Euro Crisis Oil Predictions: scenario: 1,2,3,4. End.   Leave a comment

Euro Crisis Oil Predictions: scenario: 1,2,3,4.

01/06/2012

4444

4444

Σήμερα η Google άλλαξε την κατάληξη com σε gr. Όποτε όσοι έχουν blog στην Google υπάγονται στο Ελληνικό δίκαιο. Το γνωστό ελληνικό δίκαιο.

Η Συμβουλή μου είναι απλή. Φύγετε από την Google. Τόσο απλό.

Εγώ έφυγα εδώ και καιρό. Όπως φυσικά δεν έχω ΚΑΙ λογαριασμό στο facebook.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1517656

Η Ιταλία θα πρέπει να αρχίσει να τυπώνει ευρώ και η Γερμανία να φύγει από την ευρωζώνη, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi.

«Η τρελή μου ιδέα είναι να αρχίσουμε να τυπώνουμε ευρώ μόνοι μας. Η Γερμανία θα πρέπει να αφήσει την ευρωζώνη εάν δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής της ύστατης στιγμής», τόνισε ο Berlusconi μιλώντας σε μέλη του κεντροδεξιού κόμματός του, People of Liberty.

Εάν η ΕΚΤ δεν αναλάβει αυτό το ρόλο, τότε ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη θα πρέπει να αναθεωρηθεί, πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμη ότι δεν έχει καμία πρόθεση να είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός αλλά τόνισε πως θα παραμείνει «στην υπηρεσία του κόμματος».

Σχόλιο: Η Ιδέα του Μπερλουσκονι, μόνο τρελή δεν είναι. Είναι μια πολύ σοβαρή πρόταση.  Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, μπορούν να κάνουν μια ένωση.

Ότι ποιο λογικό έχω ακούσει σήμερα. Τους βαρέθηκα τους Γερμάνους που το παιζουν ανώτεροι. 

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1517846

«Ναι» στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν οι Ιρλανδοί, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος υπέρ της νέας συνθήκης ψήφισε το 60,3% που αντιστοιχεί σε 955.091 ψήφους ενώ κατά ψήφισε το 39,75 που αντιστοιχεί σε 629.088 ψήφους με τη συμμετοχή να φτάνει το 50%.

«Είναι ξεκάθαρο πως ένα ναι θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη για τη χρηματοδοτική θέση της Ιρλανδίας, με δεδομένο πως η πρόσβαση στον ESM έχει ως προϋπόθεση την έγκριση,» δήλωσε στο Marketwatch.com οικονομολόγος  Conall Mac Coille.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1517640

Σε αρνητικά επίπεδα υποχώρησε για πρώτη φορά την Παρασκευή η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων εν μέσω κλίματος έντονης αποστροφής κινδύνου μετά και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας ότι το μέλλον της ευρωζώνης θα παιχτεί σε Ισπανία και Ιταλία.

Ειδικότερα, τα διετή γερμανικά ομόλογα κατέγραψαν σήμερα για πρώτη φορά αρνητική απόδοση στο -0,02%.
Το κλίμα ακραίας αβεβαιότητας που επικρατεί στην ευρωζώνη έστρεψε για άλλη μια μέρα τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια οδηγώντας σε νέα ιστορικά χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού πυρήνα, με το επιτόκιο του 10ετούς αυστριακού, ολλανδικού και γαλλικού ομολόγου να υποχωρεί σε νέα χαμηλά ρεκόρ.

«Ήταν θέμα χρόνου δεδομένης της αβεβαιότητας και των πιέσεων που επικρατούν στην ευρωζώνη να δούμε αρνητικά επιτόκια», σχολίασε ο Nobert Aul, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Royal Bank of Canada ενώ πρόσθεσε «αν η απόδοση των δεκαετών ομολόγων υποχωρήσει στο 1% τότε όλες οι αποδόσεις για τους τίτλους τριετούς διάρκειας και κάτω θα είναι πιθανότατα αρνητικές».

Νέο ρεκόρ για το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ισπανίας

Την ίδια ώρα, ανοδικά συνεχίζει να κινείται το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών της Ισπανίας οδηγώντας σε νέο ιστορικό υψηλό τα πενταετή CDS της χώρας.
Συγκεκριμένα, τα CDS της Ισπανίας καταγράφουν σήμερα άνοδο τας τάξης των 13 μ.β. διαμορφούμενα στις 610 μ.β.
Ηπιότερες και μικτές μεταβολές σημειώνουν τα spreads του ευρωπαϊκού Νότου με το Ισπανικό να ενισχύεται στις 546 μ.β. (+3,5 μ.β.), και το ιταλικό να υποχωρεί στις 473 μ.β. (-3,20 μ.β.). Πτώση 13 μ.β. στις 2.956 μ.β. καταγράφει το ελληνικό spread, ενώ αμετάβλητο στις 623 μ.β. παραμένει το ιρλανδικό. Στις 1.087 μ.β. το πορτογαλικό.

Ισπανία: Φυγή κεφαλαίων €97 δισ. το α΄ τρίμηνο

Συνολικά κεφάλαια ύψους 97 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ,  έφυγαν από την Ισπανία το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα δημοσίευμα των Financial Times, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν εκτιμήσεις αναλυτών που κάνουν λόγο για πωλήσεις ισπανικών assets από τους ξένους επενδυτές τη στιγμή που οι τράπεζες της χώρας αυξάνουν τις αγορές εγχώριων ομολόγων εκμεταλλευόμενες τη αυξημένη ρευστότητά τους έπειτα από την παροχή των τριετών δανείων (LTROs) από την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi άσκησε κριτική στην κεντρική τράπεζα της χώρας κατηγορώντας την για υποεκτίμηση το κόστους διάσωσης της Bankia. «Υπάρχει μία πρώτη εκτίμηση, έπειτα μία δεύτερη, μία τρίτη, μία τέταρτη. Είναι ο χειρότερος τρόπος για NA ενεργείς. Όλοι καταλήγουν να κάνουν τη σωστή κίνηση αλλά με το υψηλότερο κόστος,» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τον Draghi το μάθημα από την Bankia είναι πως η επόπτευση των τραπεζών που είναι αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης πρέπει να είναι αρμοδιότητα μία κεντροποιημένης αρχής και όχι των εθνικών αρχών.

Ισπανός ΥΠΟΙΚ: Το μέλλον της ευρωζώνης θα παιχτεί σε Ισπανία και Ιταλία

Το μέλλον της Ευρωζώνης θα παιχτεί τις προσεχείς εβδομάδες στην Ιταλία και την Ισπανία προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Luis de Guindos, βλέποντας τη φυγή κεφαλαίων να φτάνει σε επίπεδα-ρεκόρ στη χώρα του.

«Δεν ξέρω εάν είμαστε στο χείλος του γκρεμού, αλλά βρισκόμαστε σε μία πολύ, πολύ, πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε χθες στο πλαίσιο συνεδρίου στην πόλη Sitges της Ισπανίας. Η Ισπανία και η Ιταλία είναι τα μέρη που «δίνεται η μάχη για το ευρώ», είπε.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε πως προετοιμάζει σχέδιο διάσωσης για την Ισπανία, ημέρα που ανακοινώθηκαν καθαρές εκροές κεφαλαίων 66,2 δισ. ευρώ από τη χώρα το Μάρτιο.

Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς διαμορφώνεται στις 6,54 μονάδες στη Μαδρίτη, κοντά στο υψηλό 6,78 από τη δημιουργία της Ευρωζώνης που καταγράφηκε στις 17 Νοεμβρίου.

4444

Άλμπερτ Αϊνστάιν & Paul Dirac.

Ο Paul Dirac είπε κάποτε ό,τι αν ο Αϊνστάιν δεν είχε δημοσιεύσει το 1905 τη θεωρία του αυτή (ειδική θεωρία της σχετικότητας), πολύ σύντομα θα το είχε κάνει κάποιος άλλος. Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι, χωρίς τον Αϊνστάιν, πιθανότητα θα περιμέναμε ακόμη τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Και ο Αϊνστάιν είπε κάποτε για τον Dirac: «Έχω πρόβλημα με τον Dirac. Αυτή η ιλιγγιώδης ισορροπία του ανάμεσα στη μεγαλοφυΐα και την τρέλα με τρομάζει».

Από το βιβλίο: Το Νέο Κβαντικό Σύμπαν by Tony Hey and Patrick Walters.

Σχόλιο: Ο Dirac κάνοντας αυτή την παρατήρηση στην ουσία πήγε πολύ μακριά. Πέρα από τον θάνατο και έδωσε μια καινούρια οπτική στο τι είναι Ζωή.

4444

Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε την δεύτερη θέση μας στο Πετρέλαιο.

Ανοίξτε μια θέση στο ETF uco στα 27,21.

Oil: 83,98 /uco:27,21/EUR-USD:1,2377/DJI:12.183,99

Τώρα έχουμε δυο θέσεις ανοιχτές.

Όσοι ακλουθείτε την στρατηγική, μη μου κάνετε ερωτήσεις γιατί άνοιξα μια θέση εκεί στην περιοχή των 93$, ενώ ξέρω, είναι φανερό ότι θα πέσει η τιμή.

Να ξέρετε μόνο ότι θα βγάλετε χρήματα και μην τρελαίνεστε.

Θέλω να δω το πετρέλαιο και ποιο χαμηλά. Φυσικά όσοι έλεγαν ότι το Πετρέλαιο θα μείνει πάνω από τα 100$ τους διαψεύδει η πραγματικότητα.

Εγώ έχω στο μυαλό μου την Κβαντική Φυσική και πολλά άλλα κομμάτια φυσικής. Τα οικονομικά είναι μια δευτερεύουσα επιστήμη.

Ένας φίλος οικονομολόγος με είχε τρελάνει. Να κάνουμε τα δολάρια ευρώ. Το δολάριο θα καταρρεύσει και άλλα τέτοια. Εγώ πάντα του έλεγα: ότι ανεβαίνει μπορεί και να κατέβει και το αντίστροφο. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος επένδυσης.

Τώρα είμαι σε θέση να ξέρω ότι οι άνθρωποι τρελαίνονται με το χρήμα και ότι φυσικά είστε πρωτόγονοι.

4444

4444

4444

4(four) χρόνια στον πάγκο της Μπαρτσελόνα είναι μια αιωνιότητα! Πεπ Γκουαρδιόλα.

Στις 08/05/2008 ο Χουάν Λαπόρτα ανακοίνωσε τον αντικαταστατή του Φρανκ Ράικαρντ. Ο παλιός πρόεδρος της Μπαρτσα, έφερνε τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Στα 4(Four) χρόνια κατέκτησε:

2 Champions League, 2 Ευρωπαϊκά Super Cup, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων.

3 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 3 Super cup Ισπανίας.

Τέσσερα γεμάτα χρόνια.

4444

Το Ευρώ είναι ένα νόμισμα χωρίς πατρίδα γράφει στα Επίκαιρα ο Πέτρος Μηλιαράκης. Πολύ διαφωτιστικός. Σημαντική επισήμανση όταν ακούς για παράδειγμα: πρέπει να φύγει η Ελλάδα από το Ευρώ ή πρέπει να φύγει η Γερμανία;

Η Μερκελ έπρεπε να κάνει εκλογές. Όπως είχε κάνει και ο Σρεντερ όταν έχασε στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας.

Το Ευρώ θέλει καινούριες λύσεις και ηγέτες. Δεν μπορεί να περιμένει ένα χρόνο για να γίνουν εκλογές στην Γερμανία.

Έτσι είναι η Πολιτική.

4444

Το να νικήσεις τα συστήματα Α2AD είναι σχετικά εύκολο, αρκεί να κάνεις το επόμενο βήμα τεχνολογικά. Η ιστορία έχει αρκετά παραδείγματα. Οι Αμερικανοί καταδίκασαν τον Μιτσελ, όταν βύθισε με αεροπλάνα τα θωρηκτά. Το θεώρησαν εξωφρενικό, ενώ θα έπρεπε να του δώσουν προαγωγή και εύσημα, διότι τους πήγε ένα βήμα ποιο πέρα στην τεχνολογία και στην Στρατηγική.

Το αεροπλανοφόρο νίκησε το θωρηκτό.

Το να νικήσεις τα A2AD δεν είναι δύσκολο.

4444

Ούτε το Ευρώ είναι Θεός, ούτε η Δραχμή είναι διάολος. Γιώργος Καρατζαφερης.

4444

Σήμερα το πρωί ο Χατζηνικολάου με πληροφόρησε, ότι ο Αλέξης Τσιπρας δήλωσε εχτες στην εκπομπή του, ότι η Ελλάδα δε θα βγει από το ΝΑΤΟ.

Ο Χατζηνικολάου μέσω του RealFM, μου είπε ότι στην εκπομπή που έκανε στο διαδίκτυο, με τον Αλέξη Τσιπρα και ερωτήσεις από ακροατές, στην ερώτηση αν θα βγάλει την Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, όταν γίνει πρωθυπουργός, είπε όχι.

Ο Αλέξης Τσιπρας δείχνει ρεαλισμό και παίζει σκληρό παιχνίδι εξουσίας.

Ξέρει ότι τον Νεοέλληνα τον απασχολεί το οικονομικό ζήτημα, αλλά η Ελλάδα δεν ζει και απομονωμένη. Έχει δεσμούς και συμμαχίες.

Σε αντίθεση με το ΚΚΕ που φαντάζει ως παρίας, αγκαλιάζοντας μια ιδεολογία που την ασπάζονται μόνο μειοψηφίες και δικτάτορες, ο Αλέξης Τσιπρας δείχνει ρεαλισμό.

Η Εξουσία απαιτεί ρεαλισμό.

Ο Γιώργος Τραγκας ποιο πριν, με είχε ενημερώσει, πάλι μέσω του RealFM, ότι τα καπούλια της Δωροθέας θα πάρουν φωτιά…. Όταν κυκλοφορήσει το καινούριο Crash!!!!

4444

4444

http://spirospero.gr/index.php/ygei-zoi-paidi/4515-to-neo-aids-metadidetai-apo-entoma

Επιστήμονες έχουν εντοπίσει μια νέα νόσο με το όνομα Chagas (Τσάγκας) και την παρομοιάζουν σε επικινδυνότητα με το Aids.

Το χαρακτηριστικό της, που την κάνει και τόσο επικίνδυνη είναι ότι μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα έντομα, κυρίως κοριούς. Είναι παρασιτική, σκοτώνει και μέχρι στιγμής στη Λατινική Αμερική είναι φορείς ή έχουν νοσήσει 10.000.000 άνθρωποι.
Η νόσος του Τσάγκας ή αλλιώς “αμερικάνικη τρυπανοσωμίαση”, ανιχνεύεται δύσκολα, ενώ στους φορείς, έχει μεγάλη περίοδο επώασης μέσα στον οργανισμό τους, μέχρι να νοσήσουν και να εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα.
Σαν κύριο φορέα μετάδοσης οι γιατροί θεωρούν τους μολυσμένους κοριούς. Όταν κάποιος δαγκωθεί από έναν τέτοιο κοριό, το παράσιτο “κρούζειο τρυπανόσωμα”, απελευθερώνεται στο αίμα και καταλήγει στην καρδιά όπου και ζει και πολλαπλασιάζεται. 1 στους 4 ανθρώπους θα πεθάνει αιφνιδίως και με διογκωμένη καρδιά.

Συμπτώματα
Ένας πυρετός, ένα αίσθημα αδυναμίας, ακόμη και ένα πρήξιμο στο μάτι μπορεί να είναι κάποια σημάδια για την ασθένεια αυτή. Στη συνέχεια και μετά από μια μεγάλη περίοδο ύφεσης (δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι φορέας να παρουσιάσει ένα σύμπτωμα και μετά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να είναι και να νιώθει υγιής), η ασθένεια χτυπά βάναυσα και εκδηλώνεται με δυσκοιλιότητα και πόνους στην κοιλιά, με προβλήματα στο πεπτικό σύστημα και αναίτιους εμετούς, με διόγκωση των εντέρων και υπερβολική διόγκωση της καρδιάς. Η ασθένεια μεταδίδεται και κατά τη μετάγγιση αίματος, ενώ δυσκολότερα την “περνάει” η έγκυος μητέρα στο παιδί της.
Οι γιατροί λένε ότι μπορεί να θεραπευτεί μόνο εάν διαγνωστεί έγκαιρα, με εξαιρετικά βαριά φαρμακευτική αγωγή (τουλάχιστον για διάστημα 3 μηνών), η οποία όπως είναι φυσικό έχει και υψηλό κόστος.

4444

http://spirospero.gr/index.php/media-spirospero/4460-ta-onomata-ton-dimosiografon-pou-apoxoroyn-simera-apo-to-mega

Συνολικά 21 δημοσιογράφοι αποχωρούν σήμερα από το Mega αφού δαρνήθηκαν να υπογράψουν τις ατομικές συμβάσεις που τους ζήτησε η επιχείρηση, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές του Μαΐου.

Από το πρωί περνούν από το λογιστήριο “φίρμες” και μη του καναλιού για να παραλάβουν την επιταγή με την πρώτη δόση των αποζημιώσεών τους που θα δοθούν συνολικά κατά περίπτωση από 4 έως 9 μήνες.

Μεταξύ των αποχωρούντων συμπεριλαμβάνονται οι: Μαρία Καρχιλάκη, Θάνος Πασχάλης, Αθηνά Κουφοπάνου, Μαρία Παπουτσάκη, Μαίρη Λαμπαδίτη, Δημήτρης Παπαντωνίου, Μαίρη Ορφανίδη, Ανδρέας Παπαδημητρίου, Σταμάτης Γιαννίσης, Γιώργος Θαναηλάκης, Κώστας Καζακόπουλος, Σταύρος Καπάκος, η Μαργαρίτα Βεργολιά και η Μαριλένα Γεραντώνη. Από την παραγωγή ειδήσεων φεύγει η Νατάσα Κιουτσούκη.

Μετά τη μη ανανέωση της σύμβασης για τη μετάδοση των αγώνων του Champions League έχει αποχωρήσει και ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.

Σχόλιο: Η Μαρία Καρχιλάκη σίγουρα έχει μέλλον.

4444

http://spirospero.gr/index.php/oikonomia/4488-pos-i-germania-vgainei-kerdismeni-apo-tin-krisi

Στην «αναιδή συμπεριφορά» της Γερμανίας, που «επωφελείται από την κρίση», αναφέρεται σημερινό άρθρο γνώμης της βελγικής γαλλόφωνης εφημερίδας L’ echo. Με υπέρτιτλο «Η Γερμανία επωφελείται υπερβολικά της κρίσης στην ευρωζώνη», το άρθρο τονίζει ότι η χώρα που συγκεντρώνει σε μεγαλύτερο βαθμό τα ευρωπαϊκά προβλήματα, δεν είναι η Ισπανία αλλά η Γερμανία, η οποία στην πράξη, επωφελείται με «ξεδιάντροπο τρόπο» από αυτή την κρίση.

Πρώτον, το ευρωπαϊκό νόμισμα υποτιμάται ευρέως -εδώ και καιρό- για μία χώρα τόσο δυνατή οικονομικά όπως η Γερμανία και η ανταγωνιστικότητα του πρώτου παγκοσμίως εξαγωγέα ενισχύεται από ένα «φθηνό» ευρώ, σημειώνεται στο άρθρο. «Έπειτα, η Γερμανία χρηματοδοτείται με επιτόκια που θα ζήλευαν όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Χθες, είχαμε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, 1,33% για το δεκαετές επιτόκιο. Με πραγματικούς όρους, η Γερμανία κερδίζει χρήματα, επενδύοντας», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Όλα, βέβαια, δεν είναι ρόδινα στη Γερμανία, καθώς η αποπληθωριστική μισθολογική πολιτική της, τα τελευταία δέκα χρόνια, στοίχισε ακριβά σε κοινωνικό επίπεδο, σε μια μη αμελητέα μερίδα του πληθυσμού, υπογραμμίζει η L’ echo, «αλλά, συνολικά, η Γερμανία επωφελείται της κρίσης στην ευρωζώνη. Είναι η μόνη χώρα, στην οποία οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν πρόσφατα. Είναι η μόνη χώρα όπου το ποσοστό ανεργίας είναι πιο χαμηλό από ό, τι πριν την κρίση» τονίζει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, όσο η κρίση στην ευρωζώνη κερδίζει σε ένταση, τόσο η πίεση αυξάνεται στο Βερολίνο. «Γιατί δεν θα μπορούσαμε εύκολα να δεχθούμε, το να μην γίνει πιο ευέλικτη, η τόσο δογματική δημοσιονομική και χρηματοοικονομική άποψη της Άνγκελα Μέρκελ και ΣΙΑ», υπογραμμίζει η βελγική εφημερίδα. «Όλοι, πλέον, περιμένουν μια χειρονομία της Γερμανίας για να σβήσει την πυρκαγιά. Αν εξακολουθεί να θέλει να ρίχνει νερό για να κινήσει τον μύλο της, η ατμομηχανή της Ευρώπης δεν έχει πλέον άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσδέσει όλα τα βαγόνια», καταλήγει η L’ echo.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

4444

http://nonews-news.blogspot.com/2012/05/blog-post_6648.html

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Το όνομα του Θάνου Πασχάλη είχε ταυτιστεί με τα πιο αποκαλυπτικά ρεπορτάζ , από εκείνα που άφηναν άναυδο τον θεατή του Mega μια και συνήθως αφορούσαν «εκλεκτά» στελέχη της ελληνικής κοινωνίας…μεγαλογιατρούς, μεγαλοδικηγόρους, επιχειρηματίες κλπ- που πρωταγωνιστούσαν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και πάσης φύσεως κομπίνες.

Ο Θάνος εργατικός, φιλότιμος και χωρίς καμιά διάθεση βεντετισμού προσέφερε στο κανάλι αξιοπιστία και εγκυρότητα με τη δουλειά του. Ήταν από μόνος του αυτό που αποκαλούμε «βαρύ πυροβολικό». Αίφνης βρίσκεται (μαζί με 20 άλλους συναδέλφους του) εκτός καναλιού.

Μιλήσαμε πριν λίγο μαζί του.

-Με τι συναισθήματα αποχωρείς από το Mega;

«Με ανάμικτα. Από τη μια με πικρία που αποχωρίζομαι το κανάλι και ικανούς συναδέλφους που αγάπησα και από την άλλη με χαρά που εγκαταλείπω κάποιους στους οποίους δεν άρεσε το ότι ήμουν απροσκύνητος…Άλλωστε ποιος δεν γνωρίζει από την ιστορία, ότι όλοι οι αυτοκράτορες που περιτριγυρίζονταν από Κλεοπάτρες και Θεοδώρες, δεν προτιμούσαν να έχουν στην αυλή τους μόνο πραιτωριανούς;»

-Η γνώμη σου για το κανάλι;

«Είναι σπουδαίο κανάλι που απαιτεί σύντομα δραστικές αλλαγές γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να καταντήσει ένα απέραντο μαυσωλείο…»

-Πως βλέπεις την τηλεοπτική δημοσιογραφία με την σημερινή της μορφή;

«Πιστεύω ότι κάποιοι επιλέγουν να «θάψουν» συνειδητά το ερευνητικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. Δεν θα τους βγει. Το ρεπορτάζ στα χρόνια που έρχονται θα επιστρέψει δυναμικά στο θρόνο του και θα σώσει την αξιοπιστία της δημοσιογραφίας. Για την ώρα κυριαρχούν οι καφενέδες και οι περισπούδαστες αναλύσεις στα τηλεπαράθυρα που προκαλούν απέχθεια στη κοινή γνώμη για το σινάφι μας…»

Εκτός από τον Θάνο αποχωρούν οι Μαρία Καρχιλάκη, Αθηνά Κουφοπάνου, Μαρία Παπουτσάκη, Μαίρη Λαμπαδίτη, Δημήτρης Παπαντωνίου, Μαίρη Ορφανίδη, Ανδρέας Παπαδημητρίου, Σταμάτης Γιαννίσης, Γιώργος Θαναηλάκης, Κώστας Καζακόπουλος, Σταύρος Καπάκος, Μαργαρίτα Βεργολιά, Μαριλένα Γεραντώνη, Νατάσα Κιουτσούκη.

kourdistoportocali.com

Σχόλιο: Η Μαρία Καρχιλάκη σίγουρα έχει μέλλον. Πάντα έβλεπα τα διεθνή. Τώρα θα έχω ένα πρόβλημα.

Ο Γιώργος Θαναηλάκης και αυτός έχει μέλλον.

4444

http://www.aixmi.gr/index.php/deka-meres-euro-akom/

O Wolfgang Mόnchau είναι από τους πιο ενδιαφέροντες αρθρογράφους των Financial Times. Καιρό τώρα προειδοποιεί ότι η ύπαρξη του ευρώ απειλείται. Όμως, στο τελευταίο του άρθρο, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2011, δεν προειδοποιεί απλώς, αλλά «μετρά» την απόσταση από την… απειλή και την βρίσκει ν’ απέχει το πολύ 10 μέρες!

Όπως  λέει ο Mόnchau, η αγορά ομολόγων έχει πάψει να λειτουργεί, ο τραπεζικός τομέας έχει διαλυθεί, εμπιστοσύνη δεν υπάρχει, «αέρας» κι ο EFSF, καθώς αρχίζουν και χάνονται οι υψηλές αξιολογήσεις.  Όμως, το πρόβλημα ακόμη και τώρα λύνεται -υποστηρίζει, ΑΝ ενισχυθεί πραγματικά ο EFSF, εκδοθεί ευρωομόλογο, προχωρήσει η δημοσιονομική ένωση. Αν δηλαδή (κι εδώ μπαίνει το 10ήμερο) συμφωνήσουν στα 3ΑΝ οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκέμβρη… «Αν όχι, (η Σύνοδος) ρισκάρει βίαιη κατάρρευση (της Ευρωζώνης)»…

Εννοείται πως  ο Mόnchau έχει… «εκλεκτή παρέα» σε όσα λέει.  Ο τελευταίος Economist μ’ ένα φλεγόμενο  ευρώ-κομήτη στο εξώφυλλό του σχολιάζει ότι το κοινό νόμισμα κινδυνεύει να καταρρεύσει μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ o Irwin Stelzer στο άρθρο του στη Wall Street Journal με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2011 παρομοιάζει την Ευρωζώνη με… καρχαρία που τη βγάζει δε τη βγάζει, λόγω των προβληματικών σχέσεων των ευρωπαίων εταίρων.  Για να δείξει, μάλιστα, το βαθμό δυσκολίας ξεκινά με τα λόγια του Woody Allen στη ταινία Νευρικός Εραστής: «ο καρχαρίας που δεν πηγαίνει σταθερά προς τα μπρος, πεθαίνει. Και νομίζω πως αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένας νεκρός καρχαρίας»…

Ο Steltzer, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του, τονίζει το ίδιο πράγμα: ότι «η κ. Μέρκελ είναι εκείνη που ανθίσταται σε όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακόψουν το κύμα που απειλεί να καταπιεί το ευρώ. Δεν αφήνει την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα, αρνείται το ευρωομόλογο. Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι, έχει κερδίσει το παρατσούκλι “Κυρία Όχι”. Και θα συνεχίζει να κάνει το ίδιο έως ότου πείσει τους συναδέλφους της να τροποποιήσουν τις συνθήκες έτσι ώστε να επιτραπεί στις Βρυξέλες (προφέρεται Β-Ε-Ρ-Ο-Λ-Ι-Ν-Ο) να ελέγχουν τους φόρους, τις δαπάνες, τη δημοσιονομική πολιτική των μελών της Ευρωζώνης».

Και ο Steltzer υπογραμμίζει πως το ευρώ δεν θα επιβιώσει χωρίς διακυβέρνηση. Με ελάχιστη, όμως, ή μέγιστη δημοσιονομική ενοποίηση, όπως απαιτεί η Μέρκελ; Περιμένει από την 9η του Δεκέμβρη να το δείξει: «σ’ αυτή τη συνάντηση, ο καρχαρίας που λέγεται Ευρωζώνη θ’ ανακτήσει την κίνηση προς τα μπρος. Εκτός, βεβαίως, αν αρκετά από τα κράτη -μέλη προτιμήσουν  ν’ αφήσουν την ευρωζώνη να γίνει κομμάτι αυτού που αρέσκονται να αποκαλούν  Τέταρτο Ράιχ!»

Follow on twitter: @karhilam

Σχόλιο: Οι 10 μέρες έχουν περάσει. Έχουμε 01 Ιουνίου 2012. Πολλοί λίγοι στον πλανήτη Γη είναι αυτοί που ξέρουν τι θα γίνει και πως θα γίνει και από ποιους θα γίνει.

4444

http://www.aixmi.gr/index.php/mouamara-qadaffi-profhteia/

Αυτό το κείμενο γράφεται ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο μέτωπο της Λιβύης. Σκέψεις προσπαθώ να βάλω σε μια σειρά και μετά εκτιμήσεις…

«Οδηγός» μου μια ομιλία του Καντάφι, προφητική -όπως αποδεικνύεται- στην ετήσια σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου το Μάρτη του 2008.

Στην επιβλητική αίθουσα της συνεδρίασης τα χαχανητά αντηχούν όταν ο Συνταγματάρχης προειδοποιεί τους άραβες ηγέτες ότι τους περιμένει το τέλος του Σαντάμ Χουσεΐν, η κρεμάλα, δηλαδή, αφ’ ης στιγμής δεν έκαναν το παραμικρό για να εμποδίσουν την εκτέλεσή του. Κοτζάμ άραβα ηγέτη τον κρεμάνε –γιατί; Δεν καταλαβαίνετε ότι θα έρθει κι η σειρά σας; Δεν μιλάω για την πολιτική που ακολουθούσε ο Σαντάμ ή τις διαφορές μας μαζί του. Όλοι διαφωνούμε μεταξύ μας. Κι εδώ που είμαστε μόνο η αίθουσα μας συνδέει… Αυτό που λέω είναι -πως είναι δυνατόν να οδηγείται στην κρεμάλα ένας ηγέτης χώρας-μέλους του αραβικού συνδέσμου… Η Αμερική πολέμησε στο πλευρό του τον Χομεϊνί. Φίλος της ήταν. Φίλος του ήταν κι ο Τσένι. Κι ο Ράμσφελντ ήταν στενός του φίλος.. Στο τέλος τον πούλησαν. Τον κρέμασαν. Κι εσείς, οι φίλοι της Αμερικής, μάλλον, ΕΜΕΙΣ, οι φίλοι της Αμερικής…η Αμερική λοιπόν, μπορεί να εγκρίνει μία των ημερών να μας κρεμάσουν… ΧΑΧΑΝΗΤΑ… ένας ξύνει το κεφάλι του… ΧΑΧΑΝΗΤΑ και πάλι, με πρώτο και καλύτερο τον οικοδεσπότη, Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ ‘Ασαντ, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει ήδη πάρει σειρά: είναι ο επόμενος μετά τον Καντάφι…

Τα όσα αναπάντεχα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες στην Τρίπολη εννοείται πως αντανακλούν την πολιτική απόφαση στο ΝΑΤΟ να «κλείσει» άμεσα το θέμα ΛΙΒΥΗ. Λογικό, αν δούμε το σκηνικό της γενικότερης αναταραχής στην περιοχή: Συρία, Αίγυπτος, Σουδάν, Σομαλία, Ιράκ, αλλά και με Σαουδαραβία και πέριξ να σιγοβράζουν…

Ο αραβικός κόσμος -αλλά κι εμείς μαζί του- ζει/ζούμε ιστορικές στιγμές. Περίπου ένα αιώνα μετά από τη διαβόητη συμφωνία του άγγλου Σάικς με τον γάλλο Πικό που μοίρασε την πλούσια σε πετρέλαια Μέση Ανατολή σε ζώνες ελέγχου δημιουργώντας τεχνητά κράτη –τα αποτελέσματά της ανατρέπονται κι οι σφαίρες επιρροής επανακαθορίζονται.

Κρατώντας ο ένας το μολύβι κι ο άλλος το χάρακα (γι αυτό κάμποσα σύνορα στο χάρτη είναι ευθείες γραμμές!!!!) οι Σάικς & Πικό έφτιαξαν θνησιγενή μορφώματα κλείνοντας μέσα τους πληθυσμούς εθνοτικά και θρησκευτικά ανομοιογενείς. Είναι σαφές ότι έχει έρθει η ώρα της ανατροπής…

Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στον αραβικό κόσμο είναι ότι η επόμενη Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου θα είναι Συνάντηση Γνωριμίας! Mόνο που ο φόβος μου είναι ότι της γνωριμίας θα έχει προηγηθεί αιματηρό ξεκαθάρισμα…

Σχόλιο: Τον Σαντάμ Χουσεΐν δεν τον κρέμασαν οι Αμερικανοί στην ουσία, μόνο τυπικά. Ο Σαντάμ Χουσεΐν πήρε μέρος σε ένα Γεωπολιτικό παιχνίδι εξουσίας και έχασε. Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας σκληρός δικτάτορας. Αυτό το ήξεραν όλοι. Ένας στυγνός δολοφόνος χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα.

Όταν τα ιστορικά δεδομένα άλλαξαν, είχε την τύχη που συνήθως έχουν οι δικτάτορες. Γιατί ο Σαντάμ Χουσεΐν εισέβαλε στο Κουβέιτ; Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανός, αν δεν ήταν τόσο ματαιόδοξος. Απλά πράγματα.

Όσο αφορά τον Καντάφι, θα μπορούσε να αποχωρήσει. Το έγραψα εδώ σε αυτό το blog, φύγε. Διαπραγματέψου με τους αντικαθεστωτικούς και φύγε. Δε το έκανε. Μετά από τόσα χρόνια δικτατορίας, νόμισε ότι η Λιβύη και η εξουσία του άνηκε.

Μη συγχέεις αναγνώστη τα γεγονότα της πραγματικότητας, ιδίως σε παιχνίδια εξουσίας. Ο Καντάφι έπρεπε να πει: Λαέ, πολίτες της Λιβύης, πάμε σε εκλογές και εγώ φεύγω μόλις βγει καινούρια κυβέρνηση. Κανένας δε θα τον πείραζε. Η Εξουσία όμως είναι ισχυρό ναρκωτικό και αφροδισιακό. Καταλάβατε; Τα πράγματα είναι απλά. Ο Καντάφι ήταν και αυτός στυγνός δικτάτορας.

31/05/2012

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1515813

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ ανήλθε την Πέμπτη το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ισπανίας, με τα 5ετή CDS της χώρας να αγγίζουν για πρώτη φορά τις 600 μ.β., σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit. Λίγο νωρίτερα η Fitch είχε προχωρήσει στην υποβάθμιση 8 περιφερειών της Ισπανίας.

Αντίθετα, σε ιστορικό χαμηλό υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των δεκαετών Γαλλικών και Ολλανδικών ομολόγων, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες γύρω από την Ισπανία και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα, μικτές τάσεις εμφανίζουν τα spreads της περιφέρειας ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια οδηγώντας σε διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού «πυρήνα». Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα γερμανικά ομόλογα κατέγραφαν διαδοχικά χαμηλά, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να υποχωρεί έως το 0%.

Η απόδοση των δεκαετών γαλλικών ομολόγων υποχωρεί σήμερα στο νέο χαμηλό στο 2,36%, ενώ σε χαμηλό ρεκόρ βρίσκεται και η απόδοση των δεκαετών ολλανδικών τίτλων στο 1,67%.

Ήπια πτώση σημειώνει σήμερα το ισπανικό spread διατηρούμενο ωστόσο κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, το ισπανικό spread υποχωρεί στις 535 μ.β. (-10 μ.β.), ενώ ήπια πτωτικά στις 472 μ.β. (-0,70 μ.β.) κινείται και αυτό της Ιταλίας.

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα spreads των μνημονιακών χωρών με το ελληνικό να διαμορφώνεται στις 2.964 μ.β. (+72,40 μ.β.), το ιρλανδικό στις 618 μ.β. (+6,40 μ.β.) και το πορτογαλικό στις 1.083 μ.β. (+17,50 μ.β.).

4444

http://www.capital.gr/news.asp?id=1516167

Επιβράδυνε περισσότερο απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί η αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο καθώς τα αρχικά στοιχεία για την κατανάλωση –την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας– και τα αποθέματα αναθεωρήθηκαν καθοδικά.

Το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% το α΄ τρίμηνο όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Στην αρχική του έκθεση πριν από ένα μήνα το υπουργείο είχε ανακοινώσει αύξηση 2,2% του ΑΕΠ για το α΄ τρίμηνο.
Η αμερικανική οικονομία επιβράδυνε αισθητά από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 όταν είχε παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 3%.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η συσσώρευση αποθεμάτων ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις συμβάλλοντας στο ΑΕΠ κατά μόλις 0,2% από 0,6% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Πιο αδύναμες ήταν και οι καταναλωτικές δαπάνες, σημειώνοντας άνοδο 2,7% αντί για 2,9% που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Οι επιχειρήσεις κατάφεραν πάντως να καταγράψουν την μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση στα κέρδη τους από το τέλος του 2009. Τα εταιρικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,7% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο μεταξύ οι κυβερνητικές δαπάνες συνέχισαν να υποχωρούν επιβαρύνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη πτώση των δαπανών 3,9% από 3,0% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Σχόλιο: Οι Αμερικάνικες επιχειρήσεις είναι γεμάτες χρήμα. Το ερώτημα είναι, τι θα το κάνουν.

Η απόφαση της apple να αγοράσει δικες της μετοχές ήταν λάθος. Το χρήμα έπρεπε να πάει σε ερευνητικά προγράμματα.

Μην σπαταλάτε το χρήμα και τον χρόνο σας.

Το έχω γράψει το έχω ζητήσει. Η Αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το κάνατε;

4444

1969. Two legend.

4444

4444

Το πραγματικό δίλημμα για τους Νεοέλληνες είναι αυτό: Νεκρός ή Ζωντανός;

Τι να κάνεις το Ευρώ, αν είσαι νεκρός; Στον άλλο κόσμο σε διαβεβαιώνω αναγνώστη ότι δε το χρειάζεσαι.

Η κινδυνολογία που χρησιμοποιούν όσοι έχουν γεμάτες τσέπες με ευρώ, είναι ενδεικτική για να μην δούμε την πραγματικότητα. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο.

Ο Παπαδημος, όπως και ο Βαγγελης Βενιζέλος που παρακαλούν τους Ευρωπαίους να κάνουν σκληρές δηλώσεις για να φοβηθούν οι φτωχοί νεοέλληνες, είναι πλούσιοι. Είναι λεχρίτες. Ο Παπαδημος κρατά κενή την θέση του στο Πανεπιστήμιο για μακροπροθεσμα οφέλη. Από εδώ βλέπεις τι ποιότητα έχει.

Η Lagarde δεν πληρώνει φόρους και κάνει μαθήματα για φοροδιαφυγή! Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μιλούν.

Η Τρόικα είναι ένα μάτσο αποτυχημένοι. Απορώ πως τους δέχεστε ακόμη.

Ο Βαγγελης Βενιζέλος αφού πετσοκόψε τους Δημοσίους Υπαλλήλους τώρα κάνει κωλοτουμπα και λέει άλλα. Πλάκα δεν έχει; Όλα για την καρέκλα της εξουσίας και το χρήμα.

Ο Πάγκαλος το είπε ξεκάθαρα. Το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ τον ξέχασε από την στιγμή που δεν είναι βουλευτής. Αυτό είναι Ρεαλισμός.

4444

http://www.antinews.gr/2012/05/30/163743/#more-163743

Λίγο μετά τις επτά το πρωί, 60χρονος άντρας, το μικρό όνομα του οποίου ήταν Αλέξανδρος, βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο στη Νίκαια. Οι περαστικοί που αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα στο δασάκι του Αγίου Φιλίππου ενημέρωσαν αμέσως τις Αρχές και έπειτα από λίγη ώρα άντρες της αστυνομίας κατέβασαν τον άτυχο άντρα από το δέντρο που είχε κρεμαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Ant1 σε σημείωμα που είχε μαζί του ο αυτόχειρας αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

«Η Αστυνομία δεν με ξέρει, δεν έχω πιει ποτέ, γυναίκες και ναρκωτικά ούτε στα όνειρα, καφενείο δεν έχω πάει ποτέ, δουλειά όλη μέρα! Αλλά έκανα ένα μεγάλο έγκλημα, έγινα επαγγελματίας στα 40, με αποτέλεσμα να φεσωθώ.

Τώρα ο μαλ… των 61 ετών πρέπει να πληρώσω, εύχομαι τα εγγόνια μου να μην γεννηθούν στην Ελλάδα, μια και δεν θα αποτελείται από Έλληνες εδώ και στο εξής, τουλάχιστον να ξέρουν μια άλλη γλώσσα, μιας και θα την έχουν καταργήσει εντελώς! Εκτός αν υπήρχε πολιτικός με αρχ… τύπου Θάτσερ για εμάς και το κράτος για να συμμορφωθουμε Αλέξανδρος 29/5/12».

Η δεύτερη αυτοκτονία σε πλατεία, μετά εκείνη του Συντάγματος, αλλά και οι δεκάδες αυτοκτονίες και απόπειρες που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες αλλά δεν τυγχάνουν ευρύτερης προβολής, δείχνουν ότι η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

4444

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=150035&catID=3

Δεύτερο κρούσμα -τις τελευταίες ημέρες- επίθεσης εναντίον αλλοδαπού, σημειώθηκε χθες στις 11 το βράδυ στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Νικόλαο.

Πακιστανός, 32 χρόνων, δέχθηκε επίθεση από ομάδα αγνώστων, οι οποίοι τον ξυλοκόπησαν άγρια, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται.

Τα αίτια της επίθεσης ερευνώνται από την αστυνομία, που εξετάζει και το ενδεχόμενο ρατσιστικής ενέργειας. Ο αλλοδαπός, επειδή δεν μιλάει καλά Ελληνικά, δεν κατάφερε να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για το τι συνέβη.

Σημειώνεται ότι προχθές, Δευτέρα, το βράδυ, άγνωστος μαχαίρωσε υπήκοο Μπαγκλαντές μέσα σε συρμό του ΗΣΑΠ.

Σχόλιο: Η κατάσταση θα χειροτερέψει λόγο οικονομικής κρίσης. Αν ήμουν μετανάστης δε θα ερχόμουν στην Ελλάδα. Θα πήγαινα Βρετανία, Σουηδία, Γερμανία, Φιλανδία, Ολλανδία, Δανία, πολύ καλές χώρες. Πλούσιες χώρες. 

4444

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=150118&catID=4

Ένας Αιγύπτιος αστυνομικός καταδικάστηκε σήμερα σε πέντε χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία διαδηλωτών στη διάρκεια της περσινής εξέγερσης εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Ο αστυνομικός Μοχάμεντ Ιμπραχίμ δικαζόταν επειδή είχε πυροβολήσει εναντίον διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα στις 28 Ιανουαρίου 2011, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 18 από αυτούς.

Η ημέρα εκείνη, που είχε ονομαστεί «Παρασκευή της οργής», ήταν μια από τις πιο αιματηρές της εξέγερσης, στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρεις εβδομάδες περίπου 850 άνθρωποι.

Ο αστυνομικός είχε αρχικά καταδικαστεί ερήμην του σε θάνατο για τα γεγονότα αυτά, όμως όταν παραδόθηκε στις αρχές πραγματοποιήθηκε νέα δίκη. Στις 22 Μαΐου πέντε Αιγύπτιοι αστυνομικοί είχαν καταδικαστεί ερήμην τους σε ποινές κάθειρξης δέκα ετών για παρόμοιες πράξεις. Δέκα ακόμη είχαν αθωωθεί.

Εν τω μεταξύ,  οι γιοι του Αιγύπτιου πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που ήδη δικάζονται με την κατηογρία της κατάχρησης εξουσίας και για συνέργεια στη δολοφονία διαδηλωτών, αντιμετωπίζουν και νέες κατηγορίες για διαφθορά. Ο Γκαμάλ και ο Αλάα Μουμπάρακ, που βρίσκονται προφυλακισμένοι στο Κάιρο, θα δικαστούν μαζί με άλλους επτά ανθρώπους για μια υπόθεση διαφθοράς που συνδέεται με το χρηματιστήριο, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Nile.

Η απόφαση για την τρέχουσα δίκη τους και αυτή του πατέρα τους, που δικάζεται για διαφθορά και για τον θάνατο διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του, αναμένεται να ανακοινωθεί στις 2 Ιουνίου.

4444

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=150177&catID=19

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ εντόπισαν μια καρκινική πρωτεΐνη του προστάτη η οποία ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε νέα διαγνωστικά τεστ αλλά και σε θεραπείες για τη νόσο.

Ένα γονίδιο που ονομάζεται PRKCZ κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης η οποία πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Cancer».

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ Κρις Φόστερ «εντοπίσαμε μια αλληλουχία του γονιδίου PRKCZ σε καρκινικά κύτταρα του προστάτη η οποία εκφράζεται ανεξαρτήτως της φυσιολογικής εκδοχής του γονιδίου. Η πρωτεΐνη που παράγεται από αυτό το γονίδιο περιέχει μια μοναδική ενεργή περιοχή».

Σύμφωνα με τον καθηγητή επόμενος στόχος της ομάδας είναι να φανεί ποιον ακριβώς ρόλο παίζει αυτή η πρωτεΐνη στον καρκίνο του προστάτη. «Εάν αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι προάγει την επιθετικότητα της νόσου, τότε θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα προκειμένου να μειώσουμε τη δράση της».

4444

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=150003&catID=19

«Πρωταθλητής» στον αγώνα των φυσικών συστατικών κατά του διαβήτη αναδείχθηκε η κανέλα, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι αναζήτησαν το καλύτερο φυσικό αντίδοτο στην τεχνητή ινσουλίνη.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν πως το γνωστό μπαχαρικό μπορεί είναι ιδιαιτέρως βοηθητικό στις μεταβολικές διαδικασίες των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς:

1) μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

2) βρέθηκε πως έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.

3) μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα και παράλληλα αυξάνει την αποτελεσματικότητα ή ευαισθησία της ινσουλίνης

4) εμπλουτίζει την αντιοξειδωτική άμυνα

5) τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει η κανέλα μπορούν να μεταβάλλουν τη δράση της ινσουλίνης μεταγωγής σήματος που βρίσκεται δεσμευμένη στα λιποκύτταρα.

Παράλληλα, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει πως η κανέλα έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες, όπως:

– υποβοηθά τη λειτουργία της πέψης
– μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο
– μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας
– βοηθά στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
– μειώνει τα συμπτώματα πόνων της εμμήνου ρύσης.

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι ειδικοί βρήκαν πως ιδιαίτερα ευεργετικά για τους διαβητικούς είναι το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο, το οργανικό κακάο, τα φασόλια και τα μπιζέλια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetic Medicine».

4444

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=43256&Itemid=131

Η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ φέρνει στην επιφάνεια τα «κενά» που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την προστασία των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών, επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Τα εθνικά προγράμματα εγγύησης καταθέσεων, τα οποία ενισχύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009 ώστε η εγγύηση να φτάνει τουλάχιστον τα 100.000 ευρώ, δεν καλύπτουν απόλυτα τους καταθέτες εάν μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ και το νόμισμά της αλλάξει ισοτιμία. Επιπλέον, τα διαθέσιμα κεφάλαια σε ορισμένες χώρες έχουν εξαντληθεί, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη προβληματικών τραπεζών, γεγονός που έχει κάνει τους φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρώπης να σκέφτονται το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν ένα σχέδιο προστασίας για ολόκληρη την ΕΕ.

«Τα προγράμματα αυτά δεν σχεδιάστηκαν για την περίπτωση ολοκληρωτικής κατάρρευσης ενός τραπεζικού συστήματος», λέει ο Αντριου Κάμπελ, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικής και Τραπεζικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leeds και σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστών Καταθέσεων. «Εάν καταρρεύσει το σύστημα, θα πρέπει να υπάρξει κάποια μορφή παρέμβασης», τονίζει.

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να συζητούν πλέον ανοικτά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι καταθέτες σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία μπορεί να αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι ότι οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν την Ελλάδα και ότι οι αποταμιεύσεις τους θα χάσουν την αξία τους. Καμία από αυτές τις χώρες δεν έχει τη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να χειριστεί την κατάσταση εάν υπάρξει ταυτόχρονα πρόβλημα σε πολλές τράπεζες.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέσυραν από τις ελληνικές τράπεζες 34 δισ. ευρώ μέσα σε 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάρτιο, ποσό που αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου της χώρας.

Οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ, ή 3,2%, από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΕΚΤ. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ ή 6,3%.

Ακόμη και μετά τις «ενέσεις» ρευστότητας της ΕΚΤ, οι τράπεζες μπορεί να μην είναι σε θέση να επιβιώσουν σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων από το τραπεζικό σύστημα, εάν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση, είτε με τη μορφή μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης για τις καταθέσεις είτε με τη μορφή ενός διευρυμένου μηχανισμού για τη στήριξη των τραπεζών, ανέφερε ο Τζέρνεϊ Ομαχεν, αναλυτής της Goldman Sachs στο Λονδίνο, σε έκθεσή του προς τους πελάτες.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής ίσως πρέπει ακόμη να σκεφτούν την πιθανότητα να μειώσουν τα επιτόκια, να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα μέσω του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΕ (Securities Market Program) και να αρχίσουν μια τρίτη, πιο μακροπρόθεσμη πράξη αναχρηματοδότησης για να διασκεδάσουν την ανησυχία, πρότεινε από την πλευρά του ο Στεφάν Νεντιάλκοφ της Citigroup.
ΠΗΓΗ: tanea.gr

Σχόλιο: Κανένας δεν παίρνει μέτρα για να εμποδίσει την εκροή κεφαλαίων από την Ελλάδα. Είναι ευπρόσδεκτα από την Γερμάνια και την Αυστρία και τις άλλες χώρες που κάνουν τους τιμητές.

Αντίθετα, θα κλείσουν τα σύνορα για τους νεοέλληνες ως άτομα.

Εσείς ρε Λεχρίτες Ευρωπαίοι δεν λέτε συνεχώς για φοροδιαφυγή και άλλα τέτοια; Γιατί δέχεστε τα Ελληνικά κεφάλαια που φεύγουν; Και τα περισσότερα αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο; Με ληστρικό θα έλεγα. Ένας λογιστικός έλεγχος του Δημοσίου Χρέους το αποδεικνύει, όπως και τα 600 δις ευρώ.

Η Ελβετία, το Τζέρσεϊ, οι Μπαχάμες, η Σιγκαπούρη κλπ, ποτέ δε λένε όχι σε διαφυγόντα κεφάλαια. Ούτε φυσικά το Σίτυ του Λονδίνου και άλλες χώρες.

Αν είναι να γίνει Ροκ η κατάσταση, μπορεί να γίνει εύκολα.

Η Παγκοσμιοποίηση που πρεσβεύουν οι νεοφιλελεύθεροι είναι μια κόλαση για τους φτωχούς ανθρώπους και χώρες. Ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίου, ακόμα κι αν είναι πολύ βρώμικο, γεμάτο αίμα. Από ναρκωτικά, δικτάτορες, μαφιόζους, αλλά σύνορα για τους ανθρώπους. Αυτό δεν είναι Παγκοσμιοποίηση.

Το τραπεζικό απόρρητο είναι προστατευτισμός. Στρέβλωση της ελεύθερης αγοράς.

Οι Αριστεροί είναι μαλακές. Εγώ δεν είμαι αριστερός. Ξέρω πως λειτουργούν τα συστήματα. Με ενδιαφέρει το δίκαιο παιχνίδι. Η δικαιοσύνη.

«Οι καταθέσεις σε τράπεζες στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 80,6 δισ. ευρώ, ή 3,2%, από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του Μαρτίου, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΕΚΤ. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 217,4 δισ. ευρώ ή 6,3%».

4444

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=43232&Itemid=161

Financial Times  ‘Πώς θα λήξει η κρίση στην ευρωζώνη; Πολλοί στις ΗΠΑ μου θέτουν αυτή την ερώτηση τις τελευταίες εβδομάδες; Για την ακρίβεια, θα μπορέσει η ευρωζώνη να μετακινηθεί από την κρίση στην σταθερότητα; Για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τρεις όψεις του προβλήματος: Πού πηγαίνει η ευρωζώνη; Πού θέλουν οι Γερμανοί να πάει η ευρωζώνη;

Και που χρειάζεται να πάει η ευρωζώνη;

Η σημερινή κατάσταση της ευρωζώνης είναι δραματικά ξεκάθαρη.

Μια σειρά από χώρες, δύο των οποίων –η Ιταλία και η Ισπανία- μεγάλες, έχουν ήδη ή είναι στα πρόθυρα να έχουν, κυβερνήσεις που δεν μπορούν να διαχειριστούν χωρίς βοήθεια τα δημόσια χρέη. Πολλά από αυτά τα χρέη βρίσκονται στις τράπεζες.

Πολλές από αυτές είναι ζημιωμένες, ειδικά σε χώρες που βίωσαν πολύ μεγάλες φούσκες ακινήτων, μεγάλα δημόσια ελλείμματα ή και τα δύο.

Οι κυβερνήσεις με αδύναμο αξιόχρεο νοιώθουν ότι πρέπει να σώσουν τα ευαίσθητα τραπεζικά τους συστήματα που, με τη σειρά τους, πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να τις στηρίξουν: Οι μεθυσμένοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι ακουμπώντας ο ένας στον άλλον.

Από τις κυβερνήσεις απαιτείται επίσης να επιβάλουν δημοσιονομική λιτότητα, ενώ οι ιδιωτικοί κλάδοι συρρικνώνονται.

Η λιτότητα αποδυναμώνει περαιτέρω τόσο τις οικονομίες όσο και τις τράπεζες. Κι αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την ανεργία και μειώνει τα κρατικά έσοδα, καθιστώντας μη αποτελεσματική την λιτότητα.

Εν τω μεταξύ, η αναιμική ζήτηση στην πυρήνα επιδεινώνει την οικονομική αδυναμία στην περιφέρεια, αντί να την ισοφαρίζει. Με τις τράπεζες προβληματικές, την ιδιωτική ζήτηση κατεστραμμένη, την κυβερνητική ζήτηση να συρρικνώνεται και την εξωτερική ζήτηση αδύναμη, οι ευάλωτες οικονομίες πιθανότατα θα έχουν μικρότερη παραγωγή και υψηλότερη ανεργία για 2-3 χρόνια επιπλέον. Η αμοιβή για τον σημερινό κόπο είναι ο αυριανός κόπος.

Είτε «σωθεί» είτε όχι η Ελλάδα, για την ώρα είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η σημερινή ευρωζώνη θα επιβιώσει από κάτι τέτοιο, ειδικά όταν ο πρωταρχικός λόγος ύπαρξής της, η οικονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση, καταστρέφονται.

Οι επιχειρήσεις, ειδικά οι τράπεζες, όλο και περισσότερο μαζεύουν τα ενεργητικά και τα παθητικά τους ανά χώρα. Αντίστοιχα, μόνο οι πολύ γενναίες επιχειρήσεις θα κάνουν πλάνα παραγωγής με την πεποίθηση ότι το συναλλαγματικό ρίσκο έχει εξαλειφθεί. Καθώς η ΕΚΤ έχει πλεον αναλάβει αυξημένο μερίδιο διακρατικού κινδύνου, ο δρόμος για την διάλυση έχει ανοίξει περισσότερο.

Μοιάζει σαν αδιάκοπο ταξίδι μες την νύχτα. Ισως πάρει εβδομάδες, μήνες, χρόνια.

Αλλά η κατεύθυνση, δυστυχώς, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη.

Τώρα το δεύτερο ζήτημα: Πώς θέλει η Γερμανία να οργανώσει την ευρωζώνη;

Εγώ αντιλαμβάνομαι τις αντιλήψεις της κυβέρνησης και των αρχών της Γερμανίας ως εξής: Όχι σε ομόλογα ευρωζώνης. Όχι σε αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του European Stability Mechanism. Όχι κοινή στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Όχι απόκλιση από την δημοσιονομική λιτότητα, ούτε στην ίδια την Γερμανία. Όχι σε νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων. ‘Όχι χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης. Και όχι σε ισχυρή πιστωτική εκτίναξη στην Γερμανία.

Η πιστώτρια χώρα, στα χέρια της οποίας βρίσκεται η δύναμη σε μια κρίση, λέει “nein” τουλάχιστον επτά φορές.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, πώς φαντάζονται οι Γερμανοί ρυθμιστές ότι θα σταματήσουν την κατρακύλα της ευρωζώνης;

Κάνω δύο υποθέσεις. Η πρώτη είναι ότι πιστεύουν πως δεν θα την σταματήσουν. Περιμένουν ότι η ζωή σε ορισμένες ευάλωτες οικονομίες θα γίνει τόσο μίζερη που θα φύγουν εθελοντικά, περιορίζοντας έτσι την ευρωζώνη σε έναν πυρήνα με ίδιες σκέψεις και χαμηλώνοντας τους κινδύνους για την νομισματική και δημοσιονομική σταθερότητα της ίδιας της Γερμανίας από την διάσωση πιο αδύναμων οικονομιών.

Η δεύτερη υπόθεσή μου είναι ότι οι Γερμανοί πραγματικά πιστεύουν ότι αυτές οι στρατηγικές θα αποδώσουν.

Μια πιθανότητα είναι ότι οι πιο αδύναμες οικονομίες θα υποστούν τόσο μεγάλη «εσωτερική υποτίμηση» που θα μεταφερθούν σε μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα με τον υπόλοιπο κόσμο, αποκαθιστώντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ο συνδυασμός δραστικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με άμεσες εκποιήσεις ενεργητικών θα προκαλέσουν κύμα εισροών άμεσων επενδύσεων. Κι έτσι θα χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών βραχυπρόθεσμα και θα παράγει νέα οικονομική δραστηριότητα πιο μακροπρόθεσμα.

Ίσως οι Γερμανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι χρειάζεται είτε σκληρή προσαρμογή είτε άμεση αποχώρηση.

Όμως το «κακό ηθικό παράδειγμα» θα περιοριστεί και το γερμανικό άνοιγμα θα μειωθεί, σε κάθε περίπτωση.

Ωστόσο η επιλογή της «εξόδου των αδύναμων» είναι πολύ ριψοκίνδυνη και η επιλογή της «οδυνηρής προσαρμογής με άμεσες εκποιήσεις» τόσο ανέφικτη, που μας οδηγούν αμέσως πίσω στο ζήτημα της εξόδου. Ο κίνδυνος, επιπλέον, δεν περιορίζεται στις πιο αδύναμες χώρες.

Η Γερμανία στέλνει μόλις 5% των εξαγωγών της στην Κίνα σε σχέση με 42% στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ποσοστό που θα μειωθεί σε μια κατάρρευση. Πέρα από αυτούς τους στενούς οικονομικούς κινδύνους, θα υπάρξει οπωσδήποτε μόνιμη πολιτική ζημιά για τους οικονομικούς ηγεμόνες της ευρωζώνης.

Με δυο λόγια, η ευρωζώνη έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι προς την διάλυση που η Γερμανία δεν δείχνει να θέλει να αλλάξει. Όχι επειδή δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνει είναι να αλλάξει μερικά «όχι» σε «ναι».

Περισσσότερη χρηματοδότηση, κατά προτίμηση με κάποιο ομόλογο ευρωζώνης, συλλογική στήριξη τραπεζών, λιγότερη δημοσιονομική συρρίκνωση, περισσότερο επεκτατική νομισματική πολιτική και ισχυρότερη γερμανική ζήτηση. Τέτοιες αλλαγές δεν θα εξασφαλίσουν την επιτυχία. Θα δώσουν όμως τουλαχιστον στην ευρωζώνη μια ευκαιρία να αποφύγει το κόστος της μερικής ή ολικής καταστροφής. Για να αποδώσουν πιο μακροπρόθεσμα, αυτές οι αλλαγές θα απαιτήσουν επίσης μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση.

Τον Οκτώβριο 1939 ο Winston Churchill είπε: «Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τις κινήσεις της Ρωσίας. Είναι ένας γρίφος, τυλιγμένος σε μυστήριο, μέσα σε ένα αίνιγμα, αλλά ίσως υπάρχει ένα κλειδί. Κι αυτό το κλειδί είναι το ρωσικό εθνικό συμφέρον».

Το κλειδί στην Ευρώπη του σήμερα είναι η γερμανική αντίληψη για το εθνικό της συμφέρον. Όταν αποδειχθεί ότι οι προϋποθέσεις δεν αποδίδουν, οι Γερμανοί ηγέτες θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο ναυάγιο και την αλλαγή πορείας. Δεν γνωρίζω τι θα διαλέξει η Γερμανία. Δεν γνωρίζων αν οι ηγέτες της γνωρίζουν. Πάντως από αυτή την απόφαση, κρέμεται η τύχη της Ευρώπης’.

4444

http://tvxs.gr/news/ellada/i-ellada-xreokopisei-tha-agorasoyme-tin-alysida-tzampo

Δείτε την συνέντευξη στο Reuters ενός μεγαλοεπενδυτή που δεν διστάζει να

Αποκαλύψει ότι το δικό του fund ετοιμάζεται ήδη να προχωρήσει σε μαζικές επενδύσεις στην Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει.

Ο David Nadel του επενδυτικού ομίλου Royce European Smaller Companies τονίζει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας και αποχώρησης από το ευρώ, θα υπάρξουν “μεγάλες ευκαιρίες” για εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεν διστάζει μάλιστα να αποκαλύψει ότι ο όμιλος τους ενδιαφέρεται για την αλυσίδα παιχνιδιών Jumbo. Όπως λέει, η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει το πλεονέκτημα ότι έχει δημιουργήσει υποκαταστήματα σε άλλες χώρες των Βαλκανίων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ελκυστική για εξαγορά σε χαμηλές τιμές.

Σχόλιο: Οι ξένοι δεν είναι χαζοί. Όσοι υποστηρίζουν ότι η ΕΕ εσκεμμένα κάνει ότι κάνει, έχουν αρκετή αλήθεια. Η Ελλάδα έχει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις. Ιδίως όταν αγοράζεις εταιρείες για ένα κομμάτι ψωμί.

Η Ελλάδα δεσπόζει στα Βαλκάνια. Θυμάστε πριν ο προδότης και Γερμανός αρχιερέας της Διαπλοκής Κωστας Σημίτης, βάλει την Ελλάδα στο Ευρώ με ψεύτικα στοιχεία, πόσο δεσπόζουσα θέση είχε η Ελλάδα στα Βαλκάνια; Πόσο ισχυρή ήταν η Δραχμή; Ο Σημίτης και τα εξαπτέρυγα του, πρέπει να δικαστούν.

4444

http://olympia.gr/2012/05/30/%CE%BF%CE%B9-6-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B2%CE%B3%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B1%CF%80/#more-157067

Πρώτο θέμα παίζει πλέον το ενδεχόμενο να βγει πρώτη η Ισπανία από το ευρώ.

Το Marketwatch έχει πρώτο θέμα το Spexit, ενώ δίνει και 6 λόγους που πιστεύει ότι η Ισπανία θα πετάξει το ευρώ, καθώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία άντεξαν τα μνημόνια και την λιτότητα, κάτι το οποίο η οικονομία της Ισπανίας δεν το επιτρέπει, όπως αναφέρει.

Οι 6 λόγοι:

– Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας δεν «χωρά» σε μηχανισμό στήριξης

– Υπάρχει ήδη κόπωση με τη λιτότητα στη χώρα

– Βάση της Ισπανικής οικονομίας είναι η βιομηχανία. Ο λόγος εξαγωγών προς ΑΕΠ είναι στο 26%, όσο και της Βρετανίας

– Είναι γεωπολιτικά ασφαλής χώρα

– Σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές εκτός ευρωζώνης

– Οικονομικοί αναλυτές της Ισπανίας αναφέρουν πως το πραγματικό πρόβλημα της χώρας είναι το ευρώ, ένα θέμα που έχει ξεκινήσει ήδη να αναπαράγεται από τα διεθνή ΜΜΕ

4444

http://nonews-news.blogspot.com/2012/05/blog-post_151.html

«That’s right, i don’t pay taxes» παραδέχεται δημοσίως μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αφορμή στάθηκε το… σχόλιο ενός από τους followers που της έγραψε ότι κατηγορεί τους Έλληνες ότι δεν πληρώνουν φόρους, αλλά αυτή κάνει το ίδιο.

Οι ετήσιες αποδοχές της κας Λαγκάρντ ανέρχονται στα 380.989 ευρώ, αλλά απολαμβάνει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς ως διεθνής αξιωματούχος, με αποτέλεσμα να μην πληρώνει καθόλου φόρους, κάτι που προβλέπεται γενικότερα για τους γενικούς διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με σχετική νομοθετική ρύθμιση του 1961.

Σχόλιο: Υπεράκτιο και το ΔΝΤ (IMF). Το 1960 αρχίζει να δημιουργείτε το υπεράκτιο σύστημα φοροδιαφυγής με την σημερινή του μορφή. Η Ελβετία είναι ο ποιο παλιός φορολογικός παράδεισος, αλλά το 1960 έχουμε την δημιουργία του μοντέρνου υπεράκτιου συστήματος με καινούριους παίκτες.

Όταν δεν πληρώνεις φόρους δεν δικαιούσαι να κάνεις μαθήματα φορολογίας. Είσαι λαμογιο. Είτε είσαι κυριλέ λαμογιο, είτε χαμηλής στάθμης – λαικουρα.

4444

http://nonews-news.blogspot.com/2012/05/blog-post_3192.html

Είμαστε πιο ανταγωνιστικοί μόνο από τη Βενεζουέλα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας για το 2011. Βουτιά της Ελλάδας σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες δεικτών.
Τον πάτο της ανταγωνιστικότητας άγγιξε το… 011 η Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών. Μόνη χειρότερη από την Ελλάδα σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας είναι η Βενεζουέλα.

Τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD), για το έτος 2012 δημοσιοποιεί ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD, κατά τη διάρκεια του 2011 η Ελλάδα κατέλαβε την 58η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δυο θέσεις σε σχέση με την περυσινή κατάταξη.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη λαμβανομένης υπόψη της κατάστασης που επικράτησε στη χώρα το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι η ακόλουθη:

1. στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περυσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ η χώρα μας από το 1999.

2. στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δυο ακόμη θέσεις και από την 56η το 2011, βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της Παγκόσμιας κατάταξης, ομοίως τη χειρότερη θέση από το 2009.

3. στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά τρεις θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν την τελευταία χώρα της κατάταξης, και,

4. στον τομέα των «Υποδομών», η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε επίσης κατά δυο θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση, από την 32η που κατείχε το 2011.

Η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας αποδίδεται στην αβεβαιότητα και ανασφάλεια που κυριαρχεί αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την Ευρωζώνη, και εξαιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη.

Το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας, κατά το 2012, είναι:

1. η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία,
2. η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,
3. ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής,
4. η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα, και
5. η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Ο ΣΒΒΕ αναμένει η μεταποίηση να αποτελέσει έναν απ΄ τους κύριους πυλώνες ανάπτυξης την επόμενη μέρα, ώστε να μπει η χώρα σε φάση αναγέννησης και πραγματικής ανάπτυξης.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι παγκοσμίως

Για το 2012, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: το Χονγκ – Κονγκ (στην 1η θέση), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) (στη 2η θέση) και η Ελβετία (στην 3η θέση). Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι η Ιρλανδία (στην 20η θέση), η Ισλανδία (στην 26η θέση) και η Ιταλία (στην 40η θέση), εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (στην 39η θέση), η Πορτογαλία (στην 41η θέση) και η Ελλάδα (στην 58η θέση), εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις, που θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Οι αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η Κίνα (στην 23η θέση), η Ινδία (στην 35η θέση) και η Βραζιλία (στην 46η θέση) παρουσίασαν πτώση στη συνολική και στις επιμέρους κατατάξεις, ενώ η Ρωσία (στην 48η θέση) βελτίωσε την παρουσία της στη διεθνή κατάταξη μόνο κατά μία θέση.

Όλες οι ασιατικές οικονομίες παρουσίασαν επίσης πτώση, με εξαίρεση το Χονγκ – Κονγκ (στην 1η θέση), τη Μαλαισία (στην 14η θέση) και την Κορέα (στην 22η θέση).

Το ίδιο παρατηρείται και με τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, η οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, με αποτέλεσμα όλες να παρουσιάζουν σχετική πτώση, εκτός από το Μεξικό, το οποίο καταλαμβάνει την 37η θέση.

Η παγκοσμιοποίηση φαίνεται ότι αποτελεί θετικό παράγοντα για την ανάπτυξη σε χώρες όπως η Ιρλανδία, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Χιλή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και για πολλές ασιατικές οικονομίες. Αλλά η στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση είναι πολύ αρνητική σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ρωσία, στις περισσότερες από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε ένα μέρος των χωρών της Λατινικής Αμερικής, και, το κυριότερο απ’ όλα, στη Γαλλία.

Η στάση / ανάγκη για οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο θετική στην Ιρλανδία, στις αναδυόμενες χώρες της Ασίας, στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ελβετία και στη Σουηδία. Αλλά η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις γίνεται περισσότερο ασθενής στην Αργεντινή, στην Τσεχία, στην Ισπανία, και, ξανά, στη Γαλλία, όπου η λιτότητα σαν μέτρο εξόδου από την ύφεση φαίνεται να είναι χειρότερη από την ίδια την ύφεση.
voris.gr

4444

http://fimotro.blogspot.com/2012/05/blog-post_755.html

Γράφει η Μαρία Ψαράκη

Αγαπητό Fimotro,
Σε ένα πάρκο της Νίκαιας, εκεί λίγο πριν τις επτά το πρωί σήμερα, γράφτηκε ο τραγικός και πάλι επίλογος ενός 60χρονου άντρα, πατέρα δύο παιδιών. Βγάζοντας με δυσκολία το μεροκάματο, δουλεύοντας σε επισκευές πλοίων και ως οικοδόμος…πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στη ζωή του και κρεμάστηκε λίγα μέτρα από το σπίτι του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε επάνω του σημείωμα που εξηγεί τους λόγους της πράξης του.

Χθες πάλι στις 9.30 το πρωί καταγράφηκε ακόμα μια αυτοκτονία, στον μακρύτατο κατάλογο αυτοκτονιών στην Κρήτη, αφού στα Χανιά αυτή τη φορά, άντρας 30 χρονών που έχασε τη δουλειά του πριν μία εβδομάδα πήδηξε, μπροστά στα μάτια της συζύγου του, από τον 5ο όροφο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων, βάζοντας τέλος έτσι στη ζωή του.

Το ζευγάρι είχε πάει στο νοσοκομείο για να επισκεφτεί συγγενή του που τη στιγμή εκείνη βρισκόταν στο χειρουργείο. Ο θάνατος του 30χρονου ήταν ακαριαίος, ενώ η σύζυγος του έχει υποστεί ισχυρότατο ψυχολογικό σοκ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τις 16 Μαΐου στην Κρήτη έχουν σημειωθεί συνολικά 8 αυτοκτονίες. Και όλοι εμείς που παρακολουθούμε μουδιασμένοι την μακάβρια αυτή, καθημερινή πια, εκατόμβη, παλεύουμε να μη συνηθίσουμε αυτό που κάποιοι έκαναν σκληρή καθημερινότητα μας. Και είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή οι προδότες που μας έφεραν ως εδώ πρέπει, όχι απλά να τιμωρηθούν πολιτικά, αλλά κυρίως να δικαστούν και να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα τους.

30/05/2012

4444

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1514226

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε το πεπαλαιωμένο δόγμα ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση». Η νέα βόμβα του Αλ. Τσίπρα ενέσκηψε σε νέα συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση, αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει πιο διακριτική τακτική, όταν μιλά σε Μέσα Ενημέρωσης της… Δύσης. Για παράδειγμα, σε άλλη του συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Stern, τονίζει ότι «στην Ελλάδα συντελείται ειρηνική επανάσταση που θα αλλάξει την Ευρώπη». Και επιμένει παράλληλα στην «ακύρωση του Μνημονίου».

Η τακτική αυτή, βέβαια, δεν χαρακτηρίζει μόνον τον κ. Τσίπρα, αλλά τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί το βασικό πρόβλημά του: την έλλειψη ενιαίας φωνής. Προς αυτό στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι θα δώσει λύση η ανακοίνωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή, την ώρα που κλιμακώνεται η επίθεση σε συμφέροντα και άλλα τινά: ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, χθες επιτέθηκε κατά συμφερόντων και της διαπλοκής και μάλιστα ονομάτισε την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για το πρωτοσέλιδό της τη Δευτέρα, με το οποίο επανήλθε στο ζήτημα της μαρτυρίας υπεράσπισης κατηγορουμένων στη δίκη της «17 Νοέμβρη» από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον ίδιο λόγο μαίνεται το μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του καθηγητή Β. Αγγελόπουλου (μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος ανέφερε ότι δεν μετάνιωσε που κατέθεσε υπέρ του Αλ. Γιωτόπουλου και στράφηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της κυρίας Μπακογιάννη. Ενώ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου (συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Σερίφη στην ίδια δίκη) εξαπέλυσε επίθεση τόσο κατά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» όσο και κατά της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ.

Συναντήσεις, συνεργασίες και αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή – και πριν αλέκτωρ φωνήσαι από το χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr – περισσότερα από 120 πρώην στελέχη ή μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπως η δικηγόρος Μαρία Ζερβάκη, δήλωσαν γραπτά τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα θα υπάρξει συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη Λούκα Κατσέλη. Λόγω των αντιδράσεων, πάντως, στη συνάντηση θα εξεταστούν οι προοπτικές μετεκλογικής συνεργασίας, ενώ ναυάγησε και η πρόταση που είχε διατυπώσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώην υπουργό να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έτσι, όλες οι εκλογικές λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνουν καμία αλλαγή στη σύνθεσή τους, σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Χθες, εξάλλου, υπήρξε διαμαρτυρία του ΣΥΡΙΖΑ και για τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο κ. Τσίπρας που επισκέφθηκε το Πεντάγωνο εκδήλωσε την πρόθεσή του να κρατικοποιηθούν όλες οι αμυντικές βιομηχανίες.

Σχόλιο: Η Ελλάδα δεν ανήκει στην Δύση. Και που ακριβώς ανήκει Αλέξη Τσιπρα;

Αυτή την  κουβέντα δεν μπορεί κανείς να την αφήσει να πέσει κάτω. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Εδώ Τσιπρα δε θα κάνουμε πειράματα. Τα πράγματα είναι απλά. Εφαρμόστε τα προφανή.

Αυτό που ζητά ο Ελληνικός Λαός είναι κάποιον να εφαρμόσει τα αυτονόητα και όχι να ακούει βαθυστόχαστες μαλακιές.

Η περίπτωση της Ελλάδος το έχω ξαναγράψει είναι απλή. Αν εφαρμοστεί η δικαιοσύνη, θα λυθούν το 50% των προβλημάτων. Αν γίνουν και οι μεταρρυθμίσεις θα έχεις λύσει άλλο ένα 40%.

Αντί Τσιπρα να λες μαλακιές, δεν μας λες πως θα βοηθήσεις τους Εξαγωγείς με την γραφειοκρατία;

Η Δύση στηρίζεται στην Αρχαία Ελλάδα. Στο πλαίσιο που αυτή έφτιαξε. Το πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας είναι ότι συνεχώς παπαγαλίζει την Αρχαία Ελλάδα, αλλά δεν έχει πάρει κανέναν αποτελεσματικό θεσμό από αυτή.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες Τσιπρα δεν χαζοί, ούτε είναι τριτοκοσμικοί. Έχουν ένα σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που ξεκινά από την στάση της Γερμανίας. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι δομικό.

Η Ιρλανδία θα πει ναι στο Ευρώ. Μόλις αλλάξει στάση η Γερμάνια, η Ιρλανδία θα ανακάμψει πλήρως. Η Ελλάδα; Σε ποιο ευρωπαϊκό κράτος η δικαιοσύνη καθυστερεί να δώσει τελεσίδικη απόφαση πάνω από 3 χρόνια;

Τσιπρα ξεφεύγεις σε βαθυστόχαστες μαλακιές. Αν δεν δώσεις πραγματικές απαντήσεις θα ξεφτίσεις.

Το ΚΚΕ που το λέει ξεκάθαρα ότι δε θέλει το Ευρώ, ότι θα τα κάνει όλα κρατικά, είναι ποιο έντιμο. Δεν είναι δίγλωσσο δηλαδή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην εξουσία και δεν ξέρει να την διαχειριστεί. Χρησιμοποίει την μέθοδο ΠΑΣΟΚ, λέει ασάφειες και μισές αλήθειες. Αρχίζει και γίνεται ύποπτος, ότι άλλα λέει, άλλα εννοεί. Τα στελέχη του αντιλαμβάνονται, ότι για να καθίσουν στην καρέκλα της εξουσίας, θα πρέπει να πάρουν σκληρές αποφάσεις με το παρελθόν τους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ το έκαναν. Οικειοποιήθηκαν όλα τα συνθήματα της Αριστεράς και όταν πήραν την εξουσία τα μετάλλαξαν.

Η Ντόρα Μπακογιάννη αποδεικνύει ότι έχει πολιτικό μυαλό. Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την 17Ν, φαίνεται ότι λειτούργησε. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τι θα πει και φυσικά τι γνώμη έχουν και οι πολίτες. Εγώ θα έκανα μια «καυτή» δημοσκόπηση.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1514363

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτοξεύονται την Τετάρτη τα spread και CDS της Ισπανίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας και την ικανότητα χρηματοδότησής της μετά την απόρριψη του ισπανικού σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της Bankia μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, το premium που απαιτούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου βάσης bund ενισχύεται κατά 18,10 μ.β. την Τετάρτη εκτοξεύοντας το spread σε νέο ρεκόρ στις 531 μ.β. Την ίδια ώρα, στα ιστορικό υψηλό βρίσκεται και το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας, καθώς τα πενταετή ισπανικά CDS ανήλθαν σήμερα στις 574 μ.β.

«Η Ισπανία δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση», αναφέρει σε note της η Elisabeth Afseth, αναλύτρια της Investec Bank Plc στο Λονδίνο, ενώ προσθέτει «η προσοχή επικεντρώνεται στο πως η χώρα θα χειριστεί την τραπεζική κρίση».

Παράλληλα, σε κλοιό πιέσεων βρίσκεται σήμερα και η υπόλοιπη ευρωζώνη, με το ιταλικό spread να διευρύνεται κατά 15,8 μ.β. στις 458 μ.β., ενώ το ελληνικό διαμορφώνεται στις 2.830 μ.β. έχοντας ενισχυθεί κατά 16 μ.β. σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης. Σταθεροποιητικά τα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας στις 604 μ.β. και 1.068 μ.β., αντίστοιχα.

Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης: Έκκληση στην κυβέρνηση να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες

Η Ισπανία αντιμετωπίζει κρίση εμπιστοσύνης, δήλωσε την Τετάρτη ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, απευθύνοντας έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση να υπερδιπλασιάσει τις προσπάθειες ώστε να αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου.

«Η Ισπανία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, όχι μόνο για την οικονομία της ευρωζώνης αλλά και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κεντρικός Ισπανός τραπεζίτης Miguel Fernandez Ordonez.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία δέχεται έντονες πιέσεις για τη μείωση του ελλείμματός της μετά την αδυναμία της κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους του 2011. «Σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ισπανία κινδυνεύει από αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους».

Απορρίφθηκε το ισπανικό σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης της Bankia

Το ισπανικό σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση της Bankia μέσω κεφαλαίων της ΕΚΤ, απορρίφθηκε ως μη αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times που επικαλείται το CNBC.

Τα νέα της απόρριψης του σχεδίου έρχονται καθώς η Ισπανία έρχεται αντιμέτωπη με ιδιαίτερα υψηλό κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων, προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να συγκρατήσει τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου που μαστίζονται από τα υπέρογκα δάνεια 180 δισ. ευρώ από τον κλάδο του real estate, και που χθες είδε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας να παραιτείται .

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η Μαδρίτη φλέρταρε με την ανορθόδοξη ιδέα της επανακεφαλαιοποίησης της Bankia, διοχετεύοντας 19 δις. ευρώ κρατικών ομολόγων στη μητρική της εταιρείας, τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με κεφάλαια από το τρίμηνο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, και να αποφύγει έτσι την ανάγκη να συγκεντρώσει κεφάλαια από τις αγορές ομολόγων.

Η ΕΚΤ τόνισε στη Μαδρίτη ότι χρειάζεται μια πιο κατάλληλη κεφαλαιακή ενίσχυση για τη Bankia, καθώς και ότι τα σχέδιά της είναι πολύ κοντά στο να παραβιάσουν την απαγόρευση της ΕΚΤ για τη «νομισματική χρηματοδότηση» ή τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τα νέα της σκληρής απάντησης της ΕΚΤ ήρθαν τη στιγμή που η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωνε ότι ο διοικητής της, Miguel Angel Fernandez Ordonez, θα αποχωρήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι υπολόγιζε αρχικά.

Ο Ordonez είχε δεχθεί σκληρή κριτική από τους πολιτικούς της χώρας του, διότι δεν κατάφερε να ελέγξει την κρίση των τραπεζών. Ακόμη, οι Financial Times επισημαίνουν πως η άρνηση αυτή της ΕΚΤ αναμένεται να σκληρύνει την επιμονή της Μαδρίτης ότι η μόνη λύση σε μια κρίση που οδηγεί το κόστος δανεισμού της κοντά σε μη βιώσιμα επίπεδα, , είναι η ΕΚΤ να γίνει ο δανειστής της ύστατης στιγμής για τις κυβερνήσεις.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Μαδρίτη υποστηρίζουν ότι οι διασώσεις σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ιρλανδία ήταν καταστροφικές και ότι η Ισπανία δεν θα συμβιβαστεί στην άρνησή της να δεχθεί μια παρόμοιας μορφής παρέμβαση.

Δηλώνουν ότι η χώρα έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι Βρυξέλλες και πρέπει τώρα να λάβει κάποια χαλάρωση από την ΕΚΤ ή το μέλλον του ενιαίου νομίσματος θα απειληθεί. Η ισπανική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να δει την ΕΚΤ να ξεκινά εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και το μηχανισμό ESM να λειτουργήσει και ως ταμείο διάσωσης τραπεζών.

«Πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ τώρα, και δε νομίζω ότι η Ισπανία μπλοφάρει», δήλωσε σύμβουλος της ισπανικής κυβέρνησης.

4444

Οι Λεχρίτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εσκεμμένα δημιούργησαν ένα σύστημα ακυβερνησίας. Γιατί οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν μπορούν να εισπράττουν τους φόρους;

Δηλαδή τι χρειάζονται; Νταντά; Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ευνουχισμένους δημοσίους υπαλλήλους. Να απολυθούν.

Θέλει πολιτικές αποφάσεις για να εισπράξεις φόρους; Λεχρίτες.

Έχετε ένα φορολογικό σύστημα πολύπλοκο και βγαίνετε και λέτε ακυβερνησία.

Όποιος ψηφήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ψυχρός εκτελεστής της Ελλάδος. Αυτοί δημιούργησαν αυτό το σύστημα, καταλάβατε; Είναι μέρος του προβλήματος.

Θέλω οργανωμένο κράτος. Θέλω διαφάνεια. Δεν εμπιστεύομαι ούτε την ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Στο Υπουργείο οικονομικών χρειάζεται ένας μόνιμος Υφυπουργός που θα έχει θητεία για 7 χρόνια και θα είναι αιρετώς. Θα ψηφίζεται από την Βουλή των Ελλήνων με ψήφο 168. Γιατί 168 ψήφοι; Διότι μια τέτοια θέση θέλει και λίγη συναίνεση για να έχει νομιμοποίηση.

Ο Υποψήφιος θα μπορεί να είναι είτε πολιτικός, είτε τεχνοκράτης. Έτσι θα υπάρχει μια συνέχεια στο Υπουργείο Οικονομικών και δε θα ακούμε συνεχώς, ότι υπάρχει ακυβερνησία ή θα έχουμε συνεχώς αλλαγές.

Για να απολυθεί θα χρειαστεί πάλη ψηφοφορία με τουλάχιστον 168 ψήφους.

4444

http://www.capital.gr/news.asp?id=1514256

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Καθαρά κέρδη 521 χιλιάδων ευρώ παρουσίασε η Ο.Λ.Π. Α.Ε το πρώτο τρίμηνο του 2012 έναντι ζημιών 2,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 23,9 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 5,29% από πέρυσι. Την ίδια ώρα όμως προβληματισμό δημιουργεί το γεγονός ότι τα κέρδη αυτά προέρχονται, όπως προκύπτει, από τις εξαιρετικές επιδόσεις της COSCO στον προβλήτα που της έχει παραχωρηθεί (Σ.ΕΜΠΟ ΙΙ) και τα επακόλουθα έσοδα που ελέω συμβάσεως εισπράττει η ΟΛΠ, η οποία  την ίδια ώρα επιβαρύνεται με δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις επενδύσεις στον προβλήτα που ακόμα διαχειρίζεται ο ίδιος (Σ.ΕΜΠΟ Ι).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εδώ εταιρεία της COSCO, η Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. (ΣΕΠ) στο διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου πέτυχε άνοδο στην διακίνηση πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της τάξης του 150% ενώ διακίνησε 679.600 teu σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο επικεφαλής της μητρικής της, Cosco Pacific, Xingu Wang στο Bloomberg. Η ΣΕΠ εμφανίζεται πλέον ως το δεύτερο μεγαλύτερο εκτός Κίνας λιμάνι της Cosco μετά τον σταθμό της στη διώρυγα του Σουέζ.

Υπενθυμίζεται πως η Cosco έχει αναλάβει με συμφωνία παραχώρησης -που περιλαμβάνει δεσμεύσεις για επενδύσεις- τη διαχείριση του προβλήτα ΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά και την κατασκευή του προβλήτα ΙΙΙ. Συνολικά η επένδυσή της υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 700 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της 30ετούς διάρκειας συμφωνίας. Ήδη τα έργα στον προβλήτα ΙΙΙ έχουν ξεκινήσει. Κατά το 2011 τα έσοδα της Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. ξεπέρασαν τα 101 εκατομμύρια δολάρια και τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 6,5 εκατ. δολ.

Η ΟΛΠ ΑΕ την ίδια ώρα εν μέσω των πολιτικών παλινωδιών που παρακολούθησε το πανελλήνιο την τελευταία διετία με την αρχικά εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση, υπαναχώρηση και τελικά πάγωμα κάθε πρωτοβουλίας λόγω ακυβερνησίας, επιχειρεί ακόμα να ανορθώσει τις δραστηριότητες του στον προβλήτα Ι αντί , πχ, να εισπράττει ήδη και από εκεί έσοδα από παραχωρησιούχους.

Η ΟΛΠ πήρε αρχικά δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Προβλήτα Ι του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο Ν. Ικόνιο που εκταμιεύθηκε την 30/7/2008. Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει σε τριάντα εξαμηνιαίες διαδοχικές δόσεις, καταβλητέες από την 15η Δεκεμβρίου 2013 έως και την 15η Ιουνίου 2028. Το δάνειο αυτό φέρει κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ οι τόκοι καταβάλλονται ανά τρίμηνο. Ακόμα πήρε άλλο ένα δάνειο ύψους 55 εκατ. ευρώ και αυτό για την κατασκευή του Προβλήτα Ι που εκταμιεύθηκε την 10/2/2010. Και αυτού του δανείου η αποπληρωμή του θα γίνει σε τριάντα  εξαμηνιαίες διαδοχικές δόσεις, καταβλητέες από την 15η Ιουνίου 2015 έως και την 15η Δεκεμβρίου 2029. Το δάνειο αυτό επίσης φέρει κυμαινόμενο επιτόκιο.

Η αποπληρωμή τους δηλαδή δεν έχει ακόμα αρχίσει ουσιαστικά ενώ βέβαια το ύψος των επιτοκίων δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσο ομαλά θα εξελιχθεί. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της έχει ανέβει έτσι στα 90 εκατ. ενώ οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (leasing, επιχορηγήσεις, προβλέψεις για αποζημιώσεις προσωπικού κλπ) ανέρχονται στα 206,3 εκατ. και ο βραχυπρόθεσμες σε άλλα 20,4 εκατ.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στα οικονομικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2012 που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ο.Λ.Π. Α.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε στο Δ.Σ. ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης ο κύκλος εργασιών, όπως προαναφέρθηκε, ανήλθε σε 23.918.434 Ευρώ και είναι αυξημένος έναντι του 2011 κατά 5,29%. Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 2.938.023 Ευρώ και είναι αυξημένα κατά 26,53%. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 4,14%. Οι αμοιβές και τα έξοδα τρίτων μειώθηκαν κατά 34,42%. Το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων ανήλθε σε κέρδος 185.379 Ευρώ έναντι ζημιών 3.299.615 Ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2011 και το αποτέλεσμα μετά από φόρους (τρέχοντες και αναβαλλόμενους) ανήλθε σε κέρδη 521.964 Ευρώ, έναντι ζημιών 2.919.298 της αντίστοιχης περιόδου του 2011.

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης μετά τη λήξη του Δ.Σ. δήλωσε ότι: «παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, η οποία έχει επιπτώσεις στη διακίνηση φορτίων του χώρου των θαλασσίων μεταφορών και στη χειμερινή περίοδο η οποία πάντα επιφέρει μειώσεις στον χώρο των λιμενικών υπηρεσιών, ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. κυρίως χάρις στις επιλογές του για ενίσχυση των πολιτικών transhipment, παρουσίασε το α` τρίμηνο του 2012 και αύξηση του κύκλου εργασιών και κέρδη. Βάσει των αναμενόμενων αυξήσεων του κύκλου εργασιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι οικονομικές υπηρεσίες του Ο.Λ.Π. Α.Ε. αναμένουν ότι το 2012 για τον οργανισμό θα είναι μια ακόμα κερδοφόρα χρονιά».

4444

4444

Το έχω ξαναγράψει λεχρίτες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θέλω να μαθαίνω, ακριβώς που πηγαίνει το χρήμα που δίνει η Τρόικα.

4444

Να γράψω κάτι που παρέλειψε η έκθεση της Εθνικής: μόλις βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, μετεωρίτες θα την βομβαρδίσουν. Έτσι ο θάνατος θα είναι σχεδόν σίγουρος και η καταστροφή. Δε θα μείνει τίποτα να αγοράσουν αυτοί που λήστεψαν και χρεοκόπησαν την χώρα.

Ένα από τα κτήρια που θα σωθούν στην Αθήνα, θα είναι αυτό της Εθνικής Τράπεζας.

4444

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=113416

Να δώσουν το χρυσό τους και άλλους εθνικούς θησαυρούς ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα λάβουν από ένα σχέδιο σταθεροποίησης ύψους 2,3 τρισ. ευρώ, προτείνει τώρα στις χώρες της περιφέρειας η Γερμανία.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται European Redemption Pact, κερδίζει έδαφος στην Ευρωζώνη.

Το σχέδιο συντάχθηκε από τους Γερμανούς σοφούς και εμπνέεται από το Sinking Fund του Alexander Hamilton στις ΗΠΑ, το οποίο είχε δημιουργηθεί το 1790, για να «καθαρίσει» τα χρέη που άφησε πίσω του η επανάσταση. Η πλούσια περιοχή της Βιρτζίνια ήταν η Γερμανία της εποχής.

Ουσιαστικά, το European Redemption Pact είναι μια «light» εκδοχή ευρωομολόγων, η οποία θα μπορούσε να είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα. Ενδέχεται να αποτελέσει μια λύση στην κρίση, αν και το κόστος για τις χώρες της περιφέρειας δεν είναι μικρό.

Το σχέδιο χωρίζει τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης. Τα χρέη κάθε χώρας έως το όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας, παραμένουν κρατικά. Όμως, όσα περισσεύουν μεταφέρονται στο fund αποπληρωμής. Αυτά τα χρέη αναχρηματοδοτούνται μέσω της έκδοσης κοινών ομολόγων.

Με τα δεδομένα αυτά, η Ιταλία θα μετέφερε στο fund χρέη 958 δισ. ευρώ, η Γερμανία 578 δισ. ευρώ, η Γαλλία 498 δισ. κτλ. Το σύνολο των χρεών που θα αναλάμβανε το fund θα ήταν 2,326 τρισ. ευρώ.

Το fund έχει, βέβαια, ένα κόστος για τη Γερμανία. Το κόστος δανεισμού του για τα κοινά ομόλογα θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που σήμερα πληρώνει η χώρα. Υπολογισμοί τοποθετούν το κόστος στο 0,6% του γερμανικού ΑΕΠ ετησίως.

Όρος για να συμμετάσχει οποιαδήποτε χώρα θα είναι να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία ίσα με το 20% του χρέους της ως εγγύηση. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούν να είναι είτε χρήματα ή χρυσός, αναφέρει η πρόταση.

4444

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=113418

Στις τσέπες της τρόικας επιστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων διάσωσης που παίρνει η Ελλάδα, γράφουν οι New York Times.

Τα πακέτα διάσωσης που υποτίθεται ότι θα αγόραζαν χρόνο για την Ελλάδα, χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας, την ώρα που η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται, εξηγεί το δημοσίευμα.

«Παρότι αυτό δεν είναι πολύ λογικό, οικονομικά, σίγουρα θεωρείται πολύ λογικό με βάση την πολιτική των ευρω-οικονομικών», αναφέρει.

«Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικας στερούν άλλα κεφάλαια, που στοχεύουν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία».

Εάν πράγματι η Ελλάδα ξεμείνει από ρευστό τον Ιούλιο, θα βρεθεί σε στάση πληρωμών. Όχι όμως στις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στην τρόικα, γιατί η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της», εξηγεί ο Thomas Mayer, σύμβουλος της Deutsche Bank.

Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου έχει τεθεί σε λειτουργία ένα σύστημα όπου οι τρεις μεγάλοι πιστωτές του δημόσιου τομέα στέλνουν τα δάνεια προς την Ελλάδα σε έναν ειδικό λογαριασμό. Τα χρήματα μένουν εκεί για 2-3 μέρες και μετά στέλνονται πίσω στην τρόικα, ως πληρωμές τόκων των ελληνικών ομολόγων που έκανε δεκτά η Ευρώπη, στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης.

Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους, ή 229 δισ. δολάρια, ανήκει τώρα στα μέλη της τρόικας.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι ξένοι πιστωτές φροντίζουν ώστε το ποσό που απομένει για τις εγχώριες δαπάνες να είναι πάντα τόσο μικρό, ώστε η Αθήνα να πιέζεται ασφυκτικά να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα. Στην ίδια τακτική θα πρέπει να ενταχθούν και οι γνωστές δηλώσεις της Christine Lagarde.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η κατάσταση αυτή είναι αδιανόητη. «Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις ‘δάνειο’. Τα παίρνεις πίσω και το ονομάζεις ‘τόκο’», εξηγεί ο Stephane Deo, αναλυτής της UBS.

Από το Μάιο του 2010, η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια περίπου 177 δισ. δολαρίων. Τα δύο τρίτα από αυτά δόθηκαν για την αποπληρωμή των ομολογιούχων και των δανείων της τρόικας.

Έτσι, όσο η Ελλάδα συνεχίζει να εξυπηρετεί το χρέος της, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποδεικνύονται μια καλή επένδυση για την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Deo, η ΕΚΤ κερδίζει τόκο 10% από αυτά. Πρόκειται, βέβαια, για μία ριψοκίνδυνη επένδυση.

Σχόλιο: Κατάλαβες μαλακά νεοέλληνα τι παιχνίδι σου παίζουν οι Λεχρίτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Σε έχουν φλομώσει στο ψέμα και στην απατεωνιά από την αρχή της κρίσης.

Όποιος ψηφήσει ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, είναι ψυχρός εκτελεστής της Ελλάδος.

Σήμερα αυτοκτόνησε ένας συνταξιούχος. Το μάθατε.

4444

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=2&artid=113427

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι δυναστείες Rockefeller και Rothschild

Δύο από τις γνωστότερες τραπεζικές και επιχειρηματικές δυναστείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους, καθώς το εισηγμένο επενδυτικό trust του Jacob Rothschild συμφώνησε στρατηγική συνεργασία με την Rockefeller Financial Services.

Η RIT Capital Partners θα αγοράσει το 37% του ομίλου διαχείρισης κεφαλαίων και επενδύσεων πλούτου των Rockefeller, δίνοντας στην οικογένεια Rothschild, που εδρεύει στο Λονδίνο, το πολυπόθητο «πάτημα» στην αμερικανική αγορά.

Η συμφωνία φέρνει κοντά τον 96χρονο David Rockefeller και τον 76χρονο λόρδο Rothschild, δύο πατριάρχες σπουδαίων τραπεζικών δυναστειών, που σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν μια προσωπική σχέση εδώ και 50 χρόνια.

Ο όμιλος Rockefeller γεννήθηκε το 1882, όταν ο John D. Rockefeller ίδρυσε ένα από τα πρώτα οικογενειακά επενδυτικά γραφεία του κόσμου, με στόχο την επένδυση του δικού του πλούτου. Έκτοτε, εξελίχθηκε σε μια εταιρεία που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διαχείριση κεφαλαίων και σε άλλα εύπορες οικογένειες, ιδρύματα και οργανισμούς. Ανήκει κατά πλειοψηφία στην οικογένεια Rockefeller και έχει 34 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια.

Η RIT Capital Partners ανήκει κατά μειοψηφία στο λόρδο Rothschild και έχει ενεργητικό 1,9 δισ. στερλινών.

Υπενθυμίζεται ότι ο David de Rothschild, πρόεδρος του Rothschild Group, αποφάσισε πρόσφατα να φέρει υπό κοινή στέγη τη λονδρέζικη επενδυτική τράπεζα με τις δραστηριότητες της οικογένειας στη Γαλλία.

4444

http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=54&artid=113413

Με κινητό τηλέφωνο “πιάστηκε” ο Α. Τσοχατζόπουλος στις φυλακές Κορυδαλλού

Ένα κινητό τηλέφωνο εντοπίστηκε στην κατοχή του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση του τρόπου απόκτησης των περιουσιακών του στοιχείων και κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Το τηλέφωνο εντοπίστηκε στην κατοχή του πρώην υπουργού ύστερα από έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και κατασχέθηκε.

Έπειτα από αυτό το περιστατικό θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός να περάσει από έλεγχο στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών.

4444

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1512755

Της Kristen Hinman

Μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές μέσα σε μια ημέρα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και οι πιο στενοί του συνεργάτες συζητούν θέματα που δεν προσφέρονται για δημόσια κατανάλωση. Θέματα που αφορούν π.χ. την εθνική ασφάλεια ή τη μετακίνηση στρατευμάτων στο εξωτερικό. Και πιθανότατα δεν σας ενοχλεί. Οι περισσότεροι ορθολογικοί Αμερικανοί αποδέχονται ότι σε ένα βαθμό το απόρρητο στο Λευκό Οίκο είναι απολύτως δικαιολογημένο -στην πραγματικότητα αναγκαίο- για το χειρισμό των υποθέσεων της χώρας.

Ισχύουν όμως άραγε οι ίδιοι κανόνες όταν ξαφνικα βρίσκεσαι στη θέση του υποψήφιου για τη «δουλειά»;

Οι Kate Andersen Browner και Julie Bykowicz του Bloomberg News επιχείρησαν να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα σε άρθρο τους την προηγούμενη εβδομάδα, όπου επισημαίνουν πόσο σκληρά εργάζονται ο πρόεδρος Obama και ο Mitt Romney για να κρατήσουν όσα μοιράζονται με τους χορηγούς τους κρυφά από τον υπόλοιπο κόσμο, από όπου προσβλέπουν να εξασφαλίσουν ψήφους στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Όπως αναφέρουν οι Brower και Bykowicz:

“Τώρα όσοι εργάζονται για την προεκλογική εκστρατεία του Obama συγκεντρώνουν τα κινητά των χορηγών σε πλαστικές σακούλες, όπως συνέβη σε έναν προεκλογικό έρανο που πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου στη Νέα Υόρκη στο σπίτι του προέδρου και COO του ομίλου Blackstone, Tony James.”

Ας το αναλύσουμε: Την ίδια ημέρα που εξαπέλυσε βίαιη επίθεση στα μέσα ενημέρωσης στοχοποιώντας το παρελθόν του Romney στα private equity, ο Πρόεδρος εμφανίστηκε για έναν προεκλογικό έρανο στο σπίτι ενός από τα πιο επιτυχημένα στελέχη της χώρας στο χώρο των private equity. Προτού ο πρόεδρος αρχίσει να μιλά, οι επιτελείς του δεν ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους να κλείσουν τα κινητά τους αλλά αντίθετα κατέσχεσαν τα τηλέφωνα των υποψήφιων χορηγών που είχαν ήδη καταβάλει 35.800 δολάρια έκαστος για το… προνόμιο αυτό. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορούσε κανείς να κάνει post στο Facebook ή να γράψει στο Twitter ή χειρότερα ακόμη, να βιντεοσκοπήσει, τα λεγόμενα του προέδρου.
Αυτό δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ήταν ένας προεκλογικός έρανος μεταξύ άλλων όπου οι οργανωτές υιοθέτησαν την πολιτική ελέγχου των τηλεφώνων στην είσοδο.

Οι Brower και Bykowicz αναφέρουν επίσης ότι “σε έναν έρανο στις 30 Μαρτίου, καθώς οι δημοσιογράφοι οδηγούνταν έξω από το Μουσείο Τέχνης Portland, ο Obama ζήτησε από τους 130 υποστηρικτές του που ήταν παρόντες να μην δημοσιεύσουν βίντεο της ιδιωτικής τους συζήτησης στο YouTube.”

Οι συνεργάτες του Obama προφανώς ελπίζουν να μην επαναληφθεί η γκάφα του 2008. Εκείνη τη χρονιά, καθώς ο Obama και η Hilary Clinton μάχονταν για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ένας δωρητής στον έρανο του Σαν Φρανσίσκο μαγνητοσκόπησε τον Obama να λέει πως οι ψηφοφόροι μιας μικρής πόλης που έχουν χάσει τις δουλειές τους νιώθουν απογοήτευση δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν το θυμό τους, παρά με το να “προσκολλώνται στα όπλα ή τη θρησκεία”, και στη συνέχεια έδωσε το βίντεο σε έναν πρακτορείο ειδήσεων στο οποίο δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στην εκδήλωση.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους χορηγούς του με τα κινητά τους λογικά τους προσβάλλει, είτε δίνουν 35, είτε 35.000 δολάρια, αν και σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που αποδέχονται τους όρους ως προϋπόθεση για να εισέλθουν στο κλαμπ. Είναι ωστόσο δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν προσβάλλει όλους τους υπόλοιπους. Η μάχη για την προεδρία δεν είναι απλά η φιλοξενία μιας ιδιωτικής συζήτησης.

Τί μπορεί να χρειάζεται να πει ο πρόεδρος στα στελέχη της Wall Street που δεν αρμόζει να μαθευτεί από τον υπόλοιπο κόσμο;

Η Hinman είναι συνεργάτιδα συντάκτης του Bloomberg Businessweek.

Σχόλιο: Ο Ομπαμα μπορεί να τα δωρίσει αυτά τα κινητά. Στείλε μου εμένα ένα που το έχω ανάγκη.

Η Trish που ασχολείται με την Wall Street ίσως μπορέσει να μας διαφωτίσει. Στο τι μπορεί να λέει ένας πρόεδρος στην Wall Street που δεν μπορεί να λεχτεί δημόσια. Υπάρχει Ιστορικό;

4444

4444

4444

http://www.skai.gr/news/politics/article/204211/olad-de-dehomai-mia-europi-arrosti/

«Δεν δέχομαι μια Ευρώπη άρρωστη. Έχουμε κοινό νόμισμα το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Σχόλιο: Κι εγώ είμαι άρρωστος. Τι θα κάνεις μ’αυτό;

4444

http://www.skai.gr/news/world/article/204140/peripou-13-ekatommuria-paidia-stin-ee-zoun-se-sunthikes-ftoheias/

Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, μια νέα έκθεση αποκαλύπτει την έκταση της παιδικής φτώχειας και των παιδιών που ζουν με στερήσεις στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου.

Περίπου 13 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συν Νορβηγία και Ισλανδία) στερούνται βασικά αγαθά απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Ταυτόχρονα, 30 εκατομμύρια παιδιά, σε ένα σύνολο 35 χωρών με αναπτυγμένες οικονομίες – ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Κέντρο Ερευνών Innocenti της UNICEF, εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών σε όλο τον βιομηχανικό κόσμο, συγκρίνοντας και κατατάσσοντας τις επιδόσεις των χωρών. Αυτή η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η έκθεση, αποδεικνύει ότι η παιδική φτώχεια στις χώρες αυτές δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά εξαρτάται από τις πολιτικές – και ότι ορισμένες χώρες τα πάνε πολύ καλύτερα από άλλες στην προστασία των περισσότερο ευάλωτων παιδιών τους.

«Τα στοιχεία υποστηρίζουν το ότι πάρα πολλά παιδιά εξακολουθούν να ζουν χωρίς βασικά πράγματα σε χώρες που έχουν τα μέσα να τα παρέχουν», δήλωσε ο Gordon Alexander, Διευθυντής του Γραφείου Ερευνών της UNICEF. «Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ορισμένες χώρες είχαν καλές επιδόσεις – όταν κοιτάμε κυρίως τα δεδομένα προ της κρίσης – λόγω των συστημάτων κοινωνικής προστασίας που ήταν θεσμοθετημένα. Ο κίνδυνος είναι ότι στην τρέχουσα κρίση δεν θα δούμε τις συνέπειες κακών αποφάσεων παρά πολύ αργότερα.»

Η έκθεση εξετάζει την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών με δύο εντελώς διαφορετικούς τρόπους. Εξετάζοντας τους δύο αυτούς διαφορετικούς τύπους της παιδικής φτώχειας, η έκθεση συγκεντρώνει τα πλέον επίκαιρα διαθέσιμα στοιχεία για την παιδική φτώχεια και τις στερήσεις των παιδιών σε όλες τις προηγμένες βιομηχανικά οικονομίες του κόσμου.

Ο πρώτος τρόπος είναι ο Δείκτης Παιδικής Αποστέρησης, που λαμβάνεται από δεδομένα των Στατιστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης από 29 Ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνουν για πρώτη φορά ένα τομέα για παιδιά. Η έκθεση ορίζει ένα παιδί ως “αποστερημένο” όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από ένα κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων, όπως τρία γεύματα την ημέρα, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία, εκπαιδευτικά βιβλία στο σπίτι ή μια σύνδεση στο Internet.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποστέρησης παρουσιάζονται σε χώρες όπως Ρουμανία, Βουλγαρία και Πορτογαλία (με ποσοστά πάνω από 70%, 50% και 27% αντίστοιχα) αν και μερικές πλουσιότερες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν ποσοστά αποστέρησης άνω του 10%. Οι Σκανδιναβικές χώρες εμφανίζουν τη χαμηλότερη παιδική αποστέρηση, όλες με ποσοστά κάτω του 3%.
Πιο συγκεκριμένα, στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών σύμφωνα με αυτό τον τρόπο μέτρησης βρίσκονται, η Ισλανδία (0,9%), Σουηδία (1,3%) και Νορβηγία (1,9%) ενώ στις χαμηλότερες, η Ρουμανία (72,6%), Βουλγαρία (56,6%) και Ουγγαρία (31,9%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση με 17,2% αμέσως μετά την Ιταλία (13,3%) και πριν τη Σλοβακία (19,2%).

Ο δεύτερος τρόπος διερεύνησης της έκθεσης ασχολείται με τη σχετική φτώχεια, εξετάζοντας το ποσοστό των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό τους «όριο φτώχειας» – που ορίζεται ως το 50% του μέσου διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος.

Με αυτόν τον τρόπο η έκθεση της UNICEF προσπαθεί να εκτιμήσει ποιο είναι το ποσοστό των παιδιών που υστερούν σημαντικά σε σχέση με αυτό που είναι φυσιολογικό για τις κοινωνίες τους.
Οι σκανδιναβικές χώρες και η Ολλανδία παρουσιάζουν τα χαμηλότερα ποσοστά σχετικής παιδικής φτώχειας, περίπου 7%. Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ποσοστά μεταξύ 10% και 15%, ενώ πάνω από το 20% των παιδιών στη Ρουμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν σε σχετική φτώχεια.

Πιο συγκεκριμένα στις τρεις καλύτερες θέσεις της κατάταξης των χωρών σύμφωνα με αυτό τον τρόπο μέτρησης βρίσκονται, η Ισλανδία (4,7%), Φινλανδία (5,3%) και Κύπρος (6,1%) ενώ τις χαμηλότερες καταλαμβάνουν, η Ρουμανία (25,5%), ΗΠΑ (23,1%) και Λετονία (18,8%). Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30η θέση με 16,0% και πάλι αμέσως μετά την Ιταλία (15,9%) και πριν την Ισπανία (17,1%).

Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων της έκθεσης που αφορούν την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται:
• Εξετάζοντας την παιδική φτώχεια με βάση διαφορετικό «όριο φτώχειας», στο 50%, 40% και 60%, η Ελλάδα τοποθετείται σε κάθε περίπτωση μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις του πίνακα με ποσοστά 16% (βασική κατάταξη) – 8,1% και 23,5% αντίστοιχα.

• Εξετάζοντας τα ποσοστά παιδικής αποστέρησης των χωρών για 2, 3, 4 ή 5 και περισσότερα αγαθά, τα ποσοστά για τη χώρα μας είναι 17,2% (βασική κατάταξη) – 11,7% – 8,4% και 6,1% αντίστοιχα.
• Εξετάζοντας τα ποσοστά παιδικής αποστέρησης σε επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες, στις μονογονεϊκές οικογένειες (από 17,2%) αυξάνουν σε 24,3%, στις οικογένειες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο γονέων σε 50,8% και σε οικογένειες μεταναστών σε 42,2%.

• Ενώ σε όλες τις χώρες τα ποσοστά παιδικής φτώχειας μειώνονται μετά τον υπολογισμό των επιπτώσεων φόρων και παροχών στο διαθέσιμο εισόδημα, στην Ελλάδα αυξάνονται από 13% στο 16%. Για παράδειγμα στην Ιρλανδία μειώνονται από άνω του 40% στο 8,4%, στις περισσότερες άλλες χώρες μειώνονται σχεδόν στο μισό ή και περισσότερο και στις υπόλοιπες μειώνονται αισθητά, εκτός Ελβετίας, Ισπανίας, ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ιταλίας όπου μειώνονται λίγο.

• Στην Ελλάδα οι δημόσιες δαπάνες για τις οικογένειες (επιδόματα-φοροαπαλλαγές-υπηρεσίες) ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην προτελευταία θέση της κατάταξης – περίπου 1,1% – μετά τη Μάλτα (1%). Συγκριτικά, η Γαλλία είναι η πρώτη σε αντίστοιχες δαπάνες με 3,7%.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι στην έκθεση οι συγκρίσεις μεταξύ των χωρών με παρόμοιες οικονομίες, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβερνητική πολιτική μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές των παιδιών. Για παράδειγμα, η Δανία και η Σουηδία παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά παιδικής αποστέρησης από το Βέλγιο ή τη Γερμανία, παρά το ότι και οι τέσσερις χώρες έχουν περίπου τα ίδια επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης και κατά κεφαλήν εισόδημα.

«Η έκθεση καθιστά σαφές ότι ορισμένες κυβερνήσεις τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα στην αντιμετώπιση της παιδικής αποστέρησης από άλλες», δήλωσε ο κ. Alexander. «Αυτές με τις καλύτερες επιδόσεις, δείχνουν ότι είναι δυνατή η αντιμετώπιση της φτώχειας στις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση, είναι από τα λάθη που μια κοινωνία μπορεί να πληρώσει πολύ ακριβά.»

4444

4444

Advertisements

Posted May 30, 2012 by bmplefour in Greek politics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: