Η μετάφραση: Poul Thomsen: Αποτύχαμε. Κάναμε Σοβαρά Λάθη.   Leave a comment

4444

Η μετάφραση: Poul Thomsen: Αποτύχαμε. Κάναμε Σοβαρά Λάθη.

08/02/2012

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=38&artid=107161

Τι συμβαίνει με τον κ. Πόουλ Τόμσεν; Ο μέχρι πρόσφατα θεωρούμενος ως μετρημένος, ευγενής αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, μετατράπηκε σε είρωνα, αγενή και ανάλγητο.

Θα ήταν ουτοπικό να ελπίζει ο 56χρονος κ. Πόουλ Τόμσεν ότι θα απολαμβάνει δημοφιλία στην Ελλάδα, μιας και από τον ρόλο του είναι αντιπαθής.

Στο συλλογικό υποσυνείδητο των Ελλήνων ο κ. Τόμσεν είναι υπεύθυνος για τη δραματική περικοπή των συντάξεων, για τη φτώχεια, την περιθωριοποίηση, την καταστροφή της μεσαίας τάξης, τα τραγικά λάθη της εκπόνησης και εφαρμογής ενός μνημονίου, που οδηγεί την Ελλάδα στη δίνη της αποσταθεροποίησης.

Οι τραγικές επιπτώσεις του Μνημονίου στην ελληνική κοινωνία θέτουν ούτως ή άλλως τον ξανθό Δανό στο στόχαστρο όλων των επιθέσεων. Ο κ. Τόμσεν, τον οποίο στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον, ονομάζουν «troubleshooter» (σ.σ.: εξολοθρευτή των προβλημάτων) του ευρωπαϊκού τομέα, διεκδικούσε εδώ και καιρό τον ρόλο του καλού μπάτσου έναντι του κακού μπάτσου της Ε.Ε.

Ήταν αυτή η στάση μια επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα για να εκτονώνει τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως να δημιουργεί ένα περιβάλλον ανοχής μεταξύ των ΜΜΕ. Ο κ. Τόμσεν δεν είναι μια αντικοινωνική προσωπικότητα, αλλά εκτελεί έναν αντικοινωνικό ρόλο, εκπροσωπώντας τον διεθνή θεσμό που έχει κατηγορηθεί (όχι αδικαιολόγητα) για άτεγκτη κοντόφθαλμη καταστροφική, πολλές φορές, πολιτική.

Αυτά ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Ωστόσο, αμέσως μετά την εορταστική ανάπαυλα, μια ομοβροντία διαδόσεων για την επικείμενη απόσυρση του Δανού απεσταλμένου του ΔΝΤ στην Ελλάδα κατέκλυσε τα δημοσιογραφικά γραφεία.

Από πού προήρθε η ομοβροντία αυτή, ουδείς μπορεί με ασφάλεια να απαντήσει. Αυτό που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν είναι ότι συνοδεύτηκε με ένα μπαράζ αποκαλύψεων για τη στροφή της συμπεριφοράς του Δανού σε μια «ασεβή», «ειρωνική», «απαξιωτική» στάση προς τους Έλληνες συνομιλητές του.

Οι πληροφορίες αυτές συνόδευσαν την ένταση των συζητήσεων τόσο στα ευρωπαϊκά κέντρα όσο και στην Ουάσιγκτον, για την αναποτελεσματικότητα των όρων του μνημονίου στην Ελλάδα. Μια συζήτηση που πολλάκις έχει προκαλέσει την μήνιν του κ. Τόμσεν και τον έχει φέρει σε σύγκρουση τόσο με τον νυν προϊστάμενό του Ρεζά Μογκντάμ, όσο και με πολλά μέλη του ΔΣ του ΔΝΤ.

Μεταξύ όσων του καταμαρτυρούν, είναι και ο τορπιλισμός των συζητήσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, μια ιδέα που προωθούσε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τον Πόουλ Τόμσεν λένε ότι η μακροχρόνια εμπειρία του, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη και τη μετασοβιετική Ρωσία, τον κατέστησε εξπέρ στον ψυχολογικό χειρισμό ατόμων, ομάδων και ηγεσιών.

Ο κ. Τόμσεν, έχοντας εφαρμόσει κατά καιρούς διάφορα μοντέλα της «θεραπείας σοκ» στις χώρες που βγήκαν από τον υπαρκτό σοσιαλισμό, υποστηρίζει με θέρμη το σύνθημα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Με μεγάλη εμπειρία σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη Σερβία, εγκατεστημένος στο Βελιγράδι για δύο χρόνια (1990-91), ηγήθηκε στη συνέχεια αποστολών στη Σλοβενία και στην ΠΓΔΜ ως το 1996, ήταν επικεφαλής της αποστολής στη Ρουμανία από το 1996 ως το 1998, και στη συνέχεια ανέλαβε τη Ρωσία, όπου ήταν επικεφαλής του γραφείου στη Μόσχα ως το 2004.

Ως αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ εποπτεύει τις ομάδες που ασχολούνται με άλλες προβληματικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισλανδία, η Ρουμανία, η Ουκρανία και η Σερβία, ενώ προΐσταται των αποστολών του ΔΝΤ στην Πολωνία και τη Ρωσία. Αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που έχει να κάνει με τις συνταγές του ΔΝΤ, όχι με τον Τόμσεν προσωπικά.

Ο έπαρχος των αμερικανικών συμφερόντων στη διαλυμένη Γιουγκοσλαβία

Ο Πόουλ, Ματίας Τόμσεν, γεννήθηκε στο Άμπενραα της Δανίας, σπούδασε και πήρε μάστερ στα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Αφού ακολούθησε για κάποια χρόνια ακαδημαϊκή καριέρα, μέσω των σχέσεων που είχε οικοδομήσει με το ευρωπαϊκό ταμείο του ΔΝΤ, προσελήφθη το 1982 στις γραμμές στο ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα που κατέρρεαν το ένα μετά το άλλο τα καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης, ο νεαρός και γοητευτικός Δανός ανέλαβε, το 1987, την υπόθεση-φιλέτο για τα αμερικανικά συμφέροντα της τέως Γιουγκοσλαβίας.

Από το Βελιγράδι ξεκίνησε τη νέα επαγγελματική του διαδρομή, που συνδέθηκε με τα κοσμοϊστορικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας: την ανατροπή των κομμουνιστικών καθεστώτων και τη γεωπολιτική ανατροπή που έφερε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Μετά τη Γιουγκοσλαβία, ακολούθησαν η Σλοβενία, τα Σκόπια, η Ρουμανία. Επί δέκα συναπτά έτη ο Πόουλ Τόμσεν εργαζόταν για την επικράτηση του φιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου πάνω στις στάχτες της σοσιαλιστικού τύπου οικονομίας.

Όσο διαχεόταν η αμερικανική επιρροή στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τόσο ο κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ εκπονούσαν σχέδια οικονομικής ανάπτυξης και δραστικών μεταρρυθμίσεων. Ταξιδεύοντας για μία δεκαετία σε Λιουμπλιάνα, Σκόπια και Βουκουρέστι, οικοδόμησε προνομιακές σχέσεις με τις πολιτικές ελίτ αλλά και τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά κέντρα αποφάσεων.

Όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο κ. Τόμσεν πέτυχε τη μέγιστη των αναβαθμίσεών του, με την εγκατάστασή του, το 1998, στη Μόσχα ως επικεφαλής του ΔΝΤ στη ρωσική πρωτεύουσα. Έξι χρόνια παρέμεινε στη Ρωσία, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά. Στην έναρξη της ρωσικής θητείας του, η Μόσχα συγκλονιζόταν από τη μάχη των νέων ολιγαρχών με το παλαιό καθεστώς και τα νέα συστατικά του οργανωμένου εγκλήματος.

Η βασιλεία του Μπορίς Γιέλτσιν έφτανε στο τέλος της, και δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Πόουλ Τόμσεν είχε ήδη ενσωματωθεί στο ρωσικό περιβάλλον, την προεδρία της χώρας αναλάμβανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως ο ίδιος έχει τονίσει, η ρωσική περίοδος της καριέρας του ήταν η πλέον διδακτική. Από τη μάχη του ΔΝΤ με τη ρωσική παραοικονομία, τη μαφία και τη διαφθορά, ο κ. Τόμσεν βγήκε αλώβητος. Το 2004 εγκατέλειψε τη Μόσχα, για να επανέλθει στα παλιά καλά λημέρια της Ανατολικής Ευρώπης, με τον τίτλο που κατέχει ακόμη, του αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ.

15/12/2011

Μάλιστα, ο κύριος Τομσεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος. Αφού πρώτα το έγραψα εγώ.

Το ζήτημα είναι να ξέρουν που έκαναν λάθος και τι πρέπει να διορθώσουν.
Ξέρετε τι πρέπει να διορθώσετε;

Η παραδοχή του λάθους είναι καλό σημάδι. Δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν είναι δογματικοί.  
Εγώ θα σας δώσω για άλλη μια φορά μια σωστή κατεύθυνση, για να δούμε αυτή την φορά θα τα καταφέρετε;

Φτιάξτε σωστό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Μπορείτε; Αυτό απαιτεί μόνιμη παραμονή και να διαλέξετε τους ανθρώπους. Μπορείτε;  

Τον ανίκανο Βαγγελα βάλτε τον στο περιθώριο στο εν λόγο ζήτημα. Και κάθε διαπλεκόμενο νεοέλληνα πολιτικό.
Μπορείτε να φτιάξετε έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου και είσπραξης φόρων;
Να μην χρειάζεται να συμπληρώνουμε κάθε λίγο και λιγάκι το Ε9 ή να καταφεύγουμε στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ;

Θέλετε σωστές κατευθύνσεις που κερδίζουν; εδώ. Θα σας κάνω πραγματικούς μάγκες και την σύγχρονη Ελλάδα Κράτος. Οι πολίτες δε, θα σας στήσουν άγαλμα.

Ακούσατε τις καταγγελίες: 40 – 40 – 20. Με αυτό το σύστημα παίζουν οι Εφοριακοί. Στην Ελληνική κοινωνία είναι γνωστό πως οι Εφορίες, όπως και οι Πολεοδομίες είναι διεφθαρμένοι χώροι και οι περισσότεροι υπάλληλοι τους τα “παίρνουν”.
Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχει ατιμωρησία. Έχουν πιάσει υπαλλήλους με προσημειωμένα χαρτονομίσματα ή αυτόφωρο και δεν τους έχουν κάνει οριστική απόλυση. Εδώ παίζουν ρόλο οι διεφθαρμένοι συνδικαλιστές και δημοσιογράφοι.

Αν θέλετε να φτιάξετε την Ελλάδα, πρέπει οι ίδιοι να αναμειχθηθητε στα πράγματα.
Η περίπτωση της Ελλάδος δεν είναι καθόλου δύσκολη, αν είστε ικανοί. Η τεχνολογία πάντως υπάρχει.  

Διαβάζω όμως ότι και η Τρόικα μολύνθηκε από την Ελληνική διαφθορά. Δεν απέδωσε 92.000 ευρώ ως ΦΠΑ.  
Έτσι είναι; Δεν μπορείς να έρχεσαι και να μιλάς για την διαφορά και να κάνεις τέτοια πράγματα. Χάνεις σε αξιοπιστία. Είδει έχεις χάσει σε αξιοπιστία με τα λάθη που έχεις κάνει στο πρόγραμμα και την εφαρμογή του.

Η αξιοπιστία της Τρόικας έχει πέσει στο 44%. Τι στιγμή που όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματα τους, έχουν κατακρεουγηθει. Έχει δημιουργηθεί μια τρομερή ανισότητα. Η Ελλάδα πηγαίνει για 4ο συνεχόμενο χρόνο σκληρής ύφεσης. Αυτά δεν είναι αστεία πράγματα. Πεθαίνουν άνθρωποι, καταστρέφονται οικογένειες.

Η ανάπτυξη της Ελλάδος, να γράψω για την Τρόικα, εξαρτάται τι γίνεται μέσα στην Ελλάδα, παρα με το τι γίνεται στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι στη θέση 80 στην κλίμακα της διαφθοράς. Με τέτοια διαφθορά, ότι κι αν γίνεται έξω, το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας είναι καταδικασμένο. Εγώ θα σας κάνω απλά μαθήματα οικονομίας;
Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απονομή δικαιοσύνης και το τρίτο η γραφειοκρατία.
Τι έχετε κάνει γι’αυτα τα 3 προβλήματα;
Κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ως άχρηστοι. Πήγατε σε μια εύκολη περίπτωση όπως είναι η Ελλάδα και τα κάνατε θάλασσα. Και όχι μόνο αυτό, Μολυνθήκατε και από την διαφθορά.

Να σημειώσω ότι η Ελλάδα πληρώνει πολλούς τόκους. Τα χρήματα που δίνει για τους τόκους τρώνε πολύ χρήμα. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο.
Ο Παπαδημος είναι γνωστός υπάλληλος. Αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε τους Τόκους, τι θα γινόταν; Έτσι και αλλιώς οι Ελληνικές επιχειρήσεις, πλέον δρουν σε δυσμενές περιβάλλον, οπότε ότι είναι να τους συμβεί, τους συνέβη.  
Γιατί έχω την αίσθηση ότι είστε μπακάληδες; Εγώ χωρίς να έχω την δική σας πρόσβαση, ξέρω τις λύσεις και τα προβλήματα, εσείς;

4444


http://www.inews.gr/36/i-troika-den-apedose-fpa-92000-evro-sto-elliniko-dimosio.htm

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό και όχι ως θωρακισμένο, με συνέπεια το κράτος να μην εισπράξει το αντίστοιχο ΦΠΑ.

Στη Βουλή έφθασε το θέμα του αυτοκινήτου της τρόικα, όσον αφορά τον ΦΠΑ για τον εκτελωνισμό του.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης επανήλθε στο θέμα των παρατυπιών του αυτοκινήτου των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταθέτοντας νέα ερώτηση στο κοινοβούλιο προς τους υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκτελωνίστηκε ως συμβατικό αυτοκίνητο και όχι ως θωρακισμένο, με συνέπεια το κράτος να μην εισπράξει το αντίστοιχο ΦΠΑ. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργασίες θωράκισης κοστίζουν τουλάχιστον 100.000 €, διαπιστώνει κανείς ότι το ελληνικό δημόσιο απώλεσε έσοδα από 23.000 ως και 92.000€. Το παραπάνω γεγονός είναι εξοργιστικό απέναντι στον ελληνικό λαό, όταν αυτοί που μας ζητάνε δημοσιονομική πειθαρχεία, περικοπή των εισοδημάτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, είναι οι πρώτοι που διαφεύγουν των υποχρεώσεων τους» καταλήγει στην ερώτηση του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112784687

Έδειξε να αναγνωρίζει ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά του Ταμείου αναφερόμενος στην μεγάλη έμφαση που έδωσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη φορολόγηση.

Όχι άλλους φόρους και δραστική περικοπή των δαπανών συστήνει ο κ. Πολ Τόμσεν. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα, όπου βρίσκεται με τα υπόλοιπα στελέχη της Τρόϊκα. τόνισε ότι “κλειδί” για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, άρα και της επιτυχίας του προγράμματος, είναι η διαδικασία ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).

Ο κ. Τόμσεν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία που αποδίδουν το Ταμείο και οι Ευρωπαίοι στη συμμετοχή των τριών μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, αλλά και τη δέσμευσή για τους στόχους και τις κύριες πολιτικές του προγράμματος. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων πιθανότατα οφείλονταν και στην απουσία συναίνεσης.

Πάντως έδειξε να αναγνωρίζει ότι έγιναν και λάθη από την πλευρά του Ταμείου αναφερόμενος στην μεγάλη έμφαση που έδωσαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη φορολόγηση, ενώ πρόσθεσε ότι το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον δημιουργεί δυσκολίες και επηρεάζει την Ελλάδα. Ο κ. Τόμσεν πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται και από την ανάπτυξη (που δεν υπάρχει).

Στην έκθεσή του, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Τόμσεν αναφέρεται στην άμεση ανάγκη, να υπάρξει υψηλή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ και τονίζεται ότι στην περίπτωση που χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να διασφαλιστεί “η ιδιωτική διοίκηση τους”.

Το Ταμείο καλεί “τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου αυτού” -(εννοεί την καθολική συμμετοχή των ιδιωτών)- καθώς χωρίς το γενναίο “κούρεμα” το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Στην αξιολόγηση του Προσωπικού (Staff Appraisal), “αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματος της, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, και αυτό παρά τη σοβαρή μείωση του ΑΕΠ το 2010 και το 2011”.

Πάντως, ο κ. Τόμσεν ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι οι συζητήσεις για το PSI “πηγαίνουν καλά”, αναμένει όπως είπε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις αρχές του 2012, αν και άλλες πηγές υποστηρίζουν πως «τα πράγματα δεν πάνε καλά». Για τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, που παραμένει αισιόδοξος, είναι προϋπόθεση η καθολική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Τόμσεν απέφυγε να απαντήσει ερώτημα που αφορούσε τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους και τα εμπόδια που τίθενται από το Καταστατικό του Ταμείου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αναφέρθηκε στην πολιτική δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών ότι «θα κάνουν ο,τι απαιτείται για να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε επίσης να μιλήσει για την ανάγκη νέων μέτρων το 2012, αλλά ομολόγησε πως είναι δύσκολη η επίτευξη των στόχων που τέθηκαν για τη φετινή χρονιά. Αναφέρθηκε σε ύφεση 6% φέτος και 3% του χρόνου, ενώ ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δραστική μείωση των δαπανών, αναγνωρίζοντας ότι έχουν εξαντληθεί τα όρια των Ελλήνων φορολογουμένων.

4444

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112785805

Προτροπή-σοκ για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και νέες μειώσεις μισθών, ειδικά στις μεγάλες εισηγμένες ΔΕΚΟ, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, ήρθε χθες από τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, που από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, προειδοποίησε πως η ελληνική οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους, τονίζοντας «πως δεν υπάρχουν πια εύκολα μέτρα και εύκολες λύσεις».
Ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, που σήμερα, μαζί με τους Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ, συναντάται με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, δεν απέκλεισε η ύφεση φέτος να αποδειχθεί μεγαλύτερη τελικά του 6% και την απέδωσε, όπως επίσης και την αποτυχία επίτευξης των φετινών δημοσιονομικών στόχων, στις μεγάλες καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο. «Είχα προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο πως χωρίς μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο δημόσιο, το φετινό έλλειμμα θα έμενε ‘κολλημένο’ στο 10% του ΑΕΠ φέτος», δήλωσε και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών στο πρόγραμμα. Υπογράμμισε δε πως υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας του εάν δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη, «κλειδί» όπως τη χαρακτήρισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όλα τα κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Εξι παρεμβάσεις

Ο κ. Τόμσεν από το βήμα συνεδρίου που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο:

1. Ζήτησε για πρώτη φορά «μη εθελοντικές αποχωρήσεις» από το δημόσιο και πιο επιθετική στρατηγική των ελληνικών αρχών στο κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων. «Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει πιο επιθετικά το θέμα του κλεισίματος κρατικών επιχειρήσεων και οργανισμών και ίσως πρέπει να δεχθεί σε αυτή τη διαδικασία μη εθελοντικές περικοπές θέσεων εργασίας», υποστήριξε.

2. Εκτίμησε ότι οι μισθοί σε ΔΕΚΟ που διαχειρίζονται δίκτυα είναι πολύ υψηλοί, «φωτογραφίζοντας» μειώσεις. Την ίδια ώρα αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει γίνει στην αναστολή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εκτίμησε πως μπορεί να γίνουν περισσότερα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την αγορά εργασίας.

3. Τόνισε την ανάγκη για καλύτερη σύνδεση μισθών και παραγωγικότητας στο σύνολο της οικονομίας με παράλληλη αναστολή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Χ. Ράιχενμπαχ στο ίδιο συνέδριο. Όπως εκτίμησε ο κ. Ράιχενμπαχ τα τελευταία δύο χρόνια το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει προσαρμοστεί αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα, ενώ ζήτησε εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

4. Κατέστησε σαφές ότι η επιτυχία του προγράμματος απειλείται εάν, μεταξύ άλλων, δεν διασφαλιστεί ευρεία πολιτική στήριξη: «Ας μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, χωρίς ευρεία πολιτική στήριξη ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος είναι σημαντικός» διεμήνυσε. Την ίδια όμως ώρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογών σε ορισμένα σημεία: «Πολλά έχουν συμβεί και συνεχίζουν να συμβαίνουν, πρέπει να κοιτάξουμε τι μπορεί να γίνει για να βελτιώσουμε την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων».

5. Επισήμανε ότι διαφωνεί κάθετα με όσους λένε ότι η χώρα μας δεν έχει καταφέρει τίποτα. Την ίδια όμως ώρα τόνισε πως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπολείπεται των στόχων στις περισσότερες περιπτώσεις. Εάν δεν υπάρξει ισχυρότερη βούληση για να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Όπως δε παραδέχθηκε, η τρόικα υπερεκτίμησε την ικανότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και υπάρχει ανάγκη να τεθούν προτεραιότητες.

6. Τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε όμως και για άλλους φόρους. Τόνισε δε πως το βάρος των φόρων πέφτει στους ώμους εκείνων που δεν μπορούν να μην πληρώσουν, υπό το βάρος των αδυναμιών του φορολογικού συστήματος.

Advertisements

Posted December 15, 2011 by bmplefour in Greeek: Τρόικα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: