Bank Run   Leave a comment

Bank Run.

11/12/2011

Όπως έγραψα σε άλλο blog θα υπάρξει εξορθολογισμός επιτοκίων.  
Οι Έλληνες τραπεζίτες πρέπει να στηριχτούν στην Ελληνική Εσωτερική Αγορά, όπως γινόταν σχεδόν πάντα, εκτός από το 2001 μέχρι το 2009.
Αν κάποιος έχει 150.000 ευρώ, μπορεί άνετα να αφήσει στην Ελλάδα τις 50.000 και τις 100.000 να τις βγάλει έξω. Το ρίσκο δεν είναι μεγάλο.
Βαδίζουμε σε εξορθολογισμό. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν  δανείζουμε χρήμα σε Κόμματα όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ούτε σε ΜΜΕ.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=331096

ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ προσφέρουν στους καταθέτες οι τράπεζες προκειμένου να συγκρατήσουν το «κύμα των αναλήψεων».

Η κρίση εξελίσσεται σε… χαρά του ραντιέρη, καθώς οι καθαρές αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις τείνουν πλέον προς το 5%.

Οποιος διαθέτει χρήματα και δεν είναι διατεθειμένος να τα μεταφέρει σε τράπεζα του εξωτερικού, υπό τον φόβο πιθανής επιστροφής στη δραχμή, μπορεί να εξασφαλίσει ακόμη και μηνιαίο εισόδημα από τις καταθέσεις του. Οι τράπεζες με τα νέα καταθετικά προϊόντα που έχουν λανσάρει, προσφέρουν είτε προκαταβολή των τόκων ενός ολόκληρου χρόνου κατά το άνοιγμα του λογαριασμού είτε και μηνιαία καταβολή τους.

Για κατάθεση 50.000 ευρώ, ο καταθέτης μπορεί να εξασφαλίσει μηνιαίο εισόδημα (το οποίο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος) που κυμαίνεται από 150 έως και 260 ευρώ.

Bank run διαρκείας.

Τον Οκτώβριο, αποσύρθηκαν καταθέσεις ύψους 6,8 δισ. ευρώ, γεγονός που θορύβησε τις τράπεζες. Τις ανάγκασε να διατηρήσουν για έναν ακόμη μήνα τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων σε υψηλά επίπεδα.

Το επιτόπιο ρεπορτάζ στις τράπεζες δείχνει ότι και την προηγούμενη εβδομάδα, οι αποδόσεις στις περισσότερες τράπεζες ξεπερνούσαν το 4%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονταν ακόμη και πάνω από 5%. Ακόμη και μετά την αφαίρεση των φόρων, οι καθαρές αποδόσεις έχουν φτάσει να ξεπερνούν ακόμη και το 4,6%.

Στα χέρια των αποταμιευτών, οι τόκοι φτάνουν με τρεις τρόπους:

* Κάποιες τράπεζες προσφέρουν τη μηνιαία απόδοση. Το αρχικό κεφάλαιο παραμένει δεσμευμένο, αλλά κάθε μήνα οι τόκοι κατατίθενται σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου. Προθεσμιακή κατάθεση τράπεζας που ακολουθεί επιθετική πολιτική αυτό το διάστημα εξασφαλίζει καθαρή απόδοση 4,61% μετά την αφαίρεση των φόρων ή μεικτή απόδοση 5,12%. Το επιτόκιο κλιμακώνεται από το 4% έως το 7%. Δηλαδή, ο καταθέτης, για να εξασφαλίσει το υψηλό επιτόκιο, πρέπει να παραμείνει στο… παιχνίδι μέχρι το τέλος.

Για ποσό 50.000 ευρώ κερδίζει 150 ευρώ καθαρά τον πρώτο μήνα και 262,5 ευρώ τον 12ο μήνα. Συνολικά, οι τόκοι στο 12μηνο φτάνουν στα 2.306 ευρώ μετά την αφαίρεση των φόρων.

* Ο δεύτερος τρόπος αποτελεί παραλλαγή του πρώτου. Οι τόκοι κατατίθενται κάθε μήνα σε λογαριασμό, αλλά για κάποιους μήνες (συνήθως Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι) το επιτόκιο διπλασιάζεται. Τράπεζα προσφέρει «συγκρατημένο» επιτόκιο για τους 10 από τους 12 μήνες του χρόνου και για τους υπόλοιπους δύο μήνες το διπλασιάζει. Ετσι, για καταθέσεις της τάξεως των 50.000 ευρώ, το επιτόκιο κυμαίνεται από 2,8% έως 3% για τους 10 από τους 12 μήνες, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μήνες διπλασιάζεται σε 5,6% και 6% αντίστοιχα. Αυτά ισχύουν για ποσόν της τάξεως των 50.000 ευρώ.

Για μεγαλύτερα ποσά, τα επιτόκια μπορεί να ανεβαίνουν ακόμη και κατά 0,2-0,6%. Η καθαρή απόδοση για το ποσό των 50.000 ευρώ διαμορφώνεται στο 3,04%, δηλαδή ο καταθέτης εισπράττει 1.522,5 ευρώ.

* Κάποιες άλλες τράπεζες προκαταβάλλουν τους τόκους ενός δωδεκαμήνου με την έναρξη της προθεσμιακής. Σε αυτή την περίπτωση, ο καταθέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέψει χρήματα σε περίπτωση που «σπάσει» την προθεσμιακή κατάθεση νωρίτερα.

Παράδειγμα: για κατάθεση 50.000 ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό η τράπεζα προκαταβάλλει στον αποταμιευτή τους τόκους για ολόκληρο το 12μηνο. Το επιτόκιο του για ολόκληρη τη διάρκεια της κατάθεσης είναι 4,6%. Με το που κατατίθενται τα χρήματα, ο καταθέτης εισπράττει (μέσω ενός λογαριασμού ταμιευτηρίου) 2.070 ευρώ, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει.

(σ.σ.: το ποσό προκύπτει από τον υπολογισμό των τόκων που είναι 2.300 ευρώ μείον την αφαίρεση των φόρων που είναι 230 ευρώ). Αν ο καταθέτης διατηρήσει την κατάθεση έως τη λήξη της, το κεφάλαιο των 50.000 ευρώ αποδεσμεύεται χωρίς κόστος. Αν θελήσει να «σπάσει» τον προθεσμιακό νωρίτερα, πρέπει να επιστρέψει τους τόκους που αντιστοιχούν στο διάστημα που απομένει μέχρι τη λήξη της κατάθεσης.

08/12/2011

Μαθήματα από την Αργεντινή:

“Για να αποτρέψει την ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική κατάρρευση του Κράτους, ο Εδουάρδο Ντουάλντε, πέμπτος πρόεδρος της χώρας σε δυο μόνο εβδομάδες, περιόρισε την πρόσβαση των πολιτών στις καταθέσεις ταμιευτηρίου και αποσύνδεσε το πέσο από το δολάριο.
Μέσα σε λίγες ώρες, το νόμισμα είχε χάσει το ένα τρίτο της αξίας του, υφαρπαζοντας έτσι από τους απλούς ανθρώπους τους καρπούς του μόχθου τους…”

Στην Ελλάδα, όσοι έχουν χρήμα, το έχουν βγάλει έξω.
Άλλωστε η Αστική τάξη στην Ελλάδα, δεν έχει πατρίδα. Είναι συγκολλημένοι κερδοσκόποι.

Οι περισσότεροι έχουν άκρες στο εξωτερικό για τις κακές στιγμές.  
07/12/2011

http://www.capital.gr/News.asp?id=1349015

Η κρίση στην ευρωζώνη δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνει κανείς αψήφιστα, προειδοποιεί η UBS σε ανάλυσή της με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και που θα κληθούν αύριο και μεθαύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν λύση, είναι σύνθετες και αποκλείουν εύκολη λύση. «Ωστόσο, είναι στενάχωρο το ότι αυτό δεν απέτρεψε πολλούς από το να προτείνουν κάποιες ανόητες ιδέες».

Ο αναλυτής της UBS, Larry Hatheway, συμφωνεί πως η ευρωζώνη είχε λάθη από την αρχή. Λάθος χώρες εντάχθηκαν σε αυτή, ενώ είναι εμφανής η έλλειψη κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση των ανισορροπιών, την απουσία ανάπτυξης.

Ωστόσο, διαφωνεί ότι για αυτούς τους λόγους πρέπει να διασπαστεί, αντίθετα, προτείνει την διόρθωση των προβλημάτων, «χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η διάσπαση δεν μπορεί να συμβεί. Οι χώρες, όπως και οι άνθρωποι, συχνά παίρνουν αποφάσεις που μετά τις μετανιώνουν. Όταν το πάθος (λαϊκισμός ή εθνικισμός) κυριαρχήσει, αυτά μπορεί να συμβούν».

Σε μια περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης, ο ίδιος εκτιμά ότι οι μέχρι τώρα προβλέψεις (ακόμη και από συναδέλφους του στη UBS), είναι συντηρητικές, «τα πραγματικά κόστη θα είναι μεγαλύτερα. Και αυτό διότι όταν η Ευρώπη (και η παγκόσμια οικονομία) βρεθεί σε ύφεση, οι τακτικές δεν θα μπορούν να συγκρατήσουν την πτώση. Τα κατεστραμμένα χρηματοοικονομικά συστήματα και οι οικονομίες, θα πρέπει να συνδυαστούν με έναν παρατεταμένο αποπληθωρισμό ή και χειρότερα».

Απαντώντας στο ερώτημα «είναι μόνο η Ελλάδα, γιατί ανησυχείτε;», ο αναλυτής του οίκου τονίζει ότι έχουν ακουστεί διάφορα για το όφελος που μπορεί να έχει η Ελλάδα από την έξοδο από το ευρώ ή για τις περιορισμένες συνέπειες που μπορεί να έχει. Διαφωνεί με αυτές.

«Πρώτον, η Ελλάδα αποκλείεται να είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης. Θα χρειαστεί υποχρεωτική μετατροπή των τραπεζικών καταθέσεων και αυστηροί έλεγχοι των κεφαλαίων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων στην περίπτωση που επιβληθεί μια «νέα δραχμή».

Κάνει ακόμη λόγο για υποτίμηση της δραχμής στις αγορές συναλλάγματος («για αυτό το λόγο άλλωστε θα εκδοθεί»), και ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας θα υποστεί μεγάλες και συνεχείς χρεοκοπίες. «Και αυτό διότι μετά από μια δεκαετία ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, οι Έλληνες πολίτες χρωστούν πολλά στον υπόλοιπο κόσμο».

Επίσης, υπογραμμίζει πως εκτός από τις ζημιές που θα προκαλέσει στην Ελλάδα μια έξοδο από το ευρώ, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει «με αφέλεια» ότι θα είναι «μόνο» η Ελλάδα.

«Μόλις μια χώρα βγει από το ευρώ, οι κάτοικοι σε άλλες υποψήφιες χώρες με προβλήματα θα σκεφτούν λογικά πως ίσως έρθει και η σειρά τους. Η λογική υπαγορεύει ότι θα στείλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ένα bank run και σε άλλες χώρες, οδηγώντας σε κατάρρευση και άλλων χρηματοπιστωτικών κλάδων και οικονομιών. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε το contagion».

Σχόλιο: Η Ελλάδα χρωστά πολλά λέει ο ηλίθιος Larry. Η Ελλάδα Larry έχει πληρώσει το κεφάλαιο που έχει δανειστεί. Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τους τόκους των τόκων.
Κατάλαβες; Όσο αφορά τα κεφάλαια, δε διαβάζεις μου φαίνεται. Η Αστική τάξη και οι νταβατζηδες έχουν βγάλει τα λεφτά τους έξω.  
Ένας πραγματικά έξυπνος άνθρωπος δε θα ασχοληθεί με την Ελλάδα;
Έχουμε τους εγχώριους μαλάκες και καθάρματα, θα έχουμε και τους ξένους!!!!

Ο Σύριος Πρόεδρος ακολουθεί την γραμμή του Γιώργου Παπανδρέου. Εγώ είπε σε συνέντευξη τους σκότωσα; Βέβαια ακόμα δεν έφτασε στο επίπεδο του ΓΑΠ, ώστε να δηλώσει: κι εγώ αν ήμουνα στην θέση τους, θα επαναστατουσα!!!!
Ο ΓΑΠ “καθάρισε” την Ελλάδα συνειδητά και λέει: εγώ; εγώ δεν έκανα τίποτα.

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1348498

Θα είχε ενδιαφέρον να δημοσιευτεί ένας κατάλογος με όσους έστειλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Η απάντηση πρέπει να είναι σχετικά απλή: Όσοι μπόρεσαν το έκαναν. Οι υπόλοιποι, μάλλον δεν είχαν για να αγοράσουν το εισιτήριο της ασφάλειας. Δεν ήταν παράνομο. Δείχνει όμως για άλλη μία φορά ότι η αστική τάξη στην Ελλάδα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με εκείνα που συναντάμε σε άλλες χώρες. Ή αλλιώς; Ποια πατρίδα και πράσινα άλογα; Ο σώζων εαυτόν…

Ας ρωτήσουμε όλοι τους εαυτούς μας: Αν είχαμε ένα εκατομμύριο στην τράπεζα, θα αφήναμε αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα ή θα αναζητούσαμε ένα ασφαλέστερο λιμάνι για τις καταθέσεις μας; Το ερώτημα δεν είναι αν αυτό είναι ηθικό και δίκαιο, αλλά τι θα κάναμε με δεδομένο το τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα μας.

Την απάντηση την έχει ήδη δώσει ο καθένας για τον εαυτό του.
Το φαινόμενο της μαζικής φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό δεν οφείλεται μόνο στο αίσθημα της αυτοσυντήρησης του Έλληνα, αλλά και στην έλλειψη ουσιαστικής ηγεσίας στους κόλπους της αστικής τάξης.
Είναι λάθος να κατηγορεί κανείς μόνο το πολιτικό προσωπικό για την σημερινή κρίση. Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί. Εξίσου σημαντικές ευθύνες έχει και ο επιχειρηματικός κόσμος και ο πνευματικός κόσμος. Η χρεοκοπία δεν ήταν μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κοινωνική. Πρώτα χρεοκόπησε η κοινωνία και έπειτα η χρεοκοπία αυτή μεταφέρθηκε στους μηχανισμούς της αγοράς…..

Σχόλιο: Γι’αυτο πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1821. Να αφήσουμε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να κάνει τι δουλειά του με τους Πολιτικούς Καραγκιόζηδες και τομάρια. Να τους βγάλει εκτός Ιστορίας.
Η Αστική τάξη είναι αυτή που πάντα προδίδει το Έθνος. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε Οικογενειοκρατία που γεννά φυσικά την διαφθορά.

Η διαφορά ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Έλληνες είναι ότι την ώρα που οι πρώτοι ψήφιζαν τον Αντενάουερ, τον Μπραντ ή τη Μέρκελ, οι Έλληνες ψήφιζαν: Καραμανλή, Παπανδρέου, ξανά Καραμανλή, ξανά Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Σημιτη, ξανά Καραμανλή, ξανά Παπανδρέου.
Ο Λεβέντης δε θα ασελγουσε όπως ασέλγησαν αυτοί στο κορμί της Ελλάδος.

Advertisements

Posted December 8, 2011 by bmplefour in Greek Banks, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: