Ηλεκτρική Ενέργεια και ιδιώτες.   Leave a comment

Ηλεκτρική Ενέργεια και ιδιώτες.

 

06/11/2011

Ο Μυτιληναίος εμφανίζεται σοβαρός στην παρακάτω συνέντευξη. Διαβάστε την, αξίζει τον κόπο.

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=38&artid=101708

«Είμαστε σε πόλεμο και τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Το δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στη διάρκεια συνάντησης, που είχε την περασμένη εβδομάδα, με δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της «Αλουμίνιον της Ελλάδος».

Ωστόσο ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι τελικά θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιλογή της επιστροφής στη δραχμή συνιστά εθνική μειοδοσία.

«Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου (στη Σύνοδο των G20) θα πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, από σωστά οργανωμένο, αδιάφθορο πολιτικό προσωπικό, που θα κάνει όσα δεν έχουν γίνει στην Ελλάδα τόσο χρόνια», ανέφερε. Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ιστορικά ότι, κάτω από καθεστώς πίεσης, υπερβάλλουμε εαυτούς. Δεν θέλω να σκέφτομαι το αρνητικό σενάριο της δραχμής, που θα φέρει εξαθλίωση και κοινωνική αναταραχή».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, για τον Όμιλο Μυτιληναίου η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν «χρυσωρυχείο». Αλλά, διευκρίνισε, «ως σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος θεωρώ ότι η στήριξη της επιλογής για επιστροφή στη δραχμή είναι εθνική μειοδοσία».

«Ο όμιλος θα επιβιώσει»

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στα προβλήματα, που έχουν δημιουργήσει στις επιχειρήσεις οι συνεχείς αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. «Αν το κράτος, επειδή έχει χρεοκοπήσει, θέλει να βάλει 90% φόρους στα κέρδη, ας το κάνει. Αλλά, βάζοντας φόρο στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, σε ένα εργοστάσιο, όπως το Αλουμίνιο, δεν του επιτρέπει να παράγει. Τι έσοδα θα έχει, αν δεν παράγει», διερωτήθηκε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει αντίρρηση να δώσει το 90% των κερδών, γιατί η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Είπε, όμως, ότι «Αν κλείσει το εργοστάσιο, δεν θα έχει νόημα όλο αυτό».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις συγκριτικές μελέτες, που έχει στη διάθεσή του. Με βάση αυτές, οι εταιρείες του Ομίλου (ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον, Protergia) είναι απόλυτα ανταγωνιστικές, και σε μεγάλο βαθμό καλύτερες από αντίστοιχες εταιρείες γερμανικές, ιταλικές, κ.ά. Εδώ και χρόνια λειτουργούν στον διεθνή ανταγωνισμό. Επιπλέον αντιμετωπίζουν και τις πολύ πιο δυσμενείς εγχώριες συνθήκες. Προέβλεψε ότι «Εταιρείες και Όμιλοι, όπως εμείς, ή η Motor Oil, θα επιβιώσουν».

Δεν υπάρχει arbitrage

Αναφορικά με τις αιτιάσεις, που έχουν ακουστεί, για τη μονάδα συμπαραγωγής στην «Αλουμίνιον της Ελλάδος», ο Ε. Μυτιληναίος είπε: «Η έννοια του arbitrage, που ακούγεται (ότι δηλαδή η ΑΤΕ πουλάει ακριβά και αγοράζει φτηνά ρεύμα), απλά δεν στέκει.

Κάναμε μια επένδυση, με στόχο να κατεβάσουμε το κόστος παραγωγής του εργοστασίου της Αλουμίνιον, για λόγους επιβίωσης. Η επένδυση της ΣΗΘ ήταν σαν να κάναμε εναλλακτικά 150MW από φωτοβολταϊκά, να πουλάγαμε ρεύμα στο Σύστημα και να αγοράζαμε ρεύμα από τη ΔΕΗ για τις ανάγκες μας. Όπως κάνει, π.χ., το Ελευθέριος Βενιζέλος.
Αντί γι’ αυτό, επιλέξαμε να κάνουμε μια Συμπαραγωγή για να παράγουμε και τον ατμό που χρειαζόμαστε. Κι αυτό μας καταλογίζεται σαν arbitrage. Η επιλογή μας ήταν απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν αποτελεί κανένα κόλπο».

Ενδιαφέρον για ΛΑΡΚΟ

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων, ο Ε. Μυτιληναίος τόνισε ότι δεν προβλέπεται άλλη ενεργειακή μονάδα εντός του Αλουμινίου, ούτε καμία άλλη επένδυση προς το παρόν. Αναφορικά με πιθανό ενδιαφέρον του Ομίλου για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθεί είτε για εξαγορά λιγνιτικών μονάδων, είτε για ποσοστό της ΔΕΗ, είτε για οτιδήποτε άλλο. Αυτό, έως ότου αποφασιστεί τελικώς ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ωστόσο εξέφρασε το ενδιαφέρον του Ομίλου για τη ΛΑΡΚΟ. Όπως είπε, «ενδιαφερόμαστε για τη ΛΑΡΚΟ, με τον ίδιο τρόπο που ενδιαφερθήκαμε και για το Αλουμίνιο. Έχουμε την ίδια γενναιότητα, ώστε να αναλάβουμε ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε μια συμμαχία, για να κατέβουμε στον διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ, με έναν από τους μεγάλους διεθνείς παίκτες της αγοράς μετάλλων. Το νικέλιο είναι σπάνιο μέταλλο και η ΛΑΡΚΟ έχει μεγάλες δυνατότητες.
Αλλά χρειάζεται σημαντικές επενδύσεις, για να λειτουργήσει σωστά.

Το πρόβλημα δεν είναι το τίμημα της αγοράς, αλλά οι επενδύσεις». Ο επικεφαλής του Ομίλου Μυτιληναίου αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα του ενεργειακού κόστους για την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι πληρώνονται 8 εκατ. ευρώ, ετησίως, μόνο για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό. Όπως είπε, ο ειδικός φόρος στον ηλεκτρισμό δεν έχει καμία λογική. Για τη ΔΕΗ σημαίνει κόστος 200 εκατ. Και ταυτόχρονα διαλύει τη βιομηχανική παραγωγή. «Το εργοστάσιο αλουμινίου, όπως και η ΛΑΡΚΟ, και λίγα ακόμα στην Ελλάδα, ανταγωνίζονται στη διεθνή αγορά, που δεν την ενδιαφέρει τι φόρους πληρώνεις εσύ στο εσωτερικό» σημείωσε.

Προτάσεις προς την κυβέρνηση

Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Ε. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι έχει μεγαλύτερο νόημα να επενδύεις στα αιολικά, παρά στα φωτοβολταϊκά. Χαρακτήρισε τα αιολικά ως πλέον ώριμη επένδυση. Και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να διατηρηθούν επί μακρόν οι υψηλές τιμές, στις οποίες αγοράζεται η ενέργεια των φωτοβολταϊκών.

Παρατήρησε ότι, σήμερα, το κυριότερο πρόβλημα, όσον αφορά τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, είναι η χρηματοδότηση. Αυτό, λόγω της στενότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, των υψηλών επιτοκίων και της δυσπιστίας, με την οποία αντιμετωπίζουν οι ξένες τράπεζες τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

Για το θέμα αυτό ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος έχει καταθέσει στην κυβέρνηση προτάσεις. Οι οποίες προβλέπουν ενίσχυση του ΔΕΣΜΗΕ με κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία σήμερα λιμνάζουν λόγω αδυναμίας απορρόφησης. Μέσω των κονδυλίων αυτών, θα μπορούσαν να καλυφθούν τα ποσά, που απαιτούνται για την αγορά ενέργειας από τις μονάδες ΑΠΕ. Από τη στιγμή που αντισυμβαλλόμενος του επενδυτή θα είναι ένα κοινοτικό ταμείο, θα μπορεί να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση μέχρι και 80%.

04/11/2011

http://www.capital.gr/News.asp?id=1321074

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε η θερμική λειτουργία της μονάδας Κόρινθος Power που ανήκει κατά 65% στον όμιλο Μυτιληναίου και 35% στον όμιλο της Motor Oil.

Με τη νέα μονάδα η συνολική ισχύς των τριών μονάδων του ομίλου Μυτιληναίος φτάνει πλέον τα 1200MW και καθίσταται ο μοναδικός ανεξάρτητος ηλεκτροπαραγωγός με τρεις μονάδες (Συμπαραγωγή, Άγιος Νικόλαος, Κόρινθος). Το συνολικό ύψος των υλοποιημένων  επενδύσεων στη θερμική ηλεκτροπαραγωγή φτάνει τα 867 εκατ. ευρώ.

Με τη νέα μονάδα, ολοκληρώνεται ο τρέχων επενδυτικός κύκλος στη θερμική ενέργεια και πλέον ο όμιλος επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου και στοχεύει στην υλοποίηση 400MW μέχρι το 2015 προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισοζυγισμένο μείγμα θερμικών και ΑΠΕ (οι άδειες παραγωγής φτάνουν τα 1000MW). Στις ΑΠΕ ο όμιλος Μυτιληναίος σήμερα διαθέτει 40MW αιολικών πάρκων ενώ κατασκευάζει 20MW φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα με την παραγωγή, ο όμιλος δραστηριοποιείται στον ηλεκτρισμό και στον τομέα της εμπορίας, εισάγοντας έως 50MW από τη Βουλγαρία, ενώ έχει συναλλαγές τόσο με την Τουρκία (εισαγωγές και εξαγωγές) αλλά και με την Ιταλία (εξαγωγές).

Προτάσεις για την αγορά

Τις θέσεις του ομίλου για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού και όχι μόνο παρουσίασε προ ημερών ο εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Protergia (θυγατρική του ομίλου στον ηλεκτρισμό) Ντίνος Μπενρουμπή.

Όπως είπε, ο όμιλος προσβλέπει στην επιτάχυνση της μεταρρύθμισης στην αγορά ενέργειας, στην εξυγίανση και την αύξηση του ανταγωνισμού αλλά και στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις ανταγωνιστικές και εμπορικές ενεργειακές δραστηριότητες.

Ειδικότερα ο κ. Μπενρουμπή τάχθηκε, υπέρ της σύγκλισης των τιμών χονδρικής και λιανικής, της ισότιμης πρόσβασης των ιδιωτών στο λιγνίτη, την υλοποίηση των swaps χωρίς αποκλεισμό για τους Έλληνες παραγωγούς και τον εξορθολογισμό της χρήσης των υδροηλεκτρικών.

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι είναι αντιληπτή η ανάγκη να υπάρξουν προσαρμογές, αλλά σε καμία περίπτωση αυτές δε θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ. Επίσης τάχθηκε υπέρ της ανάγκης για αλλαγή του τέλους ΑΠΕ το οποίο στην πράξη «δυσφημίζει» την πράσινη ενέργεια, όπως είπε.

Τέλος για το πρόβλημα του ΔΕΣΜΗΕ, τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα καθώς η κατάσταση του διαχειριστή «στραγγαλίζει» οικονομικά τις εταιρείες του τομέα της ενέργειας.

Σχόλιο: Οι ιδιώτες επενδύουν και εκσυγχρονίζονται, ενώ η ΔΕΗ όχι.
Φυσικά ο Μυτιληναίος δεν χρειάστηκε τον Αθανασόπουλο για να του πει τα προφανή. Ούτε φυσικά ο Μυτιληναίος και ο Βαρδινογιάννης δέχονται σοβαρή κριτική για το τι κάνουν από τον ΣΚΑΙ του Αλαφούζου και αρκετούς άλλους.

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι ζουν και βασιλεύουν τα ιδιωτικά καρτέλ.
Εγώ Καπιταλιστής είμαι, τα καρτέλ δε μου αρέσουν.

Ξέρω πολύ καλά, ότι οι ιδιώτες ενδιαφέρονται πάνω από όλα για το κέρδος. Η ιστορία το δείχνει. Πολύ δύσκολα ενδιαφέροντα για κοινωνική πολιτική. Όπως έκανε τόσα χρόνια η ΔΕΗ.

Advertisements

Posted November 4, 2011 by bmplefour in ΔΕΗ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: