επειδή ακόμα δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα προς τούτο «εργαλεία», καθώς αυτά θα διαμορφωθούν μετά τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM) από το 2013. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βερολίνου-Βραδεμβούργου RBB, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διατηρηθεί πολιτικά η συνοχή της Ευρωζώνης, για να αποκλειστούν φαινόμενα ντόμινο.

O EFSF (European Financial Stability Facility) είναι ο σημερινός προσωρινός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σκοπός του είναι να παρεμβαίνει και να στηρίζει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Για παράδειγμα, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα ή να δίνει εγγυήσεις στην ΕΚΤ. Σήμερα διαθέτει 440 δισ. ευρώ. Η μετεξέλιξη του EFSF θα είναι ο μόνιμος μηχανισμός (ESM) από το 2013 και μετά.

Με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου οι ηγέτες της Ε.Ε. διόρθωσαν το κενό που υπήρχε στη δυνατότητα του EFSF να αγοράζει ομόλογα μόνο από κράτη που έχουν δεχθεί κεφάλαια διάσωσης, δηλαδή Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, και την επέκτειναν σε όποιο κράτος έχει ανάγκη.

Στόχος να εξαλειφθεί η έλλειψη κάποιου μεγάλου αγοραστή που διατηρούσε τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλά και τροφοδοτούσε την αβεβαιότητα των αγορών. Μια έλλειψη που συντηρούσε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Να επισημανθεί πως η πολιτική συμφωνία που προέκυψε από τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου δίδει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεπεράσει τα δικά της καταστατικά κωλύματα, κι έτσι ο EFSF θα μπορεί να παρεμβαίνει τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων με την άδειά της!

Με αυτό τον τρόπο οι Βρυξέλλες επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει πλέον φύλακας της Ευρωζώνης, ο οποίος διαθέτει πυρομαχικά και ελευθερία στη δράση.

 

 

Advertisements

Posted September 30, 2011 by bmplefour in Germany - Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: