Proton Bank: Τίναξαν την Μπάνκα στον Αέρα.   Leave a comment

 

27/05/2016

4444

Ποινικές διώξεις σε 70 στελέχη της πρώην PROBANK για τα επισφαλή δάνεια

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε περισσότερους από 70 υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PROBANK, για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις. Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν… δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκατ. ευρώ.

Η PROBANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από την ΤτΕ.

Έναν χρόνο αργότερα στην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, φθάνει μία ανώνυμη καταγγελία, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η PROBANK χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.

Με αφορμή αυτή τη καταγγελία, εισαγγελέας δίνει εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία αρχικά ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ’ αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.

Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσία της, αν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και αν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Μετά την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς. Από τις εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή που παραδίδονται στον εισαγγελέα στα τέλη του 2015, αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι τα δάνεια που ελέγχθηκαν στην πλειοψηφία τους ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, τα 36 από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά ήταν επισφαλή, με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν εισαγγελικές πηγές, κατά την ανάκριση δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα επισφαλή δάνεια, καθώς ο έλεγχος της προκαταρκτικής έρευνας ήταν δειγματοληπτικός.

4444

Proton Bank: Τίναξαν την Μπάνκα στον Αέρα. 

 

12/12/2011

http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=8799

Αποκάλυψη-σοκ για τη λεηλασία της Proton Bank αποτελεί το πόρισµα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος. ∆εν είναι µόνο η υπεξαίρεση από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας, αλλά ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο που µέσα από ένα σύµπλεγµα τραπεζικών και επιχειρηµατικών συναλλαγών και χρηµατοδοτήσεων βγήκε από τα ταµεία της τράπεζας και µεταφέρθηκε στην Alaπs. Οπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, «το σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά µπροστά σ΄ αυτό της Proton Βank».

Το πόρισµα των ελεγκτών της ∆ιεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήµατος της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάζει «Το Βήµα» αποκαλύπτει χρηµατοδοτήσεις µεταξύ µετόχων, στελεχών και συνεργατών µε χαλαρά, προνοµιακά κριτήρια, ελλιπείς διαδικασίες και χαµηλές εξασφαλίσεις.

Οι χρηµατοδοτήσεις εµφανίζονται σαν να αφορούν προσωπικές συναλλαγές µεταξύ φίλων, χωρίς καµία αίσθηση τραπεζικής λειτουργίας, µε βασικούς κανόνες και πρακτικές του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος να καταπατούνται. Ενας κύκλος επιχειρηµατιών µε κοινά επενδυτικά συµφέροντα γύρω από τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη αλλά και διάφοροι «ηµέτεροι» και «κολλητοί» αντιµετωπίζουν την τράπεζα ως προσωπικό ταµείο περιφρονώντας τους καταθέτες που είχαν εµπιστευθεί τα χρήµατά τους. Αναµφίβολα το θέµα εγείρει ζητήµατα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήµατος και προκαλεί ερωτήµατα προς τις αρµόδιες αρχές που άφησαν το πράγµα να πάρει τέτοιες διαστάσεις.

Μέσα από τον έλεγχο των δανείων της Proton Bank προκύπτει το έγκληµα που συντελέστηκε από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κατά της εταιρείας Alaπs. Εκτός από δάνειο 50,6 εκατ. ευρώ που έχει χορηγήσει άµεσα η Proton Bank στην Αlaπs, για το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιµά πιθανή ζηµιά 20,1 εκατ. ευρώ, η τράπεζα χρηµατοδότησε την εξαγορά θυγατρικών εταιρειών της Alaπs από πρώην στελέχη της ύστερα από απόφαση της διοίκησης να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στον κλάδο του φαρµάκου και να απεµπλακεί από τις υπόλοιπες. Το σχέδιο πήρε την «έγκριση» της Deutsche Bank, η οποία είχε προσληφθεί από τον κ. Λαυρεντιάδη ως σύµβουλος για να υποδείξει τη µέθοδο της διάσπασης του οµίλου. «Η εισήγηση της Deutsche Bank προς τη διοίκηση της εταιρείας ήταν να προχωρήσει σε αποσχίσεις θυγατρικών (sπn offs) και να επικεντρωθεί στα γεννόσηµα φάρµακα, καθώς οι µεταρρυθµίσεις στην Υγεία αναµένεται να αυξήσουν τη διείσδυση των γεννοσήµων στην αγορά» αναφέρεται στο πόρισµα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι ελεγκτές σηµειώνουν ότι σχεδόν το σύνολο των sπn offs εξαγοράστηκε από εταιρείες των οποίων οι βασικοί µέτοχοι ήταν στελέχη της Alaπs και συνεργάτες του κ. Λαυρεντιάδη και πως η Protοn Bank ήταν η αποκλειστική τράπεζα που τους χρηµατοδότησε. Οσον αφορά το τίµηµα µεταβίβασης, αναφέρουν ότι «διενεργήθηκαν αποτιµήσεις από ορκωτούς οι οποίες εµφανίζουν αδυναµίες».

Στο πόρισµα επισηµαίνεται ότι από τα δάνεια που εκταµιεύθηκαν από την Proton Bank προς τα sπn offs συνολικού ύψους 524 εκατ. ευρώ ποσό τουλάχιστον 490 εκατ. ευρώ µεταφέρθηκε στην Alaπs. ∆ηλαδή, ο κ. Λαυρεντιάδης έσπασε την Alaπs σε κοµµάτια και τα πούλησε σε φίλους και συνεργάτες του, οι οποίοι για την αγορά τους πήραν δάνεια από την Proton Bank. Με τον τρόπο αυτόν τα λεφτά των καταθετών µεταφέρθηκαν στις τσέπες του κ. Λαυρεντιάδη.

Οι χρηµατοδοτήσεις των εξαγορών έγιναν µε διαδικασίες – εξπρές και σε συγκεκριµένη περίοδο, µεταξύ 7 και 9 Ιουνίου 2010, ώστε να ολοκληρωθεί σύντοµα η «δουλειά». Το χρονικό διάστηµα όµως δεν ήταν αρκετό για να ολοκληρωθεί τυπικά η όλη διαδικασία, µε αποτέλεσµα να καταγράφονται πολλές παρατυπίες. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η εξαγοράζουσα εταιρεία συστήθηκε λίγες ηµέρες πριν, ακόµη και την ίδια ηµέρα µε την κατάθεση του αιτήµατος προς την Proton Bank για τη χρηµατοδότηση της εξαγοράς.

|||||||| Χορηγήσεις-εξπρές

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί η έκδοση οµολογιακού δανείου προς την εταιρεία Rovinvest του επιχειρηµατία κ. Σοφοκλή Ρόβη, η οποία εξαγόρασε στις 9 Ιουνίου 2010 τις εταιρείες Provet και Κτηνιατρική Προµηθευτική. Για τις εξαγορές αυτές η Rovinvest πήρε οµολογιακό δάνειο ύψους 57,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνέταξε επίσηµο αίτηµα χρηµατοδότησης στις 7 Ιουνίου 2010, το οποίο υπέβαλε µέσω fax την εποµένη 8 Ιουνίου 2010.

Το δάνειο εγκρίθηκε αυθηµερόν από την Επιτροπή Πιστοδοτήσεων της Proton Bank (απόφαση 1484/8.6.2010) και εκταµιεύθηκε την εποµένη 9 Ιουνίου 2010.Οπως αναφέρουν οι ελεγκτές, η χορήγηση αποφασίστηκε «χωρίς εισήγηση», η οποία κατατέθηκε τελικώς στις 16 Ιουνίου, δηλαδή, όπως τονίζουν, «µεταγενέστερα της εκταµίευσης». Σ ύµφωνα µε τους ίδιους, αυτό «αποτελεί παραβίαση των εσωτερικών διαδικασιών της τράπεζας». Επίσης κατά την ηµέρα χορήγησης των δανείων «εκκρεµούσε η προσκόµιση σειράς πιστοποιητικών, πολλά εκ των οποίων προβλέπονται ως όρος για τη χορήγηση οµολογιακού δανείου», όπως αναφέρεται στο πόρισµα.

Με πανοµοιότυπο τρόπο, τις ίδιες ακριβώς ηµεροµηνίες και τις ίδιες παρατηρή σεις εκ µέρους των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος (λες και ήταν γραµµένες µε καρµπόν) έγινε η χρηµατοδότηση της εξαγοράς της Alaπs Medical & Diagnostics από τη Νovo Atreus, εταιρεία που ανήκει στον επιχειρηµατία κ. Γιάννη Μπαϊλάν κατά 99,2% και είχε συσταθεί µε συµβολαιογραφική πράξη της κυρίας Αικατερίνης Πελέκη, γνωστής από το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Τις ίδιες ηµέρες, 8 και 9 Ιουνίου 2010, πραγµατοποιήθηκε η εξαγορά της Μεντιτέκ από τη First Aid Care, η οποία, σύµφωνα µε το πόρισµα, συστάθηκε λίγες ηµέρες πριν και συγκεκριµένα την 1η Ιουνίου 2010 από τον κ. Αντώνη Ρογκόπουλο, που είναι διευθύνων σύµβουλος και στην Καραϊσκάκη ΑΕ, εταιρεία που διαχειρίζεται το γήπεδο του Ολυµπιακού και η η οποία ανήκει κατά 50% στον κ. Λαυρεντιάδη. Η εξαγορά έγινε µε χρηµατοδότηση ύψους 60 εκατ. ευρώ από την Proton Bank και παρουσίασε ανάλογα προβλήµατα µε τις παραπάνω εξαγορές τόσο όσον αφορά τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του δανείου όσο και τη διαδικασία.

Εταιρεία που συστήθηκε για την εξαγορά των θυγατρικών της Alaπs µε χρηµατοδότηση της Proton Bank ήταν και η Devtec του κ. Παντελή Ντεβετζή, η εταιρεία του οποίου Biochem Diagnostics είχε εξαγοραστεί το 2007 από τον όµιλο Alaπs. Τη φορά αυτή οι ρόλοι αντιστράφηκαν και ο κ. Ντεβετζής πήρε δάνειο από την Proton Bank ύψους 57 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Gerolymatos Animal Health του οµίλου της Alaπs. Και στην περίπτωση αυτή το αίτηµα κατατέθηκε στις 8 Ιουνίου 2010 και η εκταµίευση έγινε την εποµένη. Το µοτίβο επαναλαµβάνεται τις ίδιες ηµεροµηνίες και για τη δανειοδότηση του επιχειρηµατία κ. Κώστα Μπαλλή µε 75 εκατ. ευρώ για την εξαγορά της εταιρείας Ballis Personal and Home Care.

|||||||| «Χορός» θυγατρικών
Ενα άλλο κοινό σηµείο όλων αυτών των εξαγορών, όπως προκύπτει από την έρευνα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ότι ως µελέτη βιωσιµότητας της εξαγοράς παρουσιάζεται το αντίστοιχο απόσπασµα από έκθεση της Deutsche Bank. Οπως επανειληµµένως αναφέρουν οι ελεγκτές, η παρουσίαση της Deutsche Bank περιέχει περιορισµένη πληροφόρηση. ∆εν υπάρχουν, δηλαδή, επαρκή στοιχεία για το business plan, τις προβλεπόµενες ταµειακές ροές κτλ., παραβιάζοντας, όπως τονίζεται στο πόρισµα, «τη βασική προϋπόθεση της τράπεζας ότι για την έγκριση ενός δανείου απαιτείται η τεκµηριωµένη δυνατότητα αποπληρωµής του δανείου».

∆άνεια υπερ-εξπρές µε διάτρητες διαδικασίες έχουµε και στην περίπτωση της χρηµατοδότησης του επενδυτικού οµίλου Sciens του επιχειρηµατία κ. Γιάννη Ρήγα, όπου η κυρία Βασιλική Αθανάσογλου, σύζυγος του τότε διευθύνοντος συµβούλου της Proton κ. Αντώνη Αθανάσογλου, εµφανίζεται ως συνεργαζόµενη δικηγόρος. Η θυγατρική της Sciens Cyprus Properties & Holdings Ltd ιδρύθηκε τον Παρασκευή 24 ∆εκεµβρίου 2010 ως offshore εταιρεία µε έδρα τις νήσους Κέιµαν. Την ίδια ηµέρα, παραµονή Χριστουγέννων, κατέθεσε αίτηση στην Proton Bank για δάνειο 35 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε την Τετάρτη 29 ∆εκεµβρίου και εκταµιεύθηκε αυθηµερόν. Ωστόσο, όπως σηµειώνουν οι ελεγκτές, το επίσηµο εισηγητικό έγινε δύο µήνες µετά, στις 21 Φεβρουαρίου 2011. Σ’ αυτό, προσθέτουν, αναφέρεται ότι «το δάνειο θα χρησιµοποιηθεί για επενδυτική εξαγορά στον χώρο του real estate, χωρίς ωστόσο να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις, αν και η εκταµίευση είχε ήδη πραγµατοποιηθεί».

Η λήψη µη επαρκών καλύψεων χτύπησε κόκκινο στην περίπτωση της δανειοδότησης του κ. Ανδρέα Ριαλά-το όνομά του είχε εμπλακεί στην εξαγορά του Αlter- , προέδρου και µεγαλοµετόχου της On Telecoms, η χρηµατοδότηση του οποίου µε 3,6 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται από τους ελεγκτές «υψηλού κινδύνου».

Οπως σηµειώνουν, αρχικά στη σύµβαση είχε τεθεί όρος ο κ. Ριαλάς να µη µεταβάλει κατά τη διάρκεια του δανείου τα ακίνητα περιουσιακά του στοιχεία στο Λονδίνο αξίας 4 εκατ. στερλινών. Εν τούτοις προχώρησε µονοµερώς στη διαγραφή του όρου από τη σύµβαση µε «σιωπηρή αποδοχή της τράπεζας», όπως αναφέρεται. Συνολικά οι επιχειρήσεις του κυπριακής καταγωγής κ. Ριαλά, ο οποίος έχει εξαγοράσει και το επενδυτικό κεφάλαιο North Real Estate Opportunities του κ. Γιώργου Παπαµαρκάκη , πρωταγωνιστή στο σκάνδαλο µε τα δοµηµένα οµόλογα, έχουν χρηµατοδοτηθεί µε περίπου 30 εκατ. ευρώ από την Proton Bank.

ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΚΙ Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ

Οι συστάσεις, οι φίλοι και τα ανοίγµατα

∆άνεια χορηγούνταν σε «ηµετέρους» και φίλους κατόπιν συστάσεως των µετόχων και µελών του διοικητικού συµβουλίου, όπως στην περίπτωση του κ. Σπύρου Μαρτσέκη, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της εταιρείας KPMG. Σύµφωνα µε το πόρισµα, ο κ. Μαρτσέκης έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 320.000 ευρώ ύστερα από σύσταση του κ. Αντώνη Αθανάσογλου αλλά και λόγω των στενών σχέσεών του µε τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, καθ’ ότι «ο τελευταίος έχει βαφτίσει το παιδί του κ. Μαρτσέκη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στην έκθεση σηµειώνεται ότι το δάνειο χορηγήθηκε µε «πολύ ευνοϊκό πρόγραµµα αποπληρωµής» και πως µοναδική εξασφάλιση αποτελεί «ενέχυρο επί προθεσµιακής κατάθεσης 50.000 ευρώ».

Μεσολάβηση του ενός εκ των ιδρυτών της Proton Bank κ. Ηλία Λιανού υπήρξε στη χρηµατοδότηση του ατζέντη παικτών µπάσκετ κ. Τάσου ∆εληµπασάκη.

Ο κ. Λιανός, µεγαλοµέτοχος στην οµάδα µπάσκετ του Πανιωνίου, εµφανίζεται να καταβάλλει από λογαριασµό του 260.000 ευρώ για πληρωµή δόσεων και ληξιπρόθεσµων τόκων δανείου ύψους 650.000 ευρώ που είχε πάρει ο κ. ∆εληµπασάκης. Μάλιστα, όπως σηµειώνουν οι ελεγκτές, «ο κ. Λιανός ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της τράπεζας συµµετέχοντας στη διαδικασία έγκρισης των δανείων του πιστούχου»!

Η κυρία Βάνα Μπάρµπα εµφανίζεται να έχει πάρει δύο στεγαστικά δάνεια συνολικού υπολοίπου 388.000 ευρώ και ένα προσωπικό δάνειο 23.000 ευρώ έναντι προσηµείωσης διαµερίσµατος 152 τ.µ. στη Γλυφάδα, εµπορικής αξίας 610.000 ευρώ. Οι ελεγκτές σηµειώνουν ότι «η τράπεζα προέβη στην έγκριση του προσωπικού δανείου ενώ υφίσταντο καθυστερηµένες δόσεις στα στεγαστικά δάνεια και επιπροσθέτως είχαν εµφανιστεί στον Λευκό Τειρεσία ληξιπρόθεσµες οφειλές από κάρτες, οι οποίες εξακολουθούν να εµφανίζονται και κατά το 2011».

Ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος αναφέρεται ότι έχει πάρει επενδυτικό δάνειο 563.000 ευρώ µε προσηµείωση γραφειακού χώρου 175 τ.µ. στο Κολωνάκι εκτιµώµενης αξίας 700.000 ευρώ. Οπως σηµειώνεται στην έκθεση, «το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας Adroit Maritime Co Ltd, από την οποία έχει ληφθεί η εταιρική εγγύηση». Οι ελεγκτές όµως προσθέτουν ότι «εκκρεµεί η προσκόµιση του legal oπnion ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της εν λόγω εγγύησης».

Ο κ. Ευθύµιος Μπουλούτας, µέχρι πρότινος διευθύνων σύµβουλος της Marfin Popular Bank, ρύθµισε τον Σεπτέµβριο του 2010 οφειλή του ύψους 1,9 εκατ. ευρώ προς την Proton Bank µεταθέτοντας τη λήξη του δανείου του από τον Ιούλιο του 2010 στον Ιούλιο του 2015. Οπως επισηµαίνουν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, το δάνειο είχε χορηγηθεί µε ενέχυρο περίπου 445.000 µετοχές της MIG, η αξία των οποίων την περίοδο του ελέγχου ήταν 240.000

ευρώ ή µόλις 13% του ποσού του δανείου έναντι 149% που προβλέπεται από την κεντρική τράπεζα. Ενα άλλο στέλεχος του οµίλου της MIG, ο κ. Κυριάκος Μάγειρας , διευθυντής Χρηµατοδοτήσεων της εταιρείας, έλαβε δάνειο 1 εκατ. ευρώ το 2007 το οποίο έληγε το 2010. Εγινε όµως ρύθµιση µεταθέτοντας τη λήξη του υπολοίπου (550.000 ευρώ) το 2015. Προς κάλυψη του δανείου έχουν ληφθεί ενέχυρο 290.000 µετοχές της MIG αξίας 156.000 ευρώ κατά τη σύνταξη της έκθεσης που χαρακτηρίζεται χαµηλό καθώς απαιτείται ενέχυρο που θα καλύπτει το 149% του δανείου.

Πώς έδιναν τα θαλασσοδάνεια σε διευθυντικά στελέχη

Χορηγήσεις για προσωπικά και επενδυτικά δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις
Κοινή πρακτική αποτελούσε η χορήγηση υψηλόποσων δανείων προς στελέχη και συνεργάτες της τράπεζας µε χαµηλές ή καθόλου εξασφαλίσεις. Σύµφωνα µε τους ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος, σε όλα αυτά τα δάνεια θα πρέπει να υπάρξουν πρόσθετες καλύψεις.

Ο κ. Ηλίας Τσοτάκος, ο οποίος έχει διατελέσει µέλος του διοικητικού συµβουλίου της Proton Bank και κατά τη διάρκεια του ελέγχου απησχολείτο ως εσωτερικός παραγωγός στην τράπεζα, είχε χρηµατοδοτηθεί από το 2006 µε το συνολικό ποσό των 21,6 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, «έχει δηµιουργηθεί δυσκολία εξυπηρέτησης των δανείων τόσο λόγω της µείωσης των εισοδηµάτων του όσο και εξαιτίας της πτώσης των τιµών των ενεχυριασµένων µετοχών». Συγκεκριµένα οι εξασφαλίσεις είναι ύψους µόλις 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο κ. ∆ηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος επενδύσεων της Proton Bank, εµφανίζεται να έχει πάρει για «επενδυτικό σκοπό» δάνειο ύψους 4 εκατ. ευρώ, το υπόλοιπο του οποίου κατά το έλεγχο ήταν περίπου 2,6 εκατ. ευρώ µε κάλυψη µετοχές µόλις 176.000 ευρώ. Στο δάνειο έγινε ρύθµιση µε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής κατά επτά έτη και ευνοϊκούς όρους αποπληρωµής, όπως αναφέρεται στο πόρισµα.

Ο κ. Βρασίδας ∆αµηλάκος, ορκωτός λογιστής και ελεγκτής των οικονοµικών καταστάσεων της εταιρείας Alaπs, αναφέρεται ότι χρηµατοδοτήθηκε µε 500.000

ευρώ για να πληρώσει, όπως δήλωσε, «την οµάδα των συνεργατών του». Για το δάνειο χρησιµοποιήθηκε ως ενέχυρο κατάθεση 250.000 ευρώ, ποσό που µεταφέρθηκε από λογαριασµό της εταιρείας BDO Ορκωτοί Λογιστές, στην οποία κατέχει τη θέση του προέδρου.

Στο πόρισµα περιλαµβάνονται επίσης οι δοσοληψίες της τράπεζας µε την ξενοδοχειακή – τουριστική εταιρεία Μαργώ ΑΕ, της οποίας βασικός µέτοχος είναι ο κ. Παναγιώτης ∆αµηλάκος, ορκωτός λογιστής, το όνοµα του οποίου κυριάρχησε στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο κ. Αλέξανδρος Παπαπασχάλης, ο οποίος απασχολείται στην Proton Bank ως εσωτερικός παραγωγός, σύµφωνα µε τον έλεγχο, έχει πάρει από την τράπεζα τρία δάνεια συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά το ένα, που είναι επενδυτικό δάνειο ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, είναι καλυµµένο µε προσηµείωση οικοπέδου εµπορικής αξίας 1,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ τα άλλα δύο, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, έχουν δοθεί µε ενέχυρο µετοχές η αξία των οποίων κατά τη διάρκεια του ελέγχου ήταν µικρότερη του 1,2 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γιώργος Νικηφοράκης, διευθυντής Οικονοµικών Υπηρεσιών της Proton Bank, εµφανίζεται να διατηρεί δάνεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, για τα οποία είχαν ενεχυριαστεί µετοχές αξίας 215.000 ευρώ.

|||||||| Λεφτά στον αέρα

Πριν από περίπου έναν χρόνο η Proton Bank, όπως αναφέρεται στο πόρισµα, ενέκρινε δάνειο ύψους 3,6 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Vosivon Holdings Ltd του κ. Αρη Βωβού για την αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου κατά 600.000 ευρώ στην εταιρεία Greek Coffee Company, η οποία διαχειρίζεται τα Costa Coffees στην Ελλάδα, και την κάλυψη λοιπών επενδυτικών αναγκών. Οπως αναφέρεται στο πόρισµα, για τη χορήγηση του δανείου, πέραν των προσωπικών εξασφαλίσεων των κκ. Αρη και Μπάµπη Βωβού, ελήφθησαν ενέχυρο µετοχές της εταιρείας Σύγχρονα Πρωτοποριακά Κτίρια, η οποία δεν εµφάνιζε έσοδα, ενώ είχε στην ιδιοκτησία της ακίνητο στη Νέα Ερυθραία για το οποίο είχε γίνει συµφωνία Sale & Lease Back µε τη Marfin Leasing το 2009.

Για την κάλυψη του δανείου, σηµειώνουν οι ελεγκτές, ο κ. Αρης Βωβός δεν καταβάλλει τη µισθοδοσία του σε δεσµευµένο λογαριασµό της τράπεζας. Η τράπεζα είχε επίσης δανειοδοτήσει µε ευνοϊκούς όρους τον όµιλο της Asπs Holdings που χρεοκόπησε, του επιχειρηµατία κ. Παύλου Ψωµιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούµενος για την υπόθεση Ασπίς. Μάλιστα η χρηµατοδότηση ύψους 21 εκατ. ευρώ αφορούσε κατά κύριο λόγο την εξαγορά της Proton Ασφαλιστικής από την Commercial Value του κ. Ψωµιάδη.

11/12/2011

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=434321

Αποκάλυψη-σοκ για τη λεηλασία της Proton Bank αποτελεί το πόρισµα των ελεγκτών της Τράπεζας της Ελλάδος. ∆εν είναι µόνο η υπεξαίρεση από τον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη των 52 εκατ. ευρώ, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας, αλλά ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο που µέσα από ένα σύµπλεγµα τραπεζικών και επιχειρηµατικών συναλλαγών και χρηµατοδοτήσεων βγήκε από τα ταµεία της τράπεζας και µεταφέρθηκε στην Alaπs.

Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, «το σκάνδαλο Κοσκωτά ωχριά μπροστά σ΄ αυτό της Proton Βank».

Το πόρισµα των ελεγκτών της ∆ιεύθυνσης Εποπτείας Πιστωτικού Συστήµατος της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσιάζει «Το Βήµα» αποκαλύπτει χρηµατοδοτήσεις µεταξύ µετόχων, στελεχών και συνεργατών µε χαλαρά, προνοµιακά κριτήρια, ελλιπείς διαδικασίες και χαµηλές εξασφαλίσεις.

Οι χρηµατοδοτήσεις εµφανίζονται σαν να αφορούν προσωπικές συναλλαγές µεταξύ φίλων, χωρίς καµία αίσθηση τραπεζικής λειτουργίας, µε βασικούς κανόνες και πρακτικές του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος να καταπατούνται. Ενας κύκλος επιχειρηµατιών µε κοινά επενδυτικά συµφέροντα γύρω από τις εταιρείες του κ. Λαυρεντιάδη αλλά και διάφοροι «ηµέτεροι» και «κολλητοί» αντιµετωπίζουν την τράπεζα ως προσωπικό ταµείο περιφρονώντας τους καταθέτες που είχαν εµπιστευθεί τα χρήµατά τους.

Αναµφίβολα το θέµα εγείρει ζητήµατα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήµατος και προκαλεί ερωτήµατα προς τις αρµόδιες αρχές που άφησαν το πράγµα να πάρει τέτοιες διαστάσεις.

24/11/2011

Ξέρεις τι είναι να έχεις καταθέσει τα ωραία σου λεφτά και κάποια στιγμή να δεις ότι έκαναν φτερά; Αυτό το άθλιο πολιτικό σύστημα που κυβερνά την Ελλάδα από το 1974, μας έχει ρημάξει.
Ο Βαγγελας που δεν καταλαβαίνει τους αριθμούς Υπ. Οικ.
Απλοί υπάλληλοι που περνιούνται για σπουδαίοι Υπ. Οικ. της Ελλάδας. Κανονικά οι φυλακές θα έπρεπε να είναι γεμάτες με νεοέλληνες πολιτικούς και τα λευκά κολάρα τα τσιρακια τους. Ρήμαξαν την Ελληνική Οικονομία και εκβιάζουν με χαρατσια στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
Άθλια υποκείμενα με Ασυλία βάση νόμου που ψήφισαν στο Μπου….ο τη Βουλή τους.

Εμένα με ρωτήσατε με δημοψήφισμα αν θέλω να έχετε Ασυλία, άθλια υποκείμενα;
Το ξέρετε οι οι Τράπεζες δανείζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με μοναδικό κριτήριο την κρατική χορηγία;

Εκατομμύρια ευρώ στα άθλια υποκείμενα. Τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είναι πρώτα κόμματα;

Από που θα βγάλετε τα χρήματα άθλιοι Τραπεζίτες; Όχι γατί η λεηλασία της Ελλάδος έχει παραγίνει.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=327383

ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ δικάζονται αυτή την περίοδο πολλές από τις 32 υποθέσεις με αντίδικους την τράπεζα Probank και πελάτες της, οι οποίοι διεκδικούν χρήματα που εξαφανίστηκαν από κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας.

Τα γεγονότα εκτυλίχτηκαν την περίοδο 2007-2009 στο κατάστημα της τράπεζας στην οδό Σωκράτους, από το οποίο έκαναν φτερά μεγάλα ποσά από ευκατάστατους πλην ανυποψίαστους πελάτες.

Κάποιοι εκ των πελατών έχουν στραφεί με αγωγή εναντίον της τράπεζας Probank και διεκδικούν τα χρήματά τους, αφού ο φερόμενος πρωταγωνιστής του σκανδάλου, Δ. Τριαντάφυλλος, υποδιευθυντής του καταστήματος, έχει εξαφανιστεί (αγνοείται η τύχη του).

Κάποιοι άλλοι έχουν πάρει χρήματα ερχόμενοι σε συμβιβασμό με την τράπεζα.

Μια εκ των υποθέσεων, η μεγαλύτερη σε ό,τι αφορά την αξία των χρημάτων που διεκδικούνται, εκδικάστηκε προ ημερών στην αίθουσα του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών (η τράπεζα ζήτησε αναβολή αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό).

Οι πελάτισσες Χ.Σ. και Β.Τ. ζητούν από την τράπεζα ποσό 9,651 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου τόκων). Η πικρή ιστορία τους έχει ως εξής: Λόγω μιας γνωριμίας και καλύτερων επιτοκίων της τάξης του 6-7% διατηρούσαν λογαριασμό στην τράπεζα Probank. Εμαθαν τα περί ατασθαλιών στην τράπεζα και έστειλαν τον δικηγόρο τους να δει τι συμβαίνει, αφού οι ίδιες διαμένουν στο εξωτερικό.

Είχαν κάνει φτερά.

Ο δικηγόρος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Απευθύνθηκαν αμέσως στη διοίκηση της τράπεζας. Διαπίστωσαν ότι τα χρήματα που είχαν με τη μορφή προθεσμιακής κατάθεσης στην Probank, 7 εκατ. ευρώ και αμοιβαίου κεφαλαίου (μέσω της θυγατρικής εταιρείας Profund ΑΕΔΑΚ) 2,5 εκατ. ευρώ δεν υπήρχαν. Οι τίτλοι που τους είχαν χορηγηθεί αντί των χρημάτων από τον υποδιευθυντή του καταστήματος της οδού Σωκράτους, ήταν πλαστοί. Τα χρήματα είχαν κάνει φτερά, αφού είχαν αφαιρεθεί με συνεχείς αναλήψεις μετρητών, με μεταφορές σε λογαριασμούς άλλων πελατών, με εκδόσεις επιταγών κ.λπ. Ολα αυτά έγιναν γνωστά τον Ιούνιο του 2009.

Η τράπεζα παραδέχτηκε την πλαστότητα των τίτλων, αλλά δεν αποδέχτηκε το ποσό που είχε κάνει φτερά, διότι υπήρχαν και αναλήψεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ που έφεραν υπογραφές των δικαιούχων των λογαριασμών. Οι δικαιούχοι βέβαια αρνούνται ότι έκαναν τις συγκεκριμένες αναλήψεις και υποστηρίζουν ότι ο υποδιευθυντής είχε υφαρπάξει τις υπογραφές τους, βάζοντας να υπογράψουν διάφορα έντυπα.

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι μία εκ των αναλήψεων έγινε την ημέρα που ο πραγματικός δικαιούχος βρισκόταν αποδεδειγμένα στην Ιταλία.
Σε άλλες αναλήψεις, συνολικού ποσού 5,8 εκατ. ευρώ, υπήρχε απομίμηση υπογραφών των δικαιούχων, οι οποίες είχαν «σκαναριστεί» και αναπαραχθεί με εκτυπωτικό μηχάνημα σύμφωνα με έκθεση γραφολογικής γνωμοδότησης την οποία ζήτησαν οι ενάγοντες.

Το κατηγορώ των εναγόντων

Οι ενάγοντες κατηγορούν την τράπεζα ότι φέρει ευθύνη τόσο ως προς την επιλογή των προσώπων όσο και ως προς την πλημμελή έλεγχο επί τουλάχιστον δύο χρόνια, αφού οι υπάλληλοι του καταστήματος χορηγούσαν και ανανέωναν υπογράφοντας πλαστούς τίτλους και πλαστογραφούσαν την υπογραφή των δικαιούχων των λογαριασμών για να υπεξαιρούν κατ’ εξακολούθηση χρήματα.

Επιπλέον την κατηγορούν για κάλυψη και μη καταμήνυση των υπευθύνων, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του καταστήματος Σ.Μ., ο οποίος έχει συνυπογράψει όλα τα παραστατικά και τους τίτλους που αποδεικνύουν τις απαιτήσεις τους.

Εκ των υστέρων η τράπεζα έκανε μήνυση, αλλά το περιεχόμενό της κρατείται μυστικό. «Ποιον μήνυσαν;» ρώτησαν οι συνήγοροι των εναγόντων. «Γιατί δεν μας δείχνουν τη μήνυση;» πρόσθεσαν, απευθυνόμενοι στο δικαστήριο.

Τα παράξενα περιστατικά δεν σταματούν εδώ. Οι ενάγοντες ζήτησαν αντίγραφα των παραστατικών των κινήσεων των λογαριασμών τους, αλλά η τράπεζα δεν τα έδωσε αρχικώς.

Χρειάστηκε οι ενάγοντες να καταφύγουν στη λύση των ασφαλιστικών μέτρων και η σχετική απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου για να ικανοποιηθεί εν μέρει το αίτημά τους. Η τράπεζα μετά την απόφαση του δικαστηρίου έστειλε μια κατάσταση με αντίγραφα παραστατικών, στη οποία όμως αναφέρει ότι «ορισμένα παραστατικά δεν βρέθηκαν». Με άλλα λόγια, «αυτό μαρτυρά το μπάχαλο στην τράπεζα», είπαν οι συνήγοροι. Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία ήταν ότι η λίστα με τα παραστατικά εδόθη από την τράπεζα την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που έθεσε το δικαστήριο.
Επίσης η τράπεζα, όπως ανέφεραν οι συνήγοροι των εναγόντων, δεν χορήγησε όλα τα αντίγραφα ούτε των σωμάτων των τραπεζικών επιταγών που είχαν εκδοθεί έναντι των παραστατικών. Ούτε προέβη σε ενδελεχή έρευνα για το ποιος/ποιοι εισέπραξαν τα ποσά τοις μετρητοίς, σε ποιους λογαριασμούς κατατέθηκαν άλλα ποσά και ποια πρόσωπα εξαργύρωσαν τις επιταγές στην Probank σε άλλες τράπεζες. Υπάρχουν για παράδειγμα επιταγές που εκδίδονται από την Probank και πληρώνονται στην Alpha Bank.

Φταίει και η μη άρση του απορρήτου κατά την τράπεζα!

Οι συνήγοροι της τράπεζας απέδωσαν την καθυστέρηση της έρευνας στη μη άρση του τραπεζικού απορρήτου, προτρέποντας τους διαδίκους συναδέλφους τους να απευθυνθούν στην αρμόδια Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες («ξέπλυμα χρήματος»), η οποία δεν έχει ζητήσει ακόμα -δύο και πλέον χρόνια μετά τα συμβάντα- την άρση του απορρήτου!
Ο μάρτυρας υπεράσπισης της Probank, Δημήτρης Κολυμάνης, μέλος του διοικητικού της συμβουλίου της τράπεζας και διευθύνων σύμβουλος της Profund ΑΕΔΑΚ, της εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων, ισχυρίστηκε ότι μέρος των χρημάτων κατέληξε σε λογαριασμούς που πληρώθηκαν υποχρεώσεις της πελάτισσας. Παραδέχτηκε ότι εμπλέκονται πολλά άτομα στην υπόθεση, αλλά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πού κατέληξαν τα χρήματα, λόγω απορρήτου.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η τράπεζα ικανοποίησε κάποιους πελάτες που έχασαν με παρόμοιο τρόπο τα λεφτά τους. Μίλησε για συνυπευθυνότητα διότι η πελάτισσα αποδέχτηκε εγγυημένη απόδοση στα αμοιβαία κεφάλαια, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το νόμο και, τέλος, δήλωσε ότι η αίτηση συμμετοχής στα αμοιβαία κεφάλαια δεν αποτελεί από μόνη της αποδεικτικό στοιχείο για την ιδιοκτησία του.

Ο κ. Κολυμάνης δεν απάντησε σε ερώτηση σχετική περί ελλιπούς ελέγχου ούτε σε άλλη για το εάν ένιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί, που του απηύθυναν οι συνήγοροι των εναγόντων.
Το κερασάκι στην τούρτα της υπόθεσης είναι ότι η τράπεζα, που πρόσφερε 2 εκατ. ευρώ για εξωδικαστικό συμβιβασμό, αλλά δεν έγινε δεκτός από τους θιγόμενους – διεκδικεί από τους ενάγοντες ποσό 24.400 ευρώ από υπόλοιπο πιστωτικής κάρτας, η πληρωμή της οποίας ήταν συνδεδεμένη με τους λογαριασμούς των χρημάτων που εξαφανίστηκαν και τους απειλεί με καταγγελία της σύμβασης, τη λήψη νομικών μέτρων και την αναγγελία στον «Τειρεσία».

14/11/2011

http://www.newpost.gr/post/86016/%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CF%84%CE%95-%CE%BF-%CE%9B%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-Proton-Bank/

Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αλλά και παράνομη, είναι τόσο η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Proton Τράπεζα ΑΕ και τέθηκε υπό εκκαθάριση, όσο και η από 9.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών με την οποία συστάθηκε Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ.

Αυτό υποστηρίζει ο Λαυρέντιος Λαυρεντιάδης σε προσφυγή του που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητά την ακύρωση των δύο επίμαχων αποφάσεων (Τράπεζας της Ελλάδος και υπουργού Οικονομικών). Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λαυρεντιάδης είναι βασικός μέτοχος της Proton και κατέχει, από 24.3.2011, το 15,55% του μετοχικού κεφαλαίου της επίμαχης Τράπεζας (πριν την ημερομηνία αυτή κατείχε το 31,91%), ενώ διετέλεσε μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου της από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Ιανουάριο του 2011.

Κατ’ αρχάς αναφέρει ο κ. Λαυρεντιάδης ότι πριν την ανάκληση της άδειας της Proton είχε προηγηθεί έλεγχος που κατέληξε στο διορισμό επιτρόπου.

Όμως, ο διορισμός αυτός του επιτρόπου, σύμφωνα με την προσφυγή, ήταν αντισυνταγματικός (αντίθετος στο άρθρο 20 του Συντάγματος) και παράνομος (αντίθετος στο άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και το άρθρο 63 του Ν. 3601/2007), καθώς δεν παρασχέθηκε δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως στον κ. Λαυρεντιάδη.

Ακόμη, ήταν παράνομος ο διορισμός επιτρόπου, αφού δεν έγινε λόγω αδυναμίας ή αρνήσεως αυξήσεως του κεφαλαίου της Proton, όπως προβλέπει ο Ν. 3601/2007, αλλά λόγω “σοβαρών δυσχερειών” της Τράπεζας και προς αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειάς της.

Όμως, υπογραμμίζει ο κ. Λαυρεντιάδης, “οι σοβαρές δυσχέρειες” αύξησης του κεφαλαίου που προβλέπει ο Ν. 3601/2007, δεν έχουν την έννοια (δεν ταυτίζεται) με αδυναμία ή άρνηση αυξήσεων του κεφαλαίου και επιπρόσθετα δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία ως λόγος διορισμού επιτρόπου η «αποτροπή διακινδυνεύσεως της κεφαλαιακής επάρκειας».

Παράλληλα, παραβιάστηκε η αρχή του κράτους δικαίου και η αρχή της νομιμότητας. Και αυτό γιατί όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία για την Proton ίσχυε ο Ν. 3601/2007. Όμως, στο μεσοδιάστημα θεσπίστηκε ο Ν. 4021/2011, τον οποίο εφήρμοσε ο υπουργός Οικονομικών και συνέστησε το μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα Νέα Proton Τράπεζα ΑΕ.

Ο κ. Λαυρεντιάδης υποστηρίζει ακόμη ότι παραβιάστηκε το άρθρο 17 του Συντάγματος και το άρθρο 1 του πρώτου πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία. Στην έννοια της περιουσίας περιλαμβάνεται και η ιδιοκτησία.

Τέλος, υπογραμμίζει ο κ. Λαυρεντιάδης ότι η απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων η οποία αποφάσισε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton είναι μη νόμιμη, καθώς δεν συνεδρίασε δημόσια, όπως είχε υποχρέωση, δεν είχε νόμιμη σύνθεση και δεν είχε τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας λόγω της μορφής της σύνθεσής της .

12/11/2011

Ένα θέμα που έβαλαν οι Ευρωπαίοι πρόσφατα, και η Τρόικα, όσο αφορά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ήταν το εξής: δεν γίνεται οι τράπεζες να δίνουν δάνεια στους Βασικούς Μετόχους για να μπουν στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου. Θεωρείται απάτη σε σχέση με τους απλούς μετόχους και τα πραγματικά λεφτά που βάζουν. Είναι Οικονομική Απάτη σε βαθμό κακουργήματος.  

Όλοι αυτοί οι τύποι, οι βαρόνοι, που το παίζουν κάποιοι, στην ουσία είναι ληστές και μάλιστα μεγάλοι ληστές. Είναι μαιμουδια τέτοιου είδους αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων. Φυσικά πληρώνουν ένα σωρό Βουλευτές και Υπουργούς για να έχουν πλάτες και ασυλία.

Στην Ελλάδα, γινόταν συχνά και από όλους. Η Οικονομική Κρίση έφερε καινούρια δεδομένα ή θα βάλουν πραγματικά λεφτά οι Βασικοί Μέτοχοι ή να χάσουν τις τράπεζες τους. Απλά πράγματα και ρεαλιστικά.

Φυσικά δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Άσχετο μεν και ψευτομαγκα Βαγγελα, αλλά διαπλεκόμενο μέχρι με το λαιμό. Γιατί προνομιούχες Βαγγελα; Κοινές.
Τα λάθη πληρώνονται. Εγώ γιατί δεν έχω Λευκό Μητρώο; Δεν υπάρχει περίπτωση να γλιτώσετε τις τράπεζες σας έτσι.

Κάθε φορά που σκέπτομαι το Μητρώο μου, μου ανεβαίνει το Αίμα στο Κεφάλι.

Κακώς Παπαδημο κρατησες τον Βαγγέλη Βενιζέλο Υπ. Οικ. Κακώς. Είχα προειδοποιήσει τον ΓΑΠ για τον Παπακωνσταντινου.  

Βόμβες βάζουν και οι τραπεζίτες που είναι ποιο κυνικοί από τον χειρότερο εγκληματία.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=325276

Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

Τίναζαν την μπάνκα στον αέρα με το που αποχωρούσε το κλιμάκιο των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το οποίο είχε ήδη καταγράψει ένα απίστευτο πλιάτσικο στην Proton Bank!

Αυτό προκύπτει -μεταξύ άλλων- από το Εμπιστευτικό Πόρισμα Ελέγχου της Proton Bank, στο οποίο εδράζεται ο ποινικός έλεγχος του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη, εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της τράπεζας και μελών του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων, ενός πυρήνα συνεργατών του, γύρω από τους οποίους πλέχτηκε η πολυπλόκαμη δράση στους τομείς των φαρμάκων, των λιπασμάτων, των καλλυντικών, των media κ.ά., αλλά και απόλυτων αχυρανθρώπων, που χρησιμοποιήθηκαν ως προκάλυμμα.

Η Proton, από τον Δεκέμβριο του 2009, που πέρασε στον έλεγχο του Λ. Λαυρεντιάδη, μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, παρά τους ελέγχους της ΤτΕ, αποτέλεσε το «κλεπτοδοχείο» για όλες τις δουλειές του μεγαλοεπιχειρηματία, από την έμμεση εμπλοκή του στο γήπεδο Καραΐσκάκη και τη μιντιακή εισβολή διά Κυριακίδη, μέχρι το ντελίριο των αποσχίσεων εταιρειών (spin off) από την Alapis και το τσουνάμι των εξωχώριων που αγοράζουν για λογαριασμό του μετοχές με δάνεια από την Proton, τα οποία θεωρούνται πλέον εξαερωμένα.

Η δικογραφία

Οπως προκύπτει από τα πορίσματα της ΤτΕ, που αποτελούν μέρος της δικογραφίας για τα ερευνώμενα αδικήματα της απάτης, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αν και «σταμπαρίστηκαν» δάνεια συνολικού ύψους 713,1 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε 18 πιστούχους (Alapis, Elfe, Νεοχημική, ΝΕΠ Εκδόσεις, καθώς και προς εταιρείες που δημιουργήθηκαν από την απόσχιση κλάδων ή θυγατρικών και εντάσσονται σε ομάδα συνδεδεμένων πελατών), μετά τους ελέγχους του κλιμακίου της ΤτΕ (7-9 Ιουλίου 2010) στην Proton ξεσάλωσαν.

Σε έξι πιστούχους που είχαν θεωρηθεί ότι αποτελούν ενιαίο κίνδυνο με τα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς τις εταιρείες του ομίλου Alapis-Λαυρεντιάδης, η τράπεζα χορήγησε πρόσθετα συνολικά δάνεια 336,5 εκατ. ευρώ, γράφοντας και ψέματα στην ΤτΕ.

Πρόσφατα, λίγο πριν μπει επίτροπος στην Proton και ενώ αποχώρησε κλιμάκιο ελέγχου της ΤτΕ από την τράπεζα (ήλεγχε από 7/2/2011 έως 6/6/2011) η Επιτροπή Πιστοδοτήσεων από τις 17/6 έως τις 28/6/2011 ενέκρινε νέες πιστοδοτήσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ προς πρώην θυγατρικές της Alapis, χωρίς εξασφαλίσεις, μειοψηφούντος και του αρμόδιου διευθυντή.

Φανταστείτε να μη γίνονταν και έλεγχοι. Προφανώς οι αποφάσεις που κόλλαγαν ήταν στα υψηλά πατώματα και όχι στο επίπεδο των ελεγκτών της ΤτΕ.

Για να επιτευχθεί η αφαίμαξη πάνω από 1 δισ. ευρώ από την Proton και για να κατευθυνθεί σε δραστηριότητες του Λ. Λαυρεντιάδη ξεχαρβαλώθηκαν μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου, απεκρύβησαν στοιχεία (η ΤτΕ στο εμπιστευτικό τής 10ης/8/2011 σημειώνει ότι «κλιμάκιο ελέγχου δεν έλαβε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, στοιχεία και παραστατικά που ζητήθηκαν για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του ελέγχου»), έγιναν ύποπτες συναλλαγές, ορκωτοί ελεγκτές ήταν και μέλη Δ.Σ. εταιρειών του Λ. Λαυρεντιάδη, διαπιστώθηκαν συγκρούσεις συμφερόντων και υψηλού κινδύνου χορηγήσεις σε φίλους.

Ετσι, τον Αύγουστο, ο διευθυντής Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ, ο κ. Γούσιος, ζήτησε από την Proton Bank την αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων της κατά 588,3 εκατ. ευρώ και προειδοποίησε για την επιβολή κυρώσεων, δίνοντας περιθώριο μέχρι τις 16/8/2011 για τον αντίλογο της τράπεζας, την οποία στο μεταξύ ενίσχυε παράνομα με κρατικό χρήμα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Χθες, πάντως, αναστάτωση προκάλεσε η πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) στο Χαλάνδρι, πλησίον της οικίας του διευθυντού της ΤτΕ κ. Γούσιου. Το συμβάν ερευνάται συσχετιζόμενο και με την ερευνώμενη υπόθεση (Proton, Alapis κ.ά.), στην ΤτΕ επικρατεί σκεπτικισμός μεταξύ των στελεχών που υπέγραψαν το επίμαχο πόρισμα (Μαυρίδης, Ρήγα, Γαλιατσάτος, Περδικάρη, Σταμάτη) για το αν επιχειρείται μαφιόζικου τύπου προειδοποίηση, ενώ στην Εισαγγελία είναι σε εγρήγορση.

Το πόρισμα

Παραθέτουμε συνοπτικά επισημάνσεις του πορίσματος για τη ληστεία της Proton:

*«Η ποιότητα του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου υποβαθμίστηκε σημαντικά από το 2010. Από ελεγχθείσες απαιτήσεις ύψους ευρώ 1.399.790 χιλ. την 31.3.11 (65,7% του συνολικού επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου), εκτιμήθηκε πιθανή ζημία ύψους ευρώ 445.508 χιλ. Για το μέγεθος της εκτιμώμενης πιθανής ζημίας, το κλιμάκιο ελέγχου και η Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος είχε προϊδεάσει επαρκώς τα στελέχη της τράπεζας. Εξ αυτής ποσό ευρώ 231.242 χιλ. προέρχεται από τις χρηματοδοτήσεις προς τους ομίλους Alapis, Elfe, Νεοχημική, ΝΕΠ Εκδόσεις Α.Ε., καθώς και προς τα spin offs των Alapis και Elfe.

* Υφίσταται υπέρβαση του ανωτάτου ορίου για ΜΧΑ ύψους ευρώ 620.996 χιλ. με ημερομηνία 31.3.11, καθώς απαιτήσεις έναντι 18 πιστούχων, συνολικού ύψους ευρώ 713.114 χιλ., εντάσσονται σε “ομάδα συνδεδεμένων πελατών”, βάσει της ΠΔΤΕ 2635/29.10.10. Οι εν λόγω πιστούχοι είναι οι κάτωθι: Alapis, WGR Global Investments ΑΕ, WGR Universal Investments, Akolab ΑΕ, Mak ΑΕ, εταιρείες του ομίλου Εξέλιξη (Εξέλιξη Α.Ε. και Escanto Ltd), Novo Atreus ΑΕ, Ομιλος Μέντιμεκ (Μέντιμεκ ΑΕ και First Aid Care ΑΕ), Ballis Home Care ΑΕ, ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ, Νεοχημική, Elfe, Fineglino Trading Ltd, Vet Health ΑΕ, Γ. Κυριακίδης και Αδελε Εκδόσεις ΑΕ. Τα Ιδια Κεφάλαια της Τράπεζας σε ατομική βάση για σκοπούς ΜΧΑ ανήλθαν την 31.3.11. σε ευρώ 368.471 χιλ. και το ανώτατο επιτρεπτό όριο σε ευρώ 92.118 χιλ.

* Αναφορικά με την Πιστοδοτική Πολιτική διαπιστώνεται σημαντική απόκλιση στην εφαρμογή της, που συνίσταται αφ’ ενός στην αποδυνάμωση, ποιοτικά και ποσοτικά, της Ανώτατης Εγκριτικής Επιτροπής Πιστοδοτήσεων και αφ’ ετέρου στην καταστρατήγηση των βασικών αρχών εγκρίσεων πιστοδοτήσεων και διασφαλίσεων.
Σχετικά με τα ΣΕΕ, σημειώνεται ότι:
* Η Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων δεν ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπονται στην ΠΔΤΕ 2577/9.03.06, ιδιαίτερα ως προς τον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο συγκέντρωσης. Η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης αποδυναμώθηκε στελεχιακά κατά το 2010 και περιοχές υψηλού κινδύνου παρέμειναν εκτός ελεγκτικού εύρους και η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης δεν αξιολογεί την εφαρμογή της θεσπισμένης πολιτικής και των διαδικασιών για την πρόληψη και την καταστολή του Ξ.Χ. και της Χ.Τ.

* Διαπιστώθηκε πλήθος ασυνήθων συναλλαγών, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Γι’ αυτές δεν έχει πραγματοποιηθεί αναφορά στο Αρμόδιο Διευθυντικό Στέλεχος του άρθρου 44 του ν.3691/2008 και στην Αρχή του άρθρου 7 του ν.3691/2008.

Συμφέροντα
* Διαπιστώθηκαν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων κατά την έγκριση των χρηματοδοτήσεων προς τις πιστούχους Vet Health ΑΕ και Fineglino Trading Ltd. κατά παράβαση των αρχών της ΠΔΤΕ 2577/9.03.08.

* Σημειώνεται παραβίαση του άρθρου 40 του ν.1806/1988, καθότι η ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ που συμπεριλαμβάνεται σε ομάδα συνδεδεμένων πελατών με την Alapis και τον κ. Λ. Λαυρεντιάδη, μέτοχο της Τράπεζας, ελέγχει ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά).

* Η Ανώτατη Επιτροπή Εγκρίσεων Πιστοδοτήσεων συνεχίζει να εγκρίνει νέες πιστοδοτήσεις προς πρώην θυγατρικές της Alapis, παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις του κλιμακίου ελέγχου.
* Σε σχέση με το προηγούμενο πόρισμα Ελέγχου (υπ’ αριθμ. ΑΠ 1575/8039/22.9.10), σημειώνεται ότι η Τράπεζα αύξησε τα ανοίγματα προς πιστούχους που είχαν χαρακτηριστεί ως υψηλού κινδύνου (Provet ΑΕ, Γερολυμάτος Animal Health ΑΕ) και ενέκρινε νέες χρηματοδοτήσεις σε εταιρείες με ακόμα υψηλότερο πιστωτικό κίνδυνο (Escanto Ltd, Εξέλιξη ΑΕ, Mak Φαρμακευτική ΑΕ, Akolab ΑΕ). Παράλληλα, η άποψη της Τράπεζας ως προς τον ενιαίο κίνδυνο δεν επαληθεύεται για τέσσερις εκ των έξι αρχικά ελεγχθέντων πιστούχων (Ballis Personal and Home Care ΑΕ, First Aid Care ΑΕ, Novo Atreus ΑΕ και Vet Health ΑΕ)». *

4444

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=429607&h1=true

Να πώς στήθηκε η υπόθεση παράνομων δανειοδοτήσεων από την Proton Bank σε εταιρίες συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη και πως εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στις τσέπες υπαλλήλων του και στα ταμεία εταιρειών απευθείας.

Από τη Δικαιοσύνη περιγράφεται πως «κατασκευάστηκαν» εταιρείες για να εισπράξουν τα δάνεια εκατομμυρίων από την Proton, αλλά αποδίδεται και οργάνωση εγκληματικής ομάδας σε στελέχη και τον ίδιο τον Λ. Λαυρεντιάδη στην προσπάθεια να εξαπατηθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το βούλευμα -κόλαφο για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλους τριάντα επιχειρηματίες-συνεργάτες του στην τράπεζα ή στις εταιρίες που δανειοδοτήθηκαν από την Proton Bank με 701.200.000 ευρώ αποκαλύπτει σήμερα το Βήμα.

Πρόκειται για το βούλευμα με το οποίο απαγορεύτηκε η κίνηση όλων των λογαριασμών στις τράπεζες και κατασχέθηκαν τα ποσά που βρίσκονταν στις θυρίδες για τους: Λαυρ. Λαυρεντιάδη, Αντ. Αθανάσογλου, Αθ. Παπασπηλίου, Δημ. Σαραμάντη,Σμ. Λιαρμακοπούλου, Τρυφ. Κολλίντζα, Γραμ. Αρβανίτη, Πετρ. Κυριακίδη, Σοφ. Ρόβλη, Κων. Μπαλλή, Αντ. Ρογκόπουλο, Ιωάννα Τόρη, Νικολ. Κόρμπη, Ηλ. Μακρή, Κων. Μούτσο, Γ. Γεωργάρα, Κων. Χριστοδούλου, Άννα Παριανού, Νικ. Λινάρδου, Βασ. Γραβάνη, Στυλ. Κυμπαρίδη, Απ. Μελισσίδη, Αγγ. Παναγιωτίδου, Δημ. Βασιλόπουλου, Ανδρ. Μίχου, Αρμ. Βωβού, Αικατερίνη Παπαδοπούλου και Διον. Μπίθαρη.

Στο βούλευμα παρατίθεται αναλυτικός κατάλογος, τον οποίο δημοσιεύουμε, με τά ποσά που έλαβαν οι εταιρείες, που χαρακτηρίζονται ότι είναι συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη. Τα ποσά είναι σε χιλιάδες ευρώ.

O αναλυτικός κατάλογος με τα ποσά που έλαβαν οι εταιρείες σε pdf

Σύμφωνα με το βούλευμα από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Ιανουάριο του 2011 ο Λαυρεντιάδης και οι άλλοι συνεργάτες του «με κοινό δόλο και εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στην Proton Bank χορήγησαν σε εταιρίες άμεσα ή έμμεσα ελεγχόμενες από τον Λ. Λαυρεντιάδη δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (701 εκ.), χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις, χωρίς εγγυήσεις και με εξαιρετικά υψηλό πιστωτικό κίνδυνο με συνέπεια να απειληθεί και υποστεί ζημιά η τράπεζα.

Για να επιτύχουν τον σκοπό τους αυτόν ενεργώντας με δόλο απέκρυψαν απο τις εποπτικές αρχές και τους μετόχους της τράπεζας το γεγονός ότι τα χορηγούμενα δάνεια δίνονταν σε εταιρείες που συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με τον Λ. Λαυρεντιάδη, δηλαδή απέκρυπταν τον ενιαίο πιστωτικό κίνδυνο.

Αυτό σημαίνει ότι οι εποπτικές αρχές και οι μέτοχοι θεωρούσαν ότι χορηγούσαν δάνεια τηρώντας το νομοκανονιστικό πλαίσιο του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος….

Όμως, όπως προέκυψε, τα δάνεια χορηγούνταν προς εταιρίες που αποτελούν ομάδα συνδεδεμένων πελατών, άρα αντιπροσωπεύουν ενιαίο κίνδυνο, με πιστοδοτήσεις που δεν καλύπτονταν με άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία»…

«…Οι θυγατρικές της Alapis Provet A.E, Alapis Medical and Diagnosticw AE, Γερολυμάτος Prestige AE, Γερολυμάτος Cosmetics ΑΕ, Beautyworks AE, Γερολυμάτος Animal Health AE,κ.λ.π. μεταβιβάστηκαν προς συνεργάτες του Λαυρ. Λαυρεντιάδη, που ήταν στελέχη του Ομίλου Alapis. Πολλοί από αυτούς ήταν μεταγενέστεροι μέτοχοι των εταιρειών, τις οποίες πούλησαν στον Όμιλο.
Οι νέοι μέτοχοι δεν συνεισέφεραν με ίδια κεφάλαια στην αγορά των κλάδων και των θυγατρικών η οποία χρηματοδοτήθηκε από την τράπεζα… Μεγάλο μέρος των χορηγήσεων της Τράπεζας, δηλαδή ποσό 701.220.000 ευρώ διοχετεύθηκε σε επιχειρήσεις συμφερόντων Λαυρεντιάδη κατόπιν εγκρίσεων νέων πιστοδοτικών ορίων ή αύξησης πιστοδοτικών ορίων τις οποίες παρέσχαν υπό την ιδιότητα τους ως μέλη της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων… »

Σύμφωνα με το βούλευμα «τα ποσά εγκρίθηκαν χωρίς αξιολόγηση του υψηλού πιστωτικού κινδύνου», ενώ υπάρχει παράρτημα και για δάνεια προς τις εταιρίες WGR Global Investements AE, WGR Universl Investments AE και Νεοχημική για τις οποίες «από τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος διαπιστώθηκε ζημιά ύψους 191.000.000 ευρώ, η οποία προκύπτει ότι αμφισβητήθηκε από την Τράπεζα. Η πραγματική ζημιά, που απειλήθηκε κατά το κρίσιμο διάστημα ανέρχεται στο ποσό των 701 εκ. ευρώ…».

«Από ενημερωτικό σημείωμα της Τράπεζας της Ελλάδος (3-10-2011) προκύπτει επίσης ότι σε τέσσερις αποδέκτες ή ομάδες κατέληξαν μετρητά ή κατέθηκαν σε λογαριασμούς τους χωρίς αιτιολόγηση.
Σε λογαριασμούς δυο αποδεκτών, μάλιστα, κατατέθηκαν μετρητά, χωρίς να προκύπτει ότι έχουν αναληφθεί από λογαριασμούς των ιδίων ή των εταιρειών τους. Τα ποσά, που αναλύονται με πίνακες εμφανίζονται να δίνονται σε δύο αποδέκτες και εταιρε ίες και είναι σύμφωνα με το βούλευμα ποσά 14.740.000 ευρώ και 5.400.000 ευρώ αντίστοιχα. Για τον Διον. Μπίθαρη αναφέρεται ότι από τις 25.11.2010 έως τις 24.3.2011 ανέλαβε μετρητά χωρίς αιτιολόγηση από χρηματοδοτήσεις της Proton με έκδοση 38 επιταγών μετρητά συνολικού ύψους 2.950.000 ευρώ χωρίς αιτιολόγηση. Επίσης κατά το διάστημα από 17.11.2010 μέχρι 23.12.2010 ανέλαβε μετρητά χωρίς αιτιολόγηση συνολικό ποσό 550.000 ευρώ από τα διαθέσιμα των εταιρειών του Ομίλου…

Ο Δημ. Βασιλόπουλος από τις 25.11.2010 έως τις 24.3.2011 ανέλαβε σε μετρητά ποσό 1.550.000 ευρώ, χωρίς αιτιολόγηση και οι αναλήψεις έγιναν με την έκδοση 19 επιταγών. και ο Ανδρέας Μίχος ανέλαβε μετρητά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το βούλευμα».

Συμπερασματικά σύμφωνα με το κείμενο του βουλεύματος προκύπτει ότι:
«Κατόπιν σχεδίου “κατασκευάστηκαν” εταιρίες για να δεχτούν χωρίς εξασφαλίσεις και προσωπικές εγγυήσεις δάνεια από την παθούσα τράπεζα Proton bank με εξαπάτηση των εποπτικών αρχών και μετόχων, τα οποία στη συνέχεια ακολούθησαν μια διαδρομή πολυδαίδαλη μέσα από την μεταφορά τους από εταιρεία σε εταιρεία, ώστε να είναι απολύτως δυσχερής η παρακολούθηση τους από εποπτικές αρχές και ένα μεγάλο μέρος τους να εκταμιεύεται από πρόσωπα που εργάζονται στις επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη ή χρησιμοποιήθηκαν για εντελώς άλλους σκοπούς από αυτούς που δήθεν χορηγήθηκαν, δια του χρηματοπιστωτικού τομέα, με απώτερο σκοπό την ένταξη των “δανείων” στο οικονομικό σύστημα έχοντας αποκτήσει νομιμοφάνεια.

Η διαδικασία νομιμοποίησης που ακολουθήθηκε περιελάμβανε την κατοχή, χρήση και διαχείριση του εγκληματικού προϊόντος, την απόκρυψη του και τη χρήση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Επίσης προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η παραπάνω διαδικασία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από «τα προαναφερόμενα άτομα, που έδρασαν στα πλαίσια οργανωμένης ομάδας, με συγκεκριμένους ρόλους».

Advertisements

Posted November 12, 2011 by bmplefour in Greek Banks

Tagged with

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: