Ο νόμος Καστανιδη και το Ακαταδίωκτο του Λαυρεντιαδη.   Leave a comment

Ο νόμος Καστανιδη και το Ακαταδίωκτο του Λαυρεντιαδη και αλλων.

25/10/2011

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=320680

Η Proton Bank και ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητη, για να λογοδοτεί στους Έλληνες πολίτες. Αυτός είναι ο ρόλος της.

Όμως η οικτρή διαπίστωση είναι, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δε στάθηκε στο ύψος της.

Δεν προστάτεψε τους Έλληνες πολίτες και τις οικονομίες τους.

Την Τράπεζα της Ελλάδος την χρειάζομαι για να με προστατέψει σε πρακτικά ζητήματα και όχι σε θεωρίες. Την θέλω να κάνει σωστούς ελέγχους και να με ενημερώνει σε απλά κατανοητά Ελληνικά.

4444

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την άλλοτε κραταιά αυτοκρατορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προκάλεσε η αποκάλυψη της λαθροχειρίας στην Proton Bank, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον επιχειρηματία για τη χρηματοδότηση κάθε δουλειάς του.

Η Proton ξετινάχτηκε, όμως ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος τη δάνειζε λαθραία με κρατικό χρήμα -εμφανιζόμενος ως θεματοφύλακας της συστημικής ισορροπίας-, η Τράπεζα της Ελλάδος διεξήγαγε ελέγχους διαρκείας και διαπίστωνε κραυγαλέες παραβάσεις -όμως έκανε τον μαρμαρωμένο βασιλιά-, μέχρι που ο λογαριασμός της κρατικοποίησης έφθασε να είναι 1,1 δισ. ευρώ.

Ήδη στα επίσημα έγγραφα στα οποία εκτιμήθηκε η «τρύπα» της Proton Bank προαναγγέλλεται το «τσουνάμι» που έρχεται σε μεγάλο πλέγμα των εταιρειών Λαυρεντιάδη, των συνεταίρων του, των «μπροστινών του» ή ακόμα και κάποιων ανυποψίαστων συνεργατών του.

Όλα περιγράφονται με τη φράση: «Εταιρείες συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη – Ενιαίος Κίνδυνος».

Πρώτη εταιρεία στη λίστα, η Alapis, ενώ ακολουθούν εταιρείες φαρμάκων, χημικών, καλλυντικών, απορρυπαντικών, κτηνιατρικών ειδών, ζωοτροφών, αποσχισθέντες κλάδοι και θυγατρικές αλλά και εκδοτικές δραστηριότητες χρεωμένες στους Π. και Γ. Κυριακίδη.

Ο λαβύρινθος Λαυρεντιάδη από τα -κατόπιν εορτής- πορίσματα περιγράφεται τώρα ως πιστωτική απειλή και σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες -από την παρέμβαση της Αρχής κατά του βρόμικου χρήματος- καταγράφηκαν δύο ηχηρά μπαμ, αυτό της Proton και το χθεσινό της Alapis, ενώ μάλλον έπεται και συνέχεια οδυνηρή, κυρίως για όσους συναλλάσσονται με τον όμιλο ή εργάζονται σ’ αυτόν.

Όλα δείχνουν ότι και οι δύο υποθέσεις έχουν ισχυρές ποινικές απολήξεις για τον αρχιτέκτονα-ηθικό αυτουργό και για τα εκτελεστικά όργανά του.

Ο ίδιος εισαγγελέας, ο κ. Ι. Δραγάτσης, που κρατά ανοιχτή την υπόθεση της Proton Bank (με κατηγορίες υπεξαίρεσης, απάτης, ξεπλύματος και απιστίας) κατά του Λ. Λαυρεντιάδη, ερευνά εδώ και καιρό την πιθανότητα τέλεσης και αδικημάτων χρηματιστηριακής απάτης (κακουργήματα) από τον άλλοτε επονομαζόμενο και «βασιλιά της χλωρίνης» και λοιπούς συνεργάτες του. Αυτά σχετίζονται με την Alapis, τη Νεοχημική και ίσως και την ΕΛΦΕ, με τη δεύτερη να έχει επιστραφεί στον Λ. Λαυρεντιάδη κακήν κακώς από το περίφημο αμερικανικό Carlyle Group.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει τη συνδρομή του ΣΔΟΕ, το οποίο επί χρόνια δεν είχε καν αναζητήσει πώς ο Λ. Λαυρεντιάδης έγινε… τόσο golden που σάρωνε με εξαγορές ό,τι έβρισκε μπροστά του, έφτιαχνε business stories, τις πουλούσε, προσέλκυε μετόχους, έβρισκε αχυράνθρωπους και ξεφορτωνόταν μετοχικά πακέτα με χρηματοδότηση της Proton, μέχρι που οι αφελείς μέτοχοι ανακάλυπταν άνθρακα αντί για θησαυρό.

Και σ’ αυτές τις διαδρομές του Λ. Λαυρεντιάδη το Χρηματιστήριο και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απουσίαζαν προκλητικά, αν δεν κράταγαν… φανάρι.

Όσο για την πολιτική τάξη (το δικομματικό σύστημα εξουσίας διευρυμένο δεξιά και αριστερά), καθημερινά αποδεικνύει πως έχει λόγους, γι’ αυτό και σιωπά για τον «τυφώνα Λαυρεντιάδη», που διετέλεσε άλλωστε και μέγας χορηγός, με υπουργούς, βουλευτές και πολιτευτές να συνωθούνται για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ μαζί του.

Η συνέχεια θα κριθεί πλέον από τη στάση της Δικαιοσύνης, ίσως και από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που επιταχύνει τις κακές εξελίξεις.

Προς στιγμήν ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι η χαρά των νομικών και όσων τον συνδράμουν για να βρει ποινική διέξοδο, καθώς είναι αποδεδειγμένα πολυεκατομμυριούχος, αφού επέστρεψε μεμιάς 51 εκατ. ευρώ στην Proton Bank με αντάλλαγμα την αμνηστία. *

18/10/2011

Ένα είναι σίγουρο αναγνώστη, ότι αν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση Λαυρεντιαδη, θα βρει θέματα. Μη ξεχνάμε ότι ο τύπος έσπρωξε πολύ χρήμα στα ΜΜΕ και σε Δημοσιογράφους.

Την ώρα που βγαίνει ο ανυπόληπτος πλέον Γιωργάκης και ο«πολύ μπλα μπλα» βαγγελας και λένε παραμύθια, κάποιοι βγάζουν χρήμα  ή θάβουν «πτώματα και σκελετούς». Με πολιτικές πλάτες βέβαια. Εγώ δεν μπορώ να δεχτώ όλη αυτή την σπατάλη την στιγμή που δεν έχω χρήματα για ιατρικές εξετάσεις.

Λαυρέντης είναι «άτυχος», αν είχε τελειώσει τις δουλειές μέχρι το 2009 και είχε αποχωρήσει, τώρα δε θα είχε πρόβλημα.

Όποιος έχει χρήμα, σπάνια πάει φυλακή στην Ελλάδα. Καλοί Δικηγόροι, πολιτικές διασυνδέσεις.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=16/10/2011&id=318458

Της Αριστεας Μπουγατσου.

Ανοιχτά παραμένουν για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη όλα τα ποινικά θέματα που ανέκυψαν με την Τράπεζα-εργαλείο που πέρασε στον έλεγχό του από τον Δεκέμβριο του 2009 και χρηματοδότησε εξαγορές, από εταιρείες καλλυντικών και φαρμάκων μέχρι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και «επενδύσεις» φίλων ή αχυρανθρώπων του με τα λεφτά της Proton Bank.

Η κρατικοποίηση της Proton και η επιβολή σιωπητήριου με την επίκληση της «συστημικής διαταραχής», η μέριμνα κάποιων πολιτικών κέντρων για γείωση του μεγάλου σκανδάλου Λαυρεντιάδη δεν κατόρθωσαν να κλείσουν ερμητικά την υπόθεση καθώς:

ΠΡΩΤΟΝ: Τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που έχουν αποδοθεί στον μεγαλοεπιχειρηματία δεν έχουν ακόμα αρχειοθετηθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει επιστρέψει στην Proton από λογαριασμούς του στη Ζυρίχη τα 51 εκατ. ευρώ (το φερόμενο ως προϊόν υπεξαίρεσης).

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνης (προΐσταται) και ο άμεσος χειριστής της υπόθεσης, εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης, την περασμένη εβδομάδα απαίτησαν από τον επιχειρηματία να προσκομίσει νομιμοποιητικά έγγραφα από τα οποία να αποδεικνύεται η μετοχική σχέση του κ. Λαυρεντιάδη με τις εταιρείες στις οποίες γύριζε το «αεροπλανάκι των μετρητών» από δάνεια της Proton και τελικά κατέληξε σε μετρητά ανά χείρας του.

Με απλά λόγια, ζητήθηκε να αποσαφηνιστεί από τον επιχειρηματία για λογαριασμό ποιων ακριβώς εταιρειών επέστρεψε δάνεια 51 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνης, προ ολίγων ημερών αρνήθηκε το κλείσιμο της υπόθεσης βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 384 του ΠΚ και του 406 Α’ με το οποίο παύει η δίωξη αν επιστραφεί το προϊόν της υπεξαίρεσης, απαιτώντας στο κείμενο του «συμβιβασμού» να καταγράφονται πλήρως σημαντικές λεπτομέρειες.

Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πεπόνης εμφανίστηκε αμετακίνητος και έναντι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, όταν αυτός θεώρησε το κείμενο συμβιβασμού επαρκές. Φημολογείται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας διατύπωσε τη θέση πως αν δεν γίνουν τα πράγματα όπως ο ίδιος απαιτεί, «ας με αντικαταστήσετε».

Πάντως, άλλοι περιγράφουν το ζήτημα ως διαδικαστικό, άλλοι ως ουσιώδη εμπλοκή, υπό το φάσμα και της απαξίωσης με την οποία προσεγγίσθηκε το «συχωροχάρτι» στον κ. Λαρευντιάδη υπό τη σκέπη ενός νόμου που πρόσφατα φτιάχτηκε για την ελίτ, την ίδια ώρα που αρχίζει το σαφάρι στους οφειλέτες (άνω των 5.000 ευρώ) και η αναβίωση του αυτόφωρου και της προσωποκράτησης.

Αυτό, ωστόσο, που η κοινή γνώμη αναμένει είναι και η διευκρίνηση από πού ο κ. Λαυρεντιάδης βρήκε σε καιρό κρίσης τόσο γρήγορα 51 εκατ. ευρώ, ενώ οι εταιρείες συμφερόντων του βουλιάζουν.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης, βασιζόμενος στο πόρισμα της ΤτΕ, οδηγείται ανεπιστρεπτί στην άσκηση δίωξης για απιστία (κακούργημα) σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και του συμβουλίου πιστοδοτήσεων της Proton Bank για τη χορήγηση δανείων άνω των 400 εκατ. ευρώ με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο (προνομιακά επιτόκια, χαμηλές εξασφαλίσεις).

Τα δάνεια εξυπηρέτησαν ανάγκες του μεγαλοεπιχειρηματία αλλά και φιλικών προς αυτόν προσώπων και μέρος τους (το 50%) δεν μεταφέρθηκε στη Νέα Proton (είναι εκείνα με τα οποία εξαγοράστηκαν κλάδοι δραστηριοτήτων επιχειρήσεων του κ. Λαυρεντιάδη και όχι μόνο).

Η δίωξη αυτή, που αναμένεται να ασκηθεί σύντομα, είναι ανεξάρτητη από τον κυοφορούμενο συμβιβασμό εισαγγελίας-Λαυρεντιάδη για τα 51 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες δεν αποκλείουν την ανακάλυψη και άλλων ποσών που φέρεται να έχουν υπεξαιρεθεί.

ΤΡΙΤΟΝ: Πριν καν εφαρμοστεί ο νόμος Καστανίδη που επιφυλάσσει το ακαταδίωκτο στους «οικονομικούς δολοφόνους» που επιστρέφουν τα κλοπιμαία (αν φυσικά εντοπιστούν), ακόμα και στην κυβερνητική πλειοψηφία κυριαρχεί καχυποψία.

Ο νόμος θεσπίστηκε για να τη γλιτώσουν κάποιοι μεγαλόσχημοι (δηλαδή κατά παραγγελία) ή από μιμητισμό σε όσα ήδη έχει καθιερώσει το αμερικανικό ή το γερμανικό ποινικό δίκαιο για το οικονομικό έγκλημα; Αντέχει ο νόμος αυτός σε αυτή τη συγκυρία, που κάποιοι ζητούν «να έρθουν πίσω κλεμμένα», ενώ άλλοι απαιτούνται να μπουν στη φυλακή και οι κύριοι με τους πολλούς σωματοφύλακες;

Advertisements

Posted October 18, 2011 by bmplefour in Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: