Noble Homer Ferrington   Leave a comment

Noble Homer Ferrington.

11/10/2011

http://www.antinews.gr/2011/10/11/126716/

Την ύπαρξη φυσικού αερίου επιβεβαιώνουν οι έρευνες που διεξάγονται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» από το φρεάτιο της γεώτρησης της Noble «αχνίζει» από τη Δευτέρα φυσικό αέριο, ενώ υπάρχει έντονη αισιοδοξία ότι το κοίτασμα στο οικόπεδο «Αφροδίτη» είναι σημαντικά μεγαλύτερο των μέχρι τώρα υπολογισμών.

Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα, αυτό έδειξαν υψηλής τεχνολογίας ραδιοβολίσεις του τελευταίου τριημέρου εντός του φρεατίου.

Δεν αποκλείεται, δε, να μεταβεί στην πλατφόρμα στο τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η επίσκεψή του εκεί να συνοδευτεί από το πρώτο «άναμμα» φλόγας από φυσικό αέριο.

Προς το παρόν πάντως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει το ενδεχόμενο επίσκεψης του κ. Χριστόφια στην πλατφόρμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλιο: Μπήκαμε στην Τελική Ευθεία, όσο αφορά το Φυσικό Αέριο της Κύπρου. Κύπρος και Ισραήλ, ακλουθώντας τις οδηγίες, κάθονται στο τραπέζι των νικητών. Μεγάλη υπόθεση.

Το Φυσικό Αέριο, θα αλλάξει όλη την Γεωπολιτική Εικόνα. Χώρια ότι το χρήμα θα είναι πολύ για όλους όσους κάθονται στο τραπέζι των νικητών.

Εγώ συνήθως κάθομαι στο τραπέζι των νικητών και ας μη μου φαίνετε με την πρώτη ματιά.

03/10/2011

http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=212288&-V=articles

Ως δημοσιογράφοι το είχαμε παράπονο από την πρώτη μέρα που η πλατφόρμα Noble Homer Ferrington αγκυροβόλησε στο οικόπεδο Αφροδίτη: «Μα ούτε μία φωτογραφία;».

Όλες οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν ως σήμερα από την… πλατφόρμα μας, καθώς και τα πλάνα που προβλήθηκαν, εμφανίζουν εργασίες του Homer Ferrington σε άλλες περιοχές, για λογαριασμό άλλων κρατών ή εταιρειών. Οι προσπάθειές μας να προσεγγίσουμε την Αφροδίτη με πλοίο δεν καρποφόρησαν, λόγω των μέτρων ασφαλείας που έχουν ληφθεί και κυρίως του «ναυτικού αποκλεισμού» της πλατφόρμας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων, που εκμηδενίζει τις δυνατότητες φωτογράφησης.

Σήμερα, όμως, ο «Π» είναι σε θέση να δημοσιεύσει για πρώτη φορά φωτογραφίες από τις εργασίες της πλατφόρμας στο κυπριακό οικόπεδο. Το υλικό αναδεικνύει ένα μικρό αλλά ενδεικτικό μέρος της πολυπλοκότητας της όλης διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο τεράστιο πλεούμενο.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου που ο «Όμηρος» έδεσε στην Αφροδίτη ως σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλά από το συνεργείο της Noble. Και, ευτυχώς, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να τροποποιήσει ουσιαστικά τον προγραμματισμό.

Επίσημη ενημέρωση για την πορεία της γεώτρησης δεν υπάρχει, ούτε από την Κυβέρνηση ούτε από την ίδια την εταιρεία, με εξαίρεση κάποιες δηλώσεις του Σόλωνα Κασίνη, διευθυντή Ενέργειας στο υπουργείο Εμπορίου.

Από τις τελευταίες πληροφορίες προκύπτει ότι το τρυπάνι έχει φθάσει σε βάθος περίπου 3.000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι στο βυθό της Αφροδίτης το γεωτρύπανο έχει χωθεί περίπου 1.400 μέτρα και απέχει άλλα 2.800 μέτρα από το σημείο στο οποίο υπολογίζεται ότι βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός της Noble δεν προβλέπει σε αυτήν τη φάση προσέγγιση του κοιτάσματος, αλλά μιας περιοχής σε απόσταση περίπου 2.000 μέτρων από το κοίτασμα. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν άλλα 900 μέτρα για να προσεγγίσει το τρυπάνι το σημείο του βυθού από το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ασφαλείς πληροφορίες για τον όγκο και την ποιότητα του κοιτάσματος.

Σε επόμενη φάση των εργασιών το τρυπάνι θα προχωρήσει μέχρι το κοίτασμα, ενώ σε κατοπινό στάδιο θα επιχειρηθούν και άλλες γεωτρήσεις πλησίον αυτής που πραγματοποιείται τώρα. 

Προς το τέλος

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ακόμα, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, ότι ίσως και εντός της εβδομάδας που αρχίζει αύριο να ολοκληρωθεί η τωρινή φάση εργασιών του Noble Homer Ferrington. Αναμένεται ότι σύντομα θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι έρευνες, αλλά δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί η ύπαρξη ή όχι κοιτάσματος, έστω και αν η Noble είναι βέβαιη ότι η «Αφροδίτη» κρύβει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

Τα δείγματα που λαμβάνονται από τη γεώτρηση, η οποία έχει επενδυθεί με μπετόν, θα τύχουν επιστημονικών αναλύσεων σε εργαστήρια της εταιρείας στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν λεχθεί οτιδήποτε επίσημα για την ποσότητα, την ποιότητα και τις δυνατότητες εμπορίας του φυσικού αερίου. 

Όπως έχει ήδη λεχθεί, τα τελικά αποτελέσματα, που θα σηματοδοτήσουν την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης, αναμένονται τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου.

Απόκτημα του ’85 από την ΕΣΣΔ!

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα της Noble κατασκευάστηκε από τη φημισμένη ναυπηγική εταιρεία Vyborg Shipyard, στο Vyborg του Λένινγκραντ (τώρα Αγία Πετρούπολη), το 1985. Έτυχε όμως σοβαρών μετατροπών, ενισχύσεων και εκσυγχρονισμών το 1999 και το 2004.

Μπορεί να διενεργήσει γεώτρηση σε βάθος 10.000 μέτρων, ικανότητα που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την επιλογή της από τη Noble για αξιοποίηση στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου οι τρισδιάστατες έρευνες έδειξαν κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη.

Το κοίτασμα στο οικόπεδο Αφροδίτη υπολογίστηκε από τη Noble ότι βρίσκεται σε βάθος 5.800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ύψος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο είναι 1.650 μέτρα.

Όμηρος ναι, αλλά όχι ο δικός μας!

Είπαμε και γράψαμε τις προηγούμενες μέρες ότι «ο Όμηρος διείσδυσε με επιτυχία στο βυθό της Αφροδίτης» και μάλλον χαρήκαμε που έλαχε σε έναν… δικό μας να βάλει χέρι στη θεά της Κύπρου.

 Όμως η επιτυχία δεν πρέπει να πιστωθεί στον αρχαίο Έλληνα ποιητή, αλλά στο τρυπάνι που φέρει το όνομα ενός αφοσιωμένου εργάτη της Noble Drilling, του Homer Lee Ferrington. Η αμερικανική εταιρεία αφιέρωσε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα γεωτρήσεων σε έναν άνθρωπο που εργάστηκε για περισσότερα από 30 χρόνια στην αναζήτηση υδρογονανθράκων σε θάλασσες και ωκεανούς, πάντα με τη στολή της Noble.

Μια πλάκα στο εσωτερικό της πλατφόρμας εξηγεί τη χειρονομία της εταιρείας να δώσει το όνομά του στην πλατφόρμα που σήμερα αναζητά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Όμερ Λι Φέρινγκτον πέθανε στις 16 Οκτωβρίου του 2010 σε ηλικία 65 χρόνων. Ήταν βετεράνος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, από την οποία επίσης τιμήθηκε. Όλη η επαγγελματική του καριέρα συνδέθηκε με τη Noble και τις γεωτρήσεις της.

Αερογέφυρα με Bell 412

Στη ζωή μας από τις 15 Σεπτεμβρίου δεν μπήκε μόνο η επιβλητική πλατφόρμα της Noble, αλλά και το κιτρινόμαυρο ελικόπτερο της EDT Offshore, που πηγαινοέρχεται καθημερινά μεταξύ του λιμανιού της Λεμεσού και της πλατφόρμας.

Πρόκειται για ένα Bell 412, για τις ανάγκες του οποίου έχει κατασκευαστεί ελικοδρόμιο στο λιμάνι. Το ελικόπτερο πραγματοποιεί μία ή δύο πτήσεις την ημέρα προς το οικόπεδο «Αφροδίτη», μεταφέροντας κυρίως προσωπικό που εργάζεται στην πλατφόρμα. Για τη στήριξη των εργασιών στην «Αφροδίτη» και την αποστολή προμηθειών και εξοπλισμού χρησιμοποιείται και πλοιάριο της εταιρείας. Το συγκεκριμένο οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από τις κυπριακές ακτές.

Οι Αμερικανοί επιτηρούν

Πάνω από την πλατφόρμα της Noble πέταξε την Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 3:00 μ.μ. για δεύτερη φορά αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο τύπου P Pappa 3. Πρόκειται για τη δεύτερη πτήση του εν λόγω αεροπλάνου εντός της εβδομάδας, γεγονός που καταδεικνύει το άμεσο και ενεργό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την τεράστια επένδυση που πραγματοποιεί η Noble. Πάνω από την πλατφόρμα πολύ συχνά κατοπτεύουν και ισραηλινά μαχητικά και ελικόπτερα. Στην περιοχή δεν παρατηρείται καμία κίνηση από πλευράς τουρκικού στόλου ή της τουρκικής αεροπορίας.

05/10/2011

4444

http://www.skai.gr/news/world/article/182342/kupros-arhes-dekemvriou-oi-endeixeis-gia-koitasmata-sto-oikopedo-12-/

Περί τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις ως προς την επιβεβαίωση ή όχι της ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο οικόπεδο «Αφροδίτη», δήλωσε η κύπρια υπουργός Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού σημειώνοντας παράλληλα ότι οι εργασίες της γεώτρησης προχωρούν απρόσκοπτα.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξαν οποιεσδήποτε παρενοχλήσεις στις εργασίες από πλευράς Τουρκίας, η υπουργός δήλωσε σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «η ίδια η εταιρεία λεει ότι οι δικές της εργασίες δεν έχουν επηρεαστεί από οτιδήποτε».

Advertisements

Posted October 3, 2011 by bmplefour in Cyprus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: