Η Proton Bank έκανε μήνυση στον Λαυρεντιάδη.   Leave a comment

Η Proton Bank έκανε μήνυση στον Λαυρεντιάδη.

03/02/2012

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=441436&h1=true

«Εμπνευστής κι οργανωτής του σχεδίου οικονομικής αφαίμαξης της Proton, ύψους 321 εκατ. ευρώ, ήταν ο μηνυόμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο οποίος τοποθέτησε τους δικούς του ανθρώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην ανώτατη επιτροπή πιστοδοτήσεων της Proton. O κ. Λαυρεντιάδης προκάλεσε με πρόθεση στα μηνυόμενα μέλη του Δ.Σ της Proton τη απόφαση να προχωρήσουν σε δανειοδότηση των εταιρειών του Ομίλου Λαυρεντιάδη, διότι τους έπεισε ότι επρόκειτο να καταστεί ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα με ισχυρή διεθνή παρουσία και ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα μηνυόμενα μέλη της διοίκησης θα μπορούσαν να προσδοκούν πολύ υψηλά αξιώματα με υψηλότατες απολαβές και μεγάλη εξουσία…».

Αυτό αναφέρεται στη νέα μήνυση-καταπέλτη κατά του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που κατέθεσε προ μερικών ημερών η νέα διοίκηση της “Proton Bank”. Το συγκεκριμένο δικαστικό έγγραφο περιλαμβάνει νέα πλήρη ανάλυση των παράνομων δανειοδοτήσεων εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη από την Proton Bank με την χαρακτηριστική επισήμανση ότι υπήρχαν εταιρείες που λάμβαναν δάνεια από 250 μέχρι και 1200 (!)φορές μεγαλύτερα του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στην δεύτερη αυτή μήνυση το νέο διοικητικό συμβούλιο της Proton Bank παραθέτει νέα στοιχεία για την υπόθεση και κάνει αναφορές για «οργανωμένο σχέδιο πλουτισμού του ομίλου Λαυρεντιάδη σε βάρος της Proton, το οποίο συνέλαβε, οργάνωσε και κατεύθυνε κατά την εκτέλεση του ο ίδιος ο κ Λαυρεντιάδης».
Η μήνυση κατατέθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012 και, εκτός του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, στρέφεται και εναντίον άλλων 12 στελεχών της Proton Bank και των εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Στη μήνυση ορίζεται το ποσό των απωλειών της τράπεζας λόγω της παράνομης δραστηριότητας του κ. Λαυρεντιάδη στα 321 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι «στη συνείδηση του κόσμου η Proton έμεινε ως ένα πιστωτικό ίδρυμα που έθεσε σε ανυπολόγιστο κίνδυνο τις αποταμιεύσεις των καταθετών και εν τέλει ολόκληρου του πιστωτικού συστήματος με το να χαρίζει χρήματα σε μία ομάδα ημετέρων οι οποίοι με το πρόσχημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της λήψης δανείων προς ενίσχυση της λυμαινόταν τα χρήματα των καταθετών…». Ο κ. Λαυρεντιάδης χαρακτηρίζεται «ο ενορχηστρωτής όλης της μεθόδευσης σε βάρος της τράπεζας».

Σημαντικό τμήμα της μήνυσης αποτελεί και η ανάλυση της πιστοδοτικής επέκτασης της Proton Bank. Όπως τονίζεται «η φρενήρης αυτή επέκταση δε συντελέστηκε στο πλαίσιο μίας έστω εντελώς αδικαιολόγητης προσπάθειας ν΄ αυξηθούν τα κέρδη της Proton, αλλά αποτελούσε το μέσο για την καταλήστευση των κεφαλαίων της Proton προκειμένου να προσποριστεί τ’ αντίστοιχα οφέλη ο όμιλος Λαυρεντιάδη. Με απλά λόγια οι πιστώσεις που χορηγούσε η Proton συνιστούσαν στην ουσία καλά ενορχηστρωμένες μεταφορές κεφαλαίων από την τράπεζα κατά κύριο λόγο προς τις εταιρείες που αποτελούσαν τον όμιλο Λ. Λαυρεντιάδη και τους ιδιοκτήτες τους».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά την περίοδο από 31 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι 31 Μαρτίου 2011 παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία τα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 70,7%, δηλαδή κατά 806.979.000 ευρώ. Ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων εταιρειών του ομίλου Λαυρεντιάδη σημειώνεται εκείνη της First Aid Care που είχε μετοχικό κεφάλαιο 130.000 ευρώ κι έλαβε δάνειο 54.000.000 ευρώ (415 φορές πολλαπλάσιο του μετοχικού της κεφαλαίου). Η εταιρεία Novo Atreus που είχε μετοχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 ευρώ, έλαβε δάνειο 72.000.000 ευρώ (δηλαδή 1200 φορές πολλαπλάσια του μετοχικού κεφαλαίου) . Ενδεικτική είναι ακόμη η περίπτωση της εταιρείας ΜΑΚ συμφερόντων Λαυρεντιάδη που κι αυτή είχε μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ κι έλαβε δάνειο 70.000.000 ευρώ (1.167 φορές μεγαλύτερο)!

Εντύπωση προκαλεί και η αναφορά στην προσπάθεια του κ. Λαυρεντιάδη να αποδυναμώσει τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς της τράπεζας. Για αυτό το λόγο, όπως τονίζεται, σειρά στελεχών στις αρμόδιες υπηρεσίες παύθηκαν ξαφνικά, ενώ σε κρίσιμο πόστο τοποθετήθηκε μια υπάλληλος -είναι ανάμεσα στους μηνυόμενους- η οποία «στερείτο γνώσεων βασικών τραπεζικών θεμάτων».

23/01/2012

4444


http://kourdistoportocali.com/articles/9403.htm

Τον λαβύρινθο των εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη µε κολλητούς «αχυρανθρώπους», οι οποίοι χρηµατοδοτήθηκαν µε εκατοµµύρια ευρώ από την πολύπαθη Proton Βank (701 εκατ. ευρώ), αποκαλύπτει «Το Βήµα». Το σχεδιάγραµµα που δηµοσιεύεται σήµερα, µε τις εταιρείες στις οποίες δόθηκαν εκατοµµύρια ώστε ένα µέρος από αυτά να διαβιβαστεί σε προσωπικούς λογαριασµούς του επιχειρηµατία στην Ελβετία και αλλού, αποτελεί µέρος της πολυσέλιδης δικογραφίας. Ωστόσο την περασµένη εβδοµάδα ο Λ. Λαυρεντιάδης εξασφάλισε ακόµη µία, την έκτη κατά σειρά, προθεσµία προκειµένου να δώσει εξηγήσεις για τα σοβαρά αδικήµατα για τα οποία κατηγορείται (απάτη, υπεξαίρεση, ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος και εγκληµατική οργάνωση), παρ’ ότι δεν τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει στην προηγούµενη εµφάνισή του στον εισαγγελέα κ. Ι. ∆ραγάτση, ο οποίος ερευνά την υπόθεση. Είχε υποσχεθεί τότε ότι την εβδοµάδα που πέρασε θα επέστρεφε τα 200 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 701 εκατ. ευρώ µε τα οποία έχουν δανειοδοτηθεί οι εταιρείες του. Τώρα υπόσχεται έναρξη συνοµιλιών µε την τράπεζα Νέα Proton προκειµένου, όπως ισχυρίζεται, να επιστρέψει το 100% των δανείων!

|||||||| Ο δρόμος του χρήματος

Στο φως έρχονται και τα υποµνήµατα δύο προσώπων-«κλειδιά» που εµφανίζονται ως δικαιούχοι εταιρειών του Λ. Λαυρεντιάδη, ενώ ταυτόχρονα εµπλέκονται και στη διακίνηση των 70 εκατ. ευρώ που κατέληξαν σε προσωπικούς λογαριασµούς του επιχειρηµατία. Πρόκειται για τους Ηλ. Μακρή και Κ. Μούτσο . Ο τελευταίος επεχείρησε, πριν από λίγες εβδοµάδες, να διοχετεύσει ποσό άλλων 5 εκατ. ευρώ στην Ελβετία.

«Το Βήµα» αποκαλύπτει σήµερα και τα παραστατικά που αποδεικνύουν πώς έφθασαν στη χώρα µας τα 51 εκατ. ευρώ µέσω Γερµανίας (Φραγκφούρτη) και Deutsche Bank!

Στα γραφεία του εισαγγελέα βρίσκονται πλέον και τα έγγραφα από την Κύπρο που αποδεικνύουν ότι εταιρεία που µεταβιβάστηκε για 5.000 ευρώ αξίζει εκατοµµύρια, και µάλιστα χρηµατοδοτήθηκε από την τράπεζα του κ. Λαυρεντιάδη µε ποσό τουλάχιστον 79 εκατ. ευρώ!

|||||||| Οι εξηγήσεις του κ. Μακρή

Στο «µικροσκόπιο» της Εισαγγελίας Οικονοµικού Εγκλήµατος βρίσκεται ο πρώην λογιστής Ηλίας Μακρής, ο οποίος έχει κληθεί ως ύποπτος κακουργηµάτων. Από το ιστορικό της υπόθεσης εµφανίζεται, στην κυριολεξία, από το πουθενά να συµµετέχει στη διαχείριση αστρονοµικών ποσών, αλλά και στη διοχέτευση εκατοµµυρίων ευρώ σε προσωπικούς λογαριασµούς… Παρ’ ότι ο ίδιος στο έγγραφο υπόµνηµά του παραδέχεται ότι από το 2001 αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα υγείας, εµφανίζεται το 2010 να διαχειρίζεται ως διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Γερολυµάτος Animal Health δάνειο ύψους 41 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος αρνείται πάντως ότι το δάνειο αυτό «εντάσσεται στο σχέδιο εξαπάτησης των εποπτικών αρχών και της Proton», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Η σχέση του µε τον Λ. Λαυρεντιάδη υποστηρίζει ότι άρχισε όταν εκείνος ήταν εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας Νεοχηµική: «Μου ζητήθηκε από τον Κ. Λαυρεντιάδη», λέει, «να αναλάβω ως διευθύνων σύµβουλος τη διοίκηση της εταιρείας Γερολυµάτος, η οποία δραστηριοποιούνταν στον χώρο εµπορίας και διανοµής κτηνιατρικών φαρµακευτικών προϊόντων… Αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόταση θεωρώντας ότι µπορούσα να βοηθήσω στην οικονοµική εξέλιξη της εταιρείας… Αποχώρησα τον Νοέµβριο του 2010, καθώς επιδεινώθηκε δραµατικά η υγεία της συζύγου µου».

Ισχυρίζεται επίσης ότι οι όροι του δανείου (28 και 13 εκατ. ευρώ) ήταν σύµφωνοι µε τους όρους της τραπεζικής συναλλακτικής πρακτικής, και υποστηρίζει ότι «δεν ήταν ένα τυχαίο παρένθετο πρόσωπο».

Ο Ηλίας Μακρής πάντως, όπως αποκαλύπτεται από τη δικογραφία, συµµετέχει ως απλό µέλος στο ∆Σ και άλλης εταιρείας, που δανειοδοτήθηκε µε εκατοµµύρια ευρώ από την τράπεζα. Με τους Χαρ. Καραµούζη και Γ. Γεωργάρα εµφανίζεται στη σύνθεση της υπεράκτιας Sapphire Lamda Caπtal SA. Oπως αποκάλυψε «Το Βήµα», µέσω της συγκεκριµένης εταιρείας ο Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται να έστειλε σε προσωπικό του λογαριασµό 54 εκατ. ευρώ, γεγονός που του προσάπτει νέα κατηγορία για νέα υπεξαίρεση! Ωστόσο ο ύποπτος δεν αποκάλυψε στον εισαγγελέα τίποτε για την υπόθεση, παρ’ ότι, όπως λένε οι πληροφορίες, πιέστηκε πολύ προκειµένου να «σπάσει».

|||||||| Αγνοια δηλώνει και ο κ. Μούτσος

Ο στενός συνεργάτης του επιχειρηµατία Κ. Μούτσος µε το υπόµνηµά του στον εισαγγελέα δηλώνει επίσης άγνοια για την… ταµπακέρα. Λέει ότι γνώρισε τον Λ. Λαυρεντιάδη το 2002, προσελήφθη στη συνέχεια στη Νεοχηµική και µεταπήδησε στο Καρλάιλ Γκρουπ, όταν η Νεοχηµική µεταβιβάστηκε στην αµερικανική εταιρεία. Το 2009 ωστόσο, λόγω διαφωνίας του, όπως λέει, αποχώρησε από τον αµερικανικό όµιλο και στη συνέχεια ασχολήθηκε ως σύµβουλος στο υπουργείο Τουρισµού, για πέντε µήνες, µετά τον Μάρτιο του 2009… Στη συνέχεια διηγείται ότι εξέλαβε ως επαγγελµατική ευκαιρία την ανάληψη της διεύθυνσης της εταιρείας ELFE. Επίσης, ότι υπέγραψε µέσω της κυπριακής εταιρείας Fineglino την εξαγορά του 100% του εταιρικού κεφαλαίου της άλλης εταιρείας, η οποία ελέγχει µέσω των θυγατρικών της Golden Lamda Caπtal και Sapphire Lamda το 100% του κεφαλαίου της ELFE!.. Για την εξαγορά των εταιρειών ελήφθη δάνειο ύψους 19,5 εκατ. ευρώ από την Proton. Η πρόταση συνεργασίας της άλλης κυπριακής Fineglino µε την ELFE, επίσης δανειοδοτήθηκε µε το ποσό των 73,5 εκατ. ευρώ, πάντα από την παθούσα τράπεζα. Ο επιχειρηµατίας παραδέχεται, τέλος, ότι το 2010 εξεδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της ELFE η οικογένεια Κυριακίδη, η άλλη επιχειρηµατική οικογένεια που συνεργαζόταν στενά µε τον Λ. Λαυρεντιάδη. Ο Μιχάλης Κυριακίδης ήταν σύµβουλος του Λ. Λαυρεντιάδη και ο γιος του Γ. Κυριακίδης εξαγόρασε τη Fineglino.


ΕΓΓΡΑΦΑ-ΦΩΤΙΑ

Η συνδροµή της Κύπρου

Εγγραφα-φωτιά περιέχει η συνδροµή από τις κυπριακές αρχές, που αποδεικνύουν πώς ο ίδιος ο επιχειρηµατίας κίνησε τη διαδικασία υποδοχής στους προσωπικούς του λογαριασµούς του ποσού των 70 εκατ. ευρώ, µε το οποίο είχε δανειοδοτήσει η τράπεζά του εταιρείες που ανήκαν σε τρίτους. Ετσι στις 20 Σεπτεµβρίου 2010 ο Γ. Γεωργάρας, στενός του συνεργάτης, δίνει εντολή να σταλούν τα 70 εκατ. ευρώ, τα οποία λαµβάνει ως δάνειο στον προσωπικό λογαριασµό του επιχειρηµατία. Στη συνέχεια το ποσό µεταβιβάζεται στη New Private Bank στην Ελβετία. Ακολούθως το ποσό µεταφέρεται στην Deutsche Bank για λογαριασµό της υπεράκτιας Wegelin and Co. Το συγκλονιστικό είναι ότι όλα αυτά γίνονται αυθηµερόν, µε τη σύσταση «πρέπει να γίνει σήµερα» της επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Τράπεζας Proton, κυρίας Σµαράγδας Λιαρµακοπούλου.

ΒΗΜΑ

4444

18/01/2012

4444

http://olympia.gr/2012/01/18/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CE%BF-%CE%BB%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%AD/#more-119858

H Blackrock έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας την έκθεσή της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Όπως φαίνεται βρήκε “λαυράκια” αφού οι επισφάλειες των ελληνικών τραπεζών δεν μπορεί να τις εξυπηρετήσει ούτε ο Τσακ Νόρις!
Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης που προσπαθεί εδώ και λίγους μήνες να “κλείσει” άρον άρον την υπόθεση της Proton, φέρεται να είναι διατεθιμένος να επιστρέψει όλα τα “θαλασσοδάνεια” που έδωσε σε εταιρείες κολλητών, φίλων αλλά και στον δικό του όμιλο.
Σήμερα, δικηγόρος του πήγε μια βόλτα από τα γραφεία της νέας διοίκησης της Proton (το ΔΣ της νέας PROTON έχει κάνει αγωγή στον Λαυρεντιάδη εδώ και λίγες εβδομάδες χαρακτηρίζοντάς τον ως «ηγετική φυσιογνωμία μίας ομάδας που είχε εγκληματική δράση»).
Έτσι, ο συνήγορος του Λαυρεντιάδη φάνηκε διατεθιμένος να συμφωνήσει άμεσα στην επιστροφή του συνόλου των επισφαλών δανείων που αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ, αφού ο πελάτης του βλέπει τον κλοιό της δικαιοσύνης να σφίγγει ολοένα και πιο πολύ.
Ε, όλο και κάποιο τηλέφωνο θα έχει πέσει για να τελειώνει αυτή η υπόθεση, αφού η έκθεση της Blackrock, φαίνεται πως καίει πολλούς και πρέπει να κλείσουν όλα άμεσα…
Να θυμίσουμε ότι σήμερα λήγει μια ακόμα προθεσμία – η 4η κατά σειρά –  που έχειο λάβει από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τα αδικήματα με βάση τα οποία ελέγχεται ο ίδιος και ακόμη 31 πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος.
Δεν είναι τυχαίο που ο επιχειρηματίας ζητούσε συνεχώς νέες προθεσμίες, μέχρι να διαρρεύσει η έκθεση της Blackrock και έπειτα να πάει στη νέα διοίκηση και να πληρώσει “όσο όσο” για να κλείσει την υπόθεση…

12/01/2012

Πολλοί από εσάς θα είχατε αναρωτηθεί γιατί δεν είχα βάλει μέχρι τώρα φωτογραφίες του Λαυρεντιάδη. Εγώ είμαι διαφορετικός. Τώρα θα βάλω.

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

12/01/2012
http://www.capital.gr/News.asp?id=1378295

Σε μήνυση που υπέβαλε η νέα ηγεσία της ιδιωτικής τράπεζας αναφέρεται ότι “ο κ. Λαυρεντιάδης έστησε έναν μηχανισμό, μέσω του οποίου πέτυχε την έγκριση πιστοδοτήσεων υπέρογκου ύψους σε επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τον ίδιον, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του σε βάρος όχι μόνον της παλαιάς Proton, αλλά και της σημερινής Νέας Τράπεζας ως διαδόχου της”.

“Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα εκ των υστέρων ιδίως κατά της διάρκεια του έτους 2010 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Proton παρέσχε χρηματοδοτήσεις σε νεοσυσταθείσες, εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό κυρίως την εξαγορά κλάδων και θυγατρικών εταιρειών συμφερόντων του κ Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Elfe με κοινό χαρακτηριστικό τις εσπευσμένες και συνοπτικές και παρεκκλίνουσες από τις εσωτερικά προβλεπόμενες διαδικασίες της Τράπεζας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω δανειοδοτήσεις λάμβαναν χώρα σε εταιρείες που είχαν ιδρυθεί κατά την ίδια μέρα ή μόλις λίγες ημέρες πριν και δεν παρουσίαζαν, φυσικά, ουδεμία επιχειρηματική δραστηριότητα”.

Με απλά λόγια, η νέα διοίκηση της Proton αποδίδει στον κ. Λαυρεντιάδη σχέδιο, με το οποίο κατάφερνε να εξασφαλίζει δανειοδότηση εκτός ορίων από εταιρείες που “κατασκευάστηκαν” με τη συνεργασία προσώπων που εργάζονταν στις δικές του επιχειρήσεις, εξαπατώντας όχι μόνο τους μετόχους της τράπεζας, αλλά και τις εποπτικές αρχές.

4444

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=170728

Σε μήνυση που υπέβαλε η νέα ηγεσία της ιδιωτικής τράπεζας αναφέρεται ότι “ο κ. Λαυρεντιάδης έστησε έναν μηχανισμό, μέσω του οποίου πέτυχε την έγκριση πιστοδοτήσεων υπέρογκου ύψους σε επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα συνδέονταν με τον ίδιον, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα του σε βάρος όχι μόνον της παλαιάς Proton, αλλά και της σημερινής Νέας Τράπεζας ως διαδόχου της”.

“Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα εκ των υστέρων ιδίως κατά της διάρκεια του έτους 2010 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2011, η Proton παρέσχε χρηματοδοτήσεις σε νεοσυσταθείσες, εγχώριες ή υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό κυρίως την εξαγορά κλάδων και θυγατρικών εταιρειών συμφερόντων του κ Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Elfe με κοινό χαρακτηριστικό τις εσπευσμένες και συνοπτικές και παρεκκλίνουσες από τις εσωτερικά προβλεπόμενες διαδικασίες της Τράπεζας. Σε πολλές περιπτώσεις οι εν λόγω δανειοδοτήσεις λάμβαναν χώρα σε εταιρείες που είχαν ιδρυθεί κατά την ίδια μέρα ή μόλις λίγες ημέρες πριν και δεν παρουσίαζαν, φυσικά, ουδεμία επιχειρηματική δραστηριότητα”.

Με απλά λόγια, η νέα διοίκηση της Proton αποδίδει στον κ. Λαυρεντιάδη σχέδιο, με το οποίο κατάφερνε να εξασφαλίζει δανειοδότηση εκτός ορίων από εταιρείες που “κατασκευάστηκαν” με τη συνεργασία προσώπων που εργάζονταν στις δικές του επιχειρήσεις, εξαπατώντας όχι μόνο τους μετόχους της τράπεζας, αλλά και τις εποπτικές αρχές.

Στη μήνυση, ο κ. Λαυρεντιάδης κατηγορείται ότι “διέπραξε απάτη σε βαθμό κακουργήματος, αφού παραπλάνησε τους λοιπούς μετόχους της Τράπεζας και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αποκρύπτοντάς τους βασικά στοιχεία των χορηγούμενων χρηματοδοτήσεων, τα οποία, υπό κανονικές συνθήκες, θα οδηγούσαν στην μη χρηματοδότηση ή στη διαφορετική αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου”.

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση της Proton, διεκδικώντας αποζημίωση 200 εκατ.ευρώ λόγω της περιουσιακής βλάβης που υπέστη η τράπεζα, επισημαίνεται ότι “καταλυτικό ρόλο στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου έπαιξε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ο οποίος, με τη σύμπραξη των συμβούλων, συνεργατών του και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων, παρενέβη στην διαδικασία έγκρισης πιστοδοτήσεων μέσω της αντικατάστασης των μέχρι τότε στελεχών της Proton με πρόσωπα εμπιστοσύνης του, τα οποία ήταν σε κάποιες περιπτώσεις, πρώην στελέχη των εταιρειών του”.

Πώς παραπλανήθηκαν οι μέτοχοι της τράπεζας

Η ηγετική ομάδα που ανέλαβε την Proton μετά τη διοίκηση Λαυρεντιάδη ανασυνθέτει βήμα – βήμα τις παρεμβάσεις του πρώην μεγαλομετόχου της τράπεζας προκειμένου να μην αποκαλύπτονται οι παράνομες συναλλαγές του.

“Η Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης παρόλο που διέθετε επικαιροποιημένο κανονισμό και έξι υπαλλήλους και κατά τα έτη 2008 και 2009 είχε διενεργήσει ελέγχους στις Διευθύνσεις Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής και Private Banking με αντικειμενικότητα και ορθή απεικόνιση του πιστωτικού κινδύνου, αποδυναμώθηκε επίσης σημαντικά με τις αλλαγές και τις μετακινήσεις των στελεχών που έγιναν από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του έργου της και την ανεπαρκή αξιολόγηση του πιστωτικού κινδύνου. Έτσι, η Διεύθυνση Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, παρά το σημαντικό μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και την περαιτέρω αλματώδη μεγέθυνση του, δεν εντάχθηκε στο ελεγκτικό έργο της”.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι “πέραν κάθε αμφισβήτησης και αμφιβολίας όλοι οι νυν μηνυμένοι ενώθηκαν με κοινό σκοπό και με κοινή εγκληματική δράση για να διαπράξουν, τόσο σε βάρος της νυν σε εκκαθάριση Τράπεζας Proton, όσον και σε βάρος της Τράπεζας μας, πράξεις μεταξύ άλλων απάτης κι απιστίας”, ενώ ο κ. Λαυρεντιάδης χαρακτηρίζεται ως η “ηγετική φυσιογνωμία αυτής της ομάδας και αυτός που εξ υπαρχής διηύθυνε την οργάνωση αυτή”.
4444
http://www.capital.gr/news.asp?id=1375573

Του Παναγιώτη Στάθη

Σχεδόν 200 εκατομμύρια ζητεί να επιστρέψει στην Proton Bank o επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης για να κερδίσει το ακαταδίωκτο που του παρέχει ο νόμος σχετικά με την έρευνα σε βάρος του και σε βάρος 30 ακόμα προσώπων, τα οποία κλήθηκαν ως ύποπτα διάπραξης κακουργήματος από τον εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο επιχειρηματίας ζήτησε σήμερα και πήρε νέα προθεσμία από τον εισαγγελέα για τις 18 Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσει στην επιστροφή του ιλιγγιώδους αυτού ποσού που θα είναι τμήμα από τα 700 εκατομμύρια ευρώ που ελήφθησαν ως δάνεια από την τράπεζα και τα οποία χαρακτηρίζονται από τον εισαγγελέα «επισφαλή».

Ήδη ο επιχειρηματίας έχει επιστρέψει ένα ποσό 51 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία δε θα διωχθεί, ενώ η πρόθεσή του να επιστρέψει κι άλλα χρήματα είναι απολύτως ενδεικτική των στοιχείων που έχει συλλέξει ο εισαγγελέας Δραγάτσης.

Μάλιστα ήδη ο Νέα PROTON BANK υιοθετώντας ουσιαστικά το σκεπτικό της πρότασης Δραγάτση για την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του κ.Λαυρεντιάδη υπέβαλλε αυτοτελή μήνυση σε βάρος του επιχειρηματία και ζήτησε να συσχετιστεί με τη δικογραφία που χειρίζεται ο εισαγγελέας δηλώνοντας μάλιστα πώς παρίσταται ως πολιτική αγωγή. Εχουν υποβληθεί και δε και ασφαλιστικά μέτρα.

Τα 31 πρόσωπα αυτά (μεταξύ των οποίων και ο κ. Λαυρεντιάδης) κλήθηκαν ως ύποπτοι για αδικήματα όπως αυτά της «εγκληματικής οργάνωσης», «απάτης σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών δημοσίου» και «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» τα οποία σχετίζονται με τις καταγγελλόμενες ως ιδιαίτερα επισφαλείς δανειοδοτήσεις της τράπεζας σε «εταιρίες που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα» με τον όμιλο επιχειρήσεων του γνωστού επιχειρηματία. Τα δάνεια αυτά που φέρονται να φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ δόθηκαν την περίοδο που ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, το 2010. Ήδη πάντως με εντολή του εισαγγελέα έχουν δεσμευθεί όλες οι μετοχές που κατέχουν , οι θυρίδες και οι λογαριασμοί του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και των 30 ακόμα προσώπων, η οποία εκτελέστηκε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Συνολικά είχαν κληθεί 31 πρόσωπα που είναι μέλη του ΔΣ, της επιτροπής πιστοδοτήσεων της τράπεζας καθώς και πρόσωπα που φέρονται να εισέπραξαν τα συγκεκριμένα δάνεια Οι 30 έχουν δώσει ήδη έγγραφες εξηγήσεις στον εισαγγελέα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: