Bridge Bank για την Proton Bank; Μένει να δούμε.   Leave a comment

4444

Bridge Bank για την Proton Bank; Μένει να δούμε.

11/10/2011

Τελικά έγινε η πρώτη Ιδιωτικοποίηση!!!! Ε… συγγνώμη, λάθος. Λάθος!!!! καλέ μου αναγνώστη. Η πρώτη κρατικοποίηση.

Ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ, θέλουν να πουλήσουν κερδοφόρες εταιρείες του Δημοσίου και να κρατικοποιήσουν ζημιογόνες εταιρείες του Ιδιωτικού Τομέα! Μπράβο Γιωργάκη του ΠΑΣΟΚ. Σωστός. Στρατηγικό μυαλό.

Θα μου πεις και τι να κάνουν; Αφού ο επιχειρηματίας τους έφερε σε τετελεσμένο γεγονός, αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά έλεγχοι. Ούτε πηγαίνει κανένας φυλακή, από αυτούς που πρέπει να πάνε.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθμε την πορεία της Νέας Proton Bank. Ο λόγος; Απλός. Αν η Τράπεζα σταθεί στα «πόδια» της και πουληθεί, τότε το Δημόσιο θα έχει οφέλη. Και φυσικά κάποιοι θα πρέπει να εισπράξουν τα συγχαρητήρια. Μένει να δούμε.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=317010

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank.

Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για τη σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα περίπου 850 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ η νέα «μεταβατική» ή «καλή» τράπεζα που δημιουργήθηκε θα προικοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δημιούργημα του Μνημονίου) με 250 εκατ. ευρώ.

Το θρίλερ της διάσωσης, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια για την κεφαλαιακή σωτηρία της τράπεζας, με τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών, οδηγείται σε βέβαιο ναυάγιο.

Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, έπειτα από πολύωρες συσκέψεις μεταξύ στελεχών της ΤτΕ και του Ταμείου Σταθερότητας, οι οποίες κατέληξαν στο οριστικό σχέδιο για τη δημιουργία της νέας τράπεζας και την οριστική διάλυση της προβληματικής τράπεζας.

Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, στο οποίο συστάθηκε η «Νέα Proton Τράπεζα» και χορηγείται η άδεια λειτουργίας της, με ταυτόχρονη ανάκληση της λειτουργίας της παλαιάς τράπεζας, κυκλοφόρησε με ημερομηνία Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν νωρίς χθες το πρωί.

Η κρατικοποίηση της Proton Bank δεν συνδέεται με τον «τραπεζικό Αρμαγεδδώνα», που σάρωσε χθες σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του φόβου μεγαλύτερου κουρέματος των κρατικών ομολόγων.

Οι εξελίξεις γύρω από την Proton αποτελούν απότοκο του επιχειρηματικού φαινομένου Λαυρεντιάδη στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.

Κατά «διαβολική σύμπτωση», ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στ. Παπαγεωργίου, είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την εποχή που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά με την Τράπεζα Κρήτης.

Πάντως, μετά την κρατικοποίηση της Proton και την εκκαθάριση της παλαιάς τράπεζας, ο άλλοτε κραταιός μέτοχός της κ. Λαυρεντιάδης χάνει όλη τη συμμετοχή του στην τράπεζα, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Ταυτοχρόνως, όμως, αφήνει την τράπεζα με μία «μαύρη τρύπα», ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν προβληματικά δάνεια (στα οποία περιλαμβάνονται τα περίπου 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια επιχειρήσεων συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young, ενώ τα υπόλοιπα «οφείλονται» στη ζημιά της τράπεζας από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της σε τρέχουσες-αγοραίες τιμές.

Εισπράξιμα τα μισά

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ernst & Young εκτιμά ότι από τα προβληματικά δάνεια μπορεί να εισπραχθούν (με ρευστοποιήσεις εγγυήσεων και άλλα μέτρα) περίπου τα μισά (300 με 350 εκατ. ευρώ).

Με τα χρήματα αυτά εφ’ όσον εισπραχθούν θα εξοφληθεί μέρος της οφειλής προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο, σημειωτέον, χρηματοδοτείται με εισφορές των τραπεζών (περίπου 170 εκατ. ευρώ).

Στο ίδιο Ταμείο θα «επιστραφεί» και το αντίτιμο από την πώληση της νέας τράπεζας, στην περίπτωση που αυτό υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο για τη δημιουργία των μεταβατικών τραπεζών, η νέα τράπεζα που δημιουργήθηκε χθες θα πρέπει να πωληθεί το αργότερο εντός δύο ετών.

Στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το οποίο μάλιστα τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας συγγενικό πρόσωπο στελέχους του) είναι «η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα δημιουργεί προοπτική για την τράπεζα και αξία για τον μέτοχο».

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εισηγήθηκε και την τελική λύση στο υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε «ότι διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) καθώς και η αδιάκοπη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες θα υποστηριχτούν από το υπάρχον προσωπικό».

10/10/2011

Τελικά η Ελευθεροτυπία δικαιώθηκε για το Ρεπορτάζ της, όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Με τέτοιες μεθοδεύσεις εδώ και χρόνια, πήγε το Δημόσιο χρέος της Ελλάδος στα ύψη και έγινε μη βιώσιμο. Κατάλαβες αναγνώστη. Εσύ πιστεύεις ότι ο Βαγγελης Βενιζέλος ή ο προηγούμενος του Παπακωνσταντίνου, έχουν το μυαλό και το όραμα, να σε βγάλουν από την κρίση; Εγώ αμφιβάλω πολύ.

Διωξτους.

4444

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=316749

Με δελτία τύπου και δηλώσεις που απέστειλαν σήμερα Δευτέρα, στις 8 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοινώνουν επίσημα την ίδρυση της νέας «καλής» τράπεζας Proton, επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ της «Ε» και της «Κ.Ε.» για τη δημιουργία μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος.

Ωστόσο, το μόνο απόλυτο νούμερο που αναγράφεται στα εν λόγω δελτία τύπου είναι ο αριθμός των λέξεών τους…. Το ΤΧΣ, για παράδειγμα, λέει ότι η ανακοίνωσή του είναι 327 λέξεις αλλά δεν αναφέρει κανένα άλλο αριθμό, δηλαδή ούτε τα 863 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογουμένους η διάσωση της Proton, όπως αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο η «Ε».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι με τη δημιουργία της νέας τράπεζας Proton διασφαλίζονται οι καταθέτες της τράπεζας αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτή.

«Η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός στα μέσα Ιουλίου είχε χρηματοδοτήσει την… «κακή» Proton με καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου πέραν εκείνων που επιτρεπόταν από το νόμο και μετά ο ίδιος έσπευσε να «νομιμοποιήσει» την ενέργειά του με τροπολογία στη Βουλή. Η ΤτΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση.

Εκκαθαριστής ορίστηκε ο κ. Δημήτριος Δεληπέτρος και ο κ. Στάθης Παπαγεωργίου (πρώην διευθ. σύμβουλος της Τράπεζας FBB) αναλαμβάνει επικεφαλής του νέου διοικητικού συμβουλίου της μεταβατικής τράπεζας (bridge bank) Proton Bank.

Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος, με πρώτες τις απαιτήσεις του Σκέλους Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ και τελευταίες τις απαιτήσεις των μετόχων».

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΤΧΣ αναφέρεται ότι: «Στη νέα «καλή» τράπεζα Proton, μεταφέρθηκαν το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, επιχειρήσεων, τραπεζών και Δημοσίου), το πλέον υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκια δανείων και τίτλων), το δίκτυο καταστημάτων καθώς και οι δραστηριότητες της παλαιάς Τράπεζας… Η παρουσία του Ταμείου διασφαλίζει όλους τους συναλλασσομένους με την Τράπεζα όπως και τους εργαζομένους».

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ

4444

http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=7845

Πολύ σημαντική η παρέμβαση του Ν. Χατζηνικολάου πριν από λίγο μέσα από τον Real fm για την τράπεζα Proton. Για να μην τα περιγράφουμε εμείς δημοσιεύουμε όλα όσα είπε :

“Όλοι ξέρουμε τι έγινε με την Proton Bank. Ο ιδιοκτήτης αναγκάστηκε να τα… επιστρέψει για να μην ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη και τώρα φαίνεται ότι θα πληρώσουμε εμείς τις μαύρες τρύπες της τράπεζας. Δεν είδατε τι σπουδή υπήρξε από την κυβέρνηση και τον Βενιζέλο για να τα μπαλώσουν όλα; Δεν τιμωρείται κανένας στην Ελλάδα”.

08/10/2011

Η Ernst & Young έχει σοβαρά στελέχη. Αν τους δώσεις εντολή να σου βρουν τις τρύπες, θα στις βρουν. Ξέρουν από οικονομικά.

http://nonews-news.blogspot.com/2011/10/863-proton-bank.html

Ενώ διατυμπανίζουν ότι ο «φιλάνθρωπος» μεγαλοεπιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επέστρεψε 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank (για να εξασφαλιστεί έναντι της ποινικής δικαιοσύνης που… εντόπισε απάτη, υπεξαίρεση, ξέπλυμα, απιστία), αποκρύπτουν επίμονα την «τρύπα» που έμεινε στην τράπεζα.

Το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι, θα επωμιστούν συνολικά 863 εκατ. ευρώ για να μαζευτούν τα συντρίμμια που άφησε η διοίκηση Λαυρεντιάδη και για να διασφαλιστούν οι καταθέτες.

Το ποσό των 863 εκατ. ευρώ δεν προέρχεται από έναν αυθαίρετο υπολογισμό και μία δημοσιογραφική εκτίμηση, αλλά από αξιολόγηση των στοιχείων της τράπεζας που ανέλαβε και έκανε η Ernst & Young κατόπιν παραγγελίας της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και από στοιχεία τα οποία κατετέθησαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).*

Την περασμένη Τρίτη 4 Οκτωβρίου, σε μία συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΧΣ εν κρυπτώ και παραβύστω, αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων-Επενδύσεων (ΤΕΚΕ)** προχωρούν όλες τις διαδικασίες για τη σύσταση της Νέας Τράπεζας Proton, δηλαδή του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος ή αλλιώς της «τράπεζας-γέφυρας» που θα διαδεχθεί την υπό κατάρρευση σημερινή Proton Bank.

Δημόσιο χρήμα

Το Δημόσιο αναλαμβάνει να καλύψει:

Α) Τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού και τα οποία θα μεταβιβαστούν στη νέα τράπεζα. Η διαφορά αυτή είναι ύψους 613 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί «από το Σκέλος Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ». Τα στοιχεία του ενεργητικού, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ernst & Young, είναι ύψους 2,173 δισ. ευρώ, ενώ αυτή του παθητικού 2,786 δισ. ευρώ. Εννοείται ότι η διαφορά θα καλυφθεί από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων, δηλαδή από το ΤΕΚΕ.

Β) Τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της νέας τράπεζας που εκτιμώνται σε 250 εκατ. ευρώ και τα οποία θα προέλθουν από το ΤΧΣ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι δεν θα μεταφερθούν στη νέα τράπεζα θαλασσοδάνεια «που έχουν χορηγηθεί προς εταιρείες που έχουν εξαγοράσει κλάδους δραστηριοτήτων επιχειρήσεων του κ. Λαυρεντιάδη με πιθανή ζημιά πάνω από 50%».

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του ενεργητικού της τράπεζας έχουν υποστεί μία καθίζηση ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Proton στις 30/6/2011 που ήταν 3,525 δισ. ευρώ έναντι 2,173 δισ. ευρώ που αποτιμώνται σήμερα.

Από την ΤτΕ αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι να διευκρινίσουν πόσο είναι το συνολικό ύψος των δανείων το οποίο χορηγήθηκε προς εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη -άμεσα ή έμμεσα- ο οποίος τελικά χρησιμοποίησε την τράπεζα ως εργαλείο για όλες τις δουλειές του.

Αυτό έγινε σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους (από τον Δεκέμβριο του 2009 που την εξαγόρασε) με την ανοχή της ΤτΕ, της οποίας οι ελεγκτές κατ’ εξακολούθηση είχαν επισημάνει κανονιστικές παραβάσεις, δίχως όμως να υπάρχει παρέμβαση για συμμόρφωση.

Διφορούμενη στάση

Από το καλοκαίρι του 2010 που τα ευρήματα πλήθυναν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης φρόντισε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Proton Bank (20/8/2010), ενώ μέχρι τα «αποκαλυπτήρια» του φετινού Ιουλίου η ΤτΕ τηρούσε μία στάση διφορούμενη: ενώ από τη μία είχε ανησυχητικά ευρήματα στην Proton Bank, από την άλλη δεν απαντούσε σε αιτήματα υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που ρωτούσαν για την κεφαλαιακή κατάσταση της Proton.

Ο υπουργός Οικονομικών παρακάμπτοντας το νόμο «αιμοδότησε» την Proton με διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία σε συγκεκριμένη μέρα (15/7/2011) έφτασαν να ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ.

Η πολιτικάντικη διαχείριση του προβλήματος της Proton, η συγκάλυψη της κακοδιαχείρισης από τη διοίκηση Λαυρεντιάδη, οι παράνομες κρατικές ενισχύσεις και η αποκάλυψη της υπεξαίρεσης υποχρέωσαν την ΤτΕ να ορίσει επίτροπο σε αυτήν τον περασμένο Αύγουστο.

«Πρεμιέρα»

Η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από την αγορά, η έλλειψη βιώσιμου σχεδίου, η εμπλοκή του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με ποινικά θέματα και ο κλονισμός της πίστης των καταθετών υποχρεώνουν την κυβέρνηση να κάνει με την Proton «πρεμιέρα» στο πρόσφατα νομοθετημένο μοντέλο κρατικοποίησης τραπεζών. Και αυτό βέβαια για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με μία εξέγερση καταθετών, οι οποίοι αν δεν κρατικοποιούνταν η τράπεζα θα υφίσταντο τα δεινά της ειδικής εκκαθάρισης και θα έχαναν μέρος των καταθέσεων που δεν εγγυάται το ΤΕΚΕ.

Πληροφορίες της «Ε», η οποία στο φύλλο της περασμένης Κυριακής είχε αποκαλύψει το σχέδιο λύσης και αναδοχής της Proton από «τράπεζα-γέφυρα», αναφέρουν ότι η τρόικα είναι πλήρως ενημερωμένη για το φαινόμενο Proton, ενώ για τη σύσταση της Νέας Proton εκκρεμεί έγκριση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τους «μνηστήρες» που εκπροσωπεί ο πρώην διοικητής της ΑΤΕ Δημ. Μηλιάκος (επενδυτικό fund) ή τους «πόθους» της Τράπεζας Αττικής, το ενδιαφέρον τους μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου αν αναλογιστεί κανείς ότι η μετά Λαυρεντιάδη «τρύπα» ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσα μέχρι στιγμής έχει αφαιμάξει η κυβέρνηση από τους φορολογουμένους με την είσπραξη του φόρου αλληλεγγύης.

Εάν τελικά οριστικοποιηθεί το σχέδιο κρατικοποίησης της Proton Bank κατά τον τρόπο με τον οποίο έχει δρομολογηθεί, τα 51 εκατ. ευρώ που επέστρεψε ο μεγαλοεπιχειρηματίας στην τράπεζα θα μοιάζουν με φιλοδώρημα μπροστά στα 863 εκατ. ευρώ που θα κληθεί να εισφέρει ο ανυποψίαστος φορολογούμενος.

* Το ΤΧΣ διαθέτει 20 δισ. ευρώ και από τα δύο πακέτα βοήθειας για τις τράπεζες που αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά.

** Σύμφωνα με το νόμο 3746/2009 εγγυάται μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Με πρόσφατη προσθήκη στο νόμο δημιουργείται το Σκέλος Εξυγίανσης του ΤΕΚΕ στο οποίο συνεισφέρουν υποχρεωτικά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, όμως, το κεφάλαιο που απαιτείται για το σχηματισμό του Σκέλους Εξυγίανσης δύναται να καταβληθεί υπό μορφή δανείου από το Ελληνικό Δημόσιο ή από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή από το Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του ΤΕΚΕ ή από κρατικά νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, για το οποίο δύναται να εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Κοινώς, η διάσωση της Proton θα γίνει με λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων.
enet.gr

Σχόλιο: Η διαχείριση του θέματος, δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν οικονομικές κρίσεις προς όφελος της Ελληνικής Οικονομίας. Είναι δέσμιοι των «αφεντικών» τους, την ώρα που σφάζουν μισθωτούς και συνταξιούχους.

Δεν είναι τυχαίο ότι μας οδήγησαν στην Τρόικα και στην Χρεοκοπία. Διώξτε τους. Στην Ελλάδα αξίζουν καλύτεροι ηγέτες από αυτούς τους νάνους.

Άλλο ένα θέμα στα δεκάδες. Το χρέος της Ελλάδος πήγε στα ύψη γιατί κάποιοι έκαναν πάρτι. Γι’αυτό άλλωστε αντιδρούν με λύσσα, αυτοί και τα τσιράκια τους Δημοσιογράφοι, στον Λογιστικό έλεγχο του Δημόσιου Χρέους.

Εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου Μακακα, ώστε να πληρώσει τα έξοδα του πάρτι που έκαναν άλλοι. Θέλω να τους θάψω στις εκλογές. Να τους μαυρίσω. Αν υπήρχε ικανός πολιτικός θα άνοιγε και τις φυλακές. Αυτά περί ο νόμος δεν ισχύει αναδρομικά είναι βλακείες. Όταν θέλουν οι νεοέλληνες πολιτικοί, τι ωραία που το κάνουν.

Το Σύνταγμα που το αναφέρουν συνέχεια, το έχουν κάνει κωλόχαρτο. Το παραβιάζουν – βιάζουν, συνεχώς.

03/10/2011

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=314615

Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Μια υπογραφή απομένει, αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, για να γραφτεί ο επίλογος της Proton Bank.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αποφασιστεί η «σύσταση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος» (bridge bank) στο οποίο θα μεταβιβασθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Proton Bank έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Το μετοχικό κεφάλαιο (κοινές μετοχές) της νέας τράπεζας, της οποίας το όνομα θα ορισθεί άμεσα, θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόκειται για το Ταμείο που συστάθηκε με το μνημόνιο και χρηματοδοτείται από την επαχθή δανειακή σύμβαση της οποίας το κεφάλαιο και οι τόκοι θα αποπληρωθούν από την αφαίμαξη των ελλήνων πολιτών.

Κοινώς, ήρθε η ώρα οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε και για τη διάσωση των καταθετών της Proton Bank, η οποία περιήλθε σε δεινή θέση εξαιτίας της κακοδιαχείρισης (υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, από τον μεγαλομέτοχό της Λ. Λαυρεντιάδη), της ολιγωρίας των εποπτικών αρχών και της πολιτικής διαχείρισης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης (παράνομη χρηματοδότηση της Proton με απόφαση Βενιζέλου).

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν στην «Κ.Ε.» ότι στο γραφείο του κ. Βενιζέλου έχει σταλεί για υπογραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο απόφασης λύσης της Proton Bank και ταυτόχρονης σύστασης μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο περιέρχεται η περιουσία της, βάσει έκθεσης αποτίμησης που έχει γίνει.

Η απόφαση για τη σύσταση τράπεζας-γέφυρας στη θέση της Proton ελήφθη όχι μόνο γιατί διαπιστώθηκε ανεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων και αδυναμία ανάκαμψής της, αλλά και γιατί υπό τις ισχύουσες συνθήκες είναι αδύνατη η παροχή ενίσχυσης ρευστότητας.

Στο σχέδιο απόφασης που καλείται να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται ότι:

1Η Proton δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως έναντι των καταθετών.

2Η αποτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών και επισφραγίστηκε από την πρόσφατη απόφαση (21/9/2011) του δ.σ. να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων την ανάκληση της παλαιότερης απόφασής της.

3Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Proton θα προκληθεί αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θα πληγούν άλλες τράπεζες, ΕΠΕΥ, ΟΣΕΚΑ και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ενόψει όλων αυτών προκρίνεται η σύσταση μεταβατικής τράπεζας στη θέση της Proton Bank (κρατικοποίηση, με τους υφιστάμενους μετόχους να τίθενται εκτός), έναντι της θέσης της τράπεζας σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης (βάσει του ν. 3601/2007). Με την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαφυλάσσονται στο ακέραιο οι καταθέσεις στην Proton Bank και οι απαιτήσεις από επενδύσεις, μέρος των οποίων θα εξατμιζόταν αν η τράπεζα ετίθετο σε εκκαθάριση. Τότε οι καταθέτες θα κατέφευγαν στο ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων-Επενδύσεων) (ν. 3746/2009) που εγγυάται μερικώς τις καταθέσεις (μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη).

Πάντως το θέμα των επικείμενων εξελίξεων στην Proton συζητήθηκε σε συνθήκες μυστικότητας το βράδυ της Πέμπτης (29/9) στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου και με τη συμμετοχή των Φ. Σαχινίδη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Η. Πλασκοβίτη, γεν. γραμματέα του υπουργείου, Γ. Προβόπουλου, διοικητή της ΤτΕ, Ι. Παπαδάκη, υποδιοικητή της ΤτΕ, Π. Θωμόπουλου προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Α. Γαβριηλίδη, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Φυσικά ουδεμία επίσημη ανακοίνωση έγινε για το περιεχόμενο της συνεδρίασης και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή η Proton Bank ανακοίνωνε ότι καλύφθηκε το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας ύψους 47,5 εκατ. ευρώ από τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank), ενώ γινόταν γνωστό ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέθεσε στην Proton Bank 51 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσόν της υπεξαίρεσης για το οποίο η Αρχή για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος ζήτησε τον περασμένο Ιούλιο να παγώσουν οι λογαριασμοί του επιχειρηματία και επτά ακόμη τέως εκτελεστικών μελών του δ.σ. της τράπεζας.

Η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Δραγάτση σε συνδυασμό με τα ευρήματα των εκθέσεων της ΤτΕ οδηγούσε ανεπιστρεπτί σε άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα κατά του Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος, πριν κληθεί έστω και για ανωμοτί εξέταση ζήτησε συμβιβασμό.

Επέστρεψε το φερόμενο προϊόν της υπεξαίρεσης (τα 51 εκατ. ευρώ) προκειμένου με τη νέα νομοθεσία να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και απιστίας, που συνδέονται με το προαναφερθέν αποκλειστικά ποσόν.

Η τράπεζα μέχρι χθες βεβαίωνε ότι απεδέχθη το σχετικό ποσόν, όμως συνεχιζόταν η διαβούλευση σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου αποδοχής των 51 εκατομμυρίων ευρώ και παραίτησής της από ένδικα μέσα κατά του Λ. Λαυρεντιάδη.

Βεβαίως το σίριαλ θα συνεχιστεί, καθώς οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις του Λ. Λαυρεντιάδη θα συνεχιστούν από ΣΔΟΕ και ΤτΕ, ενώ θα αξιολογηθεί από την εποπτεύουσα αρχή και πρόταση επενδυτών για την απόκτηση του ελέγχου της Proton Bank που είχε πρωτοεμφανιστεί λίγες μέρες πριν σκάσει η βόμβα της υπεξαίρεσης.

(Αλλο ρεπορτάζ για τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες του Λ. Λαυρεντιάδη στην «Οικονομία».)

Σχόλιο: Σίγουρα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν γίνουν όλα αυτά.

Advertisements

Posted October 3, 2011 by bmplefour in Greek Banks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: