LOUKAS PAPADEMOS – BIOGRAPHY   Leave a comment

LOUKAS PAPADEMOS – BIOGRAPHY

12/11/2011

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82

Ο Λουκάς Παπαδήμος (11 Οκτωβρίου 1947) είναι Έλληνας οικονομολόγος και σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 11 Νοεμβρίου 2011 και ηγείται της Κυβέρνησης Παπαδήμου η οποία προέκυψε από συνεργασία της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ) με την αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) και ακόμη ένα κόμμα του κοινοβουλίου (ΛΑΟΣ).

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.[2] Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002.[2] Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.[2] Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.[2]
Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε[2] επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.[2] Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.[3] Είναι συγγραφέας πολυάριθμων άρθρων και δοκιμίων.[4]
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.[5] Είναι μέλος της παγκόσμιας μη κυβερνητικής οργάνωσης Τριμερής Επιτροπή (Trilateral Commission).[6]

Πρωθυπουργός

Τον Νοέμβρη του 2011 μετά την συνάντηση και καταρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά και του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως η επικρατέστερη επιλογή για την πρωθυπουργία της χώρας κατά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.[7][8][9]
Στις 10 Νοεμβρίου 2011 ο Λουκάς Παπαδήμος κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να του ανατεθεί το Πρωθυπουργικό χρίσμα χωρίς εκλογές στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών (Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρης) και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και στις 14:55 της ίδιας ημέρας έκανε τις πρώτες του δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου, καλώντας όλους τους Έλληνες να στηρίξουν ενωμένοι το έργο της μεταβατικής κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. [10]
Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδος, με αντιπροέδρους τους Θεόδωρο Πάγκαλο και Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ στο υπόλοιπο σχήμα προστέθηκαν και στελέχη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.[11].

4444

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=324954

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Είκοσι δύο χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Ο τραπεζίτης Λουκάς Παπαδήμος γίνεται πρωθυπουργός, με την εντολή να γλιτώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία. Την ίδια εντολή είχε λάβει και το Νοέμβριο του 1989 ο Ξενοφών Ζολώτας, ως πρωθυπουργός της οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο 64χρόνος ακαδημαϊκός Λουκάς Παπαδήμος, από τη Δεσφίνα Φωκίδας, που απαρνήθηκε τη Φυσική για χάριν των Οικονομικών Επιστημών, είναι υπέρμαχος του σκληρού ευρώ και της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

Σήμερα έρχεται να υποστηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για «κούρεμα» 50% του ελληνικού χρέους, την οποία και απευχόταν προ τριών εβδομάδων με άρθρο του στους «Financial Times» και «Το Βήμα» (23.10.2011), όταν έλεγε: «Αυτή τη στιγμή η πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών που επετεύχθη τον Ιούλιο και να ενισχυθεί κατάλληλα» και εφιστούσε την προσοχή για ενδεχόμενες σοβαρές επιπτώσεις ενός μη εθελοντικού «κουρέματος» για τις ελληνικές τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, την οικονομία και τους φορολογουμένους.

Ο κ. Παπαδήμος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε Φυσική στο ΜΙΤ – Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (1970), ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972), για να τον κερδίσει εν τέλει η Οικονομική Επιστήμη, επί της οποίας πραγματοποίησε το διδακτορικό του (1978). Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1980, χρονιά κατά την οποία εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστόνη.

Τη δεκαετία του 1980 συμμετείχε στην Επιτροπή Padoa-Schioppa, που συστάθηκε από τον τότε πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, για τη σύνταξη έκθεσης για την Οικονομική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος (1985 -1993).
Τη διετία 1989-90 ο κ. Παπαδήμος συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, υπό την προεδρία του καθηγητή Αγγελου Αγγελόπουλου, που συστάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Ξενοφώντα Ζολώτα, για τη σύνταξη έκθεσης για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και το 1994 διοικητής, όπου παρέμεινε για οκτώ χρόνια μέχρι το 2002.

Από τη θέση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Από την εποχή εκείνη έχει μείνει η θολή υπόθεση του κρυφού swaps 2,5 δις ευρώ της Goldman Sachs για την κάλυψη του ελλείμματος και τη μείωση του χρέους, με απώτερο σκοπό την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.

Επί αυτών η Ελλάδα έχει επικριθεί επανειλημμένως από τους ηγέτες της Ε.Ε., με τελευταίο τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος χαρακτήριζε προ ημερών λάθος την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ.

Το 2002 ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απ’ όπου και αποχώρησε το 2010.

Ο κ. Παπαδήμος έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.ά.

Την ακαδημαϊκή καριέρα του την ξεκίνησε την περίοδο 1975 – 1984 ως επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Στη Βοστόνη φέρεται να συνδέθηκε με το νέο διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς, κατά τη θητεία τους στο ΜΙΤ, και οι δύο υπήρξαν στενοί συνεργάτες τού νομπελίστα (για τις πρωτοπόρες αναλύσεις στην αποταμίευση και τις χρηματοπιστωτικές αγορές) οικονομολόγου Φράνκο Μοντιλιάνι.

4444

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=324953

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος δεν είναι «επαρχιώτης στην Ομόνοια», όπως θα βόλευε ένας τέτοιων χαρακτηριστικών πρωθυπουργός «ορισμένου χρόνου». Ανήκει στην κυβερνώσα ελίτ, έχει εκπαιδευτεί απ’ αυτήν, όλη του η καριέρα είναι δρομολογημένη και πειθαρχημένη στα κέντρα που μεριμνούν ώστε μια παγκόσμια οικονομική δύναμη να υπαγορεύει στην πολιτική.

Τα καρτέλ, οι πολυεθνικές, οι τράπεζες κ.ά., μέσα από τα think tank που διαθέτουν, διαλέγουν και τους ανθρώπους που τους εκπροσωπούν στα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων.

Διαλέγουν τους managers από τη μια, ενώ από την άλλη «κατασκευάζουν» πολιτικούς.

Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρωθυπουργός-διασώστης της χώρας, με τη συμφωνία όλων, πλην της Αριστεράς, ανήκει στην παγκόσμια κυβερνώσα ελίτ.

Εδώ και χρόνια είναι μέλος της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission) που «φτιάχνει» παγκόσμιους ηγέτες, προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του καπιταλισμού, τώρα με όρους παγκοσμιοποίησης.

Η Tri- lateral από τα δημοσιευμένα ντοκουμέντα της πασχίζει να διαχειριστεί την πολιτική σταθερότητα, χωρίς υπερβολική δημοκρατία, υπεραμύνεται της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων, ασφαλώς δεν είναι συνωμοσία, αλλά αιχμή του δόρατος του παγκόσμιου κεφαλαίου, που αποδέχεται μόνο την «υπαλληλοποιημένη πολιτική» ή τους εκπαιδευμένους απ’ αυτήν τεχνοκράτες.

Χθες, ένα μέλος της Trilateral ανέλαβε τα ηνία στην κυβέρνηση των Αθηνών. Έχει προηγηθεί επιτήρηση και επέλαση του ΔΝΤ, της ΕΚΤ κ.ά., ενώ αυτό που έπεται -σίγουρα- δεν είναι ο θρίαμβος της πολιτικής.

Χθες, επίσης, στη γειτονική Ιταλία, που δοκιμάζεται μέσα από μια παρόμοια με τη δική μας πολιορκία των δανειστών και των spreads, γνωστοποιήθηκε ότι μεταβατικός πρωθυπουργός μετά την παραίτηση Μπερλουσκόνι θα αναλάβει ο Mario Monti.

Πρόκειται για ακόμα ένα μέλος τής Trilateral, που μάλιστα ηγείται και του ευρωπαϊκού σκέλους της (προεδρεύει).

Προφανώς η Trilateral στην αναμπουμπούλα χαίρεται και «επεμβαίνει».
Πάντως, ο κ. Λ. Παπαδήμος δεσπόζει στη λίστα των μελών της Τριμερούς, αυτού του κλειστού προπυργίου του καπιταλισμού, και στην ιστοσελίδα εμφανίζεται προβεβλημένο, από τις 21 Οκτωβρίου 2011, δημοσίευμα των «Financial Times» «by Loucas Papademos».

Λίστα εκλεκτών

Το όνομα του κ. Παπαδήμου συγκαταλέγεται στη λίστα των εκλεκτών της Τριμερούς, που δεν είναι κοσμική, όπως η λέσχη Bilderberg, και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: κεντρικούς τραπεζίτες, επιτρόπους, μεγαλοστελέχη των Βρυξελλών, πρόσωπα-κλειδιά τραπεζών και ασφαλιστικών ομίλων, βιομηχάνους, διπλωμάτες, πανεπιστημιακούς, «Αθανάτους», στελέχη εταιρειών οπλικών συστημάτων, πρώην υπουργούς, ΝΑΤΟϊκούς, συστημικούς εκδότες και δημοσιογράφους.

Από την Ελλάδα έτερα μέλη της Τριμερούς εμφανίζονται να είναι ο Παναγής Βουρλούμης (τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ και νυν μέλος του Δ.Σ. της «Καθημερινής»), ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο διευθυντής τής «Καθημερινής» Αλέξης Παπαχελάς (παρίσταται και στις συνεδριάσεις της Bilderberg) και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου.

Παλαιότερα, σε συνθέσεις της Τριμερούς εμφανιζόταν ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης (ΕΛΙΑΜΕΠ) και ο διατελέσας και πρόεδρος του ΣΕΒ Στέλιος Αργυρός.

Κλίντον, Μπους και Κάρτερ ήταν μέλη της Τριμερούς, που συστήθηκε το 1973 από επίλεκτους του συστήματος, με στόχο να προετοιμάσει πολιτικές και ηγέτες για την παγκοσμιοποίηση που θα σφράγιζαν ιδιώτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας αρχικά, που έγινε ομάδα Ασίας μετά.

Οι οικογένειες Ροκφέλερ και Ρότσιλντ εξακολουθούν να βάζουν τη σφραγίδα τους στην Τριμερή, με τους Ουμπέρτο Ανιέλι, Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, Μινόρου Μακιχάρα, Σάιρους Βανς, Γουόρεν Κρίστοφερ κ.ά. να διαδραματίζουν τους ρόλους που τους αναλογούν για το συντονισμό των κέντρων πολιτικής, νομισματικής και διανοητικής ισχύος στην υπηρεσία του αναβαπτισμένου καπιταλισμού.

Ο κ. Λ. Παπαδήμος, εν κατακλείδι, ούτε φτωχοδιάβολος είναι ούτε ποτέ αναμείχθηκε με την εγχώρια διαπλοκή, που τόσο πολύ νοιάστηκε για τον ορισμό του ως πρωθυπουργού.
Επέλεξε να είναι μάνατζερ της κυβερνώσας ελίτ, τώρα και με πολιτικό ρόλο στον τόπο του, επιβεβλημένος ίσως και μοιραίος πρώτα γι’ αυτούς που συναίνεσαν για το διορισμό του. *

4444

Την Κυβέρνηση του Λουκά Παπαδημου το ΚΚΕ την χαρακτήρισε Μαύρο Μέτωπο. Κάνοντας μάλιστα και μια αναγωγή στο Ιστορικό Παρελθόν. 

Αυτό που θα δούμε είναι μια Λεηλασία της Ελλάδος.

Πάρτε για παράδειγμα το project Ήλιος. Η Ελλάδα τόσα χρόνια δεν μπόρεσε να κατασκευάσει κάτι ανάλογο και τώρα έρχονται οι Γερμανοί και με επικεφαλής τον Δωσωλιγο Παπακωνσταντινου, που πριν ήταν Υπ. Οικ και υπέγραψε τα μνημόνια και άλλα έγγραφα στο όνομα του Ελληνικού Λαού.
Άλλο Ιδιωτικοποίηση και άλλο Λεηλασία.

Το project ήλιος δε θα μπορούσε να το φτιάξει η ΔΕΗ; Αλλά ξέχασα κάτι τέτοια δε τα θέλει ο Αλαφούζος που έχει το ΣΚΑΙ.

Αυτό που χρειάζονται οι Άνθρωποι δεν είναι ανθρώπους σαν τον Λουκα τον Παπαδημο, αλλά μια Αριστερά που θα είναι σε θέση να δημιουργήσει μέσα στην Πραγματικότητα.  

Η Αριστερά σήμερα περνά μεγάλη κρίση αξιοπιστίας. Μπλέκει το ωφέλιμο και το πρακτικό της επιβίωσης με την άχρηστη και σκουριασμένη ιδεολογία.  
Μπορώ να κάνω πρώτο κόμμα όποιο κόμμα της Αριστεράς θέλ.
Αφού πρώτα τους πω τι είναι ο Άνθρωπος.
Ο Μαρξ έζησε σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε το DNA, ούτε ο Άνθρωπος είχε παει στο Φεγγάρι, ούτε υπήρχε το Διαδίκτυο κλπ.  

Αν ερχόταν ο Μαρξ ξανά, το σίγουρο είναι ότι θα ξαναγραφε αρκετά από όσα έχει γράψει.  
Φυσικά θα έγραφε και ένα καινούριο: Η πίστη του παρελθόντος και το πρόβλημα των πιστών του παρόντος.  

Δεν μπορεί να λέει η Παπαρηγα ότι η διαφθορά δεν είναι μείζον πρόβλημα και ότι είναι απλά πρόβλημα του καπιταλισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μάθει τίποτα τόσα χρόνια.

Το ΚΚΕ έχει κατανοήσει κάτι που είχε κατανοήσει και ο Χίτλερ. Οι Αγώνες στο δρόμο, χρειάζονται οργάνωση. Κάτι που δεν έχει κατανοήσει ο Τσιπρας.

Οι άνθρωποι απεχθάνονται την αταξία και μάλιστα την βίαιη και την μακροχρόνια. Αυτός είναι κανόνας που έχει επιβεβαιωθεί εδώ και χρόνια.

Άλλο πράγμα να καταγγελεις την Εξουσία και άλλο να κυβερνας. Να σε εμπιστευτούν να κυβερνήσεις.

Ο Λουκάς Παπαδημος με βάση και το Βιογραφικό του προέρχεται από το Δεξιό Κομμάτι.

Πρέπει να κάνει τον Ελληνικό Καπιταλισμό ποιο αποτελεσματικό, ποιο δίκαιο και ποιο Ανθρώπινο.
Από το Αριστερό Κομμάτι δεν έχουμε κάτι ανάλογο.

Advertisements

Posted November 13, 2011 by bmplefour in LUCAS PAPADEMOS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: