Τι έγινε στην Ασία τη δεκαετία του 90. 1997.   Leave a comment

Τι έγινε στην Ασία τη δεκαετία του 90. 1997.

27/12/2011

Τη δεκαετία του 90 οι κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Νότιας Κορέας και των Φιλιππίνων εγκατέλειψαν σταδιακά τον έλεγχο της εσωτερικής ροής κεφαλαίων προκειμένου να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις.

Οι Νεοφιλελεύθεροι είναι αυτοί που ουρλιάζουν να σταματήσουν οι έλεγχοι στη ροη κεφαλαίων. Αυτό φυσικά έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τις κοινωνίες.

Η χώρες πρέπει πάντα να έχουν τον έλεγχο ροής κεφαλαίου. Γιατί; Ο λόγος είναι προφανής. Υπάρχει το χρήμα που πηγαίνει σε παραγωγικές επενδύσεις, όπως εργοστάσια, υποδομές και το κερδοσκοπικό χρήμα.

Το Κερδοσκοπικό χρήμα, είναι αυτό που χρειάζεται πλήρη ελευθερία κινήσεων. Θέλει να χτυπά και να φεύγει.

Αυτό έγινε και στην Ασία. Οι κερδοσκόποι δημιούργησαν την φούσκα και μετά έφυγαν αφήνοντας μέσα στη δυστυχία εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Κερδοσκόποι επενδύουν στα Ακίνητα, σε μετοχές. Μια φούσκα την καταλαβαίνεις από τις τιμές των ακινήτων. Είναι εύκολο να την προσδιορίσεις.

 

Ας γυρίσουμε στην Ασία. Με σκοπό να δημιουργήσουν ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον, αύξησαν τα εγχώρια επιτόκια και συνέδεσαν τα εθνικά τους νομίσματα με την αξία του δολαρίου ΗΠΑ.

Η εφορία που συνοδεύτηκε από τις κινήσεις αυτές ή καλυτέρα οι κερδοσκοπικές ευκαιρίες για εύκολο χρήμα, οδήγησε τις μετοχές και τις κτηματομεσιτικές αγορές στα ύψη.

Όμως το 1997 κατάλαβαν, αυτοί οι διεθνείς επενδυτές ότι οι τιμές ήταν εξωπραγματικές. Με απλά λόγια δε μπορούσαν να βγάλουν εύκολο χρήμα οι κερδοσκόποι, οι τιμές είχαν πιάσει ταβάνι. Όποτε σηκώθηκαν και έφυγαν.

Ο μη έλεγχος της ροής των κεφαλαίων, τους έδωσε αυτή την δυνατότητα.

Οι κερδοσκόποι απέσυραν 105 δις δολάρια από τις χώρες αυτές. Τα απέσυραν ταχύτατα. Το αποτέλεσμα μια καταστροφή και περισσότερη φτώχεια για τους πολίτες των χωρών αυτών.

 

Άλλο πράγμα επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες και άλλο κερδοσκοπία. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά.

Σήμερα που υπάρχει αστάθεια, οι κυβερνήσεις όπου βλέπουν κερδοσκοπικό χρήμα, να το φορολογούν.  Μην αφήνεται το κερδοσκοπικό χρήμα να δρα ελεύθερα. Όταν οι συνθήκες το επιβάλουν βάλτε φόρους στην κίνηση του. Αυτό που χρειάζεστε είναι «μόνιμο» χρήμα, όχι κερδοσκοπικό. Απλά μαθήματα οικονομίας.

 

Ας γυρίσουμε στην Ασία. Ανίκανες να σταματήσουν τη συνεπαγόμενη ελεύθερη πτώση των νομισμάτων τους, οι κυβερνήσεις έκαναν χρήση όλων των αποθεμάτων τους σε συνάλλαγμα. Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε, η ανεργία αυξήθηκε και οι μισθοί κατρακύλησαν.

Οι ξένες τράπεζες και οι πιστωτές αντέδρασαν απορρίπτοντας νέες πιστωτικές εφαρμογές και αρνούμενοι να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων.

 

Όταν μια κοινωνία χρειάζεται το χρήμα, οι κερδοσκόποι δε στο δίνουν. Αυτό το μάθημα οι πολίτες δε το έχουν μάθη ακόμα.

Είναι η οικονομία σας ελκυστική και όλοι θέλουν να επενδύσουν σε αυτή; Ιδίως σε μετοχές και ακίνητα; Φορολογήστε τους. Μη διστάσετε να τους φορολογήσετε. Φτιάξτε κλίμακες με πολλές διαβαθμίσεις.

Η Οικονομία είναι κάτι πολύ απλό. Πραγματικά δε καταλαβαίνω γιατί εγκλωβίζεστε.

Στην Βρετανία διαβάζω ότι αυξάνονται οι τιμές των σπιτιών σε ιλιγγιώδη τιμές. Αυτό είναι άσχημο. Η Βρετανική κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει την φορολογία. Γιατί όλοι αυτοί δίνουν τόσα χρήματα; Η πολυτέλεια κοστίζει.

Οι έξυπνοι άνθρωποι, φτιάχνουν και σωστές φορολογίες. Κάποιος θέλει να επενδύσει σε μια υποδομή, φυσικά και πρέπει να έχει βοήθεια. Αυτός επενδύει για να μείνει. Δε φτιάχνεις για παράδειγμα ένα εργοστάσιο για να φύγεις σε 6 μήνες. Δε ξέρω αν είστε αρκετά έξυπνοι για να καταλάβετε. Μέσα σε ένα μήνα μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις ένα σπίτι.  Το ζήτημα είναι να μη δημιουργούνται φούσκες. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν, τουλάχιστον το κράτος να έχει σοβαρά οφέλη.

Για να έρθει ο άλλος να επενδύσει στο Λονδίνο μεγάλα ποσά χρήματος σε σπίτια, σημαίνει ότι κάτι υπάρχει. Το καταλαβαίνεις αμέσως από το ποσοστό αύξησης στις τιμές. Αν το ποσοστό ανόδου είναι μεγάλο, κάτι συμβαίνει.

 

Ας γυρίσουμε στην Ασία. Μέχρι τα τέλη του 1997 ολόκληρη η περιοχή βρέθηκε στη δίνη μια οικονομικής κρίσης. Αυτό είχε σοβαρό αντίκτυπο στην Παγκόσμια Οικονομία που όμως αποτράπηκε πάλι προς όφελος των κερδοσκόπων. Έγινε μια μικρή διόρθωση με διάφορα πακέτα απαλλαγών χρέους, αλλά με την σημαντική λεπτομέρεια ότι οι χώρες αυτές πούλησαν άμεσα όσες επιχειρήσεις άξιζαν στους ξένους, σε εξευτελιστικές τιμές.

Με απλά λόγια, στο τέλος του 1997, αρχές 1998 μπορούσες να πας στην περιοχή και να αγοράσεις όποια επιχείρηση ήθελες δίνοντας ψίχουλα.

Οι Συνέπειες εκείνης της οικονομικής ρευστοποίησης, υπάρχουν μέχρι σήμερα για πολλούς ανθρώπους.

 

Advertisements

Posted December 27, 2011 by bmplefour in Economy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: