Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική.   Leave a comment

Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική.

13/04/2013

4444

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=357407

Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

Διπλάσια έως και τετραπλάσια αξία από τα σημερινά αποθέματα της ΤτΕ σε χρυσό έχουν τα κοιτάσματα στη Βόρεια Ελλάδα, που δίνονται σε ξένους ιδιώτες, για να πάρει το Δημόσιο σε βάθος δεκαετιών μικρό κλάσμα από την αξία τους από φόρους και μεταλλευτικά τέλη.

Αυτά όταν η Ελλάδα έχει χρυσό αν θέλει στα αλήθεια να τον εκμεταλλευτεί, ενώ οι διεθνείς Κεντρικές Τράπεζες που δεν έχουν, αγοράζουν ακριβά.

Τα τελευταία χρόνια οι Κεντρικές Τράπεζες διεθνώς αγοράζουν χρυσό. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council, αγοράστηκαν από Κεντρικές τράπεζες 534 τόνοι χρυσού, που αποτελεί ρεκόρ αγορών χρυσού τα τελευταία 50 χρόνια.

Συνολικά η ζήτηση για χρυσό από ιδιώτες και Κεντρικές Τράπεζες σημείωσε νέο ρεκόρ σε αξία. Οι αγοραπωλησίες έφθασαν τα 236,4 δισ. δολάρια, αλλά σε όγκο (τόνους) η ζήτηση έπεσε κατά 4% από το προηγούμενο ρεκόρ, στους 4.405,5 τόνους. Όμως οι Κεντρικές Τράπεζες έκαναν ρεκόρ.

Το γεγονός εντυπωσιάζει. Κανόνας χρυσού και αναλογία χρυσού στα νομίσματα δεν υπάρχουν πλέον. Το σύστημα του Bretton Woods έχει επίσης διαλυθεί, ήδη από το 1971, με το «Σοκ του Νίξον». Κι όμως, το τύπωμα χαρτονομίσματος από την αμερικανική Fed και η αστάθεια του ευρώ οδηγούν σε αύξηση των αποθεματικών σε χρυσό τους τραπεζίτες, πέρα από την αδυναμία στο κίτρινο μέταλλο που έχουν για παράδειγμα οι Ινδοί.

Χρυσοθήρας και η Τουρκία

Έτσι αγοραστές χρυσού είναι οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ινδία, Κίνα και μικρότερες όπως οι Κεντρικές Τράπεζες της Σρι Λάνκα, του Μπανγκλαντές και του Μαυρικίου (οι περισσότερες από αυτές αγόρασαν χρυσό που πούλησε το ΔΝΤ επί Ντομινίκ Στρος Καν το 2009 και το 2010). Πέρυσι αγοραστές χρυσού σύμφωνα με το WGC ήταν οι Κεντρικές Τράπεζες σε Ρωσία, Ουκρανία, Νότια Κορέα και Τουρκία!

Και φέτος τον Φεβρουάριο, η Γερμανία όπως και το 1971, όταν μαζί με τη Γαλλία πίεσε τον Νίξον για τη διάλυση της συμφωνίας του Bretton Woods, έκανε πάλι την κίνησή της. Ζήτησε τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ…

Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσημα, ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει μέχρι το 2020 όλα τα αποθεματικά της σε χρυσό που φυλάσσονται στη Γαλλία και μέρος από αυτά που φυλάσσονται στη Fed Νέας Υόρκης.

Το ζήτημα ανακινήθηκε στη Γερμανία από τον Νοέμβριο του 2012 μετά από απόφαση ομοσπονδιακού γερμανικού δικαστηρίου και η Κεντρική Τράπεζα (Buda) είχε διαψεύσει το ενδιαφέρον της.

Αλλά στη συνέχεια διατύπωσε το αίτημα επαναπατρισμού, με το αιτιολογικό ότι στοχεύει στην ενίσχυση της εγχώριας εμπιστοσύνης σε μία περίοδο κρίσης εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την ικανότητα ταχύτερης ανταλλαγής χρυσού με ξένα νομίσματα…

Θυμίζουμε με δύο λόγια σε όσους έχουν ξεχάσει ή σε όσους μπορεί να μην γνωρίζουν:

* Στο Bretton Woods το 1944 και λίγο πριν τελειώσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, δημιουργήθηκε η δομή του μεταπολεμικού οικονομικού και νομισματικού συστήματος που προέβλεπε ότι μοναδικό αποθεματικό νόμισμα θα είναι το αμερικανικό δολάριο.

Μία ουγκιά συμφωνήθηκε να αξίζει 35 δολάρια.

Οι ΗΠΑ θα έπαιρναν χρυσό και οι άλλες χώρες δολάρια, τα οποία θα μπορούσαν να μετατρέψουν ξανά σε χρυσό, με αντάλλαγμα τα δολάρια που είχαν πάρει.

 

* Το 1971 το σύστημα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Οι ΗΠΑ έκοβαν περισσότερα δολάρια από όσο χρυσό μπορούσαν να επιστρέψουν και ο Ψυχρός Πόλεμος ειδικά όμως ο πόλεμος στο Βιετνάμ, τους υποχρέωσε να κάνουν μεγάλες δαπάνες και να τυπώσουν χρήμα, αυξάνοντας τη νομισματική κυκλοφορία κατά 10%, ενώ ήδη τα αποθέματά τους σε χρυσό είχαν πέσει στο μισό.

Το «Σοκ του Νίξον»

Η Δυτική Γερμανία αρνήθηκε τότε να υποτιμήσει το μάρκο ενώ η Γαλλία του Ντεγκόλ ζήτησε επαναπατρισμό χρυσού αξίας 191 εκατ. δολαρίων.

Η Ελβετία πουλούσε δολάρια.

Ο Νίξον τον Αύγουστο του 1971 ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μετατρέπουν μέχρι νεωτέρας το χρυσό σε δολάρια. Δύο χρόνια αργότερα το σύστημα είχε καταρρεύσει. Το δραματικό διάγγελμα του Νίξον, ονομάστηκε «Σοκ του Νίξον».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως οι άλλες χώρες έτσι και η Ελλάδα φυλάσσει μέρος του χρυσού της στην Fed Νέας Υόρκης.

Στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο το μισό από τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Το περισσότερο από το υπόλοιπο 50% είναι από πολύ παλιά στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας, ένα μικρό μέρος στην Ελβετία από το 1960 και το υπόλοιπο στις ΗΠΑ.

Αλλά η Ελλάδα πουλά ή δίνει τον χρυσό της όταν άλλοι αγοράζουν. Σωστό ή λάθος;

Τον ανταλλάσσουμε με χάντρες και καθρεφτάκια

Περί τα 5,6 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες τιμές αξίζουν τώρα τα αποθέματα νομισματικού χρυσού της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα αποθέματα στο τέλος του 2012 ήταν 3,597 εκατ. ουγκιές. Διαθέτει ακόμα χρυσά νομίσματα μη διεθνών προδιαγραφών, βάρους περίπου 163.000 ουγκιών. Η συνολική αξία μαζί με τα νομίσματα δεν ξεπερνά σε τρέχουσες τιμές τα 5,85 δισ. ευρώ, μαζί με τα νομίσματα.

Την ίδια στιγμή, η καναδέζικη Eldorado Gold, που έχει αποκτήσει τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική και στο Πέραμα Εβρου, υπολογίζει την αξία των χρυσοφόρων κοιτασμάτων της σε 11 δισ. ευρώ με τρέχουσες τιμές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός», Πέτρος Στρατουδάκης, δήλωσε πρόσφατα ότι μπορεί να υπάρχουν κοιτάσματα χρυσού διπλάσιας αξίας, ενώ κοιτάσματα αξίας 21 δισ. ευρώ στη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαίωνε πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΓΜΕ.

Η Eldorado, έχοντας πρόσβαση σε κοιτάσματα χρυσού διπλάσιας έως και τετραπλάσιας αξίας από τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, υπολογίζει ότι θα αποδώσει στο Δημόσιο σε φόρους και μεταλλευτικά δικαιώματα περί τα 1,6 δισ. ευρώ…

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη μεγάλη επένδυση που θα προσφέρει στη χώρα, με τελευταία δήλωση αυτήν του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, σύμφωνα με τον οποίο «με 27% ανεργία στην Ελλάδα, πρέπει να αγκαλιάσουμε, ελληνικές και ξένες επενδύσεις». Όπως της Eldorado. Την ανέφερε χαρακτηριστικά…

Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα: Αν στ’ αλήθεια θέλει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την περιουσία της σε χρυσό, τι ακριβώς δεν κάνει καλά;

Με τις διεθνείς οικονομίες να αποκτούν όλο και πιο σκληρές μονεταριστικές αντιλήψεις σαν αντίδραση στο τύπωμα χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ, Αγγλίας και τώρα της Ιαπωνίας, ο χρυσός αναδεικνύεται όλο και περισσότερο ως το μακροχρόνιο απόθεμα ασφαλείας των Κεντρικών Τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο που οι Κεντρικές Τράπεζες όπως και πολύ μεγάλοι παίκτες διεθνώς αγοράζουν χρυσό τα τελευταία χρόνια και το έκαναν και πέρυσι.

Η αξία του χρυσού ως όπλο πολλαπλών χρήσεων στα χέρια των Κεντρικών Τραπεζών, ήρθε ξανά στην επικαιρότητα αυτή την εβδομάδα με αφορμή το δράμα της Κύπρου.

Η Κύπρος θα πουλήσει χρυσό αξίας 400 εκατ. ευρώ από τα αποθέματά της για να χρηματοδοτήσει μέρος της διάσωσης, σύμφωνα με έγγραφα της τρόικας που επικαλέστηκε το Reuters.

Η Κύπρος εμφανίζεται επισήμως να έχει αποθέματα 13 τόνων χρυσού (αντιστοιχεί σε 418.000 ουγκιές).

Η είδηση προκάλεσε αντιδράσεις στη Μεγαλόνησο. Δεν πουλάς τα αποθέματά σου σε χρυσό. Είναι το τελευταίο οικονομικό καταφύγιο μιας χώρας.

Όμως, η ΤτΕ επί διοίκησης Νικόλαου Γκαργκάνα πούλησε τον Αύγουστο του 2003 περί τους 20 τόνους χρυσού (ή περίπου 643.000 ουγκιές) από τα αποθεματικά της. Σε τονάζ σήμερα τα αποθεματικά της ΤτΕ ανέρχονται σε 111,9 τόνους.

Τότε η ΤτΕ εισέπραξε περί τα 200 εκατ. ευρώ (μία από τις χαμηλότερες τιμές ακόμα και για το 2003 που ο χρυσός κυμαινόταν περί τα 400 δολάρια η ουγκιά).

Όμως, το 2003 η Ελλάδα πουλούσε με ζημιά και τα πολλαπλάσιας αξίας κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική, παραδίνοντας τα μελλοντικά συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Η πώληση των μεταλλείων από το Δημόσιο στην Eldorado Gold έγινε τον Δεκέμβρη του 2003.

Συγκεκριμένα, στις 12 Δεκεμβρίου 2003 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία Κασσάνδρας από την εταιρεία «TVX Hellas» έναντι 11 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα το ελληνικό Δημόσιο μεταπώλησε στην ίδια τιμή τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μαζί με άλλα περιουσιακά στοιχεία της στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» της Ακτωρ, συμφερόντων Μπόμπολα.

Το Δημόσιο όμως όχι μόνο δεν έβγαλε ούτε ένα ευρώ από την πώληση, αφού έδωσε τα μεταλλεία στην τιμή που τα αγόρασε, αλλά τελικά ζημιώθηκε κιόλας από βεβαιωμένους φόρους που δεν κατεβλήθησαν, από φοροαπαλλαγές στη μεταβίβαση των μεταλλείων, από τις αποζημιώσεις και το πρόγραμμα επανακατάρτισης των εργαζομένων της πρώην «TVX», με συνολικό ποσό άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια ο όμιλος Μπόμπολα πούλησε την «Ελληνικός Χρυσός» που είχε τα μεταλλεία στην Eldorado, με μεγάλο κέρδος, διατηρώντας μερίδιο μόνον 5%.

Ν. ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σχόλιο: Αυτό το άρθρο διαβάστε το καλά.

Η γυναίκα στο μαγαζί εσωρούχων μου λέει: εγώ είμαι μια απλή υπάλληλος γιατί της λέω διάφορα οικονομικά. Την τελευταία φορά της είπα για τον χρυσό.

Όλοι οι οικονομολόγοι ξέρουν ότι ο Χρυσός είναι αποθεματικό «νόμισμα» εκτός από τον Αρχιερέα της Διαπλοκής τον Κώστα Σημίτης και τον Γκαργκανα.

Αν εγώ πάρω την εξουσία θα τους δικάσω. Περισσότερο με ενοχλούν αυτοί, παρά η Χρυσή Αυγή.

Όταν πήγα να κάνω έφεση, με τα παιδιά της Δίωξης, ο υπάλληλος μου είπε, πως τον παίζεις έτσι τον Λαμπράκη;

Ο Λαμπράκης όταν ο Αρχιερέας της διαπλοκής πουλούσε τον Ελληνικό χρυσό έλεγε μέσα από τα έντυπα του: τι τον θέλουμε το χρυσό, αφού έχουμε το ευρώ!!!!

Αφού έχουμε το ευρώ, που τώρα φάνηκε ξεκάθαρα ότι είναι Γερμανικό, τι τον θέλουμε τον Χρυσό.

Νεοέλληνα, είσαι πολύ μαλακας. Σωστά ο Τσίπρας ζητά εκλογές.

Πρέπει να πέσει η δωσίλογη συγκυβέρνηση.

Ο Τσίπρας μαζί με τον Καμένο μπορούν να υπερηφανεύονται, ότι είναι οι μόνοι πολικοί που έθεσαν το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των κατοχικών αποζημιώσεων στους Γερμανούς.

Αν μου πει κάποιος, πες μου ένα σοβαρό λόγο, γιατί να ψηφήσω Τσίπρα και Καμένο, θα του πω, για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις.

Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη για τις διαπραγματεύσεις, στα αθλία υποκείμενα Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβελη. Καμία. Είναι άθλια υποκείμενα.

Με ενοχλεί περισσότερο ο Νταβατζης Μπόμπολας, που βγάζει Χρήμα άρπα κόλλα με φωτογραφικές διατάξεις σε νόμους που ψηφίζουν οι εγκληματικές οργανώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παρά η Χρυσή Αυγή.

Η Χρυσή Αυγή, είναι αρνάκι γάλακτος μπροστά τους συγκεκριμένους εγκληματίες.

Είδατε την Χρυσή Αυγή να σπάζει καμία πόρτα, με έξι κουκουλοφόρους;

Η Μπιζνα στα μεταλλεία Δενδια, είναι παράνομη και το ξέρεις. Γι’αυτό και είσαι τόσο βίαιος.

Θέλω εκλογές, θέλω να μαυρίσω τα καθικια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρεοκόπησαν τη χώρα.

Αυτή την στιγμή που γράφω αυτά, ξέρουμε πως χρεοκόπησε η Ελλάδα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σκληρούς και αδέκαστους πολιτικούς, για να κάνουν τις δίκες και να στείλουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα στην Φυλακή. Τόσο απλό.

Το φρικιό ο Κακλαμάνης που το παίζει και δημοκράτης και άλλες τρίχες, άρχησε να ωρύεται που κάλεσαν τον Γιωργάκη στην προανακριτική.

Χρειαζόμαστε σκληρούς και αδέκαστους πολιτικούς, που θα τραβήξουν το καζανάκι και θα φύγουν όλα αυτά τα σκατα.

Σε πρώτη φάση χρειαζόμαστε εκλογές, για να γίνει καταγραφή των ζυμώσεων.

09/10/2011

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=316466

ΤΗΝ ΩΡΑ που στη φορο-κρατούμενη Ελλάδα δεν έχει μείνει ίχνος επενδυτικής πρωτοβουλίας, η μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στο Κατάρ και σε ιδιώτες για τον ελληνικό χρυσό, που κρύβεται στο υπέδαφος της Χαλκιδικής, γεννάει ήδη κέρδη για λίγους.

Όχι όμως για το ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση αναδεικνύει την απρονοησία του Δημοσίου, τα μεγάλα κενά του φορολογικού συστήματος και ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές διαστάσεις που κρύβει η χώρα.

Ας δούμε όμως την ιστορία του χρυσού της Χαλκιδικής, τα χαμένα του ελληνικού Δημοσίου και πώς ήρθαμε στη συμφωνία Κατάρ-European Goldfields.

Στο τέλος του 2003, πριν τις εκλογές του 2004, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Ανάπτυξης τον Άκη Τσοχατζόπουλο, υφυπουργό τον Χρήστο Πάχτα και υπουργό Οικονομικών τον Νίκο Χριστοδουλάκη, μεσολάβησε για να μεταβιβαστούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την καναδική εταιρεία TVX στη νεοσυσταθείσα, το Δεκέμβριο του 2003, εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., συμφερόντων της κατασκευαστικής Άκτωρ της οικογένειας Γ. Μπόμπολα και του επιχειρηματία Δημήτρη Κούτρα.

Η μεσολάβηση του Δημοσίου έγινε διότι είχε εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με την TVX. Η καναδική εταιρεία διεκδικούσε αποζημιώσεις από το Δημόσιο, θεωρώντας το υπεύθυνο διότι δεν προχωρούσε η επένδυση. Από την πλευρά του το Δημόσιο διεκδικούσε αποζημιώσεις από την TVX, διότι οι Καναδοί δεν υλοποιούσαν τα συμφωνηθέντα.

Έτσι, εμφανίστηκε ο από μηχανής Θεός, ο μεταλλειολόγος, Δημήτρης Κούτρας, γενικός διευθυντής της Άκτωρ, για να αγοράσει την επένδυση (ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο και η εταιρεία) έναντι 11 εκατ. ευρώ. Το ποσό εισέπραξε η TVX ως αποζημίωση και όχι το ελληνικό Δημόσιο.

Ο νέος ιδιοκτήτης δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ένα επιχειρηματικό πλάνο αρχικά 28 εκατ. ευρώ. Μάλιστα εισέπραξε και επιδότηση 15 εκατ. ευρώ, την οποία τώρα η Ε.Ε. γυρεύει πίσω, διότι θεώρησε ότι δεν έγινε πλειοδοτικός διαγωνισμός και το Δημόσιο έχασε φόρους (για την ιστορία, την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε κατά της απόφασης της Ε.Ε.).

Η Ελληνικός Χρυσός είχε πάντα κάποια εξορυκτική δραστηριότητα σε διάφορα μέταλλα, με ετήσιο τζίρο γύρω στα 40-60 εκατ. ευρώ και θετικά αποτελέσματα κάποιες χρονιές. Κάποιες άλλες είχε ζημιές.

Ανταλλαγή μετοχών

Από το 2004 κύλησε ο χρόνος και η ιδέα δημιουργίας ενός επενδυτικού-χρηματιστηριακού σχήματος, το οποίο θα ενσωμάτωνε τη δραστηριότητα της εξόρυξης του ελληνικού χρυσού, αλλά θα είχε έδρα στο εξωτερικό και θα έμπαινε σε ξένο χρηματιστήριο.

Έτσι, οι αρχικοί μέτοχοι της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. αντάλλαξαν τις μετοχές τους με μετοχές του επενδυτικού οχήματος, τον ρόλο του οποίου έπαιξε μία προϋπάρχουσα εταιρεία συμμετοχών με την επωνυμία European Goldfields.

Η τελευταία είχε ως βασικό μέτοχο τον ρουμάνο επιχειρηματία Φρανκ Τίμις, ο οποίος είχε απασχολήσει και την Ελλάδα. Έτσι, η European Goldfields έγινε μέτοχος σε ποσοστό 95% της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε και οι μέτοχοι της Ελληνικός Χρυσός έγιναν μέτοχοι με 35% της European Goldfields. Το 5% της Ελληνικός Χρυσός παρέμεινε από τότε μέχρι σήμερα στην κατοχή της Ελλάκτωρ.

Παράλληλα με τη δραστηριότητα στη Ελλάδα, η European Goldifields θέλησε να καταστεί διεθνής εταιρεία χρυσού, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της ανάλογες δραστηριότητες σε Ρουμανία και Τουρκία. Ωστόσο, το μεγάλο project ήταν πάντα η Ελληνικός Χρυσός.

Η «μπίζνα» αποδείχθηκε τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα γίνει η επένδυση στη Χαλκιδική, πριν εξορυχτεί ένα γραμμάριο χρυσού, η αξία της European Goldfields αυξήθηκε σχεδόν κάθετα, φθάνοντας τα 2,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη.

Αυτό έγινε πριν την κατάθεση της τελικής περιβαλλοντικής μελέτης τον Αύγουστο του 2010.

 Την ίδια περίπου περίοδο, ένας εκ των βασικών μετόχων, ο Δημήτρης Κούτρας, πουλούσε μέρος των μετοχών του, κερδίζοντας μεγάλα ποσά. Τα πραγματικά κεφάλαια που είχαν βάλει οι μέτοχοι μέχρι τότε με τη μορφή μετρητών δεν είχαν ξεπεράσει τα 145 εκατ. ευρώ.

Στην υψηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση είχε συμβάλει και η άνοδος της τιμής του χρυσού, δεδομένου ότι το εξορυκτικό σχέδιο βασίστηκε στην εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου και δευτερευόντως άλλων μετάλλων, όπως χαλκού κ.λπ.

Η διοίκηση προώθησε μεθοδικά την αδειοδότηση της επένδυσης του χρυσού ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια που κατά καιρούς πρόβαλλαν οι κάτοικοι της περιοχής, τοπικοί φορείς ή και το υπουργείο.

Άλλωστε, η όλη επένδυση στηρίχθηκε από τον κατάλληλο μέτοχο, την οικογένεια Μπόμπολα και την εταιρεία Ελλάκτωρ, που διέθεταν υπομονή, οικονομική ισχύ, πολιτική επιρροή και γνώση της δημόσιας διοίκησης (αφού ως εργοληπτική εταιρεία ανδρώθηκε μέσα από τα δημόσια έργα και τις δημόσιες παραχωρήσεις).

Η τελική περιβαλλοντική μελέτη κατατέθηκε στο υπουργείο ΠΕΚΑ στις 9 Αυγούστου 2010 επί υπουργίας Τίνας Μπριμπίλη, ενώ έλαβε έγκριση στις αρχές Ιουλίου 2011, με το που διαδέχτηκε την κυρία Μπιρμπίλη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών.

Από τη στιγμή που η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. έλαβε την άδεια έπρεπε να βρει χρηματοδότη για την υλοποίηση του έργου, δηλαδή την εξόρυξη του χρυσού, την κατασκευή εργοστασίου κ.λπ., μια επένδυση που σε πλήρη κλίμακα μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους φορείς της.

Η μαμά εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, η European Goldfields, δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρα. Παρότι είχε αρχικά συμφωνήσει με κάποιες τράπεζες για δάνειο 300 εκατ. δολαρίων, φαίνεται ότι αυτό δεν εκταμιεύθηκε. Παράλληλα, άρχισε να διερευνά το ενδεχόμενο μεταφοράς της σε μεγαλύτερο χρηματιστήριο, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Λονδίνου με σύμβουλο την Goldman Sachs (τώρα είναι στη μικρή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου και στο Τορόντο). Προφανώς η μετάταξη θα συνδυαζόταν με αύξηση κεφαλαίου, δηλαδή άντληση χρημάτων. Ούτε αυτό έγινε μέχρι τώρα.

Όμως βρέθηκε ένας από μηχανής θεός, η συμβουλευτική εταιρεία Lazard. Είναι η ίδια εταιρεία που συμβουλεύει και το ελληνικό Δημόσιο σε διάφορα projects. Η εταιρεία αυτή και συγκεκριμένα ο Spiro Youakim, υψηλόβαθμο στέλεχος της Lazard με ειδίκευση στον μεταλλευτικό κλάδο (έχοντας συμμετοχή σε μερικά από τα μεγαλύτερα deals, όπως αυτό της εξαγοράς της Arcelor από τη Mittal), έπαιξε ρόλο στη συμφωνία με το κράτος του Κατάρ, το οποίο αποδέχτηκε να χρηματοδοτήσει την επένδυση και παράλληλα να καταστεί μέτοχος, αρχικά με ποσοστό 9,9%, στη συνέχεια με περίπου 15% (εάν ασκήσει το δικαίωμα αγοράς επιπλέον 5%) και στο τέλος με 30% εάν ασκήσει και το δικαίωμα αγοράς επιπλέον 44 εκατ. νέων μετοχών.

Ποιοι ωφελούνται από το ντιλ

Το ελληνικό Δημόσιο δεν κερδίζει άμεσα από τις συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ, ούτε από τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι πωλητές. Τα οφέλη του ελληνικού Δημοσίου θα είναι μελλοντικά. Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η απασχόληση.

Επίσης, το Δημόσιο ευελπιστεί να ωφεληθεί από τα φορολογικά έσοδα επί των κερδών της εταιρείας. Όταν δηλαδή η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. εμφανίσει κέρδη -αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για κάποια χρόνια αφού θα κάνει επενδύσεις και θα επιβαρύνεται με τόκους- τότε θα φορολογηθεί.

Χρήματα ή, καλύτερα, κέρδη έχουν ήδη μόνο η εταιρεία Ελλάκτωρ και ο Δημήτρης Κούτρας που πουλάνε μέρος της συμμετοχής τους (το 9,9% των μετοχών της European Goldfields) έναντι 182 εκατ. δολαρίων Καναδά (175 εκατ. δολάρια ή 130 εκατ. ευρώ). Με άλλα λόγια, η Ελλάκτωρ και ο Δημήτρης Κούτρας ρευστοποιούν μέρος της συμμετοχής και βάζουν στο ταμείο τους 182 εκατ. δολάρια Καναδά, εκ των οποίων τα 9/10 είναι κέρδη από την επένδυση.

Όποιος αναρωτιέται εάν οι μέτοχοι που πέτυχαν τόσο σημαντικά κέρδη θα πληρώσουν τακτικό ή έκτακτο φόρο, η απάντηση είναι όχι, γιατί δεν προβλέπεται φορολογία στα κέρδη από μετοχές εισηγμένων εταιρειών, εδώ ή στο εξωτερικό. Το μόνο έσοδο για το Δημόσιο θα είναι ποσοστό 0,15% επί της συναλλαγής πώλησης μετοχών.

Οι λοιποί μέτοχοι της European Goldfields προσδοκούν να σταθεροποιηθεί η τιμή της μετοχής, δεδομένης της αστάθειας και της πτώσης που παρουσίασε τους τελευταίους μήνες (-40%).

Σχόλιο: Έτσι γίνονται οι Μπίζνες στην Ελλάδα. Αν δεν ξέρεις το πολίτικο κατεστημένο και δεν έχεις πολιτική επιρροή, τότε κάνεις αυτό που κάνουν οι Γερμανοί: απαιτείς εξαρχης ασυλία και ειδικές συνθήκες επένδυσης, ώστε να μην μπλέξεις με τα λιγούρια.

Ούτε ο Μπόμπολας – Κούτρας είναι χαζοί, αλλά ούτε οι Ξένοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες πολιτικοί. Οι μόνοι χαζοί είναι οι Νεοέλληνες πολίτες. Οι μόνοι που χάνουν. Οι μακακες.

Πολιτική επιρροή. Εσύ Μακακα αναγνώστη έχεις πολιτική επιρροή; Ή σε πηδα… τα Αρχιδ…. Οι πολιτικοί;

Εγώ θα δώσω ένα μπράβο στους επιχειρηματίες που καταφέρνουν να κάνουν μπίζνες. Δείχνει ότι έχουν μια ικανότητα, που δεν έχεις ο Νεοέλληνας ψηφοφόρος. Αν σκεφτείς ότι από το 1974 μέχρι σήμερα πόσοι πολιτικοί έχουν πάει στην Φυλακή για κακούργημα.

Οι Πασοκοι ψηφοφόροι λένε: φταίνε οι Νεοδημοκράτες.

Οι Νεοδημοκράτες λένε: φταίνε οι Πασοκοι.

Πρέπει να είσαι πολύ χαζός για να λες κάτι τέτοιο. Στο Σκάνδαλο Ζήμενς για παράδειγμα είχαν εμπλοκή και Πασοκοι και Νεοδημοκράτες. Στο Σκάνδαλο των Υποβρυχίων το Ίδιο και στο Βατοπαιδι και γενικώς.

Νεοέλληνα θα τιμωρηθείς γιατί είσαι βλάκας και δεν έχεις κριτική σκέψη.

05/10/2011

Η διαδρομή ξεκίνησε από τον Τιμητή της Εργατιάς Κώστα Σημίτη. Ο άνθρωπος είναι τιμητής, επιστήμονας. Μπροστά του ο ΓΑΠ δεν πιάνει μια όπως θα έλεγε και ο Μπάμπης.

Ευτυχώς που υπάρχουν και τα blogs και μαθαίνουμε πως γίνονται οι μπίζνες στην Ελλάδα αγαπητή Μέρκελ.  Μην περιμένεις από τον Μανώλη, κατά τα άλλα σοβαρό δημοσιογράφο να σου πει τέτοιες διαδρομές. Ή τον Γιάννη. Τους καταλαβαίνω βέβαια, αυτή είναι η δουλειά τους. Γι’αυτό πληρώνονται. Έτσι Σταμάτη;

Η Διαδρομή αποδεικνύει ότι η Διαπλοκή στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει  συνέχεια. Οι τιμητές της Εργατιάς, Σημίτης και ΓΑΠ το αποδεικνύουν περίτρανα.

2004 – Σημίτης – Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική – ΕΛΛΑΚΤΩΡ(Μπόμπολας – Κούτρας)  – 2007 -European Goldfields – 2010 –  Μπιρμίλη – 2011 – Παπακωνσταντίνου – Σεΐχης του Κατάρ.

4444

http://www.antinews.gr/2011/10/05/125703/

Τρεις μήνες πριν από τις εκλογές του 2004 η κυβέρνηση Σημίτη αποφασίζει να πουλήσει τα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική. Χωρίς ξεκάθαρο και ανοικτό διαγωνισμό τα μεταλλεία περνούν στα χέρια της Ελληνικός Χρυσός η οποία ανήκει στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Γ. Μπόμπολα, έναντι ποσού 11 εκατ. ευρώ. Ακόμη και τότε όλοι έλεγαν ότι το τίμημα είναι ελάχιστο, ωστόσο, τότε δεν υπήρχαν άδειες για εξόρυξη.

(Υποσημείωση, στο οικονομικό επιτελείο είναι τότε ο Χρήστος Πάχτας ο οποίος σήμερα είναι δήμαρχος Αριστοτέλη, της περιοχής που βρίσκονται τα ορυχεία χρυσού)

Λίγο καιρό μετά ανεξάρτητη εταιρεία αξιολογεί την αξία των μεταλλείων σε 578 εκατ. ευρώ ενώ το 2007 ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πωλεί το 30% της «Ελληνικός Χρυσός» έναντι 178.000.000 δολαρίων και αγοράζει το 19,3% της European Goldfields. Καλή μπίζνα δηλαδή, τέσσερα χρόνια μετά να παίρνεις ένα τέτοιο ποσό όταν έχεις δώσει μόλις 11 εκατ.

Το 2008 πέφτει βόμβα από την κομισιόν η οποία ζητά από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, επιστροφή επιδοτήσεων ύψους 15 εκατ. ευρώ που είχε πάρει η Ελληνικός Χρυσός. Η κομισιόν λέει ότι το τίμημα της εξαγοράς ήταν χαμηλό και οι επιδοτήσεις δεν έπρεπε να δοθούν.

Η European Goldfields ελέγχει το 95% του μετοχικού κεφαλαίου τής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., το 5% κατέχει η Ελλάκτωρ, ενώ με τη σειρά της η European Goldfields ελέγχεται από την Ελλάκτωρ σε ποσοστό 19,3%, τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικός Χρυσός και μέλος της Ελλάκτωρ, Δ. Κούτρα, σε ποσοστό 5,8% και σειρά θεσμικών επενδυτών και funds, στα οποία ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η γνωστή σε όλους BlackRock (13,2%), η Fidelity (13,1%).

Εν τω μεταξύ, κάποιοι στην αγορά λένε ότι ο χρυσός και τα άλλα μέταλλα που κρύβει η γη της Χαλκιδικής αξίζουν πολλά δις ευρώ ενώ οι προσδοκίες για μεγάλα κέρδη εκτοξεύουν την τιμή της μετοχής της European Goldfields στα ύψη. Η χρηματιστηριακή αξία της αγγίζει τα 2 δις δολάρια.

Όταν η Τ. Μπιρμίλη το ξανασκέφτεται να δώσει τις άδειες και να ξεκινήσει η εξόρυξη, στην καναδική εταιρεία και τους Έλληνες εταίρους επικρατεί έντονος προβληματισμός. Μαύρες πλερέζες σε Ελλάδα και Καναδά, ωστόσο, με καλό… lobbing στρώνεται το χαλί για την επένδυση. Και δεν είναι και τυχαίες οι επιθέσεις κατά της πράσινης Τίνας από συγκεκριμένες εφημερίδες.

Δεν περνούν λίγες εβδομάδες από τον τελευταίο ανασχηματισμό και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει την άδεια για τα μεταλλεία χρυσού και στρώνει χρυσό το δρόμο προς την Χαλκιδική.

Σαββατιάτικα, και χωρίς να ξέρει ούτε ο πρωθυπουργός τι θα γίνει (λέγεται ότι το έμαθε μόλις την προηγούμενη ημέρα), στήνεται η φιέστα για τον μεγάλο επενδυτή από το Κατάρ.

Ο σεϊχης αγοράζει σχετικά φθηνά και υπόσχεται να βρει δάνειο, όμως, για τους μετόχους είναι μια χρυσή συμφωνία. Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ πουλά το 7% και αποκομίζει καμιά 90αριά εκατομμύρια ενώ ο Δ. Κούτρας αυξάνει την περιουσία του με ποσό πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Διατηρούν και ένα 13% το οποίο μελλοντικά θα τους αποφέρει τεράστια κέρδη από μερίσματα και υπεραξίες.

Έτσι γίνονται οι μπίζνες στην Ελλάδα, κορόιδα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: