Ένοχος ο Jacques Chirac (Ζακ Σιράκ) για Υπεξαίρεση Δημόσιου Χρήματος…   Leave a comment

4444

4444

4444

4444

Ένοχος ο Jacques Chirac (Ζακ Σιράκ) για Υπεξαίρεση Δημόσιου Χρήματος…

15/12/2011

Αυτή είναι η είδηση της ημέρας Νεοέλληνα για σένα.  
Πες μου Νεοέλληνα, στην Γαλλία γιατί δεν παραγράφονται τα αδικήματα των πολιτικών;

Εκεί δεν έχουν τσογλάνια σα τον Μπένι, να φτιάχνει νόμους για ασυλία και παραγραφές;
Σε ρωτώ μαλάκα Νεοέλληνα.
Κλειστους φυλακή, στο έγραψα. Κλείστε φυλακή τα τσογλάνια που σε κυβέρνησαν από το 1974 μέχρι σήμερα και σε οδήγησαν στην χρεοκοπία. Σκίστε τους απαράδεκτους νόμους που ψήφισε το συνδικάτο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η Κοζα Νοστρα που κυβερνά την χώρα από το 1974 και μετα.

Βέβαια και η Γαλλική δικαιοσύνη δεν είναι τίποτα σπουδαίο, τον ρίχνει στα μαλακά, μετά μάλιστα από χρόνια καθυστέρησης.  Αλλά για την υστεροφημία του είναι μια σημαντική απόφαση.

4444
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=332149

Ένοχο για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης έκρινε γαλλικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, σε υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισίων.

Ο Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλική Δημοκρατία, που ένας πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε στο ακροατήριο για ποινικό αδίκημα.

Η υπόθεση αφορά στην εποχή που ο Ζακ Σιράκ ήταν δήμαρχος Παρισίων (1983- 1995) πριν από την Προεδρία της Δημοκρατίας στην οποία παρέμεινε 12 χρόνια και κατά την οποίαν είχε την κάλυψη της προεδρικής ασυλίας.

Κατηγορήθηκε  για “εικονικές προσλήψεις” από τον Δήμο χωρίς να υπάρχει “πραγματική εργασιακή προσφορά” από τα προσληφθέντα άτομα.
Σε σύνολο 43 περιπτώσεων οι 22 παραγράφησαν λόγω παλαιότητας, έτσι η δίκη έγινε  για τις υπόλοιπες 21 προσλήψεις.
Η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την απαλλαγή του Ζακ Σιράκ από τις κατηγορίες, καθώς επίσης και άλλων εννέα ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Νωρίτερα, ο Georges Kiejman, ένας από τους δικηγόρους του Σιράκ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος  «ήρεμα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου».
Αρκετοί άνθρωποι καταδικάστηκαν για την υπόθεση το 2004, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού και νυν υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κακή διαχείριση δημοσίου χρήματος.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=435055&cid=5

Ένοχο έκρινε το δικαστήριο του Παρισιού τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ για την υπόθεση διαφθοράς.

Η υπόθεση, για την οποία ο Σιράκ δικάζεται από τις 5 Σεπτεμβρίου, αφορά τη χρηματοδότηση του πολιτικού κόμματός του, μέσω πλασματικών θέσεων εργασίας, όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού μεταξύ 1977 και 1995.

16/12/2011

http://www.capital.gr/News.asp?id=1357765

Η διακριτική σιωπή ως προς το «μαύρο» πολιτικό χρήμα αποτελούσε κανόνα στην δημόσια ζωή της Γαλλίας. Ωστόσο η καταδίκη-έκπληξη του πρώην προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Jacques Chirac σε διετή φυλάκιση με αναστολή για την υπόθεση των αργομισθιών του Δήμου Παρισίων αποτελεί τομή σε αυτή την παράδοση.

Η έκπληξη δεν συνίσταται μόνο στο γεγονός ότι ο 79χρονος Chirac (ο οποίος δικάσθηκε ερήμην, με την επίκληση των νευρολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει), αποτελεί τον πρώτο στα χρονικά της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας πρώην αρχηγό κράτους ο οποίος καταδικάζεται από ποινικό δικαστήριο. Αφορά και το ότι η δικαιοσύνη επιβλήθηκε με καθυστέρηση πολλών ετών καθώς η παντοκρατορία του Chirac στον Δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας (1977-1995) ακολουθήθηκε από την προεδρική του θητεία (1995-2007), η οποία του προσέφερε αυτοδικαίως ασυλία, αλλά και από πολυάριθμα διαδικαστικά προσκόμματα. Επιπλέον, διάχυτη ήταν κατά τη διάρκεια της δίκης η επιθυμία της έδρας να προφυλάξει την υστεροφημία του πρώην προέδρου, ενώ η εισαγγελία είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων (τελικά καταδικάσθηκαν 7 στους 9, συμπεριλαμβανομένου του Chirac).

Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι η ποινή του Chirac είναι η διπλάσια αυτής που είχε επιβληθεί για την ίδια υπόθεση το 2004 στον νυν υπουργό Εξωτερικών (και άλλοτε δεξί χέρι του Chirac) Alain Juppe, οδηγώντας τον προσωρινά εκτός της πολιτικής ζωής ή ότι ο Δήμος Παρισίων, του οποίου σήμερα προΐσταται ο Σοσιαλιστής Bertrand Delanoe, είχε αποσυρθεί από αντίδικος, μετά την καταβολή από τον Chirac και το κόμμα του αποζημίωσης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, όπως αποκαλύπτουν οι δημοσκοπήσεις, ο Chirac (που πάντοτε είχε θερμή σχέση με το κοινό και που η προεδρία του σημαδεύθηκε από πολιτικές κοινής αποδοχής στη Γαλλία, όπως η καταγγελία του πολέμου στο Ιράκ) εξακολουθεί να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πολιτικά πρόσωπα.

Ωστόσο, το δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι δεν γίνεται πλέον ανεκτή η «κοινή πρακτική» του πολιτικού συστήματος να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των κομμάτων φορτώνοντας στον προϋπολογισμό δημόσιων φορέων την απασχόληση πολιτικών στελεχών – όπως έπραξε ως δήμαρχος ο Chirac για το τότε κόμμα του RPR και τις προεδρικές προεκλογικές του καμπάνιες.

Ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος δηλώνει δια των συνηγόρων του ότι δεν θα ασκήσει έφεση, διότι «δεν έχει τις δυνάμεις» να αντιμετωπίσει εκ νέου την ίδια δοκιμασία, και ότι είναι ικανοποιημένος που η δικαστική ετυμηγορία δεν του προσάπτει κίνητρο προσωπικού πλουτισμού. Ωστόσο, πολλά εκκρεμή ερωτήματα προκαλούν αμηχανία: θα διατηρήσει ο Chirac μετά την καταδίκη του το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής; Θα συνεχίσει να συμμετέχει στο Συνταγματικό Συμβούλιο;

Ο διάδοχός του Nicholas Sarkozy (ο οποίος έφθασε στην κορυφή της εξουσίας χάρη και σε μία άλλη δικαστική περιπέτεια, την υπόθεση Clearstream που εξόντωσε τον αιώνιο εσωκομματικό του αντίπαλο Dominique de Villepin) έσπευσε να του πλέξει ένα μετρημένο εγκώμιο, δηλώνοντας ότι δεν αμφισβητείται η προσφορά του Chirac προς τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Francois Fillon δήλωσε ότι η καταδίκη αυτή έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, παραλείποντας να αναφέρει το γιατί.

Ακόμη και η Marine Lepin του Εθνικού Μετώπου υπερασπίσθηκε τον Chirac, ενώ τα ηγετικά στελέχη των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών περιορίσθηκαν σε δηλώσεις του τύπου «όλοι είναι ίσοι ενώπιον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».

Advertisements

Posted December 15, 2011 by bmplefour in France

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: