Over 5 000 Dead People in Syria: Αρχιζει και παιρνει σχημα η εξεγερση.   Leave a comment

Over 5 000 Dead People in Syria: Αρχιζει και παιρνει σχημα η εξεγερση.

19/03/2012

Τα δικτακτορικα καθεστωτα, είναι καθεστώτα της μιας αρχής. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι αν βγάλεις από την “μέση” τον δικτάτορα, τότε το καθεστώς διαλύεται στην χειρότερη περίπτωση ή αλλάζει σε μια ποιο μέτρια περίπτωση.
Αν λοιπόν το καθεστώς στην Συρία είναι δικτατορικό, έχει γίνει η διάγνωση, τότε υπάρχουν πολλές δράσεις.
Μέχρι και πύραυλο μπορείς να ρίξεις.
Αφού μπορείς να κάνεις τα πάντα, άντε να σε δω!!!!

07/03/2012

4444

4444

Η Homs στα χέρια των δυναμεων του Bashar al-Assad.
Η πόλη έπεσε στα χέρια του, χωρίς να έχουμε του 30.000 νεκρούς που προκάλεσε ο πατέρας του.

Μπορεί η Homs να έπεσε στα χέρια του Bashar al-Assad, αλλά η κατάσταση έχει γίνει ποιο περίπλοκη.
Η απόφαση που έχουν λάβει όσοι υποστηρίζουν τους αντιμαχόμενους του Bashar al-Assad, είναι ξεκάθαρη: βοήθεια σε όσους αντιστέκονται.
Αν η διεθνής κοινότητα δώσει βοήθεια στους αντιστασιακούς, ο Bashar al-Assad, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Το ζήτημα είναι, μια πόλη της Συρίας, να γίνει ανεξάρτητη από το καθεστώς.

Έλευθερος Συριακός Στρατός. Καινούρια ονόματα.

Ρωσία, Κίνα, Ιράν, στηρίζουν τον Bashar al Assad. Του παρέχουν πολλαπλή στήριξη. Οι αντιμαχόμενοι, αναγκαστικά, θα πρέπει να παρέχουν στήριξη στην άλλη πλευρά.
Το κλειδί είναι μια ανεξάρτητη πόλη.

4444
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/03/2012_431755

Η υπεύθυνη των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος διαπίστωσε ότι τα τμήματα της συριακής πόλης Χομς που επισκέφθηκε σήμερα ήταν «εντελώς κατεστραμμένα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της Αμάντα Πιτ.
Η κα. Εϊμος, της οποίας η επίσκεψη στο προάστιο Μπάμπα Αμρ διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, προσπάθησε να επισκεφθεί και τα μέρη της πόλης που ήλεγχαν οι εξεγερμένοι «δεν μπόρεσε όμως να το κάνει» για λόγους ασφαλείας, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας τον οποίο η κυρία Εϊμος συνάντησε στη Δαμασκό, της είχε ωστόσο «επιβεβαιώσει ότι θα μπορούσε να πάει όπου θέλει», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η Εϊμος και οι άνθρωποι που την συνόδευναν «ακούσαν πυροβολισμούς» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. «Είπε ότι τα μέρη της πόλης, που ειδαν ήταν εντελώς κατεστραμμένα και ότι η Χομς έμοιαζε με πόλη που ήταν εντελώς κλειστή για τον πληθυσμό» δήλωσε η Αμάντα Πιτ.
Η ίδια διευκρίνισε ότι η Εϊμος συνεχίζει τις επαφές της στη Συρία για να προσπαθήσει να «επιτύχει μια διευθέτηση που θα επιτρέψει μια παρατεταμένη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας».

4444
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/03/2012_431546

Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους χθες στις επαρχίες Ντεράα, Ιντλίμπ και Χομς, προπύργια των ένοπλων αντικαθεστωτικών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 ανθρώπους, ενώ ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είπε ότι ο λαός της χώρας του απέτρεψε ξένες «συνωμοσίες».

Η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων με στόχο να συντριβούν οι αντάρτες στη Ντεράα στο νότο, στην Ιντλίμπ στο βορρά καθώς και στην κεντρική επαρχία Χομς σημειώθηκε μια ημέρα πριν από την αναμενόμενη άφιξη της Βάλερι Έιμος, διευθύντριας ανθρωπιστικών υποθέσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στην Δαμασκό, ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση του Άσαντ να τερματίσει τη χρήση βίας και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ, συναντώμενος με την Άλα Αλεξαντρόφσαγια, την πρόεδρο της Επιτροπής Σύρο-ουκρανικής Φιλίας της Ουκρανικής βουλής, δήλωσε νωρίτερα χθες ότι «ο συριακός λαός με την επίγνωση και τη βούλησή του απέτρεψε τα ξένα σχέδια για την αποσταθεροποίηση της Συρίας», όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA.
Οι συριακές αρχές κατηγορούν «τρομοκρατικές συμμορίες», εξοπλισμένες από δυτικές και αραβικές χώρες, για την αναταραχή στη χώρα από τα μέσα του Μαρτίου του 2011.
Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 10 ανθρώπους, ανάμεσά τους ένα νεαρό κορίτσι, στο χωριό Χάρακ, κοντά στη Ντεράα, στα σύνορα με την Ιορδανία, είπαν ακτιβιστές. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το οποίο εδρεύει στη Βρετανία, το κορίτσι σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή.

Τουλάχιστον πέντε άνδρες του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν σε μάχες με μέλη του αντάρτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ).

Στην επαρχία Χομς, πυρά πυροβόλων εναντίον των συνοικιών Ραστάν, Χαλιντίγια και Καράμ αλ Ζάιτουν είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 μέλη της ίδιας οικογένειας, δήλωσε ο Όμαρ Χόμσι, σύρος ακτιβιστής στην περιοχή, στο Γερμανικό Πρακτορείο. Στην κεντρική επαρχία Χάμα στρατεύματα με την υποστήριξη αρμάτων μάχης πολιόρκησαν την περιοχή Τιμπέτ αλ Ιμάμ, ανέφεραν οι Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού, μια οργάνωση της αντιπολίτευσης.
Κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονταν στο μεταξύ να εισβάλουν σε πόλεις στην Ιντλίμπ για να εκδιώξουν τους αντάρτες που βρίσκονται σε αυτές, είπαν ακτιβιστές, με αποτέλεσμα «κάτοικοι να αρχίσουν να φεύγουν, ειδικά γυναικόπαιδα», όπως είπε ένας εξ αυτών, ο Ράμι Ιντλίμπι.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1432684

ΤΡΙΠΟΛΗ (AFP) – Ο ηγέτης της Λιβύης, Mustapha Abdel Jalil δήλωσε την Τετάρτη ότι θα υπερασπιστεί την εθνική ενότητα “με τη χρήσης βίας” εάν χρειαστεί, μετά την απόφαση ορισμένων ηγετών τοπικών φυλών και μιας πολιτικής παράταξης να ανακηρύξουν την αυτονομία μιας ανατολικής περιοχής.

“Δεν είμαστε προετοιμασμένοι να διαιρέσουμε τη Λιβύη”, δήλωσε ο Abdel Jalil, ενώ κάλεσε τους ηγέτες της ανατολικής περιοχής στην Κυρηναϊκή να επιστρέψουν στον διάλογο προειδοποιώντας τους ότι υπάρχουν στις τάξεις τους απομεινάρια από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

“Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν απομεινάρια από το καθεστώς Καντάφι που προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν και θα τους αποτρέψουμε ακόμα και με χρήση βίας”, δήλωσε στη τηλεοπτική εμφάνιση κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Μισράτα για τον εθνικό χάρτη.

Ορισμένοι ηγέτες φατριών και πολιτικών παρατάξεων στα –πλούσια σε πετρέλαιο– ανατολικά της χώρας προσπαθούν να πετύχουν ένα ημιαυτόνομο καθεστώς και έχουν προτείνει ένα ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

© Dow Jones Newswires

Πηγή:www.capital.gr

16/02/2012
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/02/2012_428285

Η εικόνα του συριακού στρατού να σφυροκοπά τη Χομς για να καταστείλει την εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι το ριμέικ μιας πραγματικά κακής ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε ο πατέρας του πριν από 30 χρόνια.
Την ιστορία τη διηγείται ο γνωστός δημοσιογράφος των Νιου Γιορκ Τάιμς Τόμας Φρίντμαν, ο οποίος τον Απρίλιο του 1982 είχε μόλις φτάσει στη Βηρυτό για λογαριασμό της εφημερίδας. Άκουσε τότε τρομακτικές ιστορίες για μια εξέγερση που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο στη Χάμα με πρωταγωνίστρια τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Συρίας. Κυκλοφορούσαν φήμες (τότε δεν υπήρχαν Διαδίκτυο ή κινητά τηλέφωνα) ότι ο τότε πρόεδρος Χάφεζ αλ Άσαντ είχε συντρίψει την εξέγερση βομβαρδίζοντας ολόκληρες γειτονιές της πόλης και ανατινάζοντας κτίρια, σε πολλά από τα οποία υπήρχαν άνθρωποι.
Ένα μήνα μετά, ο αμερικανός δημοσιογράφος πήρε βίζα για τη Συρία και επισκέφθηκε τη Χάμα. Το ίδιο το συριακό καθεστώς «ενθάρρυνε» τους Σύρους να περιηγηθούν στην πόλη και να προβληματιστούν γι’ αυτό που συνέβη.

Το θέαμα που αντίκρισε ο Φρίντμαν ήταν αποκρουστικό. Ολόκληρα κτιριακά συγκροτήματα είχαν ισοπεδωθεί και τα χαλάσματα είχαν μεταφερθεί σε χώρους στάθμευσης μεγέθους ποδοσφαιρικών γηπέδων. Αν κλωτσούσες το χώμα, πετάγονταν ρούχα, ένα βιβλίο, ένα παπούτσι. Η Διεθνής Αμνηστία υπολογίζει ότι έχασαν τη ζωή τους 20.000 άτομα.
Το δίδαγμα της Χάμα, γράφει ο Φρίντμαν, είναι ότι μπορείς να κάνεις ο,τιδήποτε για να παραμείνεις στην εξουσία.

Δεν αρκεί να νικήσεις τους αντιπάλους σου. Βομβαρδίζεις τα σπίτια τους και στη συνέχεια παρουσιάζεις τα χαλάσματα ώστε τα παιδιά των θυμάτων και τα παιδιά των παιδιών τους να μην ξεχάσουν ποτέ και να μη διανοηθούν καν να φανταστούν να αμφισβητήσουν ξανά την εξουσία σου.

Τριάντα χρόνια αργότερα, όμως, τα παιδιά εκείνων των παιδιών έχουν ξεχάσει. Έχασαν το φόβο τους. Αυτή τη φορά, όμως, δεν εξεγείρονται μόνο τα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Εξεγείρονται οι νέοι απ’ όλη τη Συρία.

Στη Μέση Ανατολή ζουν σήμερα πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι 15 ως 29 ετών, έναντι 67 εκατομμυρίων το 1990. Όλα όσα τους έχουν υποσχεθεί οι κυβερνήσεις τους από την άποψη της στέγης, των ευκαιριών για γάμο ή μιας ελεύθερης φωνής δεν έχουν υλοποιηθεί. Αυτό είναι που προκάλεσε τις τεράστιες εξεγέρσεις.

Όμως η Συρία δεν είναι Νορβηγία. Ο αγώνας για δημοκρατία δεν είναι το μόνο δράμα που εκτυλίσσεται εκεί.

Η μειοψηφία των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει το 12% του πληθυσμού, κυριαρχεί στην κυβέρνηση, τον στρατό και τις ένοπλες δυνάμεις. Οι Σουνίτες είναι το 75%, οι Χριστιανοί το 10% και οι Δρούζοι με τους Κούρδους είναι οι υπόλοιποι.

Ενώ η εξέγερση ξεκίνησε σε μια μη θρησκευτική και μη βίαιη βάση, μετά την καταστολή του καθεστώτος άλλαξε μορφή. Τώρα είναι δύσκολο να πει κανείς πού σταματούν οι δημοκρατικές προσδοκίες της εξέγερσης και αρχίζουν οι θρησκευτικές διαμάχες, δηλαδή η επιθυμία των Σουνιτών να εκδιώξουν τους Αλεβίτες.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι Αλεβίτες να συντάσσονται με τον Άσαντ, μαζί με μερικούς Σουνίτες που αποκόμισαν οφέλη από το καθεστώς του. Όλοι αυτοί βλέπουν το χάος στην Αίγυπτο και λένε: «Άσαντ ή χάος; Καλύτερα Άσαντ».

Όπως γράφει ο Φρίντμαν, είναι άγνωστο τι θα μπορούσε να πείσει τον Ασαντ να παραδώσει την εξουσία σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είναι αναγκαίο όμως να χάσει το καθεστώς δύο στηρίγματα. Το ένα είναι η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία. Τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να μη σταματήσουν να καταγγέλλουν αυτές τις χώρες επειδή στηρίζουν τη σφαγή (για τη γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών έτσι κι αλλιώς δεν νοιάζονται).
Το άλλο στήριγμα πρέπει να αφαιρεθεί από τους ίδιους τους Σύρους. Η αντιπολίτευση πρέπει να βρει έναν τρόπο να ενωθεί και να εγγυηθεί τον σεβασμό των συμφερόντων όλων των μειονοτήτων. Όσο η αντιπολίτευση παραμένει διχασμένη, τόσο ο Άσαντ θα ισχυροποιείται και οι Σύροι θα ευθυγραμμίζονται μαζί του φοβούμενοι το χάος.

4444
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/02/2012_428254

Δεκατέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερις άμαχοι, σκοτώθηκαν σήμερα από βομβαρδισμό των συριακών δυνάμεων στην επαρχία Χάμα, ένα από τα προπύργια του κινήματος αμφισβήτησης στην κεντρική Συρία, ανακοίνωσε μια μη κυβερνητική οργάνωση.
«Τουλάχιστον δέκα λιποτάκτες του στρατού, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί, και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος που βομβάρδισαν την περιοχή Καφρνμπούντα», στην περιοχή της Χάμα, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Βίντεο στο YouTube δείχνει τουλάχιστον οκτώ πτώματα, τα περισσότερα χωρίς πόδια, να κείτονται στο πάτωμα κτιρίου που μοιάζει με νοσοκομείο.
Εξάλλου στην επαρχία Χάμα τέσσερις στρατιώτες του τακτικού στρατού σκοτώθηκαν από λιποτάκτες που επιτέθηκαν σε οδόφραγμα στο δρόμο που συνδέει το Τίμπετ αλ Ιμάμ με το Σουράν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση.
Ισχυρές δυνάμεις του συριακού στρατού αναπτύχθηκαν σήμερα στη Ντεράα και τη Χάμα, προπύργια της αμφισβήτησης του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη Ντεράα, απ’ όπου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης στις 15 Μαρτίου του 2011, «ένας άμαχος σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του από τα πυρά των συριακών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους» και «τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις με ομάδα λιποτακτών», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι συριακές δυνάμεις συνέχισαν σήμερα ταυτοχρόνως να βομβαρδίζουν τη Χομς, στην κεντρική Συρία, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τις 4 Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια κατάπνιξης του κινήματος αμφισβήτησης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
«Σήμερα ελπίζουμε πλέον μόνον στο Θεό καθώς η διεθνής κοινότητα καθυστερεί πάρα πολύ να αντιδράσει», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ρουμάνες, οι οποίες έχουν παντρευτεί Σύρους και οι οποίες επαναπατρίστηκαν σήμερα.
Χιλιάδες Ρουμάνοι ζουν στη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Κριστιάν Ντιακονέσκου.
Έξι από αυτούς που θέλησαν να επαναπατριστούν εδώ και εβδομάδες στη χώρα τους έφτασαν σήμερα στο Βουκουρέστι, εκ των οποίων μερικές μητέρες με τα παιδιά τους.
Η Χομς «είναι μια απομονωμένη πόλη, δεν υπάρχει πλέον σχολείο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τίποτα από αυτά που συνηθίζονται σε μια χώρα», δήλωσε η Μιχαέλα Σάλολ, ο σύζυγος της οποίας παρέμεινε στη Συρία.
«Δεν έχουμε καθημερινή ζωή, μένουμε στο σπίτι και ακούμε τι συμβαίνει έξω. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο», προσέθεσε η Σάλολ, η οποία είναι αισθητικός και έχει εγκατασταθεί στη Συρία από 18 ετών.
Η Σάλολ σημείωσε ότι κατάφερε να φύγει από την πόλη «πάρα πολύ δύσκολα» και ότι «τα προβλήματα, τα οποία άρχισαν πριν από έντεκα μήνες, γίνονται όλο και πιο σοβαρά κάθε ημέρα που περνάει. Αυτό μετατρέπεται πραγματικά σε εμφύλιο πόλεμο», σημείωσε.
«Δεν το λέω για να κάνω πολιτική, αλλά ελπίζω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν, ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει για να ξαναρχίσουμε τη ζωή μας», προσέθεσε.
Λίγο πιο μακριά, μια άλλη Ρουμάνα που επαναπατρίστηκε αναφέρθηκε σε «έναν πόλεμο όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ» στην πόλη Χομς. «Υπάρχουν άρματα μάχης σε κάθε γωνιά του δρόμου», σημείωσε η γυναίκα αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί από φόβο για την οικογένειά της η οποία παρέμεινε στη Συρία.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 377 πολίτες, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Χομς από τις 3 Φεβρουαρίου και η πόλη είναι αποκομμένη από τον κόσμο.
Η Ρουμανία διατηρεί την πρεσβεία της ανοιχτή στη Συρία για να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες της στη χώρα.
Σύλληψη του δημοσιογράφου και ακτιβιστή Νταρουίς
Ο διευθυντής του Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία της Έκφρασης Μάζεν Νταρουίς συνελήφθη σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας στο γραφείο του στην συριακή πρωτεύουσα, δήλωσε αντιπολιτευόμενος που βρίσκεται στη Δαμασκό.
«Γύρω στις 14:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας εισέβαλαν στο Συριακό Κέντρο για τα Μέσα Ενημέρωσης στη Δαμασκό και συνέλαβαν τον Μάζεν Νταρουίς, τη γυναίκα του και έναν υπάλληλο», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Λουάι Χουσέιν.
«Αγνοούμε τις κατηγορίες που τον βαρύνουν», προσέθεσε.
Ο Νταρουίς δραστηριοποιείτο στην καταγραφή των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από τις συριακές δυνάμεις κατά την 11μηνη εξέγερση κατά του Άσαντ.
Ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής είχε συλληφθεί και πέρυσι μετά τη συμμετοχή του σε διαδήλωση με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.
Σε 18 ανέρχονται οι λιποτάκτες που σκοτώθηκαν στη Ντεράα
Παράλληλα ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη Συρία ανακοίνωσαν ότι οι λιποτάκτες των συριακών δυνάμεων που σκοτώθηκαν σήμερα κατά τις συγκρούσεις στην νότια επαρχία Ντεράα ανέρχονται σε 18.
Ο στρατός πραγματοποιεί μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην επαρχία αυτή, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ιορδανία, με κύριο στόχο την καταδίωξη των λιποτακτών, προσθέτει σε ανακοίνωσή της η αντιπολιτευόμενη Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, επικαλούμενη κατοίκους της επαρχίας.

4444
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/02/2012_428272

Η Ρωσία, η οποία έχει ζητήσει πολλές τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης για τη Συρία, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σήμερα, δεν θα υποστηρίξει ένα «άδικο» κείμενο, δήλωσε «καλά ενημερωμένη» πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.
«Το σχέδιο στη σημερινή του μορφή είναι άδικο και δεν λαμβάνει υπόψη τη θέση μας», δήλωσε η ανώνυμη αυτή πηγή.
Η Γενική Συνέλευση αναμένεται να αποφασίσει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη για ένα σχέδιο απόφασης, που καταδικάζει την καταστολή στη Συρία, μερικές ημέρες μετά το βέτο της Μόσχας και του Πεκίνου σε ένα παρόμοιο κείμενο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Μία από τις τροποποιήσεις που ζητεί η Ρωσία αφορά σε μια παράγραφο του σχεδίου, η οποία αναφέρεται στο σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου της 22ας Ιανουαρίου, δήλωσαν χθες διπλωμάτες. Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ θα παραχωρήσει τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρό του• η Μόσχα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος που θα επιβληθεί έξωθεν.
Μια άλλη τροποποίηση προβλέπει την ταυτόχρονη επιστροφή των συριακών στρατευμάτων στους στρατώνες τους με «τον τερματισμό των επιθέσεων από τις ένοπλες ομάδες» της αντιπολίτευσης. Η Μόσχα επιμένει να αναγνωριστεί το μέρος της ευθύνης που φέρει η αντιπολίτευση για τη βία στη Συρία.
Η Ρωσία θέλει επίσης να εγγραφεί στο κείμενο ότι η αντιπολίτευση πρέπει να «διαχωριστεί από τις ένοπλες ομάδες» και να σβηστεί ο κατάλογος με τις ωμότητες που διέπραξε η Δαμασκός κατά των πολιτών.
Την ίδια ώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε σήμερα ότι η Δαμασκός «θα πρέπει κατ’ αρχήν να σταματήσει να σκοτώνει τους πολίτες της» προτού προχωρήσει σε ένα δημοψήφισμα για το Σύνταγμα.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο Χάιντς Φίσερ, ο Μπαν σημείωσε απευθυνόμενος στους Σύρους: «Σταματήστε τη βία, σταματήστε την αιματοχυσία». Οι δυνάμεις καταστολής των συριακών δυνάμεων τα βάζουν «όχι μόνον με τους άνδρες, αλλά και με τις γυναίκες και τα παιδιά».
Εκτός από μια κατάπαυση του πυρός, η άλλη προτεραιότητα του ΟΗΕ είναι η ανθρωπιστική βοήθεια. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) προετοιμάζει «ένα σχέδιο πρόσβασης» στους άμαχους πληθυσμούς, σημείωσε ο Μπαν.
Το απόγευμα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα συναντήσει στη Βιένη τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να προσπαθήσει να αλλάξει κατεύθυνση στη θέση της Μόσχας, η οποία μέχρι σήμερα έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση καταδίκης της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Όσο πιο πολύ καιρό συζητούμε, τόσο πιο πολλοί άνθρωποι θα σκοτώνονται», σημείωσε ο Μπαν αναφερόμενος στην προοπτική ψηφίσματος σήμερα το βράδυ στη Γενική Συνέλευση της απόφασης για τη Συρία.

05/02/2012
http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4691700

Οι νεκροί… στη Συρία έχουν φτάσει πιθανόν τους 7.000 και οι υποστηρικτές των ανθρωπιστικών επεμβάσεων ρωτούν ευλόγως γιατί η Δύση δεν επεμβαίνει, όπως έκανε πέρυσι στη Λιβύη.

Όχι μόνον ο δικτάτορας της Λιβύης συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε με σχετικά λίγες δυτικές απώλειες, αλλά η εκστρατεία του ΝΑΤΟ δημιούργησε επίσης ένα προηγούμενο επιτυχούς ανθρωπιστικής επέμβασης.

Στα 63 χρόνια…… που έχουν περάσει από τότε που ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη σύμβαση για τις γενοκτονίες μετά το Ολοκαύτωμα, οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αποτύχει να προλάβουν τον θάνατο εκατομμυρίων, από την Μπιάφρα (φωτογραφία) και την Καμπότζη μέχρι τη Ρουάντα και το Νταρφούρ – όχι μόνον επειδή δεν είχαν την πολιτική βούληση να επέμβουν, αλλά και λόγω των ίδιων των προδιαγραφών που έχουν τεθεί για τη γενοκτονία. Βάζοντας τον πήχη της επέμβασης τόσο ψηλά – πρόδηλες αποδείξεις σαφούς πρόθεσης να εξοντωθεί μια εθνική, εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική ομάδα – η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει ένα ζήτημα: μέχρι να είναι σαφές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενοκτονία, είναι συχνά πολύ αργά για να τη σταματήσει.

Η χρήση…… περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος για να σταματήσουν φόνοι εγκεκριμένοι από ένα κράτος είναι πιο ρεαλιστική από το να περιμένει κανείς για αναντίρρητες αποδείξεις ότι πραγματοποιείται γενοκτονία. Δεν θα έχει αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά θα σώσει πολλές ζωές. Προωθεί επίσης την αυτοσυγκράτηση σε περιπτώσεις όπου η ανθρωπιστική επέμβαση είναι υψηλού κινδύνου ή χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις.
Ως η μοναδική στρατιωτική υπερδύναμη του κόσμου, οι ΗΠΑ θα βρίσκονται στο κέντρο πολλών μελλοντικών συζητήσεων για ανθρωπιστική δράση.
Αντί να ακολουθούμε αυστηρά την παλιά προδιαγραφή για επεμβάσεις μόνον αφού έχει αποδειχθεί πως συντελείται γενοκτονία, η νέα προδιαγραφή που κάνει την εμφάνισή της προβλέπει στοχευμένη και χαμηλού κινδύνου στρατιωτική δράση προτού οι φόνοι βγουν εκτός ελέγχου.

Η Συρία…… είναι μια δύσκολη περίπτωση. Το κύριο εμπόδιο για μια επέμβαση είναι η απουσία μιας βιώσιμης, με χαμηλές απώλειες στρατιωτικής λύσης.
Αντίθετα από τη Λιβύη, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού των παραλίων ζούσε υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, η αντιπολίτευση στον δικτατορικό πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ δεν έχει αποκτήσει τον έλεγχο κανενός μεγάλου πληθυσμιακού κέντρου.
Έτσι, μόνον η αεροπορική ισχύς πιθανόν δεν θα ήταν αρκετή εναντίον των πιστών του Ασαντ που είναι οχυρωμένοι στις πόλεις, ενώ μια μεγάλη χερσαία εκστρατεία είναι πιθανό να αντιμετώπιζε σκληρή και αιματηρή αντίσταση.

Αν μια μεγάλη περιοχή…… αποσπαστεί μαζικά από το καθεστώς, η διεθνής ανθρωπιστική επέμβαση θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμη. Εως τότε, δυστυχώς, η Συρία δεν μπορεί να γίνει μια άλλη Λιβύη. Μια εκστρατεία μαζικών φόνων βρίσκεται σε εξέλιξη εκεί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο μέσο για να τη σταματήσουμε χωρίς απαράδεκτα υψηλές απώλειες ζωών.

4444

Η Αίγυπτος δείχνει το δρόμο. Σωστά οι διαδηλωτές θέλουν οι στρατιωτικοί να παραδώσουν την εξουσία. Ο Μουμπαρακ δεν ήταν μόνος του. Ειχε συνεργους.
Η διαδικασία θα είναι μακρά.

4444

25/01/2011
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=459083&cid=5

Δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται από το πρωί στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, για να διαμαρτυρηθούν κατά της στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της εξέγερσης, η οποία ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Στρατός και δυνάμεις ασφαλείας έμειναν μακριά από την Ταχρίρ, θέατρο αιματηρών συγκρούσεων με τους διαδηλωτές τους τελευταίους δύο μήνες.

Τα αιτήματα για επίσπευση της μεταβίβασης της εξουσίας σε μη στρατιωτική κυβέρνηση και για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των αξιωματούχων που ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 846 διαδηλωτών, στη διάρκεια της εξέγερσης, αυξάνονται συνεχώς.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας όταν παραιτήθηκε ο Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.

Χθες, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία να προστατεύσει τους διαδηλωτές και να σεβαστεί το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

24/01/2012

http://fimotro.blogspot.com/2012/01/blog-post_3544.html

Μαχητές πιστοί στον τεθνεώτα πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι κατέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μπάνι Ουάλιντ, περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης, αφού επιτέθηκαν σε μαχητές πιστούς στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, είπε ένα από τους…επικεφαλής των μαχητών.

Οι πιστοί στον Καντάφι ένοπλοι ανέμιζαν πράσινα λάβαρα –σύμβολο πίστης στον συνταγματάρχη– στην πόλη. “Ελέγχουν την πόλη πλέον. Περιπλανιούνται στην πόλη”, είπε το στέλεχος των ένοπλων που είναι πιστοί στο νέο καθεστώς μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τουλάχιστον 4 μαχητές, που πρόσκεινται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο και 20 τραυματίστηκαν.

Κάτοικος της πόλης είπε ότι οι δύο πλευρές χρησιμοποίησαν βαρύ οπλισμό, περιλαμβανομένων αντιαρματικών 106 χιλιοστών.

‘Αλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι οι μάχες έχουν σταματήσει και οι μαχητές που πρόσκεινται στο προηγούμενο καθεστώς ελέγχουν το κέντρο της Μπάνι Ουάλιντ.

Η πόλη ήταν μια από τις τελευταίες που παραδόθηκαν στους εξεγερμένους και πολλοί από τους κατοίκους τους αντιτίθενται στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

Αξιωματούχος της πολεμικής αεροπορίας είπε ότι κινητοποιούνται μαχητικά για να σπεύσουν στην Μπάνι Ουάλιντ και στην Τρίπολη υπήρχαν ενδείξεις αύξησης των μέτρων ασφαλείας.

Σχόλιο: Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη που δείχνει ότι η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή.

4444
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_24/01/2012_469968

ΚΑΪΡΟ. Την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις ιστορικές εκλογές που ανέδειξαν τους ισλαμιστές ως πρώτη πολιτική δύναμη, πραγματοποίησε το -πρώτο ύστερα από έξι δεκαετίες- Κοινοβούλιο της Αιγύπτου, ένα χρόνο μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Τη συνεδρίαση εγκαινίασε ο Μαχμούντ αλ Σάκα, 81 ετών, μέλος του φιλελεύθερου κόμματος Ουάφντ, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου ως ο γηραιότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου.

Ο Αλ Σάκα κήρυξε την έναρξη των εργασιών με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 850 θυμάτων που σκοτώθηκαν στην εξέγερση εναντίον του Μουμπάρακ.

Κατόπιν τα μέλη του Κοινοβουλίου ορκίστηκαν πίστη στο έθνος και το Σύνταγμα ωστόσο ένας ισλαμιστής βουλευτής, ο Μαμντού Ισμαήλ, πρόσθεσε στον όρκο του τη φράση «όσο αυτοί δεν εναντιώνονται στους νόμους τους Θεού», με συνέπεια ο 81χρονος Αλ Σάκα να τον επαναφέρει στην τάξη και να τού ζητήσει να επαναλάβει τον όρκο χωρίς την προσθήκη της συγκεκριμένης φράσης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνεδρίασης, το Κοινοβούλιο εξέλεξε με 399 επί συνόλου 496, ως πρόεδρο του σώματος, τον Μοχάμεντ Σαάντ Ελ Κατάτνι, γενικό γραμματέα του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι) είναι ο μεγάλος νικητής των αιγυπτιακών εκλογών και η ανάδειξή τους σε πρώτη δύναμη στο Κοινοβούλιο σηματοδοτεί τεράστια αλλαγή σε σχέση με την εποχή Μουμπάρακ, όπου το Κοινοβούλιο απαρτιζόταν από μέλη του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην προέδρου, τα οποία ορκίζονταν πίστη στον ηγέτη τους και τα προσωπικά τους συμφέροντα.

Δεύτερη δύναμη στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο ανεδείχθη το θρησκευτικό κόμμα Νουρ των σκληροπυρηνικών σαλαφιστών.

Σημειωτέον, ότι οι στρατηγοί θα διατηρήσουν την εξουσία στην Αίγυπτο μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και έχουν δεσμευθεί ότι θα παραδώσουν την εξουσία. Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι φοβούνται ότι ο στρατός θα επιχειρήσει να ανακτήσει, παρασκηνιακά, την επιρροή του.

Παρότι οι ισλαμιστές κυριαρχούν στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο δεν είναι σαφές αν θα σχηματίσουν ένα ενιαίο μπλοκ το οποίο θα έχει σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση του Συντάγματος, επιλέγοντας τα 100 μέλη της αρμόδιας επιτροπής η οποία θα επιφορτιστεί με την κατάρτισή του.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν δηλώσει ότι σε αυτή τη διαδικασία θα ακουστούν όλες οι φωνές, διαβεβαιώνοντας ότι προτίθενται να συνεργαστούν με όλες τις πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Τη στιγμή που άρχιζε η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο, νέοι που συμμετείχαν στην εξέγερση για την ανατροπή του Μουμπάρακ, διαδήλωσαν ειρηνικά με αίτημα να μην ξεχαστούν οι νεκροί της εξέγερσης. «Δεν αμφισβητούμε τη λαϊκή εντολή του Κοινοβουλίου, θα πρέπει ωστόσο να τιμήσει τα δικαιώματα των νεκρών και των τραυματιών της εξέγερσης. Φοβούμαστε ότι τα πολιτικά κόμματα μπορεί να επικεντρωθούν στο να εξασφαλίσουν πολιτικά κέρδη και να αγνοήσουν τη νεολαία», τόνισε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Φαχμί, που διαδήλωνε έξω από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με άλλους διαδηλωτές, «αυτό το Κοινοβούλιο είναι φιάσκο». «Πώς μπορούμε να έχουμε νέο Κοινοβούλιο ενώ έχουμε παλιό Σύνταγμα;» διερωτάτο ο ακτιβιστής Ρασά Αντέλ, τασσόμενος υπέρ της άμεσης εκχώρησης της εξουσίας στον λαό.

Σχόλιο: Αυτή είναι σίγουρα μια θετική εξέλιξη. Όχι μόνο για την Αίγυπτο, αλλά για όλη την περιοχή.
Η Μέση Ανατολή αλλάζει και παίρνει καινούρια σχήματα.

23/01/2012

4444

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/01/2012_423763

Η Συρία θα αγοράσει 36 στρατιωτικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, μετά τη σύναψη σχετικής συμφωνίας ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων, γράφει σήμερα η εφημερίδα Kommersant.
Η συμφωνία θα εξοπλίσει την πολεμική αεροπορία της Συρίας με τα ρωσικά αεροσκάφη Yakovlev Yak-130–ένα αεριωθούμενο που χρησιμοποιείται κυρίως για την εκπαίδευση πιλότων, αλλά μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε στόχους στο έδαφος, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο Ρουσλάν Πουχόφ, επικεφαλής του εδρεύοντος στη Μόσχα Κέντρου για την Ανάλυση Στρατηγικών και Τεχνολογιών, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ότι η συμφωνία είναι «σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία των ρώσων ηγετών και των εμπόρων όπλων».
Οι παραδόσεις θα αρχίσουν μόλις η Δαμασκό καταβάλει προκαταβολή, γράφει η Kommersant.

Η Ρωσία έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού στη Συρία, παρά τις εκκλήσεις από δυτικές χώρες για τον περιορισμό των παραδόσεων καθώς ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ κατά καιρούς έχει διατάξει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να πυροβολούν κατά των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων από τη Μόσχα στη Συρία είναι νόμιμες και δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
«Κάνουμε συναλλαγές με τη Συρία μόνο πραγμάτων που δεν απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο», τόνισε.

4444
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_23/01/2012_423730

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ντούμα, κοντά στην συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, για να παρευρεθούν στην κηδεία 12 πολιτών που σκοτώθηκαν την αυγή και το Σαββατοκύριακο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία των 12 μαρτύρων που σκοτώθηκαν την αυγή και το Σάββατο και την Κυριακή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που παρευρέθηκαν στην κηδεία αυτή στη Ντούμα είναι «ο πιο υψηλός από την έναρξη της επανάστασης» κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καταλήγει.
Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής το θάνατο 136 ανθρώπων και από τις δύο πλευρές στη Συρία, δηλαδή της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής τους.
«Έχουμε αναφέρει 136 περιπτώσεις θανάτων (…) και σε αυτές περιλαμβάνονται και οι δύο πλευρές, η αντιπολίτευση και η κυβέρνηση, και περιλαμβάνονται οι πρόσφατες εκρήξεις» που σημειώθηκαν από την άφιξη των παρατηρητών στη χώρα, δήλωσε ο Σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ αλ Ντάμπι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.

Ο αλ Ντάμπι σημείωσε επίσης ότι η βία στη Συρία «μειώθηκε σταδιακά» μετά την άφιξη των παρατηρητών στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο αλ Ντάμπι υπογράμμισε εξάλλου ότι όλος ο στρατιωτικός μηχανισμός αποσύρθηκε από τις συριακές πόλεις κατά τη διάρκεια της παραμονής των παρατηρητών στη Συρία.

«Το καθήκον μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Αραβικού Συνδέσμου (…)», σημείωσε.
Ο ίδιος εξήρε εξάλλου την αποστολή για τη δουλειά της, υπογραμμίζοντας ότι δεν έκανε λάθη, παρά τις επικρίσεις των ακτιβιστών της συριακής αντιπολίτευσης, οι οποίοι κατηγορούν την αποστολή των παρατηρητών ότι ευνοεί την κυβέρνηση.

22/01/2012

4444

4444

21/01/2012

Η Συρία δεν είναι Λιβύη. Διαφορετική κατάσταση.

Αν αυτοί που πεθαίνουν από το καθεστώς του Άσαντ, σταματήσουν να το κάνουν, η Ξένη βοήθεια θα θεωρηθεί εισβολή σε κυρίαρχο κράτος και οι Σύμμαχοι της Συρίας θα έχουν κάθε δικαίωμα να εμπλακούν.
Οι απλοί πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν. Το δικό τους αίμα χύνεται.

21/01/2012

http://www.newpost.gr/post/100306/%CE%A3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1%3a-%CE%9D%CE%B5%CE%BA%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BB%CE%B9%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B5%CF%82/

Εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με λιποτάκτες του στρατού στην πόλη Μάαρετ αλ Νούμαν, στην κεντρική Συρία, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Τέσσερις αξιωματικοί και πέντε στρατιώτες του συριακού στρατού σκοτώθηκαν σήμερα από τους λιποτάκτες στη διάρκεια συγκρούσεων κοντά σε ένα οδόφραγμα του στρατού στη Μάαρετ αλ Νούμαν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμντέλ Ραχμάν, επικαλούμενος έναν αξιωματικό που έχει αυτομολήσει.

Στις συγκρούσεις σκοτώθηκε επίσης και ένας λιποτάκτης, πρόσθεσε.

Η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011, έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο περισσότερων από 5.400 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολλοί στρατιώτες έχουν αυτομολήσει από τον στρατό και έχουν συνταχθεί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει στις τάξεις του 40.000 άνδρες.

Στο μεταξύ η ακτιβίστρια Σούχεϊρ αλ Ατάσι, πρόσωπο κλειδί της αντιπολίτευσης της Συρίας, έφυγε από τη χώρα, όπως μετέδωσε σήμερα ο ενημερωτικός ιστότοπος Mediapart.

“Έφυγα από τη Συρία, από τη μυστικότητα, έπειτα από αίτημα των επαναστατών”, δήλωσε η Ατάσι σε συνέντευξή της στον Mediapart.

“Δεν έφυγα από τη Συρία εξαιτίας του κινδύνου”, πρόσθεσε η ακτιβίστρια υπογραμμίζοντας ότι “απειλούν τη ζωή μου ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου (2011) και κινδυνεύω από τις 25 Απριλίου (2011)”.

“Τώρα βρισκόμαστε σε ένα άλλο επίπεδο, ένα άλλο στάδιο της επανάστασης. Εμείς οι ακτιβιστές έχουμε υποχρέωση να κάνουμε τη δουλειά μας”, επεσήμανε η Ατάσι εξηγώντας το νέο ρόλο που έχει αναλάβει στο εξωτερικό.

“Στο εξωτερικό μπορώ να έχω ελευθερία κινήσεων ώστε να επιτύχει αυτό το νέο στάδιο”, υπογράμμισε.

Έπειτα από επτά μήνες που κρυβόταν, στη διάρκεια των οποίων ενημέρωνε συχνά τα μέσα ενημέρωσης για τις επιθέσεις των συριακών δυνάμεων ασφαλείας μέσω της σελίδας της στο Facebook και το λογαρισμό της στο twitter, η Ατάσι έφυγε από τη Συρία στα τέλη Νοεμβρίου.

“Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία”, σύμφωνα με την Καρολίν Ντονατί, τη δημοσιογράφο που της πήρε συνέντευξη για τον Mediapart.

20/01/2012

http://strategyreports.wordpress.com/2012/01/14/%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%AF/#more-26918

Με διαδικασίες βγαλμένες από το «εγχειρίδιο εισβολής» τηςΛιβύης κινούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Συρίας.

Αυτή τη φορά, όμως, η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας αλλά και οι διαρκώς τεταμένες σχέσεις με την Τεχεράνη δημιουργούν μια ισορροπία τρόμου, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.

Στο εσωτερικό της Συρίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν εντοπίσει, όπως όλα δείχνουν, τους βασικούς συνομιλητές τους, οι οποίοι θα λειτουργήσουν σαν πέμπτη φάλαγγα για την ανατροπή του καθεστώτος και την ανάληψη της εξουσίας στη μετά Άσαντ εποχή.

Ρόλο-κλειδί στην επιχείρηση αυτή παίζει ήδη η οργάνωση Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας (SNC), τα στελέχη της οποίας είχαν σειρά επαφών με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους. Το SNC υπόσχεται άμεση διακοπή των σχέσεων με την Τεχεράνη αλλά και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ενώ εμμέσως πλην σαφώς κάνει λόγο για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Συρίας απέναντι στο Ισραήλ.
Το SNC συστάθηκε με διαδικασίες-εξπρές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Αυγούστου του 2011 και σύντομα προσπάθησε να παρουσιαστεί σαν εξόριστη κυβέρνηση της Συρίας.

Τα μέλη του συνθέτουν ένα συνονθύλευμα παλαιών αξιωματούχων του καθεστώτος Άσαντ και μικρών κουρδικών ομάδων, ενώ στηρίζονται και από την οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας. Φυσικά, δεν ήταν τυχαίο ότι η μοναδική χώρα που έσπευσε να αναγνωρίσει το SNC με την ιδιότητα της εξόριστης κυβέρνησης ήταν η Λιβύη αμέσως μετά την ανατροπή του Καντάφι.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας συνδέεται οργανικά με το λεγόμενο Ελεύθερο Στρατό της Συρίας (FSA), ο οποίος δημιουργήθηκε από αξιωματικούς του στρατού που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, σύντομα, όμως, φάνηκε να συνδέεται πολύ περισσότερο με δυνάμεις εκτός της Συρίας, παρά με τους διαδηλωτές που έδιναν τη ζωή τους ενάντια στο καθεστώς.

Συγκεκριμένα, στις 29 Νοεμβρίου υπήρξαν πληροφορίες ότι τουλάχιστον 600 μισθοφόροι από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό της Λιβύης εισήλθαν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις του FSA. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που προετοίμασαν το έδαφος για τις νατοϊκές επιδρομές, λειτουργώντας σαν παραστρατιωτικός βραχίονας του Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης.
Ο FSA, όμως, φαίνεται ότι αυτή τη φορά λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας απευθείας από το Κατάρ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ισραηλινού ηλεκτρονικού περιοδικού DEBKAfile, το Κατάρ στρατολογεί «μικρές στρατιωτικές ομάδες ταχείας επέμβασης για τον FSA, γεγονός που του επιτρέπει να δημιουργήσει τις πρώτες ταξιαρχίες σε στρατιωτικές βάσεις επί τουρκικού εδάφους». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η επιχείρηση έχει και την οικονομική στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, ενώ στους μισθοφόρους που στρατολογούνται περιλαμβάνονται και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων από το Ιράκ. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται από άλλες πηγές, ενώ κατά πάσα πιθανότητα απηχούν περισσότερο την ανησυχία του Τελ Αβίβ για την εμπλοκή της Άγκυρας και αραβικών καθεστώτων. Παρ’ όλα αυτά, οι αναφορές σε εμπλοκή του Κατάρ και άλλων φιλοαμερικανικών καθεστώτων στα σχέδια ανατροπής του προέδρου της Συρίας πληθαίνουν καθημερινά.
Η τελευταία σχετική νύξη έγινε από τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας, σερ Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος πρακτικά έδωσε το «πράσινο φως» για την εμπλοκή του Κατάρ.

«Μετά την επιτυχία της Λιβύης, το μοντέλο της εξωτερικής μας πολιτικής πρέπει να στηρίζεται στην ενσωμάτωση στις επιχειρήσεις μας δυνάμεων από το Κατάρ, τα Εμιράτα και την Ιορδανία», δήλωσε ο αποκαλούμενος «ανώτατος στρατιώτης» του Ηνωμένου Βασιλείου.

Άγκυρα σε σχήμα πολιορκητικού κριού.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα σενάρια εξωτερικής στρατιωτικής επέμβασης φαίνεται ότι έχουν ως κοινό παρονομαστή τη χρήση τουρκικού εδάφους. Αυτά περιλαμβάνουν καταρχάς τη σιωπηρή φιλοξενία και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας αλλά και του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, η οποία θεωρείται ήδη δεδομένη, αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις εντός της Συρίας. Ανάμεσα στα πιθανότερα σενάρια περιλαμβάνεται η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, η οποία πρακτικά θα επιτρέπει τον ανεφοδιασμό και την προστασία των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Ακόμη, εξετάζεται η δημιουργία ενός «διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ο οποίος και πάλι θα ξεκινά από το έδαφος της Τουρκίας, ενώ ως τελική λύση προτείνεται η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Η τελευταία αυτή επιλογή, όπως έχει διδάξει και η περίπτωση της Λιβύης αλλά και τόσων άλλων «ανθρωπιστικών επεμβάσεων», ισοδυναμεί με την επίσημη έναρξη του πολέμου.
Όπως αποκάλυψε η έγκριτη επιθεώρηση διπλωματίας Foreign Policy, τα σενάρια αυτά έχουν ήδη συνταχθεί με κάθε τεχνική λεπτομέρεια από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) των Ηνωμένων Πολιτειών. Την επιχειρησιακή οργάνωση ανέλαβε προσωπικά ο επικεφαλής του ΣΕΑ, Στιβ Σίμον, σε συνεργασία με ανώτατους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Πενταγώνου αλλά και του υπουργείου Οικονομικών. Η διαρροή των συγκεκριμένων σχεδίων φαίνεται να επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν πως οι ΗΠΑ είναι πλέον σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να ξεκινήσουν οι ίδιες –ή να στηρίξουν μέσω αραβικών καθεστώτων– την άμεση ανατροπή του Άσαντ. Να σημειωθεί ότι σχεδόν πανομοιότυπες προτάσεις για τη δημιουργία περιοχών ασφαλείας και ζωνών απαγόρευσης πτήσεων παρουσίασε πρόσφατα το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας. Στην πραγματικότητα, τα συγκεκριμένα κείμενα συντάχθηκαν από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών και Επικοινωνίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Αουσάμα Μοναχέντ – μέχρι πρότινος διευθυντής του αγγλόφωνου δορυφορικού δικτύου Barada TV, που χρηματοδοτούνταν από την αμερικανική κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας διοχετεύονται απροκάλυπτα πλέον στις φιλοαμερικανικές αντικαθεστωτικές δυνάμεις της Συρίας προκειμένου να παρουσιαστούν σαν αίτημα των πολιτών για άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης από ξένες χώρες.

Οι αστάθμητοι παράγοντες.

Η μέχρι στιγμής απροθυμία των ΗΠΑ να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια άμεσης ανατροπής του Άσαντ αποδίδονταν συχνά στο γεγονός ότι το διάδοχο καθεστώς ενδέχεται να ήταν ακόμη σκληρότερο απέναντι στις δυτικές κυβερνήσεις.

Καθώς, όμως, σταδιακά δημιουργούνται στο εσωτερικό της Συρίας δυνάμεις που θα μπορούσαν να αποδεχτούν τις εξωτερικές παρεμβάσεις, τα σχέδια της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και του Παρισιού, φαίνεται ότι σκοντάφτουν πλέον μόνο στις αντιδράσεις της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν.

Η απόφαση της Μόσχας να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα προς τη μεγάλη παρτίδα διπλωματικού και στρατιωτικού πόκερ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ακόμη κι αν η Ουάσιγκτον πιστεύει πως η Ρωσία «μπλοφάρει» και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις για χάρη της Συρίας, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να παίρνει πλέον αψήφιστα τις αντιδράσεις του Κρεμλίνου. Πολύ περισσότερο που αυτές συνοδεύονται από την οικονομική διπλωματία του Πεκίνου.

Πολύ πιο σύνθετη είναι η θέση και η στάση της Τεχεράνης, η οποία εντέλει αποτελεί το βασικό αποδέκτη των επιθετικών σχεδίων της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Όπως σωστά παρατηρούσαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα Αμερικανοί αναλυτές, ενδεχόμενη ανατροπή του Άσαντ και αντικατάστασή του από φιλοδυτικές δυνάμεις θα διασπάσει το λεγόμενο τόξο Τεχεράνης – Δαμασκού και τις προεκτάσεις του στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Πέρα από την προφανή γεωγραφική διάσπαση, οι δυνάμεις αυτές κινδυνεύουν να χάσουν και ένα σημαντικό εκπρόσωπό τους απέναντι στον αραβικό κόσμο – ρόλο που δεν μπορεί να διαδραματίσει από μόνο του το Ιράν. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από τις δυνάμεις του λεγόμενου «τόξου» –με εξαίρεση τη Χεζμπολάχ, που παραμένει πιστή στο καθεστώς Άσαντ– φαίνεται ότι εξετάζουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας.

Η Χαμάς ήδη καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος εναντίον των διαδηλωτών, ενώ ακόμη και η Τεχεράνη επιχείρησε να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, υπήρξαν επαφές με μέλη της Επιτροπής Εθνικού Συντονισμού (NCC), η οποία απορρίπτει το ενδεχόμενο επέμβασης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και ζητά εσωτερική μεταρρύθμιση του καθεστώτος στη Συρία.

Προς το παρόν, βέβαια, η Τεχεράνη καλείται να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές οικονομικού πολέμου που εξαπέλυσε εναντίον της η Ουάσιγκτον, απειλώντας ευθέως τις κεντρικές τράπεζες όσων χωρών συνεργάζονται με το Ιράν.

Πρόκειται για έμμεση επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου, το οποίο, αν επιβληθεί, θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την ιρανική οικονομία αλλά και για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης.

Σήμερα περίπου το 18% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, δηλαδή 450.000 βαρέλια την ημέρα, καταλήγει στην Ευρώπη των «27».

Όταν η Τεχεράνη απάντησε στην επίθεση απειλώντας με διακοπή της κυκλοφορίας στα Στενά του Χορμούζ, ο επικεφαλής του αμερικανικού πέμπτου στόλου εξέδωσε τη σκληρότερη μέχρι σήμερα πολεμική απειλή εναντίον του Ιράν.
Παραδόξως, ο πιο σημαντικός απόντας από τους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων είναι μέχρι στιγμής ο λαός της Συρίας, ο οποίος αποτελεί, όμως, το μεγάλο πρωταγωνιστή απέναντι στις δολοφονικές επιδρομές του καθεστώτος.

Άρης Χατζηστεφάνου / Επίκαιρα

Advertisements

Posted January 24, 2012 by bmplefour in Syria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: