Το Χρυσό Σαλιγκάρι.   Leave a comment

Το Χρυσό Σαλιγκάρι.

23/01/2012

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=118690&catID=5
Πλαίσιο κατευθύνσεων και οδηγιών που θα καλύπτει όλα τα στάδια εκτροφής, παραγωγής και εμπορίας σαλιγκαριών, καταρτίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου όχι μόνο να ενισχυθεί η εν λόγω επενδυτική δραστηριότητα αλλά και να αποφευχθούν κατά το δυνατό, πιθανά άστοχα επενδυτικά ρίσκα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, τέσσερις θα είναι οι βασικοί άξονες του πλαισίου και θα αφορούν πρώτον, την καταχώρηση των μονάδων εκτροφής σαλιγκαριών σε επίπεδο περιφέρειας και χορήγηση σχετικού αριθμού-κωδικού καταχώρησης.

Δεύτερον, τη θεσμοθέτηση κανόνων τυποποίησης και συσκευασίας του τελικού προϊόντος. Τρίτον, τη δυνατότητα αύξησης της προστιθέμενης αξίας του τελικού προϊόντος, μέσω πιστοποίησης για τα σαλιγκάρια και καθορισμού προδιαγραφών όσον αφορά στην εκτροφή αυτών. Και τέταρτον τη δυνατότητα ένταξης των εκτροφών σαλιγκαριού στις επιλέξιμες με μίσθωση διαθέσιμες κοινόχρηστες εκτάσεις με σκοπό την άσκηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

07/01/2010

Η Ελλάδα έχει δυνατότητες.
Οι επιδοτήσεις και οι άχρηστοι πολιτικοί προσπάθησαν να κοιμίσουν τους νεοέλληνες, να τους ευνουχίσουν. Όμως η κρίση θα έχει άλλα αποτελέσματα.

Αναγκαστικά για να επιβιώσουν, θα κάνουν αυτό που δεν έκανε ο Γεωργάκης και ο Κωστάκης. Θα μπουν και θα “κάνουν” λίμπα το μαγαζί και μετά θα το ξαναφτιάξουν Καλύτερο. 

Σαλιγκάρια λοιπόν.  Άλλη μια δραστηριότητα νεοέλληνα για να βγάλεις χρήματα, αν θέλεις να δουλέψεις επαγγελματικά.   

Οι Ξένοι που θέλουν και βιάζονται να πάρουν την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδος, δεν είναι χαζοί. Δεν είναι ούτε Πάγκαλοι, ούτε Γιωργακηδες, ούτε Κωστακηδες, ούτε Βαγγελες ούτε οι υπόλοιποι άχρηστοι που κυβέρνησαν.
Η Ελλάδα είναι μαγαζί γωνία. Μόλις έγραψα ότι η Ελλάδα θα βγει από το Ευρώ, αμέσως ήρθαν και είπαν γιατί να βγείτε;
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, καραγκιόζηδες, τώρα ξύπνησαν για τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Κύπρου. Και ονειρεύονται απεξάρτηση. Το γράφω για να καταλάβεις αναγνώστη πόσο σοβαροί είναι.
Ευτυχώς για τους Κύπριους και τους Ισραηλινούς, εγώ είμαι πολύ σοβαρός.  
Χεστήκαμε για τις τράπεζες και τα Λαμογια. Μας ρήμαξαν. Θαλασσοδάνεια έδιναν στον Σταυρακα και στα ΜΜΕ. Αυτές είναι οι τράπεζες.
Μόλις βρεθεί σωστή ηγετική ομάδα, θα πατήσουμε πόδι.
Τον Αντωνάκη που προσκύνησε τον Σταυρακα δε τον Υπολογίζω για δυναμικό ηγέτη.

Ας ξανάπαμε στα Σαλιγκάρια.
Όσοι θέλετε να δοκιμάσετε, η εταιρεία σας δίνει την δυνατότητα.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες και ευκαιρίες.
Το blog θα σας κρατα ενημερο. Οι πόρτες που ανοίγουν και έχουν καλή θέα, πρέπει να τις ξερει ο πολίτης για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του.
Δε θα ασχοληθείτε όλοι με τα σαλιγκάρια, όσοι όμως έχετε έφεση θα ασχοληθείτε. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν και άλλες καλές πόρτες.  

4444

http://www.fereikos-helix.gr/new/index.php?lang=el

    ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗ FEREIKOS-HELIX

Στην Ελλάδα, έως και πριν μερικά χρόνια, το βρώσιμο σαλιγκάρι προερχόταν  εξ ολοκλήρου από τη συλλογή στη φύση και ήταν ένα εποχιακό προϊόν με καταναλωτές που συνδέονταν με τοπικές παραδόσεις.

    Πλέον, η εκτροφή σε ανοιχτό ολοκληρωμένο βιολογικό κύκλο αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μετά από πολλά χρόνια μελετών και πειραμάτων, έχει φτάσει στο σημείο να είναι μια ασφαλής και ελεγχόμενη δραστηριότητα, που διαδίδεται συνεχώς και εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση των σαλιγκαριών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Η FEREIKOS-HELIX, είναι μια εταιρία με έδρα την Κόρινθο και ασχολείται με τη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου.

    Το όνομα της εταιρίας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “φερέοικος”, από τα λήμματα ¨φέρω¨ και ¨οίκος¨, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει κουβαλώ το σπίτι μου και είναι η λέξη που χαρακτηρίζει το σαλιγκάρι.

    Φέρνοντας έτσι στο φως αυτή την αρχαία σύνθετη λέξη, η οποία δεν  χρησιμοποιείται πλέον στην Ελλάδα, θέλουμε να αποδείξουμε πως τα σαλιγκάρια έχουν σημαδέψει ανά τους αιώνες την παράδοση και τις γευστικές προτιμήσεις του ανθρώπου.

    Η εταιρία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στα τέλη του 2007. Τον Ιανουάριο του 2008, υπόγραψε το συμβόλαιο αποκλειστικής αντιπροσωπείας για όλη την Ελλάδα με το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας που εδρεύει στην Ιταλία.
* κάντε κλικ για να δείτε το συμβόλαιο
Το 2009 η εταιρία μας βραβεύτηκε με το «Χρυσό Σαλιγκάρι»  ως η καλύτερη εταιρία στον κόσμο από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας και το 2011 έλαβε το Διεθνές Βραβείο Σαλιγκαροτροφίας για το συνολικό της έργο.

4444

4444
http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4685609

Eνα πιάτο με σαλιγκάρια που κόστιζε 37 ευρώ σε εστιατόριο της Ελβετίας ήταν η αφορμή για τις αδελφές Μαρία και Παναγιώτα Βλάχου να εγκαταλείψουν τις πολλά υποσχόμενες επαγγελματικές δραστηριότητές τους στον χώρο των ξένων γλωσσών και να στραφούν στην εκτροφή σαλιγκαριών. Οπως λένε οι ίδιες, δεν το μετάνιωσαν καθόλου.

Σήμερα, μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, έχουν στήσει μια επικερδή επιχείρηση, ενώ παράλληλα έχουν αναδειχθεί σε «πρέσβειρες καλής θελήσεως» σε ό,τι έχει σχέση με την εκτροφή σαλιγκαριών στην Ελλάδα πουλώντας την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει σε επίδοξους σαλιγκαροτρόφους.
Το κέντρο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Κόρινθο το επισκέπτονται κάθε εβδομάδα πάνω από 100 άτομα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σκοπός των επισκεπτών η απόκτηση γνώσεων γύρω από την τέχνη της εκτροφής σαλιγκαριών, που τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα περισσότερους οπαδούς.
Στην Κόρινθο, στην έδρα της εταιρείας Fereikos, η Μαρία και η Παναγιώτα Βλάχου εξασφαλίζουν σε όσους αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην εκτροφή σαλιγκαριών την αγορά ολόκληρης της παραγωγής τους. Παράλληλα προμηθεύουν τους πελάτες τους παραγωγούς με τους κατάλληλους σπόρους για την τροφή των σαλιγκαριών, τα δίχτυα, αλλά και το γενετικό υλικό.

Αφησαν τις δουλειές τους. Η Μαρία και η Παναγιώτα δεν ήταν δύο ανεπάγγελτες που αναζητούσαν απεγνωσμένα κάποια δουλειά για να επιβιώσουν. Η Μαρία, προτού στραφεί στη σαλιγκαροτροφία το 2007 με την ίδρυση της εταιρείας Fereikos-Helix, δούλευε ως μεταφράστρια (κατέχει εννέα ξένες γλώσσες!) στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ενώ προηγουμένως ήταν λέκτορας πορτογαλικής και ιταλικής γλώσσας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, υπήρξε διευθύντρια σπουδών ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών της Σμύρνης στην Τουρκία (η πρώτη ελληνίδα καθηγήτρια Ελληνικής Γλώσσας μετά την καταστροφή της Σμύρνης). Αλλά και η Παναγιώτα εργαζόταν ως καθηγήτρια ξένων γλωσσών σε φροντιστήρια, καθώς και σε τουριστικές μονάδες και στα ΚΕΕ του Νομού Κορινθίας.

Η μεταπήδησή τους στον επιχειρηματικό στίβο, και μάλιστα σε σχετικά μικρή ηλικία – γύρω στα 25 τους -, σε έναν χώρο με τον οποίο δεν είχαν καμία σχέση δεν πρέπει να είναι άσχετη με το επιχειρηματικό DNA που κληρονόμησαν από τη μητέρα τους, η οποία είχε αναπτύξει και εκείνη επιχειρηματικές δραστηριότητες στο παρελθόν. Η 31χρονη σήμερα Μαρία Βλάχου θυμάται ότι είχε στήσει στο σπίτι τους ένα μικρό περίπτερο και πουλούσε σε συγγενείς και φίλους προϊόντα σε τιμές υψηλότερες από αυτές που τα αγόραζε.
Σήμερα η Fereikos-Helix, η οποία δραστηριοποιείται στη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, παρέχει έλεγχο βιωσιμότητας των εκτροφείων, τεχνογνωσία και παρακολούθηση των μονάδων με τακτικούς ελέγχους από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (τέσσερις γεωπόνους και έναν κτηνίατρο), πλήρες πρόγραμμα εργασιών προς τους εκτροφείς και την αγορά του τελικού προϊόντος κατόπιν συμβολαίου. Η Fereikos-Helix, εκτός από την εμπορία φρέσκων σαλιγκαριών, έχει δημιουργήσει μια σειρά τυποποιημένων προϊόντων, τη «Φερέοικος Γεύσεις», για την οποία βραβεύθηκε στην έκθεση «Γεύσεις και Ζωή».

Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με βασικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος (δημιουργώντας μόνο εκτροφεία ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου), η Fereikos-Helix ενισχύει, μεταξύ άλλων, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των παραμεθόριων περιοχών. Για τις επιχειρηματικές της επιδόσεις η εταιρεία βραβεύθηκε το 2009 με το «Χρυσό Σαλιγκάρι» για την ανάπτυξη της σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα από το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας και το 2011 με το Διεθνές Βραβείο Σαλιγκαροτροφίας. Πρόσφατα, στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων Κούρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, βραβεύθηκε με το «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου – Επιχειρηματικό Ξεκίνημα της Χρονιάς 2011».
Τι είναι όμως τα εκτροφεία ανοικτού ολοκληρωμένου κύκλου, με βάση τα οποία έχουν αναπτύξει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα οι αδελφές Βλάχου; Η Μαρία λέει ότι «δεν μπορούμε να σκεφτούμε τη μέθοδο του κλειστού τύπου, όπου τα σαλιγκάρια τρέφονται με σιτηρέσια και χημικά, εν αντιθέσει με του ανοικτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου». Προπάντων για οικονομικούς λόγους, ιδιαίτερα σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς τα σιτηρέσια κοστίζουν πολύ παραπάνω από τα έσοδα του τελικού προϊόντος. Αν το σαλιγκάρι αναπτυχθεί αργά και φυσικά, τα κύτταρά του αφαιρούν το νερό και το κρέας του σαλιγκαριού είναι συμπαγές.

Δύσκολη υπόθεση. Πάντως, ένα εκτροφείο σαλιγκαριών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αρχικό κεφάλαιο μπορεί να μη χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλο (10.000 ευρώ για εκτροφή τριών στρεμμάτων), όμως απαιτείται σκληρή δουλειά σε καθημερινή βάση και ιδιαίτερη προσοχή και γνώση όλων των μυστικών της σαλιγκαροτροφίας. Και βεβαίως προσοχή στα σκαμπανεβάσματα των τιμών (σήμερα η λιανική τιμή είναι περίπου 10 ευρώ το κιλό).
Οι μεγαλύτερες ποσότητες που παράγονται στην Ελλάδα εξάγονται, ενώ η τιμή τους καθορίζεται από το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» των εστιατόρων του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και του Τορίνο. Κάθε στρέμμα δίνει 1.000-1.200 κιλά σαλιγκαριών τον χρόνο και η σημερινή παραγωγή διεθνώς καλύπτει μόλις το 10% της παγκόσμιας ζήτησης. Εκτός από την Κρήτη και τη Μάλτα, απαγορεύεται η συλλογή και εμπορία σαλιγκαριών από την ύπαιθρο.

Σχόλιο: Η Τιμή των Σαλιγκαριών καθορίζεται στην Ευρώπη. Μήπως θα πρέπει να γίνει ένα κανονικό χρηματιστήριο Σαλιγκαριών στο Παρίσι; δηλαδή ένα κέντρο εμπορευμάτων με ειδίκευση στα σαλιγκάρια. Να το κάνω ποιο επαγγελματικό. 

Ώρες ώρες έχω την αίσθηση ότι οι Ευρωπαίοι κοιμούνται.

4444
http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23354&subid=2&pubid=60596950

Η υπογραφή συμβολαίων για την αγορά όλης της παραγωγής αποτελεί εγγύηση για τους σαλιγκαροτρόφους. Από τις αγορές της Ευρώπης καθορίζονται οι τιμές πώλησης

Εσοδα που φθάνουν να ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση εξασφαλίζει ένα εκτροφείο σαλιγκαριών έκτασης 10 στρεμμάτων.

«Η συμβολαιακή καλλιέργεια που παρέχεται στον τομέα της εκτροφής σαλιγκαριών αποτελεί εγγύηση και εξασφάλιση» επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» η Μαρία Βλάχου, που μαζί με την αδελφή της Παναγιώτα ίδρυσαν στην πατρίδα τους, την Κόρινθο, μία από τις πρώτες μονάδες σαλιγκαροτροφίας στην Ελλάδα. «Η τιμή άλλωστε είναι ευρωπαϊκή και προέρχεται από τις αγορές του Παρισιού, του Μιλάνου, της Μαδρίτης» υπογραμμίζει η Μαρία Βλάχου, που μαζί με την αδελφή της είναι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, το οποίο εδρεύει στην Ιταλία.
Εδώ και 25 χρόνια η κατανάλωση του σαλιγκαριού παρακολουθείται, και έχει σημειώσει συνεχή αύξηση η κατανάλωση τόσο φρέσκου όσο και τυποποιημένου προϊόντος, μια και αυτό το καθιστά διαθέσιμο όλο τον χρόνο.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες σημειώνεται σταθερά συνεχής αύξηση στις πωλήσεις φρέσκων, έτοιμων, αλλά και συσκευασμένων προϊόντων. Για το 2011, η χονδρική τιμή φρέσκου προϊόντος στην Ελλάδα είναι 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική μπορεί να διατεθεί έως και 12 ευρώ το κιλό.
Ενδεικτικά για το 2008 η τιμή ήταν 3,50 ευρώ, το 2009 η τιμή ανά κιλό ήταν 3,70, το 2010 αυξήθηκε στα 3,75 ευρώ το κιλό και φέτος κινείται στα επίπεδα των 3,80 ευρώ το κιλό.
Κατά το πρώτο έτος δραστηριότητας δεν υπάρχουν έσοδα, επειδή τα σαλιγκάρια που γεννιούνται δεν καταφέρνουν να φτάσουν το απαιτούμενο εμπορεύσιμο μέγεθος.
Η απόδοση αρχίζει έπειτα από 1,5 χρόνο. Η απόδοση εξαρτάται πολύ από τη διαχείριση του εκτροφέα.

Ενας μέσος όρος είναι τα 800 κιλά με μέγιστο όριο τα 1.500 κιλά το στρέμμα, αλλά χωρίς να υπάρχει κατώτερο όριο (εάν ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το χωράφι δεν είναι εκεί και δεν κάνει τις απαιτούμενες εργασίες στους σωστούς χρόνους). Υπολογίζοντας τη χαμηλότερη μέση απόδοση των 800 κιλών, τα έσοδα ανά στρέμμα φθάνουν τις 3.000 ευρώ. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα για ένα εκτροφείο της τάξης των 10 στρεμμάτων ανέρχονται σε ετήσια βάση στις 30.000 ευρώ.

Η πρώτη συγκομιδή των σαλιγκαριών που γεννήθηκαν την προηγούμενη χρονιά ξεκινά εντός του δεύτερου έτους δραστηριότητας. Τον τρίτο χρόνο θα πρέπει πλέον να έχει επιτευχθεί η πλήρης λειτουργία του εκτροφείου.
Τα σαλιγκάρια θα έχουν πια προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και θα έχει σταματήσει η θνησιμότητα, που είναι χαρακτηριστικό του πρώτου χρόνου.
Απόσβεση της επένδυσης σε περίπου 2-3 χρόνια
Τα ετήσια έξοδα του εκτροφέα είναι οι σπόροι που αγοράζει. Από εκεί και πέρα, τα βασικότερα έξοδα είναι το νερό, εργατικά, ρεύμα, συντήρηση μηχανημάτων, μεταφορικά.
Η εκτροφή με βάση μια μέση ετήσια παραγωγή ανά στρέμμα των 800 κιλών είναι ικανή να αποφέρει την απόσβεση της αρχικής επένδυσης στα 2-3 έτη συνήθως.
Εύκολα συμπεραίνει κανείς, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της χονδρικής τιμής, ότι η εκτροφή σαλιγκαριών σε βάθος χρόνου 5 ετών είναι ικανή να αποφέρει απόδοση της τάξεως του 10% ετησίως επί του συνολικού ποσού που επενδύεται στα χρόνια αυτά.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το υψηλότερο κόστος για τη διαχείριση του εκτροφείου είναι τα εργατικά. Εάν ο σαλιγκαροτρόφος διαχειρίζεται ο ίδιος το εκτροφείο του, τότε το εισόδημα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να εγγυηθεί σε μια οικογένεια τη δυνατότητα καλής διαβίωσης.
Δύο οι κατηγορίες των εκτροφέων σαλιγκαριών
Οι εκτροφείς σαλιγκαριών χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  •         Επαγγελματίες σαλιγκαροτρόφοι, που το εκτροφείο αποτελεί γι’ αυτούς συμπληρωματική δραστηριότητα, για να ενισχύσουν το εισόδημά τους. Ιδιώτες, συνεχίζοντας την κύρια ασχολία τους, αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στη σαλιγκαροτροφία, επενδύοντας αρχικά σχετικά μικρά κεφάλαια. Η έκταση του εκτροφείου για τη συγκεκριμένη κατηγορία έχει μέσο όρο τα 5 στρέμματα.
  •         Επενδυτές που έχουν από 10 έως 300 στρέμματα. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις, που χρειάζονται προσωπικό κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Καλλιεργείται από την Αίγυπτο μέχρι τη Φινλανδία.
Το σαλιγκάρι δεν επηρεάζεται από το υψόμετρο του εκτροφείου (πεδινό – ορεινό) και καλλιεργείται σε περιοχές με ζεστό κλίμα όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία αλλά και σε περιοχές με ψυχρό κλίμα όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής σας, όμως, σας δίνεται η ανάλογη μελέτη και συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασιών. H σαλιγκαροτροφία είναι μια ιδιαίτερη και δύσκολη παραγωγή, γι’ αυτό κάθε μελλοντικός εκτροφέας θα πρέπει:

  •         Nα έχει γνώσεις αγροτικών εργασιών και να διαθέτει υπομονή, καθώς το πρώτο εισόδημά του θα έρθει μετά από 18 μήνες.
  •         Nα διαθέτει εδαφική έκταση τουλάχιστον πέντε στρεμμάτων ώστε να αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί.

Η «ταυτότητα» του σαλιγκαριού Helix Aspersa

Το Helix Αspersa είναι από τα πιο διαδεδομένα είδη σαλιγκαριού που συναντώνται στη Μεσογειακή λεκάνη και είναι ένα είδος για αγροτική ή βιομηχανική εκμετάλλευση το οποίο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη και ακριβότερη ζήτηση παγκοσμίως. Εχει κυρτό κέλυφος, το οποίο επεκτείνεται πλάγια στο κάτω μέρος και φέρει 3-4 σπείρες. Το Helix aspersa εκτός του ότι είναι το ακριβότερο, επιλέχθηκε διότι σε σύγκριση με άλλα είδη έρχεται πρώιμα σε πλήρη ανάπτυξη (εντός 12 μηνών) και προσαρμόζεται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του είναι η υψηλή αναπαραγωγική του ικανότητα (έως 120 αβγά ετησίως) και η ανθεκτικότητά του στις καιρικές συνθήκες. Το Helix Aspersa γεννάει γύρω στα 120 αβγά, τα οποία εναποθέτει στο χώμα. Το σαλιγκάρι δεν προσβάλλεται από ασθένειες, αλλά έχει φυσικούς εχθρούς. Οι κυριότεροι εχθροί του είναι τα ποντίκια, τα πουλιά και κάποια έντομα.

Προϋπολογισμός

Το κόστος που απαιτείται για δημιουργία ενός εκτροφείου.
Στα 14.5000 ευρώ περίπου ανέρχεται το κόστος για τη δημιουργία ενός εκτροφείου σαλιγκαριών έκτασης 5 στρεμμάτων. Για την έναρξη κάθε δραστηριότητας χρειάζεται η προσεκτική εξέταση των οικονομικών παραγόντων, των δυνατοτήτων δημιουργίας εισοδήματος και της εξασφάλισης κεφαλαίων και επενδύσεων.
Ο οικονομικός προϋπολογισμός ενός εκτροφείου σαλιγκαριών είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς βασίζεται σε όλες τις ιδιαιτερότητες του κάθε εκτροφείου (όπως τοποθεσία, νερό, έδαφος, τοπογραφικό, υλικά που θα χρησιμοποιηθούν) και γενικά σε οτιδήποτε χαρακτηρίζει μια καλλιέργεια, πόσω μάλλον όταν συνδυάζει και τη ζωική παραγωγή.
Το κόστος χωρίζεται σε 2 τομείς: την αρχική διαμόρφωση του χωραφιού (συρματόπλεγμα, λαμαρίνα, πασσάλους, μπεκάκια, λιπάνσεις, απολυμάνσεις εδάφους), γύρω στα 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα. Βέβαια, εξαρτάται πολύ από την επιλογή των υλικών και από το τι υπάρχει ήδη στο χωράφι. Στα έξοδα αυτά δεν περιλαμβάνεται φυσικά η γεώτρηση (αν δεν υπάρχει), πιθανά μηχανήματα βελτίωσης του νερού.
Για τα 5 στρέμματα το κόστος είναι 14.500 ευρώ, όπου περιλαμβάνονται οι πρώτες ύλες που αγοράζονται μία φορά (δίχτυ, σαλιγκάρια, τεχνογνωσία) και οι σπόροι, η τροφή των σαλιγκαριών, οι οποίοι είναι το ετήσιο έξοδο των εκτροφέων. Για τα 10 στρέμματα το κόστος ανέρχεται στις 28.000 ευρώ.
Οι μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου (ανοιχτού τύπου) που έχουν ιδρυθεί από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν τετραπλασιαστεί και μέχρι τα μέσα του χρόνου αναμένεται να φτάσουν τις 127. Η γεωγραφική τους κατανομή καλύπτει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου, τον Εβρο και κάποιες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Fereikos-Helix προτείνει τη δημιουργία ανοιχτού σαλιγκαροτροφείου ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου, σύμφωνα με το πρότυπο του Διεθνούς Ιταλικού Ινστιτούτου, σε ελεύθερη γη, χωρίς σκεπάσματα. Εκτός του ότι το σαλιγκάρι αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον, το μοντέλο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως λιγότερα κόστη και λιγότερες εργατοώρες.
Κάποιες από τις χώρες που έχουν υιοθετήσει ήδη το ιταλικό σύστημα είναι οι παρακάτω: Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Ελβετία, Φινλανδία, Περού, Σερβία, Εκουαδόρ.
Παρατηρώντας την παγκόσμια τάση για τα φυσικά, παραδοσιακά, βιολογικά και γνήσια προϊόντα, η Μαρία Βλάχου υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να σκεφτούμε τη μέθοδο του κλειστού τύπου όπου τα σαλιγκάρια τρέφονται με σιτηρέσια και χημικά, εν αντιθέσει με του ανοιχτού ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου. Κι αυτό δεν είναι για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά προπάντων για οικονομικούς (ιδιαίτερα σε αυτή την παγκόσμια οικονομική κρίση), καθώς τα σιτηρέσια κοστίζουν πολύ παραπάνω από τα έσοδα του τελικού προϊόντος».
ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ
H σαλιγκαροτροφία συμπεριλαμβάνεται στις επενδύσεις που οι νέοι αγρότες μπορούν να υλοποιήσουν ώστε να πετύχουν τους δεσμευτικούς στόχους του επιχειρηματικού τους σχεδίου και η επένδυση στον τομέα αυτό εντάσσεται στο μέτρο 121 που αφορά στα σχέδια βελτίωσης, για τα οποία η υποβολή αιτήσεων ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητας, στο τηλέφωνο 210-5275271, αλλά και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr. Η αίτηση ενίσχυσης υποβάλλεται σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή. Η ηλεκτρονική μορφή υποβάλλεται μέσω του πληροφορικού συστήματος έως και τις 31/5/2011.

  •         Fereikos-Helix: Tηλ. 27410 80165.

Μονόδρομος για τους νέους παραγωγούς οι ιδιωτικές εταιρείες.

Τα σαλιγκάρια είναι μάλλον «πονεμένη ιστορία» για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης -όπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων P&P, Πάνος Παναγιωτόπουλος-, το οποίο δεν διαθέτει στο κοινό την απαραίτητη ενημέρωση, στην οποία πρωτοστατούν οι ιδιωτικές εταιρείες που οργανώνουν καλλιέργειες.
Ας δούμε κάποια σημαντικά σημεία:
Πιστοποιημένα σαλιγκάρια: Σαλιγκάρια που είναι συγκεκριμένου είδους. Κάποιος που ξεκινά π.χ. με Helix aspersa, θα παραγάγει aspersa και όταν θα τα πουλήσει, ο αγοραστής θα δει ότι είναι aspersa. Αρα τα «πιστοποιημένα» σαλιγκάρια είναι υπερεκτιμημένο «προσόν».
Μέγεθος παραγωγής: Οι προβλέψεις είναι καλές, όταν επιβεβαιώνονται. Κάντε μικρή επένδυση και εφόσον όλα πάνε καλά, χωράφια να έχετε να επεκτείνεστε. Επισκεφθείτε μονάδες να δείτε με τα μάτια σας τις «προβλέψεις».
Κλειστού ή ανοικτού τύπου: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αμφότερες. Επισκεφθείτε μονάδες, δείτε το κεφάλαιό σας και τι σας ταιριάζει.
Πώληση: Εταιρείες συμβάλλονται με παραγωγούς να αγοράζουν ακόμα και όλη την παραγωγή τους σε τιμές κοντά στα 3,80 ευρώ. Αν ο παραγωγός βρει αλλού καλύτερη τιμή, είναι ελεύθερος να τα πουλήσει. Πληροφοριακά, στο Διαδίκτυο αγοράζονται ακόμα και με 6 ευρώ το κιλό. Είστε όμως σε θέση να τα εξάγετε; ‘Η καλύτερα να ξεκινήσετε με την ασφάλεια που παρέχουν οι εταιρείες; Ιδιοκατασκευή ή τεχνογνωσία: Μπορεί να διαβάσετε πώς γίνονται και να τα ξεκινήσετε μόνος. Αν κάτι γίνει και χαθεί η παραγωγή, δεν είναι κρίμα; Καλύτερα ξεκινήστε μέσω εταιρείας κι έπειτα ανεξαρτητοποιηθείτε, αφού για σαλιγκα-ρο­­μάνες θα χρησιμοποιείτε την ίδια την παραγωγή σας. Η εταιρεία έχει σημαντικές αμοιβές, αλλά από την άλλη σας τροφοδοτεί με γνώση, ευκολίες, και αγοράζει την παραγωγή σας. Ειδικά για νέους σαλιγκαροτρόφους είναι μονόδρομος.

4444

4444

http://www.escargot-greece.gr/?page_id=144&lang=el

Η Βιολογία του Helix Aspersa

Για πρώτη φορά, το είδος περιγράφηκε ως Helix Aspersa από τον O. F. Müller το 1774.  Το Helix Aspersa στα λατινικά σημαίνει «διάστικτο σαλιγκάρι».
Στον κατάλογο Ευρωπαϊκών ειδών χερσαίων Μαλακίων (CLECOM, 2001 edition Bank etal., 2001) το είδος αναφέρεται ως Cornu aspersum aspersum (Müller, 1774) και εντάσσεται δηλαδή στο γένος Cornu Born, 1778.
Το όνομα Helix Aspersa διατηρείται σε πολλές επιστημονικές αναφορές και ειδικά σε επίπεδο ζωοτεχνικό και εμπορικό. Κοινά ονόματα του είδους είναι Escargot petit gris στα γαλλικά, Brown garden snail στα αγγλικά και στην Ελλάδα Κρητικός κοχλιός.
Το κέλυφος των ώριμων ατόμων μπορεί να φτάσει στα 30 mm ύψος και στα 35,5mm διάμετρο. Το σχήμα του είναι κωνικοσφαιρικό και κυρτό στην κορυφή.
Περιελίσσεται δεξιόστροφα γύρω από έναν κεντρικό άξονα, τον στυλίσκο,
σχηματίζοντας 4-5 σπείρες χωρίς να σχηματίζει ομφαλό. Το χρώμα και το πάχος του ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ζώου και το περιβάλλον. Συνήθως, είναι
κιτρινοκάστανο και παρεμβάλλονται σκούρες ζωνώσεις που ποικίλουν σε αριθμό και πλάτος.
Το είδος αυτό προτιμά υγρές περιοχές με ήπιο κλίμα, ελαφρύ έδαφος και χαμηλό υψόμετρο, αν και μερικές φορές συναντάται και σε υψόμετρο 1000 m (INPN, 2007). Απαντά σε ένα ευρύ φάσμα βιοτόπων, συμπεριλαμβανομένων των κήπων, των πάρκων, των αγρών, των διαχωριστικών φρακτών και των δασών. Προτιμά τα ασβεστούχα εδάφη για τη λήψη ασβεστίου το οποίο είναι απαραίτητο για την
κατασκευή του κελύφους του και την αναπαραγωγική δραστηριότητα (Ports, 1975).
Επίσης οικολογικές μελέτες έχουν αποδείξει τη συσχέτιση της δομής και της χημικής σύστασης του εδάφους με τη γεωγραφική εξάπλωση και την αφθονία των
σαλιγκαριών. Οι κυριότεροι παράγοντες είναι η περιεκτικότητα του εδάφους σε
άργιλο και άμμο, το pH, η οργανική ύλη καθώς και η περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο – ανθρακικά άλατα και μαγνήσιο (Hermida et al., 2000).
Το H. aspersa αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα είδη «εποικιστών» μεταξύ
των χερσαίων γαστερόποδων, κάτι που αποδίδεται στην εξαιρετική του
προσαρμοστικότητα η οποία είναι απόρροια του βιολογικού του κύκλου και των
ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του αναπαραγωγικού του συστήματος, όπως π.χ. το
πολλαπλό ζευγάρωμα (Selander and Kaufman, 1975: Madec and Daguzan, 1993).
Το συγκεκριμένο είδος, όπως και όλα τα χερσαία γαστερόποδα, είναι
ερμαφρόδιτο και υποχρεωτικά ετερογονιμοποιούμενο (Koene and Chase, 1998a).
Η αναπαραγωγική περίοδός του στις περιοχές της Μεσογείου, λαμβάνει χώρα αργά την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι (Ports, 1975). Στην Ελλάδα το είδος αυτό εμφανίζει και μια αναπαραγωγική περίοδο το φθινόπωρο (Lazaridou et al., 1983).
Στη φύση, συνήθως, απαιτούνται ένα έως δύο χρόνια αύξησης για να φθάσουν
στην ωριμότητα (Basinger, 1931: Dekle and Fasulo, 2002).

4444
http://saligkaria-snails.blogspot.com/

Θέμα της καθημερινής εφημερίδας της μαγνησίας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για την εκτροφή τον σαλιγκαριών.
Αναφορά στο εκτροφείο μας στης πρωτότυπες και αποτελεσματικές μεθόδους βιολογικής εκτροφής του σαλιγκαριού (helix aspersa muller) γνωστό ως το ποιο περιζήτητο είδος στον κόσμο. Eυχαριστώ τον κύριο ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΤΡΙΑ (γεωπόνος http://www.agrom.gr/indexgr.htm) και την κυρια ΑΛΙΚΗ ΦΩΤΙΑΔΟΥ (δημοσιογράφο) για την συνεργασία.

4444
http://saligkaria-snails.blogspot.com/2010/01/blog-post_9871.html#more

Παρουσιαση της μοναδας απο την τοπικη εφημεριδα Λαος Του Αλμυρου.
Τρώτε σαλιγκάρια;
Είναι ένα είδος τροφής που καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η κατανάλωσή τους ήταν γνωστή από την παλαιολιθική ακόμα εποχή. Στην αρχαία Ρώμη τα διατηρούσαν σε ειδικούς κήπους για πάχυνση και αποτελούσαν ένα από τα εκλεκτότερα εδέσματα στα περίφημα ρωμαϊκά γεύματα. Οι Κρητικοί ακόμα και σήμερα τρώνε περισσότερα σαλιγκάρια σαν πηγή πρωτεΐνης, από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο.

Γνωρίζετε ότι στην τοποθεσία «Καραγάτσι» Αλμυρού υπάρχει πρότυπη μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών; Έχει δημιουργηθεί σε μια έκταση 500 τ.μ. και είναι οικογενειακή επιχείρηση. Ιδιοκτήτες είναι ο Θανάσης Μασούρας από τον Πλάτανο και η σύζυγός του Αναστασία Τσιαμούρα.
Ο Θανάσης προέρχεται από αγροτική οικογένεια και είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Οι παππούδες της Αναστασίας κατάγονται από τη Μικρά Ασία και στην οικογένεια της τα σαλιγκάρια αποτελούσαν ανέκαθεν διατροφική συνήθεια. Έτσι η ιδέα της πρωτότυπης αυτής δημιουργίας ήταν δική της.
Ενημέρωση υπήρξε από το διαδίκτυο, ενώ ψάχνοντας ανακάλυψαν ότι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπάρχει τμήμα γεωπονίας, ιχθυολογίας και υδάτινου περιβάλλοντος και φοιτητές που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό. Στα πρώτα τους βήματα είχαν τη βοήθεια συνεργατών από το Πανεπιστήμιο, σε θέματα τεχνογνωσίας.

Από τα εδώδιμα σαλιγκάρια, η εκτροφή είναι δυνατή και οικονομικά κερδοφόρα για τον κρητικό κοχλιό. Το συγκεκριμένο είδος είναι ερμαφρόδιτο και υποχρεωτικά ετερογονιμοποιούμενο. Η περίοδος αναπαραγωγής του στη Μεσόγειο, λαμβάνει χώρα την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα το είδος αυτό έχει μια περίοδο αναπαραγωγής και το φθινόπωρο.
Η όλη διαδικασία για τον Θανάση και τη σύζυγό του, ξεκίνησε τον Αύγουστο και βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Περιμένουν την πρώτη τους παραγωγή την άνοιξη. Ήδη υπάρχει ζήτηση για διάθεση σε Κρήτη και Κύπρο, ενώ ο κύριος στόχος τους είναι η αγορά του εξωτερικού. Για την εξαγωγή τους είναι απαραίτητη η δημιουργία θαλάμων αναπαραγωγής και απαιτείται μεγαλύτερη έκταση εγκαταστάσεων, καθώς και βελτίωση της τεχνογνωσίας εκτροφής τους. Το πρόβλημα όμως με το θέμα αυτό, είναι ότι στην Ελλάδα οι σχετικοί οργανισμοί δεν πιστοποιούν ακόμα το σαλιγκάρι ως βιολογικό προϊόν.

Προς το παρόν εξάγονται κονσερβοποιημένα και όχι νωπά, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση είναι μεγάλη από πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, με πρώτη τη Γαλλία, όπου τα σαλιγκάρια -σύμφωνα με το έθιμο- είναι και χριστουγεννιάτικο φαγητό. Το 2010 αναμένεται απόφαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που θα απαγορεύει γενικά τη διακομιδή ντόπιων σαλιγκαριών, αφού οι φυσικοί πληθυσμοί έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της ανεξέλεγκτης συλλογής και της εντατικοποίησης της γεωργικής παραγωγής με τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα, με αντικείμενο την εμπορία και μεταποίηση νωπών σαλιγκαριών. Μονάδες εκτροφής υπάρχουν στην Κοζάνη, τη Λάρισα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Το πρόγραμμα για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων είναι επιδοτούμενο σύμφωνα με τον αναπτυξιακό νόμο για το 50% του κόστους της επένδυσης, το οποίο για ένα στρέμμα ανέρχεται στις 25.000 ευρώ περίπου.
Το κόστος της εκτροφής τους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό. Τρέφονται με σιτηρέσιο, ένα χαρμάνι από επιλεγμένες βιολογικές τροφές, όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, μαρμαρόσκονη για το ασβέστιο και διάφορες βιταμίνες, σύμφωνα με τις υποδείξεις ειδικών.
Αυτή τη στιγμή στη λιανική πώληση ένα κιλό σαλιγκαριών πωλείται 8 με 9 ευρώ, ενώ στη χονδρική 3 με 4 ευρώ.
Για τον Θανάση και την Αναστασία, δεν αποτελεί ακόμα μια κερδοφόρα επιχείρηση, με την έννοια ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο από αυτή, εφόσον βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο. Είναι όμως αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι θα πάει πολύ καλά. Χρειάζεται ενδιαφέρον, φροντίδα, αρκετός από τον προσωπικό τους χρόνο και βασική πρακτική γνώση, που αποκτάται με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
Η θερμιδική αξία των σαλιγκαριών είναι μεγαλύτερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου, νατρίου, σεληνίου, αμινοξέων, βιταμινών και ασβεστίου, ειδικά σε περιόδους νηστείας. Παρέχουν στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο άνθρωπος δε μπορεί να τα συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του.
Σε πολλές περιπτώσεις τα σαλιγκάρια έχουν χρησιμοποιηθεί στη φαρμακευτική επιστήμη για την παρασκευή θεραπευτικών προϊόντων και καλλυντικών. Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ωφέλιμα για τους πόνους του στομάχου, τις αιμορραγίες, την υδρωπικία και την κήλη. Κατά το μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως στοματικές διαταραχές, βρογχίτιδα, φυματίωση, πληγές, σκορβούτο κ.ά..
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, τα σαλιγκάρια διαθέτουν χημικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πρόβλεψη και την έγκαιρη διάγνωση μεταστάσεων σε περιπτώσεις καρκίνου όπως του μαστού, των ωοθηκών, του οισοφάγου, του εντέρου και του προστάτη.
Τα ανόργανα στοιχεία και τα ιχνοστοιχεία που διαθέτουν, παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση, έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, βοηθούν στην πρόληψη αλλεργιών, κατάθλιψης και άλλων ασθενειών του νευρικού συστήματος, προστατεύουν από καρδιοπάθειες και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων της Κρήτης και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, συσχετίστηκαν με τη συχνή κατανάλωση σαλιγκαριών (εκτός από το ελαιόλαδο), ενώ το κρέας τους αποτελεί μια λιχουδιά για τους γευσιγνώστες.
Δέσποινα Κοτζιαπαναγιώτου
Αρθρο Εφημερίδας “Λαος Του Αλμυρου” Δεκεμβριος 2009

Advertisements

Posted January 7, 2012 by bmplefour in Greek Company

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: