Το σύμπαν του έσχατου L   Leave a comment

Το σύμπαν του έσχατου L

16/06/2012

4444

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=44818&Itemid=117

Η γνώση της αλληλεπίδρασης αυτής από εσωτερικούς κύκλους των σημερινών υπάρχουσων θρησκειών είναι συνυφασμένη με αρκετά μυστήρια που εκτελούνται μέσα σε αυτές (όπως βάπτιση, αγιασμός των Υδάτων, Τελετές σε ποτάμια, καθαρμούς σωμάτων καθώς και το πόσιμο ή το ράντισμα των πιστών από αυτό, σε βαθμό που αποδεικνύουν την μαγική του δύναμη να επιδρά πάνω στον άνθρωπο.

Αλλά και στις εσωτερικές διδασκαλίες, η ζωή συμβολίζεται με το Ύδωρ, που είναι το κυρίως υπεύθυνο στοιχείο για την ζωή. Στην Ινδική παράδοση, είναι η ενέργεια της ζωής που διαποτίζει τα πάντα, ορατά και αόρατα, σε όλα τα επίπεδα (γιατί και τα πνεύματα και οι θεοί ‘ζουν’ με αυτή την έννοια) την ονομάζουν πράνα ή Χιβάμ-Πράναμ και στην Κίνα Κι, που σύμβολο της ήταν το νερό.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε ότι φαινόμενα παρόμοια παρουσιάζονται στα φορτισμένα νερά των Ιαματικών πηγών τις οποίες σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται σε όλο τον κόσμο κάνοντας χρήση των θεραπευτικών νερών αλλά και λουτρών τους.

Από επιστημονικής απόψεως το νερό που πάντα παρουσιάζεται σαν πρότυπο του τέλειου υγρού, μέχρι του σημείου να χρησιμοποιηθεί για να καθιερωθούν οι περισσότερες φυσικές σταθερές, είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα σταθερό και τέλειο υγρό. Κατόπιν διαφόρων ερευνών που έγιναν βρέθηκε ότι αντιτίθεται σε όλους τους γνωστούς φυσικούς νόμους, παρουσιάζοντας αστάθεια ακόμα και στις παραμικρές εξωτερικές επιδράσεις, μαγνητικές, ενεργειακές ,ακόμα στις ψυχικές και νοητικές.

Το νερό χάρη στις πολυδομικές αλλαγές, είναι ικανό να συσσωρεύει μέσα την παραμικρή ενεργειακή αλλαγή που παράγεται από το περιβάλλον του, για να την χρησιμοποίησει με την σειρά του επίσης, για άλλη μία από τις αλλαγές του.

Σε αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μερικά αινιγματικά παραδείγματα για να δείξουμε την περιπλοκότητα που παρουσιάζει η μελέτη του νερού, παρόλη την απλότητα του που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να δείχνει η χημική ανάλυση του.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η θερμοκρασία βρασμού του νερού δείχνει στα θερμόμετρα μας το βαθμό 100 C.Αλλά αν πάρουμε αποσταγμένο νερό και με διαρκή βρασμό σε χαμηλή πίεση αφαιρέσουμε όλον τον υπάρχοντα αέρα και ύστερα προσπαθήσουμε να το ξαναβράσουμε θα δούμε ότι μπορεί να φτάσουμε στους 180 C χωρίς να τα καταφέρουμε.

Επίσης όλα τα χημικά εγχειρίδια μας λένε ότι ο πάγος είναι ελαφρύτερος από το υγρό νερό, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν έξι αλλοτροπικές μορφές του πάγου, από τις οποίες μία μόνο είναι αυτή για την οποία ισχύουν τα όσα αναφέραμε παραπάνω ενώ οι άλλες πέντε είναι βαρύτερες από το υγρό νερό.

Ξέρουμε επίσης ότι στους 0 C το νερό γίνεται πάγος, αλλά αυτό που δεν λέγεται συνήθως είναι ότι σύμφωνα με τους νόμους της μοριακής φυσικής, το νερό θα έπρεπε να στερεοποιηθεί σε λιγότερο από τους 80 C κάτω από το μηδέν. Για να παρακαμφθεί αυτή η δυσκολία οι επιστήμονες έπρεπε να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι, στο νερό τα μόρια δεν είναι ελεύθερα αλλά συνδεδεμένα μεταξύ τους, σχηματίζοντας αυτό που ονομάστηκε “πολύ ύδωρ”, δηλ. πολυμορισμένο νερό, στο οποίο η δύναμη ένωσης μεταξύ των διαφόρων μορίων, παρόλο που είναι 20 φορές μικρότερη από αυτή που ενώνει τα άτομα τους, εντούτοις είναι αρκετή για να γίνουν ‘κολλώδη’ τα μόρια αυτά.

Άλλο παράδοξο είναι ότι, ενώ το νερό είναι κακός ηλεκτρολύτης, όμως διαλύει και ιοντοποιεί πολύ μεγάλο ποσό ουσιών και μεγάλος αριθμός από αυτές που δεν διαλύονται, περνούν σε κολλώδη κατάσταση έτσι ώστε το νερό του οποίου η θρεπτική αξία είναι μηδαμινή, να μετατρέπεται από το γεγονός αυτό σε κύριο συστατικό των εμβρύων όντων και τελικά ίσως στην ποιο απαραίτητη τροφή, εφόσον πεθαίνει κανείς δέκα φορές ποιο γρήγορα από δίψα, παρά από πείνα.

Ο καθ. Πικάρντι, ήδη το 1962 έλεγε : “Ίσως να είναι το νερό και το υδάτινο σύστημα αυτά που επιτρέπουν στους ζωντανούς οργανισμούς να αντιδρούν εμπρός στις εξωτερικές δυνάμεις, γιατί η ύπαρξη μιας τόσο λεπτής και ευαίσθητης δομής επιτρέπει να υποθέσουμε ότι, με τα κατάλληλα μέσα θα μπορούσε να αλλαχτεί η ίδια του η δομή με απείρους τρόπους, και έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το νερό είναι ευαίσθητο σε ακραία λεπτές επιδράσεις και ικανό να προσαρμοστεί στις πιο ποικίλες καταστάσεις, όπως κανένα άλλο υγρό δεν μπορεί να κάνει.”

Τα πειράματα του Masaru Emoto ο οποίος είχε την ιδέα να φωτογραφίσει το νερό σε διάφορες φάσεις της ύπαρξής του και μέσα σε διαφορετικές συνθήκες εξωτερικού περιβάλλοντος, προσθηκών και μολύνσεων από ξένες ουσίες, αλλά και από ποικίλες σε συναισθήματα σκέψεις, ακολουθώντας πάντα επιστημονική μεθοδολογία, έρχεται να επιβεβαιώσει με την σειρά του ότι το νερό δεν είναι απλά και μόνο ένα υγρό, αλλά κάτι το ζωντανό που αντιδρά ανάλογα με καθετί το επηρεάζει διαφοροποιώντας την ενεργειακή και κρυσταλλική του δομή, ανταποκρινόμενο στις σκέψεις και τα συναισθήματα μας.

Είναι ολοφάνερο λοιπόν από τα όσα αναφέραμε παραπάνω ότι όσο αφορά το Ύδωρ δεν πρόκειται για ένα κοινό υγρό για το οποίο απλώς και μόνο προσπαθήσαμε να αποδείξουμε την αξία και δύναμη του εδώ, μια και ο καθένας από εμάς λίγο πολύ πιστεύω έχει διαπιστώσει κάτι από αυτά, αλλά να δείξουμε αυτό που σήμερα θεωρείται ανεξήγητο και παράλογο προς εμάς ως δημιουργήματα του Δυτικού πολιτισμού, ότι έχει την δική του Μαγεία ανοίγοντας παράλληλα και καινούργιους δρόμους για να προσεγγίζουμε τον όλο κόσμο μας. esoterica.gr

4444

http://www.nooz.gr/tech/ilektrika-leoforeia-stous-dromous-tis-vretanias

Ηλεκτρικά λεωφορεία με μπαταρία που φορτίζει σε τριάντα μόλις λεπτά θα κάνουν την εμφάνισή τους σε λίγες ημέρες στους δρόμους της Βρετανίας.

Τα τρία πρώτα οχήματα που θα βγουν στους δρόμους της κοινότητας του Coventry κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Travel De Courcey και το έργο χρηματοδοτήθηκε από την βρετανική κυβέρνηση και το Δημοτικό Συμβούλιο του Coventry.

Το έργο στοίχισε ένα εκατομμύριο λίρες όμως σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα οχήματα αναμένεται να γλιτώνουν περίπου 120 λίρες από τα καύσιμα την ημέρα.

Η φόρτιση της μπαταρίας σε τόσο λίγη ώρα είναι αποτέλεσμα χρήσης της “τελευταίας λέξης” της τεχνολογίας, όπως είπε και ο ιδιοκτήτης της κατασκευάστριας εταιρείας, Mike De Courcey.

Τα οχήματα μπορούν να μεταφέρουν έως και 40 επιβάτες τη φορά.

Πηγή: BBC

Σχόλιο: Τα ηλεκτρικά λεωφορεία έχουν πολλά ωφέλει. Καταρχήν ο θόρυβος. Έχεις μείωση ηχορύπανσης.

4444

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2194774

Την ώρα που η Ευρώπη «ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί», Γερμανία και Γαλλία «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» με σημείο αιχμής τις οικονομικές επιδόσεις και την πολιτική της λιτότητας σε ένα «λεκτικό πόλεμο» ανάμεσα στην Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που δοκιμάζει τις αντοχές του γαλλογερμανικού άξονα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ αντέδρασε έντονα μετά τις επικρίσεις, κυρίως της Γαλλίας, για την εμμονή της στην πολιτική της λιτότητας, εκφράζοντας τη λύπη της για την “έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παράγοντες” της Ευρωζώνης και προειδοποιώντας κατά της “μετριότητας”.

Η κρίση στην Ευρωζώνη, κατά την κ.Μέρκελ, δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο με την “καταπολέμησή της στη ρίζα της”, δηλαδή αντιμετωπίζοντας την “υπερχρέωση και το χάσμα ανταγωνιστικότητας”. “Εχει εμφανισθεί μία ψευδοσυζήτηση, που φέρνει σε αντίθεση την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική λιτότητα. Αυτά είναι ανοησίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μεξικό, επέμεινε ότι η Γερμανία “δεν θα αφεθεί να υιοθετήσει πρόωρες λύσεις, όπως τα ευρωομόλογα” ή το κοινό ταμείο εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων στην Ευρώπη. “Ο κίνδυνος που προέρχεται από τις πρόωρες προτάσεις αμοιβαιοποίησης” του χρέους είναι η απόκρυψη των διαφορών οικονομικής ισχύος ανάμεσα στις χώρες με την ισοπέδωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών, προειδοποίησε. “Οποιος το αποκρύπτει αυτό τείνει προς τη μετριότητα. Και η μετριότητα δεν πρέπει να γίνει ο κανόνας” στην Ευρωζώνη, είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Συστάσεις

Απευθυνόμενη προς τη Γαλλία κάλεσε το Παρίσι να παρακολουθήσει “την εξέλιξη του κόστους εργασίας στη Γαλλία και στη Γερμανία” για να αποτιμήσει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον τομέα αυτόν στη Γερμανία και τα πλεονεκτήματα που σημαίνουν ως προς την ανταγωνιστικότητα, ζητώντας από την Ευρώπη να συζητήσει τις διευρυνόμενες οικονομικές αποκλείσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στη Γαλλία.

“Δεν θα υπάρξει αποτελεσματική οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση”, συνώνυμο εγκατάλειψης της κυριαρχίας, είπε προσθέτοντας ότι “δεν μπορώ να δεχθώ τα ευρωομόλογα και να αρνηθώ κάθε έλεγχο” επί των εθνικών προϋπολογισμών.

Η Ανγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι τάσσεται υπέρ του αυστηρού δημοσιονομικού ελέγχου στην Ευρωζώνη, που θα επιτρέπει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρώνει τους μη ισορροπημένους εθνικούς προϋπολογισμούς, “αλλά αυτό δεν αρέσει σε ορισμένες χώρες”, ενώ ζήτησε και μεγαλύτερο ρόλο από την ΕΚΤ ως προς την εποπτεία των τραπεζών. “Το μέλλον της Ευρώπης αποφασίζεται εντός των προσεχών μηνών, αυτήν τη χρονιά”, είπε.

Εκκληση για ζωηρά μέτρα

Λίγο νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από την Ευρωζώνη να υιοθετήσει νέα τολμηρά μέτρα ικανά να θωρακίσουν τις χώρες μέλη και τα τραπεζικά τους συστήματα από την αναστάτωση των αγορών, όπως η δημιουργία κοινού ταμείου για την αποπληρωμή χρέους, δηλώσεις που τον έφεραν σε απευθείας αντιπαράθεση με το Βερολίνο.

Ο κ.Ολάντ ζήτησε επίσης να δοθεί τραπεζική άδεια στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης, τον ESM, ώστε να δανείζεται χρήματα από την ΕΚΤ και να ενισχύσει έτσι το “οπλοστάσιό” του.

Η γαλλική δεξιά πολλαπλασίασε τις επιθέσεις της κατά του κ.Ολάντ και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας τον ότι βλάπτει τις γαλλογερμανικές θέσεις.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε χθες ότι η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να βρουν μαζί μία λύση για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, αρνούμενος ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Παρισιού για τη δημιουργία συνασπισμού ή ενωμένου μετώπου κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου, μετά την επίσκεψη του κ.Ολάντ στη Ρώμη.

Ενιαία Ενωση

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός πρόεδρος, Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρώμη ότι η κυβέρνηση της χώρας του δεν έχει πρόθεση να διαχωρίσει την Ευρωζώνη σε ισχυρά και πιο αδύναμα μέλη, ενώ ο Ιταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται πιο σταθερή ηγεσία.

Επίσης, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν διαμήνυσε ότι τα σχέδια για μία τραπεζική και δημοσιονομική ένωση θα τονώσουν την εμπιστοσύνη, όμως χρειάζονται χρόνο για να υλοποιηθούν, ενώ στο θέμα της τραπεζικής ένωσης αναφέρθηκε και ο Γενς Βάιντμαν, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διάσπασης των δεσμών μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών.

Υπό όρους θα δοθεί η οικονομική βοήθεια στην Ισπανία

Η «διάσωση» της Ισπανίας θα πρέπει να συνοδεύεται από «σημαντικούς» όρους, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, διαβεβαιώνοντας ότι η Μαδρίτη δεν περιμένει πια ότι θα υποστηριχθεί οικονομικά χωρίς όρους.

Οι όροι του δανείου της Ευρωζώνης προς τις ισπανικές τράπεζες, που μπορεί να φτάσει έως και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, έχει προκαλέσει πολεμική στη χώρα, με την ισπανική αντιπολίτευση να φοβάται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο λαό, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι μόνο ο χρηματοοικονομικός τομέας θα επηρεαστεί.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν ελπίζει πια σε μια οικονομική στήριξη χωρίς όρους. Οι όροι θα πρέπει να είναι στοιχείο-κλειδί κάθε οικονομικής βοήθειας», σημείωσε ο πρόεδρος της Bundesbank σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pai’s. «Καθώς οι διάφοροι οικονομικοί τομείς συνδέονται μεταξύ τους, πιστεύω ότι οι όροι θα πρέπει να είναι σημαντικοί» για την Ισπανία, υπογράμμισε ο κ.Βάιντμαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εντύπωση ότι αυτή η διάσωση είναι χωρίς όρους εκτός του χρηματοοικονομικού συστήματος επηρεάζει ήδη τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων», διευκρινίζοντας ότι «έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για χαλάρωση των όρων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας», αλλά και της Ελλάδας. «Όμως η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει την κρίση και η αντίδραση των αγορών αντικατοπτρίζει αυτή την ανησυχία», σημείωσε ο κ.Βάιντμαν. Και ο Γιοαχίμ Νέιγκελ, μέλος του δ.σ. της Μπούντεσμπανκ, δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ δεν θα δώσει στις ισπανικές τράπεζες μεγαλύτερα περιθώρια πρόσβασης στις διαδικασίες διοχέτευσης ρευστότητας, ενώ πιστεύει ότι δεν ήταν αποτελεσματική ούτε και μία περαιτέρω χαλάρωση των απαιτήσεων για τις εγγυήσεις.

Παρά τις προσπάθειές της, η Ισπανία πιθανότατα δεν θα επιτύχει να ανταποκριθεί στο στόχο για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2012, εκτιμά το ΔΝΤ στην έκθεσή του που δημοσίευσε χθες για την πορεία της ισπανικής οικονομίας. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η Ισπανία δεν θα πρέπει να επιδιώξει μια απότομη μείωση του ελλείμματος, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής εξασθένησης, κρίνοντας ότι “οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι είναι σε γενικές γραμμές σωστοί, αλλά μια πιο ήπια προσαρμογή θα ήταν περισσότερο κατάλληλη σε μια περίοδο υπερβολικής αδυναμίας”.

Νέα μέτρα στην Ιταλία

Τη διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να προκαλέσουν οι θεωρίες της αγοράς εναντίον της Ιταλίας, σύμφωνα με τον Τζιόρτζιο Σκουίντζι, επικεφαλής της επιχειρηματικής ένωσης Confidustria, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να βρουν μια απάντηση στη διάρκεια της διάσκεψης των Βρυξελλών στο διήμερο 28-29/6, προκειμένου να αποφύγουν τη «μόλυνση».

Τη ίδια στιγμή, η Ιταλία ανακοίνωσε τα νέα μέτρα της, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, τα οποία παρουσίασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Κοράντο Πάσερα. Οι επιχειρήσεις του οικοδομικού τομέα δεν θα χρειάζεται να καταβάλλουν τον προβλεπόμενο φόρο ακινήτων για διάστημα τριών ετών μετά την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης στα γραφεία και στις αποθήκες τους. Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες αποφασίζουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους μέχρι τον Ιούνιο του 2013, θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν της έκπτωσης του 50% του ποσού που θα ξοδέψουν από τη φορολογική τους δήλωση. Για τους κατοίκους με οικονομικά προβλήματα, δημιουργείται ένα ειδικό ταμείο προς χρηματοδότηση της διανομής τροφίμων σε οικογένειες που ζουν σε κατάσταση ένδειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μάριο Μόντι, το ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοθεσία για την πώληση κρατικού ενεργητικού και τον εξορθολογισμό της δομής και του προσωπικού του υπουργείου Οικονομίας. Αρχικά, οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων του κράτους θα αφορούν στην εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή μέρους του δημόσιου χρέους και την εξόφληση εκκρεμών οφειλών του Δημοσίου προς των ιδιωτικό τομέα.

Ταυτόχρονα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Ιρλανδία να αναχρηματοδοτήσει τις τράπεζές της και να εξετάσει τη λήψη μετοχών σε κρατικές τράπεζες, προκειμένου το Δουβλίνο να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων μέχρι το 2013 και να αποφευχθεί ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος.

Τέλος, τα μηνύματα από την Πορτογαλία είναι θετικά, με τα σχέδια λιτότητας να αποφέρουν καρπούς, αυξάνοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέντρο Κοέλιο.

Σχόλιο: Ο Μόντι το προσπαθεί. Προς τη μεριά της ανάπτυξης με εξορθολογισμό του Δημόσιου Κράτους.

4444

4444

15/06/2012.

4444

http://www.tovima.gr/afieromata/elections2012/article/?aid=462482&h1=true

Με προκλητικό άρθρο στα γερμανικά, αλλά και στα ελληνικά, οι «Financial Times Deutschland» απευθύνουν πρωτοφανή «σύσταση στους ψηφοφόρους» εν όψει των εκλογών της Κυριακής.

Το άρθρο που φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα έχει τίτλο «Αντισταθείτε στον δημαγωγό» και κεντρική φωτογραφία από προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εφημερίδα απευθύνεται στους Έλληνες στο δεύτερο πρόσωπο («Αγαπητές Ελληνίδες, αγαπητοί Έλληνες») και τους καλεί να φροντίσουν «για ξεκάθαρες πολιτικές λύσεις» και να ψηφίσουν «θαρραλέα υπέρ της μεταρρυθμιστικής πορείας και όχι οργισμένα κατά της αναγκαίας και επίπονης αναδιάρθρωσης».

Σημειώνει ότι «μόνο με τα κόμματα που αποδέχονται τους όρους των διεθνών χρηματοδοτών, η χώρα σας θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ» και καλεί τους Έλληνες «να αντισταθούν στη δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μην εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις τους, ότι δηλαδή είναι δυνατή η χωρίς συνέπειες καταγγελία όλων των συμφωνιών. Η χώρα σας έχει επιτέλους ανάγκη από ένα κράτος που λειτουργεί. Για την ομαλή διακυβέρνησή της συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά» αναφέρει το άρθρο, λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία άσκησε επί δεκαετίες λάθος πολιτική και είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή μιζέρια».

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η εφημερίδα, «η καλύτερη επιλογή για τη χώρα σας θα ήταν μία κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και σας βαυκαλίζει με έναν κόσμο που είναι εκτός πραγματικότητας».

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η σύσταση γίνεται «κατ’ εξαίρεση», καθώς συνηθίζεται μόνο στην περίπτωση των εκλογών για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γίνεται λόγος για «κοινό συμφέρον των Financial Times Deutschland και της πλειοψηφίας των Ελλήνων: η χώρα σας να παραμείνει στο ευρώ».

Δ. Παπαδημούλης: «Μένει μόνο να έρθει η Μέρκελ να μοιράζει υλικό της ΝΔ»

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ήταν η αντίδραση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για το προκλητικό άρθρο των γερμανικών Financial Times, που απευθύνει «σύσταση προς τους ψηφοφόρους» εν όψει της Κυριακής να μην ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον Αντώνη Σαμαρά. «Πρόκειται για μια προσβλητική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και το μόνο που μένει είναι να έρθει η ίδια η κ. Μέρκελ να μοιράζει εκλογικό υλικό της ΝΔ. Θεωρούν τη χώρα προτεκτοράτο. Περιμένω αντίδραση του κ. Σαμαρά» επισήμανε ο κ. Παπαδημούλης.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Δημήτρης Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Όπως ομολογεί το ανυπόγραφο άρθρο, σπάει μια παράδοση δεκαετιών, που οι συστάσεις αφορούσαν μόνο τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Είναι μια πρόκληση προς όλους τους ευαίσθητους πολίτες. Κάνουν μια εξαίρεση για την  Ελλάδα, γιατί θεωρούν τη χώρα προτεκτορτάτο τους και δίνουν γραμμή».

Ερωτηθείς που αποδίδει το άρθρο των γερμανικών FT, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Το κατεστημένο της Γερμανίας, της Μέρκελ και του Σόιμπλε, θέλει μια βολική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση του χεριού τους. Εμείς χρειαζόμαστσε μια κυβέρνηση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας».

Σχόλιο: Το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό. Είναι παγκόσμιο. Στο G20 η Βραζιλία θα θέση θέμα ποσοστώσεων για το IMF και η Γερμανία μόνη της, θα τα βρει δύσκολα. Όμως ως ευρωζώνη, είναι υπερδύναμη. Καταλάβατε;

Η Γερμανία ως Γερμανία είναι μια μέση χώρα. Όπως η Βρετανία. Δεν είναι δηλαδή μεγάλη όπως η Κίνα ή Ινδία κλπ.

Η Γερμανία ως Ευρωζώνη είναι όμως πολύ μεγάλη.

Τα οικονομικά δεδομένα μετατοπίζονται από την Ευρώπη στην Ασία.

Πολύ από εσάς δεν καταλαβαίνουν και πολλά, αν όμως πρέπει να πάρεις αποφάσεις που θα επηρεάσουν την πορεία σου για τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια, αυτές οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο.

Από την αρχή το έχω γράψει, το πρόβλημα της Ελλάδος είναι απλό. Είναι όμως ένα πρόβλημα προσώπων. Στην Ελλάδα έχουμε να κάνουμε με μια μαφιόζικη Ελίτ, που αφού κατέστρεψε την χώρα, ρίχνει τον λογαριασμό στον απλό Έλληνα.

Ο Σόϊμπλε θα χάσει. Διότι ο απλός Έλληνας έχει αντοχές, αλλά και υπερηφάνεια. Ο Σόιμπλε θα μπορούσε να κερδίσει, αν τα έβαζε εμπράκτως με την μαφιόζικη Ελίτ που κατέστρεψε την χώρα.

Οι Αμερικανοί δείχνουν ποιο ρεαλιστές. Ο Τσιπρας δεν είναι δημαγωγός. Προπάντων δεν είναι κλέφτης και απατεώνας σε τόση μεγάλη κλίμακα όσο είναι τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα από το 2008 είναι σε ύφεση. Από το 2008 καταστρέφετε η χώρα. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα. Αυτοί οι άνθρωποι θα ψηφήσουν Τσιπρα.

Όπως εξήγησα και στον Τεχνικό που μου φτιάχνει τον Η/Υ όλα είναι μια εγγύηση.

Αν υπάρξει κάποιος που θα εγγυηθεί την μετάβαση και είναι σοβαρός, η Ελλάδα θα μηδενίσει και μετά θα αρχίσει να αναπτύσσετε.

Η Αργεντινή χρεοκόπησε – μηδένισε – το 2001 και μετά από λίγους μήνες άρχισε να αναπτύσσετε. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι η μαφιόζικη Ελίτ.

4444

4444

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/allazoyn_oi_taytothtes_apo_to_fthinopwro.1817450.html

Νέες ταυτότητες θα πρέπει να προμηθευτούν οι Έλληνες πολίτες από το φθινόπωρο του 2012.

Οι νέου τύπου ταυτότητες θα έχουν το σχήμα και το μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα αναγράφονται σε αυτό το ονοματεπώνυμο του κατόχου, η ημερομηνία γέννησης, το φύλο, η ιθαγένεια, ο τόπος γέννησης.

Το νέο στοιχείο στις νέες ταυτότητες θα είναι πως θα έχουν ημερομηνία λήξης όπως τα διαβατήρια, καθώς όπως εξηγούν στα “ΝΕΑ” στελέχη του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, “η ελληνική ταυτότητα θα αναγνωρίζεται ως ταξιδιωτικό έγγραφο σε υιοθέτηση και εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΚ) 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Στο πίσω μέρος της ταυτότητας θα αναγράφεται και η ομάδα αίματος του κατόχου της.

Η διαδικασία αντικατάστασης της υπάρχουσας αστυνομικής ταυτότητας με το νέου τύπου δελτίο πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012 και θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε να κληθούν για αντικατάσταση οι παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης, και κατά αλφαβητική σειρά.

Μέχρι να αντικατασταθούν τα περίπου 10 εκατομμύρια δελτία ταυτότητας των Ελλήνων που μένουν εντός και εκτός της χώρας θα ισχύουν κανονικά οι παλαιού τύπου ταυτότητες.

Την ευθύνη για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων όσων διαμένουν στο εξωτερικό θα αναλάβουν οι κατά τόπους προξενικές Αρχές.

4444

Σωστός ο Χατζηνικολάου. Κατάλαβε την ερώτηση και την έθεσε σωστά. Το σκάνδαλο της SIEMENS δεν διερευνήθηκε.

Να θυμίσω στον Βαγγελη Βενιζέλο ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος αθωώθηκε από την Ελληνική Βουλή της πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Τώρα ο Άκης, χάρη σε κάποιους Δικαστές είναι στη φυλακή.

Εκατομμύρια Ευρώ. Ο Άκης κουνούσε και αυτός το δάχτυλο και φώναζε.

Τον Παπαγιαννη του έκανε αγωγή για να του πάρει το σπίτι.

Η εξουσία είναι γλυκιά. Άσε τα σάπια Βενιζέλε.

Εγώ πολύ ευχαρίστως θα έρθω να κυβερνήσω και το πρώτο νόμο που θα καταργήσω είναι αυτός που έφτιαξες περί ευθύνης υπουργών. Θέλω να χώσω αρκετούς στη φυλακή.

Μα αυτά παραγράφηκαν φώναζε ο Άκης.

Ποιος άφησε τον Χρηστοφορακο να φύγει Βενιζέλε; Τα άλλα στελέχη της SIEMENS.

Και δεν είναι μόνο το σκάνδαλο της SIEMENS.

Καταψηφίστε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να δούμε την κάθαρση.

Ο Μαντελης γιατί πήρε λεφτά από την SIEMENS;

4444

Στις προηγούμενες εκλογές -6η Μαΐου-  ψήφησα Ανεξάρτητους Έλληνες. Ήταν μια στοχευόμενη πολιτικά ψήφος. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρουν την 2η έδρα εκεί που ψήφησα.

Τώρα ακόμα δεν έχω αποφασίσει. Έχω πολλές επιλογές. Δε πρόκειται να ψηφήσω ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα ψηφήσω κάτι από τα άλλα κόμματα.

Δε θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Κατέστρεψαν την χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν πληρώσει. Γιατί μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η Βίκυ στη φυλακή; Ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου και κάτι Νεοδημοκράτες κυκλοφορούν ελεύθεροι.

600 δις ευρώ βρίσκονται εκτός Ελλάδος. Μαύρο χρήμα το μεγαλύτερο μέρος και αφορολόγητο.

4444

4444

http://press-gr.blogspot.gr/2012/06/stern.html

Κύρια σημεία της συνέντευξης από χθεσινή προδημοσίευση>
“Οι μικροί υποφέρουν, αλλά οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάιδαρό τους» και σημειώνει:
«Λυπάμαι πολύ για τους ανθρώπους στον δρόμο, αλλά δεν μπορώ να τους γλιτώσω».
Αναφερόμενος στη μείωση του κατώτατου μισθού, παραδέχεται ότι «είναι δύσκολο κανείς να τον μειώσει, όταν σκέφτεται τα πολλά σκάφη αναψυχής», ωστόσο προσθέτει πως «αν η χώρα θέλει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, [ο κατώτατος μισθός] πρέπει να μειωθεί» και διευκρινίζει ότι πρόκειται για μείωση στο επίπεδο της Ισπανίας.
Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών λέει ότι το αποτέλεσμα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.
«Οι Έλληνες είναι πραγματικά ελεύθεροι να επιλέξουν ό,τι θέλουν. Στην πραγματική κατάσταση της χώρας, η οποία -λόγω δεκαετιών αποτυχημένης οικονομίας- βρίσκεται σε επώδυνη κρίση, το οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα», δηλώνει.
Ο κ. Σόιμπλε απορρίπτει ακόμα, μεταξύ άλλων, την πρόταση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για τη δημιουργία ευρωπαϊκού Ταμείου Αποπληρωμής Χρεών (European Redumption Fund) για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τον όρο «no bailout», σύμφωνα με το οποίο, όπως εξηγεί, ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο για τα χρέη ενός άλλου.
«Χωρίς κοινή δημοσιονομική πολιτική, δεν μπορούμε να έχουμε κοινοτικοποίηση των ευθυνών. Διαφορετικά, μια χώρα θα δημιουργούσε χρέη σε βάρος των άλλων. Αυτό δεν γίνεται. Όποιος πληρώνει, πρέπει και να αποφασίζει. Ακόμη και οι συμπατριώτες μου οι Σουηβοί (σ.σ. περιοχή στη νότιο Γερμανία που οι κάτοικοί τους φημίζονται για την τσιγκουνιά τους) είναι τσιγκούνηδες μόνο με δικά τους χρήματα», λέει χαρακτηριστικά.
olympia.gr

4444

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/06/blog-post_7669.html

Με τα χέρια απλωμένα στη Ρωσία η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να αποφύγει την προσφυγή στον Μηχανισμό Στήριξης της ΕΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις της Λευκωσίας με τη Μόσχα «πάνε καλά» και δεν αποκλείεται εντός των επόμενων 24ώρων να υπάρξει η ολοκλήρωσή τους με θετική για την Κύπρο κατάληξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο τραπέζι των συζητήσεων για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για τη δανειοδότηση της Κύπρου μπήκαν, πέραν των πολιτικών ανταλλαγμάτων, και τα οικονομικά με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στα δικαιώματα των θαλασσίων οικοπέδων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου στο πλαίσιο της διαδικασίας αδειοδοτήσεων του δεύτερου γύρου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προεδρικό και ΑΚΕΛ έχουν πάντως επενδύσει τα μέγιστα στη Μόσχα καθώς θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης.

Ενδεικτική προς τούτο είναι και η χθεσινή δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού ότι η ένταξη στον Μηχανισμό Στήριξης, θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός προβληματισμού που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, εάν και εφ’ όσον διαπιστώνει ότι οι όποιες άλλες προσπάθειες δεν καταλήγουν σε αποτέλεσμα.

Κυβερνητική πηγή μιλώντας στην Αλήθεια σημείωσε ότι τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα καθώς αυτό επιβάλουν και τα ασφυκτικά πλέον χρονικά περιθώρια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παλέψει «με νύχια και με δόντια την εξασφάλιση διακρατικού δανείου».

Σημείωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις με τη Μόσχα έχουν «οροφή και πάτωμα» εξηγώντας ότι το κατώτατο ποσό που απαιτεί η Λευκωσία είναι το 1,8 δις ευρώ ποσό που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, και το ανώτατο τα 5 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες η Αλήθεια με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η εξασφάλιση δανειοδότησης με 5 δις ευρώ είναι αρκετή ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας, οι ανάγκες για την αναχρηματοδότηση του χρέους που λήγει εντός του 2013 ενώ θα απομείνει και ένα σημαντικό ποσό που θα διατεθεί για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

cytoday.eu

Σχόλιο: Η Κύπριοι δείχνουν ποιο σοβαροί και φυσικά παίζουν καλύτερα την παρτίδα από τους νεοέλληνες. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουν.

Άλλωστε το φυσικό αέριο που έχουν, είναι αρκετό για όλους τους μεγάλους παίκτες στην σκακιέρα.

Η Μόσχα δεν έχει κανέναν λόγο να μην έρθει σε διακρατική συμφωνία με την Κύπρο. Μάλιστα αν αυτή είναι καλή, τότε της φτιάχνει και διεθνές προφίλ.

Ο άξονας Ισραήλ – Κύπρου θα δομηθεί με πολύ στέρεα υλικά από το διεθνές περιβάλλον.

Θα είναι ένας άξονας σταθερότητας και ηρεμίας όπου όλοι θα περνούν καλά. Και οι εργαζόμενοι.

4444

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/06/blog-post_2113.html

Δείτε πως ενας ακόμη σύγχρονος Γκρούεζας, ο υποψήφιος Βουλευτής Ν. Κιλκίς Γ. Γεωργαντάς παρουσία πολλών πρώην υπουργών, βουλευτών αλλά και του Π. Ψωμιάδη υπεύθυνου του προεκλογικού αγώνα της ΝΔ στη Β. Ελλάδα λέει ωμά πως όλοι όσοι βολεύτηκαν με δουλειές, όσοι πήραν συμβάσεις δημοσίων έργων και γενικώς όσοι…
επωφελήθηκαν απο την δεξιά παράταξη πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να τους ψηφίσουν!

Προς το παρόν, όσοι πολίτες δεν βολεύθηκαν και δεν συνηθίζουν να τραβάνε τη μάνα και τον πατέρα τους να ψηφίσει για χάρη του κάθε βολεμένου κομματάρχη, μπορούν να τρίψουν τα μάτια τους βλέποντας το παρακάτω βίντεο. Δείτε το εδώ αφού κανένα ΜΜΕξημέρωσης δεν πρόκειται να το ‘παίξει’ αφού αναφέρεται στο κόμμα που το σύστημα το θέλει οπωσδήποτε πρώτο.

http://www.dailymotion.com/embed/video/xrg7lz_yy-yyyyyyyyyy-yyyyyy-yyy-yyy-yyyyyyyyy_news

4444

Το έχω γράψει πολλές φορές, αλλά θα το ξαναγράψω γιατί έμεινα ευχαριστημένος.

Η τεχνική υπηρεσία του ΟΤΕ είναι άριστη. Ξέρετε ότι δεν μπορώ χωρίς Internet.

Αγόρασα καινούριο modem και η τεχνική υπηρεσία του ΟΤΕ με εξυπηρέτησε σε χρόνο dt.

Πιστεύω ότι η τεχνική υπηρεσία του ΟΤΕ δίνει μια υπεραξία.

Όποτε έχω πάρει τηλέφωνο, πάντα υπήρχε άνθρωπος να το σηκώσει.

Το εμπορικό κομμάτι του ΟΤΕ έχει πρόβλημα.

Αν είσαι Win Win, τότε πάντα σημειώνεις όσους κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Εγώ όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει την τεχνική υπηρεσία του ΟΤΕ, πάντα έμεινα ευχαριστημένος. Όποτε φυσικά το σημειώνω.

4444

4444

14/06/2012

4444

4444

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=462178

Ουάσινγκτον

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκτόξευση του NuStar, ενός νέου διαστημικού τηλεσκοπίου της NASA που θα μελετά μαύρες τρύπες και άλλα εξωτικά αντικείμενα στο φάσμα των ακτίνων-Χ.

Ήταν μια ασυνήθιστη επιχείρηση, δεδομένου ότι ο πύραυλος που μετέφερε το τηλεσκόπιο σε τροχιά δεν εκτοξεύτηκε από το έδαφος, αλλά απελευθερώθηκε από ένα ειδικό μητρικό αεροπλάνο σε ύψος 11 χιλιομέτρων.

«Οι εκτοξεύσεις με την υποβοήθηση αεροσκαφών είναι φθηνότερες επειδή απαιτούν λιγότερα καύσιμα» εξηγεί η NASA σε ανακοίνωσή της.

Αεροπορικώς από τον Ειρηνικό

Το αεροπλάνο L-1011 Stargazer απογειώθηκε λίγο μετά τις 18.00 ώρα Ελλάδας από ατόλη στα Νησιά Μάρσαλ, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία. Μία ώρα αργότερα, απελευθέρωσε τον πύραυλο Pegasus XL, ο οποίος πραγματοποίησε ελεύθερη πτώση για πέντε δευτερόλεπτα πριν πυροδοτηθεί.

Το NuStar, ή Συστοιχία Πυρηνικού Φασματοσκοπικού Τηλεσκοπίου, «είναι το πρώτο τηλεσκόπιο που μπορεί να εστιάσει ακτίνες-Χ υψηλής ενέργειας» δήλωσε η Φιόνα Χάρισον, επιστημονική υπεύθυνη της αποστολής και καθηγήτρια του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας (Caltech).

«Θα μπορεί να μεταδώσει εικόνες που είναι δέκα φορές πιο ευκρινείς και 100 φορές πιο ευαίσθητες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο τηλεσκόπιο λειτουργεί σε αυτή την περιοχή του φάσματος» επισήμανε.

Ένας από τους βασικούς στόχους της αποστολής είναι η μελέτη των μελανών οπών που πιστεύεται ότι κρύβονται στα κέντρα όλων των γαλαξιών. Οι ίδιες οι μαύρες τρύπες είναι αόρατες, ωστόσο το υλικό που παγιδεύεται στη μοιραία έλξη τους θερμαίνεται και εκπέμπει ακτίνες-Χ, πριν τελικά χαθεί για πάντα.

Δεδομένου ότι οι ακτίνες-Χ διαπερνούν τα νέφη αερίου και σκόνης που συναντούν στην πορεία τους, οι «ακτινογραφίες» του NuStar θα μπορούσαν να ρίξουν φως στη συμπεριφορά αυτών των τεράτων.

Μαύρες τρύπες αλλά – ίσως – και σουπερνόβα

Με λίγη τύχη, πρόσθεσαν οι υπεύθυνοι της αποστολής, το νέο τηλεσκόπιο θα μπορούσε να καταγράψει εκρήξεις σουπερνόβα (υπερκαινοφανών αστέρων), μεγάλων άστρων που εκρήγνυνται καθώς πεθαίνουν.

Η ιδιαιτερότητα του NuStar είναι η χρήση δεκάδων επιμέρους κατόπτρων για την εστίαση των ακτίνων-Χ. Θα φέρει δύο μονάδες οπτικών με 133 επιμέρους κάτοπτρα η καθεμία, οι οποίες είναι συνδεδεμένες στους αισθητήρες μέσω μιας δοκού μήκους δέκα μέτρων. Η δοκός θα εκτοξευτεί διπλωμένη και θα αναπτυχθεί στην τελική της θέση περίπου μια εβδομάδα μετά την εκτόξευση.

Το ίδιο το τηλεσκόπιο, όπως και ο πύραυλος Pegasus και το μητρικό αεροπλάνο Stargazer κατασκευάστηκαν από την αμερικανική εταιρεία Orbital Sciences Corporation, η οποία έχει επίσης εξασφαλίσει συμβόλαιο με τη NASA για τη μεταφορά φορτίων από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 4444

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=462272&h1=true

Λονδίνο

Ορισμένα από τα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό μπορούν να επιζήσουν για περισσότερο από δύο εβδομάδες μετά το θάνατο, αποκαλύπτει έρευνα του Ινστιτούτου Pasteur στη Γαλλία, η οποία ίσως βοηθήσει στην τελειοποίηση των μεθόδων για συντήρηση των πολύτιμων κυττάρων.

Η έρευνα

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα βλαστικά κύτταρα των σκελετικών μυών επιζούν μετά θάνατον για 17 ημέρες στους ανθρώπους και για 16 ημέρες στα ποντίκια, πολύ πέρα από το όριο της μίας ή δύο ημερών που πιστεύαμε ως σήμερα» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Communications, η απότομη πτώση των επιπέδων οξυγόνου μετά το θάνατο στέλνει μήνυμα στα βλαστικά κύτταρα να περάσουν σε μια λανθάνουσα κατάσταση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από πτώματα που διατηρούνταν σε ψυγείο και διαπίστωσαν ότι τα «κοιμισμένα» κύτταρα αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και να δώσουν βιώσιμο, λειτουργικό ιστό -στη συγκεκριμένη περίπτωση, σκελετικούς μυς.

Η ανακάλυψη

«Η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αξιοποίηση μιας νέας πηγής [βλαστοκυττάρων] και, το σημαντικότερο, για την ανάπτυξη νέων μεθόδων διατήρησης»
επισημαίνει η ανακοίνωση.

Βιώσιμα βλαστικά κύτταρα απομονώθηκαν μετά θάνατον και από το μυελό των οστών, όπου παράγονται τα κύτταρα του αίματος. Η διαφορά όμως ήταν ότι σε αυτή την περίπτωση τα βλαστοκύτταρα επιζούν για τέσσερις μόνο μέρες. Δεδομένου ότι τα βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση βλαστοκυττάρων από και από πτωματικούς δότες. Επισημαίνουν όμως ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες πριν ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ασθενείς.

4444

Ουάσιγκτον

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=462288

Δέκα χιλιάδες βακτήρια που ζουν στον ανθρώπινο οργανισμόκατάφεραν να χαρτογραφήσουν οι ειδικοί του αμερικανικού προγράμματος «Human Microbiome» (HMP). Παρά το γεγονός ότι αρκετά από αυτά είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο, υπάρχουν και κάποια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και τον θάνατο.

Μέσα από πενταετή προσπάθεια, εκατοντάδες  επιστήμονες από δεκάδες πανεπιστήμια κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν κατάλογο με σχεδόν το 99% των μικροσκοπικών μας «φιλοξενούμενων».

Το σίγουρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι δεν είμαστε «μόνοι», καθώς τα βακτήρια καταλαμβάνουν κάθε χιλιοστό του ανθρώπινου σώματος τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βακτηρίων που ζουν μέσα μας ξεπερνά  εκείνον των ανθρώπινων κυττάρων.

Σε προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες, οι ειδικοί είχαν προσπαθήσει να απομονώσουν μόλις μερικές εκατοντάδες βακτηρίων που έβρισκαν «καταφύγιο» στον ανθρώπινο οργανισμό. Τώρα όμως, στο πλαίσιο του επίδοξου ερευνητικού προγράμματος ο αριθμός των χαρτογραφημένων ειδών αγγίζει τις 10.000.

Φως στο «παζλ» της υγείας

Ο σχεδόν ολοκληρωμένος «χάρτης» των ανθρώπινων βακτηρίων αναμένεται να επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν νέες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων ειδών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Γνωρίζοντας τα ακριβή βακτήρια που ζουν σε διάφορα σημεία του οργανισμού ενός υγιούς ατόμου, θα μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει στην περίπτωση ασθενειών που πιστεύεται ότι έχουν βακτηριακό υπόβαθρο (π.χ. νόσος του Κρον, έλκη, παχυσαρκία)» αναφέρει ο δρ Τζορτζ Γουέινστοκ από το Πανεπιστήμιο Γουόσιγκτον, στο Σεντ Λούις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επιστήμονες από το Κολέγιο Ιατρικής Μπέιλορ, στο Χιούστον, ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των κολπικών βακτηρίων σε έγκυες γυναίκες είναι μικρότερος συγκριτικά με άλλες γυναίκες. Ο λόγος, εξηγούν, οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι όσο εξελίσσεται η κύηση, ο γυναικείος οργανισμός προσπαθεί να περιορίσει τα διάφορα βακτήρια που ζουν στον κόλπο με στόχο μια πιο ομαλή μετάβαση του νεογνού κατά τον τοκετό, από το αποστειρωμένο περιβάλλον της μήτρας, στον έξω κόσμο.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης αυτής δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «PLoS ONE», ενώ τα υπόλοιπα άρθρα του HMP παρουσιάζονται μέσα από την επιθεώρηση «Nature».

4444

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1529046

 Η κρατικοποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης off shore αιολικών πάρκων από την πρώην υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση της αγοράς, που είχε υποστηρίξει ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα ήταν αδύνατο να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις.

Ένα χρόνο μετά από την ακύρωση της απαγόρευσης Μπιρμπίλη, και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες στην έκδοση άδειας για το πρώτο υπεράκτιο αιολικό στην Ελλάδα.

Πρόκειται ειδικότερα για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο ισχύος 498,15 MW, αποτελούμενο από 81 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 6,15 MW η κάθε μια, βορειοανατολικά της Λήμνου.

Το project αναπτύσσεται από την εταιρεία City Electric A.E., θυγατρική κατά 100% της εταιρείας συμμετοχών RF Energy Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η εισηγμένη στο Χ.Α. FG Europe A.E συμφερόντων Γ. Φειδάκη, ο κ. Γεώργιος Φειδάκης και η Οικογένεια Ρέστη. Πρόκειται το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο.

Η επένδυση, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, έχει σχεδιαστεί από την RF Energy Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται από το 2006 στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων, σε λειτουργία ισχύος 62 MW, με άδειες παραγωγής ισχύος 792 MW και έργα υπό αδειοδότηση ισχύος 95,5 MW. Το χαρτοφυλάκιο της RF Energy αποτελείται κυρίως από αιολικά πάρκα, μονάδες βιοαερίου και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Όπως σημειώνουν, πηγές της αγοράς αιολικών, η υλοποίηση μιας επένδυσης τόσο μεγάλου μεγέθους (το συγκεκριμένο υπεράκτιο αιολικό είναι το τρίτο μεγαλύτερο project αυτής της τεχνολογίας που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο) θα επιφέρει σημαντική προβολή αλλά και προοπτικές ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Λήμνο. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή γραμμής διασύνδεσης του με το Εθνικό Δίκτυο της χώρας στη Βόρεια Ελλάδα ενώ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ στο 2020 (20-20-20). Μετά την υλοποίηση του, το έργο θα παράγει «πράσινη» ενέργεια 1.692,3 GWh ετησίως, ικανή να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά περίπου, όσο δηλαδή μια πόλη στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1.730.976 τόνους ετησίως.

Σύμφωνα με την άδεια που πήρε το πράσινο φως από τη ΡΑΕ, όλες οι Α/Γ του υπεράκτιου αιολικού πάρκου έχουν χωροθετηθεί εκτός των ορίων Natura 2000, των περιοχών οικολογικής προτεραιότητας, εκτός των ορίων αρχαιολογικών χώρων και σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές ώστε να μειώνεται η οπτική όχληση στο ελάχιστο.

Την είδηση επιβεβαίωσε η FG Europe η ο οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

“Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) χορήγησε Άδεια Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από υπεράκτιο αιολικό πάρκο, ισχύος 498,15 MW, αποτελούμενο από 81 Ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 6,15 MW έκαστη, βορειοανατολικά της Νήσου Λήμνου, στην εταιρεία CITY ELECTRIC A.E., θυγατρική κατά 100% της εταιρείας συμμετοχών RF ENERGY Α.Ε., μέτοχοι της οποίας είναι η FG EUROPE A.E, ο κος Γεώργιος Φειδάκης και η Οικογένεια Ρέστη. Πρόκειται το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα και το τρίτο σε μέγεθος στον κόσμο.

Η επένδυση, συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ, έχει σχεδιαστεί από εξειδικευμένα και άρτια καταρτισμένα στελέχη της RF ENERGY Α.Ε. που δραστηριοποιείται από το 2006 στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο έργων, σε λειτουργία ισχύος 62 MW, με άδειες παραγωγής ισχύος 792 MW και έργων υπό αδειοδότηση ισχύος 95,5 MW. Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται κυρίως από αιολικά πάρκα, μονάδες βιοαερίου και υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Η υλοποίηση της επένδυσης θα επιφέρει οικονομική ανάπτυξη και προβολή στην περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου και της νήσου Λήμνου. Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο σε συνδυασμό με τη γραμμή διασύνδεσης του με το Εθνικό Δίκτυο της χώρας στη Βόρεια Ελλάδα ανάγεται σε έργο εθνικής σημασίας δεδομένου ότι συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ στο 2020 (20-20-20). Μετά την υλοποίηση του, το έργο θα παράγει «πράσινη» ενέργεια 1.692,3 GWh ετησίως, ικανή να τροφοδοτήσει 500.000 νοικοκυριά περίπου, όσο δηλαδή μια πόλη στο μέγεθος της Θεσσαλονίκης, ενώ η λειτουργία του θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 1.730.976 τόνους ετησίως. Όλες οι Α/Γ του υπεράκτιου αιολικού πάρκου έχουν χωροθετηθεί εκτός των ορίων Natura 2000, των περιοχών οικολογικής προτεραιότητας, εκτός των ορίων αρχαιολογικών χώρων και σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές ώστε να μειώνεται η οπτική όχληση στο ελάχιστο.

Το υπάρχον δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα αναβαθμιστεί και θα δώσει  ευκαιρία ώστε η νήσος Λήμνος να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων, οικονομικής και τεχνολογικής φύσεως και θα προσδώσει στο νησί, πέρα από τη διάσταση του τουριστικού προορισμού, και αυτήν ενός «πράσινου» ενεργειακά προορισμού αφού θα γίνουν και παράλληλες επενδύσεις σε τομείς των ΑΠΕ.”

Σχόλιο: Βικτωρα Ρέστη δεν είναι σωστό να λες: για να με φορολογήσεις πρέπει πρώτα να με βρεις. Όταν έχεις επενδύσεις στην Ελλάδα, ο άλλος σε βρίσκει εύκολα.

Η καλύτερη πρόταση Βίκτορα είναι: έλα να τα βρούμε. Θα δώσουμε και θα πάρουμε. Έτσι γίνονται οι μπίζνες.

Να είσαι σίγουρος ότι μπορούν να σε βρουν όπου κι αν πας.

4444

http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1529037

Η πρώτη. Μετά από πολύμηνες ενέργειες της εφορίας για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων ενός μεγαλοφειλέτη του δημοσίου στον οποίο είχαν καταλογισθεί φόροι και πρόστιμα ύψους άνω των 1,2 εκατ. ευρώ εντοπίσθηκε ότι υπάρχει στην κατοχή του μια έκταση περίπου 4,5 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη.

Το δικαστικό τμήμα της εφορίας έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες δέσμευσης του ακινήτου (κατασχετήριο κλπ) και προώθησε σε συμβολαιογράφο το ακίνητο για να πουληθεί με πλειστηριασμό και να εισπράξει το δημόσιο το ποσό που αφορούσε τις οφειλές του ιδιοκτήτη.

Ο συμβολαιογράφος, μαζί με άλλα έγγραφα, ζήτησε από την εφορία να προσδιορίσει με επίσημο έγγραφο της δασικής υπηρεσίας αν το ακίνητο βρίσκεται σε δασική έκταση ή όχι.

Η εφορία απευθύνθηκε στο δασαρχείο το οποίο την ενημέρωσε ότι για να γίνει αυτός ο προσδιορισμός απαιτούνται μια σειρά εγγράφων, συντεταγμένων για τη συγκέντρωση των οποίων θα απαιτούνταν πολύς χρόνος και γραφειοκρατία. Απαιτείται το σύνολο των εργαζομένων της εφορίας να ασχοληθεί με την υπόθεση αυτή για να συγκεντρώνει έγγραφα, βεβαιώσεις, τοπογραφικά και συντεταγμένες.

Και μάλιστα με αβέβαιο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Ακόμη και μετά τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών θα πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να ξεκαθαριστεί αν το ακίνητο είναι δασικό.  Τελικά παραμένει δεσμευμένο χωρίς όμως να έχει πουληθεί για να εισπράξει το δημόσιο.

Η δεύτερη ιστορία. Στην Α’ ΔΟΥ Πειραιά υπάρχουν περίπου 930 υποθέσεις φορολογίας Κεφαλαίου οι οποίες παραγράφονται από το νόμο έως το τέλος του έτους (π.χ. μεταβιβάσεις επιχειρήσεων). Για να μην παραγραφούν χωρίς εισπρακτικό αποτέλεσμα για το δημόσιο, θα πρέπει το τμήμα Ελέγχου και άλλα τμήματα της εφορίας να αναλάβουν τον έλεγχο κάθε μιας από αυτές τις υποθέσεις. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις αφορούν την Αίγινα και τον Πόρο όπου πρόσφατα στο πλαίσιο της συγχώνευσης και κατάργησης των εφοριών, τα τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού των ΔΟΥ Αίγινας και Πόρου μεταφέρθηκαν στην Α’ ΔΟΥ Πειραιά. Ενώ μεταφέρθηκαν όλες οι υποθέσεις που είχαν αυτές οι δυο εφορίες στην Α’ ΔΟΥ Πειραιά, το προσωπικό της εφορίας του Πειραιά όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά μειώθηκε λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ. Το αποτέλεσμα; Με δεδομένο ότι απομένουν περίπου 110 εργάσιμες ημέρες μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να ελέγχονται περίπου 9 υποθέσεις την ημέρα. Δηλαδή περισσότερες από μια κάθε ώρα! Είναι δυνατόν;

4444

http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1529362

Η Βενεζουέλα ξεπέρασε την Σ. Αραβία στη λίστα με των χωρών με τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP.

Συγκεκριμένα, τα αποθέματα της χώρας της Λατινικής Αμερικής διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2011 στα 296,5 δισ. βαρέλια ενώ στο τέλος του 2010 είχε βρεθεί στα 211,2 δισ. βαρέλια. Τα αποθέματα της Σ. Αραβίας στο τέλος του 2011 διαμορφώθηκαν στα 265,4 δισ. βαρέλια.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Τσάβεζ στόχος ο υπερδιπλασιασμός της ημερήσιας παραγωγικής δυναμικότητας έως το 2019 στα 6 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα αποθέματα παγκοσμίως αυξήθηκαν στα 1,65 τρισ. βαρέλια από 1,62 τρισ. βαρέλια, με τη Βενεζουέλα να κατέχει το 18% και τη Σ. Αραβία το 16%.

Τα αποθέματα του Καναδά, ύψους 175,2 δισ. βαρελιών, αντιστοιχούν στο 11% και της Ρωσίας, ύψους 6,9 δισ. βαρελιών, στο 5,3%.

Τα αποθέματα της Νορβηγίας αυξήθηκαν  για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια στα 6,9 δισ. βαρέλια από 6,8 δισ. βαρέλια.

Σημειώνεται πως η έρευνα της BP βασίζεται σε στοιχεία του OPEC, άλλων επίσημων πηγών και σε εκτιμήσεις τρίτων μερών.

4444

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1529039

 Του Bruce Einhorn

Στην Κίνα, ορισμένες φορές το να έχεις το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης καταλήγει να είναι μειονέκτημα. Παράδειγμα: Apple (AAPL) εναντίον Google (GOOG). Οι δύο τεχνολογικές εταιρείες είχαν τελείως διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη δραστηριότητά τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Google κινήθηκε γρήγορα στην αγορά, δελεάζοντας ένα κορυφαίο στέλεχος της Microsoft (MSFT) να αναλάβει τις δραστηριοτήτες της στην Κίνα και βάζοντας στόχο να ξεπεράσει τηντοπική πρωταθλήτρια στη μηχανή αναζήτησης, Baidu (BIDU).

Εν τω μεταξύ, η Apple δεν βιαζοταν καθόλου. Η εταιρεία περίμενε μέχρι το 2008 πριν το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος της Apple, στο Πεκίνο, και έκτοτε επεκτείνει αργά τα σημεία πώλησης. Σήμερα υπάρχουν μόνο δύο καταστήματα στο Πεκίνο και τρία στη Σαγκάη.

Ωστόσο, και ενώ τα στελέχη της Apple παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο τα σχέδια για την Κίνα, είναι σαφές ότι η αργή προσέγγιση της Apple έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ο Forstall Scott, πρόεδρος τηςApple για το λογισμικό IOS και ο Craig Federighi, επικεφαλής σχεδιασμού λογισμικού Mac τονισαν στις παρουσιάσεις τους τις νέες λειτουργίες που σχεδιάστηκαν για να προσελκύσουν Κινέζους χρήστες. “Ετοιμάστε τις εφαρμογές σας για την Κίνα,” είπε ο Federighi στους προγραμματιστές.

Πάνω στη βιασύνη της να εισέλθει γρήγορα στην κινεζική αγορά, η Google έκανε λάθη.

Χρειάστηκε να δώσει αγώνα στα δικαστήρια μόνο και μόνο για να πάρει το στέλεχος της Microsoft, Kai-fuLee-τέσσερα χρόνια αργότερα, η Google εξακολουθούσε να υστερεί σημαντικά σε σχέση με την Baidu, και ο Lee είχε αποχωρήσει από την εταιρεία.

Επίσης ηGoogle δεν μπορούσε να αποφασίσει τι ήθελε να κάνει σχετικά με τους κανόνες λογοκρισίας της Κίνας.

Τελικά η εταιρεία αποφάσισε να μεταφέρει την υπηρεσία αναζήτησης της έξω από την ηπειρωτική χώρα, αντί να υποκύψει στην κινεζική λογοκρισία, μια κίνηση που κέρδισε τα εύσημα από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου στην Κίνα και στο εξωτερικό, αλλά προκάλεσε αμηχανία στο κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα θέτοντας σε κίνδυνο άλλα σχέδια της Googleστην Κίνα. Σήμερα η Google διαθέτει μόνο το 16,6% της κινεζικής αγοράς αναζήτησης, σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία ερευνών Analysys International. Η Baidu έχει το 78,5%.

Στο μεταξύ, λόγω της βιαστικής διείσδυσης στην κινεζική αγορά η Google κατέληξε με μία αδέξια ηχητική μεταφορά του ονόματός της στα κινεζικά: GuGe -που ακούγεται λίγο σαν το Google, αλλά σημαίνει “τραγούδι της κοιλάδα’, μια μάλλον περίεργη, αόριστη φράση.

Η Apple δεν αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα αφού στην Κίνα αποκαλείται απλά Pingguo –το μήλο στα μανταρινικά.

Η Apple κοίταξε επιτυχώς στο μέλλον όταν ήρθε να βρει εταίρους από την Κίνα για το iPhone. Η εταιρεία διαπραγματεύτηκε με τον ηγέτη της αγοράς, την China Mobile (CHL), αλλά προθυμοποιήθηκε να αποχωρήσει από τη συμφωνία και να συνεργαστεί με την υπ ΄αριθ. 2, ChinaUnicom (CHU). Το ρίσκο ήταν μεγάλο, διότι ηUnicom δεν ήταν μόνο πολύ πιο μικρή, αλλά είχε επίσης τη φήμη της κακής εξυπηρέτησης.

Το iPhone έκανε τόση θραύση στους Κινέζους καταναλωτές που ηApple δεν έχει μέχρι στιγμής υποφέρει.

Τον Απρίλιο η εταιρεία ξεκίνησε συνεργασία και με μία δεύτερη εταιρεία κινητής, υπογράφοντας συμφωνία με την ChinaTelecom (728: HK). Ακόμα κι αν η Apple δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με την ChinaMobile για να πουλά τα τηλέφωνα της χρησιμοποιώντας το δίκτυο 3G της κινεζικής εταιρείας, απολαμβάνει ισχυρές πωλήσεις στην Κίνα. Οι πελάτες κινητής που αποφεύγουν το πρόβλημα του 3G κάνουν χρήση Wi-Fi. Η Κίνα αντιπροσώπευε το 20% των πωλήσεων της Apple κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας, μετά τις ΗΠΑ.

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι η προσέγγιση της Apple έχει πετύχει. Η εταιρεία έχει άφησε πολλά χρήματα στο τραπέζι, μην αξιοποιώντας γρήγορα των ενθουσιασμό των Κινέζων καταναλωτών για τα προϊόντα της. “Αν είχε πραγματικά χαράξει μια στρατηγική που θα έθετε ως προτεραιότητα την Κίνα, η Apple θα τα είχε καταφέρει πολύ καλύτερα, πολύ νωρίτερα,” εκτιμά ο Shaun Rein, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ερευνών Αγοράς στην Κίνα με έδρατη Σαγκάη Έρευνας.

Τούτου λεχθέντος, η δραστηριοποίηση στην Κίνα κρύβει δυσκολίες. Με την κομμουνιστική κυβέρνηση στο τιμόνι, η χώρα παρουσιάζει περισσότερες προκλήσεις από ό, τι οι περισσότερες άλλες μεγάλες αγορές. Αν η Apple είχε ακολουθήσει το ρυθμό, ίσως να αναπτύξει ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα για το συμφέρον της. Ρωτήστε απλά την Google.

Ο Einhorn είναι περιφερειακός συντάκτης Ασίας στα γραφεία του Bloomberg Businessweek Hong Kong.

4444

http://www.capital.gr/news.asp?id=1525721

Γραπτό μήνυμα φέρεται να έστειλε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, στον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Luis de Guindos, λίγο πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup του Σαββάτου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο Rajoy φέρεται να έγραψε στο μήνυμά του προς τον Guindo «Αντιστάσου, είμαστε η τέταρτη δύναμη στην Ευρωζώνη. Η Ισπανία, δεν είναι Ουγκάντα».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το επόμενό του μήνυμα ο Rajoy φέρεται να έγραψε «αν θέλεις να επιβάλεις τη διάσωση της Ισπανίας, θα πρέπει να προετοιμαστούν για 500 δισ. ευρώ και στη συνέχεια να προετοιμαστούν για άλλα 700 δισ. ευρώ για την Ιταλία, η οποία θα είναι η επόμενη στη λίστα της διάσωσης μετά από εμάς».

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1529243

Την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης ζήτησε σε ομιλία της την Πέμπτη στο γερμανικό κοινοβούλιο η καγκελάριος Angela Merkel, ενώ όπως είπε, η Γερμανία είναι δυνατή αλλά όχι τόσο για να λύσει μόνη της όλα τα προβλήματα. 

«Η δύναμη της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητη, η δύναμη της Γερμανίας δεν είναι απεριόριστη», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη στο Μεξικό θα είναι η τρέχουσα ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι τρόποι επίλυσής της. Τα μάτια όλων είναι ξανά στραμμένα στην Γερμανία και στο τι θα προτείνει για «λύτρωση» από την κρίση, είπε, ενώ προειδοποίησε για υπέρμετρες προσδοκίες από την Γερμανία. «Όλες οι συμφωνίες και τα πακέτα είναι άχρηστα αν αποδειχθεί ότι ξεπερνούν τις δυνατότητες της Γερμανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Merkel επανέλαβε την στήριξή της στην απόφαση της Ισπανίας να ζητήσει βοήθεια για τις τράπεζές της. «Όσο πιο σύντομα η Ισπανία ζητήσει βοήθεια, τόσο το καλύτερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την ΕΚΤ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εποπτεία των τραπεζών της Ευρώπης, επικαλούμενη τα ανακριβή αποτελέσματα των stress tests των ισπανικών τραπεζών.

«Δεν θα διαφωνούσα αν η ΕΚΤ διέθετε μεγαλύτερη εποπτική δύναμη που θα μας γλύτωνε από την καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων», ανέφερε.

4444

4444

4444

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4729252

Να χαμηλώσει τους τόνους σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του Μνημονίου προσπαθεί τώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες και δύο εβδομάδες μετά την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του κόμματός του.

Η πολιτική της μονομερούς ακύρωσης, χωρίς να απουσιάζει από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπάρχει με εκφράσεις όπως «δεν θα πάμε με τσαμπουκά στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους, αλλά με διάθεση συνεννόησης» και «θέλουμε να τους πείσουμε ότι μια χώρα της ευρωζώνης διαλύεται».

Πάντως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να καλύψει μέσω μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες και τον ορυκτό πλούτο της χώρας τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ κινούμενος στη γραμμή «λεφτά υπάρχουν» επανέλαβε παροχές και υποσχέσεις για μη απολύσεις, χωρίς να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο πού θα βρει τα λεφτά.

Μάλιστα απαντώντας αν έχει εναλλακτικό πλάνο στην περίπτωση που οδηγηθεί η χώρα σε ρήξη με τις Βρυξέλλες, ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι έχει σχέδιο, αλλά δεν το λέει για να μην το μάθει ο αντίπαλος.

Οσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιουνίου η χώρα να έχει κυβέρνηση: «Είτε κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά που θα ακυρώσει την πορεία προς την καταστροφή, είτε κυβέρνηση μνημονιακή με πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας».

Μάλιστα, επισήμανε ότι αυτό θα πρέπει να τελειώσει άμεσα, να μην επαναληφθεί δηλαδή η διαδικασία των διερευνητικών εντολών καθώς, όπως είπε, «υπάρχει ένα πολύτιμο δεκαήμερο έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου που δεν πρέπει να χαθεί».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που έδωσε χθες για τα ελληνικά ΜΜΕ στο Ζάππειο, επιχείρησε να διασκεδάσει τους φόβους ότι η πολιτική του κόμματός του οδηγεί στην έξοδο από το ευρώ, μιλώντας πολύ συχνά για επαναδιαπραγμάτευση, συνεννόηση και προσπάθεια να πεισθούν οι εταίροι.

Αρκετά συχνά υπογράμμισε με έμφαση ότι «έχω σχέδιο», το οποίο ωστόσο δεν παρουσίασε καθώς, όπως είπε εν τω μέσω μιας διαπραγμάτευσης δεν μπορεί ο αντίπαλος να γνωρίζει όλες τις κινήσεις και τα σχέδια από πριν.

Φράση η οποία πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι «εκτός από επικίνδυνος γίνεται και γραφικός, αφού ενώ λέει ότι θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση δεν παρουσιάζει το σχέδιο που έχει για την οικονομία. Και προφανώς, εκτός από κρυφό το σχέδιο, το έχει υπολογίσει σε δραχμές».

Αίσθηση προκάλεσε ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα βάλει την υπογραφή του για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς θεωρείται πάγια πολιτική της τρόικας να ζητάει τη δέσμευση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την τήρηση της συμφωνίας βάσει της οποίας καταβάλλονται οι δόσεις.

Αντιθέτως, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «δεν μπορούν, δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να καταργήσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη, είναι θέμα Δημοκρατίας για την Ευρώπη να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι Ευρώπη πολιτικά, οικονομικά και πολιτισμικά μια ανάπηρη Ευρώπη».

4444

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=204207

Τις διαδικασίες για την έκδοση νέου τύπου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών σε εσωτερικό & εξωτερικό, που θα αναγνωρίζεται και ως ταξιδιωτικό έγγραφο, προχωρά το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Στο πλαίσιο υιοθέτησης και εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα, το υπ. Προστασίας του Πολίτη  προχωρά στην καθιέρωση νέου τύπου δελτίου αστυνομικής ταυτότητας των Ελλήνων πολιτών, είτε διαμένουν στο εσωτερικό της χώρας, είτε στο εξωτερικό μέσω των εκεί Προξενικών αρχών. Το νέο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, με χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας.

Η διαδικασία αντικατάστασης του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας με το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012 και θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανά χρονολογική σειρά έκδοσης του (με σειρά προτεραιότητας στις παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης) και κατά αλφαβητική σειρά.

Σημειώνεται, ότι όλα τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα ισχύουν μέχρι και την αντικατάστασή τους από τα νέου τύπου.

14/06/2012

4444

4444

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4729199

Ενα πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας Lexus πέφτει πάνω σε μια Buick που είναι σταματημένη σε μια σιδηροδρομική διάβαση στην περιφέρεια του Λος Αντζελες. Ο οδηγός της Lexus βγαίνει από το αυτοκίνητό του και μιλάει για λίγο με τα τρία άτομα που επιβαίνουν στο άλλο αυτοκίνητο. Επειτα, επιστρέφει στο βολάν και πατάει γκάζι πέφτοντας και πάλι πάνω στο άλλο αυτοκίνητο. Οι τρεις με την Buick τον ακολουθούν και συγχρόνως καλούν την Αστυνομία. Ο οδηγός της Lexus πέφτει σε ένα άλλο αυτοκίνητο και βγαίνει έξω από τον δρόμο.

Ενα τέτοιο επεισόδιο στην πόλη των Αγγέλων δεν θα έκανε εντύπωση σε κανέναν εάν δεν καθόταν στο τιμόνι της Lexus ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάτι περισσότερο: ο Τζον Μπράισον είναι προσωπική επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα, ο άνθρωπος στον οποίο ο αμερικανός Πρόεδρος είχε ζητήσει πριν από έξι μήνες να παρατήσει τη θέση του στην εταιρεία ενέργειας Edison International για να βοηθήσει στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Τι συνέβη στον 69χρονο υπουργό; Παραμένει μυστήριο.

Μετά τη διπλή καραμπόλα, ο Μπράισον διακομίστηκε στο νοσοκομείο κι αυτός είναι ο λόγος που γλίτωσε τη σύλληψη. Ο βοηθός σερίφη της κομητείας του Λος Αντζελες δήλωσε ότι «οι έρευνες βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στο αίμα του υπουργού δεν βρέθηκαν ίχνη αλκοόλ ή ναρκωτικών. Στο μεταξύ, ο υπουργός επέστρεψε στην Ουάσιγκτον και στο υπουργείο του, για την ανάληψη του οποίου οι Ρεπουμπλικανοί είχαν κάνει πέντε μήνες να συμφωνήσουν επειδή ο Μπράισον ήταν ένθερμος θιασώτης της πράσινης ανάπτυξης και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις εργασίας», είχε τονίσει τον Οκτώβριο του 2011 ο αμερικανός Πρόεδρος, όταν ο Μπράισον ορκιζόταν μέλος της κυβέρνησής του. «Κανένας δεν γνωρίζει τον τρόπο καλύτερα από τον Τζον».

Το περασμένο Σάββατο, όταν η Lexus βγήκε από τον δρόμο, ο υπουργός φαινόταν να έχει απώλεια συνείδησης. Πηγές από το νοσοκομείο στο οποίο διακομίστηκε στη συνέχεια, ανέφεραν ότι το πιθανότερο ήταν πως υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο χωρίς να αποκλείεται μια ελαφράς μορφής επιληπτική κρίση. Ο υπουργός, για τον οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συνοδευόταν από την ασφάλειά του, προθυμοποιήθηκε να υποβληθεί αμέσως σε αλκοτέστ για να αποκλειστεί η σκέψη ότι βρισκόταν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών. Χθες, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου «ανακρίθηκε» από τους δημοσιογράφους για το επεισόδιο αλλά ήταν ελάχιστα διαφωτιστικός. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε κάποια επιληπτική κρίση.

Ηταν ο Πρόεδρος ενήμερος για τον ιατρικό φάκελο του υπουργού του πριν ζητήσει τις υπηρεσίες του; Την απάντηση θα μπορούσαν να δώσουν μόνο ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μπράισον.

4444

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4728870

Πολύ κοντά στο βιολογικό τέλος του βρίσκεται ο Χόσνι Μουμπάρακ, έχοντας στο πλευρό του για τις τελευταίες του στιγμές τον μεγαλύτερο γιο του. Η κατάσταση της υγείας του πρώην δικτάτορα της Αιγύπτου έχει επιδεινωθεί δραματικά από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επέβαλε το δικαστήριο.

Ο 84χρονος Μουμπάρακ έχει γίνει η σκιά του παλιού του εαυτού. Χθες υπέστη δύο καρδιακές ανακοπές και οι γιατροί κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή με τη διαδικασία της ανάνηψης. Και στις δύο περιπτώσεις έγινε χρήση απινιδωτή. «Ο πρόεδρος χάνει περιοδικά τις αισθήσεις του, ενώ αρνείται να σιτιστεί» δήλωσε ανώνυμη πηγή από τις φυλακές Τόρα του Καΐρου όπου κρατείται ο Μουμπάρακ. Επιπλέον πάσχει από υπέρταση, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και βαριάς μορφής κατάθλιψη. Η κακή κατάσταση της υγείας του και η άσχημη ψυχολογία του δεν φαίνεται όμως να μειώνουν τη θέλησή του να κρατηθεί στη ζωή.

Ο Μουμπάρακ κατηγορεί τις Αρχές ότι θέλουν να τον σκοτώσουν μέσα στη φυλακή. «Λέει: “Θέλουν να με σκοτώσουν. Σώστε με κ. Φαρίντ, βρείτε μου μια λύση”» δήλωσε ο δικηγόρος του, ο οποίος τον υπερασπίστηκε στη δικαστική αίθουσα όπου ο αιγύπτιος πρώην δικτάτορας δικαζόταν ως ηθικός αυτουργός για τον θάνατο 850 διαδηλωτών που ζητούσαν την παραίτησή του τον χειμώνα του 2011.

Στο πλευρό του Χόσνι Μουμπάρακ φαίνεται να έχουν απομείνει περίπου 200 οπαδοί του, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πύλη των φυλακών Τόρα και ζητούσαν να διακομιστεί επειγόντως σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Δίπλα του έχει και τον μεγαλύτερο γιο του Αλάα, που κρατείται και αυτός στη φυλακή και πήρε ειδική άδεια από τις Αρχές για να μείνει στο πλευρό του πατέρα του. Αντίθετα, δεν δόθηκε άδεια στον μικρότερο γιο του Γκαμάαλ, ο οποίος ελέγχεται μαζί με τον αδελφό του για χειραγώγηση των τιμών των μετοχών. Τον έκπτωτο δικτάτορα είχε επισκεφθεί την Κυριακή η σύζυγός του Σούζαν, συνοδευόμενη από τις συζύγους των Αλάα και Γκαμάαλ. Η οικογένεια ζητεί επίσης να διακομιστεί ο Μουμπάρακ στο στρατιωτικό νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κατά τη δεκάμηνη διάρκεια της δίκης του πριν καταδικαστεί σε ισόβια στις 2 Ιουνίου. Εκείνη η επίσκεψη είχε τροφοδοτήσει τις φήμες ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Την περασμένη εβδομάδα, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν κατεβεί στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση που έστελνε τον δικτάτορα στη φυλακή και όχι στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και την προσεχή Κυριακή, οι αιγύπτιοι πολίτες θα ψηφίσουν για τον διάδοχό του στην εξουσία, στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές που έχει γνωρίσει η Αίγυπτος στη σύγχρονη ιστορία της.

4444

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4729724

Ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν έχει φθάσει τους 2.000, έπειτα από σχεδόν 11 χρόνια πολέμου και το θάνατο την Τετάρτη ενός 21χρονου δεκανέα των πεζοναυτών σε μάχη με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου.

Η ανεξάρτητη ιστοσελίδα icasualties.org, η οποία συγκεντρώνει δεδομένα για τους στρατιώτες οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης “Enduring Freedom”, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2001, αναφέρει από την πλευρά της 2.008
νεκρούς Αμερικανούς.

Από τους 2.000 νεκρούς που έχουν καταγραφεί από το Πεντάγωνο, οι 1.577 σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις· 34 ήταν γυναίκες. Περίπου 16.402 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στην διάρκεια των συγκρούσεων.

Περισσότεροι από 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους. Ο στρατός των ΗΠΑ έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες του το 2010 με 499 νεκρούς, έναντι 414 το 2011.

Περισσότεροι από 90.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σήμερα στο Αφγανιστάν. Ο αριθμός τους αναμένεται να μειωθεί σε 68.000 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, βάση της απόφασης για την απόσυρση των δυνάμεων που ελήφθη από τον πρόεδρο
Μπαράκ Ομπάμα το 2009.

Περίπου 40.000 άνδρες της διεθνούς Συμμαχίας υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ συμμετέχουν τώρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 1.039 στρατιώτες του ΝΑΤΟ έχουν σκοτωθεί από την αρχή της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν, ανάμεσά τους 418 Βρετανοί και 87 Γάλλοι.

Το ΝΑΤΟ θα μεταφέρει την ευθύνη για την ασφάλεια στους 352.000 άνδρες των αφγανικών δυνάμεων έως τα μέσα του 2013 και θα περάσει σε έναν υποστηρικτικό ρόλο μέχρι την αποχώρηση των διεθνών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν στα τέλη
του 2014.

Οι απώλειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν απέχουν πάντως πολύ από εκείνες που έχουν γίνει γνωστές για το Ιράκ: 4.475 στρατιωτικοί των ΗΠΑ σκοτώθηκαν εκεί και 32.228 τραυματίστηκαν, από το 2003 έως και το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πενταγώνου.

4444

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4729692

Μια «τελευταία ευκαιρία» θα δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής, δήλωσε γερμανός αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα 100 ημερών για τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Εάν δεν εφαρμοστεί στο ακέραιο, τότε το παιχνίδι τελείωσε», τόνισε ο αξιωματούχος.

«Πρόκειται για μία πολύ σκληρή ψηφοφορία για τον ελληνικό λαό. Καλείται να υποστηρίξει την παλιά φρουρά που τον οδήγησε σε αυτό το χάλι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Άλλοι γερμανοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το ρεπορτάζ του Reuters, υπό τον τίτλο «Γερμανία και Ελλάδα: η ιστορία μίας απομάκρυνσης», θεωρούν ωστόσο ότι τα εμπόδια προς την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι περισσότερα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί από το ευρώ»

Κορυφαίος ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τρόπος να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ».

«Οι Ευρωπαίοι είναι πιθανόν να αποφασίσουν να κλείσουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης, περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα θα πτωχεύσει προς τον Σεπτέμβριο, αλλά θα παραμένει ακόμη στο ευρώ», είπε.

«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολιτικούς και υπάρχει η επίγνωση ότι όποιος και να νικήσει, το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να τύχει επαδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές. Το θέμα είναι πόσα είναι διατεθειμένη να πληρώσει η Γερμανία για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Μόνο η Μέρκελ και οι πολιτικοί μπορούν να το αποφασίσουν αυτό», σημείωσε.

Το ρεπορτάζ αποτελεί ένα χρονικό της επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα μέσα από σειρά παρεξηγήσεων, αθέτησης υποσχέσεων και δημοσίων επιθέσεων.

Γερμανοί αξιωματούχοι περιγράφουν την απογοήτευση του Βερολίνου για την αποτυχία της ελληνικής γραφειοκρατίας να εφαρμόσει τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην κορυφή, την αποτυχία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, οι οποίοι έσωσαν απρόθυμα την Ελλάδα περισσότερο από δύο χρόνια πριν, στη συνέχεια την αγνόησαν μέχρι το τέλος του 2011, οπότε η οικονομική και δημοσιονομική της κατάσταση την έφεραν και πάλι στο προσκήνιο, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.

«Για έναν χρόνο μετά το πρώτο πακέτο στήριξης, ούτε το Βερολίνο ούτε οι Βρυξέλλες έκαναν οποιαδήποτε συμβολική πολιτική κίνηση προς την Ελλάδα. Κανείς δεν ταξίδεψε μέχρι εκεί για να έχει μία εικόνα της κατάστασης», δήλωσε ο Μάρκους Κέρμπερ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) και πρώην αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν κατάλαβαν ότι μία νομισματική ένωση δεν λειτουργεί με αυτόματο πιλότο», είπε.

Ο Μάρκους Κέρμπερ θεωρεί ότι η Μέρκελ δεν έχει τη δυνατότητα να αφήσει την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, διότι αυτό θα προκαλούσε ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες, ακόμη και για τη Γερμανία, οι εξαγωγές της οποίας εξαρτώνται από την οικονομική κατάσταση των ευρωπαίων εταίρων της.

4444

4444

13/06/2012

4444

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2192924

Στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της Ευρωζώνης έφθασε το απόγευμα το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας με τις αγορές να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο κρατικό της χρέος παρά την ανακοίνωση της συμφωνίας δανεισμού της για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων ανήλθε στο 6,81%, από 6,487%.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο 18 ισπανικών τραπεζών, μία ημέρα αφότου υποβάθμισε το αξιόχρεο των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας. Ανάμεσά τους είναι οι CaixaBank (υποβαθμίζεται δύο μονάδες, σε BBB), Bankia (υποβαθμίζεται μία μονάδα, σε BBB-) και Banco Popular (υποβαθμίζεται μία μονάδα, σε BBB).

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο οίκος σημειώνει πως Ισπανία «αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση φέτος και το 2013, παρά την προηγούμενη εκτίμηση ότι η οικονομία θα επωφελείτο από μια μικρή ανάκαμψη το 2013».

Πιέσεις όμως δέχεται και η Ιταλία με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται στο 6,28%.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι αν γίνει προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο μηχανισμός θέλει να γνωρίζει αν έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε το δάνειο που θα ζητήσουμε. Οπως μια τράπεζα, είπε, για να δώσει δάνειο πρέπει να γνωρίζει αν αυτός που το ζητά έχει τη δυνατότητα να το αποπληρώσει, έτσι και ο μηχανισμός στήριξης ζητά το ίδιο από τα κράτη. Αν δεν ήταν το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, είπε, δεν θα συζητούσαμε καν για το Μηχανισμό Στήριξης, αυτή τη στιγμή.

4444

Όπως έγραψα ένας δρόμος δεν είναι απλά ένας δρόμος.

Στην Γαλλία χρησιμοποιούν τον αέρα των φορτηγών για να λειτουργήσουν ανεμογεννήτριες. Μια αιολική μονάδα που έχει πάντα ρεύμα, μια και πάντα παίρνουν φορτηγά.

Βουργουνδία, εκεί βρίσκεται.

Αν συνδυάσεις όλες αυτές τις τεχνολογίες, ο δρόμος δεν απλά ένας δρόμος, είναι μια μηχανή χρήματος.

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1527984

Η Συρία έχει θέσει νέο χρήμα σε κυκλοφορία προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα «φλερτάροντας» με τον πληθωρισμό, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο αποκλειστικές δηλώσεις τραπεζιτών στη Δαμασκό. Όπως αναφέρεται, οι παρατεταμένες μάχες στη χώρα σε συνδυασμό με τις κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί έχουν προκαλέσει δραστική μείωση των εσόδων και συρρίκνωση της οικονομίας. 

Σύμφωνα με την μαρτυρία τεσσάρων τραπεζιτών στη Δαμασκό, τα νέα τραπεζογραμμάτια που τυπώθηκαν στη Ρωσία, κυκλοφόρησαν σε δοκιμαστικά ποσά στην πρωτεύουσα της χώρας και την πόλη Αλέπο. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, στόχος της κυκλοφορίας του νέου χρήματος δεν είναι μόνο η αντικατάσταση των παλαιών – απαξιωμένων νομισμάτων αλλά και η διασφάλιση της καταβολής των μισθών και η αποπληρωμή άλλων κυβερνητικών δαπανών, μια κίνηση που σύμφωνα με οικονομολόγους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Τα τραπεζικά στελέχη αν και ανέφεραν πως η εκτύπωση των νέων νοτισμάτων έλαβε χώρα στη Ρωσία δεν ήταν σε θέση να κατονομάσουν την εταιρεία εκτύπωσης νομισμάτων.

Σχόλιο: Σωστή η Συρία. Όταν δημιουργείς ελλείμματα.

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1527888

Το μέγιστο ζητούμενο ποσό των 6,5 δισ. ευρώ κατάφερε να πουλήσει στη σημερινή δημοπρασία 12μηνων εντόκων η ιταλική κυβέρνηση καταβάλλοντας, ωστόσο, σημαντικά αυξημένο επιτόκιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα για να προσελκύσει επενδυτές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of Italy, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας άντλησε συνολικά 6,5 δισ. ευρώ με μέση απόδοση 3,972% έναντι 2,340% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 11ης Μαΐου. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,7 και ημερομηνία διακανονισμού ορίστηκε η 15η Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1528294

Η Βραζιλία προειδοποίησε ότι στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) ενδέχεται να ανακοινώσει πως θα μειώσει τη συμβολή της στη σχεδιαζόμενη αύξηση της χρηματοδότησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εάν δεν δοθεί περισσότερη ισχύς στις αναπτυσσόμενες χώρες σε διεθνές επίπεδο.

Ενώ η οικοδέσποινα της συνόδου, το Μεξικό, κάλεσε την ΕΕ να οριστικοποιήσει το συντομότερο τους όρους του δανεισμού στην Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, η Βραζιλία ανέφερε ότι ενδέχεται να αποφασίσει να συνεισφέρει ένα μικρότερο ποσό από ό,τι σχεδίαζε στο σύνολο των 430 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκαν κράτη-μέλη του ΔΝΤ τον Απρίλιο για να συμβάλλουν στην αναχρηματοδότηση των κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους.

Η κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο της 18ης και 19ης Ιουνίου στο Λος Κάμπος, στο Μεξικό, όπως και στην προηγούμενη σύνοδο στις Κάννες, στη Γαλλία, πριν από έξι μήνες. Η σύνοδος ξεκινά μία ημέρα μετά την διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Η G20, που είχε δημιουργηθεί το 1999, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ασία ως ένας μηχανισμός για την δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, χαρακτηρίστηκε ο υπ΄ αριθμόν ένα διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός για τη λήψη αποφάσεων μετά την κρίση του 2008–αλλά τελικά η ισχύς του αποδείχθηκε πιο περιορισμένη από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι χώρες-μέλη του προωθούν η καθεμιά τις δικές της επιδιώξεις.

Η Βραζιλία κατέστησε σαφές ότι θα αξιοποιήσει τη συνάντηση για να επιμείνει να δοθεί μεγαλύτερος λόγος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στους κόλπους του ΔΝΤ. Τις περισσότερες ψήφους στο ΔΝΤ έχουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Έχουμε φθάσει σε απόγνωση διότι βλέπουμε ότι χώρες οι οποίες γνωρίζουν πως θα απολέσουν επιρροή αντιτίθεται στη φόρμουλα των ποσοστώσεων», δήλωσε ένας ανώτερος Βραζιλιάνος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί ώστε να μπορέσει να μιλήσει με περισσότερη ελευθερία για το ζήτημα. «Το ζήτημα των πρόσθετων πόρων παραμένει ανοικτό. Θα μπορούσε [το ποσό] να είναι μεγαλύτερο από 10 δισ. δολάρια, θα μπορούσε να είναι και μικρότερο», είπε.

Η Ινδία, η Ρωσία και η Κίνα συμφωνούν με τη θέση της Βραζιλίας επί της αρχής, αλλά δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα την υιοθετήσουν επίσημα στην διαπραγμάτευση στη G20, ανέφεραν δύο Ινδοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην προπαρασκευή της συνόδου, ζητώντας επίσης να μην κατονομαστούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των εδρών που διατηρεί στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ κατά δύο ως το φθινόπωρο φέτος, αλλά πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εξέφρασαν απαισιοδοξία για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει οριστική συμφωνία ως τότε.

Η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία και το Μεξικό είναι ανάμεσα στις χώρες που δεν έχουν ακόμη αποσαφηνίσει πόσο μεγάλα ποσά θα δεσμεύσουν στο ΔΝΤ. Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στη σύνοδο στο Λος Κάμπος.

Μια ευρωπαϊκή πηγή είπε ότι αναμένεται να φανεί πόσο μεγάλο ποσό θα δεσμεύσει η Κίνα και ποιοι θα είναι οι όροι που θα θέσει. Το Πεκίνο αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα ενισχύσει τα διαθέσιμα του Ταμείου με 60 δισ. δολάρια. Ο ένας από τους Ινδούς διπλωμάτες ωστόσο εκτίμησε πως η Κίνα θα διαθέσει τελικά 45-50 δισ. δολάρια και η Βραζιλία, η Ρωσία και η Ινδία από 10-15 δισ. η καθεμιά, εάν υπάρξει συναίνεση.

Στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθούν μέτρα για την ανάπτυξη.

Γερμανοί αξιωματούχοι ωστόσο έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να διαχωριστεί η συζήτηση για την αύξηση των διαθεσίμων πόρων του ΔΝΤ από εκείνη για την μεταρρύθμισή του και τις ισορροπίες ισχύος στο διοικητικό του συμβούλιο, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη Γερμανία σε ανοικτή σύγκρουση με τη Βραζιλία.

Σχόλιο: Σωστή η Βραζιλία.

4444

4444

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/aytoktonhse_36xronos_sta_sepolia.1814555.html

Σοκαρισμένη παραμένει η γειτονιά ενός 36χρονου στα Σεπόλια που αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του το απόγευμα της Τρίτης.

Ο άνδρας σύμφωνα με τις πληροφορίες των γειτόνων τα δύο τελευταία χρόνια ήταν άνεργος, έμενε με τους γονείς του καθώς, όπως λένε, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Οι γονείς του 36χρονου έμαθαν το τραγικό νέο από την αστυνομία, καθώς έλειπαν την ώρα που ο γιος τους έβαζε τέρμα στη ζωή του.

4444

http://news247.gr/eidiseis/skotwthhke_enw_perimene_duo_wres_kremasmenos_na_ton_swsoyn.1812574.html

Τραγικό τέλος είχε ένας Άγγλος τουρίστας στη Ζάκυνθο, καθώς σκοτώθηκε μετά από πτώση με αλεξίπτωτο πλαγιάς και ενώ περίμενε κρεμασμένος επί δύο ώρες να τον σώσουν.

Ο 32χρονος, που βρισκόταν για διακοπές στο νησί μαζί με την επτά μηνών έγκυο σύζυγο του, έκανε πτήση πάνω από την γνωστή παραλία Ναυάγιο αλλά παρασύρθηκε από τον αέρα προς μια απόκρημνη πλαγιά και κατέληξε να είναι κρεμασμένος στα βράχια.

Η πυροσβεστική έσπευσε αμέσως αλλά δεν μπόρεσε να τον βοηθήσει λόγω του ότι το σημείο που είχε κολλήσει ήταν αρκετά μακριά τόσο από την κορυφή όσο και από την παραλία. Με το πέρασμα της ώρας το αλεξίπτωτο άρχισε να σχίζεται, με το μοιραίο να μην αργεί, δυστυχώς, να έρθει.

Ο άτυχος άνδρας έπεσε στην παραλία από μεγάλο ύψος και ο θάνατος του ήταν ακαριαίος, με τη σύζυγο του να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με νευρικό κλονισμό και μεγάλο κίνδυνο να χάσει το μωρό.

4444

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=16162&subid=2&pubid=112879439

Τα νετρίνα δεν ταξιδεύουν με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Είναι το συμπέρασμα των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο CERN και επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Αινστάιν.

Ερευνητές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) επιβεβαίωσαν ότι τα υποατομικά σωματίδια νετρίνα δεν ξεπερνούν στα όρια της ταχύτητας του φωτός, δίνοντας τέλος σε μία επί μακρόν διαμάχη που επικρατούσε σχετικά με τα ευρήματα των ερευνών του κορυφαίου νομπελίστα φυσικού.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Κιότο στις 8 Ιουνίου, ο διευθυντής ερευνών του CERN, Σέρτζιο Μπερτολούτσι,δικαίωσε πανηγυρικά τον Αινστάιν, διαψεύδοντας όσους έθεσαν εν αμφιβόλω τα αποτελέσματα των πειραμάτων του για τη σχέση μεταξύ νετρίνων και ταχύτητας του φωτός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και των τεσσάρων πειραμάτων, τα νετρίνα υπακούουν στην ταχύτητα του φωτός, που σημαίνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν σχεδόν στην ίδια ταχύτητα αλλά ποτέ μεγαλύτερη από αυτή του φωτός.

Σχόλιο: Ελπίζω τα 4(four) πειράματα να έγιναν σωστά, το πείραμα είναι η βάση της φυσικής.

4444

4444

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4729234

Θεωρίες συνωμοσίας που στόχευαν – όπως είπε – να πλήξουν την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, εξιστόρηση των επιπτώσεων της προσωπικής του σχέσης με την Εύη Τσέκου, αλλά και των μύχιων σκέψεών του την ώρα που, αποφασισμένος να αυτοκτονήσει, έκανε το άλμα πέφτοντας στο κενό, ήταν τα τρία βασικά «κεφάλαια» της χθεσινής κατάθεσης του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου.

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την απόπειρα αυτοκτονίας του και όσα ακολούθησαν με τη διακίνηση του περίφημου ροζ DVD με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την τότε συμβασιούχο Εύη Τσέκου, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του υπουργείου Πολιτισμού κατέθεσε πρώτη φορά δημόσια για όσα συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2007 προκαλώντας όχι μόνο δικαστικό, αλλά και πολιτικό τριγμό.

Λίγα βήματα πιο πίσω, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων καθόταν, εκτός από την Εύη Τσέκου, ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μακρυγιάννης, επέλεξαν – όπως έχουν δικαίωμα – να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους τους.

Ο Χρήστος Ζαχόπουλος, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο και τον γιο του, υποστηριζόμενος σε δύο πατερίτσες διέσχισε με βήμα αργό τη δικαστική αίθουσα, προσπερνώντας τους κατηγορουμένους. Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι παρίσταται και ως πολιτική αγωγή στη δίκη αυτή εις βάρος των κατηγορουμένων.

Οπως είπε, τον εκβιασμό εκ μέρους της Εύης Τσέκου τού πρωτομετέφεραν τον Οκτώβριο του 2007 οι δύο δικηγόροι του, τους οποίους είχε γνωρίσει μέσω της κατηγορουμένης και αρχικά είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά τελικά απηλλάγησαν με βούλευμα. Και αφού περιέγραψε κάτω από ποιες συνθήκες η Εύη Τσέκου έφτασε στην πόρτα του γραφείου του και εξιστόρησε πώς έμαθε για το οπτικοακουστικό υλικό από προσωπικές τους στιγμές, διατύπωσε ευθέως το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε, «οι δικηγόροι μου είπαν ότι δεν συμφωνούν με την Τσέκου και ότι μπορούσαν να την παγιδεύσουν αντιγράφοντας το υλικό, να της δώσουν πλαστά χαρτονομίσματα ή ακόμα και να βάλουν κάποιους ανθρώπους να την πιάσουν, να χαθεί για λίγες μέρες ή για πάντα. Εγώ αρνήθηκα την απαγωγή. Ο προσανατολισμός ήταν να πάρω το υλικό, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε».

«ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ». «Από το 2008 έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν προσχηματική και μεθοδευμένη η άφιξη της Τσέκου στο κοντινό μου περιβάλλον. Σκοπός ήταν να είμαι στο χέρι κάποιων ανθρώπων και ευρύτερων συμφερόντων, δυνάμεων του εσωτερικού και του εξωτερικού, για να πλήξουν μέσω εμού κάποιον άλλον», είπε ο μάρτυρας, φωτογραφίζοντας τον τελικό στόχο που δεν ήταν άλλος από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι μπορεί όλο αυτό να έγινε χωρίς να το γνώριζε καν η Εύη Τσέκου.

«Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση Καραμανλή επλήγη από εσωτερικά και διεθνή συμφέροντα που ήθελαν να τη βλάψουν», πρόσθεσε και αποκάλυψε πως η σκέψη να βάλει τέλος στη ζωή του τού καρφώθηκε στο μυαλό όταν πλέον βεβαιώθηκε και από την ίδια την Τσέκου ότι είχε στα χέρια της αποδείξεις για τη σχέση τους. Εκείνη – σύμφωνα με τον Χρ. Ζαχόπουλο – του ζητούσε εκβιαστικά 200.000 ευρώ και να την αποκαταστήσει επαγγελματικά.

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ. Η απόφαση να αυτοκτονήσει, όπως κατέθεσε ο Χρήστος Ζαχόπουλος, «επικυρώθηκε» μέσα του την ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στο Μουσείο Ακρόπολης. «Στις 16 Δεκεμβρίου 2007 έγινε η επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στο Μουσείο Ακρόπολης. Εκεί πήγα και συνόδευα τον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη. Οταν τον αποχαιρέτησα, δεν κατάλαβα ότι γνώριζε κάτι. Οπως συνήθιζα ύστερα από τέτοιες περιπτώσεις, επικοινώνησα με το γραφείο του πρωθυπουργού και είπα ότι “όλα πήγαν καλά”. Ο Γιάννης Αγγέλου (τότε διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο οποίος χθες ήταν παρών στο δικαστήριο) με ρώτησε αν γνωρίζω “κάποια Τσέκου”. Του είπα ναι. Ζήτησα να πάω να τον συναντήσω. Πήρα μαζί την παραίτησή μου και πήγα στο Μαξίμου. Του είπα ότι δεν είχα ενδώσει στις απαιτήσεις της για χρήματα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό και ζήτησα συγγνώμη, γιατί ένα γεγονός της προσωπικής μου ζωής οδήγησε σε μια δύσκολη κατάσταση. Είχα πάρει την απόφασή μου», κατέθεσε ο Χρ. Ζαχόπουλος περιγράφοντας όσα διαδραματίστηκαν λίγες ώρες πριν πηδήξει στο κενό από τον τέταρτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι.

Εντονα φορτισμένος ο Χρ. Ζαχόπουλος αναφέρθηκε στη σκηνή της απόπειρας αυτοκτονίας του λέγοντας: «Είχα πάρει απόφαση να δώσω τέλος στη ζωή μου. Εκλεισα τα μάτια μου. Πέφτοντας έκανα μια προσευχή ζητώντας συγγνώμη».

Νωρίτερα, είχε ζητήσει από τη σύζυγό του να κατέβει στο αυτοκίνητο να του φέρει κάποια πράγματα. Τότε βρήκε την ευκαιρία να εκτυπώσει το κείμενο που είχε ετοιμάσει να αφήσει πίσω του ως το τελευταίο του σημείωμα.

Η κατάθεσή του θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου 2012.

4444

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4729367

Αιματηρή ληστεία με έναν νεκρό σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή του Ρέντη. Νεκρός από τα πυρά των δραστών έπεσε ένας 52χρονος φαρμακοποιός. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της Αστυνομίας για τη σύλληψη των δραστών.

Η ληστεία σημειώθηκε στη διασταύρωση των οδών Νικολαΐδη και Περικλέους στο Ρέντη. Μετά τη δολοφονία οι δράστες διέφυγαν.

Η είδηση προκάλεσε αναταραχή στους φαρμακοποιούς στη διάρκεια της συνεδριάσής τους για το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου τους.

Στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται άνδρες της Ασφάλειας Αττικής και ιατροδικαστής.

4444

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4728968

Τέλος στη ζωή του έδωσε συνταξιούχος στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Παναγίας Ελευθερώτριας στην Κηφισιά. Ο τραγικός αυτόχειρας, ένας 77χρονος πολιτικός μηχανικός, αυτοπυροβολήθηκε με την καραμπίνα του έξω απ’ το σπίτι του.

Ο συνταξιούχος βγήκε νωρίς σήμερα, γύρω στις 5.30 το πρωί απ’ το σπίτι του, στήριξε το κυνηγετικό του όπλο στο έδαφος και αυτοπυροβολήθηκε. Οι γείτονες που ξύπνησαν από τον πυροβολισμό βγήκαν το θύμα, που φαίνεται πως υπέκυψε αμέσως στα τραύματά του, πεσμένο σε μια λίμνη αίματος στο δρόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτόχειρας, που ήταν πατέρας δύο παιδιών, είχε φτάσει σε αδιέξοδο λόγω χρεών. Σε σημείωμα -που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- άφησε, αναφέρονται τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη, αλλά και συμβουλές προς τους οικείους του.

4444

http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4728973

Θύματα άγριου ξυλοδαρμού έπεσαν τέσσερις Αιγύπτιοι, οι οποίοι εργάζονται ως αλιείς στην Ιχθυόσκαλα Περάματος. Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, περίπου δέκα άτομα εισέβαλαν, φωνάζοντας και βρίζοντας, στο σπίτι των αλλοδαπών στο Πέραμα και άρχισαν να τους χτυπούν με ρόπαλα και ξύλα, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν έναν από αυτούς.

Πρόκειται για έναν 28χρονο ο οποίος νοσηλεύεται στο Τμήμα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Ο νεαρός μετανάστης διεκομίσθη από το «Τζάνειο» στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Ευαγγελισμού», όπου έπειτα από την ολοκλήρωση των κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων επιβεβαιώθηκε η παρουσία διπλού κατάγματος της κάτω γνάθου και των ρινικών του οστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε συρραφή των θλαστικών τραυμάτων, αφαίρεση του εκγομφωμένου δοντιού και τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης.

Και οι τέσσερις αλλοδαποί βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας.

Οι δράστες προκάλεσαν, επίσης, φθορές σε δύο αυτοκίνητα και ένα τρίκυκλο ιδιοκτησίας των αλλοδαπών και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν από την αστυνομία στη Λ.Σχιστού έξι άτομα, εκ των οποίων πέντε άνδρες και μία γυναίκα, οι οποίοι και προσήχθησαν για να εξεταστούν. Οι προσαχθέντες αναγνωρίστηκαν από τους αλλοδαπούς και συνελήφθησαν.

Θα οδηγηθούν στις εισαγγελικές αρχές, κατηγορούμενοι από κοινού για βαριά σωματική βλάβη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παραβίαση του νόμου περί όπλων.

Οι δράστες της επίθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές ούτε φέρονται να έχουν σχέση με κάποια οργάνωση.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τσιόδρας τόνισε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση αυτή.

«Εγκλήματα όπως αυτό, από ακραίες ομάδες, προσβάλλουν τον πολιτισμό μας. Ο ελληνικός και ο αιγυπτιακός λαός συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και δεν θα επιτρέψουμε σε τέτοιου είδους περιστατικά να τους διαταράξουν».

4444

4444

12/06/2012

4444

4444

Η Υπέρβαση της πραγματικότητας είναι ένα ερώτημα που τίθεται συνεχώς,

Δεν είναι αφηρημένο. Μπορεί από αφηρημένο σε χρόνο dt να γίνει συγκεκριμένο και το αντίστροφο.

4444

4444

Θα ήταν ένα πολύ σοβαρό μήνυμα αν η Ευρωζωνη μπορούσε να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ σε όλες τις τράπεζες της ευρωζωνης. Ένα σοβαρό βήμα.

Αυτός που δίνει την εγγύηση αποκτά και πολιτική εξουσία. Μεγάλη πολιτική εξουσία και αυτή η εξουσία είναι ευρωπαϊκή, όχι εθνική. Θα βγαίνει δηλαδή και θα δίνει συνέντευξη ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της ευρωζωνης. Διακαναλικη.

Διότι θα αφορά τους Ελληνες, τους Ισπανούς, τους Γερμανούς, τους Γάλους, όλη την ευρωζωνη.

Περιμένω να δω, αν θα κάνουν το βήμα.

4444

4444

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=440349&h1=true

Η υπόθεση του συνεχούς είναι ένα ερώτημα των Μαθηματικών, ίσως το μεγαλύτερο αυτή την περίοδο για τα Μαθηματικά, και είναι τέτοιο γιατί συγκλίνουσες απόψεις μεγάλων λογικών και μαθηματικών από τον περασμένο αιώνα ως σήμερα το τοποθετούν στη διεπαφή των θεμελίων των Μαθηματικών, της Μαθηματικής Λογικής και της Φιλοσοφίας φθάνοντας (για κάποιους) ως την φυσιολογία του εγκεφάλου και την κβαντική μικρο-δομή του.

Από αυτή την άποψη παρά την ενυπάρχουσα δυσκολία εκλαΐκευσης, σε αυτό το επίπεδο, των μαθηματικών ιδεών, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη και για έναν μη μαθηματικό η ιστορική αναγωγή της υπόθεσης του συνεχούς και η σύνδεσή της με τη διαχρονική «ωσμωτική» σχέση των Μαθηματικών με την Αναλυτική Λογική μέσω της οποίας τα Μαθηματικά διαμεσολαβούνται σε τυπικό επίπεδο. Πολύ περισσότερο που ο γρίφος αυτός των θεμελίων των Μαθηματικών είναι απότοκο και συνδέεται στενά με τη λεγόμενη κρίση των θεμελίων στις αρχές του 20ού αιώνα, η οποία ήταν ακριβώς η θεωρητική αμφιβολία για την καλή θεμελίωση των μαθηματικών θεωριών, νοουμένων ως τυπικών-συντακτικών υπερδομών, των οποίων το εννοιολογικό περιεχόμενο πρέπει ωστόσο να αναζητηθεί στην εμπειρική παρατήρηση εντός του κόσμου που μας περιβάλλει.

Υπόθεση του συνεχούς και αξίωμα της επιλογής

Υπό το πρίσμα αυτό, η εξέλιξη των μαθηματικών θεμελίων μετά τη δημοσίευση της Principia Mathematica των Μπέρτραντ Ράσελ και Αλφρεντ Νορθ Γουάιτχεντ, το 1910, συμβαδίζει και με την εξέλιξη της Φιλοσοφίας των Μαθηματικών, η οποία με τη σειρά της αναπτύσσεται σε σχέση ανάδρασης με τα νεότερα φιλοσοφικά ρεύματα της Αναλυτικής Φιλοσοφίας που ευδοκιμεί κυρίως στον αγγλοσαξονικό κόσμο και της (λεγόμενης) Ηπειρωτικής Φιλοσοφίας με τα παρακλάδια της και απώτερο πεδίο αναφοράς την κεντροευρωπαϊκή ιδεαλιστική φιλοσοφία του 18ου-19ου αιώνα.

Κατά το μέτρο λοιπόν που μια μαθηματική θεωρία νοείται ως μια αφηρημένη λογική υπερδομή η οποία ανάγεται στον συνεπή χειρισμό μαθηματικών αντικειμένων ως τυπικών συμβόλων της θεωρίας μέσα σε ένα πεπερασμένο πλαίσιο διαδικασιών με την προσθήκη ενός αξιώματος ύπαρξης του απείρου, η υπόθεση του συνεχούς έχει αποδειχθεί ότι είναι μαζί με το αξίωμα της επιλογής ανεξάρτητες μαθηματικές προτάσεις, δηλαδή μπορεί να αποδειχθεί η λογική συνέπεια τόσο της κατάφασής τους όσο και της άρνησής τους μέσα στο αξιωματικό σύστημα των Τσερμέλο – Φρένκελ. Το σύστημα αυτό, γνωστό και ως θεωρία συνόλων Τσερμέλο – Φρένκελ, είναι, τουλάχιστον ως σήμερα, η κοινώς αποδεκτή από τη μαθηματική κοινότητα θεμελιακή αξιωματική θεωρία περιγραφής και κατασκευής των μαθηματικών συνόλων.

Σε πολύ αδρές γραμμές, η υπόθεση του συνεχούς, διατυπωμένη εδώ και περίπου 110 χρόνια από τον ιδρυτή της θεωρίας συνόλων γερμανό μαθηματικό Γεργκ Κάντορ, προβλέπει ότι δεν υπάρχει ενδιάμεσο επίπεδο απειρίας ανάμεσα στην αριθμήσιμη απειρία των φυσικών αριθμών (κατά την απαρίθμησή τους) και στη «δευτεροβάθμια» απειρία των πραγματικών αριθμών, αυτή δηλαδή που απεικονίζεται, π.χ., ως μια ευθεία ή ως οποιαδήποτε συνεχής γραμμή του επιπέδου. Το αξίωμα της επιλογής από την άλλη μεριά, αυτονόητο σε μια «αφελή» ανάγνωση, αξιωματικοποιεί τη δυνατότητα μιας μονοσήμαντης κάθε φορά επιλογής ενός στοιχείου μέσα από μια άπειρη συλλογή μη κενών συνόλων, πράγμα καθόλου δεδομένο αν σχεδιάσουμε, για παράδειγμα (όπως είχε πει ο Μπ. Ράσελ), τον προγραμματισμό μιας μηχανής ώστε να επιλέγει πάντα το δεξί παπούτσι μέσα σε έναν ατελείωτο σωρό από ίδια ακριβώς ζευγάρια παπούτσια! Ουσιαστικά το αξίωμα αυτό «εγκαθιδρύει» μια καλώς εννοούμενη μαθηματική τάξη μέσα στην ενεστωτική απειρία.

Το σύμπαν του έσχατου L

Ταυτόχρονα μια σειρά άλλων μαθηματικών εικασιών που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αφορούν το μη αριθμήσιμο άπειρο αποδεικνύονται και αυτές ανεξάρτητες των υπολοίπων αξιωμάτων του συστήματος Τσερμέλο – Φρένκελ, ενώ επάγονται ή κάνουν χρήση άμεσα ή έμμεσα της υπόθεσης του συνεχούς και του αξιώματος της επιλογής. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντελώς πρόσφατα ο μαθηματικός Χιου Γούντιν του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η υπόθεση του συνεχούς μπορεί να αποφασισθεί μέσω της κατασκευής ενός έσχατου  L-σύμπαντος, αποδέχεται in rem εικασίες ενεστωτικού απείρου, δηλαδή το αξίωμα επιλογής, είτε προσφεύγει στην εφαρμογή αξιωμάτων μεγάλων πληθικών αριθμών, τα οποία όμως υπερβαίνουν τις αποδεικτικές δυνατότητες της «καθεστηκυίας» θεωρίας συνόλων Τσερμέλο – Φρένκελ (βλ. «ΒΗΜΑScience», 13.11.2011 & εκδόσεις Infinity – New Research Frontiers, Cambridge University Press, 2011).

Με πιο απλά λόγια, στον βαθμό που εννοούμε ως ενεστωτικό άπειρο (actual infinite) την αποδοχή ενός νοητικού απείρου «ενώπιόν μας» την παρούσα στιγμή που το εννοούμε και εντός του οποίου μπορούμε να προβάλλουμε διακριτές μαθηματικές πράξεις δυνητικά επ’ άπειρον χρόνο, ο μαθηματικός χειρισμός της υπόθεσης του συνεχούς εμπεριέχει ήδη μέσω της επίκλησης μιας εικασίας ενεστωτικού απείρου την πρόσληψη ενός επιπέδου μη αριθμήσιμου απείρου, περί του οποίου ωστόσο πρέπει να αποφανθεί η υπόθεση του συνεχούς. Προφανής κυκλικότητα των εννοιών!

Σε κάθε περίπτωση, στον βαθμό που τα Μαθηματικά έχουν ένα εννοιολογικό περιεχόμενο που ανάγεται στις εμπειρικές παρατηρήσεις εντός του φυσικού κόσμου και στον επαγόμενο ψυχολογιστικό αναγωγισμό των παρατηρήσεων αυτών, π.χ. στην ικανότητα ομαδοποίησης ή συσχέτισης ομοειδών παρατηρήσεων, στην ικανότητα αφαίρεσης του αμετάβλητου μέσα από τη μεταβλητότητα κ.λπ., η αντιμετώπιση του μαθηματικού απείρου φαίνεται να υπερβαίνει τη στενή τοποθέτησή του μέσα στα πλαίσια μιας τυπικής μαθηματικής θεωρίας.

Πολύ περισσότερο που εναλλακτικές μαθηματικές θεωρίες, όπως αυτή της λεγόμενης διαισθητικής σχολής του Αμστερνταμ στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα (με κύριο εκπρόσωπο τον Γιαν Μπράουερ), καθώς και νεότερες, όπως η εναλλακτική θεωρία συνόλων της Σχολής της Πράγας, ανάγουν την πρόσληψη των μαθηματικών αντικειμένων σε μια ειδικού τύπου σχέση που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, ως ενσυνείδητες ένυλες οντότητες, με τα πράγματα εντός του κόσμου που μας περιβάλλει και με τον οποίο έχουμε μια αλληλεπιδραστική, τοπικού αλλά διαρκώς επεκτάσιμου χαρακτήρα σχέση. Από εδώ προκύπτει μια νέα φαινομενολογικού τύπου θεώρηση των Μαθηματικών που ανάγεται σε έναν βαθμό στη φαινομενολογική φιλοσοφία του γερμανού φιλοσόφου Εντμουντ Χούσερλ.

Δύο τύποι μαθηματικού απείρου

Προκύπτει λοιπόν ένα νέο πεδίο εποπτείας των μαθηματικών ιδεών, γόνιμο και εξελισσόμενο, του οποίου τη σημασία είχε αναγνωρίσει πρωτίστως ο ίδιος ο μεγάλος μάγιστρος των Μαθηματικών του 20ού αιώνα Κουρτ Γκέντελ, και για το οποίο τα μαθηματικά αντικείμενα συνδιαμορφώνονται, ως αποβλεπτικά και συνάμα χρονικά αντικείμενα, εντός της συνείδησης του παρατηρητή. Επομένως το ερώτημα του μαθηματικού συνεχούς τίθεται σε επάλληλη βάση με το ερώτημα της αρχής του φαινομενολογικού συνεχούς, αναγόμενου τελικά στην «απαρχή» της ροής της συνείδησης του καθενός από εμάς. Υπό την προσέγγιση αυτή, δεν μπορούν παρά να νοούνται θεμελιωδώς δύο τύποι μαθηματικού απείρου, το αριθμήσιμα άπειρο των φυσικών και ακεραίων αριθμών, το οποίο είναι άμεσα αναγνωρίσιμο από τη φυσική μας διαίσθηση κατά το πεπερασμένο αλλά «μετατοπίσιμο» μέρος του , και το μη αριθμήσιμα άπειρο των πραγματικών αριθμών, το οποίο συνδέεται σε ένα βαθύτερο επίπεδο φαινομενολογικής ανάλυσης με μια συνεχή αντικειμενική ενότητα συγκροτούμενη σε ένα πρωτογενές επίπεδο εντός της χρονικής συνείδησης του παρατηρητή.

Εικάζεται όθεν ότι οποιαδήποτε απόφανση  της υπόθεσης του συνεχούς μέσω αναγωγής της σε «ανώτερης» τάξης μαθηματικές υπερδομές δεν μπορεί παρά να παράγει εννοιολογικές κυκλικότητες κατά την τυπική κατασκευή των υπερδομών αυτών ή κατά την απόδειξη της συνέπειάς τους, και τούτο γιατί η έννοια του συνεχούς πιθανότατα υπεκφεύγει της αποκλειστικής περιγραφής της μέσω μιας τυπικής θεωρίας όπως είναι τα Μαθηματικά.

Στην άποψη αυτή ήταν πολύ κοντά ο ίδιος ο Γκέντελ το 1947, με το περίφημο άρθρο του «Ποιο είναι το πρόβλημα του συνεχούς του Κάντορ;» (What is Cantor’s Continuum Problem?), όταν διετύπωσε την άποψη ότι η υπόθεση του συνεχούς, εφόσον η υποκείμενη θεωρία (Θεωρία Τσερμέλο – Φρένκελ) είναι συνεπής, πρέπει να είναι είτε θετικά αποφασίσιμη (το είχε αποδείξει ο ίδιος το 1938) είτε αρνητικά αποφασίσιμη (δηλαδή η άρνησή της να είναι συνεπής με τα υπόλοιπα αξιώματα της Θεωρίας Τσερμέλο – Φρένκελ). Αν συμβαίνουν και τα δύο, αυτό θα σήμαινε ότι η υπόθεση του συνεχούς δεν θα έπρεπε να είναι αυστηρά αναλυτικού-μαθηματικού χαρακτήρα.

Οπως αποδείχθηκε δεκαέξι χρόνια αργότερα (1963) από τον Πολ Κοέν, η υπόθεση του συνεχούς είναι και αρνητικά αποφασίσιμη, εντείνοντας την υποψία ότι το μαθηματικό συνεχές σε θεμελιώδες επίπεδο δεν είναι απλά μια αναλυτικού χαρακτήρα έννοια, άσχετα αν η τέτοια αντιμετώπισή του μας έδωσε ένα σωρό θαυμάσια πράγματα για τη θετική επιστήμη μέσω του απειροστικού και του ολοκληρωτικού λογισμού των Ι. Νιούτον και Γκ. Λάιμπνιτς τους προηγούμενους αιώνες.

Ο Πολ Κοέν εξάλλου στον επίλογο της μονογραφίας του Η Θεωρία Συνόλων και η Υπόθεση του Συνεχούς (1966) είχε διατυπώσει την άποψη ότι η μη αποφασισιμότητα της υπόθεσης του συνεχούς δεν μπορεί να αρθεί αν αποφύγουμε την αναγωγή σε ένα αριθμητικό σύστημα υψηλότερης τάξης από τους φυσικούς αριθμούς, όπως είναι οι πραγματικοί αριθμοί. Ανάλογο πρόβλημα μη αποφασισιμότητας του συνεχούς μπορεί να διατυπωθεί κάνοντας χρήση μόνο της έννοιας των πραγματικών αριθμών.

Ακόμη και η απόδειξη του, καταλυτικού για τη Μαθηματική Λογική και Φιλοσοφία, θεωρήματος της μη πληρότητας του Γκέντελ μπορεί να συνδεθεί, έστω εμμέσως, με τη δυσεξιχνίαστη έννοια του ενεστωτικού απείρου σε αντιπαραβολή με τις διακριτές και περατού χαρακτήρα μαθηματικές πράξεις που αφορούν τις αποκαλούμενες αναδρομικά αριθμήσιμες διαδικασίες.

Ενας ερεβώδης λαβύρινθος είναι αυτή τη στιγμή η «καταβύθιση» στα θεμέλια των Μαθηματικών, κινητοποιεί ωστόσο την αέναη ανθρώπινη απορία για την υποκείμενη αλήθεια, αλλά υπογραμμίζει και τις δυνατότητες μιας ολιστικού τύπου έρευνας των θεμελιακών ερωτημάτων των μαθηματικών θεωριών αυτών καθ’ εαυτών.

4444

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1526509

Σε νέο ιστορικό υψηλό αναρριχάται την Τρίτη το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ισπανίας, καθώς αναζωπυρώνονται οι φόβοι γύρω από την οικονομία της χώρας ιδιαίτερα μετά την προειδοποίηση της Fitch πως η Ισπανία θα «χάσει» κατά πολύ τους στόχους για το έλλειμμα. Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ισπανία για στήριξη του τραπεζικού τομέα είχε προσωρινή θετική επίπτωση τη Δευτέρα, καθώς το κλίμα ανακούφισης υποδέχτηκαν οι φόβοι για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από την Fitch.

Σε αυτό το κλίμα, το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών της Ισπανίας αναρριχήθηκε σήμερα σε νέο υψηλό ρεκόρ, με τα πενταετή ισπανικά CDS να διαμορφώνονται στις 605 μ.β.

«Υπάρχει κίνδυνος υποβάθμισης της Ισπανίας», δήλωσε ο Alessandro Giansanti, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην ING Groep NV στο Άμστερνταμ, ενώ συνέχισε «Υπάρχει κίνδυνος αύξησης της απόδοσης των δεκαετών στο 7%. Υφίστανται ανησυχίες για την εξυπηρέτηση του χρέους ακόμα και μετά τη συμφωνία για πακέτο διάσωσης, και αυτό σημαίνει πως για να επενδύσει κανείς σε αυτά τα ομόλογα απαιτεί υψηλότερη αποζημίωση για το ρίσκο που λαμβάνει (υψηλότερο risk premium).

Την ίδια στιγμή, σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων γύρω από την Ιταλία που θεωρείται ο επόμενος κρίκος της αλυσίδας των χωρών που προσφεύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας μετά και τις χθεσινές δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Οικονομικών Maria Fekter που, σύμφωνα με το Bloomberg, δήλωσε πως η Ιταλία ενδέχεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε. λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού της. Το spread της χώρας ενισχύεται για πέμπτη διαδοχική ημέρα διαμορφούμενο σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα.

Ειδικότερα, η διαφορά της απόδοσης των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έναντι του γερμανικού ομολόγου βάσης bund ενισχύεται στις 531 μ.β. την Τρίτη, κατά 13,5 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ιταλικό spread που διευρύνεται κατά 14 μ.β. στις 484 μ.β.

Ανοδικά κινούνται αυτή την ώρα και τα spreads Ελλάδας και Ιρλανδίας στις 2.785 μ.β. (+27 μ.β.) και 592 μ.β (+0,50 μ.β.), αντίστοιχα. Αντίθετα, ήπια πτωτικά συνεχίζει να κινείται την Τρίτη το πορτογαλικό spread υποχωρώντας στις 927 μ.β. (-6,20 μ.β.).

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1526460

Η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο για το πακέτο διάσωσης των τραπεζών της, κάποια στιγμή μεταξύ της 21ης και 28ης Ιουνίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Το μνημόνιο είναι σχεδόν έτοιμο, καθώς το περιεχόμενό του έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της Ισπανίας και των Ευρωπαίων εταίρων της, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην υπογραφεί πριν από το τέλος του πρώτου σταδίου του ελέγχου που βρίσκεται σε διαδικασία για τις ισπανικές τράπεζες, που αναμένεται μέχρι τις 21 Ιουνίου, όταν οι ελεγκτές πρέπει να παρουσιάσουν το προκαταρκτικό report για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κλάδου, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ωστόσο δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα του Τύπου ότι το επιτόκιο για το δάνειο από την ΕΕ θα διαμορφωθεί στο 3%. Δήλωσε απλώς ότι θα είναι κάπου μεταξύ του 3%-4% όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την Κομισιόν.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1526756

Προφυλακίστηκε πριν απο λίγο για το  αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ σε βαθμό κακουργήματος ο εκδότης και διευθύνων σύμβουλος του Alter, Κ. Γιαννίκος.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά (και φαρμακερή) που ο διεθύνων συμβουλος του τηλεοπτικού σταθμού έφρασε ενώπιον της δικαιοσύνης για μη αποδοση ΦΠΑ της Ελευθερης Τηλεόραησς, εταιρίας στην ανήκει ο τηλεοπτικός σταθμός λό οποίος έχει σταματήσει να εκπέμπει αφήνοντας στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους.

Αυτή τη φορά όμως ανακριτής και εισαγγελέας με ομόφωνη αποφασή τους του έδειξαν το δρόμο για τις φυλακές , αφού κατά πληροφορίες το συνολικό ποσό της οφειλής έφτανε τα 2 εκατομμύρια ευρώ και ανήκε σε περίοδο πριν την αίτηση υπαγωγής του σταθμού στο άρθρο 99 του πρωχευτικού κώδικα.

Την προηγούμενη φορά πάντως ο κ.Γιαννικος είχε απολογηθεί για συνολική οφειλή ΦΠΑ (Μάρτης – Οκτωβρίου 2011) 1,2 εκατομμύριων ευρώ.  Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο ανακριτής κ. Στασινόπουλος και η εισαγγελέας κα Θεοδωροπούλου συμφώνησαν τότε πως παρά την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία σε βάρος του δεν απαιτείται άλλος περιοριστικός όρος, όπως εγγυοδοσία, παρά μόνο η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία του ενώπιον των δικαστικών αρχών στην εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας.

Στην απολογία του ο κ. Γιαννίκος ο οποίος είχε υποβάλλει πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα, είχε υποστήριξει ότι η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα δεν δικαιολογούσε τη σύλληψή του.

4444

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1524965

Peter Coy

H Catherine Hickley, ανταποκρίτρια του Bloomberg News στο Βερολίνο δημοσίευσε ένα εξαιρετικό άρθρο την προηγούμενη εβδομάδα για την κατάρρευση της «ζώνης του ρουβλίου» στις αρχές της δεκαετίας του ’90, μιας ομάδας 15 χωρών που μοιράζονταν ένα κοινό νόμισμα.

Η Hickley καλύπτει θέματα πολιτισμού και όχι οικονομικών και για αυτό δίνει μια ξεχωριστή διάσταση σε ένα σημαντικό θέμα. Παραθέτει αποσπάσματα της συνέντευξης του Harold James, καθηγητή οικονομικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Η εμπειρία της Σοβιετικής Ένωσης μας διδάσκει «ότι μια έξοδος σαν αυτή είναι επώδυνη και επιφέρει απώλεια εισοδήματος και πληθωρισμό για αυτό και οι άνθρωποι δικαίως τη φοβούνται», λέει ο James, που έχει συγγράψει το «Το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Μαθήματα από τη μεγάλη ύφεση».

Η ζώνη του ρουβλίου ήταν μια προσπάθεια να επιτευχθεί η οικονομική ενοποίηση των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αφού είχαν πρώτα αποκτήσει την πολιτική τους ανεξαρτησία. Παρόλο που η ρωσική κεντρική τράπεζα ήταν η μόνη από τις 15 εθνικές τράπεζες που είχε λάβει άδεια τυπώματος ρουβλίων, όλες τους μπορούσαν να εκδίδουν πιστώσεις. Θυμίζει πολύ τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εθνικών δημοσιονομικών αρχών.

Η Σοβιετική Ένωση σχηματίστηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και τα δύο οικοδομήματα βρέθηκαν υπό πίεση όταν οι γενιές που τα έχτισαν άρχισαν να πεθαίνουν.

Η Hickley αποσπά μια έξυπνη άποψη από τον Mark Mazower, διευθυντή του Κέντρου Διεθνούς Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συγγραφέα του «Σκοτεινή ήπειρος. Ο ευρωπαϊκός εικοστός αιώνας».

“Η ΕΕ καθοδηγήθηκε από ένα ιδεολογικό όραμα της ελίτ», λέει ο Mazower, ο οποίος έχει γράψει επίσης βιβλία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τα χρόνια του Μεσοπολέμου και της Κατοχής στη χώρα. “Όταν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό όραμα για το μέλλον διαψεύδεται από τα γεγονότα, τότε έχεις πρόβλημα. Αυτή ακριβώς απώλεια εμπιστοσύνης στην ιδεολογία της, ήταν καταστροφική για τη Σοβιετική Ένωση », λέει.

Μέχρι σήμερα, ο πληθωρισμός είναι ένα βασικό σημείο διάκρισης της διάσπασης της ζώνης του ρουβλίου από τις πιέσεις στη ζώνη του ευρώ.

Η Ουκρανία εμφάνισε μέσο τριμηνιαίο πληθωρισμό της τάξης του 100% από το δεύτερο τρίμηνο του 1992 έως το τρίτο τριίμηνο του 1993, σύμφωνα με τον Patrick Conway, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Αντίθετα, ο πληθωρισμός είναι χαμηλός στα 17 κράτη της ζώνης του ευρώ. Το πρόβλημα, αντίθετα, είναι η βαθιά ύφεση.

Εκ των υστέρων, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι σχεδιαστές του ευρώ δεν σκέφτηκαν περισσότερο την αποτυχία της ζώνης του ρουβλίου όταν έχτιζαν το δικό τους μεγάλο οικοδόμημα.

Ο Coy είναι συντάκτης Οικονομικών του Bloomberg Businessweek.

4444

http://www.tovima.gr/science/mathematics-computers/article/?aid=408563&h1=true

Λονδίνο

Ένας διεθνής συνασπισμός μαθηματικών και άλλων ειδικών υποστηρίζει ότιι η επιστημονική κοινότητα οφείλει να αποδεχθεί την αλλαγή της πιο γνωστής μαθηματικής σταθεράς, του περίφημου «π» -πρόκειται για το γνωστό 3,14 της περιφέρειας του κύκλου. Προτείνουν την θέση του «π» να πάρει η διπλάσια τιμή του, δηλαδή το 6,28, την οποία απεικονίζουν με το επίσης ελληνικό γράμμα «Τ». Ανακήρυξαν μάλιστα την 28η  Ιουνίου ως ημέρα «Τ».

Το «π»

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά,στη φυσική και στη μηχανολογία.

Ο συμβολισμός προέρχεται από το αρχικό γράμμα «π» (πι) της λέξης «περιφέρεια», και έχει καθιερωθεί διεθνώς, ενώ στο λατινικό αλφάβητο συμβολίζεται ως Pi. Οι δεκαδικοί αριθμοί του αριθμού «π» είναι άπειροι και για αυτό καθιερώθηκε να χρησιμοποιούνται μόνο οι δύο που ακολουθούν το 3 δηλαδή, το 3,14.

Μάλιστα εδώ και χρόνια χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερους δεκαδικούς αριθμούς του «π».

Το ρεκόρ κατέχει αυτή την στιγμή ένας γάλλος προγραμματιστής που κατέφερε με την βοήθεια υπολογιστή να βρει 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικούς αριθμούς του «π».

Το «Τ»

Τα τελευταία χρόνια έπεσε στο τραπέζι η άποψη ότι για πρακτικούς λόγους στις μαθηματικές πράξεις πρέπει να αντικατασταθεί η σταθερά από τη διπλάσια τιμή της. Δηλαδή την θέση του 3,14 να πάρει το 6,28.

Πολλοί μαθηματικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνασπίστηκαν στην προώθηση αυτής της ιδέας και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουν δημιουργηθεί «ομάδες Τ» στις οποίες μετέχουν όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση του 3,14 από το 6,28.

Οι θιασώτες του «Τ» υποστηρίζουν ότι αυτό και όχι το «π» είναι η φυσική σταθερά του κύκλου και ζητούν να επικρατήσει στα βιβλία και οπουδήποτε αλλού χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μαθηματική σταθερά.

4444

http://www.tovima.gr/science/mathematics-computers/article/?aid=389015&h1=true

Σαν Φρανσίσκο

Το Βραβείο Turing, γνωστό και ως «το Νομπέλ της επιστήμης των υπολογιστών», απονέμεται φέτος σε έναν καθηγητή του Χάρβαρντ, του οποίου το έργο έθεσε τα θεμέλια για τις μηχανές που μαθαίνουν και μιμούνται την ανθρώπινη σκέψη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του είναι ο Watson, ο υπερυπολογιστής της IBM που ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι γνώσεων Jeopardy!

O Λέσλι Βάλιαντ, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, κερδίζει το έπαθλο των 250.000 δολαρίων για την προσφορά του σε τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η μηχανική όραση, η αναγνώριση γραφής και η παράλληλη επεξεργασία.

«Το έργο του προσέφερε μοντέλα τα οποία ενέπνευσαν λύσεις για θεμελιώδη ερωτήματα όπως το πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί ως υπολογιστής» δήλωσε ο Άλεν Σεζνέ, πρόεδρος της Ένωσης Υπολογιστικών Μηχανών (ACM), από την οποία απονέμεται το βραβείο.

«Το εμβριθές του όραμα στην επιστήμη των υπολογιστών, τα μαθηματικά και τη γνωσιακή θεωρία συνδυάστηκε με άλλες τεχνικές για τη δημιουργία σύγχρονων μορφών μηχανικής μάθησης και επικοινωνίας, όπως το σύστημα Watson της IBM» πρόσθεσε.

Το βραβείο παίρνει το όνομα του Άλαν Τιούρινγκ, του διάσημου Βρετανού μαθηματικού που πρότεινε, μεταξύ άλλων, ένα φαινομενικά απλό κριτήριο για τους υπολογιστές που πρέπει να θεωρούνται νοήμονες:ένας ανεξάρτητος κριτής έχει ξεχωριστούς διαλόγους με έναν άνθρωπο και μια μηχανή. Αν δεν μπορεί να ξεχωρίσει ποιος είναι ο άνθρωπος, η μηχανή δικαιούται να ισχυριστεί ότι διαθέτει ανθρώπινη νοημοσύνη.

4444

http://www.tovima.gr/science/mathematics-computers/article/?aid=423487

Στοκχόλμη

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε σήμερα ότι το εφετινό βραβείο Νομπέλ Χημείας – ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών, ήτοι ενός περίπου εκατ. ευρώ – απονέμεται στον καθηγητή επιστήμης υλικών του ισραηλιτικού πολυτεχνείου Technion, Ντάν Σέχτμαν (Dan Shechtman). Ο λόγος;

Η εκ μέρους του ανακάλυψη ενός νέου τύπου κρυστάλλων, των λεγόμενων ημικρυστάλλων (quasicrystals).

Κρύσταλλοι πενταπλής συμμετρίας

Συνέβη από έναν… μη χημικό… όταν δεν έπρεπε: Τον Απρίλιο του 1982, ο μηχανολόγος και μεταλλογράφος Ντάν Σέχτμαν βρισκόταν σε εκπαιδευτική άδεια από το πανεπιστήμιο John Hopkins των ΗΠΑ (NBS).

Το πρωί της 8ης Απριλίου κοίταξε στο ηλεκτρονικό του μικροσκόπιο έναν κρύσταλλο από ταχέως ψυχθέν κράμα αλουμινίου και μαγγανίου και… καθάρισε τα γυαλιά του. Ξανακοίταξε και σιγουρεύτηκε ότι αυτό που έβλεπε ήταν αντίθετο στο κλασικό «θεώρημα περιορισμού» της κρυσταλλογραφίας. Δηλαδή, ενώ κατά το θεώρημα αυτό οι κρύσταλλοι μπορούν να εμφανίζουν περιοδική συμμετρία κατά τη διάταξη των ατόμων τους (διπλή, τριπλή, τετραπλή ή εξαπλή συμμετρία εκ περιστροφής), ο κρύσταλλος που έβλεπε εμφάνιζε πενταπλή συμμετρία (απεριοδική). Ταραγμένος, ο Σέχτμαν άρχισε να κάνει μετρήσεις και να κρατάει σημειώσεις. Διαπίστωσε ότι η αναλογία των αποστάσεων μεταξύ των ατόμων του περίεργου αυτού κρυστάλλου σχετιζόταν με τον περίφημο Χρυσό Λόγο του Πυθαγόρα.

Αμφισβήτηση και επιμονή

Αυτό που επακολούθησε, αρχικά, ήταν αυτό που συχνότατα συμβαίνει σε όσους τολμούν να αμφισβητήσουν την καθεστώσα γνώση: Όταν ο Σέχτμαν έγραψε εργασία με τα ευρήματά του, του ζητήθηκε να παραιτηθεί από το εργαστήριο όπου εργαζόταν.

«Γνώριζα ότι το σχήμα της περίθλασης δεν οφειλόταν σε διδύμους (που προκύπτουν από μια συνήθη κρυσταλλική ατέλεια)», δήλωσε σε κατοπινή συνέντευξή του, «αλλά δεν είχα καμία εξήγηση για το τι πραγματικά συνέβαινε».

Μη μπορώντας να θεμελιώσει θεωρητικά τα πειραματικά του δεδομένα, πιθανότατα θα είχε πέσει στην αφάνεια αν δεν τύχαινε να δείξει την εργασία του στον John Cahn, εξέχοντα ερευνητή στην επιστήμη των υλικών.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του Cahn και του Denis Gratias – ειδικού στη μαθηματική κρυσταλλογραφία στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας – ο Σέχτμαν και ο συνάδελφός του στο Technion, Άιλαν Μπλεχ (Ilan Blech) υπέβαλαν από κοινού στο περιοδικό Physical Review Letters, τον Οκτώβριο του 1984, μια αναθεωρημένη εκδοχή της εργασίας. Δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 1984, περισσότερα από δύο χρόνια μετά το αρχικό πείραμα του Σέχτμαν.

Αναγνώριση και τιμές

Από τότε, η εργασία αυτή έχει ανεβεί στην 8η θέση παγκοσμίως των δημοσιεύσεων αναφοράς (most cited).

Ερευνητές από κάθε μήκος και πλάτος της Γης αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για την διερεύνηση και υλοποίηση τέτοιων απεριοδικών κρυστάλλων, των «ημικρυστάλλων» ή «οιωνεί κρυστάλλων» (quasicrystals) όπως επικράτησε να λέγονται, μολονότι η Διεθνής Ένωση Κρυσταλλογράφων (IUC) τους ενέταξε επίσημα στους κρυστάλλους.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές που ακολούθησαν τα ίχνη του Σέχτμαν έχουν καταφέρει να δομήσουν εργαστηριακά εκατοντάδες νέα είδη ημικρυστάλλων, άλλους με διεδρική συμμετρία και άλλους με εικοσαεδρική. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, εντόπισαν σε ποταμό της Ρωσίας και ορυκτά που εμπεριέχουν φυσικά σχηματισμένους ημικρυστάλλους.

Τέλος, μία σουηδική εταιρεία εντόπισε ημικρυστάλλους σε σε ένα είδος ατσαλιού, όπου η παρουσία τους καταλήγει να ενισχύει το ατσάλι. Η πρακτική εφαρμογή του ευρήματος του Σέχτμαν έχει ήδη αρχίσει, με πρώτους αποδέκτες του τους πετρελαιοκινητήρες και τα τηγάνια της κουζίνας.

Ο 70χρονος σήμερα Ντάνιελ Σέχτμαν δικαίως επιβραβεύθηκε ως ο άνθρωπος που… δικαίωσε τον Πυθαγόρα.

Σχόλιο: Το 8 φαίνεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο!!!!

Advertisements

Posted June 12, 2012 by bmplefour in Greek politics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: