Τα Αναδρομικά των Βουλευτών.   Leave a comment

Τα Αναδρομικά των Βουλευτών. Γιατί λεφτά Υπάρχουν.

13/12/2011

Όποιος θέλει να είναι καθαρός πηγαίνει σε δικηγόρο και κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να παραιτηθεί από τα αναδρομικά ή τα χαρίζει, αλλά με έγγραφα. Υπάρχουν αρκετές εφημερίδες και το διαδίκτυο, για να δημοσιεύσουν μετά τα έγγραφα.  

Οι προφορικές δηλώσεις σε μια χώρα που οι κωλωτουμπες είναι πολιτικό σπορ εδώ και χρόνια, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.  
Χώρια ότι οι Έλληνες βουλευτές έχουν δείξει επανειλημμένα, ότι κρύβονται πίσω από την βουλευτική τους ασυλία συνεχώς και για ζητήματα που δεν είναι πολιτικά.
Εγώ δεν τους εμπιστεύομαι, εσύ αναγνώστη;

Οι βουλευτές πάντως θέλουν να μας τα “πάρουν” με τον Νόμιμο Τόκο. Βέβαια και σε βάθος πενταετίας. 

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1354092

Στους 114 φτάνουν πλέον οι βουλευτές (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) που ζητούν από τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας αναδρομικά με το νόμιμο τόκο από την εξομοίωση των αποδοχών τους με τους δικαστές για τουλάχιστον μια πενταετία.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των ονομάτων έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς βουλευτές να δηλώσουν δημόσια ότι θα αποποιηθούν τα χρήματα που θα τους επιδικαστούν.

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές των δικαστηρίων (και ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους να παραιτηθούν των διεκδικήσεων και του γεγονότος ότι αυτές υποβλήθηκαν σε εποχή που δεν υπήρχε κλίμα οικονομικής κρίσης, το 2007)) στον κατάλογο των βουλευτών που δημοσιοποιήθηκε χθες προστέθηκε επίσης το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννη (χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί εάν είναι ο ενεργεία ή ο πρώην βουλευτής) καθώς και του Ιωάννη Μανώλη ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2009 παραιτήθηκε από βουλευτή της ΝΔ (7.3.2004-7.9.2009).

Επίσης, δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους έχει καταθέσει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Γεώργ. Καλατζής (10.10.1993 έως 7.9.2009), ενώ αναδρομικά διεκδικεί και επίσης πρώην βουλευτής Δημ. Σαμπαζιώτης (7.9.2004 – 7.9.2009).

Μετά τις τέσσερις νέες αγωγές που έγιναν γνωστές από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διεκδικούν αναδρομικά 48 βουλευτές και από τη ΝΔ 64.

Τί ζητούν

Οι πρώην και εν ενεργεία βουλευτές ζητούν αναδρομικά με το νόμιμο τόκο και σε βάθος πενταετίας από τη διαφορά που προκύπτει από τις αποδοχές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.) με τις δικές τους αποδοχές.

Κι αυτό γιατί με βάσει το σύνταγμα ο μισθός των βουλευτών εξομοιώνεται με των δικαστών οι οποίοι το 2006 είχαν πετύχει απόφαση του μισθοδικείου που τους δικαίωνε στο αίτημά τους για αύξηση των αποδοχών ώστε να φτάσουν τα χρήματα του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ και στη συνέχεια οι αυξήσεις δόθηκαν με βάση το νόμο 3620/07 (και υπουργική απόφαση του 2008) που ενσωμάτωσε τις αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών.

Οι βουλευτές επισημαίνουν στις αγωγές τους ότι η εξίσωση των αποδοχών των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων με τις αποδοχές του προέδρου της Ε.Ε.Τ.Τ. επέφερε αυτοδίκαια, κατά τις συνταγματικές επιταγές, άμεση αντίστοιχη μεταβολή και στη βουλευτική αποζημίωση. Τέλος, διεκδικούν και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας για την ηθική βλάβη που υπέστη από τη μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Όπως υπολογίζεται τα χρήματα για μια τετραετία σε κάθε βουλευτή αγγίζουν τις 50.000 ευρώ ενώ συνολικά το ποσόν ξεπερνά (κατά προσέγγιση) τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

4444

http://fimotro.blogspot.com/2011/12/blog-post_9390.html

Ρεπορτάζ : Γιώργος Σ. Μπουρδάρας
(από την Καθημερινή)

Με κόστος όχι μόνο οικονομικό, ύψους διαχρονικά πολλών εκατομμυρίων για τους φορολογούμενους πολίτες, αλλά και ηθικό για την ίδια την πολιτική στην Ελλάδα, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του έθνους συνεχίζουν να παίζουν «κρυφτό» με…τις αποδοχές τους: Οι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δηλώσεις που έγιναν το τελευταίο 24ωρο με αφορμή το γεγονός ότι επανήλθε στη δημοσιότητα η υπόθεση της διεκδίκησης αναδρομικών αυξήσεων από συνταξιούχους βουλευτές καταδεικνύουν σε μέγιστο βαθμό το σκανδαλώδες αυτού του παιχνιδιού!

Οι νυν βουλευτές με πολιτικές δηλώσεις τους υποστηρίζουν ότι δεν διεκδικούν τώρα αναδρομικές αποδοχές. Ωστόσο, όπως η έως τώρα πρακτική δείχνει, σε μια τέτοια ενέργεια προβαίνουν κατά κανόνα μόλις απαλλαγούν από το άγχος της επανεκλογής. Μετά, δηλαδή,τη στιγμή της συνταξιοδότησής τους.

Το 2007 «η Βουλή αποφάσισε ότι οι -τότε, προς τους δικαστικούς- έκτακτες παροχές δεν θα ίσχυαν και για τους βουλευτές», υπενθυμίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής. «Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει τη θέση της, να μη διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή αναδρομικών», σημειώνει σε δήλωσή του ο γραμματέας της πράσινης Κ.Ο. κ. Β. Εξαρχος. «Κανείς εν ενεργεία βουλευτής της Ν.Δ. δεν εγείρει αξιώσεις για καταβολή αναδρομικών», επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Κ. Τασούλας (Ν.Δ.), σημειώνοντας ότι μια τέτοια διεκδίκηση «σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή». Αλλά και εκ των πρώην – συνταξιούχων βουλευτών, όπως ο αντιπρόεδρός τους κ. Αρ.τσιπλάκος, υποστηρίζεται πως ακόμα και σε περίπτωση δικαίωσής τους δεν θα πάρουν τα χρήματα λόγω κρίσης. Προφανώς, άπαντες επιφυλάσσονται για κάποια χρονική στιγμή που τα γενικότερα προβλήματα θα έχουν αρχίσει να επιλύονται.
Χαρακτηριστικό, με άλλα λόγια, είναι πως ουδείς παραιτείται ουσιαστικά και μόνιμα από το δικαίωμα που παλαιότεροι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου είχαν, με πράξη συνταγματικής ισχύος μάλιστα, επιφυλάξει για τους εαυτούς τους. Δηλαδή, το να λαμβάνουν και οι βουλευτές κάθε αύξηση που κάνουν στον μισθό τους οι δικαστικοί. Πρόκειται για το γνωστό Ζ΄ Ψήφισμα της Βουλής, του 1975. Εως σήμερα, θέμα κατάργησης του εν λόγω Ψηφίσματος ούτε έχει τεθεί ούτε εγείρει κάποιος. Η «σιωπή» αυτή ουσιαστικά διατηρεί το εισπρακτικό δικαίωμα, για τον καιρό της σύνταξης, στους άμεσα δικαιούχους ή και τους συγγενείς αυτών.

Ελάχιστες εξαιρέσεις.

Μεταξύ των ελαχίστων εξαιρέσεων, εξ εκείνων που είχαν κάνει προσφυγή διεκδίκησης αναδρομικών, ο κ. Ν. Νικολόπουλος δηλώνει ότι από καιρό έχει δώσει εντολή στον δικηγόρο του να παραιτηθεί κάθε αξίωσης και ο κ. Γ. Καψής που αναφέρει ότι εκχωρεί τα όποια χρήματα του επιδικαστούν στο Ταμείο Καταπολέμησης του Δημόσιου Χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν και αρκετά άλλα, οικονομικού χαρακτήρα ζητήματα που παραπέμπουν σε οικονομικές ενισχύσεις νυν και πρώην βουλευτών: Μεταξύ αυτών, η πρόβλεψη για «διπλή σύνταξη» (δηλαδή και βουλευτική – και επαγγελματική), επιδότηση της συμμετοχής στις επιτροπές ή και ετήσια επιδότηση της Ενωσης Τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, που είναι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο.

12/12/11

Το κορυφαίο θέμα της Ημέρας, που δείχνει και ποιοι μας πήγαν στην Χρεοκοπία.

Εγώ Νεοέλληνα στο έχω γράψει, βάλτους φυλακή. Κλειστους στη φυλακή.  Σκισε και τον νόμο του Βαγγελα που εσύ δε τον ψήφισες και βάλτους φυλακή.  
Απαίτησε η επόμενη κυβέρνηση να τους βάλει φυλακή.  
Αλλιώς είσαι μαλάκας.
Από την στιγμή που ανέλαβε ο Λουκάς ο φαρμακοχερης, δεν έχεις πρόβλημα διακυβέρνησης.  Βάλε φυλακή τους πολιτικούς που σε οδήγησαν στην χρεοκοπία και έγιναν πλούσιοι με την πράξη τους αυτή.

Θα μπορούσε κάποιος να πει: Ελληνικέ Λαε, δηλώνω ότι δυο πράγματα θα κάνω ως Πρωθυπουργός, θα σκίσω τον νόμο του Βαγγελα που δίνει ασυλιες και παραγραφές και θα βάλω στην φυλακή, δημεύοντας παράλληλα την περιουσία τους, δεκάδες πολιτικούς. Μολις το κάνω, θα παραιτηθώ.  
Από την στιγμή που ο Λουκάς έχει αναλάβει τα Οικονομικά, εγώ θα επικεντρωθώ στην Δικαιοσύνη. Να αδειασω τον βόθρο και να ξεβουλώσω την λεκάνη. Έχουμε γεμίσει σκατα.

Σου φαίνεται λίγο τρελό να βγει κάποιος και να ζητήσει να γίνει πρωθυπουργός με ένα τέτοιο κείμενο, νεοέλληνα μαλάκα;

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=331283

Και πρωτοκλασάτα ονόματα των δύο μεγάλων κομμάτων που κυριάρχησαν στην κεντρική πολιτική σκηνή, κατέχοντας υπουργικούς θώκους, φιγουράρουν στο μακρύ κατάλογο των συνταξιούχων και τέως βουλευτών που εξακολουθούν να επιμένουν, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, να ζητούν όχι μόνον την καταβολή αναδρομικών αποδοχών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά και αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν εξαιτίας του ότι οι μισθοί τους παρέμειναν «καθηλωμένοι» και δεν αναπροσαρμόστηκαν.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, με ανοιχτούς λογαριασμούς στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και τα περιουσιακά του στοιχεία, ο Τ. Μαντέλης, κατηγορούμενος για τα «μαύρα» ταμεία της Ζίμενς, ο Π. Μαντούβαλος, που περιμένει τη δίκη του για υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, ο Αρ. Παυλίδης, η εμπλοκή του οποίου στην υπόθεση Μανούση με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών τον οδήγησε με απόφαση του Αντ. Σαμαρά εκτός κόμματος, αλλά και οι Γ. Δρυς, Γ. Ανωμερίτης, Ελισάβετ Παπαζώη, Π. Δούκας, Ελ. Ζαγορίτης, Π. Τατούλης, Αντ. Φούσας, Ν. Κατσαρός περιλαμβάνονται στη λίστα των συνολικά 110 που έχουν προσφύγει στη διοικητική δικαιοσύνη.

Το παράδειγμά τους δεν ακολούθησαν ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Μιχ. Λιάπης και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λ. Τζανής, που παραιτήθηκαν από τις αγωγές τους, όπως και η χήρα του βουλευτή του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΚΚΕ, Παναγιώτη Κοσιώνη.

Θυμίζουμε ότι όταν τον περασμένο Μάιο αποκαλύφθηκε ότι εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκατοντάδες προσφυγές συνταξιούχων βουλευτών με ανάλογο αίτημα (σήμερα έχουν μπλοκάρει) είχε προκληθεί σάλος και η καταδίκη για τις προκλητικές διεκδικήσεις ήταν διακομματική, με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πάρουν ευρώ. Παρά τη γενική κατακραυγή, οι 110 επιμένουν ακόμη και σήμερα, δικαιώνοντας τη ρήση «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

Τις ομαδικές αγωγές έχουν καταθέσει 60 άλλοτε εκπρόσωποι του έθνους που προέρχονται από τη Ν.Δ. και 48 από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το ακριβές συνολικό ποσό των οικονομικών απαιτήσεών τους, αφού το πακέτο χρημάτων που διεκδικεί ο καθένας προσδιορίζεται ανάλογα με τη διάρκεια της βουλευτικής του ζωής.

Κοινός παρονομαστής όλων των αιτήσεων είναι η αναδρομική διεκδίκηση χρηματικών ποσών από διαφορές αποδοχών που, όπως υποστηρίζουν, τους οφείλονται, λόγω της αύξησης των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών.

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του Μισθοδικείου το 2006 που εξομοίωσε τις αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων με εκείνες του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Με όπλο την απόφαση αυτή, οι δικαστές «αιμοδοτήθηκαν» με αναδρομικές διαφορές αποδοχών για την πενταετία 2000-2005. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι συνταξιούχοι βουλευτές, οι οποίοι, επικαλούμενοι την ισοτιμία των τριών λειτουργιών, προσέφυγαν στη διοικητική δικαιοσύνη ζητώντας και αυτοί την αναδρομική αναπροσαρμογή των αποδοχών τους, κατά το πρότυπο των δικαστών. Στις αγωγές τους κάνουν λόγο για αυτοδίκαιη εξομοίωση και ζητούν επιπλέον 10.000 ευρώ ο καθένας για ηθική βλάβη.

Ο κύριος όγκος των αγωγών εκκρεμεί προς εκδίκαση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ ορισμένες από αυτές αναβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για τον Φεβρουάριο του 2012. Μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί από το Πρωτοδικείο μία απορριπτική απόφαση και δύο αποφάσεις που δέχθηκαν μερικώς τις αγωγές, σε βάρος των οποίων ασκήθηκε το περασμένο καλοκαίρι έφεση από το Δημόσιο.
Αγωγές έχουν καταθέσει από το ΠΑΣΟΚ οι:
Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεώργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωάν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Μυρσίνη Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωάν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα-Νόρα Κατσέλη-Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 Ν.Δ. και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλέξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής-Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Απόστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλέξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.
Από τη Ν.Δ. οι:

Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεόδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωάν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταύρ. Δαϊλάκης, Γεώργ. Δεικτάκης, Θεόφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταύρ. Κελέτσης, Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (τ. ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Αρία Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντών. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου-Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.
Από το ΔΗΚΚΙ αγωγή έχει καταθέσει μόνον ο τέως ευρωβουλευτής Εμμ. Μπακόπουλος, όπως και ο τ. βουλευτής Γ. Παπαγεωργίου για τον οποίο δεν έχει διευκρινιστεί αν ήταν στο ΠΑΣΟΚ ή τη Ν.Δ. Αξίζει να επισημανθούν και οι περιπτώσεις των Ι. Βαϊνά, Μυρσίνης Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκη και Σωτ. Στολίδη, που έχουν υποβάλει διπλές αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους.

** Ο Ι. Καψής με επιστολή του στην «Ε» αναφέρει ότι σε ανύποπτο χρόνο εκχώρησε με εξώδικο οποιαδήποτε αναδρομική αμοιβή του στο Ταμείο Καταπολέμησης του Δημόσιου Χρέους που έχει ανοίξει η Βουλή στην Τράπεζα της Ελλάδος. *

Advertisements

Posted December 12, 2011 by bmplefour in Greek politics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: