Η Παρασκευή της Μερκέλ και το καινούριο σύμφωνο.   Leave a comment

4444

4444

4444

4444

4444

4444

Η Παρασκευή της Μερκέλ και το καινούριο σύμφωνο.

10/12/2011

Η Άγγελλα Μερκελ, τα πήρε όλα από τους εταίρους. Η Ευρωζωνη θα παει για γερμανική ενοποίηση, μέχρι που κάποιο κράτος να φύγει.  

Αυτό που φοβούνται όλοι είναι το άγνωστο. Σε περίπτωση που φύγουν, ποιος θα τους στηρίξει. Εγώ όσους σκέπτονται έτσι, τους καταλαβαίνω. Τώρα σου λένε μπορεί να έχουμε λιτότητα, αλλά η Γερμανία πληρώνει, δίνει χρήμα. Αν φύγουμε τι θα γίνει; Όποιος πάρει την απόφαση να κάνει την έξοδο από το Ευρώ και μάλιστα πρώτος, σα τον Μωυσή – ωραίος τύπος ο Μωυσής – θα πρέπει να το έχει σκεφτεί καλά και θα πρέπει να έχει ένα πράσινο φως από τις πολύ μεγάλες κλίμακες.
Βέβαια υπάρχει και η έξοδος του Μεσολογγίου και η κάθοδος των Μυρίων.  Διαλέγετε και παίρνετε.

Προς το παρών δεν υπάρχει άλλος πόλος για τα κράτη του Ευρώ.  Η Βρετανία μπορεί να φέρνει αντιρρήσεις, αλλά δεν προσφέρει καμία λύση.  
Οι άλλοι ακούνε και λένε: καλά αυτά που λες, αλλά πες μας και τις λύσεις. Εκεί οι Βρετανοί δεν έχουν λύσεις. Για να βγει ένα κράτος από το Ευρώ, θέλει μια διαδικασία που μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει κάνει.
Οι Γερμανοί φαίνεται ότι κερδίζουν τον πρώτο γύρο, αλλά ακόμα όλα παίζονται.
Η πραγματική Ζωή είναι τρομερά δύσκολη και εκεί θα κριθούν όλα. Στην πραγματική Ζωή.
Αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις δεν έχουν πρόβλημα επιβίωσης, όπως έχω εγώ και πολλοί άλλοι. Η Μερκελ την Παρασκευή μιλούσε σε υπάκουα παιδάκια που όλα έχουν φαγητό να φάνε.  
Ο Λουκάς Παπαδημος ήταν για παράδειγμα ένα υπάκουο παιδάκι και για να έχει κάτι να πει, είπε ότι συμφωνεί.
Όλα θα κριθούν στην πραγματική Ζωή. Όταν θα θέλεις ένα Ντενεκε λάδι και ας είναι και από τους Ρομπέν….

4444
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=330950

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

Η Ανγκελα Μέρκελ τα πήρε σχεδόν όλα και έφυγε, σφραγίζοντας την έναρξη μιας απόλυτης γερμανικής κυριαρχίας στην ευρωζώνη. Κάνοντας ορισμένες ανώδυνες παραχωρήσεις, η καγκελάριος πέρασε τις βασικές θέσεις της, θέτοντας την Ευρώπη των 17 -και όχι μόνο- σε μια τροχιά σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αφήνοντας στους άλλους εταίρους την ψευδαίσθηση ότι είναι ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των αγορών.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στη δημιουργία ανάπτυξης στα συμπεράσματα των Ευρωπαίων ηγετών που εκδόθηκε μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα τις πρωινές ώρες, η οποία προσβλέπει σε μια ενισχυμένη αρχιτεκτονική για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Οι αποφάσεις των ηγετών προβλέπουν δράσεις κομμένες και ραμμένες στα γερμανικά μέτρα μόνο σε δύο κατευθύνσεις:
– Ένα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και ενισχυμένο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής.
– Ενίσχυση των διαθέσιμων εργαλείων σταθερότητας ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις.

Επίσης, στο κείμενο δεν υπάρχει λέξη για μια προοπτική έκδοσης ευρωομολόγων έστω «σε βάθος χρόνου», μέτρο που πρότειναν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και το απέρριψε αμέσως η Α. Μέρκελ.

Η καγκελάριος, με τη στήριξη του Νικολά Σαρκοζί, ζητούσε ευρεία αναθεώρηση της Συνθήκης σε επίπεδο 17 -και τόσο το καλύτερο αν επεκτεινόταν στους 27.

Αντίθετα, οι Ρόμπαϊ – Μπαρόζο έκλιναν προς μια αναθεώρηση σε επίπεδο 27, ώστε να μη δημιουργηθεί μια Ε.Ε. δύο ταχυτήτων.

Όταν, όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε για να συμφωνήσει να ενσωματωθεί στην αναθεώρηση ειδικό πρωτόκολλο το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις της χώρας του από σειρά δεσμεύσεων, ιδίως στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι «Μερκοζί» αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν: «Μένουμε στους 17 και όσοι θέλουν ακολουθούν».

Ετσι, τράβηξαν με τους 17 της ευρωζώνης ακόμη 6 χώρες που βρίσκονται εκτός ευρώ και έμειναν μόνες η Μ. Βρετανία με την Ουγγαρία. Αργότερα, όμως, η Βουδαπέστη το καλοσκέφθηκε και εντάχθηκε στην ομάδα των 6, αφήνοντας το Λονδίνο στη μοναξιά του, αν και είναι συνηθισμένο.

Η Α. Μέρκελ άφησε τον Ν. Σαρκοζί να «αδειάσει» το Βρετανό πρωθυπουργό. Άλλωστε οι δύο άνδρες είχαν προηγούμενα. Ο Γάλλος πρόεδρος επιτέθηκε φραστικά κατά του Ν. Κάμερον και χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το αίτημα του για ειδικό πρωτόκολλο.

Στο επίμαχο θέμα της αναθεώρησης, η καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόταση των «Ρομπαρόζο» για μια πιο απλουστευμένη και ταχεία διαδικασία, ώστε να αποφευχθούν οι χρονοβόρες επικυρώσεις από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2012. Τα μέτρα, όμως, που επιβάλλουν μια δρακόντεια δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη τα οποία περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση των κυρώσεων στις χώρες που διατηρούν υπερβολικά ελλείμματα και την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών στους εθνικούς προϋπολογισμούς, παρέμειναν ως έχουν, προς μεγάλη ικανοποίηση της Α. Μέρκελ, η οποία και τα επέβαλε.

Επίσης, δεν ελήφθη απόφαση για την αύξηση της δύναμης πυρός του EFSF και του διαδόχου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας.

Ως προς τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα «κουρέματα» χρέους, επισημαίνεται στα συμπεράσματα ότι η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί εξαίρεση, όπως είχε απαιτήσει η Γερμανία. Και αποφασίστηκε να τηρηθούν αυστηρά οι πρακτικές του ΔΝΤ…

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας οι ηγέτες δεσμεύονται να θεσπίσουν ένα νέο δημοσιονομικό κανόνα, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

* Οι προϋπολογισμοί των γενικών κυβερνήσεων θα είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί. Η αρχή αυτή θα θεωρείται ότι τηρείται αν το ετήσιο διαρθρωτικό έλλειμμα δεν υπερβαίνει το 0,5 % του ονομαστικού ΑΕΠ. Ο κανόνας αυτός θα περιληφθεί στα νομικά συστήματα των κρατών-μελών σε συνταγματικό ή ισοδύναμο επίπεδο και θα περιλαμβάνει διορθωτικό μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης. Αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιβεβαιώσει τη μεταφορά του κανόνα αυτού σε εθνικό επίπεδο.

* Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συγκλίνουν προς το καθορισμένο για το καθένα από την Επιτροπή επίπεδο αναφοράς και χρονοδιάγραμμα.

* Τα κράτη-μέλη που υπόκεινται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα υποβάλλουν στην Επιτροπή και το Συμβούλιο προς έγκριση πρόγραμμα με διορθωτικά μέτρα, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η εφαρμογή του προγράμματος και τα ετήσια δημοσιονομικά σχέδια θα παρακολουθούνται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο.

**Θα θεσπιστεί μηχανισμός για την εκ των προτέρων υποβολή εκθέσεων από τα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τα εθνικά σχέδια έκδοσης χρεογράφων.

**Ενισχύονται οι κανόνες που διέπουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Μόλις η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ένα κράτος-μέλος έχει παραβιάσει το όριο του 3% του ΑΕΠ, θα ακολουθούν αυτόματα κυρώσεις, εκτός αν αντιταχθεί ειδική πλειοψηφία των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Ο ορισμός του κριτηρίου του χρέους (60% του ΑΕΠ) θα πρέπει να κατοχυρωθεί στις νέες διατάξεις.

**Τα εθνικά προσχέδια προϋπολογισμού παρακολουθούνται και θα αξιολογούνται από την Επιτροπή, η οποία θα εξετάζει από το νέο δημοσιονομικό έτος τις βασικές παραμέτρους και εάν διαπιστώνει σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας θα ζητά την αναθεώρηση του προσχεδίου.

**Η μόχλευση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα εφαρμοστεί μέσω δύο επιλογών που συμφωνήθηκαν στις 29 Νοεμβρίου.
Δηλαδή: 1. Η δημιουργία ενός ασφαλιστικού μηχανισμού, ώστε το Ταμείο να μπορεί να εγγυάται ένα μέρος των ομολόγων που εκδίδουν τα «αδύναμα» κράτη-μέλη, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές.
2. Δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου (special purpose vehicule) στο πλαίσιο του ΔΝΤ. Το EFSF θα παραμείνει ενεργό στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που έχουν δρομολογηθεί έως τα μέσα του 2013.

**Ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο 2012. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία 85% εάν απαιτηθεί η λήψη επείγουσας απόφασης.
Τον Μάρτιο 2012 θα επανεξεταστεί η επάρκεια του συνολικού ανωτάτου ορίου του EFSF|ΕΜΣ που ανέρχεται σε 500 δις ευρώ.

**Θα επιβεβαιωθεί εντός 10ημέρου η χορήγηση στο ΔΝΤ πρόσθετων πόρων ύψους 200 δις ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των πόρων του για την αντιμετώπιση της κρίσης.

* Σχετικά με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, θα τηρηθούν αυστηρά οι καθιερωμένες αρχές και πρακτικές του ΔΝΤ. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το ελληνικό χρέος έχουν μοναδικό και έκτακτο χαρακτήρα.*

4444
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=330841

Πιθανή είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία, σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στο νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο των χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας, Λουσίντα Κράιτον.

“Θα έλεγα ότι (οι πιθανότητες να διεξαχθεί δημοψήφισμα) είναι 50-50 και θα το εξετάσουμε διεξοδικά τις επόμενες δύο εβδομάδες”, είπε η Λουσίντα Κράιτον τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής.
Η Κράιτον δήλωσε ότι περιμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ενεργήσει πιο αποφασιστικά τις επόμενες εβδομάδες κλιμακώνοντας το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων: “Θα υπάρξει μια συνεχιζόμενη ανάγκη η ΕΚΤ να δράσει πιο ενεργά στην αγορά για να συνεχίσει να προσπαθεί να σταθεροποιήσει το νόμισμα”.
Οι 23 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιδιώξουν στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση με αυστηρότερους κανόνες πειθαρχίας να εφαρμόζονται στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ωστόσο η Βρετανία, η οποία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθεί τροποποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

4444
Ο Παπακωνσταντινου είναι βλαμμένος, υπουργός οικονομικών της πλάκας. Όταν το καταλάβουν οι ξένοι δημοσιογράφοι αυτό, θα καταλάβουν γιατί τους καλούσε και τους έλεγε συνεχώς ότι η Ελλάδα είναι σε χρεοκοπία.
Προϊόντα ενός διεφθαρμένου συστήματος, είναι οι Έλληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Αν θέλετε την πραγματική αλήθεια, ρωτήστε άλλους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=331021

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας δίνουν και παίρνουν στους δημοσιογραφικούς χώρους των Βρυξελλών τα πειράγματα και η διάθεση σαρκασμού αλλά και ειρωνείας μεταξύ ξένων και Ελλήνων δημοσιογράφων. Δεν έλειψαν, όμως, και ορισμένες ακραίες φραστικές επιθέσεις από την πλευρά Βέλγων πολιτών εις βάρος γενικά του ελληνικού στοιχείου.
Η σκωπτική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε αρχικά μετά τις πρώτες παραστάσεις του κυβερνητικού θιάσου του παραλόγου με βασικό πρωταγωνιστή τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν την εμμονή τού τότε υπουργού Οικονομικών να τους καλεί σε κάθε Συμβούλιο Υπουργών, σε ειδική αίθουσα παρακαλώ, για να τους αναγγείλει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

«Μα πώς είναι δυνατόν να εκφράζει ο υπουργός σας την απορία του για την επίθεση των αγορών κατά της Ελλάδας, όταν μας λέει συνεχώς ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;» ρωτούσαν τους Έλληνες συναδέλφους τους.

Αλλά ούτε και αυτοί ήταν ικανοί να δώσουν μια λογική απάντηση. Και άρχισαν τα πρώτα πειράγματα, ιδίως όταν ο Γ. Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό».

Μάλιστα, όταν τη σκυτάλη της χρεοκοπίας πήραν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι δήλωναν στους έκπληκτους ομολόγους τους ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για την πληρωμή των συντάξεων, οι σπόντες έγιναν αιματηρές: «Πάλι στη ζητιανιά το ρίξατε;»…
Έφερες το τσεκ;

Την αρχική έκπληξη των εταίρων, όμως, δεν διαδέχθηκε ο οίκτος, όπως περίμεναν οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά ο θυμός και η τιμωρία.

Μπήκαμε στην περίοδο του Μνημονίου και της πρώτης δανειοδότησης. Ευκαιρία για τους Έλληνες δημοσιογράφους να περάσουν στην αντεπίθεση, με τη χρήση αυτοσαρκασμού.

Ο Βούλγαρος και ο Τούρκος.

Στην αίθουσα Τύπου της Κομισιόν, κάθε μεσημέρι που έβλεπαν τον Σλοβένο συνάδελφό τους, του έλεγαν με μία φωνή: «Το τσεκ… έφερες το τσεκ;». Χαμογελούσε και απαντούσε: «Ποτέ… Άλλωστε ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να το ξεπληρώσετε». «Αυτό έλειπε, να σας ξεπληρώσουμε Χε χε, κοίταξε αύριο να φέρεις το τσεκάκι»…

Ίδιος πόλεμος νεύρων και με τον Σλοβάκο συνάδελφο, ο οποίος «τσίμπαγε» αμέσως: «Ούτε ένα ευρώ δεν θα σας δώσουμε»… «Θα τα δώσετε και θα είναι και αγύριστα…».

Απρόβλεπτη ήταν η αντίδραση ενός Βούλγαρου ανταποκριτή. Όταν του είπαμε ότι «σε λίγο θα έχουμε στην Ελλάδα μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας» έκανε μερικά βήματα, στάθηκε και, γυρίζοντας πίσω, μας είπε σε άπταιστα ελληνικά: «Εγώ με τα λίγα ευρώ που κερδίζω σκέφτομαι τώρα να αγοράσω ένα μεγάλο σπίτι στην Αθήνα»… Μείναμε άφωνοι…

Αυτός που είναι εκνευριστικός είναι ο Τούρκος συνάδελφος, στον οποίον έχει κολλήσει η φαεινή ιδέα να μας ξεπληρώσει το χρέος η Τουρκία και ως αντάλλαγμα να δεχθούμε να μπει στη θέση μας στην Ε.Ε… Όταν σε πάρει το ποτάμι…

Ακόμη και ο ανταποκριτής εφημερίδας του Κονγκό μάς ρώτησε σκάζοντας στα γέλια: «Χι, χι… πώς γίνεται να είσαστε ακόμη εδώ; Βρήκατε λεφτά;».

Ποιος είπε ότι η ειρωνεία είναι το χαμόγελο του πνεύματος;

Το χειρότερο, όμως, συνέβη σε συνάδελφο που περίμενε στην ουρά σε μεγαλοκατάστημα των Βρυξελλών για να αγοράσει αλλαντικά. Μία καλοντυμένη κυρία, που ήταν πίσω του, τον ρώτησε με αθώο ύφος αν είναι Έλληνας «Ναι, πώς το καταλάβατε;». «Από την προφορά σας. Έχω ζήσει στην Πάτρα». Και ξαφνικά τον κοίταξε με περιφρόνηση και αναφώνησε: «Ξέρετε ότι κοστίζετε 528 ευρώ σε κάθε Βέλγο φορολογούμενο;… Πρέπει να ντρέπεστε που είστε Έλληνας». Ο συνάδελφος ακόμη να συνέλθει…

Σχεδόν το ίδιο περιστατικό συνέβη πρόσφατα σε καφετέρια της κοσμικής Avenue Louise, όπου μία κυρία πλησίασε ομάδα νεαρών Ελλήνων stagiaires στο Συμβούλιο Υπουργών: «Τι εθνικότητας είστε;» «Έλληνες» απάντησαν με υπερηφάνεια. «Και χασκογελάτε ενώ θα έπρεπε να ντρέπεστε που έχετε παρασύρει τους άλλους Ευρωπαίους στην καταστροφή… Ντροπή σας»…

Γίναμε… περιζήτητοι
Η κρίση στην Ελλάδα, όμως, έκανε ανάρπαστους τους εδώ Έλληνες δημοσιογράφους από τα ξένα κανάλια, για να εξηγήσουν την κατάσταση. Μάλιστα, χωρίστηκαν σε γαλλόφωνους και αγγλόφωνους για να ικανοποιήσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση… Οι συζητήσεις έδιναν και έπαιρναν: «Πάλι αυτός ο Βρετανός. Μα προχθές του έδωσα συνέντευξη για την 6η δόση»… ή «Ελα, έρχεται πάλι η Γερμανιδούλα για σένα»… Μάλιστα, δεν λείπουν οι προτάσεις για ανταλλαγές όπως: «Σου δίνω το αραβικό κανάλι, μου δίνεις το γαλλικό; Μετά αλλάζουμε πάλι»…

09/12/2011

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=330668

Ο στόχος για την επίτευξη συμφωνίας και των 27 μελών της Ε.Ε. επί του γαλλογερμανικού σχεδίου αλλαγών των ευρωπαϊκών συνθηκών απέτυχε. Ύστερα από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι το νέο, δρακόντειο «δημοσιονομικό σύμφωνο» θα αφορά πλέον στα 17 μέλη της ευρωζώνης και όσα ακόμη κράτη μέλη επιθυμούν να προσχωρήσουν σε αυτό.

Όπως ενημερώνει με το επικαιροποιημένο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής εκτός από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ ακόμη εννέα κράτη διάκεινται θετικά στη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας δήλωσαν ότι ενδέχεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία, αφού συμβουλευτούν τα κοινοβούλιά τους, κατά περίπτωση.
Εκτός της αναθεωρημένης συνθήκης παραμένει η Βρετανία.

Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου εμφανίστηκε η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι δημιουργείται νέα βάση εμπιστοσύνης στο ευρώ. Όσο για τη στάση του Κάμερον, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της “που η Βρετανία δεν ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι”, ωστόσο την χαρακτήρισε “αξιόπιστο εταίρο”.

Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του, χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προκειμένου να συμφωνήσει με την αλλαγή των συνθηκών. Ο Κάμερον ζητούσε την εξαίρεση του Σίτι από πτυχές της συμφωνίας και είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ασκήσει βέτο, αν κρίνει ότι το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής είναι βλαπτικό για τα βρετανικά συμφέροντα.
Μιλώντας το πρωί, ο Βρετανός πρωθυπουργός, δήλωσε ότι πήρε μια δύσκολη, αλλά σωστή απόφαση. “Αυτό που προτάθηκε δεν εξυπηρετούσε το συμφέρον της Βρετανίας”, υποστήριξε.
“Δεν αλλάζουμε ούτε λέξη από τις ευρωπαϊκές συνθήκες”, δήλωσε λίγη ώρα αργότερα στο ραδιόφωνο του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Νικολά Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι το σύμφωνο αφορά πλέον στους “17” της ευρωζώνης, ενώ στη συνθήκη θα μπορεί να προσχωρήσει και όποιο άλλο μέλος της Ε.Ε. το επιθυμεί. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Το σύμφωνο θα πρέπει να έχει επικυρωθεί έως τον Μάρτιο.

Για ένα “καλό αποτέλεσμα” μίλησε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εκτιμούσε νωρίτερα ότι στο τέλος της συνόδου θα υπάρχει συμφωνία των “17” και ακόμη έξι κρατων μελών της Ε.Ε.
Επιβεβαίωσε, επίσης, την ενίσχυση των μηχανισμών παροχής δανειών του ΔΝΤ με 200 δισ. ευρώ και την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM).

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI), τόνισε ότι οι Βρυξέλλες πλέον θα τηρούν ευλαβικά τις αρχές και πρακτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. “Για να το πω πιο ωμά: Η πρώτη μας προσέγγιση του PSI, η οποία είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, έχει επισήμως τελειώσει”, δήλωσε.

Όσον αφορά στο ελληνικό “κούρεμα”, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι πρόκειται για “μοναδική και εξαιρετική περίπτωση”.

Δημοσιονομική πειθαρχία… über alles

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων το Συμβούλιο Κορυφής έθεσε τη δημοσιονομική πειθαρχία υπεράνω όλων (über alles), προσαρμοζόμενο απολύτως στις απαιτήσεις του γαλλογερμανικού άξονα.

Από την πρώτη στιγμή της κρίσιμης Συνόδου για την ευρωζώνη, φάνηκε ποιοι έχουν τον πρώτο (και τελευταίο) λόγο που δεν είναι άλλοι από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί.

Το  πρωί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για συμφωνία προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης, η οποία κινείται σε δύο άξονες:
1. Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο και την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και
2. την ανάπτυξη σταθεροποιητικών εργαλείων για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων.
Επιβεβαιώνοντας όσα διέρρευσαν αργά χθες το βράδυ σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο προβλέπει αυστηρές κυρώσεις σε όσα κράτη-μέλη της ευρωζώνης εμφανίζουν έλλειμμα μεγαλύτερο όχι από το 3% του ΑΕΠ, όπως υπαγορεύει έως σήμερα η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά του 0,5% μόλις…

Ο “χρυσός κανόνας” θα πρέπει να περιληφθεί στη νομοθεσία των κρατών μελών σε συνταγματικό επίπεδο και θα προβλέπει αυτόματες διορθωτικές κινήσεις. Τα κράτη με υπερβολικό έλλειμμα θα τίθενται υπό την επιτήρηση της Κομισιόν.

Στην ουσία, το μόνο που πέτυχαν, για την ώρα, τα (μάλλον διακοσμητικά) ανώτερα όργανα της Ε.Ε, δηλαδή ο  Πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και  ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο (που ζητούσαν αλληλεγγύη των ισχυρών του ευρώ προς τους αδύναμους του ευρωπαϊκού Νότου), είναι η επίσπευση της ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας, κάτι που άλλωστε είχε στην ατζέντα της και η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η συμφωνία προβλέπει την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ESM) τον Ιούλιο του 2012 – και όχι το 2013 όπως αρχικά προβλεπόταν- με κεφάλαιο 500 δις ευρώ.

Οι “επείγουσες” αποφάσεις που θα αφορούν στην παροχή οικονομικής βοήθειας και στην αντιμετώπιση απειλών για την βιωσιμότητα της ευρωζώνης δεν θα λαμβάνονται με ομοφωνία,αλλά με αυξημένη πλειοψηφία 85%.

Δεν υπάρχει ούτε κουβέντα επί της πρότασης να λειτουργεί ο ESM ως τράπεζα, καθώς πέρασε και γι’ αυτό το ζήτημα η γερμανική θέση.
Ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει τη διαχείριση τόσο του EFSF (που θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τον ESM) όσο και του νέου μηχανισμού.
Διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν πρότασης του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο Ταμείο”, σχολίασε ο Γάλλος πρόεδρος.
Κατά τα άλλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει αποφασισμένο να διατηρήσει την ενότητα της Ε.Ε. και τη συνοχή της ευρωζώνης…
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιλέγοντας το σύνδεσμο στη δεξιά στήλη.

Advertisements

Posted December 10, 2011 by bmplefour in Germany - Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: