ΝΑΤΟ. NATO.   Leave a comment

ΝΑΤΟ. NATO.

14/12/2011

4444

4444

Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε στις 4 Απριλίου 1949.
Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε 04/04/1949.

4444

4444

Η σημαία του ΝΑΤΟ – μια πυξίδα σε κύκλο πάνω σε γαλάζιο φόντο.
Η πυξίδα υπονοεί την κοινή πορεία και την εξασφάλιση της ειρήνης μέσω συνεργασίας, ενώ ο κύκλος την ομόνοια και το γαλάζιο χρώμα τον Ατλαντικό Ωκεανό.

4444

4444

Νοrth Αtlantic Τreaty Οrganizatiοn (ελληνικά: Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κατά λέξη Οργανισμός Συνθήκης Βορείου Ατλαντικού). 

Είτε χρησιμοποιώ ελληνικούς χαρακτήρες είτε αγγλικούς, η λέξη δεν έχει καμία διαφορά. Γράφετε το ίδιο. Αυτό είναι σημαντικό αν ψάχνεις να το βρεις.

4444

4444

Η δημιουργία του ΝΑΤΟ ήταν μια σωστή κίνηση, στο πλαίσιο της Στρατηγικής σκέψης της εποχής.
Τρία σημαντικά γεγονότα συνέβαιναν και εξελίσσονταν την ίδια χρονική περίοδο, εξίσου σημαντικά.
Το σχέδιο Μάρσαλ, το τέλος του Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου με νίκη των Δυτικών δυνάμεων και το τέλος του αποκλεισμού του Δυτικού Βερολίνου.

Το σχέδιο Μάρσαλ γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1947 σε ένα λόγο του Στρατηγού Τζορτζ Μάρσαλ στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Μπήκε σε ισχύ με την υπογραφή του Πρόεδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν στις 3 Απριλίου 1948.

25 – 28 Αυγούστου του 1949 έγινε η τελευταία μάχη του Ελληνικού Εμφυλίου στο Γράμμο (Άρχισε 31/3/1946, δεύτερο αντάρτικο). Ο Στάλιν έκανε ένα μοιραίο λάθος με την Γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος. Αντίθετα η επιλογή του Τσόρτσιλ να επιλέξει κυριαρχία στην Ελλάδα, αποδείχτηκε σωστή. (Είναι άσκηση για πολύ προχωρημένους).

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

Ο αποκλεισμός του Δυτικού Βερολίνου άρχισε από τους Σοβιετικούς 24/06/1948. Η Αμερική αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας δεκάδες αεροπλάνα με τρόφιμα και ότι άλλο χρειαζόταν ο πληθυσμός. Δεν αρκεί πλέον να αποκλείσεις κάποιον στο έδαφος, πρέπει να τον αποκλείσεις και στον Αέρα. Η Σοβιετική Στρατηγική σκέψη φάνηκε το 1948, τεχνολογικά και οικονομικά απαρχαιωμένη. Ο αποκλεισμός έληξε 12/05/1949. Πάνω από 200.000 πτήσεις αεροπλάνων την περίοδο του αποκλεισμού.

4444

4444

Η δημιουργία του ΝΑΤΟ έδωσε στην Αμερική μια σιγουριά. Η Αμερική μετά το 1945 δεν ήταν μίζερη. Πρόσφερε απλόχερα βοήθεια. Αυτή η βοήθεια βέβαια γύρισε πίσω στην Αμερική πολλαπλάσια. Είναι η οικονομική αρχή, της χρήσιμης βοήθειας για όλους.

Σε τέτοια επίπεδα δεν μπορείς να σταθείς χωρίς Στρατηγική Σκέψη και βαθιά γνώση ανάλυσης.
Το 1948 οι Σοβιετικοί δεν απέκλεισαν τον αέρα και έχασαν. Τον 21ο αιώνα τα σύνορα έχουν παει στο διάστημα.

Το 1949 κυκλοφόρησε και το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ  “1984”.
Η δομή της Αμερικής ήταν τελείως διαφορετική από αυτή της Σοβιετικής Ένωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η διαχείριση της Ατομικής Ελευθερίας. Στον δυτικό κόσμο μπορούσες να ταξιδέψεις, στην Σοβιετική Ένωση όχι.
Υπήρχε σαφής ιδεολογικός διαχωρισμός. Αυτό το βλέπουμε πάνω από όλα στο πρακτικό επίπεδο. Το να πάει κάποιος στην Σοβιετική Ένωση ήταν πάντα ποιο εύκολο από το να έρθει κάποιος από την Σοβιετική Ένωση στην Δύση.

Η ίδρυση του ΝΑΤΟ έδωσε ποιο σαφή μορφή στην αντιπαράθεση. Δημιούργησε σημεία λήψης αποφάσεων.

Ένα από τα ποιο σημαντικά βήματα των Κινέζων Κομουνιστών, είναι η απελευθέρωση στους Κινέζους να ταξιδέψουν ή να έχουν πρόσβαση σε αρκετά πεδία δυτικής σκέψης. Αυτή η κίνηση τους δίνει μεγαλύτερη Ελευθερία κινήσεων. Σπάει απωθημένα.

Η Ελλάδα και η Τουρκία μπήκαν στο ΝΑΤΟ στις 18/02/1952. Το Ερώτημα είναι, γιατί η Τουρκία δεν μπήκε ποιο μπροστά;  Καταλύτης δηλαδή, ήταν η Ελλάδα. Αν ο Στάλιν είχε και την Ελλάδα, το σενάριο που θα παιζόταν θα ήταν πολύ διαφορετικό. Το 1944 τα Σοβιετικά στρατεύματα είχαν φτάσει στα σύνορα της Ελλάδος.

The Greece – Turkey Protocol.
London, 22nd October, 1951.
Εγώ δε θα υπέγραφα κανένα πρωτόκολλο που δεν ορίζει με σαφήνεια τα σύνορα. Αυτά τα πρωτόκολλα είναι για τα παιδάκια. Τα παιχνίδια εξουσίας είναι σκληρά και δεν παίζονται στα πρωτόκολλα. Τα πρωτόκολλα της ΕΣΣΔ ισχύουν ακόμα; Τα πρωτόκολλα της Ναζιστικής Γερμανίας ισχύουν ακόμα; Τα πρωτοκόλλα πάντα έχουν σχέση με το σύστημα αναφοράς. Αλλάζεις σύστημα και όλα αλλάζουν. Να ενημερώσω του Ρωμαίους και τα πρωτόκολλα τους, ότι οι Εβραίοι έφτιαξαν κράτος ξανά στην Ιουδαία το 1948.

4444

4444

Ο Ψυχρός πόλεμος ξεκίνησε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που σε έναν λόγο που εκφώνησε στις 5 Φεβρουαρίου του 1946 στο κολέγιο του Γουεστμίνστερ στο Φούλτον,  μίλησε για το “Σιδηρούν Παραπέτασμα” που έχει ρίξει η Σοβιετική Ένωση από την Βαλτική μέχρι την Αδριατική.

Ο Βέλγος Υπ. Εξ.  Πολ Ανρί Σπάακ είναι ο πρώτος που υπογράφει το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. 04/04/1949

Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, ΗΠΑ.

Στις 12/03/1966 η Γαλλία αποχωρεί από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με απόφαση του Πρόεδρου Σαρλ Ντε Γκολ και η έδρα του φεύγει από το Παρίσι και πάει στις Βρυξέλλες.

4444

4444

Ο Σαρλ Ντε Γκολ έκανε κάτι που μέχρι τότε δε το έκανε κανένας. Εγγυήθηκε τα σύνορα της Ελλάδος. Οι Γάλλοι εγγυούνται τα σύνορα της Ελλάδος, αλλά δε κάνουν μπίζνες με την Ελλάδα. Αυτό ποτέ δε μπόρεσα να το καταλάβω. Όταν εννοώ μπίζνες δεν εννοώ να πουλάς στρατιωτικό εξοπλισμό. Εννοώ μπίζνες κανονικές. Τουρισμός, Ορυκτά, Αγροτική παράγωγη, Ενέργεια κλπ. Το Ισραήλ πρέπει να αποφύγει το παράδειγμα της Γαλλίας και να κάνει πραγματικές μπίζνες. Τι νόημα έχει να υποστηρίζεις ενεργά μια χώρα και να μην κάνεις μπίζνες μαζί της; Όταν μάλιστα και οι πολίτες σε θεωρούν πολύ καλό φίλο. Παράλογο. Μάλλον δεν γνωρίζεται και πολλά από οικονομία και στρατηγικές σχέσεις. Καμία άλλη εξήγηση δε στέκει δομικά.

Μέχρι στις 27 Φεβρουαρίου 1994 το ΝΑΤΟ δεν είχε κάνει καμία στρατιωτική επέμβαση στην Ευρώπη.
Η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε, χωρίς να γίνει κάποιο πολεμικό συμβάν μεγάλης κλίμακας. Η ΕΣΣΔ διαλύθηκε το 1991.

Η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία δείχνει και την αδυναμία του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν κατάφερε να περιορίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ευτυχώς για αυτούς, οι νεοέλληνες πολιτικοί ήταν μαλακες και εθελόδουλοι και η Σοβιετική Ένωση ηλίθια. Έχει μεγάλη πλάκα όταν βλέπεις όλους αυτούς με τα πτυχία και τους παχυλούς μισθούς να σου μιλούν για στρατηγική. Εγώ το διασκεδάζω πάντως. Ξέρω φυσικά ότι λένε μπούρδες. Όλα μπορούν να αλλάξουν με βάση το κάθε σύστημα αναφοράς, πολύ γρήγορα. Το σύστημα αναφοράς προσδιορίζει το «πλάτος» του χρόνου.

Να πω στην πιστή μου αναγνώστρια, ότι όταν κινείσαι σε τόσο ψηλά επίπεδα σκέψης, δεν χρειάζεται να ξέρεις και τόσο καλά αγγλικά, αν δε τα έχεις μάθει. Μπορούν να σου δώσουν μεταφραστή. Αυτό που μετρά, είναι το πόσο θέλουν να κερδίσουν αυτοί που ενδιαφέρονται.

4444

4444

Ο Γκρομικο ήξερε τέλεια αγγλικά, αλλά πάντα επικοινωνούσε μέσω μεταφραστή.

4444

4444

Η Σοβιετική Ένωση έφτιαξε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας (επίσημα Συνθήκη της Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας), στις 14/05/1955. Αφορμή στάθηκε η ένταξη της Δυτικής Γερμανίας το 1954 στο ΝΑΤΟ.

4444

4444

Το 2009 η Γαλλία επιστρέφει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

4444

4444

Μετά το 1991 και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, τέθηκε ένα ερώτημα για το ρόλο του ΝΑΤΟ.
Αυτό το ερώτημα εντάθηκε μετά το 2000, μια και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειχνε ότι ήθελε μεγαλύτερο αυτόνομο ρόλο.
Το 2011 η Αμερική στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, άφησε το προβάδισμα στην Γαλλία και στην Αγγλία.
Η επιχείρηση της Λιβύης έληξε υπέρ του ΝΑΤΟ και φυσικά χωρίς τη βοήθεια του ΝΑΤΟ δε θα γινόταν ποτέ.

Η επιχείρηση της Λιβύης το 2011, έδωσε στο ΝΑΤΟ μια πρόσθετη ιδιότητα. Μπορεί να επεμβαίνει στην Μεσόγειο. Δηλαδή εκτός από την Ευρώπη και στην Αφρική. Τουλάχιστον στις χώρες που βρέχονται από την Μεσόγειο θάλασσα.
Δεν είναι τυχαίο που η Σύριοι που αντιμάχονται τον Ασαντ και το καθεστώς του, ζητούν βοήθεια από την Αμερική και το ΝΑΤΟ, στα πρότυπα της Λιβυκής εξέγερσης.

Στη Συρία το αίμα εξακολουθεί να ρέει. Αυτό σημαίνει ότι το κίνημα αντίστασης στον Bashar al-Assad είναι σοβαρό και όχι κάτι εφήμερο. Όπως γράφει και ένα γκράφιτι: το αίμα κυλά εκδίκηση ζητά.

4444

4444

**** 4444 **** 8888 ********

*-*-*-*    Προτάσεις επιστημονικής Φαντασίας. Στο χωρ ο του μη Λογικού.

Όσες φορές χρησιμοποίησα το ΝΑΤΟ, υπήρχε αποτελεσματικότητα 100%. Έκλεισαν μερικοί ιστορικοί λογαριασμοί.
Δεν ταυτίζονται οι δικες μας χρήσεις με τις χρήσεις των άλλων.

Advertisements

Posted January 14, 2012 by bmplefour in USA - NATO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: