Dexia Banque Belgique.   Leave a comment

Dexia Banque Belgique.

11/10/2011

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=317086

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Το «επάρατο» κράτος σπεύδει τελικά να διασώσει για ακόμη μία φορά τη γαλλοβελγική τράπεζα Dexia, και μάλιστα με το αζημίωτο.

Έπειτα από μια συνεδρίαση 14 ωρών, που άρχισε την Κυριακή το απόγευμα, το διοικητικό συμβούλιο της Dexia ανακοίνωσε νωρίς χθες το πρωί το σχέδιο διάσωσης, σύμφωνα με το οποίο το βελγικό Δημόσιο κρατικοποιεί το σκέλος των βελγικών δραστηριοτήτων της Dexia, ενισχύοντάς την με 4 δισ. ευρώ. Η Dexia Βελγίου απασχολεί περί τους 6.000 υπαλλήλους, διαθέτει καταθέσεις 80 δισ. ευρώ και 4 εκατ. πελάτες.

Παράλληλα οι τρεις χώρες στις οποίες ανήκε η Dexia εγγυώνται περί τα 90 δισ. ευρώ επισφαλή χρέη της τράπεζας για την επόμενη δεκαετία, με το Βέλγιο να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, το 60,5% των εγγυήσεων, τη Γαλλία το 36,5% και το Λουξεμβούργο το 3%.

Οι τρεις κυβερνήσεις, του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, είχαν και το 2008 βάλει βαθιά χέρι στην τσέπη του φορολογουμένου, παρέχοντας εγγυήσεις ύψους 150 δισ. ευρώ και ζεστό ρευστό 6,4 δισ. ευρώ για να σώσουν την Dexia, η σωτηρία της οποίας κράτησε τρία χρόνια…

Πλησιάζει το 100% το Βέλγιο

Δεν αποκλείεται μάλιστα το Βέλγιο να πάει για μαλλί και να βγει κουρεμένο, αφού έχει ήδη υψηλό δημόσιο χρέος 96,2% του ΑΕΠ, το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς υπόσχεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 100%…

Η τράπεζα δεν διαθέτει καταστήματα στη Γαλλία, αλλά είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των γαλλικών κοινοτήτων, πόλεων και περιοχών. Η Γαλλία, μέσω των κρατικών τραπεζών Caisse des Depots και Banque Postal, παίρνει πάνω της περισσότερα από 70 δισ. ευρώ που η Dexia έχει δανείσει σε γαλλικούς δήμους.

Η Dexia δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση της γαλλικής Credit Local και της βελγικής Credit Communal de Belgique, των δύο μεγαλύτερων τραπεζών-δανειστών σε δήμους και κοινότητες και στις δύο χώρες. Σε αντίθεση με την Credit Local, η οποία ασχολούνταν αποκλειστικά με το δανεισμό, η βελγική τράπεζα ασχολούνταν και με τη λιανική τραπεζική.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, φοβούμενος μη και η διάσωση της Dexia ανοίξει την όρεξη και σε άλλες τράπεζες να ζητήσουν κρατική στήριξη, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστούν διάσωση και άλλες τράπεζες. «Οχι, δεν πιστεύω, σίγουρα όχι οι γαλλικές τράπεζες» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες το παράδειγμα της Dexia.

* Η μετοχή της Dexia υποχώρησε έως και 33%, στα 57 λεπτά χθες.

10/10/2011

Η Dexia είχε 3,4 δις ευρώ σε Ελληνικά Ομόλογα. Αν ήταν και αλλού εκτεθειμένη, σίγουρα θα είχε μεγάλο πρόβλημα. Κανένας μέχρι στιγμής δεν μας έχει πει ακριβώς, για τους σκελετούς που έχουν οι Τράπεζες στα μπαούλα τους.

Όλοι μας λένε ότι θα χρειαστούν πολλά λεφτά, αλλά δε μας λένε πόσα και με στοιχεία. Τα stress test της Ευρωζώνης είναι για κλάματα. Η Dexia τα είχε περάσει; Μάλλον ναι!!!!

Η κρίση χωρίζεται σε 2 σοβαρές κατηγορίες ( πάλι μάθημα θα σας κάνω!!!!) :

1. Είναι κρίση τραπεζών. Παράδειγμα Ιρλανδία.

2.Ειναι κρίση δομής του Κράτους. Παράδειγμα Ελλάδα.

Την κρίση της Ιρλανδίας σαφώς και την αντιμετωπίζεις ποιο εύκολα από την κρίση της Ελλάδος. Το πρόβλημα, η μαύρη τρύπα, είναι μικρή και δεν είναι δομική. Οι προσαρμογές γίνονται ποιο εύκολα.

Αντίθετα στην Ελλάδα, η κρίση είναι κρίση Κράτους, Πολιτικού συστήματος, κρίση κυρίαρχης Ελίτ. Γι’αυτό και είναι ποιο σοβαρή, γι’αυτό και πάει ποιο βαθιά. Η Ελλάδα σαφώς και είναι ποιο διαφθαρμένη από την Ιρλανδία.

Οι Νεοέλληνες αρνούνται να κάνουν πρόωρες εκλογές, εγώ χαζός είμαι που τις ζητώ; και έτσι έρχονται οι Γερμανοί και λένε στη Realnews ότι πρέπει  να σας ελέγχουμε τι κάνετε. Οι Γερμανοί και οι άλλοι ευρωπαίοι, δε το λένε τυχαία. Ξέρουν που έχουν δώσει τις μίζες και σε ποιους. Σου λένε: με αυτούς δε γίνεται να πορευτούμε, αν θέλουμε να φτιάξουμε το Ελληνικό Κράτος.

Οι Ιρλανδοί είπαν αρκετά όχι στην Τρόικα. Φυσικά είχαν σχέδιο. Ο ΓΑΠ δεν είχε σχέδιο. Καλά έκανε και πήγε στο Άγιο Όρος.

Η Ελλάδα ψάχνει 1Μάνατζερ,  1Οικονομικό Διευθυντή και 1 Αναλυτή, για να σας το κάνω ποιο λιανά.

Πρέπει να είναι ικανοί. Επειδή όμως όλα στην πράξη φαίνονται, όποιοι δε σου κάνουν τους αλλάζεις, μέχρι να βρεις τον σωστό. Στην Δημοκρατία αυτό γίνεται με εκλογές. Οι νεοέλληνες δεν καταλαβαίνουν πως λειτούργει η Δημοκρατία. Εσείς ψηφίζετε.

Η μάνα μου με ρώτησε ποιον να ψηφήσει, οταν ειχα παει στο “χωριο”.  Θα ήταν εύκολο να της πω, αλλά θα ήταν σα να έκλεβα την Ιστορία. Εσύ νεοέλληνα πρέπει να αναπτύξεις κριτική σκέψη και να αποφασίσεις.

Αυτή τι φορά χρειάζεσαι κάποιους πολύ ικανούς. Υπάρχουν. Βρεστους.

Ο ΓΑΠ όσο αφορά τις διεθνείς σχέσεις είναι πολύ καλός. Ξέρει κόσμο και κοσμάκη. Όμως δεν έχει Οικονομικό Διευθυντή, ούτε Αναλυτή. Ποτέ δεν είχε. Εγώ από τους πρώτους μήνες του είπα να ξεφορτωθεί τον Παπακωνσταντίνου εφόσον ήθελε να σώσει την χώρα. Έχασε πολύ χρόνο. Ούτε ο Βαγγελης Βενιζέλος κάνει για την Οικονομία. Εδώ χρειάζεσαι κάποιον που να καταλαβαίνει τους αριθμούς και τους ανθρώπους.

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1300666

Το συμβούλιο της Γαλλο-Βελγικής τράπεζας Dexia ενέκρινε σήμερα το πρωί το σχέδιο διάσωσης που συμφώνησαν οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου και το οποίο περιλαμβάνει την πώληση της βελγικής μονάδας στο βελγικό δημόσιο έναντι 4 δισ. ευρώ και εγγύηση ύψους 90 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότησή της τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην ανακοίνωση της τράπεζας δεν αναφέρεται τι θα γίνει με το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής της Dexia, Denizbank.

Νωρίτερα, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κρατικοποιήσει πλήρως την Dexia Banque Belgique, την θυγατρική της Dexia στη χώρα, ύστερα από μεταμεσονύχτιο μαραθώνιο συνομιλιών με το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες.

Το κόστος της εθνικοποίησης θα ανέλθει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Επιπλέον, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής “κακής τράπεζας” (“bad bank“) που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό που θα υπερβαίνει το 60% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εγγυήσεις των τριών κρατών (της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) όπου βρίσκεται η Dexia αυξάνονται σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

09/10/2011

Η υπόθεση της Dexia είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δείχνει τι μπορεί να συμβεί σε μεγαλύτερη κλίμακα, αν γίνουν ένα ή δυο ή τρία λάθη συνεχόμενα.

Υποβαθμίστηκε και η Ιταλία, το ίδιο και οι τράπεζες της και τα πράγματα χειροτερεύουν. Είναι προφανές ότι χειροτερεύουν. Υποβαθμίστηκε επίσης και η Ισπανία.

Για να σωθεί η κατάσταση, χρειάζεται χρήμα. Πολύ χρήμα, όπως θα έλεγε και ο Λόρενς της Αραβίας στην ΕΚΤ!!!!

Χρήμα, είτε κλείσουν οι τράπεζες, είτε κρατικοποιηθούν.  Χρήμα για Υποδομές.

Ο λόγος που ο Ομπαμα δε τα έχει καταφέρει ακόμα στο πεδίο της Ανεργίας, είναι ότι το χρήμα δεν πηγαίνει στις Υποδομές και στην Παραγωγή. Δίνει χρήμα, αλλά αυτό πάει σε μη παραγωγικές δραστηριότητες. Όλα αυτά μπορούν να υπολογιστούν, δεν είναι έτσι γενικά.

Οι μόνοι που περνούν καλά, είναι οι πλούσιοι, που συνεχίζουν να γίνονται πλουσιότεροι. Υπάρχουν και οι φορολογικοί παράδεισοι, πλήρης φορολογική προστασία του Κεφαλαίου. Σε αντίθεση με την μεσαία τάξη και τους φτωχούς.

Πρέπει να πέσει Χρήμα. Χρήμα που θα πέσει στις υποδομές. Πολύ χρήμα. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αν ψάξω στα χαλαρά, θα βρω δεκάδες υποδομές σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία που με περιμένουν να τις φτιάξω!!!! Και φυσικά να δώσω δουλειά σε χιλιάδες εργάτες. Να δώσω χρήμα!

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=316672

Ανοιχτό άφησε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς το ενδεχόμενο εθνικοποίηση της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia Banque Belgique.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, ανέφερε: “Το κράτος θα πάρει μεγάλο μέρος της (της τράπεζας). Αν φτάσουμε στο 100% (του κεφαλαίου της Dexia Banque Belgique), το οποίο δεν αποκλείω, δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε εκεί επ’αόριστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε τρεις ή έξι μήνες. Δεν αποκλείω ότι για τρία χρόνια, πέντε χρόνια, ίσως περισσότερο, θα εξακολουθούμε να κατέχουμε κεφάλαιο της DBB”.

4444

Σε συμφωνία για το μέλλον της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia κατέληξαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα, η προτεινόμενη λύση θα τεθεί προς έγκριση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Dexia, που συνεδριάζει αυτή την ώρα .

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών δεν αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιό τους για την τράπεζα, ενώ ο εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν απόψε ή αύριο το πρωί.

Νωρίτερα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ  Ρέιντερς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF, άφησε ανοιχτό το το ενδεχόμενο εθνικοποίησης της γαλλοβελγικής τράπεζας Dexia Banque Belgique.

“Το κράτος θα πάρει μεγάλο μέρος της (της τράπεζας). Αν φτάσουμε στο 100% (του κεφαλαίου της Dexia Banque Belgique), το οποίο δεν αποκλείω, δεν σκοπεύουμε να παραμείνουμε εκεί επ’αόριστον. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουμε τρεις ή έξι μήνες”, σημείωσε. “Δεν αποκλείω ότι για τρία χρόνια, πέντε χρόνια, ίσως περισσότερο, θα εξακολουθούμε να κατέχουμε” κεφάλαιο της DBB,  τόνισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται  ότι σήμερα το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντώνται στο Βερολίνο όπου στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Advertisements

Posted October 9, 2011 by bmplefour in Dexia Banque Belgique

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: