Πάω αργά γιατί βιάζομαι.   Leave a comment

Πάω αργά γιατί βιάζομαι.

03/11/2011

Κύπρος και Ισραήλ προχωρούν στην σωστή κατεύθυνση.
Ελπίζω να μείνω αρκετά για να δω την ολοκλήρωση. Έχω κάποια ιατρικά προβλήματα, που πρέπει να βρω λύση, στο πλαίσιο της υφιστάμενης πραγματικότητας.
Ας πάμε ξανά στα σημαντικά, Ισραήλ και Κύπρος μόνο τυχαίο δεν είναι ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, βλέπουν μέλλον.
Ιστορική μέρα.  Δεν έχασαν το ραντεβού.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=112505382

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο ανοίγουν νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας ύστερα από συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για το Ισραήλ και εκείνα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, για τα οποία αναμένεται επιβεβαίωση, πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία των λαών των δύο χωρών και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
Παράλληλα, τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισαν την ανάγκη σεβασμού προς το διεθνές δίκαιο σε ότι αφορά στο υποθαλάσσιο φυσικό αέριο. Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 (Αφροδίτη), έγινε στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.
«Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. Επίσης χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας προκλητική και επιθετική και πρόσθεσε πως έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και στις προσπάθειες για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόνισε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να συνεχίσει να στέλνει ισχυρό το μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί το διεθνή νόμο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να τον παραβιάζει. Όσον αφορά στις συνομιλίες του με τον κ. Πέρεζ, είπε ότι επαναβεβαίωσαν το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας και ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Η υπογραφή τεσσάρων διμερών συμφωνιών στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αρχαιολογίας και των τηλεπικοινωνιών, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Πέρες για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Προέβησαν επίσης σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, ενώ συζήτησαν παράλληλα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Ο κ. Πέρες, ερωτηθείς για τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κύπρου σε σχέση με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες.
«Το Ισραήλ δεν θα απειλήσει κανένα αλλά ούτε και θα δεχθεί απειλές από κανένα», είπε ο κ. Πέρες.

Εξ άλλου, ανέφερε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου με χρήσιμο και ειρηνικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Τόνισε ότι ο εντοπισμός φυσικού αερίου πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο προς όφελος όλων των κατοίκων της περιοχής και ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άσκησης πίεσης για πολιτικά οφέλη. Ο Σιμόν Πέρες χαρακτήρισε επίσης τεράστια την πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και είπε ότι η συνεργασία των δύο χώρων είναι ειρηνική και δεν βασίζεται στη στρατιωτική δύναμη.

30/10/2011

Μη βιάζεστε Όλα θα γίνουν. Πάντα προκύπτουν τεχνικά προβλήματα.
Το σπουδαίο στην υπόθεση, ει ναι όλα να γίνουν με την σειρά και όπως πρέπει Αυτό είναι το σπουδαίο της υπόθεσης.  

http://fimotro.blogspot.com/2011/10/blog-post_8426.html

Πονοκέφαλο προκαλεί σε Κύπρο, Ισραήλ και τις εταιρείες που εμπλέκονται στην έρευνα για υδρογονάνθρακες στη ΝΑ Μεσόγειο η ανάγκη του Τελ Αβίβ να εξασφαλίσει το ταχύτερο δυνατό την αξιοποίηση του δικού του τμήματος.

Η Noble Energy, που πραγματοποιεί τις πρώτες…έρευνες και για την Λευκωσία στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, αντιμετωπίζει τόσο σφικτά χρονοδιαγράμματα, ώστε -σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο- να απειλείται η μέχρι σήμερα σχεδιαζόμενη διαδικασία.

Οπως γράφει ο Φιλελεύθερος, το Ισραήλ έχει και επίσημα πιέσει ασφυκτικά την εταιρεία, να ολοκληρώσει τη γεώτρηση στο κοίτασμα του “Ταμάρ” εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, αλλιώς θα ακυρώσει την άδεια.

Η Noble υπό αυτή την πίεση είναι αναγκασμένη είτε να επιταχύνει τη διαδικασία στο κυπριακό “Αφροδίτη” με τροποποίηση των τεχνικών όρων της συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε να τη διακόψει μόλις ολοκληρωθεί η γεώτρηση και πριν γίνουν όλες οι προβλεπόμενες δοκιμές για να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα, και να την επανεκκινήσει λίγους μήνες αργότερα.

Η έλλειψη επίσημων αποτελεσμάτων θα ακυρώσει την εξαγγελία της Κύπρου για δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων, αφού αυτές κανονικά θα γίνουν βασιζόμενες ακριβώς στα αποτελέσματα της έρευνας της πλατφόρμας Homer Ferrington της Noble.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η εταιρεία αναζητά τρόπο να πείσει τη Λευκωσία να ζητήσει και αυτή από το Τελ Αβίβ χαλάρωση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο στο “Αφροδίτη” πριν η εξέδρα μετακινηθεί στο “Ταμάρ”.
Ορόσημο θεωρείται η επίσκεψη Νετανιάχου στη Λευκωσία το επόμενο διάστημα, καθώς σε αυτές τις επαφές είναι πιθανό να διευθετηθεί το θέμα.
Το πρόβλημα ανέκυψε όταν η άλλη πλατφόρμα που θα έκανε κανονικά τις έρευνες στο ισραηλινό “οικόπεδο”, η Pride North America, παρουσίασε σειρά από τεχνικά προβλήματα.
Ακολούθησε μία σειρά από μετακινήσεις πλατφορμών, αλλαγές σημείων γεώτρησης και καθυστερήσεις που οδήγησαν σε αδιέξοδο την εκτέλεση της σύμβασης με την ισραηλινή πλευρά.

Advertisements

Posted October 30, 2011 by bmplefour in Cyprus

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: