Arbitrage. Αρμπιτράζ.   Leave a comment

Arbitrage. Αρμπιτράζ.

25/11/2015

4444

http://www.liberal.gr/arthro/22317/agores/chrimatistirio-athinon/Arbitrage-stis-trapezes.html

Χτες, μετά από δέκα συνεδριάσεις, είχαμε κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και παρά τις αισιόδοξες νότες που πολλοί παράγοντες της αγοράς προσπάθησαν να μεταδώσουν, οι μετοχές του κλάδου υπέστησαν μια συντριπτική καθίζηση.

Τα limit downs και τα κλειδώματα χωρίς αγοραστές είχαν την τιμητική τους σε αυτό το διάστημα.

Γιατί συνέβη αυτή η ισοπέδωση της αξίας των τραπεζών; Τι την προκάλεσε; Ήταν τόσο ακριβές οι τράπεζες στο χρηματιστηριακό ταμπλό;

Αρχίζοντας από την τελευταία ερώτηση, η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη. Η πορεία των μετοχών τις τελευταίες μέρες δεν έχει ιδιαίτερη συνάρτηση με την πραγματική τους αξία σαν εταιρείες.

Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτήν αλλά, τις τελευταίες λίγες ημέρες, η σχέση μεταξύ τιμής και πραγματικής αξίας χαλάρωσε σε ακραίο βαθμό. Οι λόγοι τεχνικοί. Τεχνικοί της καθαρής κερδοσκοπίας, της διαδικασίας αγοράς και πώλησης με μαεστρία, γνώση, εμπειρία και τέχνη, με στόχο την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους.

Όλοι γνωρίζουν πως, όταν εισάγονται νέες μετοχές από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οποιασδήποτε μορφής, η χρηματιστηριακή τιμή προσαρμόζεται με βάση την προϋπάρχουσα κεφαλαιοποίηση και τον νέο συνολικό αριθμό μετοχών. Στην περίπτωση των Ελληνικών τραπεζών η προσαρμοσμένη τιμή (πριν τα reverse splits) έπρεπε να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές των μετοχών, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών ανά μετοχή που διαμορφώθηκαν από τα book buildings.

Αυτή η μεγάλη διαφορά είναι κάτι που καμία αγορά στον κόσμο, όχι μόνο το Χ.Α.Α., δεν θα επέτρεπε να υπάρχει, για παραπάνω από μερικές ημέρες.

Έτσι λοιπόν ο νόμος της αγοράς ανέλαβε δράση. Και σαν από θαύμα οι τιμές πλέον βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι με την εισαγωγή των νέων μετοχών, πριν τα reverse splits.

O κυριότερος τρόπος που η αγορά πετυχαίνει συνήθως το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ τρέχουσας και προσαρμοσμένης τιμής, είναι ένας ιδιόμορφος τύπος arbitrage, το book arbitrage. Πως λειτουργεί;

Ας υποθέσουμε πως είστε διαχειριστής ενός μικρομεσαίου μεγέθους hedge fund ($5-15 δις). Γνωρίζετε ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με την μέθοδο του book building. Επίσης γνωρίζετε ότι, λόγω της κατάστασης της οικονομίας της χώρας και του τραπεζικού συστήματος, οι τιμές θα διαμορφωθούν χαμηλά.

Αποφασίζετε λοιπόν να εκμεταλλευτείτε την περίπτωση και να βγάλετε, σχετικά άκοπα, ένα σημαντικό κέρδος. Ας πούμε πως αποφασίζετε να πάρετε ένα ρίσκο μερικών εκατομμυρίων USD σε μια συνολική «επένδυση» $25.000.000.

Ψίχουλα για τα μεγέθη του fund,  αλλά μερικά εκατομμύρια παραπάνω στα κέρδη διαχείρισης, μπορεί να σημαίνουν ένα σημαντικά μεγαλύτερο bonus για εσάς. Τι κάνετε;

Αρχίζετε να αγοράζετε υπάρχουσες μετοχές χωρίς να σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η τιμή αγοράς. Προσπαθείτε να την ανεβάσετε μάλιστα διότι έτσι σας συμφέρει. Ταυτόχρονα όμως φροντίζετε να μην είναι αξιοπρόσεκτη η άνοδος διότι αυτό μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι τα χαρτιά αποτελούν επενδυτική ευκαιρία, να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στα book buildings και να σας χαλάσουν τα σχέδια.

Αγοράζετε μετοχές συνολικής αξίας περί τα 10 με 11 εκατομμύρια δολάρια.

Πριν ξεκινήστε τις αγορές όμως, έχετε  ανοίξει ισόποσες – της ονομαστικής αξίας – θέσεις long στα παράγωγα του δείκτη και των μετοχών που θέλετε να αγοράσετε. Τις οποίες κλείνετε μόλις ολοκληρώσετε τις αγορές μετοχών (Σημ. οι θέσεις σε παράγωγα προϊόντα δεν απαιτούν όλο το κεφάλαιο της ονομαστικής αξίας των αγορών, παρά μόνο ένα μικρό μέρος του, σαν εγγύηση για τυχόν απώλειες).

Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες προσφορών, έρχεστε σε επαφή με τις διοικήσεις των τραπεζών των οποίων έχετε, μόλις, γίνει μέτοχος καθώς και συναδέλφους σας του χώρου, ώστε να έχετε σαφείς ενδείξεις του τι αναμένεται να συμβεί με τις εγγραφές. Θα υπάρξει υπερκάλυψη ή  μη κάλυψη; Σε τι επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί το τελικό αποτέλεσμα κ.λ.π. Ας πούμε πως, μετά από πολλές επαφές και διασταυρώσεις, καταλήγετε στο συμπέρασμα ότι, παραδείγματος χάριν, θα υπάρξει υπερκάλυψη 10%.

Μόλις ανοίξουν τα books εγγράφεστε για μετοχές συνολικής αξίας 11 έως 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με το κλείσιμο της διαδικασίας και μόλις γνωστοποιείται η τιμή διάθεσης αρχίζετε να πουλάτε τις υπάρχουσες μετοχές σας. Αφού έχετε πάρει αντίστοιχες θέσεις short στα παράγωγα του δείκτη FTASE 25 και των μετοχών που θέλετε να πουλήσετε. Μόλις πουλήσετε όλες τις υπάρχουσες μετοχές, τις κλείνετε και αυτές πολύ προσεκτικά ώστε να μην διαταράξετε τις τιμές.

Βρίσκεστε λοιπόν με νέες μετοχές αξίας π.χ. $12 εκατομμυρίων, συν μετρητά $13 εκατομμύρια συν τα σημαντικά κέρδη από τα long παράγωγα της πρώτης φάσης. Ας πούμε $3 εκατομμύρια. Δηλαδή συνολικά, έχετε μια θέση long $12 εκατομμυρίων σε μετοχές και $16 εκατομμύρια σε μετρητά, για να κινηθείτε ανάλογα με τις διαθέσεις και το επενδυτικό σας view, για το μέλλον το Ελληνικών τραπεζών.

Η δε αγορά, με την σειρά της, έχει ήδη πετύχει το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής στην νέα τιμή. Κι όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Εκτός από τους μικροεπενδυτές, που το μόνο που τους έχει απομείνει είναι ο τρομερός πονοκέφαλος από το συνεχές πάνω-κάτω, κάτω-πάνω των χαρτιών…

Ο τραπεζικός

4444

15/01/2015

4444

FOREX CRUDE OIL PRICE 01 130115
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26518&subid=2&pubid=113433809

ARBITRAGE ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
Θησαυρίζουν οι εταιρείες αποθήκευσης πετρελαίου
Ενώ η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει πάνω από 60% σε λιγότερο από ένα χρόνο, κάποιες εταιρείες στον κλάδο καταγράφουν μεγάλα κέρδη.
Πρόκειται για εταιρείες που προσφέρουν χώρο αποθήκευσης πετρελαίου, για τον οποίο υπάρχει μεγάλη ζήτηση από εταιρείες εμπορίας.

Εκατοντάδες τάνκερ βρίσκονται αγκυροβολημένα παγκοσμίως, λειτουργώντας ως αποθηκευτικοί χώροι εκατοντάδων εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Η αίτια βρίσκεται στη σφοδρότητα υποχώρησης της τιμής, που έχει ως αποτέλεσμα τα προθεσμιακά συμβόλαια για τον επόμενο μήνα να είναι φθηνότερα εκείνων για παράδοση μερικούς μήνες αργότερα.
Για να επωφεληθούν της διαφοράς οι εταιρείες εμπορίας αγοράζουν σήμερα φθηνά, για να πουλήσουν ακριβότερα στο μέλλον.

4444

27/10/2011

“…..Πρόκειται για μέθοδο η οποία εκμεταλλεύεται τις μικρές διακυμάνσεις που παρουσιάζονται στις τιμές μεταξύ των διαφόρων αγορών από χώρα σε χώρα.
Αν είσαι ικανός να εντοπίσεις αυτές τις διαφοροποιήσεις, να υπολογίσεις ταχύτητα την εξέλιξη τους και να μεταφέρεις πολύ γρήγορα μεγάλα χρηματικά ποσά από χώρα σε χώρα, μπορείς, έτσι, να κερδίσεις παρα πολλά χρήματα.
Ο Λίσον [ Nick Leeson ( της Barings Securities)], ανακάλυψε ότι μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις μικρές διακυμάνσεις, οι οποίες διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό (τότε), μεταξύ των τιμών διαφόρων εμπορευμάτων στα χρηματιστήρια της Οσάκα και της Σιγκαπούρης.
Επιχειρήσεις αυτού του τύπου ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν με μικρο ρίσκο, αφού άμεσο και εύκολα υπολογίσιμο κέρδος έβγαινε από μια υφιστάμενη, που ενδεχομένως να κρατούσε για πολύ λίγο, διακύμανση στις τιμές….”.

Για να κάνεις Aρbitrage πρέπει να έχεις πολύ δυνατούς Η/Υ και πολύ γρήγορες συνδέσεις. Όποιος έχει την τεχνολογία κερδίζει.
Ένας απλός επενδυτής δεν μπορεί να αποκτήσει τέτοια τεχνολογία. Μόνο οργανωμένα κέντρα συναλλαγών μπορούν να το κάνουν και το κάνουν.

4444
Arbitrage: Πρόκριση συναλλαγής ή Αρμπιτράζ.
Η ταυτόχρονη αγορά και πώληση ή δανεισμός και επανατοποθέτηση δυο περουσιακων στοιχείων με σκοπό την πραγματοποίηση κέρδους από τη διαφορά μεταξύ των τιμών.

4444
Arbitrage: [Κερδοσκοπική αγοραπωλησία].
Η ταυτόχρονη αγορά ενός νομίσματος (σε συνάλλαγμα ή με δανεισμό), χρεογράφου, πολύτιμου μετάλλου ή άλλου χρηματοοικονομικού παραγώγου (interest rate swaps) σε μια αγορά και η πώληση του σε μια άλλη σε υψηλότερη τιμή, με σκοπό το κέρδος.

Είναι τακτική που εφαρμόζεται συχνά από κερδοσκόπους, οι οποίοι εκμεταλλεύονται παροδικές ανισορροπίες και διαφορές μεταξύ των τιμών ή και των επιτοκίων που επικρατούν σε δυο αγορές
Το Arbitrage είναι δυνατόν να ενέχει κίνδυνο, στην περίπτωση που οι εξελίξεις των τιμών στις δυο αγορές δεν είναι αναμενόμενες, λόγω απότομων και απρόσμενων εξελίξεων, συν το γεγονός ότι το κέρδος μειώνεται από τα κόστη και τα έξοδα των δυο συναλλαγών (προμήθειες κλπ)”.

Το Arbitrage θα λέγαμε δρα φέροντας μια ισορροπία στις τιμές ανάμεσα στις αγορές. Το συνετό Arbitrage είναι θεμιτό και το χρειάζονται οι αγορές για να μην υπάρχει ανισορροπία, που είναι πάντα επικίνδυνη.

4444
Arbitrage Bond:[Κερδοσκοπικό ομόλογο].
Το ομόλογο που εκδίδεται για σκοπούς arbitrage, δηλαδή εκδίδεται σε χαμηλότερη τιμή και τα κεφάλαια που εισπράττονται διατίθενται για την αγορά άλλων χρεογράφων ίσης λήξεως και ποσού αλλά υψηλότερης απόδοσης.

4444
Arbitrage Certificate.
Έγγραφο το οποίο πιστοποιεί τη συμμόρφωση με τους περιορισμούς τους οποίους επιβάλει το Internal Revenue Code όσον αφορά τις συναλλαγές arbitrage.

4444

Arbitrage Free Models.
Πρόκειται για μοντέλα τιμολόγησης συμβολαίων δικαιωμάτων στα οποία δεν επιτρέπεται η ύπαρξη δυνατοτήτων arbitrage.

4444
Arbitrage Pricing Theory (ABT): [Θεωρία κερδοσκοπικής τιμολόγησης].
“Το χρηματοοικονομικό μοντέλο το οποίο συμπληρώνει τις ανεπάρκειες του μοντέλου τιμολόγησης χρεογράφου με βάση την σχέση κινδύνου / απόδοσης (Capital Asset Pricing Model).
Σύμφωνα με αυτό, η σχέση ισορροπίας κινδύνου / απόδοσης προσδιορίζεται από τον συνδυασμό πολλών συντελεστών κινδύνου (risk factors) και όχι μόνο ενός (συντελεστής beta της μετοχής), όπως το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, το επίπεδο του πληθωρισμού, αλλαγές στην φορολογική νομοθεσία που επηρεάζουν την πορεία της μετοχής”.

Χρειάζεσαι τουλάχιστον 4 (four) δείκτες για να προσδιορίσεις το κλάσμα Κίνδυνος / Απόδοση.

4444

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%AC%CE%B6

Το Αρμπιτράζ (Arbitrage) στα Χρηματοοικονομικά έχει δύο έννοιες:
Το Ντετερμινιστικό ή Ακριβές Αρμπιτράζ είναι μια επενδυτική ευκαιρία που επιφέρει κέρδος χωρίς ρίσκο. Αυτή η ευκαιρία μπορεί είτε να μην έχει κανένα κόστος στο παρόν αποδίδοντας κέρδος στο μέλλον, είτε να αποδίδει κέρδος στο παρόν χωρίς καμία περίπτωση κόστους στο μέλλον.
Το Στατιστικό Αρμπιτράζ είναι μια επενδυτική ευκαιρία που αποδίδει, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερο κέρδος ανά μονάδα ρίσκου από τις υπόλοιπες επενδύσεις.

4444
Διαχείριση Λάθους Λέξης: Αμπριτάζ. Αμπριτράζ. Αμπιταζ. Αρμπιταζ. Αμπιτραζ.

 

Advertisements

Posted October 27, 2011 by bmplefour in Arbitrage, Economy

Tagged with

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: