Οι νόμοι της Θερμοδυναμικής: 1)Δεν μπορείς να νικήσεις 2)Δεν μπορείς καν να διακόψεις 3)Δεν μπορείς να βγεις από το παιχνίδι….. Ανωνύμου.   Leave a comment

Οι νόμοι της Θερμοδυναμικής: 1)Δεν μπορείς να νικήσεις 2)Δεν μπορείς καν να διακόψεις 3)Δεν μπορείς να βγεις από το παιχνίδι….. Ανωνύμου.

13/10/2012

4444

http://taxalia.blogspot.com/2012/10/5.html

Tην υπόθεση των 5 εκ.ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη θυμήθηκε ο άσπονδος φίλος και πρώην συνεταίρος του Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα που τέθηκε στο taxalia χιλιάδες φορές -και όλοι έκαναν την πάπια. Επειδή η δύναμη του Μάκη είναι μεγαλύτερη και ο Θέμος δεν είναι ντε και καλά ένοχος, καιρός να πάρει θέση το κράτος (αν υπάρχει…) για να τελειώνει αυτή η ιστορία. Δείτε το άρθρο στη zougla:

Τη στιγμή που ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται να σηκώσει στις πλάτες του νέα δυσβάσταχτα βάρη χάριν δημοσίου συμφέροντος, οι μισθοί και οι συντάξεις κατακρημνίζονται και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΔΟΕ επιβάλλουν πρόστιμα ακόμα και σε φουκαράδες που δεν έκοψαν την απόδειξη για μια… τυρόπιτα, οι επιχειρηματίες των media με «γκρίζες» καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο.

Πέντε χρόνια μετά την κατάθεση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από τον Θέμο Αναστασιάδη στην B.N.P. PARIBAS, η υπόθεση του εκδότη παραμένει «στοιχειωμένη» στα εισαγγελικά γραφεία!

Η zougla.gr αποκαλύπτει σήμερα τον πλήρη φάκελο με το «μαύρο χρήμα» του εκδότη. Έναν φάκελο ιδιαίτερα ογκώδη, ο οποίος καλύπτεται από μία ασπίδα προστασίας που δημιουργεί εκνευρισμό σε ανώτατους δικαστικούς κύκλους και στελέχη της φορολογικής διοίκησης.

Προκαλεί, δε, αρκετά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη η οποία έκπληκτη παρακολουθεί τους αποκαλούμενους «μεγαλοκαρχαρίες» να παραμένουν στο απυρόβλητο.

O περίεργος χειρισμός των Οικονομικών Εισαγγελέων

Παρά το γεγονός ότι από το καλοκαίρι του 2011 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την αναφορά που διαβιβάζει στους εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, ζητεί τη δίωξη του εκδότη του «Πρώτου Θέματος» για παράβαση του Νόμου περί Πόθεν Έσχες αλλά και για το κακούργημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, μέχρι σήμερα συνεχίζεται η ποινική προκαταρκτική εξέταση.

Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι το γεγονός ότι στη δικογραφία της «υπόθεσης Αναστασιάδη» περιέχονται οι πορισματικές-αναφορές του ΣΔΟΕ που αποτελούν κόλαφο για τον εκδότη. Σε αυτές συμπεραίνεται ότι δεν δύναται να δικαιολογήσει 3,3 από τα 5 εκατ. ευρώ τα οποία κατέθεσε την 20η Ιουλίου του 2007 στην B.N.P. PARIBAS.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι την υπόθεση του γνωστού εκδότη χειρίζονται οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και συγκεκριμένα ο κ. Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι κατά το παρελθόν έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο, προκειμένου να περαιωθούν μείζονος σημασίας υποθέσεις οι οποίες αφορούν στο οικονομικό έγκλημα.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, οι Οικονομικοί Εισαγγελείς -σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους- παρέβλεψαν την αναφορά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η οποία επεσήμανε ότι ο εκδότης μπορεί να διωχθεί για παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες (τη συγκεκριμένη δίωξη μπορούν να την ασκήσουν ανώτεροι εισαγγελείς) και να κινηθούν παράλληλα όλες οι διοικητικές διαδικασίες για την είσπραξη των εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν.

Αντίθετα, ο κ. Μουζακίτης διέταξε ότι πρέπει να συνεχισθεί η ποινική προκαταρκτική εξέταση και να φορολογηθεί ο εκδότης για ένα μέρος του ποσού που αδυνατεί να δικαιολογήσει.

Νομικοί κύκλοι επεσήμαναν στη zougla.gr ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους, καθώς το Δημόσιο δεν θα εισπράξει αυτούσιο το ποσό, παρά μέρος αυτού, και το ποινικό σκέλος της υπόθεσης ενδέχεται να «σβήσει».

Από την άλλη μεριά, στελέχη της φορολογικής διοίκησης δεν έκρυβαν και εκείνα τον προβληματισμό τους, καθώς χαρακτήριζαν τις αναφορές που δημοσιεύει σήμερα η zougla.gr πλήρως εμπεριστατωμένες και ικανές να δώσουν τέλος σε μια υπόθεση, η οποία απασχολεί το πανελλήνιο εδώ και μία πενταετία, έχοντας ως «πρωταγωνιστή» έναν εκδότη.

«Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αν ήταν ένας απλός πολίτης, σίγουρα δεν θα έχαιρε της ίδιας μεταχείρισης» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Άξιο αναφοράς επίσης είναι το γεγονός ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, στην αναφορά που απέστειλε, το καλοκαίρι του 2011, στους Οικονομικούς Εισαγγελείς, αποδομούσε πλήρως τα επιχειρήματα της πλευράς Αναστασιάδη σχετικά με την προέλευση των «μαύρων» χρημάτων.

Στο φως οι αναφορές-σοκ

Στην αναφορά που συνετάχθη στις 13 Μαΐου του 2011 από την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και απεστάλη στις εισαγγελικές Αρχές επισημαίνεται ότι ο εκδότης αδυνατεί να «δικαιολογήσει» την ύπαρξη 3.360.540,95 ευρώ από τα 5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του.

Οι ελεγκτές της υπηρεσίας στην αναφορά τους τονίζουν ότι από τον έλεγχο που διεξήγαγαν προέκυψε πως το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό δεν δικαιολογείται ως διαθέσιμο κεφάλαιο από τα φορολογηθέντα εισοδήματά του και ζητούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. να πράξει αναλόγως, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσαν δύο καταθέσεις μετρητών που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος στο κατάστημα της τράπεζας B.N.P. Paribas στο Κολωνάκι στις 20 και 23 Ιουλίου 2007.

Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου 2007, ο εκδότης πραγματοποίησε κατάθεση μετρητών ύψους 2.486.000 ευρώ σε λογαριασμό που διατηρούσε στην εν λόγω τράπεζα ενώ την ίδια μέρα κατέθεσε άλλα 2.487.500 ευρώ (σε λογαριασμό που άνοιξε την ίδια μέρα) τα οποία λόγω του προχωρημένου της ώρας κατατέθηκαν στις 23 Ιουλίου. Δηλαδή συνολικά κατέθεσε 4.973.500 ευρώ.

Ως αιτιολογία των καταθέσεων αυτών, ο δημοσιογράφος ανέφερε την πώληση μετοχών του της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» στον εφοπλιστή Π. Λασκαρίδη.

Από την «έρευνα» όμως που πραγματοποίησε στον Τύπο η ανωτέρω τράπεζα, δεν επιβεβαιώθηκε η πώληση της εφημερίδας στον γνωστό εφοπλιστή, αντίθετα, σύμφωνα με την αναφορά της Δίωξης, βρέθηκαν αντιφατικά δημοσιεύματα τα οποία δημιούργησαν αμφιβολίες στους υπευθύνους της τράπεζας σχετικά με την προέλευση των χρηματικών ποσών που κατατέθηκαν.

Η Διεύθυνση Κανονιστικής Συμμόρφωσης της τράπεζας, θεωρώντας τις συναλλαγές ασυνήθεις ή ύποπτες, απέστειλε στις 2 Αυγούστου του 2007 στην «Εθνική Αρχή Καταπολέμησης Της Νομιμοποίησης Εσόδων Από Εγκληματικές Δραστηριότητες» αναφορά, γνωστοποιώντας τις εν λόγω συναλλαγές στην Εθνική Αρχή.

Εκτός όμως από τις καταθέσεις, ο εκδότης κατευθυνόμενος προς τη Γαλλία κατελήφθη στις 29 Οκτωβρίου 2007 στο Τελωνείο γαλλο-ελβετικών συνόρων, από αρμόδιους υπαλλήλους των τελωνειακών Αρχών της Vallard, να κατέχει τρεις επιταγές συνολικής αξίας περίπου 1.100.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 3.800 ευρώ σε μετρητά. Πιο συγκεκριμένα, κατείχε τρεις επιταγές ποσού 760.000 ευρώ, 158.000 δολαρίων και 185.000 λιρών Αγγλίας καθώς και 3.800 ευρώ μετρητά. Αυτό που κίνησε την περιέργεια των Αρχών ήταν ότι για τα χρήματα αυτά δεν είχε προβεί σε καμία δήλωση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο γνωστός δημοσιογράφος εντοπίστηκε στα γαλλο-ελβετικά σύνορα δύο μήνες πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Υπόθεση στην οποία, όπως προέκυψε, εμπλεκόταν, καθώς εμφανίστηκε ως ο «κομιστής» ενός DVD στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τηλεφωνική καταγγελία

Την 1η Νοεμβρίου του 2007, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων Αθηνών δέχθηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, σύμφωνα με την οποία διενεργήθηκαν ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές από τον δημοσιογράφο και συγκεκριμένα διακίνηση μετρητών ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ.

Κάπως έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Στο πλαίσιο αυτής, η υπηρεσία απέστειλε έγγραφα στις τράπεζες, ζητώντας την κίνηση όλων των λογαριασμών του δημοσιογράφου καθώς και των υπεράκτιων εταιρειών SEA CHIEF COMPANY L.T.D., FRANEL TRADING LIMITED, BLUE DREAM SHIPPING COMPANY, EUROSOUTH LIMITED και TURNBERRY L.T.D., που από τη μέχρι τότε έρευνα προέκυπτε ότι σχετίζονταν μαζί του.

Από τις απαντήσεις των τραπεζών διαπιστώθηκε ότι ο εκδότης διατηρούσε λογαριασμούς στις περισσότερες τράπεζες της χώρας. Όσον αφορά ειδικά στον λογαριασμό που ανοίχτηκε στην τράπεζα B.N.P. Paribas στις 23 Ιουλίου του 2007, προκειμένου να κατατεθεί το επίμαχο ποσό των 2.487.500 ευρώ, αυτός έκλεισε περίπου έναν μήνα αργότερα με τη μεταφορά του υπολοίπου του σε λογαριασμό ο οποίος ανήκει σε off shore εταιρεία, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε προηγηθεί ανάληψη μετρητών από τον δημοσιογράφο 1.000.000 ευρώ στις 31 Ιουλίου του 2008.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ζήτησε από τη Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των πέντε τελευταίων ετών του εκδότη και εν συνεχεία τον κάλεσε να προσέλθει στην υπηρεσία για παροχή εξηγήσεων. Πρόσκληση όμως την οποία αρνήθηκε.

Δεν έπεισε

Στις 23 Ιανουαρίου του 2008, ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε μέσω της δικηγόρου του υπόμνημα,

σύμφωνα με το οποίο το χρηματικό ποσό το οποίο κατέθεσε στην τράπεζα B.N.P. Baribas προέρχεται από ήδη φορολογημένα εισοδήματά του, συνυποβάλλοντας σχετικά δικαιολογητικά.

Στο υπόμνημά του, ο δημοσιογράφος ισχυριζόταν ότι τα ποσά των 2.486.000 και 2.487.500 ευρώ που κατέθεσε στην τράπεζα υπερκαλύπτονται από τα δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματά του, καθότι, όπως ισχυριζόταν, το υπόλοιπο προς ανάλωση ποσό στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2007 ανερχόταν στο ποσό των 7.150.345,75 ευρώ.

Τότε τη σκυτάλη πήρε η Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών.

Οι ελεγκτές έπειτα από έρευνα συνέταξαν στις 14 Απριλίου του 2008 έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματος. Στο πόρισμα-καταπέλτη ανέφεραν ότι το υπόλοιπο κεφαλαίου για ανάλωση (περίσσευμα εισοδήματος) για τα οικονομικά έτη 1994 έως και 2007, συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου 1/1-31/7/2007, προσδιορίστηκε στο ποσό των 2.533.366,55 ευρώ. Ποσό το οποίο όμως επαναπροσδιορίστηκε και πάλι φτάνοντας στο 1.612.959,05 ευρώ, καθώς δεν είχαν συνυπολογισθεί οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2007 έως 20 Ιουλίου 2007. Δηλαδή, προέκυψε μια τεράστια διαφορά της τάξεως των 5.537.386,7 ευρώ!

Δεν δικαιολογούνται 3,3 εκατ. Ευρώ

Ύστερα από αυτά, η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος κάλεσε στις 25 Φεβρουαρίου 2011 εκ νέου τον δημοσιογράφο να δώσει εξηγήσεις.

Στις 15 Απριλίου 2011, ο κ. Αναστασιάδης κατέθεσε στην υπηρεσία, μέσω των δικηγόρων του, σημείωμα έγγραφων εξηγήσεων, στο οποίο -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι στο «περίσσευμα εισοδήματος» δεν υπολογίστηκε το ποσό του 1.500.000 ευρώ που είχε περιλάβει ως διαθέσιμο υπόλοιπο από τα έτη 1981 μέχρι 1996, καθώς και ότι εσφαλμένα είχε ληφθεί ως τεκμήριο για το σκάφος BYRON το ποσό των 916.116,67 ευρώ και συνεπώς είχε απομειωθεί ανάλογα το διαθέσιμο υπόλοιπο, αφού, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το παραπάνω πλοίο είναι επαγγελματικό και όχι ιδιωτικής χρήσης.

Ωστόσο, τα συμπεράσματα των ελεγκτών μόνο ως ευχάριστα -για τον εκδότη- δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η Δίωξη συνέταξε πόρισμα, στο οποίο αναφέρει ότι τόσο από το σημείωμα παροχής εξηγήσεων που προσκόμισε ο δημοσιογράφος όσο και από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν εξηγείται η φυσική θέση του ποσού που κατατέθηκε στην B.N.P. Baribas, αφού από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών δεν προκύπτει το κατατεθέν ποσό των 4.973.500 ευρώ να είναι προϊόν αναλήψεως από τραπεζικό λογαριασμό.

Τελευταία πράξη του έργου ήταν η αποστολή στη Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου αναφοράς, με την οποία η Δίωξη καλούσε την εφορία να πράξει τα ανάλογα (δηλαδή να φορολογήσει τα αδικαιολόγητα χρήματα), ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

«Τέλος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε Πληροφοριακή Έκθεση Ελέγχου η οποία απεστάλη στην Δ.Ο.Υ. Αμαρουσίου προκειμένου για το ποσό των 3.360.540,95 ευρώ (που προκύπτει ως διαφορά μεταξύ του ποσού των 4.973.500 ευρώ που εμφάνισε ο κ. Αναστασιάδης Θεμιστοκλής με τις καταθέσεις μετρητών σε τραπεζικούς λογαριασμούς την 20-07-2007 και 23-07-2007 και του ποσού των 1.612.959,05 ευρώ που προσδιορίσθηκε ως υπόλοιπο κεφάλαιο προς ανάλωση από τα δηλωθέντα εισοδήματα βάσει των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος που βρέθηκαν και ελέγχθηκαν από τους ελεγκτές της Δ/νσης Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών) το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, δεν δικαιολογείται ως διαθέσιμο κεφάλαιο από τα φορολογηθέντα εισοδήματα του ανωτέρω, αξιολογώντας τα αποσταλθέντα στοιχεία, να προβεί λόγω αρμοδιότητας στις δικές της ενέργειες» καταλήγει το πόρισμα-κόλαφος.

Δείτε το πόρισμα του ΣΔΟΕ:

«Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει»

Για προκλητική περίπτωση μη απονομής έγκαιρης δικαιοσύνης έκανε λόγο ο πρώην εισαγγελέας, Ιωάννης Σακάς, μιλώντας στη zougla.gr.

Ο κ. Σακάς τόνισε ότι τέτοιες περιπτώσεις «υπονοούν άλλα θέματα και ειδικά θέματα συγκάλυψης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του δικηγόρου, Ηλία Σιδέρη. Ο κ. Σιδέρης, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι οι πολίτες καθημερινά διαπιστώνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ισχύει η φράση «το μεγάλο πουλί διαλύει τον ιστό της αράχνης και τον προσπερνά», ενώ οι μικροεπαγγελματίες πιάνονται πάντα στην τσιμπίδα του νόμου.

Σχόλιο: Ο Θέμος ποτέ δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις για το θέμα το ίδιο και το Υπουργείο Οικονομικών. Η Μπακογιάννη είχε κάνει και ερώτηση στον Παπακωνσταντίνου.

To 20.

Ο Μάκης σηκώνει το θέμα του Θέμου για πολλούς λόγους.

Βέβαια έχει και αυτός τα δικά του. Τώρα για να δούμε τον Θεμο.

4444

http://taxalia.blogspot.com/2012/10/4-mega.html#more

Σύμφωνα με το περιοδικό Unfollow που κυκλοφορεί «τη διετία της κρίσης και του µνηµονίου η οικογένεια (ατοµικό εισόδηµα και εταιρεία) Πρετεντέρη δήλωσε κάτι παραπάνω από…700.000 ευρώ, ο Μανώλης Καψής 250.000 ευρώ, ο Νίκος Στραβελάκης 430.000 ευρώ, ο Παύλος Τσίµας 410.000 ευρώ και η Όλγα Τρέµη 480.000 ευρώ». 

Το Unfollow επισημαίνει πως «Το τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο εργάζονται οφείλει εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ σε τραπεζικά δάνεια. Και οι τράπεζες, τις οποίες ετοιµαζόµαστε να αναχρηµατοδοτήσουµε τη στιγµή που η λιτότητα µας σφίγγει ολοένα και περισσότερο, εξακολουθούν να χορηγούν δάνεια στο MEGA». Και φυσικά, τα συμβόλαιά τους ήταν ακόμα μεγαλύτερα, όταν στήριζαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία.

Και βέβαια η απορία παραμένει. Ο καλός αριστερός δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας είχε γράψει πέρσι «πώς γίνεται, μετά από 35 χρόνια εργασίας, κάποια από αυτά καλοπληρωμένης, να έχω στον τραπεζικό μου λογαριασμό ίσα-ίσα το ισόποσο των τριών επόμενων δόσεων του στεγαστικού μας δανείου, ούτε μια μετοχή, ούτε έναν off shore λογαριασμό».

αυτά γράφει το περιοδικό Unfollow κι αν είναι σωστά, αυτοί το ξέρουν. Εμείς πάντα κρατάμε επιφυλάξεις σε τέτοιες περιπτώσεις, επειδή η κρίση οδηγεί τους δημοσιογράφους σε ανθρωποφαγία…

4444

Η Ελλάδα ποτέ δεν είχε πέντε χρόνια ύφεση με την Δραχμή. Ποτέ. Αθάνατος ο Χάρη Κλυν μας θυμίζει τις ένδοξες εποχές της Δραχμής.

Μαλακα νεοέλληνα ρίξε τον Δωσίλογο Σαμαρά την ΝΔ και την συγκυβέρνηση. Ριξτους. Μην τους βλέπεις.

Με τα νησια ειδες τι εγινε; Ασχετα αν οι απατεωνες βγηκαν και το διεψευσαν. Σωστος ο Καμενος. Να παραιτηθει ο Στουρναρας.

4444

http://taxalia.blogspot.com/2012/10/lagarde.html

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

Από τότε που ήλθε στη δημοσιότητα το θέμα της λίστας Lagarde, και όχι η λίστα αυτή καθ’ εαυτήν, η οποία έκανε βόλτες δυο χρόνια τώρα από χέρι σε χέρι και  από συρτάρι σε συρτάρι, ο μόνος που επί καθημερινής βάσεως υποβιβάζει σε σημείο παρεξηγήσεως τη σημασία της εν λόγω λίστας είναι ο κ. Τράγκας, ο οποίος..

από το πρωΐ μέχρι το βράδυ παράνομη την ανεβάζει, παράνομη την κατεβάζει. ΄Εχει επανειλημμένως αναφέρει ότι το Γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί πως η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί προϊόν υποκλοπής, εξ ου και είναι ουχί νομίμως αξιοποιήσιμη. Επίσης, επισημαίνει ξανά και ξανά ότι ο κ. Διώτης είναι έντιμος και διακεκριμένος νομικός, εξ ου και δεν ασχολήθηκε με ένα απαράδεκτο αποδεικτικό μέσο. Μας ενημερώνει, ομοίως, ότι η λίστα έχει πειραχτεί, ήτοι έχουν αφαιρεθεί από αυτήν ονόματα, εξ ου και ο Οικονομικός Εισαγγελέας Πεπόνης αναζητεί τη γνήσια λίστα.

Ερωτάται λοιπόν ο κύριος Τράγκας:

1] Γιατί τόσο ζόρι να απαξιωθεί η λίστα;

2] Υπάρχει οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου έχει καταγραφεί η ύπαρξη της λίστας;

3] Υπάρχουν δημόσια έγγραφα, δια των οποίων πιστοποιείται βήμα-βήμα η διαδρομή της λίστας από τα χέρια του Παπακωνσταντίνου τον Δεκέμβριο του 2010  μέχρι το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα τον Σεπτέμβριο του 2012;

4] Μπορεί να ανεύρει και αναρτήσει στο blog του την απόφαση του Γαλλικού Ακυρωτικού, την οποίαν επικαλείται;

5] Φοβάται κάτι για τον εαυτό του ή κάποιον κολλητό του;

6] Αν εγώ σπάσω τους κωδικούς μιας τράπεζας και κατεβάσω όλο το πελατολόγιο με τις συναλλαγές του, στη συνέχεια δε μεταβώ στο ΣΔΟΕ, όπου διαβάζω επί 2 μήνες το πελατολόγιο σε υπαλλήλους του, οι οποίοι κρατούν σημειώσεις, υποχρεούται ή δεν υποχρεούται το ΣΔΟΕ να  αξιοποιήσει τις πληροφορίες που του δίνω;

7] Αν το ΣΔΟΕ δεν είχε υποχρέωση και δυνατότητα αξιοποίησης της εν λόγω λίστας, γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε να την παραλάβει από την κ. Lagarde; Αν υποθέσουμε ότι δεν είχε υπόψη του τη νομική διάσταση της υπόθεσης, συζήτησε το θέμα με νομικό, και ποιόν, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα; Υπάρχει γραπτή γνωμοδότηση; Αν του επισημάνθηκε το παράνομον της αξιοποίησης της λίστας, γιατί μόλις η εφημερίς «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» αναφέρθηκε με πηχιαίους τίτλους στη λίστα την 26.12.2010 δεν εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία να αποκηρύσσει τη νομιμότητα  της λίστας και να διατάσσει το ΣΔΟΕ να μην κάνει χρήση αυτής;

8] Από τη στιγμή που ο κ. Καπελέρης, κατά δήλωσή του, διετάχθη από τον κ. Παπακωνσταντίνου να ελέγξει το «προφίλ» δέκα εκ των προσώπων που αναγράφονται στην «παράνομη» λίστα, πράγμα το οποίο και έπραξε, ποία αδικήματα διεπράχθησαν και από ποιόν;    

Σωτήριος Καλαμίτσης

Σχόλιο: Τραγκα αλήθεια τι ζόρι τραβάς; Ξέρουμε ότι είσαι διαπλεκομενος και παίζεις πολιτικά παιχνίδια. Έτσι κάνουν όλοι οι μεγαλοδημιογραφοι.

Με αυτόν τον τρόπο βγαίνει το παραδάκι.

Η λίστα Lagarde πρέπει να αξιοποιηθεί όπως έκαναν οι άλλες χώρες.

Τραγκα δεν είσαι κανένας σωτήρας, παίζεις και εσύ το παιχνίδι σου.

Οποιος υπονομευει την ληστα Lagarde, ειναι υποπτος. Διοτι δεν εχει κανενα λογο.

Οι Γαλλοι Τραγκα πρωτα εισεπραξαν και μετα την εβγαλαν προιον υποκλοπης. Μην κανεις λαμογιες.

4444

Κουφάθηκαν τα Σύρματα!

Πέντε λεπτά ειδήσεις!

4444

4444

Ο Θεός Αγαπά το Χαβιάρι. Η ταινία θα πάει πολύ καλά, διότι ο Θεός αγαπά το Χαβιάρι!!!!

Η Ταινία θα πάει καλά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Ταινία θα πάει καλά στην Ελλάδα, στη Ρωσία, στη Γερμανία και αλλού. Δε θέλω να γράψω περισσότερα.

Σμαραγδή άκουσα για σένα από την μάνα ενός γείτονα στο πατρικό μου, που είναι σκηνοθέτης και ξεκίνησε ως βοηθός σου. Τότε βέβαια δεν ήσουν τόσο γνωστός, μιλάμε για πολύ πριν.

Αλλά άκουγα το όνομα τόσο συχνά, που λέω, οκ.

4444

4444

Στην Ιστορία σαφώς και είναι διαχωρισμένα το Είναι και το Αν.

Το Είναι είναι δεδομένο. Συνέβη στην καθορισμένη πραγματικότητα.

Το Αν είναι υποθετικό.

Δεν γίνεται να παραποιείς ιστορικά γεγονότα, να παρουσιάζεις τα Αν, ως Είναι.

Ιδίως σε περιπτώσεις όπως ο Θεός.

Ο Χριστός μπορούσε να πάρει όποια μορφή ήθελε, πήρε την συγκεκριμένη.

Όποιος θέλει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, πρέπει μπροστά να βάλει το Αν, ώστε να υπάρχει η σαφής διαφορά και να δομήσει και την πραγματικότητα που πρέπει να στέκεται.

Η ιστορική ασάφεια, είναι ποιο επικίνδυνη από την λογοκρισία. Η λογοκρισία είναι απόλυτα ορισμένη, ώστε ξέρεις και άρα μπορείς να καταλάβεις γιατί κάτι απαγορεύεται.

Η ασάφεια είναι ύπουλη, υποχθόνια, δρα διαβρωτικά.

Το να παρουσιάζεις τον Χριστό ως ομοφυλόφιλο, δεν είναι δυσφήμηση;

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9878.html

” Εμείς σκοτώσαμε τον 45χρονο”. Με αυτό τον κυνικό τρόπο άνδρας από τη Λαμία ομολόγησε πως μετά από συνεννόηση με τη σύζυγο του θύματος σκότωσε τον άνδρα της την ώρα που αυτός κοιμόταν στο διαμέρισμα του…

Ο δράστης που είναι 45 χρόνων δεν άντεξε την πίεση της ανάκρισης των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας και ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δολοφόνος διατηρούσε ερωτική σχέση με τη σύζυγο του θύματος και αυτός ήταν και ο λόγος που όπλισε το χέρι του.
Όπως είπε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας μπήκε στο σπίτι της οδού Τυμφρηστού, πλησίασε το θύμα που κοιμόταν στο κρεββάτι του και τον σκότωσε.

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_5178.html

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος. Ήταν γνωστό στη δημοσιογραφική πιάτσα ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εξυπηρετούσε αρκετούς ανθρώπους των Media. Δεν γνωρίζαμε όμως ότι εκδότης και γνωστός δημοσιογράφος κατονομάζονται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας ότι… πήραν χωρίς εγγυήσεις δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σαν διευκόλυνση. Κάπου πάει το μυαλό μας, αλλά θα περιμένουμε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματά της…

4444

http://press-gr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4730.html

Άστραψε και βρόντηξε ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής…

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real fm και τον Ν. Χατζηνικολάου επιτέθηκε στους 300 και κάλεσε τον ελληνικό λαό να επαναστατήσει…
«Σήμερα θα κάνω ραδιόφωνο, όπως στα χρόνια της αθωότητας πριν την κρίση. Επιστρέφω στις καλές συνήθειες, όταν συζητούσα με πετυχημένους ανθρώπους και από άλλους χώρους» είπε χθες ο Νίκος Χατζηνικολάου, λίγο πριν υποδεχτεί στο στούντιο του Real Fm, τον Νότη Σφακιανάκη. «Τον καλό φίλο, τον μεγάλο τραγουδιστή, τη μεγάλη φωνή και ψυχή» όπως τον χαρακτήρισε.
Στη μία ώρα που διήρκησε η συνέντευξη, ο ανατρεπτικός τραγουδιστής μίλησε για όλα.
«Η περιπέτεια της πατρίδας, με έχει επηρεάσει όπως όλους τους έλληνες, με τη διαφορά ότι εγώ χρόνια πριν το είχα αισθανθεί. Το 1996, όταν είχαμε κάνει μια συνέντευξη πάλι μαζί, και σου έλεγα ότι δεν ψηφίζω γιατί είναι δικαίωμα μου και το κάνω ότι θέλω, εσύ μου έλεγες ότι είναι αντισυνταγματικό. Το έκανα γιατί είναι ανάξιοι και ακατάλληλοι οι πολιτικοί μας και όχι γιατί δεν έχουν ικανότητες. Με μεγάλη ευκολία θα μπορούσαν να φέρουν την πατρίδα σε καλύτερη κατάσταση, αλλά υπηρετούν άλλα συμφέροντα».
Ο Νίκος Χατζηνικολάου εξέφρασε και το παράπονό του, ότι τα τελευταία χρόνια, ο Νότης Σφακιανάκης έχει στραφεί στο πολιτικό τραγούδι…
Κρίση και θετικά
«Μόνο απογοήτευση, φόβος και τρόμος θα μείνει. Διότι αυτά τα “Μέσα Μαζικού Επηρεασμού και Εξευτελισμού” τους τρομάζουν. Έτσι τα λέω, εγώ. Δεν τον αφήνουν να επαναστατήσει τον έλληνα. Θα έπρεπε να μπούμε ειρηνικά μέσα στη βουλή και όλους, όσοι συμμετείχαν στο “παιχνίδι” να τους πετάξουμε έξω κακήν κακώς».
«Δεν έχουμε μέλλον. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το καλλωπιστικό αυτό στοιχείο πότε πρέπει να διαλύσει τη βουλή που τυραννά έναν ολόκληρο λαό; Αυτοκτονούν άνθρωποι. Ειδάλλως να το κάνουμε εμείς, δια της βίας: Σε διώχνω ανώτατε αρχηγέ, σε απολύω. Θα πρέπει να κάνουμε επανάσταση, πραξικόπημα»
Εκκλησία
«Η Εκκλησία είναι μια ομάδα. Ο χριστιανισμός είναι ο εχθρός του Έλληνα. Εγώ πιστεύω στον άνθρωπο. Με έκαναν χριστιανό, δια της βίας. Ζούμε στο σκοταδισμό 2000 χρόνια. Γιατί πιο πριν, αποκτήσαμε μια Ακρόπολη, το μαντείο των Δελφών, μια Επίδαυρο.. και από τότε που ήρθε ο χριστιανισμός, μόνο κάτι μαύρα φορέματα, βλέπουμε».
«Το όρος Άθως μου το πήρατε και δεν επιτρέπεται να έρθει ούτε και η μάνα σας, εκεί μέσα».
«Έχω φίλους ιερείς και ένας εξ αυτών, είναι σπουδαίος. Τα παιδιά μου εγώ δεν τα βάφτισα, αλλά τα πήγα σε αυτόν τον εξαιρετικό και ταπεινό άνθρωπο να τα ράνει. Δεν είμαι Χριστιανός,είμαι άνθρωπος. Αγαπώ τους βουδιστές ανθρώπους, τους ανθρώπους χριστιανούς . Όποιον είναι καλός».
Πολιτική
«Αν θα πολιτευόμουν; Με ποιον; Μόνος μου; Απολύτως κανένα κόμμα, δεν με εκφράζει. Αγαπώ τη πατρίδα περισσότερο και από την οικογένεια μου, αλλά είμαστε στον αέρα και πέφτουμε. Και οι πολιτικοί συνεχίζουν να έχουν μίσος και μένος για την χώρα, γιατί μάλλον, δεν είναι έλληνες. Αν πιάσουμε το γενεαλογικό δένδρο πολλών, θα δούμε.. ότι δεν είναι έλληνες. Τομάρια, αποχωρήστε γιατί θα σας αποχωρήσουν δια της βίας».
Έρωτας
“Είμαι παντρεμένος και είμαι 28 χρόνια μαζί με τη γυναίκα μου! Πλέον ερωτεύομαι τραγούδια, εντυπωσιακά τοπία, αλλά σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με παλιά. Έχουμε πάψει να ζούμε το παρόν και σκεφτόμαστε μόνο το παρελθόν”.
Όπως ανακοίνωσε ο τραγουδιστής, στις 2 Νοεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης “Ιερά Οδός” τονίζοντας πως οι τιμές είναι ίδιες από το 1997, ενώ ο νέος του δίσκος θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

4444

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/10/blog-post_1652.html#more

Φαίνεται ότι η επιμονή του «μη ελεγχόμενου» οικονομικού εισαγγελέα Πεπόνη να βρεθεί οπωσδήποτε άκρη σε όλα όσα σχετίζονται με την περίφημη «λίστα Λαγκάρντ» θα οδηγήσει σε αποτελέσματα τα οποία είναι πιθανό να προκαλέσουν σεισμικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό εν Ελλάδι!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες
του Newsbomb, στην λίστα αυτή περιλαμβάνονται και τα ονόματα μελών της οικογένειας κορυφαίου σήμερα πολιτικού!

Πρόκειται για οικογένεια που αν τελικά αποκαλυφθεί, θα προκληθούν σοβαρότατες αναταράξεις!

Και μάλιστα σε μια τέτοια περίπτωση θα εξηγηθούν πολλά γύρω απ’ τις… περιπέτειες αυτής της λίστας, τα πήγαινε-έλα, τα κρυφτούλια και γενικά τις σκοπιμότητες που την είχαν έως και πρόσφατα κρατήσει «κρυφή» και χωρίς κανένα έλεγχο απ’ το ΣΔΟΕ και όποιο άλλο ελεγκτικό όργανο!

Και φαίνεται ότι η αποκάλυψη θα καταστεί αναπόφευκτη αφού, επαναλαμβάνουμε, ο εισαγγελέας Πεπόνης δεν «ελέγχεται», αντίθετα αναζητά όλες τις «άκρες» της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης.

Μάλιστα η πρωτοβουλία του, να ζητηθεί εκ νέου η λίστα απ’ το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας για να διερευνηθεί αν «πειράχτηκε» σε κάποιο σημείο της περιπετειώδους διαδρομής της στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ σημαντική όσο και ενδεικτική των προθέσεών του!Και συνιστά μείζον θέμα, αν και απ’ τα περισσότερα ΜΜΕ πέρασε «στα ψιλά»…

Για φανταστείτε, να αποκαλυφτεί ότι κάποια στιγμή κάποιο «χέρι» στην Ελλάδα έσβησε, ας πούμε, κάποιο όνομα ή κάποια ονόματα!

Αναμείνατε εξελίξεις!

newsbomb.gr

citypress-gr

4444

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/10/blog-post_6142.html

“Δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε δωρεάν σε άλλες χώρες, τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, για το καλό της Τουρκίας”, δήλωσε ο αν.Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Abdurrahman Arıcı, ομολογώντας έτσι ότι το κράτος βρίσκεται πίσω από τις τηλεοπτικές σειρές!

Αναφέρθηκε μάλιστα στη σειρά …που παρουσιάζει ο ελληνόφωνος ΑΝΤ1 με τίτλο “Σουλεϊμάν ο κτηνοβάτης”, (το αυθεντικό όνομα της σειράς είναι Muhteşem Yüzyıl, δηλαδή “μεγαλοπρεπής αιώνας”, ο ΑΝΤ1 τη βάφτισε “Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής” και οι Έλληνες τη βάφτισαν “Σουλεϊμάν ο κτηνοβάτης” από τη γνωστή λατρεία των Οθωμανών στο σεξ με ζώα.

Σχόλιο: Ο Κυριακού είναι γνωστός διαπλεκομενος. Γιατί να πάρει τον Σουλεϊμάν; Μπορούσε να πάρει κάτι άλλο.

Έχουμε γεμίσει ανθέλληνες. Ένας έλληνας που σέβεται την Ελλάδα, δε θα πρόβαλε τον Σουλεϊμάν. Τόσο απλά.

Η Χρυσή Αυγή λέει την αλήθεια, έχουμε γεμίσει ανθέλληνες. Πρέπει οι νεοέλληνες να σαρώσουν τους δωσίλογους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

4444

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/10/blog-post_5964.html#more

Άρης Σπηλιωτόπουλος

Ακούστε τι είπε το άτομο…
Τα νοικοκυριά συρρικνώνουν τα έξοδα τους, πουλάνε σπίτια, πουλάνε αυτοκίνητα..
Βλέπετε λοιπόν ότι οι πολίτες προσαρμόζονται…

Ακούστε τη διατύπωση στο γ’ πληθυντικό.
Δεν τον αγγίζει το θέμα αυτό προσωπικά έτσι κι αλλιώς …

Ήταν πολύ φτωχή η συμμετοχή λέει στις  κινητοποιήσεις… λόγω ωρίμανσης του λαού….λόγω επανάστασης νοοτροπίας..

Σχόλιο: Ο Σπηλιωτόπουλος, ένα ακόμα στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης της ΝΔ σωστά μίλησε. Γιατί να τον αγγίξει η οικονομική κρίση;

Υπουργός δεν ήταν; Τόσο χρήμα έβγαλε.

Αν εγώ πάρω την εξουσία, όλοι αυτοί θα πάνε φυλακή. Φύλο και φτερό θα τους κάνω.

4444

4444

12/10/2012

4444

4444

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63723668

Συγκλονιστικό τέλος στη ζωή του έβαλε ένας 55χρονος κομμωτής χθες το πρωί μέσα στο μαγαζί του στο Καστρί. Μπροστά τα μάτια της υπαλλήλου του, ο επαγγελματίας έβγαλε μια φαλτσέτα και έκοψε τον λαιμό του. Εμβρόντητη η υπάλληλος κάλεσε ασθενοφόρο, αλλά όταν έφτασε ήταν ήδη αργά…

Ο 55χρονος άνδρας είχε ανοίξει το πρωί το μαγαζί του, όπως έκανε κάθε μέρα. Παρά τα παράπονα που εξέφραζε σε φίλους και γνωστούς τον τελευταίο καιρό ότι «έχει πέσει η δουλειά», κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε. Ηταν γύρω στις 11 το πρωί, τη στιγμή που στο κατάστημα ήταν και η επί 16 χρόνια υπάλληλός του, όταν ο 55χρονος σηκώθηκε από την καρέκλα του, άρπαξε ένα ξυράφι, πήγε μπροστά σε έναν καθρέφτη και έκοψε τον λαιμό του…

Ο 55χρονος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους περιοίκους και τους πελάτες του, αφού διατηρούσε το μαγαζί στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας κοντά 20 χρόνια. Μάλιστα, το κουρείο του επισκέπτονταν συχνά γνωστά πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου και της σόου μπιζ. Ο ίδιος ήταν παντρεμένος, αλλά δεν είχε αποκτήσει παιδιά.

Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς τον οδήγησε στο απονενοημένο διάβημα. Τις έρευνες για το περιστατικό ερευνά το οικείο αστυνομικό τμήμα.

Σχόλιο: Οι μόνοι αυτόχειρες που σέβομαι είναι οι καμικάζι. Αυτός ο άνθρωπος αντί να πεθάνει, θα μπορούσε να ζήσει.

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7530.html

Τον βρήκε νεκρό μέσα σε μια λίμνη αίματος ! Η γυναίκα σε κατάσταση σοκ, είδε τον 45χρονο σύντροφο της άγρια δολοφονημένο μέσα στο διαμέρισμα τους στη Λαμία, επί της οδού Τυμφρηστού.
Ο 45χρονος ήταν χτυπημένος με βαρύ…αντικείμενο στο κεφάλι.
Η σύζυγος είπε ότι στους αστυνομικούς ότι το βράδυ κοιμήθηκε στο κάτω διαμέρισμα με τους γονείς της και όταν ανέβηκε στο πάνω διαμέρισμα, βρήκε το σύζυγο της δολοφονημένο.
Στον τόπο του εγκλήματος βρίσκονται άνδρες του εγκληματολογικού και ιατροδικαστής.

4444

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63723866

Εκαναν την Αθήνα Τεχεράνη
Χθες, το βράδυ έξω από το θέατρο Χυτήριο και κατά την πρεμιέρα της παράστασης «Corpus Christi», 100 θερμόαιμοι πιστοί συγκεντρώθηκαν στην Ιερά Οδό προκειμένου να αποτρέψουν την πρεμιέρα που για τους ίδιους λόγους είχε ματαιωθεί και στις 4 Οκτωβρίου.

Στον… ιερό πόλεμο, τα μέλη των παραθρησκευτικών οργανώσεων είχαν υπερασπιστές βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έσπευσαν να τους ενισχύσουν. Σύμφωνα μάλιστα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από αυτούς, ο Χρήστος Παππάς, παρενέβη σε αστυνομική επιχείρηση και απελευθέρωσε έναν προσαχθέντα!

Η ένταση αυξήθηκε όταν στο σημείο έφτασαν βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Πέτρος Τατσόπουλος, η Βασιλική Κατριβάνου, η Μαρία Ρεπούση και ο Νίκος Μπίστης, οι οποίοι ήθελαν να δουν την παράσταση.

Την ίδια ώρα, μέσα στο θέατρο, εγκλωβισμένοι παρέμεναν οι ηθοποιοί και οι λοιποί συντελεστές. Τελικά, η πρεμιέρα ματαιώθηκε για δεύτερη φορά και η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές.

Το «Corpus Christi» έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις παραθρησκευτικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι προσβάλλει τον Ιησού και τους Αποστόλους. Εκτροπα είχαν σημειωθεί και στις 4 Οκτωβρίου, όταν πιστοί είχαν καταφέρει να ματαιώσουν την πρεμιέρα που είχε προγραμματιστεί τότε. Δύο φορές μέχρι σήμερα, η πλευρά των πιστών προσπάθησε με ασφαλιστικά μέτρα να σταματήσει την παράσταση, αλλά και τις δύο φορές απορρίφθηκαν.

4444

11/10/2012

4444

Με βάση τις Ιστορικές μαρτυρίες ο Χριστός δεν ήταν ομοφυλόφιλος. Το ίδιο και ο Μωάμεθ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις το δικαίωμα να κάνεις παραποίηση, διότι παραβιάζεις ιστορικά δεδομένα που έχουν σχέση με την σαφήνεια της Ιστορικής αλήθειας.

Μπορώ να γράψω και πολύ καλύτερα. Εγώ δεν είμαι τυχαίος.  Ο Θεός είναι μεγάλη υπόθεση.

Δε σας δίνει κανένας το δικαίωμα να παραβιάζεται τα ιστορικά ευρήματα.

Ο Αβραάμ δεν ήταν ομοφυλόφιλος, ούτε ο Μωυσής, ούτε ο Χρηστός, ούτε ο Μωάμεθ. Δεν έχετε το δικαίωμα να τους παρουσιάσετε ως ομοφυλόφιλους.

Ομοφυλόφιλος δεν ήταν ούτε ο Αϊνστάιν ούτε η Κιουρί ή ο Δαρβίνος κλπ.

Η Ιστορία είναι μεγάλη υπόθεση.

Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Αρχαίος Έλληνας και όχι Σκοπιανός.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα πουθενά δεν παραβιάζουν την Ιστορία. Πουθενά.

Το Άουσβιτς το ελευθέρωσαν οι Σοβιετικοί, δεν μπορείς να βάλεις άλλους, ακόμα κι αν το θες πολύ, διότι για να έχουν την τιμή να απελευθερώσουν οι Σοβιετικοί το Άουσβιτς, έχυσαν πολύ αίμα. Πέθαναν πολύ άνθρωποι. Δεν μπορείς να έρχεσαι εσύ και να λες ποιητική αδεία και να αλλοιώνεις την ιστορική αλήθεια.

Ιστορία σημαίνει αίμα, θάνατος, πόνος, δεν μπορείς να έρχεσαι εσύ ο χαβαλές και να λες ποιητική αδεία.

Η Σάτιρα είναι αποδεκτή γιατί ασχολείται με κάτι που υπάρχει και το μεγεθύνει, δεν δημιουργεί καινούρια ιστορία. Όταν παραποιείς την ιστορία, στην ουσία, δημιουργείς μια καινούρια. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να απαγορεύεται.

4444

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1637996

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν, πάση θυσία, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα.

Κι αυτό, γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Αυτά δήλωσε στο περιοδικό Europolitique, από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου συμμετείχε σε μία συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του World Knowledge Forum, ο τέως πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν.

Όπως αναφέρει το Europolitique, ο κ. Στρος Καν επικρίνει τους Ευρωπαίους γιατί δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που επιβάλλονταν. «Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο, αλλά δεν επιλύουμε τίποτα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ στο περιοδικό. Eπίσης, ο κ. Στρος Καν προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των «spreads».

«Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης», σημείωσε. Τέλος, ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ χαιρετίζει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά, προβλέπει ότι η δράση του δεν θα είναι θαυματουργή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

4444

http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=1637224

του John Springford

Ως αντάλλαγμα για την αμοιβαιοποίηση του χρέους της Νότιας Ευρώπης, η Γερμανία ζητά φιλελεύθερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε αυτές τις χώρες. Ωστόσο η Γερμανία δεν ακολουθεί τη δική της συμβουλή.

Η αγορά υπηρεσιών της είναι αυστηρά ελεγχόμενη.

Για να εργαστεί κάποιος  ως ναυπηγός ξύλινων πλοίων, ως ελαιοχρωματιστής ή διακοσμητής, αλλά και ως εκπαιδευτής σκι, απαιτείται η κατοχή διπλώματος. Στους φαρμακοποιούς επιτρέπεται η κατοχή μόνο τεσσάρων φαρμακείων και οι αμοιβές των δικηγόρων για τις περισσότερες αστικές και ποινικές υποθέσεις είναι καθορισμένες από μια προαποφασισμένη αμοιβή από τα κεντρικά κλίμακα και όχι από την αγορά.

Η στρατηγική της Γερμανίας για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης με το ζόρι συμπεριλαμβάνει τις υπηρεσίες.

Η Γερμανική κυβέρνηση πιστεύει πως οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη είναι πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, με πιο ανταγωνιστικούς μισθούς, για την παραγωγή βιομηχανικών αγαθών με σκοπό την πώλησή τους στο εξωτερικό: από εκεί προέρχεται και η έκκληση της Γερμανίας προς τα κράτη της Νοτίου Ευρώπης να αλλάξουν το στόχο τους, δηλαδή να αποπληθωριστούν και να στραφούν προς την εξαγωγή αγαθών.

Το θέμα είναι όμως πως, ακόμη και στη Γερμανία, ο μεταποιητικός τομέας αντιστοιχεί μόλις στο 20% του ΑΕΠ της και από τη στιγμή που οι Ευρωπαϊκές χώρες διεξάγουν εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους κατά κύριο λόγο, δεν θα μπορέσουν να εμφανίσουν εξωτερικά πλεονάσματα όλες μαζί.

Αυτός είναι ο λόγος που η αύξηση της παραγωγικότητας στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρωπαϊκής παραγωγής, θα πρέπει να είναι το επίκεντρο οποιουδήποτε σχεδίου μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Αυτή είναι ανοιχτή πληγή για την ΕΕ, στην οποία κατά μέσο όρο από το 1995 μέχρι και το 2009 η ανάπτυξη στον τομέα της παραγωγικότητας ήταν μόνο 1.2% το χρόνο, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα, οι ΗΠΑ κατάφεραν να έχουν κατά μέσο όρο ένα ρυθμό ανάπτυξης στον τομέα της παραγωγικότητας της τάξεως του 3% ετησίως.

Το ρόλο τους στη στασιμότητα της Ευρωπαϊκής παραγωγικότητας έχουν παίξει και κακοσχεδιασμένοι κανονισμοί, ωστόσο, η ΕΕ έχει επίσης αποτύχει στην ενοποίηση των εθνικών αγορών υπηρεσιών.

Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν τα εννέα δέκατα των υπηρεσιών τους από εταιρείες που έχουν έδρα μέσα στη χώρα τους. Οι μικρές εθνικές αγορές δε παράγουν το αναγκαίο ποσοστό ανταγωνισμού για την προώθηση της καινοτομίας και με αυτή, την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η Υπηρεσιακή Οδηγία της ΕΕ το 2006 θα διεύρυνε τις αγορές υπηρεσιών, εάν την εφαρμόσουν οι εθνικοί ελεγκτές, επιτέλους. Η οδηγία αυτή ανάγκασε τις χώρες μέλη της ΕΕ να επανεξετάσουν τους κανονισμούς που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών και να καταργήσουν οποιονδήποτε κανόνα ο οποίος εμπόδιζε τις ξένες εταιρείες να εγκαθιστούν ή να πωλούν τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό.

Το εάν ένας κανονισμός απαγορεύει την εγκατάσταση ή όχι, όμως, είναι συζητήσιμο. Κάποιες κυβερνήσεις απαιτούν από τα ταξιδιωτικά γραφεία να έχουν ένα ελάχιστο αριθμό προσωπικού για παράδειγμα, μήπως, όμως, αυτό αποτελεί εμπόδιο για την εισχώρηση ξένων εταιρειών; Σε πολλές περιπτώσεις, η Υπηρεσιακή Οδηγία της ΕΕ άφησε αυτή την απόφαση στα χέρια των μελών κρατών της. Ίσως, όπως και ήταν αναμενόμενο, πολλοί να ευνοούσαν το status quo και τα περισσότερα εμπόδια για την εισαγωγή στην εθνική αγορά παραμένουν στα χαρτιά.

Η ΕΕ χρειάζεται ένα σχέδιο για την περαιτέρω διεύρυνση των αγορών υπηρεσιών, για να μπορούν έτσι, οι πιο παραγωγικές εταιρείες σε μια χώρα να εγκατασταθούν σε μια δεύτερη και να διεκδικήσουν μέρος της εκεί αγοράς.

Το πιο αποδοτικό σχέδιο θα ήταν η αμοιβαία αναγνώριση, κατά την οποία μια χώρα αφήνει μια ξένη εταιρεία να εισέλθει στην εγχώρια αγορά, ενώ η εταιρεία ελέγχεται από τη χώρα από την οποία και προέρχεται, διότι οι εταιρείες δε θα χρειαζόταν να ακολουθήσουν διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που ακολουθούν ήδη, να αναδιοργανώσουν την ασφάλισή τους, να βρουν εργαζόμενους με τα σωστά πτυχία, ή να αλλάξουν τη δομή ιδιοκτησίας τους, για να εισέλθουν σε μια καινούρια αγορά.

Το αρχικό προσχέδιο της ΕΕ για την Υπηρεσιακή Οδηγία συμπεριλάμβανε την αμοιβαία αναγνώριση για εταιρείες οι οποίες πωλούσαν υπηρεσίες στο εξωτερικό προσωρινά, ωστόσο η ρήτρα της αμοιβαίας αναγνώρισης αφαιρέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την πίεση της Γαλλίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και από εθνικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τελικά, η οδηγία απέτυχε γιατί ήταν πολύ σαρρωτική, αφού στόχευε στην απελευθέρωση όλων των αγορών ταυτόχρονα. Στη σκέψη βουλγαρικών νομικών εταιρειών να παρέχουν συμβουλές στους Βέλγους, χωρίς βελγική εποπτεία, το Κοινοβούλιο πήρε αρνητική απόφαση.

Η λύση είναι η κίνηση ανά κλάδο. Εκεί που οι καταναλωτές αγοράζουν συμβουλές από ειδικούς, όπως στο νομικό ή τον υγειονομικό τομέα, είναι δύσκολο να εκτιμήσουν την ποιότητα των συμβουλών πριν την αγορά και γι’ αυτό προτιμούν την αξιολόγηση να την κάνουν εθνικές ρυθμιστικές αρχές και οι επιτροπές προτύπων.

Από την άλλη, οι άλλες αγορές είναι λιγότερο προβληματικές: αν ένας καταναλωτής αγοράσει ένα ζευγάρι παπούτσια από ένα κατάστημα και αυτό το ζευγάρι χαλάσει, τότε μπορεί να πάει να αγοράσει ένα ζευγάρι από ένα άλλο μαγαζί που λέγεται πως πουλάει παπούτσια καλύτερης ποιότητας. Ο κλάδος της λιανικής, των κατασκευών, του τουρισμού, του πολιτισμικού περιεχομένου,  ο σχεδιασμός και τα logistics, είναι κλάδοι τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να εκτιμήσουν ευκολότερα τις προσφορές τους, ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια ιστοσελίδων οι οποίες έχουν δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς το σκοπό, όπως την Tripadvisor.

Ακόμα και επιχειρηματικές συμβουλές θα μπορούσαν να διανεμηθούν ελεύθερα εντός των ορίων της ΕΕ, από τη στιγμή που οι εταιρείες οι οποίες μισθώνουν τις υπηρεσίες αυτών των επιχειρησιακών συμβούλων έχουν αρκετές πληροφορίες για να πορευτούν (και αν δεν έχουν: caveat emptor).

Η ΕΕ θα πρέπει να επιχειρήσει μια σταδιακή προσέγγιση για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, αρχής γενομένης από τους τομείς που θα συναντήσει την ελάχιστη δυνατή αντίσταση. Θα έπρεπε ν’ αρχίσει με την αμοιβαία αναγνώριση στους κλάδους λιανικής και κατασκευών και μετά να συνεχίσει στους αυστηρότερα ελεγχόμενους κλάδους. Επίσης, θα έπρεπε να αρχίσει με την εφάπαξ παροχή των υπηρεσιών και αργότερα να κάνει κίνηση προς τη μονιμοποίησή τους.

Έχει δίκιο η Γερμανία στο γεγονός ότι η Νότια Ευρώπη χρειάζεται περαιτέρω οικονομική απελευθέρωση, αλλά όσο την χρειάζεται η νότια Ευρώπη, άλλο τόσο τη χρειάζεται και η ίδια η Γερμανία και η υπόλοιπη ΕΕ.

Με την υποστήριξη της Γερμανίας για την απελευθέρωση του κλάδου των υπηρεσιών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα υποστήριζαν τις μεταρρυθμίσεις, βοηθώντας έτσι στην ψήφιση των ανάλογων νόμων. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν προχωρήσει σε μερικές φιλόδοξες, καθώς και με μεγάλο πολιτικό κόστος, αλλαγές στις αγορές εργασίας τους. Νωρίτερα φέτος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Monti, έπεισε άλλους έντεκα ηγέτες να υπογράψουν μια επιστολή η οποία στηρίζει την δημιουργία μιας πιο ενιαίας αγοράς. Μήπως θα μπορούσε η καγκελάριος Merkel να βάλει την 13η υπογραφή;

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ: http://www.cer.org.uk/in-the-press/europe-needs-service-market-liberalisation

4444

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1637594

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε ο επικεφαλής κυρίαρχου γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε το χρέος της Αθήνας να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο επικεφαλής προβλέψεων για το γερμανικό ινστιτούτο Ifw, Joachim Scheide, ερωτηθείς για το εάν οι επενδυτές που κατέχουν ελληνικό χρέος θα πρέπει να δεχθούν περαιτέρω «κούρεμα», απάντησε «ναι, δεν νομίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί».

Νωρίτερα, το capital.gr μετέδιδε:

Κοντά στις προβλέψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για την ύφεση, αλλά όχι για το έλλειμμα και την ανεργία είναι οι κοινές προβλέψεις των επτά σημαντικών  οικονομικών ινστιτούτων των γερμανόφωνων χωρών για την ελληνική οικονομία, που δημοσιεύτηκαν σήμερα στο Βερολίνο, ως μέρος των συνολικών τους προβλέψεων για την παγκόσμια και την ευρωπαϊκή οικονομία.

* Στο 6,5% βλέπουν την ύφεση το 2012 και στο 4% το 2013, όσο δηλαδή περίπου τη βλέπει και το ΥΠΟΙΚ.

* Αρκετά διαφορετικές, όμως, εμφανίζονται οι προβλέψεις μεταξύ ΥΠΟΙΚ-Γερμανών ινστιτούτων όσο αφορά το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα τα γερμανικά ινστιτούτα  προβλέπουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κλείσει στο 8% φέτος (έναντι 6,6% που προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού) και στο 7% τον επόμενο χρόνο (έναντι 4,2%).

* Αποκλίνουσες είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία. Η ανεργία, σύμφωνα με τα γερμανικά ινστιτούτα, θα φτάσει το 24%  φέτος (έναντι 23,5% που προβλέπει το ΥΠΟΙΚ) και στο 27,5% τον επόμενο χρόνο (έναντι 24,7%).

* Παρόμοιες είναι προβλέψεις για τον πληθωρισμός και συγκεκριμένα (0,5% το 2012 και -0,3 το 2013).

Τα γερμανικά ινστιτούτα που συνεργάστηκαν για την έκδοση των παραπάνω προβλέψεων είναι τα ακόλουθα: Ινστιτούτο Ifo (Μόναχο), Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία (ΙFW, Κιέλο), Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (IWF, Χάλλη), Iνστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (RWI, Έσσεν), το Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW, Μάνχαϊμ), το ινστιτούτο Αναπτυξιακών Ερευνών (KOF, Ζυρίχη) και το Ινστιτούτο Ανωτάτων σπουδών της Βιέννης.

Οι προβλέψεις αυτές γίνονται δύο φορές το χρόνο (Άνοιξη, Φθινόπωρο) και τελούν υπό την αιγίδα του Γερμανικού υπουργείου της Οικονομίας.

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1638006

Ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου της Coca Cola Hellenic κ. Μιχάλης Ήμελλος μιλάει στο Capital.gr για το τριπλό listing και τα οφέλη από την εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή της Ελβετίας ως νέας έδρας του ομίλου, αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα και καθιστά σαφές ότι η απόφαση των βασικών μετόχων δεν μεταφράζεται σε απώλεια φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Νίκο Χρυσικόπουλο

– Κύριε Ήμελλε, ποια είναι τα οφέλη από την εισαγωγή του ομίλου στο LSE;

Ο όμιλος εισάγει προς διαπραγμάτευση τις μετοχές του στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης, με τεράστια ρευστότητα.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών είναι γύρω στα 45 εκατ. ευρώ, στο Λονδίνο είναι 7 δισ. Ευρώ.

Διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό πολυεθνικών εταιρειών, περίπου το 20% των εισηγμένων στο LSE είναι διεθνείς εταιρείες, εμφανίζει το μεγαλύτερο αριθμό επενδυμένων κεφαλαίων σε πολυεθνικές εταιρίες με το τρέχον ύψος των κεφαλαίων αυτών να είναι περίπου 950 δισ. ευρώ.

Το feedback που λάβαμε από την πλειονότητα των μετόχων μας είναι ότι το LSE αποτελεί το καταλληλότερο Χρηματιστήριο για εταιρείες με παρουσία στις αναδυόμενες αγορές, γεγονός που ταιριάζει στο γεωγραφικό προφίλ της Coca-Cola Hellenic.

Και φυσικά, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι θα συμπεριληφθούμε στον δείκτη FTSE-100, κάτι που θα δώσει επιπλέον ώθηση όσον αφορά την ρευστότητα για τη μετοχή, διότι παρακολουθείται από τα λεγόμενα Index tracking funds, τα οποία παρακολουθούν και επενδύουν την πορεία δεικτών όπως ο συγκεκριμένος.

– Η παραμονή στο Χ.Α. και η διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα;

Δεν είχαμε ποτέ τέτοιου είδους ενδείξεις.

Σήμερα είναι γεγονός ότι το 95% της μετοχικής μας βάσης αποτελείται από ξένα επενδυτικά κεφάλαια και μόνο το 5% αφορά Έλληνες, όμως ποτέ δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζήτημα με την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. Αντίθετα, κατά καιρούς έχουμε ακούσει θέματα σχετικά με την ρευστότητα της μετοχής, αλλά όχι όσον αφορά την ευκολία της πρόσβασης στο Χ.Α.

– Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των μετοχών στο Λονδίνο;

Θα ακολουθήσει μια περίοδος πέντε με έξι εβδομάδων το ανώτερο που θα πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις επιτροπές κεφαλαιαγοράς στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και τελικά την Αθήνα.

Μετά, θα ξεκινήσει περίπου στα μέσα Νοεμβρίου η δημόσια προσφορά, η οποία και θα είναι ανοικτή για περίπου τέσσερις εβδομάδες, δηλαδή έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι εκεί θα έχουμε φθάσει ή ξεπεράσει το 90%, θα ακολουθήσει η είσοδος της Coca-Cola HBC AG, της νέας μητρικής εταιρείας του Ομίλου, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, με το 90% τουλάχιστον της Coca-Cola Ηellenic S.A. συγκεντρωμένο, θα ακολουθήσει η υποχρεωτική εξαγορά του εναπομένοντος ποσοστού και εν συνεχεία η οριστική διαγραφή από το Χ.Α.

 Τέλος, θα εισαχθούν οι μετοχές της νέας εταιρείας  Coca-Cola HBC AG στις αγορές του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Αθήνας.

– Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα νέο τριπλό listing;

Υποχρεωτικά είναι καινούργιο listing. Η ανταλλαγή μετοχών μεταξύ της Coca-Cola Ηellenic S.A. και της νέας εταιρείας Coca-Cola HBC AG θα εξασφαλίσει ότι όσες μετοχές υπήρχαν της πρώτης στο Χ.Α. και ότι ADRs υπήρχαν στη Ν. Υόρκη, θα ανταλλαγούν με καινούργιες μετοχές και καινούργια ADRs της  Coca-Cola HBC AG.

– Γιατί επιλέχθηκε η Ελβετία;

Υπήρχε μια σειρά από κριτήρια όταν ξεκινήσαμε να εξετάζουμε το θέμα.

Στην Ελβετία υφίσταται ένα αρκετά σταθερό οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί μια από τις αγορές όπου έχουμε ήδη παραγωγική και εμπορική παρουσία, ενώ γεωγραφικά από την Ελβετία αποκτούμε εύκολη πρόσβαση και στις υπόλοιπες αγορές μας.

Επίσης είναι μια χώρα όπου εδρεύουν και άλλες μεγάλες πολυεθνικές, ορισμένες από τις οποίες και του κλάδου μας.

Σε κάθε περίπτωση, να διευκρινίσω ότι τα κριτήρια για την επιλογή της Ελβετίας δεν είναι φορολογικά.

– Δηλαδή, η απόφασή σας δεν μεταφράζεται σε απώλεια φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα;

Όχι. Η εταιρεία που παράγει τα οικονομικά αποτελέσματα και φορολογείται στην Ελλάδα είναι και η εταιρεία που συνεχίζει να πουλάει τα προϊόντα μας στην ελληνική αγορά.

Αυτή είναι η Coca-Cola Τρία Έψιλον, θυγατρική της μητρικής εταιρείας όπως είναι και οι υπόλοιπες 27 στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε, η οποία και παραμένει στην Ελλάδα. Τα έσοδα και τα κέρδη της Coca-Cola Τρία Έψιλον που παράγονται στην Ελλάδα, παραμένουν στην Ελλάδα και φορολογούνται στην Ελλάδα. Ούτε το Δημόσιο, ούτε η χώρα χάνει κάποιο φορολογικό έσοδο από αυτή την απόφασή μας.

– Θα υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και στην οργανωτικής σας δομή;

Δε θα υπάρξει επίπτωση σε θέσεις εργασίας και η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της. Θα διατηρηθεί στην Αθήνα το Κέντρο Εταιρικών Υπηρεσιών του Ομίλου, το οποίο υποστηρίζει και τις 28 χώρες του. Δεν χάνεται καμία θέση εργασίας, διατηρούμε την παρουσία μας ως παραγωγική μονάδα αλλά και ως κέντρο υποστήριξης των χωρών μας. Η μόνη μετακίνηση θα αφορά τα ανώτατα στελέχη του ομίλου.

– Ποιές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας από την απόφασή αυτή του ομίλου;

Η απόφασή μας αξιολογείται ήδη θετικά, θεωρείται φυσιολογική για το μέγεθος του ομίλου και τη δραστηριοποίησή του σε τόσες αγορές της Ευρώπης. Έχουμε μόνο θετικά σχόλια μέχρι στιγμής και θα έλεγα ότι σε ένα βαθμό ήταν αναμενόμενη.

nikos.chrissikopoulos@capital.gr

Σχόλιο: Η κίνηση είναι απόλυτα σωστή. Μάλιστα είναι πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό, ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε τρία Χρηματιστήρια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας επενδυτής δεν έχει χρονικά όρια.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας ανοίγει πρώτο, ακολουθει του Λονδίνου και τέλος της Νέας Υόρκης. Πρακτικά όλη την ημέρα, η μετοχή διαπραγματεύεται σε πραγματικό χρόνο.

4444

http://www.marketfair.gr/%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80/

Την ώρα που διάφοροι φορείς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ περνούσαν καλά στη Νέα Υόρκη και εξιδανίκευαν τις επενδυτικές καταστάσεις στην Ελλάδα, ερχόταν η μεγάλη σφαλιάρα από την Coca Cola Hellenic, τη μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η εταιρεία ανακοινώσε προαιρετική πρόταση της νεοσύστατης ελβετικής εταιρείας Coca Cola HBC AG για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης στο ΧΑ, Coca Cola Hellenic με αντάλλαγμα μετοχές της Coca Cola HBC AG με σκοπό την εισαγωγή της  στην Premium αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (η μετοχή της νέας ελβετικής εταιρείας επιδιώκεται να έχει παράλληλη διαπραγμάτευση, δευτερευούσης σημασίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας).
Η σφαλιάρα, που δηλώνει την υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου και της ελληνικής οικονομίας στην πράξη, είναι τέτοια που πιστεύουμε να προσγειώσει όλους αυτούς που νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική, οικονομικά χρηματοοικονομικά και χρηματιστηριακά.

Κι αυτό γιατί η σημερινή Coca Cola Hellenic, που έχει έδρα την Ελλάδα θα υποκατασταθεί από τη νέα ελβετική εταιρεία την Coca Cola HBC AG. Πιο απλά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα εισαχθούν μετοχές της ελβετικής εταιρείας, η οποία θα φορολογείται στην Ελβετία και όχι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας οι βασικοί στόχοι της Δημόσιας Πρότασης Ανταλλαγής είναι:
• να αντικατοπτρίσει καλύτερα το διεθνή χαρακτήρα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και της μετοχικής βάσης της Coca-Cola Hellenic μέσω της κύριας εισαγωγής (primary listing) της Coca-Cola Hellenic στο μεγαλύτερο και υψηλότερο σε εμπορευσιμότητα χρηματιστήριο στην Ευρώπη με τον μεγαλύτερο αριθμό εισηγμένων πολυεθνικών εταιρειών,
• να ενισχύσει την εμπορευσιμότητα των Μετοχών της Coca-Cola HBC AG προς όφελος των κατόχων τους δια της κύριας εισαγωγής (primary listing) των Μετοχών Coca-Cola HBC AG στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου και να διευκολύνει την πιθανή ένταξη των Μετοχών της Coca-Cola HBC AG στον FTSE 100 και
• να βελτιώσει την πρόσβαση της Coca-Cola Hellenic στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρεογράφων και να αυξήσει την ευελιξία της στην άντληση νέων κεφαλαίων για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και της μελλοντικής ανάπτυξής της.

Του Χρήστου Ιωάννου
Chrisgr3@gmail.com

4444

http://kourdistoportocali.com/articles/14950.htm

Για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν διαβάσει ή ακούσει για τον Ούγκο Τσάβες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η άνετη επανεκλογή του την περασμένη Κυριακή στην προεδρία της Βενεζουέλας μπορεί να ήταν έκπληξη.
Σχεδόν όλα όσα ακούμε γι’ αυτόν είναι κακά. Εμπλέκεται σε αντιπαραθέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και συντάσσεται με «εχθρούς» όπως το Ιράν. Είναι ένας δικτάτορας που έχει καταχραστεί το πετρέλαιο της χώρας. Η οικονομία της Βενεζουέλας είναι έτοιμη να καταρρεύσει.
Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της ιστορίας, γράφει ο Mark Weisbrot στους Νιου Γιορκ Τάιμς. Και η πλευρά αυτή είναι ότι από τότε που η κυβέρνηση Τσάβες ανέλαβε τον έλεγχο της εθνικής πετρελαιοβιομηχανίας, η φτώχεια έχει μειωθεί στο μισό και η ακραία φτώχεια έχει περιοριστεί κατά 70%. Η φοίτηση σε ανώτερες και ανώτατες σχολές έχει υπερδιπλασιαστεί, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν για πρώτη φορά πρόσβαση στη δημόσια υγεία και ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν σύνταξη έχει τετραπλασιαστεί.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι περισσότεροι Βενεζουελάνοι επανεξέλεξαν έναν πρόεδρο που βελτίωσε το βιοτικό τους επίπεδο. Αυτό συνέβη με όλες τις αριστερές κυβερνήσεις που διοικούν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Αμερικής. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τον Ραφαέλ Κορέα (που επανεξελέγη στον Ισημερινό το 2009), τον δημοφιλή Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (που επανεξελέγη το 2006 και στη συνέχεια υποστήριξε τη σημερινή πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ), τον Έβο Μοράλες (που επανεξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας το 2009), τον Χοσέ Μουχίκα (που διαδέχθηκε τον προκάτοχό του από το ίδιο κόμμα το 2009) και την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ (που διαδέχθηκε τον σύζυγό της στην προεδρία).

Όλοι αυτοί οι αριστεροί ηγέτες θεωρούν τη Βενεζουέλα μέρος μιας ομάδας που έφερε περισσότερη δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και κοινωνική και οικονομική πρόοδο στην περιοχή. Το θέμα της δημοκρατίας ήλθε στο προσκήνιο το 2009 με αφορμή το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ονδούρα. Τότε δημιουργήθηκε μάλιστα και η Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ως εναλλακτική λύση στην αμερικανοκρατούμενη Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών.
«Μια νίκη του Τσάβες δεν θα είναι νίκη μόνο του λαού της Βενεζουέλας, αλλά και όλων των λαών της Λατινικής Αμερικής», τόνισε τον περασμένο μήνα ο Λούλα. «Μια τέτοια νίκη θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα κατά του ιμπεριαλισμού».
Η κυβέρνηση του υιού Τζορτζ Μπους προσπάθησε να απομονώσει τη Βενεζουέλα από τους γείτονές της και κατέληξε να απομονωθεί η ίδια. Ο πρόεδρος Ομπάμα συνέχισε αυτή την πολιτική, με αποτέλεσμα στη συνάντηση κορυφής των Αμερικών που έγινε φέτος στην Κολομβία να απομονωθεί κι αυτός.
Παρόλο που ορισμένα μέσα ενημέρωσης προβλέπουν την οικονομική κατάρρευση της Βενεζουέλας εδώ και μια δεκαετία, ο αρθρογράφος των Νιου Γιορκ Τάιμς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Μετά την ύφεση που σημειώθηκε το 2009, η οικονομία της Βενεζουέλας άρχισε να αναπτύσσεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ ο πληθωρισμός μειώθηκε. Η χώρα έχει ένα σημαντικό εμπορικό πλεόνασμα. Το δημόσιο χρέος της είναι σχετικά μικρό και η χώρα έχει περιθώριο να δανείζεται σε ξένο νόμισμα (έχει δανειστεί 36 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα, το περισσότερο σε πολύ χαμηλά επιτόκια).

Έτσι, ακόμη κι αν οι τιμές του πετρελαίου σημειώσουν κατακόρυφη πτώση -κάτι που κανείς δεν θεωρεί ότι μπορεί να κρατήσει πολύ- η χώρα δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας. Η Βενεζουέλα έχει κάπου 500 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και καταναλώνει περίπου ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο. Ο Τσάβες ή κάποιος διάδοχός του από το κόμμα θα κυβερνά πιθανότατα τη Βενεζουέλα για πολλά ακόμη χρόνια. Το ερώτημα είναι αν και πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα της δημοκρατικής αλλαγής στην περιοχή.

Σχόλιο: Οι Κινέζοι δάνεισαν χρήματα στην Βενεζουέλα γιατί την θέλουν στρατηγικό εμπορικό εταίρο. Δεν είναι χαζοί οι Κινέζοι. Έχουν σίγουρη μια πηγή πετρελαίου.

Όταν θελεις καποιο στρατιγικο εταιρο τον δανιζεις με υψηλά επιτόκια.

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8381.html

Την αντίθεση του στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με τη διάθεση προϊόντων με περιορισμένη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας, εξέφρασε με ανακοίνωση του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών…

” Εκτιμούμε ότι μια τέτοια ρύθμιση παραβλέπει τους βασικούς κανόνες υγιεινής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του οικονομικά βεβαρημένου καταναλωτή, προς όφελος των υπεραγορών τροφίμων και των βιομηχανιών.

Σε μια εποχή που παρατηρούνται ανατιμήσεις έως 40% στις τιμές των ίδιων προϊόντων που πωλούνται σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να βρει άλλους τρόπους καταπολέμησης του φαινομένου μη διστάζοντας να συγκρουσθεί με τους μεγάλους της αγοράς ”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση ”.

Σχόλιο: Ληγμένα τρόφιμα θα μας ταΐζουν τα άθλια υποκείμενα της εγκληματικής οργάνωσης της ΝΔ. Αφού γεννούν και προστατεύουν τα Καρτέλ και έτσι οι τιμές δεν πέφτουν, ρίχνουν στην αγορά και τα ληγμένα.

Αφού κατέστρεψαν κάθε εργασιακό δικαίωμα και κατέβασαν τους μισθούς, ο άθλιος Σαμαράς και ο Χατζηδάκης, σου λένε, και πως θα ζήσουν; Με τα ληγμένα. Βρήκαν και την λύση. Διότι με 300 Ευρώ, μόνο με ληγμένα ζεις.

Όσο ποιο γρήγορα πέσουν ο Σαμαράς και τα άθλια στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης της ΝΔ, τόσο καλύτερα για όλους μας.

Όταν σου έχουν επιβάλει πέντε συνεχόμενα χρόνια σκληρής ύφεσης, αναγκαστικά θα φτάσεις και στα ληγμένα.

Όταν τρως ληγμένα τρόφιμα, δεν έχει κανένα νόημα να είσαι μέσα στο Γερμανικό Ευρώ.

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_1877.html

Έχουν αποκτήσει μεγάλο σύμπλεγμα πατέρας και υιός με το Πρώτο Θέμα. Ξέρετε τι είναι να έχουν στα χέρια τους ένα υπερ-όπλο που λέγεται Mega, να έχουν σχεδόν δωρεάν διαφήμιση όποτε θέλουν στο συγκεκριμένο κανάλι, να… χρησιμοποιούν το δελτίο για να βγάλουν τα θέματα του Έθνους προβάλλοντας συνεχώς την εφημερίδα τους και να χάνουν με… ντάμπλ σκορ κάθε Κυριακή από το Πρώτο Θέμα; Πως λέγεται αυτό;

4444

4444

4444

4444

Τα ΚΕΠ που είναι και πολύ καλά, γιατί δε τα χρησιμοποιείς Βρούτση; Άδειασε μας την γωνιά μαλακα. Το παίζεις και σωτήρας.

4444

http://www.tanea.gr/oikonomia/article/?aid=4758677

Στο Λουξεμβούργο μεταφέρει την έδρα του ο όμιλος Φάγε, προκειμένου να περιορίσει τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκαλεί η ελληνική ταυτότητά του.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το 70% των εργασιών του ομίλου πραγματοποιείται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ από τα 220 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός τα 210 εκατ. έχουν αντληθεί από τις διεθνείς αγορές.

Πηγές της αγοράς έλεγαν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περιοριστεί η «καχυποψία» των ξένων επενδυτών.

Εν τω μεταξύ, και στο εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διατηρούνται οι υψηλοί ρυθμοί ανόδου στις πωλήσεις και την κερδοφορία του ομίλου στις ξένες αγορές, ενώ φαίνεται να σταθεροποιείται η κατάσταση στην εσωτερική αγορά, όπου η πτώση των πωλήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν της τάξεως του 23%.  

Ειδικότερα, με την αναδόμηση του ομίλου που έγινε την 1η Οκτωβρίου δημιουργήθηκε η Φάγε International SA, η οποία είναι πλέον η μητρική εταιρεία και μέτοχοι της είναι οι Ιωάννης και Κυριάκος Φιλίππου, η δραστηριότητα στην ελληνική αγορά ανήκει στη Φάγε Dairy Industry SA (πρώην μητρική εταιρεία του ομίλου) και η διεθνής δραστηριότητα εκπροσωπείται από τη Fage Luxembourg S.a.r.l.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ο όμιλος ολοκλήρωσε μια εσωτερική αναδιάρθρωση που στόχο έχει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής δομής του, προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του».

Σε δήλωσή του ο Αθ. Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της Φάγε, σημειώνει πως «η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην αγορά στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψουν».

Και ο Αθανάσιος-Κύρος Φιλίππου, πρόεδρος της Φάγε, είπε ότι η αναδιάρθρωση αντανακλά το γεγονός ότι οι δραστηριότητές της στο εξωτερικό έχουν ενισχυθεί σε σχέση με αυτές στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, οι απώλειες που παρουσίασαν οι πωλήσεις του ομίλου στην εσωτερική αγορά, ύψους περίπου 23%, αντισταθμίστηκαν από την εντυπωσιακή άνοδο που παρουσίασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι στην ελληνική αγορά ο όμιλος πραγματοποιεί μόνο το 40,5% του όγκου των πωλήσεών του και μόνο το 31,6% της αξίας τους. Αντιθέτως, οι εξαγωγές του και οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 39,3%. Έτσι οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 44% και στις ευρωπαϊκές αγορές, εκτός της Ελλάδας, κατά 20,4%. Και τα καθαρά κέρδη της Φάγε στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 8,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 159%, ενώ οι πωλήσεις της ανήλθαν στα 208,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,9%.

4444

10/10/2012

4444

Η επίσκεψη της Μέρκελ ήταν θετική. Όπως και να την δει κανείς.

Ο Σαμαράς από την πλευρά του, έπαιξε σωστά το χαρτί της Μέρκελ και η Μέρκελ το χαρτί Σαμαρά.

Πολλοί λένε ότι η Μέρκελ δεν έφερε τίποτα, κάνουν λάθος.

Κακώς τα γράφω όλα αυτά, αλλά επειδή δεν είμαι χαζός, και το blog το έχω για μένα, βαρέθηκα να ακούω ότι η επίσκεψη της Μέρκελ δεν ήταν καλή κίνηση.

Αυτή η επίσκεψη σε πληροφορώ αναγνώστη, ήθελε πολιτική σκέψη.

Αυτά. Αύριο τα υπόλοιπα. Στην Ελλάδα δεν είναι όλοι χαζοί. Εγώ προσωπικά δεν αντέχω την βλακεία. Ναι μπορείς να πεις πολλά, αλλά όταν ο άλλος κάνει κάτι έξυπνο πρέπει να το δεις. Αν η αντιπολίτευση θέλει και αυτή να κάνει κάτι έξυπνο, εδώ είμαι να το δω.

Ο Καμένος για παράδειγμα στην υπόθεση με τον Τσουκατο δικαιώθηκε στο δικαστήριο. Ποιος από εσάς το έμαθε; Θα μου πεις είναι θέμα; Φυσικά και είναι. Είναι μάλιστα ένα πολύ καλό θέμα για τον Καμένο. Δείχνει πολιτική σκέψη.

Εγώ βρε Νεοέλληνα θα σου κάνω τις αναλύσεις;

4444

http://www.skai.gr/news/technology/article/214523/se-duo-amerikanous-to-nobel-himeias-2012-/

Δύο αμερικανοί επιστήμονες, οι Ρόμπερτ Λέφκοβιτς και Μπράιαν Κομπίλκα, είναι οι νικητές του Νόμπελ Χημείας 2012 για την εργασία τους πάνω σε μια οικογένεια υποδοχέων που επιτρέπουν στα κύτταρα να αισθάνονται και να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους.

Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας οι δυο επιστήμονες κερδίζουν χρηματικό έπαθλο ύψους 8 εκατ. κορωνών (930.000 ευρώ), επειδή ανακάλυψαν τις εσωτερικές λειτουργίες των υποδοχέων που συνδέονται με G – πρωτεΐνες.

Η κατανόηση της λειτουργίας των υποδοχέων ήταν σημαντική για την επιστημονική κοινότητα ώστε να γίνει κατανοητό το περίπλοκο δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων ώστε να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις.

Ο Ρόμπερτ Λέφκοβιτς εργάζεται στο Ιατρικό Ινστιτούτο Χάουαρντ Χιούζ στο Μέριλαντ, ενώ ο Μπράιαν Κομπίλκα διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Σχόλιο: Και αυτό το Νόμπελ έχει σχέση με Κύτταρα.

4444

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=478818

Στοκχόλμη

Το εφετινό βραβείο Νομπέλ Χημείας δόθηκε στον 69χρονο καθηγητή ιατρικής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Duke, Ρόμπερτ Λέφκοβιτς, και στον 57χρονο καθηγητή βιοχημείας του Πανεπιστημίου Stanford, Μπράιαν Κομπίλκα, επίσης Αμερικανό, για την αποκωδικοποίηση των «G πρωτεϊνικών υποδοχέων».

Οι «κλειδοκράτορες των αισθήσεων»

Οι εν λόγω υποδοχείς (G-protein coupled receptors στα Αγγλικά) είναι μάλλον άγνωστοι στον καθένα από εμάς, αλλά είναι κυριολεκτικά οι «κλειδοκράτορες των αισθήσεών μας»: Σχεδόν κάθε λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, από το οπτικό πεδίο και την οσμή ως τον ρυθμό της καρδιάς και τη νευρωνική επικοινωνία, εξαρτάται από το έργο που επιτελούν αυτοί οι υποδοχείς.

Φωλιασμένοι στη λιπώδη μεμβράνη που περιβάλλει τα κύτταρα, ανιχνεύουν τις ορμόνες, τις οσμές, τους χημικούς νευροδιαβιβαστές και άλλα σήματα που έρχονται «απ’ έξω» και στη συνέχεια μεταφέρουν τα μηνύματά τους στο εσωτερικό των κυττάρων, ενεργοποιώντας κάποιον από τους διάφορους τύπους πρωτεΐνης G.

Η πρωτεΐνη αυτή, με τη σειρά της, πυροδοτεί μια πληθώρα άλλων αντιδράσεων στο σώμα μας.

Λόγω ακριβώς της καταλυτικής για τις αισθήσεις μας δράσης τους, οι υποδοχείς αυτοί συνιστούν στόχο των μισών σχεδόν φαρμακευτικών ερευνών, που διεξάγονται παγκοσμίως. Αλλά, πριν φθάσουμε στην τωρινή πυρετώδη ανάλυση της ατομικής δομής τους και της προσπάθειας κατανόησης αυτού του κεντρικού κυτταρικού συστήματος επικοινωνίας, χρειάστηκε ένας πολύχρονος αγώνας εκ μέρους των βραβευθέντων σήμερα δύο ερευνητών.

Η πορεία ως το Νομπέλ

Ο Μπράιαν Κομπίλκα (Brian K. Kobilka) ήταν γιος και εγγονός αρτοποιών, από ένα χωριό της Μινεσότας.

Σπούδασε Βιολογία και έπειτα Ιατρική. Το 1984, έγινε δεκτός ως υπότροφος ερευνητής στο εργαστήριο του καθηγητή Ρόμπερτ Λέφκοβιτς (Robert J. Lelfkowiz), στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνας.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν πρωτοπόρο στη διερεύνηση των υποδοχέων της αδρεναλίνης και, εκείνη την εποχή, έψαχνε να βρει τον τρόπο να κλωνοποιήσει το γονίδιο του υποδοχέα β2AR και να προσδιορίσει τη γενετική ακολουθία του.

Ο Κομπίλκα πρότεινε στην ομάδα των ερευνητών μία εξαιρετικά καινοτόμο ιδέα: να κατασκευάσουν μια βιβλιοθήκη των γονιδιακών ακολουθιών των θηλαστικών και να την αντιπαραβάλουν με τα αποκόμματα των ακολουθιών που είχαν στα χέρια τους. Από αυτό θα προέκυπταν  οι αναγκαίες «λωρίδες» για να συρράψουν την πλήρη ακολουθία.

Το σχέδιο λειτούργησε και προέκυψε ολόκληρη οικογένεια υποδοχέων, που ήταν «γαζωμένοι επτά φορές» στη μεμβράνη των κυττάρων.

Στη συνέχεια των 28 ετών που μεσολάβησαν από τότε, έχουμε βρει 800 τέτοια μέλη της πολύτιμης αυτής οικογένειας στους ανθρώπους.

Η πορεία της έρευνας του Κομπίλκα δεν ήταν διόλου ρόδινη, καθώς αντιμετώπισε αρκετή δυσπιστία από τους συναδέλφους του.

Μάλιστα, το 2001, ο κύριος χρηματοδότης των ερευνών του, το Howard Hughes Medical Institute, του ανακοίνωσε ότι δεν θα του διέθετε πόρους μετά το 2003. Όμως εκείνος επέμεινε στην εργασία του και, από το 2004, άρχισε να έχει σωρεία νέων ανακαλύψεων στον τομέα των αντισωμάτων.

Οπότε, το εφετινό Νομπέλ δεν είναι μόνο η μέγιστη επιβράβευση για την καινοτόμο έρευνα των δύο ιατρών-βιοχημικών αλλά και η μέγιστη δικαίωση για την αφοσίωση του Kομπίλκα στον στόχο του.

Σχόλιο: και αυτό το Νόμπελ πάει στους σωστούς ανθρώπους.

Τα Νόμπελ του 2012 έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους στο πεδίο της έρευνας. Στο αντικείμενο. Και τα τρία Νόμπελ Φυσικής, Ιατρικής και Χημείας.

Είναι σημαντικό να υπάρχει συγχρονισμός.

Το Νόμπελ οικονομίας θα έχει κάποια σχέση με τα 3 άλλα νόμπελ;

4444

http://press-gr.blogspot.gr/2012/10/blog-post_690.html

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στη χώρα παρά λύνει και πρέπει να αναδιαμορφωθεί ριζικά, εάν στόχος είναι η σωτηρία της χώρας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο εκθέσεων, μία από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο και μία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Υπάρχουν και καλές εξελίξεις στην Ελλάδα», αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, δήλωσε στο Bloomberg, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ έχει έρθει σε «ρήξη» με τα άλλα δύο μέρη της τρόικας σχετικά με το ελληνικό χρέος, για το οποίο προτείνει νέο κούρεμα, ώστε να γίνει «βιώσιμο το χρέος».

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, όπως στο Reuters και στη Wall Street Journal, θεωρούν αναπόφευκτο ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν μπορούν να επιτευχθούν, θέτοντας ωστόσο ως ημερομηνία ορόσημο για τις όποιες αποφάσεις τις αμερικανικές εκλογές.

Όπως σημειώνεται στο CBS, οι δύο διεθνείς οργανισμοί συμπεραίνουν αυτό που εδώ και περίπου ένα χρόνο έχουν διαπιστώσει οι οικονομολόγοι, αλλά και όποιος γνωρίζει βασικά μαθηματικά.

Η Financial Times, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε δημοσίευμά της πριν από ένα χρόνο, ανέφεραν πως οι οικονομικές πιέσεις που δέχεται ο πληθυσμός στην Ελλάδα είναι διπλάσιες σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες πως το πρόγραμμα λιτότητας που απαιτείται από τους δανειστές θα διαλύσει την ανάπτυξη της χώρας, που αποτελεί και τον πιο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα και σε λάθος εκτιμήσεις, αναφέρει το CBS. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό χρέος θα πέσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Ωστόσο αυτό το σενάριο βασίστηκε σε προβλέψεις που παρουσίαζαν την ανάκαμψη της ελληνικής και όχι στην ελληνική πραγματικότητα.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα (8 Οκτωβρίου) τη μέχρι τώρα αποτυχία του προγράμματος και αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για το δημόσιο χρέος, το οποίο πλέον εκτιμά στο 181% για το 2013.

Όπως επισημαίνεται στο Reuters, το ΔΝΤ προβλέπει πως το χρέος μέχρι το 2017 θα πέσει στο 152,8% έναντι 137,3% που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Παράλληλα το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 6% του ΑΕΠ για το 2012 και 4% για το 2013, ενώ η ανεργία θα φτάσει στο 23,8% το 2012 και θα εκτοξευτεί στο 25,4% το 2013.

Το «σχέδιο διάσωσης» δεν πρόκειται να σώσει την ελληνική οικονομία, σχολιάζει το CBS και παραθέτει έκθεση της UBS, του 2011, στην οποία επισημαίνεται ότι για να επιτευχθεί μία πραγματική μείωση 50% του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση «αποκηρύσσοντας πλήρως το χρέος της».

Το δημοσίευμα του CBS καταλήγει επισημαίνοντας πως οι δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους παρατηρείται η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, περίπου κατά 25% από το 2008, είναι «τα μέτρα λιτότητας που ζητήθηκαν ως αντάλλαγμα για τη διάσωση» και «το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δανείζεται η χώρα δεν χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό, αλλά επιστρέφονται στους διεθνείς δανειστές, όπως το ΔΝΤ».

Για αποτυχία του προγράμματος κάνει λόγο και η Goldman Sachs, τονίζοντας πως τα συνεχιζόμενα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα κρίνονται πλέον, καθώς επιδεινώνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνοντας την ύφεση. Σε αντίστοιχο συμπέρασμα είχε καταλήξει και η Credit Suisse. 

Σχόλιο: Οι Έλληνες υποβάλλονται σε μεγαλύτερο οικονομικό μαρτύριο από τους πορτογάλους και Ιρλανδούς. Τρομακτική η επισήμανση του άρθρου.

Ο Αντωνάκης ο Σαμαράς ο Κομανετση θα αναμετρηθεί πλέον με την Ιστορία, αφού η Ελλάδα δεν είχε ποτέ 5 χρόνια ύφεση στη σειρά. Ποτέ.

Δε μπορεί η διαπλεκομενη Ελίτ να ζητά από τους νεοέλληνες να ματώνουν για το ευρώ. Δε γίνεται η βρωμερή Ελίτ να σκοτώνει τους νεοέλληνες. Διότι ο Σαμαράς όπως δήλωσε σε συνέντευξη του δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, ούτε ο Καραμανλής, ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Παπανδρέου.

Εμείς ματώνουμε. Όχι αυτοί. Και αυτό δε γίνεται. Μπορεί ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι να μην λυπούνται τους νεοέλληνες, αλλά πλέον τους λυπάται η Ιστορία.

Και η Ιστορία λέει: πέντε χρόνια Ύφεση, άντε 6 (3 +3), είναι πολλά.

4444

http://press-gr.blogspot.gr/2012/10/live-camera.html

Για να καταλαβαινόμαστε: Εάν ο Στουρνάρας ήταν υπάλληλος σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση, θα ήταν άνεργος (στην καλύτερη) ή κατηγορούμενος για απιστία. Και όμως ο άνθρωπος που έκανε τις απόλυτα άκυρες προβλέψεις κατά την διάρκεια του μνημονίου (απατεώνας ή άσχετος, δεν λέμε ότι είναι ντε και καλά απατεώνας), διορίστηκε υπουργός οικονομικών!!
Νομίζετε ότι το τσίρκο σταματά εδώ; Λάθος.
Είναι αυτονόητο ότι όλοι οι σύμβουλοι οικονομικών της Παπανδρεϊκής συμμορίας θα έπρεπε να κάθονται στο σκαμνί. Διότι ενώ πήραν έναν σκασμό λεφτά για να “σώσουν” την Ελλάδα, όχι απλά την διέλυσαν, αλλά ρήμαξαν και οποιαδήποτε μελλοντική προοπτική της.
Μία κουστωδία αλητών, που αντί να δημιουργήσουν πλούτο και ανάπτυξη, κατάντησαν να βάζουν χαράτσι σε παιδιά, ρόδες, τούβλα, μόνον φόρο ζεύγους νεφρών ανά άτομο δεν σκαρφίστηκαν (μην τους βάζουμε και ιδέες).
Εκεί λοιπόν που ο κοινός νους θεωρεί ότι αυτοί οι χαραμοφάηδες μπορεί να μην μπήκαν φυλακή αλλά τουλάχιστον θα βρουν κανένα άλλο θύμα για να δαγκώσουν, έρχεται ο ανεκδιήγητος Στουρνάρας και με την υπογραφή του φαρδιά – πλατιά διορίζει ποιόν λέτε;
Για δες ρε ποιός διορίστηκε !!!

Αφιερωμένο στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ από τους γίγαντες του ΤΑΧΑΛΙΑ. 
Έτσι, για να καταλαβαίνετε ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο (όσοι καταλαβαίνετε τέλος πάντων….)

για όσους δεν θυμάστε ή δεν καταλαβαίνετε:
Ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών για τον Chris Uregian Θυμάστε τον Chris Uregian και τη CC&C με κεφάλαιο 1 λίρα; Παράνομη η πρόσληψη του Chris Uregian Ο Γιώργος και οι φίλοι του ή το ρουσφέτι του Παπακωνσταντίνου

από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

από τη REAL NEWS

olympia.gr

About these ads

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_4433.html

ΣΤΗΝ ΣΤΗΛΗ ΤΩΝ MEDIA ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ…

Δεν έχουμε τίποτα με την δημοσιογράφο που υπογράφει την στήλη για τα Media στο Πρώτο Θέμα, αλλά από τότε που έφυγε ο Νίκος Νικητέας με το αιτιολογικό ότι είναι… διπλοθεσίτης επειδή διατηρεί site(!) δεν υπάρχει ούτε μια είδηση…
από τα ΜΜΕ στην εφημερίδα του Θέμου και του Καραμήτσου. Το επισημαίνουμε γιατί η ανάγνωση των Κυριακάτικων εφημερίδων ξεκινούσε για τους ανθρώπους της δημοσιογραφικής πιάτσας, πάντοτε από την σελίδα των ΜΜΕ.

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1636668

Στη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη θα μπορούσε να αναδειχθεί η Ελλάδα έως το 2016, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg, παραπέμποντας στην μεγάλη παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια από τα τέσσερα ορυχεία των Eldorado Gold Corp. (ELD) και Glory Resources Ltd. (GLY).

Όπως επισημαίνεται σχετικά, αν και κατά το παρελθόν η χώρα εμφάνιζε μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις χορηγήσεις αδειών εξόρυξης, μετά την οικονομική κατάρρευση των τελευταίων ετών, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί μέσω του fast track.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το άρθρο στο παράδειγμα της European Goldfields. Όπως αποκάλυψε στο Bloomberg ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας, Steve Sharpe, για τρία συναπτά έτη η European Goldfields ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοση άδειας εξόρυξης χρυσού, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο που επρόκειτο τελικά να εκδοθεί, η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε σημαντικά προσελκύοντας το ενδιαφέρον αγοραστών. «Σε καμία περίπτωση δεν θα γύρναγα πίσω στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sharpe.

Καθυστερήσεις σαν κι αυτές, υπογραμμίζει το πρακτορείο, είναι πλέον πιο σπάνιες στην Ελλάδα μετά την ύφεση των τελευταίων ετών και την επιτακτική ανάγκη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Η εξόρυξη χρυσού συγκεντρώνει momentum ειδικά μετά την έγκριση των λεγόμενων «fast track” έργων. 

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Glory Resources, Jeremy Wrathall, σημειώνει πως υπάρχει ξεκάθαρη απόδειξη πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν συνειδητοποιήσει πως η ευνοϊκή στάση στο ζήτημα των εξορύξεων είναι η κατάλληλη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Πιστεύουμε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός χρυσού. Είναι παράξενο πως η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά ανεξερεύνητη λόγο της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από την κρίση. Οι σύγχρονες τεχνικές ερευνών δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα καθόλου,» τονίζει ο Wrathall.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εταιρειών, τα projects τους θα αυξήσουν κατά 425.000 ουγγιές την παραγωγή χρυσού έως το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (με βάση την τιμή του χρυσού στις 5 Οκτωβρίου του 2012), έναντι συνολικής παραγωγής 16.000 ουγγιών που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα το 2011 ξεπερνώντας σε τέσσερα χρόνια τη Φινλανδία η οποία παράγει 220.000 ουγγιές ετησίως.

Σύμφωνα με την Eldorado, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ορυχεία στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές Χαλκιδικής καθώς και στο Πέραμα Έβρου, η παραγωγή της θα φτάσει περίπου τις 345.000 ουγγιές το 2016. Από τη μεριά της η Glory έχει στην ιδιοκτησία της ορυχείο στις Σάπες Ροδόπης με τη παραγωγή να εκτιμάται πως θα φτάσει τις 80.000 ουγγιές.

Όπως επισημαίνεται η παραγωγή στην Ελλάδα το 2016 για την Eldorado θα αντιστοιχεί στο 21% της συνολικής με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 500 εκατ. δολ. ετησίως με βάση τις προβλέψεις για διαμόρφωση της μέσης τιμής στα 1.500 δολ.

Η Eldorado έχει διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στην Ελλάδα στους 800 από την εξαγορά της European Goldfields και σχεδιάζει να το αυξήσει στους 1.500 ενώ η Glory Resources θα απασχολεί 200 εργαζόμενους όταν θα τεθεί σε λειτουργία το ορυχείο της.

Τέλος, όσον αφορά στη φορολόγηση και την πληρωμή δικαιωμάτων η Eldorado αναφέρει πως ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει σε 20% ενώ σχεδιάζει την καταβολή του 1% των εσόδων στις τοπικές αρχές  για τα δικαιώματα παραχώρησης μέχρι να οριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό.

Η Glory προβλέπει πως θα πληρώσει περίπου 80 εκατ. δολ. σε φόρους και 22 εκατ. δολ. σε δικαιώματα κατά τη διάρκεια της εκτιμώμενης ζωής του έργου.

Σχόλιο: Η Ελλάδα σίγουρα μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη. Όμως υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Εσείς θα εμπιστευόσασταν δυο εγκληματικές οργανώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;

Εγώ όχι.

Το σκάνδαλο με τον Μπόμπολα και τα ορυχεία στην Χαλκιδική, όπως το ανέδειξε η Εφημερίδα Το Χωνί, μας λέει, ότι οι Έλληνες πολίτες δε θα κερδίσουν τίποτα.

Εμείς, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι Άνεργοι, δε θα κερδίσουμε τίποτα από αυτόν τον πλούτο. Μόνο κάτι ψυχούλα κάτι λίγοι.

Κατάλαβες μαλακα νεοέλληνα;

Δεν γίνεται να αφήνεις τις εγκληματικές οργανώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κάνουν πλιάτσικο και να μας λέει ο Αντωνάκης ο Κομανετσι ότι οι Έλληνες ματώνουν.

Εγώ δε θέλω να ματώσω κι άλλο, ούτε είμαι ζητιάνος.

Ρίξτε τον Σαμαρά τον απατεώνα. Ρίξτε τον.

Εγώ δεν χρειάζομαι το Bloomberg για να μου πει πόσο πλούσια χώρα είναι η Ελλάδα.

Απλά το Bloomberg είναι κάτι σαν επιβεβαίωση.

Ακούσατε το Bloombergνα μιλά για το πόσο διαφθαρμένα κόμματα είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ; Από την στιγμή που δεν κάνει αναφορά, τότε από το δημοσίευμα κρατάμε μόνο, ότι η Ελλάδα έχει πολύ χρυσό, όπως έχει και Ουράνιο κλπ.

Χρεοκόπησαν την Ελλάδα για κάνουν το fast track και να κλέψουν τον ορυκτό πλούτο. Χαζός λέτε να είναι ο Μπόμπολας, που δείχνει πως βγαίνει το Χρήμα. Απευθείας αναθέσεις έργων, αγορά για ψυχούλα ορυχείων κλπ

Και δεν είναι ο μόνος. Και ο Βαρδινογιάννης κάνει μπίζνες με το κράτος και ο Ψυχάρης. Όλοι οι μέτοχοι του Μέγα.

Διαβάστε και καμία εφημερίδα όπως το Χωνί για να ξεστραβωθείτε.

Πως βγαίνει το χρήμα, ακόμα και όταν η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.

4444

Η Εφημερίδα Το Χωνί κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση γιατί ο Ψυχάρης έβγαλε ξανά το Πραξικόπημα στο πρωτοσέλιδο του Βήματος.

Οι Στρατηγοί που υποτίθεται ότι θα έκαναν πραξικόπημα, είπαν ότι θα παραιτηθούν, αν ο ανεκδιήγητος Μπεγλιτης της Δωσίλογης κυβέρνησης του Παπανδρέου, προχωρούσε στα σχέδια του για το Αιγαίο.

Διαβάστε την Εφημερίδα και θα καταλάβετε πολλά για την βρωμιά.

Ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου αποδείχτηκε ένας σύγχρονος εφιάλτης για την Ελλάδα, φυσικά τον βοήθησαν και οι Βαρόνοι της εγχώριας διαπλοκής.

Το να λέει σε διεθνές διάσκεψη ότι θα γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα από στρατιωτικούς, για να σώσει τον εαυτούλη του και τα αδέλφια του, είναι ύβρη.

Βαρδινογιάννης και Ψυχάρης δεν μπορούν να κάνουν πραξικόπημα.

Οι περισσότεροι Έλληνες αξιωματικοί είναι δημοκράτες. Θα πάνε στις κάλπες και θα κάνουν το καθήκον τους.

Διαβάστε το Χωνί.

Ο Γιωργακης κυκλοφορει ελευθερος.

4444

4444

Όχι και ο Βαν Μορισον Τέρας. Κάποιοι έχουν ξεφύγει στο ραδιόφωνο.

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1636520

Επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος ότι, κατά την περίοδο 2005- 2006, έγιναν από την Αγροτική Τράπεζα τοποθετήσεις σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα στη Μ. Βρετανία, χωρίς να έχουν τηρηθεί βασικές διαδικασίες έγκρισης.

Έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος για επένδυση της Αγροτικής Τράπεζας σε δομημένα ομόλογα στη Μ. Βρετανία, διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ζητώντας να ενημερωθεί αν έχει βάση δημοσίευμα σχετικά με την ύπαρξη μιας τέτοιας ζημιογόνας επένδυσης.
Η ΤτΕ ενημερώνει τον βουλευτή, «αναφορικά με τις τοποθετήσεις της Αγροτικής Τράπεζας σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα στη Μ. Βρετανία, κατά την περίοδο 2005- 2006, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε επιβολή μέτρων εποπτικής φύσης στην Αγροτική Τράπεζα, κατόπιν ειδικού επιτόπιου ελέγχου που πραγματοποίησε και από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι δεν τηρήθηκαν βασικές διαδικασίες έγκρισης, μέτρησης, παρακολούθησης και διαχείρισης των κινδύνων που απέρρεαν από τις εν λόγω τοποθετήσεις».
Ο βουλευτής, στην ερώτηση του, αναγνώριζε ότι εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα για την ΑΤΕ, δεν υπήρχε άλλη λύση από την πώλησή της. Σημείωνε, όμως, ότι πρέπει να ερευνηθεί γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο η τράπεζα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλιο: Φυλακή θα πάει κανένας; Καλές οι διαπιστώσεις. Όσοι έχουν σχέση με επενδύσεις και οικονομικά μπορούν να τις κάνουν.

Αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο Κώστα Καραμανλή και ΝΔ.

Το έχω γράψει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικές οργανώσεις. Μόνο έτσι μπορείς να καταλάβεις γιατί η Ελλάδα έφτασε εδώ.

4444


4444

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1635214

Το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει ξεφύγει κατά πολύ από την τροχιά που θα το καθιστούσε βιώσιμο ενώ τα βασικά στοιχεία της πραγματικής οικονομίας θα επιδεινωθούν σημαντικά πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.

Αυτά δείχνουν σαφέστατα τα στοιχεία δυο εκθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τίτλο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) η πρώτη και η «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook) η δεύτερη.

Τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού χρέους δείχνουν ότι οι προβλέψεις που έγιναν από το Ταμείο πριν από έξι μήνες βρίσκονται πλέον εκτός τόπου και χρόνου, δείχνοντας ουσιαστικά ότι χάνεται και ο στόχος για χρέος κάτω από το 120% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2020.

Τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Για φέτος το ΔΝΤ προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 170,7% του ΑΕΠ (από 153,2% που προέβλεπε την άνοιξη) και για το 2013 προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 181,8% (από 160,9% που προέβλεπε προηγουμένως).

Μετά από αυτήν την αυξητική πορεία το χρέος αρχίζει σταδιακά να αποκλιμακώνεται από το 2014 για να καταλήξει το 2017 (που σταματά και το χρονικό εύρος των προβλέψεων) στο 152,8%, δηλαδή 32,8% μονάδες πάνω από το όριο του 120% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά για να επιτευχθεί ο στόχος βιωσιμότητας του χρέους θα πρέπει το δημόσιο χρέος να μειώνεται περισσότερο από 10 μονάδες του ΑΕΠ ετησίως την τριετία 2017-2020, εξέλιξη πρακτικώς αδύνατη.

Σε δεύτερη έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ αποτυπώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη. Η οικονομία εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6% και κατά 4% το 2013, δηλαδή οριακά υψηλότερα από την πρόβλεψη που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (-3,8%).

Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου θεωρούν ότι φέτος το έλλειμμα θα κλείσει στο 7,5% του ΑΕΠ ενώ με το νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης μπορεί να μειωθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2013, στο 3,4% το 2014. Υποχώρηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015 (θα συρρικνωθεί στο 2,5%) και περαιτέρω υποχώρηση το 2016 (1,4%).

Απογοητευτικές είναι, ωστόσο, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανεργία η οποία αναμένεται να φτάσει φέτος στο 23,8% και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στο 25,4% το 2013.

Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,9% φέτος ενώ το 2013 θα έχουμε σύμφωνα με το ΔΝΤ αρνητικό πληθωρισμό 1,1%.

Όσον αφορά στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού το Ταμείο προβλέπει ότι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ ενώ για το 2013 προβλέπεται ισοσκελισμός του πρωτογενούς αποτελέσματος (έναντι πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Φορολογική μεταρρύθμιση

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ προχωρούν και σε συστάσεις για την μεταρρύθμιση του κλάδου εσόδων του προϋπολογισμού. Για χώρες με μεγάλες δημοσιονομικές ανισορροπίες, όπως είναι η Ελλάδα, προτείνουν μια σειρά από παρεμβάσεις όπως:

– κατάργηση των φοροαπαλλαγών. να σημειωθεί πως ήδη η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις σε όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα.

– εξορθολογισμό των φορολογικών προνομίων που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.

– επανεξέταση φορολογικής μεταχείρισης των συντάξεων με στόχο την κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου φορολόγησής τους.

– την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. 

spiros.dimitrelis@capital.gr

Σχόλιο: Το Ελληνικό Χρέος είναι μη βιώσιμο. Μόνο ένα μεγάλο κούρεμα που θα το κάνει να γίνει ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100%, θα το κάνει βιώσιμο.

Αυτό που γράφω, έχει γίνει πλέον κατανοητό από όλους τους σοβαρούς οικονομολόγους.

Θα μου πεις ο Σαμαράς και ο Στουρναρας και όλο αυτό το συρφετό; Αυτοί είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ΝΔ και δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Όταν ο Αντωνάκης λέει ματώνουμε, εννοεί εμάς, γιατί αυτός δεν έχει οικονομικό πρόβλημα, όπως και πολλοί άλλοι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  

4444

09/10/2012

4444

4444

http://www.iefimerida.gr/news/71230/%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CF%8E%CF%81%CF%81%CE%B1%CF%82-%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-17-%CE%BC%CE%AE%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Νέα εξωφρενική τροπή παίρνει η υπόθεση των 600 δισ. ευρώ που προτίθεται να δανείσει στην Ελλάδα ο Αρτέμιος Σώρρας, καθώς ο Μανώλης Λαμπράκης υποστηρίζει ότι ο άγνωστος μέχρι σήμερα ελληνοαμερικάνος μεγιστάνας είναι κάτοχος απόκρυφης τεχνολογίας που γνώριζαν μόνο οι αρχαίοι Έλληνες. Και αυτήν την τεχνολογία φέρεται ότι πούλησε στους Αμερικανούς για να πάρει 3 τρις. δολάρια, ενώ είχε και διαστημόπλοιο!

Σε συνέντευξη-παραλήρημα στις 15 Σεπτεμβρίου 2012 ο Μανώλης Λαμπράκης της οργάνωσης End National Debt υποστηρίζει ότι ο κ. Σώρρας πούλησε στις ΗΠΑ «ορισμένα πνευματικά δικαιώματα που έχουν να κάνουν με μια πολύ υψηλή τεχνολογία». Μυστική τεχνολογία καυσίμων που όπως υποστηρίζει γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες από την εποχή του Απόλλωνος! Το αντάλλαγμα για τα πνευματικά δικαιώματα της «πολύ υψηλής τεχνολογίας» των αρχαίων Ελλήνων; Τα 3 τρισ. της περιουσίας του κ. Σώρρα…

Ως απόδειξη αυτού του ισχυρισμού του, ο κ. Λαμπράκης υποστηρίζει ότι οι Αμερικανοί είχαν στείλει στο διάστημα επί 17 μήνες ένα διαστημόπλοιο χωρίς καύσιμα.

«12 και 1 λεπτό 16 Ιουνίου, στη Καλιφόρνια προσγειώθηκε το τελευταίο διαστημόπλοιο που έλειπε. Διαστημόπλοιο που ήταν στο διάστημα 17 μήνες, χωρίς πιλότο, χωρίς ανθρώπους μέσα υποτίθεται. Και διερωτάται κάποιος με τι καύσιμα; Σας αφήνω λίγο να σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει η τεχνολογία που δεν θα ήθελε κάποιος που πχ. πουλάει πετρέλαιο να γίνει γνωστή»

Δείτε το εξωφρενικό βίντεο:

Πηγή: Λαμπράκης: Ο Σώρρας έστειλε… διαστημόπλοιο χωρίς καύσιμα στο διάστημα για 17 μήνες [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/71230#ixzz28pkT8ugf

Σχόλιο: Ευτυχώς η Αμερική έχει πολύ χρήμα και οι Αρχαίοι Έλληνες αδιανόητη τεχνολογία!!!!

Αυτή η μουσίτσα ο Σημίτης έβαλε την Ελλάδα στο Ευρώ, όταν όλα δείχνουν ότι η Αμερική είναι αυτή που έχει το χρήμα και οι τεχνολογίες των Αρχαίων Ελλήνων θα καταλήξουν στην Αμερική.

Οι Έλληνες πουλούν τεχνολογία στην Αμερική και η Αμερική τους δίνει απίστευτο χρήμα. Κανένας δεν πάει στην Γερμανία. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Από τους Έλληνες που έγιναν πλούσιοι είτε στην πραγματικότητα είτε στην φαντασία, σχεδόν κανένας δεν ήταν από την Γερμανία. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Εγώ δεν έχω διαβάσει για κανέναν Ελληνογερμανο μεγιστάνα. Αντίθετα διαβάζω συνεχώς για άλλους.

Ας επιστρέψω στον κ Λαμπράκη. Η Ιστορία ακούγεται τρελή, αλλά θα ήθελα να είναι πραγματική. Εκτός από το Χρέος της Ελλάδος, υπάρχει κάτι άλλο πραγματικό στην Ιστορία αυτή;

4444

http://www.lykavitos.gr/2012/10/blog-post_3053.html

Τη μεταφορά της έδρας της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε η διοίκηση του ομίλου. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε στο επενδυτικό κοινό, ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου η εσωτερική αναδιάρθρωση του ομίλου ΦΑΓΕ με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της εταιρικής του δομής προκειμένου αυτή να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον ολοένα και πιο παγκόσμιο χαρακτήρα των δραστηριοτήτων του, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση προς τους επενδυτές.

Ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης αυτής, η FAGE International SA, νεοσυσταθείσα εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, που ελέγχεται από τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, είναι η μητρική εταιρεία για το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου.

 Σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται μέσω της ελληνικής θυγατρικής της ΦΑΓΕ Dairy Industry (πρώην μητρική του ομίλου) ενώ οι δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο εξωτερικό θα γίνονται μέσω της νεοσυσταθείσας θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, της FAGE Luxembourg S.a.r.l.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Αθανάσιος Φιλίππου, διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΓΕ ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης η οποία βασίζεται στην ελληνική μας κληρονομιά ενώ μας βοηθά να ανταγωνιστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στην παγκόσμια αγορά. Η παγκόσμια ζήτηση για τα προϊόντα μας συνεχίζει να αυξάνεται και είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις εξελίξεις στην αγορά στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού μπορεί να προκύψει”.

Σχόλιο: Η απόφαση τους είναι σωστή.  Δεν πρέπει να προκαλεί καμία έκπληξη.

Οι αδελφοί Φιλίππου ξεκίνησαν από τα χαμηλά και έφτασαν στα υψηλα. Μακάρι και άλλες εταιρείες να το κάνουν. Και άλλοι άνθρωποι.

Η Ελλάδα όμως, είναι προβληματική όσο αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν είχα την εξουσία θα άλλαζα όλα όσα είναι αναχρονιστικά.

4444

http://newpost.gr/post/159160/ksana-sta-thrania-i-sissy-xristidoy-/

Να εμπλουτίσει τις γνώσεις της αποφάσισε, από ότι φαίνεται, η Σίσσυ Χρηστίδου. Η γνωστή παρουσιάστρια θα συνεχίσει τις σπουδές της στη σκηνοθεσία και την παραγωγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τηλεθεατή».
Η Σίσσυ, η οποία, από ότι φαίνεται, δεν θα βρίσκεται στην τηλεόραση αυτή τη σεζόν, θα ρίξει το βάρος της στην επαγγελματική της κατάρτιση, σε ιδιωτικό κολέγιο, στο οποίο είχε φοιτήσει και στο παρελθόν.

Σχόλιο: Καλό θα της κάνει.

4444

http://newpost.gr/post/159033/sissy-xristidoy-mia-ntiva-sti-montaziera/

Για το περιοδικό Celebrity έκανε μία άκρως εντυπωσιακή φωτογράφιση η Σίσσυ Χρηστίδου και μίλησε για το τηλεοπτικό της μέλλον στις… μονταζιέρες.
Φορώντας επώνυμες δημιουργίες, μαύρο εσώρουχο ευδιάκριτο μέσα από το σι-θρου μπλουζάκι της και ψηλοτάκουνες γόβες η παρουσιάστρια αναφέρθηκε στις δυσκολίες της τηλεόρασης σήμερα, στο επαγγελματικό της μέλλον αλλά και στα δάνεια που τρέχουν…

«… Βρίσκομαι σε συζητήσεις με το κανάλι, αλλά ακόμα δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι. Γνωρίζω πως τα οικονομικά περιθώρια στους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι στενά, αλλά ελπίζω για το καλύτερο» εξήγησε η Σίσσυ ενώ στη συνέχεια της συνέντευξης μίλησε για τα επαγγελματικά της, εξηγώντας: «Όπως σου είπα και πριν, τη δουλειά μου την αγαπώ πολύ. Και όταν λέω τη δουλειά μου, εννοώ από το μοντάζ μέχρι την παραγωγή. Έχω περάσει σχεδόν από όλα τα πόστα μιας εκπομπής. Και θα μπορούσα να επιστρέψω σε οποιοδήποτε, ανάλογα με τη δουλειά, τις συνθήκες και τα δεδομένα».

Είναι ολίγον τι προκλητικό να ομολογήσουμε, να μιλάς περί κρίσης και επαγγελματικής ανασφάλειας φορώντας ρούχα υψηλής αισθητικής και ποζάροντας με ύφος ντίβας. Μάλλον η παρουσιάστρια θα σκέφτηκε πως το περιτύλιγμα είναι καμιά φορά πιο σημαντικό από την ουσία. Ίσως πάλι να φόρεσε τα καλά της και να φωτογραφήθηκε με λάγνο βλέμμα, πολλά υποσχόμενο για να γοητεύσει και πάλι το ανδρικό κοινό της που έδειξε να την ξεχνά…

Σε ό, τι αφορά το πισωγύρισμά της στο μοντάζ; Ουδέν σχόλιον… Ας γυρίσει στο μικρό δωματιάκι, να μοντάρει την καριέρα της, να «κόψει» τις λάθος επαγγελματικές επιλογές που έκανε, να τη «ντύσει» με περισσότερη αυθεντικότητα και τότε ας επιστρέψει και πάλι στα φώτα…

Φανή Πλατσατούρα 

Σχόλιο: Το μοντάζ είναι τέχνη Σισσυ. Αν ξέρεις να κάνεις τόσο καλό μοντάζ, τότε μπορείς να κάνεις και μαθήματα. Να ανοίξεις κάτι σαν σχολή μοντάζ.

Το μοντάζ όμως είναι τέχνη. Μπορείς να κάνεις πολλά. Όταν εννοώ πολλά, εννοώ πολλά.

Μπορείς να γίνεις διάσημη σε παγκόσμιο επίπεδο.

4444

http://www.paron.gr/typologies/?p=23055

Η επέλαση των τούρκικων σειρών, οι ατελείωτες επαναλήψεις των ιδιωτικών και η παντελής απουσία της ΕΡΤ, στέλνουν το κοινό στη nova. Αν δεν και δεν ανακοινώνονται επίσημα τα ποσοστά, οι πληροφορίες  καταδεικνύουν μετακίνηση του κοινού από τα ελεύθερα κανάλια προς τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova,  καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αναλυτικά στο http://media-industry.blogspot.gr/2012/10/nova.html#more

Σχόλιο: Και στην ΟΤΕ tv.

4444

http://media-industry.blogspot.gr/

Η υποβάθμιση του προγράμματος της ελεύθερης τηλεόρασης, μεταφέρει και διαφημίσεις στη συνδρομητική, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Τα έσοδα  της Forthnet από διαφήμιση παρουσίασαν άνοδο σε πολύ μεγάλο- διψήφιο- ποσοστό, παρ΄ οτι η διαφημιστική αγορά βιώνει μια από τις χειρότερες χρονιές της και τα παραδοσιακά μέσα αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα προσέλκυσης διαφημιστικού εσόδου. Η επιτυχία της Nova σε αυτό το πεδίο, δείχνει ότι η συνδρομητική τηλεόραση, καθώς απευθύνεται σε στοχευμένα κοινά, π.χ. ανδρικό κοινό για αθλητικό περιεχόμενο, μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο που θα συγκεντρώσει σημαντικό μέρος από τη συνολική διαφημιστική δαπάνη.

4444

4444

Έγραψα, ότι αν ο Ομπάμα δεν κάνει γκάφες, τότε θα κερδίσει σίγουρα.

Αυτό το διάβασε ο Ομπάμα και πήγε στο « in the first debate» υποτονικός.

Αυτό ήταν γκάφα. Γιατί;

Είσαι υποτονικός όταν και ο άλλος είναι υποτονικός. Όταν ο Αντίπαλος είναι επιθετικός και λέει ψέματα, δε τον αφήνεις.

Είναι προφανές για μένα, ότι το επιτελείο του Ομπάμα δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τι γράφω.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι υπάρχουν και τα τηλέφωνα και τα email και οι τυχαίες συναντήσεις. Μου αρέσουν οι τυχαίες συναντήσεις.

Η πολιτική είναι πολύ εύκολη υπόθεση για μένα. Είναι στο DNA.

4444

Η Ανγκέλα Μέρκελ ήρθε. Δυο είναι τα βασικά θέματα. 1)Ποιους θα δει. 2)Ποιοι είναι μαζί της.

Οι Γερμανοί άσχετα αν έχασαν τον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, πάντα έκαναν καλές μπίζνες στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με την Βρετανία και την Αμερική.

Απλά οι Έλληνες ηγέτες ήξεραν, ότι καλό το χρήμα, στρατιωτικά όμως η ζυγαριά πάντα έγερνε στην Βρετανία και μετά στην Αμερική.

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Μην ακούτε και διαβάζετε αυτά που γράφουν.

Μόνο το Φυσικό αέριο να αξιοποιήσει έχει βγάλει όσο χρήμα τις χρειάζεται για να φύγει από το Ευρώ και επιτέλους οι νεοέλληνες να δουν άσπρη μέρα.

Εγώ δεν το δέχομαι να κόβονται συντάξεις. Αυτά που λένε οι καραγκιόζηδες από το 2009 και μετά Γιωργάκης Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδημος, Αντωνάκης Σαμαράς είναι παπαριες για άσχετους και ηλίθιους. Άλλωστε, τα δεδομένα που έχουν βγει στην δημοσιότητα, αποδεικνύουν πόσο βρώμικα έπαιξαν όλοι αυτοί. Στην ουσία πρόδωσαν την Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Εσθονία, ούτε Λετονία, ούτε Ολλανδία ή Δανία κλπ.

Η Ελλάδα έχει βάρος.

Στις Παγκόσμιες συγκρούσεις το βάρος της Ολλανδίας για παράδειγμα είναι αμελητέο σε σχέση με το βάρος της Ελλάδος.

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους, αλλά όσοι χαράζουν Στρατηγικές υψηλής άξιας είναι υποχρεωμένοι να το λάβουν υπόψη τους.

Η βαρύτητα της Ελλάδος γίνεται αντιληπτή από ανθρώπους με καλή διάνοια.

Η Μέρκελ σωστά έκανε και ήρθε. Και μόνο που ήρθε δημιούργησε καινούρια δεδομένα.

Το ζήτημα είναι: οι Γερμανοί είναι ικανοί να διαχειριστούν την βαρύτητα της Ελλάδος;

Μια λεπτομέρεια είναι ότι μαζί με την Μέρκελ, ήρθε και ο αρχηγός της Γερμανικής Αριστεράς που συναντήθηκε με τον Τσιπρα.

Αυτά, δε θέλω να γράψω περισσότερα.

Εγώ βλέπω μια εικόνα και καταλαβαίνω 10.000 λέξεις.

Σαμαρά, εμένα δε μου αρέσει να ματώνω. Κατάλαβες;

4444

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=478602

Χαρακτηριστικά φαρσοκωμωδίας προσλαμβάνει η υπόθεση με το …ανεπιθύμητο, όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα περιπετειώδη πορεία που ακολούθησε, «memory stick» με τα ονόματα των 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε ελβετική τράπεζα. Όσα μετέφερε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλος προκάλεσαν αίσθηση όσον αφορά την διαχείριση του επίμαχου ψηφιακού υλικού ακόμα και σήμερα, μετά τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τους χειρισμούς που έγιναν επί δυο χρόνια με αποτέλεσμα να μην υπάρξει αξιοποίησή της.

«Εγώ δεν την ήξερα τη λίστα Λαγκάρντ», δήλωσε ο κ. Στασινόπουλος με σαφή πρόθεση να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το θέμα. Μάλιστα διηγήθηκε στους βουλευτές την εξής καταπληκτική ιστορία.

Όταν ξέσπασε ο θόρυβος για την επίμαχη λίστα, ρώτησε κατά την διάρκεια σύσκεψης με τους διευθυντές του ΣΔΟΕ εάν είχε γνώση η υπηρεσία για το θέμα και «όλοι μου απάντησαν πως όχι».

Μάλιστα, ενώ η σύσκεψη βρισκόταν σε εξέλιξη, χτύπησε την πόρτα ο διευθυντής οργάνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Δ. Κανελλόπουλος. Πρόκειται για τον «προσωπάρχη» του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος ανέλαβε να μεταφέρει στον κ. Στασινόπουλο, προσωπικό πολιτικό φίλο του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, έναν φάκελο.

«Διέκοψα προσωρινά τη σύσκεψη και μου έδωσε έναν διαβιβαστικό και έναν συνοδευτικό φάκελο. Τον παρέλαβα και τον ρώτησα αν ξέρει τι έχει μέσα και μου είπε πως όχι. Κάλεσα ξανά τους διευθυντές, ολοκληρώσαμε την σύσκεψη και μετά άνοιξα τον φάκελο ο οποίος περιείχε ένα ΄΄φλασάκι΄΄ (ψηφιακή μνήμη) και μια λευκή κόλλα διπλωμένη, στην οποία ήταν μέσα. Πέρασαν πολλά από το μυαλό μου…», διηγήθηκε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ περιγράφοντας πώς έφτασε στα χέρια του το περιβόητο memory stick με την λίστα Λαγκάρντ όπως το παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο.

Το σχετικό διαβιβαστικό του Μεγάρου Μαξίμου έγραφε: «Προς ειδικό γραμματέα ΣΔΟΕ κ. Στ. Στασινόπουλο. Σας αποστέλλουμε προσωπικό εμπιστευτικό φάκελο του προέδρου του ΠαΣοΚ προς τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά για τα καθ’ ημάς». Από τα λεγόμενα του κ. Στασινόπουλου προκλήθηκε σούσουρο στην αίθουσα και σχόλια όπως του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη ο οποίος είπε: «Μιλάμε για τρελοκομείο κανονικό…».

«Κλείδωσα το stick στο γραφείο μου…»

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ συνέχισε: «Άνοιξα τον φάκελο. Πέρασαν πολλά από το μυαλό μου και αμέσως τον κλειδώνω στο γραφείο μου και κατεβαίνω στον οικονομικό εισαγγελέα τον κ. Γρ. Πεπόνη που βρίσκεται στον από κάτω όροφο. Του ανέφερα ακριβώς τι είχε συμβεί και μου λέει: ΄΄Κύριε Στασινόπουλε, να μου παραδώσετε τον φάκελο αυτό΄΄». Έτσι κι έγινε. «Ανέβηκα στο γραφείο μου, κάναμε τα πρωτόκολλα και τα διαβιβαστικά, κατέβηκα κάτω και του τον παρέδωσα. Αμέσως έφυγα και πήγα στον Άρειο Πάγο που είχε κανονιστεί από την προηγουμένη ραντεβού με τον αντεισαγγελέα κ. Ν. Παντελή κάτι που συνέπεσε την ίδια ώρα να έχει συμβεί αυτό το γεγονός. Όφειλα να του περιγράψω τι είχε συμβεί», σημείωσε ο ειδικός γραμματέας, ενώ όταν ρωτήθηκε από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου πώς ήταν δυνατόν να μην κατάλαβε περί τίνος πρόκειται όταν βοούσε ο κόσμος για την λίστα Λαγκάρντ και πώς δεν ήλεγξε τον φάκελο, απάντησε ότι «ήταν υποψιασμένος πως κάτι πολύ σοβαρό περιείχε» και γι’ αυτό «επειδή θεώρησα ότι αφού έρχεται από το γραφείο του Πρωθυπουργού είναι μια πάρα – πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία, την έστειλα στον εισαγγελέα όπως ορίζει ο νόμος», είπε.

Ασάφειες για την λίστα των 32 πολιτικών προσώπων

Ερωτηθείς εξάλλου για την λίστα με τα πολιτικά πρόσωπα, ο κ. Στασινόπουλος κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του βουλευτή της ΝΔ κ. Πρ. Παυλόπουλου εάν η λίστα που υπάρχει στο διαδίκτυο είναι πραγματική, απάντησε: «Αυτή η λίστα δεν έχει συνταχθεί από το ΣΔΟΕ, δεν έχει πάρει μορφή δημοσίου εγγράφου, δεν έχω υπογράψει ποτέ τέτοια λίστα, πρόκειται για διάσπαρτα στοιχεία από τις περιφερειακές διευθύνσεις». Ενώ ερωτηθείς από την κυρία Κωνσταντοπούλου αν  είναι πραγματικό ή πλαστό έγγραφο η φερόμενη ως λίστα με τα 32 πολιτικά πρόσωπα, είπε: «Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ούτε να διαψεύσω απολύτως τίποτα» και παρέπεμψε στα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας και της ΕΔΕ που έχει ο ίδιος παραγγείλει. Πάντως εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «η υπηρεσία δεν διέρρευσε» την επίμαχη λίστα.

Σπ. Κλαδάς για Ι. Διώτη: «Δεν είχε κανέναν λόγο να περιμένει εντολή Βενιζέλου για να ελέγξει την λίστα Λαγκάρντ»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Σπ. Κλαδάς κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας «άδειασε» τον άλλοτε ομόλογό του κ. Ι. Διώτη, ο οποίος έχει δηλώσει στην ίδια επιτροπή ότι αν του το ζητούσε ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών – εν προκειμένω ο κ. Βενιζέλος – θα ερευνούσε την λίστα Λαγκάρντ, η οποία είχε περιέλθει στα χέρια του από τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, παρότι θεωρούσε ότι ως μη νομίμως αποκτηθέν υλικό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει αποδεικτικό στοιχείο. Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Κλαδάς ερωτηθείς τι θα έπραττε είπε ότι το καθήκον του ΣΔΟΕ είναι να εντοπίζει και να συλλαμβάνει την φοροκλοπή και ως εκ τούτου ο επικεφαλής του «δεν έχει κανέναν λόγο να περιμένει εντολή», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ. Κλαδά δεν υφίσταται νομικός λόγος για την μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. «Αν την είχα εγώ θα ξεκινούσα τις έρευνες χθες. Η λίστα δόθηκε όχι για να κατονομαστεί εγκληματική πράξη αλλά για να υπάρξει φορολογικό έσοδο όπως άλλωστε έγινε και σε άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Σώματος επί διακυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος «άδειασε» και τον κ. Παπακωνσταντίνου διερωτώμενος «τι τον έκανε να διακρίνει κάποια ονόματα από κάποια άλλα, αφού αυτό είναι κατεξοχήν το αντικείμενο του φορολογικού ελέγχου». «Αυτή που θα έπρεπε να κάνει την διάκριση είναι η υπηρεσία και όχι ο υπουργός», είπε για την επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου να στείλει μόνο τα 10 ονόματα προς έλεγχο στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη.

Όσον αφορά την άτυπη παράδοση και παραλαβή του επίμαχου υλικού από τους εμπλεκόμενους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, δήλωσε ότι «εκπλήσσομαι για την τήρηση άτυπων διαδικασιών σε ζητήματα που χρειάζονται αυξημένη τυπικότητα».

Σχόλιο: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Παπακωνσταντίνου ενέργησε με δόλο. Εδώ μιλάμε για εγκληματικές πράξεις. Η υπόθεση είναι δεμένη από παντού.

Μέσα στην αρχική λίστα υπάρχουν πολλά ονόματα που έβγαλαν πολύ χρήμα την περίοδο που πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν ο Αρχιερέας Σημίτης.

Καταλάβατε;

Το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση, δε το βλέπεται στην υπόθεση των Υποβρυχίων που οι δολοφονίες και οι βολικοί θάνατοι πάνε σύννεφο;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό, είναι το πρόβλημα της διαφθοράς των δυο κομμάτων εξουσίας, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνούν από το 1974 και έχουν ρημάξει την χώρα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει εγκληματικές οργανώσεις. Μόνο έτσι καταλαβαίνεις τι γίνεται στην Ελλάδα. Οι εκβιασμοί είναι σε ημερήσια βάση.

4444

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=478696

Στοκχόλμη

Στον Γάλλο Σερζ Αρός και στον Αμερικανό Ντέιβιντ Γουάινλαντ  η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών απονέμει αυτή τη χρονιά το διασημότερο και πιο περιζήτητο στον κόσμο βραβείο για τη Φυσική. 68 ετών και οι δυο έχουν πραγματοποιήσει πειράματα που θα άφηναν έκπληκτους ακόμη και τον Αϊνστάιν, τον Σρέντιγκερ και τον Μπορ.

Η Αλίκη στη Χώρα του μικρόκοσμου

Μπορεί όλοι μας να έχουμε την εμπειρία της συμπεριφοράς των πραγμάτων που βλέπουμε και αγγίζουμε, μπορεί να ξέρουμε ότι αυτά αποτελούνται από πολύ μικρότερα σωματίδια που δεν μπορούμε να δούμε αλλά ξέρουμε αρκετά πράγματα για την ύπαρξη και την κίνησή τους.

Αν όμως μπορούσαμε να γίνουμε τόσο μικροί όσο εκείνα και να εισχωρήσουμε στον κόσμο τους θα νιώθαμε ακριβώς όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Διότι θα διαπιστώναμε προς μεγάλη μας έκπληξη ότι στον κόσμο των λεγόμενων μικροσωματιδίων, των μικρότερων δηλαδή από ένα απλό άτομο ισχύουν κάπως διαφορετικοί νόμοι, οι νόμοι της Κβαντικής Μηχανικής με άλλη λογική από τους κλασικούς που ξέρουμε.

Για παράδειγμα εκεί δεν είναι κάτι αφύσικο να βρίσκεται κάποιος σε δυο διαφορετικές καταστάσεις την ίδια στιγμή.

Επίσης  η παραμικρή επαφή μπορεί να φέρνει τεράστιες αλλαγές στη συμπεριφορά αυτών που ήλθαν σε επαφή ή αντίθετα κάποια σωματίδια που ήταν σε επαφή ακόμη και όταν βρεθούν αργότερα σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους μπορεί να συμπεριφέρονται σαν να είναι ακόμη σε επαφή και η συμπεριφορά του ενός να είναι εντελώς προβλέψιμη με βάση τη συμπεριφορά του άλλου, κάτι που μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει περίπτωση στον μικρόκοσμο η πληροφορία να διαδίδεται σε χρόνο κυριολεκτικά μηδέν.

Είναι η λεγόμενη σύμπλεξη, μια συμπεριφορά εντελώς αποκλειστική των κατοίκων του μικροκόσμου.

Παγίδες για φωτόνια

Σε αυτόν λοιπόν τον σχεδόν απαγορευμένο κόσμο κατάφεραν να εισχωρήσουν από διαφορετικές πόρτες και με διαφορετικά εργαλεία αλλά με την ίδια περίπου δεξιοτεχνία και εφευρετικότητα οι δυο βραβευμένοι σήμερα Φυσικοί.

Διότι ακούγεται απλό να κρατάς ανέπαφο ένα φωτόνιο, παγιδευμένο ανάμεσα σε δυο καθρέφτες για λίγο περισσότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου (χρόνος που θα του αρκούσε να κάνει μια περιστροφή γύρω από τη Γη) αλλά είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στον κόσμο.

Και ακόμη πιο δύσκολο να μπορείς να ξέρεις τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σε αυτή την παγίδα όπου το έχεις εγκλωβίσει.

Ο Σερζ Αρός (φωτογραφία επάνω αριστερά, πηγή CNRS Photothèque/Christophe Lebedinsky) και η ομάδα του στο Παρίσι κατάφεραν να κατασκευάσουν τους πιο τέλειους ανακλαστικά καθρέφτες στον κόσμο που τους κρατούν σε μια απόσταση 3 εκατοστών μεταξύ τους, σε θερμοκρασίες πολύ κοντά στο απόλυτο μηδέν (δηλαδή στους  -273 βαθμούς Κελσίου).

Στη συνέχεια μπορούν να στέλνουν κάποιους τεχνητούς σχηματισμούς που ονομάζονται Άτομα-Rydberg, κάτι σαν πιο ογκώδη τεχνητά άτομα (100 φορές μεγαλύτερα, σε σχήμα… λουκουμά) πολύτιμα εργαλεία της «δουλειάς» μέσα σε αυτή την παγίδα των φωτονίων και να τα περιμένουν στην έξοδο με τους κατάλληλους ανιχνευτές.

Χάρη και στο φαινόμενο της σύμπλεξης μπορούν εξετάζοντας την κατάσταση των Ατόμων-Rydberg να αποφαίνονται αν υπήρχαν μέσα στην παγίδα τα τόσο ευαίσθητα από κάθε άποψη φωτόνια, και σε τι κατάσταση βρισκόταν, χωρίς όμως να τους αλλάξουν την κατάσταση.

Είναι σαν να μπορούσε να δει κάποιος σε τι κατάσταση, ζωντανή ή όχι βρίσκεται η γάτα του Σρέντιγκερ χωρίς να ανοίξει το ερμητικά κλειστό κουτί ή αλλιώς, όπως είπε κάποιος Σουηδός καθηγητής να φάει το κέικ αλλά και να το έχει ολόκληρο.

Τα ιόντα στη… φάκα

Στο Μπόλντερ του Κολοράντο ο Ντέιβιντ Γουάινλαντ (φωτογραφία αριστερά, πηγή NIST) με την ομάδα του κατάφεραν να στείλουν ιόντα, δηλαδή άτομα που δεν είναι ηλεκτρικά ουδέτερα (αυτό γίνεται αν τους έχουν φύγει κάποια ηλεκτρόνια) μέσα σε μια παγίδα δημιουργημένη από ηλεκτρικά πεδία.

Με εξαιρετική μαεστρία στη χρήση των ακτίνων λέιζερ ήταν σε θέση αφού δημιουργούσαν κενό, σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και στέλνοντας με το λέιζερ τους κατάλληλους παλμούς να καταφέρνουν να… ησυχάζουν το παγιδευμένο στην περίτεχνη φάκα του ιόν, ώστε να μην κάνει πολλές κινήσεις και να έχει έτσι τη χαμηλότερη δυνατή ενέργεια.

Όταν έλθει εκεί που το θέλουν, με τον κατάλληλο παλμό μπορούν να το φέρουν σε μια κατάσταση ασυνήθιστη για τον δικό μας κόσμο αλλά πολύ «φυσιο-λογική» για τον μικρόκοσμο: εκεί όπου συνυπάρχουν την ίδια στιγμή δυο διαφορετικές καταστάσεις ενέργειας και να μελετούν τη συμπεριφορά εκεί.

Οι εφαρμογές των τεχνικών αυτών όπως λέγεται μπορεί να είναι σημαντικές.

Η ικανότητα του ανθρώπου να επηρεάζει πλέον σε τέτοιο επίπεδο τόσο μικρά και μεμονωμένα σωματίδια μπορεί να δώσει ακόμη πιο καλούς μετρητές του χρόνου (10.000 πιο ακριβείς από τα σημερινά ατομικά ρολόγια Καισίου) βελτιώνοντας αφάνταστα συσκευές όπως αυτές του GPS αλλά ανοίγοντας πλέον και ένα παράθυρο προς το όνειρο της κατασκευής του λεγόμενου κβαντικού υπολογιστή, που θα κάνει τους σημερινούς να φαίνονται όπως ένα κάρο που το σέρνει το άλογο μπροστά σε έναν πύραυλο έτοιμο να απογειωθεί…

Σχόλιο: Και αυτό το Νόμπελ σωστό. Έχει μεγάλη σημασία τα βραβεία να τα παίρνουν οι σωστοί άνθρωποι.

Στην Κβαντική Φυσική δεν είναι αφύσικο να βρίσκεσαι σε δυο διαφορετικές καταστάσεις ταυτόχρονα.

Τώρα αναγνώστη θα σε σκανδαλίσω, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε αυτό το επίπεδο ένας άνθρωπος θα μπορούσε να έχει δυο φύλα ταυτόχρονα και να αποφασίζει σε κάθε στιγμή ποιο θα δείξει!!!! Και αυτό να θεωρείτε φυσιολογικό!!!!

Μακριά από την Κβαντική Φυσική γιατί θα τρελαθείτε. Θα γκρεμιστεί ο κόσμος σας.

Βέβαια αν αγαπάτε την ζωή, η Κβαντική Φυσική είναι απαραίτητη.

Δε θα γράψω άλλα για να μην σας τρελάνω, πρωτόγονα ανθρωπάκια!!!!

4444

http://www.skai.gr/news/technology/article/214428/stous-serge-haroche-kai-david-j-wineland-to-nobel-fusikis/

Οι επιστήμονες Serge Haroche (Γαλλία) και David J. Wineland (ΗΠΑ) είναι οι νικητές του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής για το 2012, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η Σουηδική Ακαδημία.

Οι δύο επιστήμονες μοιράζονται το βραβείου για «ριζοσπαστικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και την χειραγώγηση μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων».

Το έργο τους πάνω στην «κβαντική οπτική» επικεντρώνεται σε μεμονωμένα φωτόνια και ιώνια, τις βασικές μονάδες του φωτός (το φως θεωρείται πως έχει διπλή φύση κύματος-σωματιδίου) και της ύλης.

Οι Serge Haroche και David J. Wineland ακολούθησαν διαφορετικές μεθόδους για να καταλήξουν στην εφεύρεση μεθόδων που επιτρέπουν την παρατήρηση σωματιδίων χωρίς να «ενοχλούν» την κβαντομηχανική τους φύση, «με τρόπους που παλαιότερα θεωρούνταν αδιανόητοι».

Μεμονωμένα σωματίδια είναι πολύ δύσκολο να διαχωριστούν από το περιβάλλον τους και «χάνουν τις μυστηριώδεις κβαντικές τους ιδιότητες» μόλις «αλληλεπιδράσουν με τον έξω κόσμο».

Λόγω αυτού του προβλήματος, πολλά φαινόμενα που προβλέπονται από την κβαντική φυσική δεν μπορούν να παρατηρηθούν από τους επιστήμονες.

Ωστόσο, «μέσω των ιδιοφυών εργαστηριακών τους μεθόδων» οι δύο νικητές «κατόρθωσαν να μετρήσουν και να ελέγξουν πολύ ευαίσθητες κβαντικές καταστάσεις, που προηγουμένως θεωρούνταν απρόσιτες για απ’ ευθείας παρατήρηση», καταλήγει η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

4444

08/10/2012

4444

http://www.skai.gr/news/health/article/214329/stous-john-gurdon-kai-shinya-yamanaka-to-nobel-iatrikis/

Οι επιστήμονες John B. Gurdon και Shinya Yamanaka έλαβαν το Νόμπελ Ιατρικής 2012, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα η Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Οι δύο επιστήμονες βραβεύτηκαν για την έρευνά τους που οδήγησε στην ανακάλυψη πως τα «ώριμα κύτταρα μπορούν να επαναπρογραμματιστούν» για να γίνουν «πολυδύναμα», «ανώριμα κύτταρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδους ιστό στο σώμα.

»Τα ευρήματά τους έχουν φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το πώς αναπτύσσονται τα κύτταρα και οι οργανισμοί».

Η αναγνώριση για τον John B. Gurdon έρχεται έπειτα από αναμονή 40 ετών, καθώς ήταν το 1962 που ανακάλυψε πως η εξειδίκευση των κυττάρων είναι αναστρέψιμη.

Συνεχιστής του έργου του Gurdon ήταν ο Shinya Yamanaka, ο οποίος το 2006 ανακάλυψε πως ενήλικα κύτταρα ποντικιών μπορούν να επαναπρογραμματιστούν σε ανώριμα βλαστοκύτταρα.

Προς έκπληξη του, διαπίστωσε πως εισάγοντας λιγοστά γονίδια μπορούσε να μετατρέψει τα ενήλικα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα που μπορούν να αναπτυχθούν σε κάθε είδος κυττάρου στο σώμα.

«Αυτές οι ριζοσπαστικές ανακαλύψεις έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά την αντίληψή μας για την ανάπτυξη και την εξειδίκευση των κυττάρων. Πλέον, καταλαβαίνουμε πως το ώριμο κύτταρο δεν χρειάζεται να παραμένει περιορισμένο δια παντός στην εξειδικευμένη του κατάσταση.

[…]

»Επαναπρογραμματίζοντας ανθρώπινα κύτταρα, επιστήμονες έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για να μελετήσουν ασθένειες και να ανατπύξουν μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας», καταλήγει η ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Σχόλιο: Όσοι παρακολουθείτε το blog ξέρετε ότι έχω κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα βλαστοκυταρα. Επίσης έχω κάνει ανάρτηση για τα κύτταρα.

Να μην τα πολυλογώ, το Νόμπελ είναι απόλυτα δίκαιο.

4444

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=478449

Στοκχόλμη

O Βρετανός John Gurdοn και ο Ιάπωνας Shinya Υamanaka μοιράζονται το εφετινό Νομπέλ Ιατρικής. Πετυχαίνοντας να μετατρέψουν διαφοροποιημένα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστικά, πραγματοποίησαν μια επιστημονική επανάσταση: άλλαξαν τη θεώρησή μας για την ανάπτυξη των οργανισμών και έθεσαν τις βάσεις για την αναγεννητική ιατρική.

Ο γεννημένος το 1933 Gurdοn, ανακάλυψε το 1962 ότι η κυτταρική διαφοροποίηση δεν είναι μονόδρομος. Με στόχο να διερευνήσει αν τα εξειδικευμένα κύτταρα διατηρούν ή χάνουν το DNA που δεν χρησιμοποιούν, ο φοιτητής τότε Gurdοn αντικατέστησε τον πυρήνα ενός ωαρίου βατράχου με τον πυρήνα εντερικού κυττάρου. Όταν από το ωάριο αυτό προέκυψε γυρίνος, ο  Gurdοn πήρε την απάντησή του: ναι, τα κύτταρα διατηρούν το DNA που δεν χρησιμοποιούν. Επιπλέον διεπίστωσε ότι το ωάριο είχε την ικανότητα να αξιοποιήσει αυτή την πληροφορία.

Σαράντα και πλέον χρόνια αργότερα, το 2006, ο Shinya Υamanaka, κατέδειξε ότι και τα διαφοροποιημένα κύτταρα των θηλαστικών είχαν αντίστοιχες ιδιότητες. Εισάγοντας 4 γονίδια-κλειδιά σε διαφοροποιημένα κύτταρα ποντικού πέτυχε να τα μετατρέψει σε πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, τα οποία με την κατάλληλη μοριακή καθοδήγηση μπορούσαν να μετατραπούν στη συνέχεια σε όλους του κυτταρικούς τύπους του οργανισμού.

Οι ανακαλύψεις των εφετινών τιμωμένων άλλαξαν ριζικά την κατανόησή μας για την ανάπτυξη των οργανισμών και δημιούργησαν νέα επιστημονικά πεδία. Χάρη σε αυτές οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο κοντινό μέλλον, πολλές ασθένειες θα αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια κυτταρικών θεραπειών.

Από τα αμφίβια στα θηλαστικά

Δεν είναι συχνό στην ιστορία των Νομπέλ να μοιράζονται ένα βραβείο δύο επιστήμονες των οποίων οι ανακαλύψεις απέχουν χρονικά σχεδόν μισό αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Yamanaka γεννήθηκε τη χρονιά που ο Gurdon δημοσίευσε το κλασσικό πια άρθρο του.

Το 1962, λίγα μόλις χρόνια μετά την αποκάλυψη της διπλής έλικας του DNA, ελάχιστα ήταν γνωστά για το μόριο της κληρονομικότητας. Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα ήταν πώς με τη βοήθεια του μορίου αυτού ένα γονιμοποιημένο ωάριο δίνει έναν ολόκληρο οργανισμό. Πώς, δηλαδή το αναπτυσσόμενο έμβρυο χρησιμοποιεί διαφορετικά τμήματα γενετικού υλικού προκειμένου να φτιάξει κύτταρα δέρματος, εντέρου, ήπατος κοκ.; Μια ιδέα ήταν ότι κάθε κύτταρο αποβάλλει την γενετική πληροφορία που του είναι άχρηστη και κρατά μόνο αυτή που του επιτρέπει να δημιουργήσει την ταυτότητά του.

Χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από διαφοροποιημένο εντερικό κύτταρο βατράχου για να δημιουργήσει γυρίνους ο Gurdon όχι μόνο απέδειξε ότι η παραπάνω ιδέα ήταν λανθασμένη (τα κύτταρα διατηρούν το σύνολο της πληροφορίας που κληρονομούν από το ωάριο και το σπερματοζωάριο), αλλά και πως η διαφοροποίηση ενός κυττάρου δεν ήταν μονόδρομος: ο πυρήνας του διαφοροποιημένου κυττάρου «ξανάνιωνε» τοποθετούμενος μέσα στο ωάριο.

O John Gurdοn

Μετά τον αρχικό σκεπτικισμό (O Gurdon ήταν νέος και άσημος, ενώ διάσημοι ερευνητές είχαν αποφανθεί διαφορετικά στο παρελθόν), η επιστημονική κοινότητα αποδέχθηκε σύσσωμη ότι το DNA παραμένει ακέραιο σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, τα οποία χρησιμοποιούν μόνο όποιο κομμάτι τους χρειάζεται σε κάθε χρονική στιγμή. Για την κυτταρική διαφοροποίηση όμως υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή δεν θα ήταν δυνατή σε οργανισμούς πιο περίπλοκους από τα αμφίβια.

Χρειάστηκε η δημιουργία της Ντόλι, του προβάτου που υπήρξε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, για να καταρριφθεί και αυτή η άποψη. (Η Ντόλι δημιουργήθηκε το 1997 από πυρήνα κυττάρου μαστού που εισήχθη σε ωάριο από το οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας).

Όταν λοιπόν κατέστη σαφές ότι και το DNA των θηλαστικών μπορούσε να «ξανανιώσει» τοποθετούμενο στο κατάλληλο περιβάλλον (στην προκειμένη περίπτωση, στο εσωτερικό του ωαρίου), άρχισε μια πραγματική επανάσταση. Οι ερευνητές τόλμησαν να ονειρευτούν ότι θα μπορούσαν από ένα ώριμο κύτταρο ασθενούς (πχ κύτταρο δέρματος) να δημιουργούν αδιαφοροποίητα κύτταρα και από αυτά να δημιουργούν κύτταρα ή ιστούς για μεταμοσχεύσεις.

Την ελπίδα ότι τα επιστημονικά όνειρα δεν ήταν ανεδαφικά έδωσε ο Shinya Υamanaka εργαζόμενος με ποντίκια. Μελετώντας εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, κύτταρα τα οποία προκύπτουν από τις πρώτες κυτταρικές διαιρέσεις του γονιμοποιημένου ωαρίου και από τα οποία στη συνέχεια παράγονται όλα τα όργανα του αναπτυσσόμενου εμβρύου, ο ιάπωνας ερευνητής μπόρεσε να εντοπίσει τα 4 γονίδια που χαρίζουν στα εν λόγω κύτταρα τις ιδιότητές τους.

Ο Shinya Υamanaka

Όταν ο Yamanaka και οι συνεργάτες του εισήγαγαν τα 4 γονίδια σε ινοβλάστες (διαφοροποιημένα κύτταρα του συνδετικού ιστού) διεπίστωσαν ότι αυτά έχαναν τη διαφοροποίησή τους και επανέρχονταν σε μια αδιαφοροποίητη κατάσταση. Τα κύτταρα του Yamanaka ονομάστηκαν iPS cells (induced pluripotent stem cells) και σε αυτά έχουν εναποτεθεί πολλές ελπίδες, καθώς κατ’ αντιστοιχία με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα μπορούν και αυτά να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια σε οποιονδήποτε κυτταρικό τύπο του οργανισμού.

Οι ιατρικές εφαρμογές

Από το 2006 που ο Yamanaka και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σχετικά με τη δημιουργία των iPS κυττάρων, πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο ασχολήθηκαν με το θέμα. Ετσι, έχει καταδειχθεί ότι είναι δυνατή και η αποδιαφοροποίηση ανθρώπινων ενηλίκων κυττάρων, ενώ το όνειρο της αναγεννητικής ιατρικής τείνει ολοένα και περισσότερο να γίνει πραγματικότητα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, χάρη στις ανακαλύψεις των δύο εφετινών τιμωμένων, πολύ σύντομα θα δημιουργούνται στο εργαστήριο όργανα και ιστοί για μεταμοσχεύσεις.

Τα όργανα αυτά θα έχουν προκύψει από κύτταρα του εκάστοτε ασθενούς και δεν θα απορρίπτονται. Καθώς δε για τη δημιουργία τους δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί έμβρυο, δεν θα βαρύνονται από το ηθικό φορτίο που έχουν τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Σχόλιο: Μεταμοσχεύσεις κλπ.

4444

Ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, θα είναι ο πρώτος Έλληνας που αν και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη, κατάφερε να μην μπει ούτε μια μέρα στη φυλακή!

Σήμερα αποφασίστηκε η αναστολή της ποινής του πρώην εκδότη, γιατί παρουσίαζε- σύμφωνα με τους δικηγόρους του- τάσεις αυτοκτονίας.

Ουσιαστικά ο Ανδρουλιδάκης δημιουργεί δεδικασμένο και για το μέλλον, μιας και υπάρχουν πολλές ποινικές υποθέσεις σε εξέλιξη εναντίον του.

Είχε καταδικαστεί από το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στις 30 Ιουλίου του 2012. Από τότε ως σήμερα, κρατήθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού.

Προβάλλοντας διάφορα θέματα υγείας, κατάφερε να μην μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού, ούτε για μια μέρα.

Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, ζητήθηκε με το επιχείρημα ότι πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό.

ΧΡΑΝ

Σχόλιο: Ο Ανδρουλιδακης είναι ποιο έξυπνος από την Βίκυ Σταμάτη. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί έχουν αυτοκτονικές τάσεις. Η φυλακή είναι δύσκολο μέρος. Απορώ γιατί και αυτοί δεν είναι εκτός φυλακής.

4444

http://www.lykavitos.gr/2012/10/blog-post_6926.html

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία σχετικά με το ποιος νίκησε στις Προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας.

Ο Ούγο Τσάβες θριάμβευσε για ακόμη μια φορά με την ψήφο των φτωχών και των αδυνάτων, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσει έναν κατά πολύ νεότερο αστό πολιτικό που έκανε μια επιθετική και ποιοτική καμπάνια. Για να μπορέσει εντούτοις ο Τσάβες να συσπειρώσει τα λαϊκά στρώματα την περασμένη εξαετία, αναγκάστηκε να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, ενώ είδε τον πληθωρισμό να τινάζεται και σε συνδυασμό με τους ελέγχους στο νόμισμα και το κεφάλαιο, να έχει δημιουργήσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Τώρα, κοιτάζει μπροστά για άλλα έξι χρόνια στην εξουσία. Μπορεί όμως να συνεχίσει αυτό το δημοσιονομικό κατήφορο, κοιτώντας τις υποδομές της χώρας να καταρρέουν, το υπερτιμημένο μπολιβάρ να υφίσταται αφόρητες πιέσεις και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής να συνεχίζεται;

Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πιο φτωχοί επωφελήθηκαν μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων, από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, σε αντίθεση με το παρελθόν που οι «σάπιες ελίτ», όπως τις χαρακτηρίζει ο Τσάβες,  έλεγχαν την εξουσία και το πετρέλαιο πριν από εκείνον.

Όμως η απόλυτη εξάρτηση από το πετρέλαιο, που τώρα είναι το βασικό αγαθό της χώρας, αύριο μπορεί να γίνει η καταστροφή της.

Κι ενώ, από τότε που εξελέγη πρόεδρος για πρώτη φορά, το 1999, η ανισότητα στα εισοδήματα έχει μειωθεί σταδιακά, στην περίπτωση που οι τιμές καταρρεύσουν, η Βενεζουέλα θα είναι γυμνή από εξαγωγές.

Ο Αρτούρο Φράνκο, του Κέντρου για την Διεθνή Ανάπτυξη στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα ως την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική, αλλά στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εκείνη με την μικρότερη κατά κεφαλήν αύξηση του ΑΕΠ.
Περισσότερο από το 90% των εσόδων της χώρας από το εξωτερικό προέρχονται από το πετρέλαιο.

Και το 50% των εσόδων του δημοσίου προέρχονται από την πετρελαϊκή βιομηχανία, κυρίως από τον κρατικό γίγαντα PDVSA, που ο Τσάβες ελέγχει με σιδηρά πυγμή από το 2003, όταν απέλυσε τους μισούς σχεδόν εργάτες του, μετά από γενική απεργία με αίτημα την παραίτησή του.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι τα ακριβά στεγαστικά προγράμματα και συγκεκριμένα, η κατασκευή τριών εκατομμυρίων σπιτιών μέχρι το 2018 για τους φτωχούς.

Η έκρηξη του κατασκευαστικού τομέα στο πρώτο τρίμηνο του 2012, κατά 29,9% οδήγησε εξάλλου, σε μεγάλες αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες, και σε μεγάλες προσδοκίες όσων περιμένουν να αποκτήσουν στέγη με το πρόγραμμα.

Και το χειρότερο ίσως, η Βενεζουέλα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις εισαγωγές.

Η υποτίμηση του μπολίβαρ θεωρείται αναπόφευκτη, του χρόνου και εδώ είναι που εισέρχεται ο δεύτερος παράγοντας που στηρίζει τη Βενεζουέλα του Ούγο Τσάβες. Η χρηματοδότηση. Οι ξένοι επενδυτές όμως μένουν μακριά.

Και το εξωτερικό χρέος, είναι κυρίως δάνεια από την Κίνα. Η κρατική China Development Bank έχει δανείσει 42,5 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα, τα τελευταία πέντε χρόνια. Σαν αντάλλαγμα από τα 640.000 βαρέλια πετρελαίου που εξάγει κάθε μέρα η Βενεζουέλα στην Κίνα, τα 200.000 πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους στο Πεκίνο.

Σχόλιο: Οι κινέζοι παίζουν έξυπνα. Ο Τσαβες πρεπει να γινει ποιο αποτελεσματικος.

Το πρόβλημα του Τσαβες είναι η διαχείριση.

Πρέπει να εισάγει την αξιοκρατία.

Ο Τσαβες αυτό που ήθελε το πήρε. Την 4η θητεία. Τώρα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, με τον νεαρό αυτόν άνθρωπο. Θα του κάνει καλό.

Πρέπει να επενδύσει σε υποδομές. Δεν νοείται να γίνονται διακοπές ρεύματος.

Οι Κινέζοι έχουν εξελιχτεί σε πολύ καλούς καπιταλιστές. 

Η Αμερική δεν είναι προσεκτική.

4444

http://www.lykavitos.gr/2012/10/blog-post_1214.html

Όσα διαδραματίστηκαν με αφορμή την πώληση των ΤΟΡ M1 στην Ελλάδα ξεπερνούν τελικά ακόμα και τη φαντασία του Τζων Λε Καρρέ, ο οποίος έχει περιγράψει εκπληκτικά τις διαμάχες που ξέσπασαν στην πρώην σοβιετική αυτοκρατορία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.

Ο άνθρωπος που έβαλε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να ξεκαθαρίσει την «Αλμάζ – Αντέϊ», την εταιρεία δηλαδή που μας πούλησε τους ΤΟΡ, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ, όταν άρχισε να ερευνά ορισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Δολοφονήθηκαν επίσης ο Ι. Κλίμωφ και ο βοηθός του, μια ημέρα (!!!) μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα, όπου είχαν έρθει για να ερευνήσουν την υπόθεση των αντισταθμιστικών.

Ο Ιγκόρ Κλίμωφ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ έξω από το σπίτι ήταν άνθρωπος του Πούτιν και γενικός διευθυντής της εταιρείας «Αλμάζ – Αντέϊ» της  εταιρείας που κατασκευάζει τους ΤΟR-M1 . Όπως λέγεται στη Μόσχα τον έφαγαν επειδή πήγε να ελέγξει κάποιες οικονομικές δοσοληψίες που αφορούσαν μεσάζοντες. Λίγο πριν τη δολοφονία του είχε πει: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που εξελίσσονται σήμερα οι εξαγωγές». Εννοούσε φυσικά τις εξαγωγές προς Ελλάδα και Κύπρο.

Αργότερα δικάστηκε και καταδικάστηκε στη Μόσχα και ο Μιχαήλ Βορομπιόφ, ο άνθρωπος δηλαδή που υπέγραψε τη συμφωνία αγοράς των TOR-M1 με  τον Γιάννη Σμπώκο (διευθυντή εξοπλισμών τότε του υπουργείου Εθνικής Άμυνας) κατόπιν εντολής του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο πόλεμος των μεσαζόντων για τον έλεγχο της  «ΑΛΜΑΖ – ΑΝΤΕΥ» άρχισε από τη δεκαετία του 90 ακόμα. Στην  αρχή ήταν δύο ξεχωριστές εταιρείες και τις διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων ο «ολιγάρχης» Ποτάνιν της «Ιντερός» και ο Ηλία Κλεμπανόφ, πρώην αντιπρόεδρος της ρώσικης κυβέρνησης και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Ο Κλεμπανόφ ήθελα να πάρει την «Αλμάζ» και στη συνέχεια την «Αντέϊ» και να τις θέσεις υπό τον έλεγχο της «Αμπαρανίτελνε Συστέμι» (OC) , στην οποία ήταν μέτοχοι ο ίδιος και ο Ποτάνιν. Ο πραγματικός στόχος ήταν βέβαια να θέσουν όλη την Πολεμική Βιομηχανία της Ρωσίας υπό τον έλεγχό τους.

Αντέδρασε όμως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος προχώρησε στην συνένωση των δύο εταιρειών υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησής του. Το 1994 η Αντέϊ είχε ήδη υπογράψει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο για την πώληση των S-300 στην Κίνα και την Κύπρο (780 εκ $). Την ίδια χρονιά κατοχυρώνεται στο Ληξιαρχείο Κύπρου και η γνωστή μας Drumilan Offset Program Ltd.

Ο άνθρωπος που έβαλε ο Πούτιν να διοικήσει το ενιαίο συγκρότημα ήταν ο επίσης γνωστός μας Βίκτωρ Ιβανώφ. Το 2000, ο Ιβανώφ προχώρησε επίσης στην συνένωση της «Ροσβαρουζένιε» με την Προμεξπόρτ, σε μια νέα εταιρεία , την «Ροσαμπαρόν – Εξπορτ» (ROSOBORONEXPORT) την εταιρεία δηλαδή που μας πούλησε τους  ΤΟR-M1.

Στην Ελλάδα η σύγκρουση συμφερόντων για τους ΤΟΡ άρχισε πριν ακόμα την υπογραφή της σύμβασης. Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού για την προμήθεια των SHORADS («Συστήματα Βραχέως Βεληνεκούς») κύριος αντίπαλός των ρωσικών συστημάτων ήταν τότε οι καναδικοί ADATS της OERLICON AEROSPACE. Οι ADATS  ήταν κατά 12,6 δισεκατομμύρια δραχμές φθηνότεροι και για να αποφύγει το σκόπελο ο Άκης  Τσοχατζόπουλος επέλεξε την οδό της απ΄ ευθείας ανάθεσης και στις 1111/1998 ενέκρινε την προμήθεια 21 ρωσικών συστημάτων με δικαίωμα προαίρεσης άλλα 29. Άλλος αντίπαλος των ΤΟΡ ήταν οι γαλλικοί Crotale.

Η κάθε πλευρά έχει βεβαίως τα επιχειρήματα της για το ποιο σύστημα ήταν το καλύτερο για τις ελληνικές συνθήκες. Οι Ρώσοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι «είναι αδιανόητο» να συγκρίνουν τους TOR-M1 με τους Crotale, ή άλλου είδους συστήματα. Και τους θεωρούν, μαζί με τους ADATS «απλοϊκά» οπλικά συστήματα. Δηλώνουν επίσης ότι οι TOR-M1 είναι όπλο «τέταρτης γενιάς» , ενώ οι άλλοι «δεύτερης». Από την άλλη μεριά η επιλογή των ρωσικών συστημάτων προκάλεσε από την πρώτη στιγμή τις έντονες αντιδράσεις του «κατεστημένου» των αντιπροσώπων οπλικών συστημάτων που «περιφέρονται» στους διαδρόμους του υπουργείου. Κύριο επιχείρημα αυτής της πλευράς είναι ότι οι ΤΟΡ δεν είναι συμβατοί με την υπόλοιπη ελληνική αεράμυνα.

Στο κέντρο της σύγκρουσης βρίσκεται ο Φουάτ Αλ Ζαγιάτ ο Σύρος έμπορος όπλων που κρυβόταν  πίσω από την «Drumilan Offset Program Ltd και την  «DrumilanInternational  (Hellas) Α.Ε » στις οποίες μεταφέρθηκαν καταρχήν τα 25.000.000 δολάρια των offsets από την «Αντέϊ». Συνεταίρος του Φουάτ στην Ελληνική «Ντρουμίλαν» ήταν ο Βλάσης Καμπούρογλου.

Πηγή: www.antinews.gr

4444

http://kourdistoportocali.com/articles/14857.htm

Πρώτη φορά στη ζωή μου που θα υποστηρίξω απόψεις συνδικαλιστών! Ζητούν από τον ΟΤΕ να ρίξει τις τιμές όλων των υπηρεσιών και καταγγέλλουν τις άλλες εταιρίες ότι κερδοσκοπούν. Έβγαλαν δελτίο τύπου για την απόφαση της ΕΕΕΤ για το VDSL.

Mεγάλη αναταραχή στους εναλλακτικούς παρόχους, για την απόφαση της ΕΕΤΤ για το VDSL !!!

Ζούμε στην εποχή του παράλογου που ενδεχομένως τα πάντα μπορούν και «χωρούν».

Μετά το απίστευτο πάρτι των «εναλλακτικών» επί 12 σχεδόν χρόνια στο δίκτυο του ΟΤΕ με τις ευλογίες της ΕΕΤΤ και στο όνομα του υγιούς ανταγωνισμού τώρα θέλουν και το κερασάκι !!!

Συνασπιζόμενοι, αν και ανταγωνιστές, ισχυρίζονται ότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός γιατί ο ΟΤΕ διαθέτοντας χρήματα για επενδύσεις στη νέα γενιά δικτύων, δεν τους επιτρέπεται με βάση την απόφαση της ΕΕΤΤ να χρησιμοποιήσουν !!! την επένδυση του ΟΤΕ για να βγάλουν αυτοί κέρδη.

Ισχυρίζονται !!! ότι το περιθώριο κέρδους είναι μικρό !!! και αμφιβάλλουν και για την ποιότητα !!!

Εξαναγκάζονται λέει να δραστηριοποιηθούν με ζημιά και αυτό … είναι πρωτοφανές γεγονός !!!

Μήπως θέλουν τελικά εκτός από το γάιδαρο και το σαμάρι, να πληρωθούν και για τους …αναβάτες.

Καλούμε τον ΟΤΕ να προχωρήσει άμεσα στη διάθεση προς τους καταναλωτές πελάτες των νέων υπηρεσιών VDSL-ADSL και σε μια δύσκολη υφεσιακή περίοδο να ρίξει τις τιμές όλων των προϊόντων λιανικής προς το όφελος του έλληνα καταναλωτή και ας αφήσει τους «εναλλακτικούς» να ανταγωνιστούν επιτέλους με ίσους όρους.

Είναι κωμικοτραγικό να έχουν φεσώσει τον ΟΤΕ με πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ – χρήματα βέβαια που έχουν εισπράξει από τους συνδρομητές τους – και να μην έχουν κάνει ούτε μια τουλάχιστον επένδυση.

Με τη συμπεριφορά τους και με τις ανοχές της πολιτείας φρενάρουν με κάθε τρόπο την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη έτσι ώστε να «παραστεί ανάγκη» η εκταμίευση δημοσίου χρήματος για να κάνουν πάλι «πάρτι με ξένα κόλλυβα».

Δώδεκα χρόνια ρυθμίσεις σε βάρος των καταναλωτών και υπέρ των «εναλλακτικών» συνιστά ΣΚΑΝΔΑΛΟ.

Σταύρος
http://www.ome-ote.gr/main.asp?page=show.asp?id=512

Σχόλιο: Σκάνδαλο είναι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με βάση το άρθρο, εδώ έχουμε ένα καρτέλ. Ένα ακόμα Καρτέλ.

4444

4444

4444

4444

Γιατί έρχεται η Μέρκελ στην Ελλάδα;

Γιατί διαβάζει αυτά που γράφω. Ναι αυτό είναι αλήθεια.

Η Μέρκελ καλά κάνει και έρχεται στην Ελλάδα.

Στην Γερμανία την έχουν κατηγορήσει ότι δεν έκανε ούτε μια επίσκεψη από τότε που άρχισε η κρίση.

Η Μέρκελ έρχεται σε μια κατοχική χώρα. Η Γερμανία είναι δύναμη κατοχής στην Ελλάδα.

Έρχεται λοιπόν να στηρίξει τον Δωσίλογο πρωθυπουργό του 29,66%, Αντώνη Σαμαρά και τα δεκανίκια του. Ο Σαμαράς είπε ψέματα και εξαπάτησε ως ο χειρότερος απατεώνας και πάλι δεν πήρε πάνω από 30%. Σήμερα δεν έχει την πολιτική νομιμότητα. Οι νεοελληνες πρέπει να τον ρίξουν. Ρίξτε τον.

Γιατί έρχεται η Μέρκελ;

Μπορεί οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι να πεθαίνουν, αλλά στα ψηλά κλιμάκια γίνονται μπίζνες δις ευρώ. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αναγνώστη. Όλα είναι τεχνητά. Μη σε ξεγελάνε.

Οι Κινέζοι άσχετα αν στην Ελλάδα υπάρχει κρίση, στον Πειραιά τα πάνε πολύ καλά και δεν είναι μόνο οι Κινέζοι.

Η Μέρκελ έρχεται ως Γκαουλατερ σε μια κατεχόμενη χώρα και έρχεται για να εισπράξει.

Μην ξεχνάτε ότι οι Γερμανοί έπαιξαν αρνητικό ρόλο στην Υπόθεση της Ελλάδος.

Αν η Ελλάδα έκανε το μεγάλο κούρεμα από την Αρχή, όπως το είχε επισημάνει ο DSK, τώρα δεν θα είχαμε προβλήματα.

Το Ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

Εγώ το μήνυμα το έχω στείλει. Θέλω κούρεμα. Τέρμα οι Βλακείες.

Θέλω κούρεμα, αλλιώς ο Χειμώνας θα είναι βαρύς για τους Γερμανούς. Καθαρές κουβέντες.

Μόλις άκουσα στο ραδιόφωνο ότι η Κατοχική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, εξέδωσε απαγορεύσεις για να εμποδίσει τις διαδηλώσεις.

Ο Σαμαράς φοβάται ότι οι διαδηλωτές θα κάψουν Γερμανικές σημαίες και αυτό θα είναι κάτι πολύ άσχημο ως εικόνα.

Η Ελλάδα το 2001, μπήκε στο Γερμανικό Ευρώ, με πολιτική απόφαση.

Γκε Γκε;

Η Μέρκελ δήλωσε με βάση τον Μακιαβέλι: εγώ δεν ήμουν εκεί. Δηλαδή δεν αναγνωρίζω την πολιτική απόφαση.

Η επίσκεψη θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Φυσικά υπάρχουν και οι Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Κουφάλα Σαμαρά, εμένα θα κοροιδεψης; Η Ελλάδα έχει χρήμα στα ταμεία μέχρι τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Απατεώνας.

Άρε νεοέλληνα, είσαι πολύ μαλακας!

Η Μέρκελ θέλει να πετυχει εκεί που δεν επέτυχε η Γερμανία στον Πρώτο και Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, με μεγάλη βαρύτητα. Για την Βαρύτητα και τι σημαίνει διαβάστε Αϊνστάιν.

4444

Το πράσινο γιουσουφακη της Δημοσιογραφίας την Μακρή, δεν την αντέχω στο RealFM. Πρέπει να βρω κάτι άλλο σε δημοσιογραφικό στιλ να ακούω μεταξύ 12:00 με 13:00.

Το πρόβλημα είναι ότι οι γνωστοί νταβατζηδες έχουν όλες τις συχνότητες FM.

Υπάρχουν ραδιόφωνα αλλά η γραμμή ενημέρωσης είναι περίπου η ίδια.

Εγώ δεν είμαι ηλίθιος Μακρή για να ακούω βλακείες του στιλ: Εμείς πήγαμε στην Τρόικα.

Αυτά Μακρή εκεί που σε παίρνουν. Στους δωσίλογους. Το πώς πήγε η Ελλάδα στην Τρόικα είναι πλέον γνωστό. Την πήγαν γνωστοί Δωσίλογοι, όπως ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου, ο Παπακωνσταντίνου κλπ.

4444

http://www.lifo.gr/mag/columns/5164

Μήνες τώρα κυβέρνηση και Τρόικα προσπαθούν να τα βρουν στα νούμερα τα οποία, αθροιζόμενα, θα τους δώσουν ένα άθροισμα Χ δισ. – το ποσόν το οποίο πρέπει να αφαιρεθεί από το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τα επόμενα χρόνια (δύο ή τέσσερα στην περίπτωση της «επιμήκυνσης) ώστε να παραχθεί αρκετό (πρωτογενές) πλεόνασμα, από το οποίο να πάρουν πίσω τα χρήματά τους οι δανειστές μας (πρώτα η Τρόικα, που αποπληρώνεται ήδη, και κατόπιν οι ιδιώτες δανειστές, των οποίων τα νέα, κουρεμένα ομόλογα, που τους έδωσε το Δημόσιο φέτος στο πλαίσιο του PSI, θα αρχίσουν να «ωριμάζουν» μετά το 2020).

Αυτός είναι ο σκοπός: η αποπληρωμή των δανειστών.

Ας δούμε τώρα γιατί κάποιοι εξ ημών πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιτευχθεί.

Το ποσόν αυτό, τα Χ δισ. (που σήμερα υπολογίζονται μεταξύ 14 και 16,5 δισ.), πρέπει να προκύψει ως ένα άθροισμα δύο αριθμών: μείωση δαπανών, έστω Δ, και αύξηση εσόδων, έστω Ε. (Δ + Ε = Χ, σε όρους απλής εξίσωσης.)

Το ένα από αυτά τα δύο νούμερα, το Δ, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε κυβέρνησης να το μειώσει όσο θέλει, με μοναδικό (πλην σοβαρό) περιορισμό το λεγόμενο πολιτικό κόστος. (Αν π.χ. απολύσει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων, το Δ μεγαλώνει θεαματικά.)

Το δεύτερο νούμερο, το Ε, επηρεάζεται από την κυβέρνηση (π.χ. με την πάταξη της φοροδιαφυγής), αλλά, στον μεγαλύτερο βαθμό, εξαρτάται από τον κύκλο εργασιών της οικονομίας, την οικονομική δραστηριότητα, το ΑΕΠ της χώρας.

Συνεπώς, όπως πλέον έχουν καταλάβει και όσοι δεν γνώριζαν προ της Κρίσης τα βασικά της μακροοικονομικής, το μέγα πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι, όσο αυξάνει το Δ (στην προσπάθειά της να πετύχει τον στόχο της ως προς το άθροισμα Δ + Ε = Χ), μειώνεται το Ε κι έτσι κινδυνεύει ο… στόχος του αθροίσματος Χ.

Το ερώτημα, λοιπόν, τίθεται: Υπάρχει κάποιο ποσόν Δ που (σε συνδυασμό με έξυπνα φορολογικά μέτρα) να «αφήσει» το Ε να φτάσει ένα επίπεδο τέτοιο, ώστε Δ + Ε να αθροιστούν στα πολυπόθητα Χ δισ.;

Να το πω με λόγια: υπάρχει κάποιο «μαγικό» επίπεδο περικοπών στις δαπάνες (Δ) που να επιτρέψει στα συνολικά εισοδήματα να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο, ώστε η φορολόγησή τους να μπορεί αποδώσει τα έσοδα (Ε) που απαιτούνται για να παραχθεί το επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος από το οποίο η Τρόικα θα πάρει πίσω τα χρήματά της;

Η κυβέρνηση λέει, αν κρίνουμε από το Σχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε, ότι βρήκε το μαγικό Δ. Είναι ένα ποσό περί τα 10,5-11,5 δισ., το οποίο μάλλον θα κλείσει κοντά στα 12 δισ. μετά τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας.

Άρα, η κυβέρνηση κρίνει πως, επιλέγοντας περικοπές μιας τέτοιας τάξης (Δ = 10,5-11,5 δισ.) θα μπορέσει να αυξήσει (έστω και με νέα φοροεπιδρομή) τα φορολογικά της έσοδα κατά Ε = 3 δισ.(τουλάχιστον). Πρόκειται για μια απείρως ηρωική «υπόθεση εργασίας», που είτε βασίζεται σε πλήρη άγνοια της κατάστασης της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας είτε εξηγείται ως μια περίπτωση «στρατηγικής αστοχίας». Ας εξηγηθώ:

Το Μνημόνιο 1 μείωσε τα δημόσια έξοδα (μισθούς, συντάξεις και λοιπές δαπάνες) κατά 25%.

Το αποτέλεσμα ήταν, από τη μια μεριά, να μειωθεί το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά, από την άλλη, να χαθούν περί τα 45 δισ. από το συνολικό εισόδημα της χώρας, το λεγόμενο ΑΕΠ.

Η απώλεια αυτή μείωσε την ικανότητα του κράτους να συλλέγει φόρους κατά τουλάχιστον 10 δισ. Εν συντομία, η ύφεση που έφερε το πρώτο Μνημόνιο αφαίρεσε από το κράτος 10 δισ. δυνητικών φόρων. Αν τα φορολογικά έσοδα δεν μειώθηκαν στον ίδιο βαθμό, αυτό οφείλεται στην πλειάδα νέων φόρων που εισήχθησαν την τριετία του πέρασε, εξαντλώντας ουσιαστικά τις αντοχές της ελληνικής οικογένειας κι επιχείρησης να «προσφέρουν» επιπλέον φόρους στο Δημόσιο.

 Ό,τι λίπος υπήρξε είτε «κάηκε» στον βωμό της ύφεσης είτε έχει μεταναστεύσει σε άλλα…τραπεζικά συστήματα.

Σήμερα, εν μέσω της μεγαλύτερης ύφεσης στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, η κυβέρνηση προτείνει μια περαιτέρω μείωση δαπανών της τάξης του 20% περίπου. Τηρουμένων των αναλογιών με την περίοδο του 1ου Μνημονίου, στην καλύτερη των περιπτώσεων οι δυνητικοί φόροι του κράτους θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 8 δισ.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, μας ζητά να πιστέψουμε το εξής: ότι την ώρα που τα δυνητικά της έσοδα θα μειωθούν κατά 8 δισ., εκείνη θα τα αυξήσει κατά 3 δισ. Και πώς προτείνει να κάνει κάτι τέτοιο;

Καταργώντας το αφορολόγητο για όλους (ακόμα και για τα μικρομάγαζα που καρκινοβατούν και για τους, επισήμως, φτωχούς) και επιβάλλοντας πρωτάκουστους νέους φόρους (π.χ. για το δικαίωμα να ζει κάποιος στο σπίτι που κληρονόμησε από τους γονείς του).

Το μέγα όμως σκάνδαλο στην αριθμητική του υπουργείου είναι ότι σε όλη αυτήν τη συζήτηση δεν λέει τίποτα για τη μεγαλύτερη πληγή της οικονομίας μας: το απολύτως πτωχευμένο τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντιμετωπίζει το φάσμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (σε ποσοστό 30% όλων των δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες).

Με το πιστωτικό σύστημα να έχει αποκλείσει ακόμα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις από τη ρευστότητα που του παρέχει η ΕΚΤ, με τη συνεχιζόμενη (και κατά το υπουργείο Οικονομικών) μείωση των κρατικών και ιδιωτικών επενδύσεων κατά 8% για έκτη συνεχιζόμενη φορά, δεν υπάρχει κανένα νούμερο Δ τέτοιο, που να αφήνει και την παραμικρή ελπίδα ότι το άθροισμα Δ + Ε θα είναι αυτό που λένε, Τρόικα και κυβέρνηση, ότι στοχεύουν.

Θα ρωτήσετε, λογικά: «Ανόητοι είναι; Δεν το γνωρίζουν;». Και βέβαια το γνωρίζουν. Όμως, και εδώ έγκειται ο μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, όλοι τους ψεύδονται, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, στους βουλευτές, στους πολίτες, στους μετόχους τους:

Η γερμανική κυβέρνηση, επειδή δεν θέλει σε καμιά περίπτωση να παραδεχτεί ότι τα δάνεια στην Ελλάδα ήταν ένας τρόπος για να μετά-φορτωθούν στις πλάτες των Γερμανών φορολογουμένων οι ζημιές των γερμανικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ, επειδή βλέπει τη συμμετοχή του στην Τρόικα ως μοχλό αναβάθμισής του (μετά την παρ’ ολίγον απαξίωσή του πριν από το 2008).

Η ελληνική κυβέρνηση, επειδή ελπίζει ότι, αν δεχτεί να «ματώσει» αρκετά την ελληνική κοινωνία, συμμορφωνόμενη προς τις υποδείξεις ως προς το τεράστιο Δ, η Ευρώπη θα «κουρέψει» και τις απαιτήσεις των Βόρειων φορολογούμενων-δανειστών μας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επειδή ένα κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει δεν μπορεί να συζητηθεί (και γι’ αυτό αρκούνται στο να παρατηρούν το παιχνίδι της Τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση) όσο στους κόλπους της ΕΚΤ διεξάγεται μια τιτανομαχία μεταξύ εκείνων που κατανοούν ότι η λιτότητα αλά ελληνικά υπονομεύει το ίδιο το ευρώ και την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, η οποία ήδη σχεδιάζει το νέο μάρκο.

Όσο οι ιθύνοντες επιδίδονται σε μια μισανθρωπική αριθμητική που μοναδικό στόχο έχει να κρύψει τις πραγματικές πολιτικές διεργασίες από τα βλέμματα των Ευρωπαίων πολιτών, η κρίση και η μισαλλοδοξία θα θριαμβεύουν.

07/10/2012

06/10/2012

4444

http://nonews-news.blogspot.gr/2012/10/blog-post_1624.html

Το υπουργείο Προστασίας των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών στη Γερμανία εκτιμά ότι πηγή της γαστρεντερολογικής μόλυνσης στα γερμανικά σχολεία ήταν παγωμένες φράουλες από την Κίνα.
Συνολικά έγιναν γνωστά περίπου 11,2 χιλιάδες περιστατικά ασθένειας στα …ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας, τη Σαξονία, τη Θουριγγία, το Βερολίνο και το Βραδεμβούργο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις ασθένησαν και οι δάσκαλοι. Συμπτώματα της ασθένειας είναι ο εμετός και η διάρροια.

Όλοι οι ασθενείς είχαν καταναλώσει στην τροφή τους την παραγωγή του ίδιου προμηθευτή, της εταιρείας Sodexo.
Για την επιδημία έγινε γνωστό στα τέλη του περασμένου μήνα…

4444

Με την συγχώνευση Εθνικής και Eurobank λύνεται ένα βασικό πρόβλημα στους πελάτες της Εθνικής.

Μπορούν να αποκτήσουν προπληρωμένη κάρτα συναλλαγών για το διαδίκτυο, χωρίς γραφειοκρατία. Ειναι ενα θεμα που το ξέρω. 

Η συγχώνευση ως πράξη είναι θετική. Αφού δημιουργεί μια τράπεζα μεγάλο παίκτη στην Νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Το ενδιαφέρον μετά την συγχώνευση θα είναι το μετοχολόγιο.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που έγραψε η Εφημερίδα το ΧΩΝΙ με έγγραφα, ότι οι τράπεζες πήραν από το Ελληνικό Κράτος – τους μισθωτούς και συνταξιούχος δηλαδή – πάνω από 208 δις ευρώ.

4444

http://www.zougla.gr/politiki/article/o-loukas-aristefse

Με απόφαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών τιμήθηκε ο Λουκάς Παπαδήμος για τις πολύπλευρες υπηρεσίες του στη χώρα, με αποκορύφωμα την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τον Νοέμβριο του 2011, σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.

Η τιμητική διάκριση «Αριστείο ΙΟΒΕ» καθιερώθηκε το 2008 και απονέμεται σε πρόσωπα που με τη συνολική τους δράση έχουν προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία. Η απονομή του «Αριστείου ΙΟΒΕ» θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση.

Σχόλιο: Θεωρώ πρόστυχο να δίνεται βραβείο στον Λουκά Παπαδημο. Όταν πλέον ξέρουμε όλοι ποιος είναι ο ρόλος του, τόσο στην είσοδο της Ελλάδος στο ευρώ, τόσο και στην υποδούλωση της χώρας.

Κατάπτυστος. Φυσικά στο μέλλον πέφτει πολύ γέλιο. Οι Γερμανοί σωστά βράβευσαν τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου. Πρόδωσε την Ελλάδα σε χρόνο dt. Είχε φυσικά και άξιους συνεργάτες, Προβοπουλο, Παπακωνσταντίνου κλπ.

Τι βραβείο άραγε θα δώσουν στον Απατεώνα τον Σαμαρά; Είδα διάφορα δημοσιεύματα που φυσικά τα αναπαράγουν τα εγχώρια διαπλεκόμουνα ΜΜΕ, τον λένε η ευκαιρία της Ελλάδος!

Δεν χρειάζεται να γράψω αναγνώστη, ότι αν εγώ πάρω την εξουσία, οι περισσότεροι από αυτούς θα πάνε φυλακή.

Έδωσαν την Αγροτική στο Σαλλα για ψίχουλα και δεν είναι μόνο αυτό, η λίστα Lagarde είναι το τελευταίο μεγάλο επεισόδιο.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματικές οργανώσεις. Μόνο αν τους δεις έτσι, θα καταλάβεις γιατί λεηλατούν και προδίδουν έναν ολόκληρο λαό.

Είναι μαφιόζοι. Υπηρετούν το Χρήμα, δεν έχουν πατρίδα. Έχουν φτιάξει ένα σύστημα εκμετάλλευσης που διαδέχτηκε ένα άλλο, αφού βέβαια υπήρξε, μια εθνική τραγωδία.

Βέβαια οι περισσότεροι νεοέλληνες δεν έχουν την κριτική σκέψη. Είναι θα έλεγα αγράμματοι. Δεν γίνεται να ψηφίζεις συνεχώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το 2012 κανονικά θα έπρεπε να εξαφανίσεις και την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Πέντε χρόνια ύφεσης και πολύ αίμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που φοβούνται την Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή έχει γνωστή ορολογία είναι όμως και κοντά στα λαϊκά στρωματά.

Ο Απλός πολίτης, πάρα πολλοί, ζητούν τιμωρία.

Όταν ο Κασιδιάρης είπε ότι ο Γιωργάκης Παπανδρέου είναι Έλληνας κατά 25% πολλοί το χάρηκαν. Δε θα έπρεπε να είναι βουλευτής ο Γιωργάκης. Αν έβαζε υποψηφιότητα κανένας δε θα τον ψήφιζε. Το σύστημα όμως του δίνει την δυνατότητα ως πρώην πρόεδρος και προθυπουργός να πάρει έδρα.

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1633283

Υπογράφηκε η συμφωνία για την εξαγορά του ποσοστού της Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου Α.Ε. ΔΩΔΩΝΗ που κατέχει η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ από το κοινοπρακτικό σχήμα «S.I.», επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr, έναντι τιμήματος περίπου €21 εκ.

Η σύνθεση του κοινοπρακτικού σχήματος είναι 90% Strategic Initiatives UK LLP, επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού και 10% ΣΙΜΟΣ Food Group Α.Ε.

Όπως αναφέρει η Αγροτική σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα και με τις ανειλημμένες από τον αγοραστή συμβατικές υποχρεώσεις, με την συμφωνία, εκτός των άλλων, επιδιώκεται :
-Η ανάπτυξη της ΔΩΔΩΝΗ στην Εγχώρια και στη Διεθνή Αγορά με διατήρηση της έδρας της στα Ιωάννινα,
-Η αξιοποίηση του προσωπικού,
-Οι επενδύσεις στις υποδομές ,στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και στην προώθηση των προϊόντων,
-Η διατήρηση και ανάπτυξη της τοπικής ζώνης γάλακτος,
-Η ενδυνάμωση των σχέσεων της εταιρίας  με τους κτηνοτρόφους και γενικά με τους προμηθευτές της  με σεβασμό στο περιβάλλον και
-Η υποστήριξη της Τοπικής Κοινωνίας.

Σύμβουλοι της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ υπό Ειδική Εκκαθάριση  είναι η Alpha Bank Α.Ε., η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και η Δικηγορική Εταιρία Σαραντίτη.

4444

http://www.capital.gr/news.asp?id=1629331

Του Ηλία Μπέλλου

Στην κοινοπραξία της Simos Foods με το ρωσικό fund Strategic Initiatives Capital Partners καταλήγει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη που διενεργείται από τον ειδικό εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας.

Εκκρεμεί όμως ακόμα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης καθώς πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν ζητήματα που άπτονται της ανάγκης πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης δεδομένων των αντιδράσεων των αγροτικών συνεταιρισμών που σήμερα μάλιστα αποστέλλουν επιστολή στον εκκαθαριστή να μην προχωρήσει σε οιαδήποτε ενέργεια πριν τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Η πολυεθνική Lactalis, η κοινοπραξία του ρωσικού fund με την Simos Foods και η ΤΥΡΑΣ, είναι οι τρεις εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Η απόφαση για την επιλογή τους ελήφθη μετά από τις εισηγήσεις των συμβούλων της Αγροτικής Τράπεζας που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, και οι οποίοι είναι η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank. 

Το υπουργείο οικονομικών την Παρασκευή 31 Αυγούστου ανακοίνωσε την παραπάνω εξέλιξη, προαναγγέλλοντας υπογραφή συμφωνίας εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Ήδη όμως το διάστημα αυτό έχει εκπνεύσει εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι και μέτοχοι μειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες ο αξιολογητής πληροφόρησε αρμοδίως πως την υψηλότερη προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία της Simos Foods με δυο εναλλακτικά σενάρια: Το πρώτο αφορά ποσό ύψους 20,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το δεύτερο ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,6εκατ. ευρώ σε μετρητά άμεσα, τα 5 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια και το υπόλοιπο σε 5χρόνια.

Η προσφορά της ΤΥΡΑΣ τοποθετείται στα 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ σε μετρητά και το υπόλοιπο με πιστούμενο τίμημα για επτά χρόνια. Η γαλλική Lactalis φέρεται να κατέθεσε προσφορά ύψους 11,8 εκατ.ευρώ σε μετρητά.

Σημειώνεται ότι ο αξιολογητής εκτιμά πως οι προσφορές που δεν είναι τοις μετρητοίς ενέχουν κινδύνους πιστωτικούς που σχετίζονται με τη λήψη δανείου, την ικανότητα αποπληρωμής του κλπ.

Και εδώ φαίνεται ότι προσέκρουσε και η προσφορά της Ένωση των ΕΑΣ Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και ΑΣ Άρτας-Φιλιππιάδας που στη δεύτερη φάση της διαδικασίας παρουσίασαν συνεργασία με την ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς των 21,3 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη Παρασκευή κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι υπεγράφη η σύμβαση κάτι το οποίο όμως δεν επιβεβαιώνεται αλλά την ίδια ώρα φαίνεται ότι εκτιμάται πως έιναι θέμα 24ωρων για να λάβει χώρα τελικά.

Διαβάστε ακόμα:

“Σφήνα” στη Δωδώνη από τον Πέτρο Σεπετά
Κορυφώνεται ο πόλεμος για τη Δωδώνη
Σημαντική και θετική η εξέλιξη για τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ
ΣΥΡΙΖΑ: Zητά σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για την ΔΩΔΩΝΗ

4444

05/10/2012

4444

4444

4444

4444

4444

4444

4444

04/10/2012

4444

Ο Μειμαρακης δηλώνει αθώος και ανέλαβε ξανά καθήκοντα.

Τον αθώωσαν ο Διωτης και ο Καπελερης!!!!

Καταρχήν ο Μειμαρακης δεν έπρεπε να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του. 

Αυτή η υπόθεση έχει ακόμα μεγάλο δρόμο.

Δεν ξέρω αν ο Μειμαρακης είναι ένοχος ή αθώος. Αυτό που ξέρω, είναι ότι η υπόθεση έχει βάθος.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να μάθω, είναι ποιοι προστάτευαν τον Καρούζο, γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιοι τον προστάτευαν. Γι’αυτό και καθυστέρησε το ένταλμα σύλληψης και θάφτηκε το έγγραφο.

Στην Ελληνική Βουλή πέφτει πολύ θάψιμο. Εκτός από το έγγραφο του Καρούζο, θάφτηκε και η λίστα Lagarde και δε ξερω ποσες ακομα υποθεσεις. 

4444

http://www.enikos.gr/politics/85024,Aytoktonhse_o_prwhn_yfypoyrgos_Eswterikw.html

Αυτοκτόνησε ο Λεωνίδας Τζανής, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ, στο σπίτι του στο Βόλο.

Ο αυτόχειρας ήταν μεταξύ των 36 πολιτικών προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, για «περίεργο» πλουτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον 57χρονο βρήκε απαγχονισμένο η σύζυγός του στο υπόγειο γκαράζ του σπιτιού τους.

Αυτή την ώρα, παραμένει στο σπίτι κλιμάκιο ανδρών της αστυνομίας ενώ ο χώρος παραμένει αποκλεισμένος.

Ο αυτόχειρας βρισκόντα στο μικροσκόπιο του Σ.Δ.Ο.Ε. Θεσσαλονίκης. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης του «πόθεν έσχες».

Ο Λεωνίδας Τζανής γεννήθηκε στο Αερινό Μαγνησίας, την 7.9.1955. Ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Παναγιωτοπούλου. Έχει ένα γιο και μία κόρη.

Ο πρώην υφυπουργός ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα.

Εξελέγη βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εκλογές του 1993, του 1996 του 2000 και του 2004.

Διετέλεσε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης του καζίνου του Φλοίσβου. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τον Νοέμβριο του 1998 έως τον Φεβρουάριο του 1999.

Διετέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης από τον Φεβρουάριου του 1999 έως τον Απρίλιο του 2000 και από 13.4.2000 έως 24.10.2001. Από το 1986 έως το 1990, ήταν δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας Βόλου.

Την περίοδο 1987-1989, και 1991-1993, διετέλεσε υπεύθυνος Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. του νομού Μαγνησίας.

Το διάστημα 1990-1992 ήταν αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας Βόλου και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού.

Από την 1.1.1993 έως την 30.10.1993, διετέλεσε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νέας Ιωνίας Βόλου.

Το όνομά του στο παρελθόν είχε εμπλακεί στην υπόθεση με τα “φρουτάκια”, κάτι που αποτέλεσε και το λόγο παραίτησής του.

Σχόλιο: Είμαι εναντίον της αυτοκτονίας Το θεωρώ δειλία. Από τους αυτόχειρες μόνο τους καμικάζι σέβομαι. Αυτός ο άνθρωπος γιατί αυτοκτόνησε; Γιατί το όνομα του ήταν στην λίστα που ερευνούσε το ΣΔΟΕ; Αυτό είναι γελοίο. Το ΣΔΟΕ αυτή είναι η δουλειά του, να διερευνά.

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να προσφέρει στην κοινωνία.

Ακόμα κι αν ήταν ένοχος, πράγμα που δε το ξέρουμε, δε θα έπρεπε να αυτοκτονήσει. Η ζωή είναι δώρο. Ο άνθρωπος έχει κάθε δικαίωμα, ακόμα κι αν έχει κάνει σφάλματα να αλλάξει κατεύθυνση.

Οι άνθρωποι δε πρέπει να αυτοκτονούν. Είναι καλύτερα να βγεις και να βρίσεις παρά να κρεμαστείς!!

4444

Ο Βαγγελης ο Βενιζέλος ο ξερόλας, ο υπεράνω. Ποιος είσαι ρε χοντρέ; Μάλλον ποιος νομίζεις ότι είσαι;

Εχτες στο MEGA εκεί που μιλούσε και έβγαζε αφρούς, είπε: ευτυχώς που είχα και το στικακι και το έδωσα. Κατάλαβες το θράσος του χοντρού. Ευτυχώς που μας το έδωσε.

Αλλιώς μια σοβαρή κυβέρνηση δε θα το έβρισκε.

Λες να το έχουν χάσει και οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ισπανοί και ένα σωρό άλλοι; Χοντρέ;

Σε αποκαλώ χοντρέ γιατί μας πουλάς παραμύθι.

Όταν ακούω στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή της Εύας με το διαφανές κόκκινο (τι λουλούδι είσαι εσύ;), πόσο εύκολο ήταν να γίνει η έρευνα και να ζητήσει η Ελλάδα το USB με τα ονόματα.

Χοντρέ να βλέπεις και την Εύα. Δε τα ξέρεις όλα.

4444

Πρωτοφανές είναι, να υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια καρτέλ πετρελαίου. Όλοι το ξέρουν. Όμως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν κάνουν τίποτα.

Τίποτα ρε παιδί μου. Προστατεύουν το καρτέλ πετρελαίου με νύχια και με δόντια.

4444

4444

Μου αρέσει η εκπομπή του Ντασκα στο Ραδιόφωνο του Alpha.  Είναι μαχητής, ερευνητής, και ξέρει από δημοσιογραφία.

Σωστό το σχόλιο για τον Διωτη όσο αφορά την λίστα Lagarde.

Σωστή και η αναφορά στον Παναγιώτη Ρουμελιώτη: Η Ελλάδα ( Καραμανλήδες – Παπανδρέου κλπ) και εκβιάστηκε και εξαναγκάστηκε.

Οι νεοέλληνες πρέπει να αποδείξουν ότι Ελλάδα δεν είναι οι εγκληματίες Καραμανλήδες και Παπανδρέου κλπ.

Σταματήστε να ψηφίζετε τις εγκληματικές οργανώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κράτησαν την λίστα Lagarde στα συρτάρια. Για να προστατευόσουν κάποιους.

Μόνο ηλίθιοι πιστεύουν ότι οι γκάνγκστερ δεν είδαν την λίστα lagarde.

Είσαι ηλίθιος νεοέλληνα; Εγώ δεν πιστεύω ότι ο Βενιζέλος δεν είδε την λίστα ή Διωτης ή όσοι είχαν πρόσβαση.

4444

Όσοι έχουν κριτική σκέψη, δε χρειάζονται debate για να καταλάβουν αν η ζωή τους καλυτέρεψε ή χειροτέρεψε από το 2008 και μετά.

Οι άνθρωποι που σκέπτονται δεν χρειάζονται μια λεκτική αντιπαράθεση για να ξέρουν αν η Οικονομία έγινε καλύτερη από το 2008.

Σαφώς και έγινε καλύτερη.

Those critical thinking, debate does not need to understand if their life ameliorated or worsened from 2008 onwards.
People who think do not need a verbal confrontation to know if the economy was better than in 2008.
Was clearly better.

Το ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να δράσουν καλύτερα από τον Obama; Ή απάντηση είναι όχι.

The question is whether the Republicans could act better than Obama; The answer is no.

Ο Κλαύδιος ένας από τους καλύτερους Ρωμαίους αυτοκράτορες ήταν τραυλός, σε μια λεκτική αντιπαράθεση θα έχανε από τον Καλιγούλα, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε θα μείωνε ότι ήταν ποιο καλός.

Εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα debate όπου το κοινό κάνει ερωτήσεις.

Εμπιστεύομαι τις ερωτήσεις του κοινού. Σε ένα τέτοιο debate, ο Κλαύδιος θα κέρδιζε τον Καλιγούλα.

Claudius one of the best Roman emperors were stutterer in a verbal confrontation would lose by Caligula, but that in no circumstances would reduce that what was good.
Me personally I like debate where the audience asks questions.
Trust questions from the public. In such a debate, Claudius Caligula would win.

4444

http://directnews.gr/greece/18515-apokalupsh-o-viktoras-resths-ladose-me-38-ekat-euro-ton-anhpsio-tou-souflia.html

“Χρυσό” έκανε ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, τον εμφανιζόμενο ως ανηψιό του…πρώην υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, γνωστό αρχιτέκτονα – πολιτικό μηχανικό, Μπάμπη Στάικο, προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως δημόσιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στην Αττική.

Με επίσημα έγγραφα που φέρνει σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα, στο φως της δημοσιότητας το directnews.gr αποκαλύπτεται η μεγάλη κομπίνα που επιχείρησε να στήσει ο Β. Ρέστης την περίοδο 2005-2007 για να “τσιμεντοποιήσει” 300 στρέμματα δάσους στο Κορωπί και 1.300 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης στη Βάρη.

Συγκεκριμένα, κατέβαλε στον Στάικο την περίοδο εκείνη σε μετρητά και με εμβάσματα που προέρχονταν από offshore εταιρείες ποσό ύψους 37.895.000 ευρώ.

Ευτυχώς, το σχέδιο του Β. Ρέστη να γεμίσει την Αττική με «Commercial Mall» και αυτοτελείς μεζονέτες δεν ευοδώθηκε.

Ο ανηψιός του Γ. Σουφλιά όμως – παρά το άγριο ξύλο που έφαγε από μπράβους το Σεπτέμβριο του 2009, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί για μέρες στο νοσοκομείο METROPOLITAN – δεν έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα στον εφοπλιστή τις “μίζες” των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Καιρός λοιπόν να πληροφορηθούν οι Έλληνες πολίτες πού… δαπάνησε ο εν λόγω κύριος το ποσό αυτό καθώς και αν τα χρήματα, που του κατέβαλε ο ευπατρίδης – όπως αυτοαποκαλείται σε δικόγραφα – εφοπλιστής, αποτελούν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Από εδώ και πέρα, το λόγο, νομίζουμε, ότι πρέπει να τον έχει ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις 22 Ιουνίου 2005 η εταιρεία International Finance & Investments S.A με έδρα την Μονρόβια της Λιβερίας, για την οποία υπογράφει ο Βίκτωρας Ρέστης ως «εργοδότης», καταρτίζει ιδιωτικό συμφωνητικό με τον Χαράλαμπο Ναπ. Στάικο, διπλωματούχο αρχιτέκτονα μηχανικό (αριθ. Μητρώου Τ.Ε.Ε 48834).

Σε αυτό αναφέρεται κατά λέξη, ότι «ο Εργοδότης ευρίσκεται στο τελικό στάδιο της αγοράς ενός αγροτεμαχίου εκτάσεως 308 περίπου στρεμμάτων, στην κτηματική περιφέρεια Δήμου Κορωπίου Αττικής, Β΄ Ζώνη Υμηττού, στη θέση Βουρβάτσι – Ραστάφαρι – Σκάρπιζα».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το νόμο, η Ζώνη Β΄ καθορίζεται αποκλειστικά ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής.

Ωστόσο, στο ίδιο συμφωνητικό Ρέστη – Στάικου αναφέρονται τα εξής εκπληκτικά:

1) «Ο Εργοδότης προτίθεται να αξιοποιήσει το Οικόπεδο επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια, στα πλαίσια της χρήσεως γης που ευελπιστείται ότι θα ισχύσουν, ως προς την εν γένει περιοχή, με την ήδη μελετημένη ένταξή της στον πολεοδομικό σχεδιασμό της».

2) «Η επιθυμητή αξιοποίηση του Οικοπέδου του Εργοδότου είναι η δημιουργία μεγάλου εμπορικού κέντρου “Commercial Mall” στο τμήμα του Ακινήτου που βρίσκεται παράπλευρα της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου και συγκροτήματος αυτοτελών κατοικιών και διαμερισμάτων – μαιζονετών αμφότερα σε καθεστώς ελεύθερης πολεοδομίας (το “Έργο”)».

Με το ίδιο συμφωνητικό, ο Ρέστης αναθέτει τη μελέτη του “Έργου” στον Στάικο με αμοιβή τριών εκατ. ευρώ!

Μάλιστα, δύο μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης και συγκεκριμένα στις 27 Ιουνίου 2005, ο Στάικος εμφανίζεται στην Alpha Bank, όπως αποδεικνύεται από το «εξτρέ» που δημοσιεύει το directnews.gr και εισπράττει ως προκαταβολή το ποσό του 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο ξυλοδαρμός του Στάικου και η… υπεύθυνη δήλωση

… Τέσσερα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Μπάμπης Στάικος κακοποιείται βάναυσα από… άγνωστους, μέχρι στιγμής, δράστες και μεταφέρεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο METROPOLITAN.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009 ο αρχιτέκτονας μηχανικός εμφανίζεται, μαζί με ανθρώπους του Βίκτωρα Ρέστη, στο ΚΕΠ Παλαιού Φαλήρου και βεβαιώνει το γνήσιο της υπογραφής του σε υπεύθυνη δήλωση που αναφέρει τα εξής:

α) Ότι αυτός ήταν που πρότεινε στον εφοπλιστή την αγορά των περίπου 300 στρεμμάτων στο Κορωπί «ως πλέον ενδιαφέρουσα καθώς επίκειτο, δυνάμει πληροφοριών μου από το θείο μου τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιά, να ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως, με αποτέλεσμα το κέρδος από τις μετέπειτα πωλήσεις αυτής να είναι τεράστιο».

β) Ότι ο ίδιος επίσης του πρότεινε να επενδύσει σε έκταση δημοσίου κτήματος 1.800 περίπου στρεμμάτων στη Βάρη Αττικής, που τη νομή είχε ο συνεταιρισμός κτηνοτρόφων αφού, μέσω του θείου του, μπορούσε να αλλάξει τους όρους χρήσης και να περιέλθει στην κυριότητα του Β. Ρέστη.

γ) Για τις “δουλειές” αυτές, στην ίδια υπεύθυνη δήλωση ο Στάικος βεβαιώνει ότι εισέπραξε συνολικά από τον Ρέστη «το ποσό των 37.895.000 ευρώ (για έξοδα και αμοιβές), το οποίο και μου καταβλήθηκε σταδιακά με μετρητά, επιταγές και εμβάσματα».

Τέλος, στη δήλωσή του υποστηρίζει, ότι τα χρήματα αυτά τα καρπώθηκε ο ίδιος με στενούς συνεργάτες του εφοπλιστή, τους οποίους κατονομάζει ότι συμμετείχαν στο “κόλπο” και ουδέποτε καταβλήθηκαν στο Γιώργο Σουφλιά ή σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Η έφοδος του εισαγγελέα και τα μεγάλα ερωτηματικά

Από τα παραπάνω προκύπτουν μεγάλα ερωτηματικά και ειδικότερα:

Ο Βίκτωρας Ρέστης είχε στα χέρια του την υπεύθυνη δήλωση του Στάικου από το 2009.

– Γιατί, δεν έδιωξε αμέσως τους στενούς συνεργάτες του, που τον παραπλάνησαν και του “έφαγαν” 38 εκατ. ευρώ, αλλά συνέχισε να τους διατηρεί σε θέσεις κλειδιά των εταιρειών μέχρι το 2011;

– Γιατί, δεν υπέβαλε επί δύο χρόνια μήνυση εναντίον τους αλλά το έκανε μόνον όταν πληροφορήθηκε (Ιούλιος 2011) ότι είναι εμπλεκόμενος σε βαθμό κακουργήματος στην έρευνα του εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου για τη «μαφία των ακινήτων»;

– Γιατί, αφού υποστηρίζει ότι ο Στάικος τον εξαπάτησε, δεν ενημέρωσε τον πρώην υπουργό Γιώργο Σουφλιά, ότι ο Στάικος εμφανίζεται ως ανηψιός του και παίρνει μίζες από επιχειρηματίες και εφοπλιστές στο όνομά του;

– Γιατί, στη μήνυση που υπέβαλε εναντίον του Στάικου και των υποτιθέμενων ή όχι συνεργών του, ενώ παραδέχεται ότι του κατέβαλε περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ, δεν προσκόμισε τα σχετικά παραστατικά που να αποδεικνύουν τη διαδρομή τους;

– Μήπως, το ποσό αυτό αποτελεί ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

Αυτά προς το παρόν…

4444

http://taxalia.blogspot.com/2012/10/blog-post_1614.html#more

Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου

Ο Ισραηλινός κινηματογράφος, είναι μάλλον άγνωστος στη χώρα μας.

Έτσι, η Πρεσβεία του Ισραήλ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει αφιέρωμα στον Ισραηλινό Κινηματογράφο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και ..Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Ελλάδας.

Το αφιέρωμα «7 Ιστορίες από το Ισραήλ – Εβδομάδα Ισραηλινού Κινηματογράφου» θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από την Πέμπτη 18 έως την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012.

Γράψε Λάθος

Footnote,הערת שוליים

2011, 103’ Δραματική

Σκηνοθεσία: Joseph Cedar

Σενάριο: Joseph Cedar

Πρωταγωνιστούν: Lior Ashkenazi, Shlomo Bar-Aba, Aliza Rosen

Ο Eliezer και ο Uriel Shkolnik, πατέρας και γιος, είναι γλωσσολόγοι, έγκριτοι καθηγητές Πανεπιστημίου με έντονο ανταγωνισμό και μελετητές του Ταλμούδ, του ιερού εβραϊκού βιβλίου. Όταν και οι δύο μαθαίνουν ότι ο Eliezer θα τιμηθεί για το έργο του, η ήδη περίπλοκη σχέση τους φθάνει σε μια νέα κορύφωση.

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών 2011

Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2012

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=sfsn17MqkBo
Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 201221:00 Παρουσία του πρωταγωνιστή LiorAshkenazi, Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις – απαντήσεις

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, 22:00

§        Η επίσκεψη της μπάντας

TheBandsVisit, התזמורתביקור

2007, 87’ Δραματική κομεντί

Σκηνοθεσία: Eran Kolirin

Σενάριο: Eran Kolirin

Πρωταγωνιστούν: Sasson Gabai, Ronit Elkabetz, Saleh Bakri

Μία μπάντα αποτελούμενη από μέλη της αιγυπτιακής αστυνομίας κατευθύνεται προς το Ισραήλ ώστε να παίξει στην τελετή εγκαινίων ενός αραβικού κέντρου τεχνών, ενώ καταλήγει χαμένη σε λάθος πόλη στη μέση του πουθενά.

Διακρίσεις: 8 ισραηλινά και 14 διεθνή βραβεία

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ynYvhTwG1Nw

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, 21:00

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012, 21:00

§        Λύσσα

Rabies, כלבת

2010, 90’Τρόμου

Σκηνοθεσία: Navot Papushado & Aharon Keshales

Σενάριο: Navot Papushado

Πρωταγωνιστούν:  Lior Ashkenazi, Danny Geva, Ania Bukstein

Δύο αδέρφια φεύγουν από το σπίτι και βρίσκουν καταφύγιο σε ένα έρημο μέρος στη φύση. Όταν η κοπέλα παγιδεύεται από ένα ψυχοπαθή δολοφόνο, ο αδερφός της ξεκινά αγώνα ενάντια στον χρόνο ώστε να βρει βοήθεια. Σε ένα παιχνίδι της μοίρας η διάσωση της κοπέλας συνδέεται αναπόφευκτα με τις ζωές μιας ομάδας νεαρών παικτών τένις, ενός δασοφύλακα και του σκύλου του, όπως επίσης μιας ομάδας αστυνομικών.

Η πρώτη Ισραηλινή ταινία τρόμου.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=g8LwDkcCBLM

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012, 23:00

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, 22:00

Ο Προξενητής

TheMatchmaker, הייתיפעם

2010, 112’ Δραματική κομεντί

Σκηνοθεσία: Avi Nesher

Σενάριο: Avi Nesher

Πρωτότυπο – Μυθιστόρημα: Amir Gutfreund

Πρωταγωνιστούν: Adir Miller, Maya Dagan, Tuval Shafir

Στη διάρκεια του καλοκαιριού του 1968 ένας έφηβος πιάνει δουλειά στο πλευρό ενός προξενητή ο οποίος έχει επιζήσει του ολοκαυτώματος – οι ζωές και των δύο θα αλλάξουν για πάντα.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=VBmrW2LeCnw

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012,  20:00

Στην άκρη του κόσμου αριστερά

TurnLeftattheEndoftheWorld, שמאלה העולם סוף  

2004, 110’ Δραματική κομεντί

Σκηνοθεσία: Avi Nesher

Σενάριο: Avi Nesher, Sara Eden

Πρωταγωνιστούν: Neta Garty, Liraz Charhi, Aure Atika

Καθώς μια οικογένεια από την Ινδία πηγαίνει να ζήσει σε μια ερημική περιοχή του νότιου Ισραήλ στα 1960, η μεγαλύτερη σε ηλικία και όμορφη κόρη γίνεται φίλη και βιώνει ένα ειδύλλιο με τη χαριτωμένη νεαρή Γαλλίδα που ζει εκεί. Το φιλμ διερευνά επίσης τις κακουχίες και τις απροσδόκητες εκπλήξεις που επιφέρει η ενσωμάτωση πολλών οικογενειών με διαφορετικές εθνικές καταβολές (από τη Διασπορά) και τη μάχη τους με τη μετανάστευση και την προκατάληψη.

Βραβείο Κοινού στο Taormina Film Fest και

Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Tokyo International Film Festival.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ynYvhTwG1Nw

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012,  22:00

ΠλατείαΟνείρων

DesperadoSquare, החלומותכיכר

2001, 98’ Δραματική

Σκηνοθεσία: Benny Toraty

Σενάριο: Benny Toraty

Πρωταγωνιστούν: Joseph Shiloach, Yona Elian, Mohammed Bakri

Σε μια γειτονιά ξεχασμένη από το χρόνο, το πρώτο μνημόσυνο του Morris Mandabon, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, πλησιάζει και ο νεαρότερος γιος του, ο Nissim, βλέπει ένα όνειρο. Στο όνειρο ο πατέρας του τού αναθέτει να επαναλειτουργήσει τον παλιό κινηματογράφο της γειτονιάς με συνέπεια να καταπατά τον όρκο που ο Morris είχε πάρει χρόνια πριν ώστε να μην προβάλει ταινίες ποτέ ξανά.

Trailer:http://vimeo.com/35612057

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012, 20:00 

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012,  20:00

Ορ

Or (MyTreasure), אור

2004, 100’ Δραματική

Σκηνοθεσία: Keren Yedaya

Σενάριο: Keren Yedaya, Sari Ezouz

Πρωταγωνιστούν: Ronit Elkabetz, Dana Ivgy,  Meshar Cohen

Η Or κουράζεται πολύ: είναι 17 ή 18 ετών, φοιτήτρια, εργάζεται τα βράδια σε ρεστοράν, ανακυκλώνει κονσέρβες και μπουκάλια για μετρητά, ενώ προσπαθεί να αποτρέψει τη μητέρα της από το να  κάνει πεζοδρόμιο στο Τελ Αβίβ.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=CNWgVdZ55JI

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012, 21:00

Είσοδος για κάθε ταινία: 3

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

4444

http://taxalia.blogspot.com/2012/10/blog-post_7251.html

Σε ηλικία 89 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη ο Ελληνοεβραίος Σλόμο Βενέτσια, ένα από τα τελευταία μέλη της εβραϊκής κοινότητας που είχαν καταφέρει να επιζήσουν του Ολοκαυτώματος.

Ο Σλόμο Βενέτσια ήταν εβραίος σεφαραδίτης. Είχε γεννηθεί στις 29 Δεκεμβρίου του 1923 στην Θεσσαλονίκη, όπου.. έζησε μέχρι το 1944, όταν οι ναζί τον μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μαζί με την μητέρα του, τον αδελφό του και τις τρεις αδελφές του.

Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαταστάθηκε στην Ρώμη, όπου δεν θέλησε να μιλήσει για την προσωπική του ιστορία παρά μόνο το 1992, όταν οι θεωρίες κάποιων ιστορικών που επιχείρησαν να αρνηθούν την θηριωδία του Ολοκαυτώματος τον ώθησαν να καταθέσει την προσωπική του μαρτυρία.

Μίλησε χωρίς δισταγμό σε δημόσιες συναντήσεις για την υποχρεωτική εργασία του μέσα στους φούρνους αποτέφρωσης, για το σοκ που υπέστη όταν του χάραξαν τον αριθμό 182727 στο χέρι, για την ναζιστική θηριωδία που επέβαλλε να περισυλλέγονται και να επαναχρησιμοποιούνται ακόμη και τα μαλλιά των νεκρών γυναικών μέσα από τους φούρνους.

Ο Σλόμο Βενέτσια, «ο Ιταλός εβραίος από την Θεσσαλονίκη», όπως τον αποκαλεί σήμερα ο Τύπος, είχε συνοδεύσει επανειλημμένα μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της Ρώμης στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς για να τους διηγηθεί την ιστορία του, με πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου της ιταλικής πρωτεύουσας, Βάλτερ Βελτρόνι. Μιλούσε μόνο για όσα είχε ζήσει και γνώριζε προσωπικά, δεν ήθελε ποτέ να υποκαταστήσει και να «ερμηνεύσει», άλλα πρόσωπα και να δανειστεί εμπειρίες τρίτων.

«Δεν πάω στην συναγωγή, δεν είμαι θρησκευόμενος. Μέσα στα στρατόπεδα, ψάξαμε τον Θεό, αλλά δεν τον βρήκαμε. Η απάντηση για το αν ο Θεός υπάρχει ή όχι, βρίσκεται μέσα μας», συνήθιζε να λέει ο Βενέτσια.

Είχε γράψει την αυτοβιογραφία του, με τίτλο «Sonderkommando Auschwitz» η οποία μεταφράστηκε σε είκοσι τέσσερις γλώσσες και όταν του ζητήθηκε, συνεργάσθηκε ,ως σύμβουλος, με τον Ρομπέρτο Μπενίνι, κατά την συγγραφή του σεναρίου του έργου «Η ζωή είναι ωραία».

Τακτικός επισκέπτης στο μικρό μαγαζί τουριστικών ενθυμίων της γυναίκας του, κοντά στην πασίγνωστη Φοντάνα Ντι Τρέβι, ο Σλόμο Βενέτσια, όπως τονίζουν σήμερα οι ιταλοί σχολιαστές, «μας βοήθησε να καταλάβουμε, με την δυνατή μαρτυρία του, πώς η Ευρώπη, μπορεί να αποφύγει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος».

Το απόγευμα οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης θα του πουν το ύστατο χαίρε σε μια μη θρησκευτική τελετή έξω από την συναγωγή της ιταλικής πρωτεύουσας.

4444

03/10/2012

4444

4444

Υπάρχει ένα πρόβλημα. Η εγκληματική διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τα μέτρα που παίρνουν, αν δε τους ρίξουν οι νεοέλληνες, δε θα ζήσουν για να δουν το χρήμα από το υπέδαφος. Αν αυτή η συμμορία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να κυβερνά, οι περισσότεροι νεοέλληνες θα πεθάνουν.

Ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου και αρκετοί άλλοι, έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Φοβερίζουν τους νεοέλληνες ότι άμα φύγουν από το Ευρώ θα καταστραφούν. Η συμμορία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φοβερίζουν τον απλό νεοέλληνα ότι άμα φύγει από το ευρώ θα πεθάνει, όταν σήμερα που μιλάμε αυτό είναι γεγονός.

Η συμμορία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που πήρε την λίστα Lagarde για να την εξαφανίσουν.

Αν εγώ πάρω την εξουσία θα τους βάλω φυλακή. Θα ξεκινήσω από τον Κώστα Σημίτη τον αρχιερέα της διαπλοκής.

Ο νεοέλληνας πεθαίνει και του λένε: μη πας στην δραχμή, γιατί θα πεθάνεις!!!!

Ενώ σήμερα μέσα στο Ευρώ πεθαίνει. Δεν έχουν φάρμακα, είναι άστεγοι, παρακαλάνε για δουλειά με ψίχουλα, τους χρεώνουν τα παιδιά που κάνουν.

Μην πας στην Δραχμή γιατί θα πεθάνεις. Θα έρθει η συντέλεια!!!!

Αν εγώ πάρω την εξουσία θα τους βάλω στα μπουντρούμια. Ισόβια.

Το ανέκδοτο των ημερών είναι αυτό που ακούω από τα ραδιόφωνα του συστήματος. Ότι ο Στουρναρας λέει διαπραγματεύεται σκληρά!!!! Το γέλιο που ρίχνω όταν το ακούω δεν λέγεται.

Εγώ διαπραγματεύομαι αναγνώστη, όχι ο Στουρναρας και ο Αντωνάκης και οι άλλοι ανθέλληνες, που κρύβουν λίστες.

Θέλω αναδιάρθρωση χρέους και την θέλω τώρα. Αλλιώς ο χειμώνας θα είναι πολύ βαρύς για την Γερμανία.

4444

4444

http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1629293

Του Peter Coy

Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό φυλακισμένων από κάθε άλλο πλούσιο κράτος, με περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν μόνιμα πίσω από τα κάγκελα.

(Αυτό σημαίνει 730 κάθε 100.000, έναντι μόλις 154 για την Αγγλία και την Ουαλία.) Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στις αμερικανικές φυλακές από όσος είναι ο εν ενεργεία στρατός της χώρας.

Αυτό δεν γνωρίζουν πολύ είναι ότι οι άνθρωποι που είναι έγκλειστοι αποκλείονται από τις περισσότερες έρευνες των στατιστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Εφόσον οι νέοι, μαύροι άνδρες είναι δυσανάλογα πιθανό να βρίσκονται στο κρατητήριο ή στη φυλακή, ο αποκλεισμός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων από τα στατιστικά στοιχεία κάνει την κατάσταση της απασχόλησης των νέων, μαύρων ανδρών να φαίνεται καλύτερη από ό,τι πραγματικά είναι.

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα ενός νέου βιβλίου, με τίτλο Invisible Men: Mass Incarceration and the Myth of Black Progress,, (Αόρατοι Άνθρωποι: Ο Μαζικός Εγκλεισμός και ο Μύθος της Μαύρης Προόδου) της Becky Pettit, καθηγήτριας κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Η Pettit παρέθεσε το σχόλιό της την περασμένη Πέμπτη σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου.

Το 2009, την ημέρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίστηκε πρόεδρος, η Pettit είχε πει, «υπάρχει ελπίδα οι ΗΠΑ να γίνουν μία μετά-φυλετική κοινωνία». Αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια τότε και δεν είναι αλήθεια ούτε σήμερα. Το χάσμα μεταξύ μαύρων και λευκών παραμένει μεγάλο στους τομείς της απασχόλησης, του εισοδήματος, του πλούτου και της υγείας. Και όπως ο David J. Lynch του Bloomberg ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα: «Ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός πρόεδρος του έθνους δεν έχει κάνει και πολλά για τους Αφρο-Αμερικανούς».

Το ποσοστό ανεργίας και ο λόγος απασχόλησης προς πληθυσμό που ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικών Εργασίας βασίζονται σε μία έρευνα για τα νοικοκυριά -οι άνθρωποι «που δεν είναι τρόφιμοι ιδρυμάτων (όπως αυτοί στα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα ψυχιατρικά άσυλα και τους οίκους ευγηρίας) και που δεν υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις».

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται είναι αρκετά απογοητευτικοί.

Ο λόγος απασχόλησης προς τον πληθυσμό για τους μαύρους άρρενες ηλικίας 16-24 ετών ήταν 33% τον Αύγουστο, έναντι 52% για τους λευκούς άρρενες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Αλλά ο μαύρος αριθμός κλίνει προς τα πάνω λόγω της εξαίρεσης των κρατουμένων σε φυλακές και σωφρονιστικά ιδρύματα. Ο λευκός αριθμός είναι επίσης «πειραγμένος» προς τα πάνω, αλλά σε μικρότερο βαθμό αφού είναι μικρότερο και το ποσοστό των νέων λευκών αρρένων κρατουμένων.

«Έχουμε σχηματίσει μια στρεβλή ιδέα» για το πώς διαβιούν οι νέοι, μαύροι άνδρες, δήλωσε η Pettit στους δημοσιογράφους στην τηλεφωνική συνέντευξη που οργάνωσε ο εκδοτικός οίκος του συγγράμματός της, το Ίδρυμα Russell Sage. Η μεθοδολογία BLS άρχισε να παραποιεί τις στατιστικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ταυτόχρονα με την εκρηκτική αύξηση στις φυλακίσεις.

Ρώτησα την Pettit πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Το πρώτο πράγμα που συνέστησε ήταν να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τους νεαρούς, μαύρους άνδρες να μορφωθούν, καθώς υπάρχει ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της αποτυχίας στο σχολείο και μίας ζωής στην παρανομία και τις φυλακές.

Μια άλλη ιδέα είναι να μειωθούν οι ποινές για τα μη βίαια εγκλήματα ναρκωτικών, πρότεινε ένα άλλος ακαδημαϊκός στην τηλεφωνική επικοινωνία, ο Ernest Drucker, ο οποίος είναι μελετητής και ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο John Jay College of Criminal Justice και αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Ο εγκλεισμός των ανθρώπων για αδικήματα που έχουν να κάνουν με ναρκωτικά μπορεί να βλάψει την ικανότητά τους να βγάζουν τα προς το ζην για το υπόλοιπο της ζωής τους, καταδικάζοντάς τους σε μια ζωή φτώχειας και τάσης προς την υποτροπή, δήλωσε ο Drucker, συγγραφέας του A Plague of Prisons (μία μάστιγα από φυλακές).

Η Inimai Chettiar, η τρίτη ομιλήτρια της τηλεφωνικής συνδιάσκεψης, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και πρότεινε την αποποινικοποίηση πράξεων όπως η παράνομη είσοδος στο μετρό χωρίς την πληρωμή εισιτηρίου.

H Chettiar είναι διευθύντρια του Προγράμματος Δικαιοσύνης στο Brennan Center for Justice της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η θεωρία της τήρησης της δημόσιας τάξης, γνωστή ως η θεωρία των “σπασμένων παραθύρων”, λέει ότι η αυστηρή πάταξη των ήσσονος σημασίας παραπτωμάτων δημιουργεί ένα περιβάλλον νόμου και τάξης, που βοηθά στην πρόληψη των σοβαρών εγκλημάτων, όπως είναι οι ληστείες, οι βιασμοί και οι ανθρωποκτονίες.

Έτσι το αίτημα αποποινικοποίησης της Chettiar και των άλλων έχει να δώσει μία δύσκολη μάχη για να επικρατήσει.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι η κατάσταση των νέων, μαύρων αρρένων είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι οι στατιστικές δείχνουν γενικά.

Ο Coy είναι συντάκτης θεμάτων οικονομίας του Bloomberg Businessweek.

Σχόλιο: Η Λύση είναι η μόρφωση. Όσοι έχουν μόρφωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν το δρόμο προς την επιτυχία υπό φυσιολογικές συνθήκες.  

4444

Εδώ έχουμε το ίδιο πρόσωπο – την Trish – στην ίδια φωτογραφία με ένα συνεκτικό δέσιμο.

Η Φωτογραφία δημιουργήθηκε από δυο άλλες ξεχωριστές φωτογραφίες.

Το δέσιμο της φωτογραφίας δε το θεωρώ επαρκές. Αλλά τα εργαλεία είναι πρωτόγονα.

Το να βάλεις το ίδιο πρόσωπο τρεις φορές – εδώ την Trish – στην ίδια φωτογραφία, να υπάρχει όμως αιτία – δέσιμο – είναι ποιο δύσκολο.

Εδώ η Trish παρακολουθεί ένα επεισόδιο της σειράς the god wife.

Πως μπορείς να την βάλεις άλλη μια φορά στο ίδιο κάδρο; Σύνολο 3.

Και τι γίνεται με τα σύνολα 4, 5, 6, κλπ.

4444

Όποιος πιστεύει ότι αυτοί οι σκληρόπετσοι και αδίστακτοι άνθρωποι δεν έχουν δει την λίστα με τους φοροφυγάδες, είναι ηλίθιος.

Αυτοί οι άνθρωποι εκβιάζουν ο ένας τον άλλο για μίζες και προνομία εξουσίας, είναι δυνατόν να αφήσουν την λίστα στο CD χωρίς να την δουν;

Ο λόγος που ο Παπακωνσταντίνου και κατά επέκταση η κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου πήραν την λίστα, είναι για να έχουν περισσότερα στοιχεία για να μπορούν να εκβιάσουν και να πέσουν στα μαλακά.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι μήτρες παραγωγής διαφθοράς. Την κατασκευάζουν και την Προστατεύουν. Σας το έχω γράψει. Όσοι τους ψηφίζετε ή εξακολουθείτε να είστε μέλη, στην ουσία συμμετέχετε σε εγκληματικές οργανώσεις.

Όταν κόβεις συντάξεις, μισθούς, ιατρική περίθαλψη, καταργείς επιδόματα πρόνοιας, αυξάνεις την φορολογία σε μισθωτούς, συνταξιούχους και άνεργους, προκαλώντας το θάνατο σε χιλιάδες νεοέλληνες δεν μπορείς να λες ότι ανήκεις στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και να φωνάζεις εναντίον της διαφθοράς.

Το βουλώνεις ή αλλάζεις κόμμα.

Όταν βλέπω τον Κακλαμάνη του ΠΑΣΟΚ να ουρλιάζει εναντίον της διαφθοράς, με πιάνουν τα γέλια. Τόσα χρόνια στο ΠΑΣΟΚ Κακλαμάνη δεν είδες τις μίζες και τα σκάνδαλα;

Ή το βουλώνεις ή αν θέλεις να φωνάζεις, αλλάζεις κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα ποιο διαφθαρμένα κόμματα της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Όταν κάποιος έρχεται και μου λέει είναι ΠΑΣΟΚ, σκέπτομαι πόσο διαφθαρμένος είναι; Σε πόσα σκάνδαλα έχει συμμετέχει; Πόσες δουλειές έχει; Έχει διορίσει τους συγγενείς του, έχει δώσει έργα με απευθείας ανάθεση; Όλα αυτά και άλλα πολλά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι διαφθαρμένο. Εγκληματική οργάνωση. Μόνο ηλίθιοι πιστεύουν το αντίθετο.

4444

Για τις 17 θέσεις του Euronews 1000 άνθρωποι έστειλαν βιογραφικά, διαβάζω στην εφημερίδα το ΧΩΝΙ.

4444

Το CD που παρέδωσε η Lagarde ήταν προϊόν έρευνας στο σπίτι του υπόπτου.

4444

Ο Αλαφούζος εδώ και καιρό βλέπει την πλάτη του Χατζηνικολάου. Ο Όμιλος ΜΜΕ Real προπορεύεται.

02/10/2012

4444

http://www.iefimerida.gr/news/70278/%CE%B7-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%8A%CE%BC%CE%BF%CF%8D

Η πλήρης λίστα των ακινήτων που είχε στην ιδιοκτησία του ο Ομιλος Καρούζου επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη ότι υπήρχε η δυνατότητα να σωθεί από την πτώχευση καθώς η εμπορική τους αξία υπερκάλυπτε τις υποχρεώσεις που υπήρχαν σε δάνεια καθώς και τα χρέη.

Συνολικά, όπως προκύπτει από την καταγραφή που έφερε σήμερα στη δημοσιότητα το protothema.gr, μέσα από ένα κατάλογο 20 σελίδων, τα ακίνητα έφταναν τα 210 και η εκτιμώμενη εμπορική τους αξία ανερχόταν στο 1,2 δισ. ευρώ. Το δε σύνολο των υποχρεώσεων του Ομίλου (δάνεια και πάσης φύσεως οφειλές) υπολογίζονταν στα 476 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Ζωγραφάκης με βάση τις καταγγελίες του οποίου ξεκίνησε η συζήτηση για το «Καρούζος Gate» υποστηρίζει ότι ακόμη κι αν η εκποίηση περιουσιακών στοιχείων γινόταν σε χαμηλότερες τιμές και πάλι- σε κάθε περίπτωση- τα ποσά επαρκούσαν όχι μόνον για την αποπληρωμή όλων των οφειλών, αλλά και στην πλήρη εξυγίανση του Ομίλου, ο έλεγχος του οποίου έχει περιέλθει στα χέρια του.

Για το λόγο αυτό ο κ. Ζωγραφάκης έχει καταγγείλει προσπάθεια ηθελημένης πτώχευσης ώστε να χαθούν τα ίχνη ξεπλύματος 10,2 δισ. ευρώ, αδίκημα που διαπράχθηκε μέσω των αγοραπωλησιών που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

Τα ακίνητα, κτίρια και οικόπεδα βρίσκονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αττικής, στην Κρήτη (κυρίως στο Ηράκλειο), την Πάτρα και την Κεφαλλονιά.

Από τις δομημένες επιφάνειες εμβαδού πολλών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων ο Όμιλος αποκόμιζε σε μηνιαία βάση ποσό που προσέγγιζε το1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ υπήρχε και πρόβλεψη για ενοίκια ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από την πλήρη εκμετάλλευση όλων των ακινήτων, ακόμη και μέσα στην περίοδο της κρίσης.

Τα ακίνητα του ομίλου, γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ενοικιάζονταν από εμπορικές αλυσίδες, τράπεζες και εστιατόρια όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, Media Markt, Ιntersport, Fridays, Zara, Saturn, Attika Bank κ.α.

Χαρακτηριστικά, στη λίστα αναφέρεται ότι το μίσθωμα της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Saturn στη Λεωφόρο Μαραθώνος και στο Σταθμό Λαρίσης αντίστοιχα ήταν 119.380 ευρώ και 99.388 ευρώ, ενώ 70.000 εμφανίζεται να καταβάλλει στην Πάτρα η Media Markt.

Αυτό που πάντως δεν έχει διευκρινιστεί είναι πόσα και ποια από τα ακίνητα έχουν δεσμευθεί ή και κατασχεθεί από τις τράπεζες, λόγω των ανεξόφλητων δανείων.

Η πλήρης λίστα εδώ

Πηγή: Η λίστα των ακινήτων του Καρούζου δικαιώνει τις καταγγελίες για πτώχευση-μαϊμού | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/70278#ixzz28ArBYXPd

Σχόλιο: Ηθελημένη πτώχευση για να χαθούν τα ίχνη για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ξεχαστεί και το σκάνδαλο Βατοπαιδειου.

10,2 δις ευρώ είναι πολύ χρήμα. Τα στοιχεία έρχονται βροχή. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι είναι διαφθαρμένα πολιτικά κόμματα. Μόνο που τώρα κόβουν συντάξεις και φάρμακα και μισθούς.

Ο Καρούζος κυκλοφορούσε ελεύθερος γιατί είχε πολιτική προστασία. Απλά πράγματα.

Είχε ισχυρές πολιτικές πλάτες. Ποιοι ήταν οι πολιτικοί που προστάτευαν τον Καρούζο;

Η Υπόθεση δικαιώνει τον Χατζηνικολάου που έκανε την αρχή.

4444

http://www.iefimerida.gr/news/70295/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%84%CE%BF-game-thrones-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7

Η σειρά που χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς μια από τις καλύτερες όλων των εποχών, καθηλώνοντας εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο, έρχεται στην ελεύθερη ελληνική τηλεόραση, ως απάντηση στα τουρκικά σίριαλ.

Μέσα στον Οκτώβριο ο ΣΚΑΪ θα ξεκινήσει να προβάλλει την υπερπαραγωγή του ΗΒΟ «The Game of Thrones» που θεωρείται φαινόμενο της παγκόσμιας τηλεόρασης και έχει ήδη αποσπάσει δεκάδες βραβεία.

Η σειρά τους πρωτοκλασάτους πρωταγωνιστές που έχει πέντε εκατομμύρια προϋπολογισμό ανά επεισόδιο, ξεκίνησε να προβάλλεται στις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια και είναι βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, θυμίζοντας έντονα το σύμπαν που έπλασε ο Τόλκιν στον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών».
Πηγή: Επιτέλους το Game of Thrones έρχεται στην ελεύθερη ελληνική τηλεόραση | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/70295#ixzz28AzN1Cvu

Σχόλιο: Ο Αλαφούζος κάνει μια κίνηση. Έχω διαβάσει τόσα πολλά για την σειρά.

Σίγουρα μπορεί να κοντράρει τα τουρκικά. Οι νέοι σίγουρα θα την δουν.

4444

http://www.iefimerida.gr/news/69514/%CF%84%CE%BF-cnn-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%C2%AB%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Ένας από τους μεγαλύτερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς παγκοσμίως, το CNN, εξετάζει το ενδεχόμενο να «μιλήσει» ελληνικά, ακολουθώντας το παράδειγμα του Euronews.

Σύμφωνα με τη στήλη Τυπολογίες στην εφημερίδα «Παρόν», στελέχη του CNN εξετάζουν το ενδεχόμενο να εκπέμψουν και στην ελληνική γλώσσα, ωστόσο τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο, καθώς το όλο project βρίσκεται ακόμα στο ξεκίνημά του για να παρθούν οριστικές αποφάσεις.
Πηγή: Το CNN ετοιμάζεται να «μιλήσει» ελληνικά; | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/69514#ixzz28B205ZTI

Σχόλιο: Θα είναι πολύ ενδιαφέρων το CNN να έχει μια εκπομπη στα Ελληνικα ή προγραμμα στα Ελληνικα.

4444

http://www.iefimerida.gr/news/70391/%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82-%C2%AB%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CE%B5%CE%B1%CF%85%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B2%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%B6%CE%AD%CE%BB%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%BD%CF%84

Συνέχεια στο αλαλούμ δηλώσεων σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ δίνει ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ λέγοντας πως ούτε εκείνος είχε ανοίξει το αρχείο πριν το παραδόσει!

«Εγώ παρέδωσα το CD της λίστας Λαγκάρντ, στον Ευάγγελο Βενιζέλο, χωρίς να το ανοίξω. Δεν κράτησα κανένα αντίγραφο και συνεπώς δεν είχα να παραδώσω οτιδήποτε στον διάδοχό μου κ. Στ. Στασινόπουλο. Η παράδοση του ηλεκτρονικού αρχείου στον κ. Βενιζέλο καθυστέρησε σχετικά γιατί αυτό έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως και ο τότε υπουργός Οικονομικών ήταν απασχολημένος και έλειπε συνεχώς στο εξωτερικό», ανέφερε σε στενούς του συνεργάτες ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ.

Το σχόλιο του κ. Διώτη έγινε μετά τις σχετικές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κυρίας Φώφης Γεννηματά η οποία είχε παραπέμψει στον ίδιο σχετικά με το γιατί δεν απεστάλη η λίστα στον διάδοχό του κ. Στασινόπουλο.

Όπως αναφέρει το «Βήμα» ο κ. Διώτης φέρεται να είπε σε υπηρεσιακούς παράγοντες ότι «πήρα την λίστα της κυρίας Λαγκάρντ από τον κ. Παπακωνσταντίνου και αμέσως διαπίστωσα ότι δεν μπορούσε να υπάρξει χρήση της καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Και αυτό γιατί το ηλεκτρονικό αρχείο, θεωρείται παρανόμως κτηθέν.

Κράτησα την ηλεκτρονική λίστα ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να διερευνηθεί αν μπορούσε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της. Όμως δεν έγινε καμμιά σχετική κίνηση. Στη συνέχεια την παρέδωσα στον νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, με καθυστέρηση λόγω των υποχρεώσεών του και των συνεχών ταξιδιών του.

Το ηλεκτρονικό αρχείο επειδή ήταν άτυπο, έπρεπε να παραδοθεί αυτοπροσώπως και όχι μέσω της επίσημης αλληλογραφίας των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Δεν κρατήθηκε κανένα αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και γι αυτό δεν παρέλαβε οτιδήποτε ο διάδοχός μου».

Ο κ. Διώτης μάλιστα στους ίδιους συνεργάτες του σημείωσε ότι «αντίθετα με ό,τι υποστηρίζεται δεν μπορούσε να βρεθεί φόρμουλα χρήσης της λίστας των καταθετών στην τράπεζα HSBC. Ούτε με την μορφή ανώνυμης καταγγελίας, ούτε τίποτα. Ούτε και θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε ιδιώτης να πιεσθεί για εξώδικο φορολογικό συμβιβασμό με μια λίστα που έχει αποκτηθεί με παράνομο τρόπο κι αυτό ήταν γνωστό σε όλον τον κόσμο.

Όφειλα, όπως έκανα πάντα, να διαφυλάξω τη νομιμότητα. Σε άλλες χώρες υπήρξε τέτοιου είδους έλεγχος γιατί το επέτρεπαν οι νομοθεσίες τους – ιδιαίτερα στο νόμο περί προσωπικών δεδομένων- ή γιατί υπήρξαν σχετικές αλλαγές».
Πηγή: Ο Διώτης «αδειάζει»… εαυτόν και Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/70391#ixzz28B43cUiV

Σχόλιο: Ο Διωτης είναι έντιμος, αλλά έπρεπε να το ψάξει περισσότερο όσο αφορά την χρήση της λίστας. Σε άλλες χώρες πως την αξιοποίησαν; Θα έπρεπε να ζητήσει την γνώμη και άλλων εισαγγελέων και νομικών. Η ενέργεια του τον εκθέτει, τον παρουσιάζει ως μη ιδιαίτερα σκεπτόμενο. Έπρεπε να φέρει το θέμα σε δημόσια συζήτηση.

Σήμερα έχουν ακουστεί πολλές γνώμες που λένε ότι η λίστα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Η αιτιολογία του Διωτη είναι αδύναμη. Τυπικά στέκει.

Η λίστα αυτή εξαφανίστηκε εντελώς. Ο Παπακωνσταντίνου πήρε την λίστα από την Λαγκαρντ για να πει ότι έδειξε ενδιαφέρων και την εξαφάνισε. Δεν την αξιοποίησε. Το ίδιο και ο Βενιζέλος, που τελικά την παρουσίασε.  

Η μη αξιοποίηση της λίστας είναι δόλος και έβλαψε τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους. Οι δικαιολογίες είναι της πλάκας. Εγώ θα έκανα τα πάντα για να την αξιοποιήσω όταν μάλιστα κόβονται συντάξεις και μισθοί και φάρμακα και παιδιά πάνε νηστικά στα σχολεία. Θα έφερνα το θέμα σε συζήτηση και δε θα το κρατούσα μυστικό. Στην Γερμανία, άλλαξαν τον νόμο.

Όταν Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία την αξιοποίησαν και εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, η Ελλάδα γιατί να μην κάνει το ίδιο; Ποιος την εμποδίζει; Ποιοι κακόβουλοι πολιτικοί δεν αφήνουν; Κακόβουλοι και δόλιοι. Ανθέλληνες.

Δόλος. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγω.

Αφού κανένας δε θέλει να δει τα ονόματα, ας την στείλουν σε μένα. Εγώ θέλω να δω τα ονόματα. Αν είχα την εξουσία φυσικά και θα τα έβλεπα ποιοι κλέβουν την Ελλάδα.

Δόλος. Κακόβουλοι πολιτικοί.

Είναι αδύνατον να μην σκεφτώ, ότι δε θα έβρισκαν λύση για να αξιοποιούσαν την Λίστα. Υπάρχουν τόσο έξυπνοι άνθρωποι στην Ελλάδα, τόσο δυνατά μυαλά, που λύση θα βρισκόταν. Εγώ θα έβρισκα λύση.

4444

http://www.iefimerida.gr/news/70396/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%86%CE%B8%CE%B7-%CF%89%CF%82-%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%80%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%B3%CE%AE%CF%82-%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CE%BA%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%BC%CF%80%CF%8E%CE%BA%CE%BF%CF%82

Συνελήφθη ο πρώην εξ απορρήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κρίθηκε ύποπτος φυγής.

Άνδρες του οργανωμένου εγκλήματος, παρουσία εισαγγελέα, μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής, πραγματοποίησαν έφοδο στο γραφείο του στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Μεσογείων και Φειδιππίδου.

Ο κ. Σμπώκος έφτασε για δεύτερη φορά στο γραφείο του – ήταν εκεί και στις 13.00- γύρω στις 16:00 με ένα Nissan Micra μαύρου χρώματος το οποίο είχε ρεθυμνιώτικες πινακίδες, ελέγχοντας αν ο χώρος παρακολουθείται. Κατά τις 17.30 στην εισοδο της πολυκατοικιας έφτασαν τουλαχιστον τέσσερις άνδρες της Ασφάλειας οι οποίοι περίμεναν εως ότου εμφανισθούν δύο εισαγγελείς για να πραγματοποιήσουν τη σύλληψη λίγο μετά τις 19.00 καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι σκόπευε να εγκαταλείψει τη χώρα πριν από μερικές ημέρες. Επιπροσθέτως κατασχέθηκε και το όχημα του.

Ο Γιάννης Σμπώκος είχε πάρει προθεσμία να απολογηθεί στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος» την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του στηρίζεται σε αναφορές στο ημερολόγιο του κ. Τσοχατζόπουλου από τις οποίες οι ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι προκύπτει μεταξύ τους χρηματική συναλλαγή, καθώς και από την απολογία του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος του απέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μεταφορές χρημάτων που προέρχονταν από δωροδοκίες του πρώην υπουργού.
Πηγή: Συνελήφθη ως ύποπτος φυγής ο Γιάννης Σμπώκος, στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/70396#ixzz28AxB50RM

4444

Βέβαια κοιτάζοντας την φωτογραφία μπορείς να βγάλεις πολλά μηνύματα.

Trish, εδώ δεν μπορείς να κάνεις μια υπέρβαση με ένα laptop τι να συζητάμε.

Τι είναι ένα notebook; Τίποτα.

Κοιτάζοντας την φωτογραφία, βασικά, χαμογελώ.

4444

http://www.zougla.gr/greece/article/eisageliki-erevna-gia-to-doro-venizelou-sti-proton

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός – Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μια ιδιαίτερα σοβαρή εισαγγελική έρευνα, που έχει ως στόχο τη διερεύνηση της σκανδαλώδους πριμοδότησης της τράπεζας Proton Bank με 100 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2011, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών μπαίνει το σχέδιο που εξύφανε και ολοκλήρωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, λίγους μήνες προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, φρόντισε να πριμοδοτήσει «για λόγους δημοσίου συμφέροντος» την υπό κατάρρευση τράπεζα.

Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος φρόντισε, εκ των υστέρων, να «αθωώσει» τον εαυτό του και μάλιστα αναδρομικά, καθώς με μια διάταξη της «ντροπής» έδωσε «συγχωροχάρτι» για όλες τις πριμοδοτήσεις τραπεζών από υπουργούς Οικονομικών, από το 1997 και εντεύθεν.

Ωστόσο, με εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου διενεργείται ποινική προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς ακριβώς στήθηκε το colpo-grosso με την πριμοδότηση της Proton και μάλιστα δύο μήνες προτού ξεκινήσει η εισαγγελική έρευνα του κ. Ιωάννη Δραγάτση για τα «θαλασσοδάνεια» που οδήγησαν στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων.

Είχε προηγηθεί μηνυτήρια αναφορά που είχε κατατεθεί από την «Κίνηση Πολιτών», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2012, όταν κλήθηκαν να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες.

Μεταξύ των προσώπων που αναμένεται να κληθούν είναι και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), όπως ο κ. Στέλιος Μαραβελάκης, ο οποίος είχε διαφωνήσει ενυπόγραφα με την πριμοδότηση, καταγγέλλοντας, τότε, τους κινδύνους για τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Η zougla.gr ανοίγει σήμερα τον «φάκελο της ντροπής». Πρωταγωνιστής της δυσώδους υπόθεσης είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών όχι μόνο έδωσε «δωράκι» στην τράπεζα του κ. Λαυρεντιάδη, αλλά, αδιαφορώντας για τις ενστάσεις που προέβαλαν τα στελέχη του ΓΛΚ, φρόντισε στη συνέχεια να αμνηστεύσει τον εαυτό του.

Τα έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία αποκαλύπτουν τις «ομηρικές μάχες» που διαδραματίστηκαν λίγο προτού αποφασιστεί η τοποθέτηση μέρους των διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου στην Proton.

Το σκεπτικό του Βενιζέλου

Ιούλιος 2011. Δύο μήνες προτού οι εισαγγελικές Αρχές ξεκινήσουν να «σκαλίζουν» την υπόθεση Λαυρεντιάδη και ενώ οι «φήμες» για ένα σκάνδαλο το οποίο βρισκόταν προ των πυλών πύκνωναν, ο κ. Βενιζέλος διαβίβασε, μέσω του τότε γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ηλία Πεντάζου, στη Δ49 Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού, την εντολή να πιστώσει στην τράπεζα Proton Bank 100.000.000 ευρώ από τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, αφού πρώτα συνεννοήθηκε με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Προβόπουλο, και έλαβε υπ’ όψιν του τα ακόλουθα:

– το νέο πλαίσιο κάτω από το οποίο ζητείται να λειτουργήσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα σήμερα (PSI, πιθανές αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, αν δεν πληρούνται οι δείκτες σύμφωνα με το μνημόνιο, πολιτική ρευστότητας της Ε.Κ.Τ.), καθώς και τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό γύρω από το τραπεζικό σύστημα

– την ανάγκη διατήρησης της συστημικής ευστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα

– την επερχόμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του τραπεζικού συστήματος

– τις ιδιαιτέρως δυσμενείς εκθέσεις των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας και του σχεδίου συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους (PSI)

– τους υφιστάμενους λόγους ύψιστου δημοσίου συμφέροντος.

Διαφώνησε η επιτροπή

Για να εγκριθεί η απόφαση, έπρεπε να συμφωνήσουν και τα στελέχη του ΓΛΚ και ειδικότερα η Διεύθυνση Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού και Διαχείρισης Κρατικών Διαθέσιμων.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν οι υπογραφές του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Πεντάζου, του γενικού διευθυντή, κ. Καρακούση, του διευθυντή της Δ49 Διεύθυνσης Χρηματοδοτικού Προγραμματισμού, κ. Μαραβελάκη, και του εισηγητή, κ. Αναγνωστόπουλου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τόσο ο διευθυντής της παραπάνω Διεύθυνσης όσο και ο εισηγητής απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση καταβολής 100.000.000 ευρώ στην τράπεζα, εκθέτοντας μάλιστα εγγράφως και τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κ. Μαραβελάκης ανέφερε ότι διαφωνεί με τη διενέργεια της έκτακτης τοποθέτησης, διότι:

α) υπερβαίνει το ύψος των ορίων τοποθέτησης (50% των ιδίων κεφαλαίων) που έχει θεσπιστεί κατά 92 εκατομμύρια ευρώ

β) η ανωτέρω τράπεζα μετά δυσκολίας επέστρεψε τα 65 εκατομμύρια ευρώ -λήξης 14/7- ενώ μας ειδοποίησε για αντικειμενικής αδυναμίας επιστροφή ποσού από τοποθέτησης ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ λήξης 15/7/11

γ) φήμες της αγοράς δείχνουν ισχυρά προβλήματα ρευστότητας στην εν λόγω τράπεζα, με αποτέλεσμα η πρόσφατη τοποθέτηση να αυξάνει τον πιστωτικό κίνδυνο του ελληνικού Δημοσίου περαιτέρω.

Δηλαδή, με απλά λόγια, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ραπίζουν και εγγράφως την επιλογή Βενιζέλου και δεν εγκρίνουν την πίστωση χρημάτων σε μια τράπεζα που την ιδία ημέρα (!) αδυνατούσε να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο 70 εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν στις 14 Ιουλίου του 2011.

Δείτε το έγγραφο

Διάταξη – σκάνδαλο

Στις 22 Αυγούστου του 2011, δηλαδή έναν μήνα μετά, ο κ. Βενιζέλος, μέσω νομοθετικής πράξης, αποφασίζει να αθωώσει τον εαυτό του. Νομιμοποιεί μια διάταξη -με αναδρομική ισχύ από το 1997 (!)-, η οποία «λύνει τα χέρια» στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς ουσιαστικά επιτρέπει την τοποθέτηση διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου σε οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να απαιτείται η έγκριση της πίστωσης από επιτροπή.

Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο (Ν 4002/ ΦΕΚ/180/Α/22.8.2011), αρμόδιο για την παροχή διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου είναι μόνο το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Όταν συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος και ειδικότερα λόγοι σχετικοί με τη συστημική ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος και ανάλογα με την κατάσταση και τις πρακτικές της διατραπεζικής αγοράς, μπορεί να τοποθετεί για τον αναγκαίο χρόνο τα διαθέσιμα κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και τα στρατηγικά χρηματοοικονομικά συμφέροντα του Δημοσίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διάταξη-σκάνδαλο.

Δείτε τη διάταξη

Σχόλιο: Μαλακα Νεοέλληνα στο έχω γράψει πολλές φορές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατασκευάζουν και προστατεύουν την διαφθορά.

Κατάλαβες τι έκανε ο Βαγγελας ο Βενιζέλος;

Έκανε νόμο με αναδρομική ισχύει που να τον αθωώνει! Κατάλαβες μαλακα νεοέλληνα; Χαϊβάνι;

Αλλά αν εγώ πάρω την εξουσία θα τον καταργήσω, θα καταργήσω τον νόμο και θα τον βάλω φυλακή. Δίπλα στον Άκη.

Για τον Σοσιαλισμό σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ και της κονόμας.

4444

4444

Πριν από χρόνια ένας συγγενής με ρώτησε αν θα έπρεπε να πάρει δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο και του είπα μακριά.

Στην οικονομία ισχύει ένας κανόνας, όσες λιγότερες μεταβλητές έχει η υπόθεση σου, που να καλύπτουν όμως όλα τα δεδομένα μια κατάστασης τόσο το καλύτερο.

Αν πάρεις δάνειο σε Ελβετικό Φράγκο, ξέρεις ποια θα είναι η ισοτιμία σε 5 ή 10 χρόνια;

Οι διπλές ισοτιμίες είναι για όσους ασχολούνται με τις ισοτιμίες νομισμάτων και τα παρακολουθούν.

Εσύ του είπα είσαι ένας απλός άνθρωπος. Πληρώνεσαι ευρώ, καλύτερα αν πάρεις δάνειο που να είναι σε ευρώ. Να μην έχεις να σκεφτείς και πολλά ή να ανησυχείς για πολλά.

Τα δάνεια σε ισοτιμίες είναι καλά για όσους γνωρίζουν. Όταν δούλευα σε ένα φίλο το 2010 περίπου, τότε η ισοτιμία EUR/USD ήταν κοντά στα 1,50 και του είχα πει, αν έχεις να αγοράσεις προϊόντα σε δολάρια, αλλάζοντας EURO, είναι η καλύτερη εποχή.

Μετά άρχισε η πτώση του Ευρώ.

Αυτός είχε μια επιχείρηση που είχε συναλλαγές σε ευρώ και δολάρια.

Μπορείς να βγάλεις λεφτά, αλλά πρέπει κάποιος να σου πει πως γίνεται και πότε γίνεται.

Οι πολλοί καλοί, είναι αυτοί που προγραμματίζουν πάνω στο χρόνο.

Σου λένε πάρτε και πουλήσετε σε 12 μήνες ή σε 3 μήνες ή πότε θέλεις διότι τα αγόρασες στον «πάτο».

Όταν μιλάς με «γκουρού» ο κόσμος αλλάζει.

4444

http://www.enikos.gr/international/83928,Oxi_alloi_anergoi_sthn_Kypro.html

Δεκάδες αιτήσεις κατατίθενται καθημερινά σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κύπρου και γραφεία ευρέσεως εργασίας, από Ελλαδίτες, που αναζητούν την τύχη τους στη Μεγαλόνησο, λόγω της ανεργίας, που πλήττει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Αυτή τη στιγμή απασχολούνται σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες της Κύπρου 190.000 αλλοδαποί, από τους οποίους ένας μεγάλος αριθμός είναι Ελλαδίτες, όπως είπε, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ), Μάριος Χαννίδης.

Ο κύριος Χαννίδης ξεκαθάρισε όμως, ότι η τουριστική αγορά εργασίας της Κύπρου αδυνατεί να απορροφήσει άλλους ανέργους από την Ελλάδα και άλλες χώρες, καθώς η οικονομική κρίση πλήττει και τη Μεγαλόνησο και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 40.000 άνεργοι Κύπριοι, που αναζητούν και αυτοί εργασία στον τουρισμό, αλλά είναι αδύνατον να απασχοληθούν.

4444

4444

http://www.enikos.gr/society/84146,%C2%ABNtrepomai_poy_eimai_Ellhnida%C2%BB.html

Αναγνώστρια του enikos.gr καταγγέλλει ότι η μητέρα της από τη Δευτέρα θα βρεθεί στο δρόμο καθώς αρχίζουν οι επισχέσεις παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η μητέρα της πάσχει από γεροντική άνοια και βρίσκεται σε κλινική της Θεσσαλονίκης, όμως σήμερα την ενημέρωσαν ότι θα πρέπει να πληρώνει η ίδια από την επομένη εβδομάδα ή να πάει τη μητέρα της άλλου. Σύμφωνα με τη  Συντονιστική Επιτροπή των Ιδιωτικών Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από τη Δευτέρα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες πενθήμερες επισχέσεις εργασίας μέχρι ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει αυτά που οφειλει. Διαβάστε την καταγγελία της απελπισμένης αναγνώστριας.

«Η μητέρα μου έχει άνοια και την έχω σε κλινική της Θεσσαλονίκης. Επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει του κλινικάρχες και συνεπώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές είναι απλήρωτοι μας ειδοποίησαν ότι θα αρχίσουν να διώχνουν ασθενείς ή να καταβάλλουμε τα νοσήλια χωρίς συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και εργαζόμενοι και οι ασθενείς που είναι με μία μικρή σύνταξη τι θα απογίνουν; Πόσο ανάλγητο μπορεί να είναι αυτό το κράτος και οι μιζαδόροι πολιτικοί; Λυπάμαι που είμαι Ελληνίδα».

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο, αποθήκευσε τον τηλεφωνικό αριθμό του enikos.gr και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις. τηλ. 6944 05 05 05- 6944 06 06 06

‘Αλλοι τρόποι επικοινωνίας με το enikos.gr

e-mail:info@enikos.gr

τηλ:  210 87 88 006-007-008

Σχόλιο: Αυτό είναι σίγουρος θάνατος. Μιλάμε για δολοφονία. Εμένα βέβαια αυτό δε με ξαφνιάζει, αυτοί που κυβερνούν είναι σκληρόπετσοι. Γκάνγκστερ.

Σας το έχω γράψει, κανένας σοβαρός επιχειρηματίας δε θα κρατούσε ανίκανους και κλέφτες manager.

Οι Νεοέλληνες συνεχίζουν να ψηφίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

4444

4444

http://www.enikos.gr/politics/83980,Kata8esh-%C2%ABkatapelths%C2%BB.html

Νέο έγγραφο-φωτιά που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα για τον Αντρίκο Παπανδρέου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, πρόκειται για την ένορκη κατάθεση του Μίνωος Ζομπανάκη, φίλου του Αντρίκου Παπανδρέου, η οποία αποτελεί μέρος της δικογραφίας της μήνυσης που έχει καταθέσει ο Αντρίκος Παπανδέου κατά του Πάνου Καμμένου για συκοφαντική δυσφήμηση αναφορικά με την υπόθεση των CDS.

Κατάθεση που μάλλον δημιουργεί προβλήματα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας: «Τον Ανδρέα Α. Παπανδρέου τον γνωρίζω από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, την εποχή που ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή με τον νομπελίστα Αμάρτια Σεν.

Γνωρίζω καλά ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στο Καποδοστριακό Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει τα τελευταία 11 χρόνια, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου αμισθί εδώ και τρία χρόνια προσφέρει τις επιστημονικές του γνώσεις σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, χωρίς να διεκδικεί τίτλους και μισθούς» αναφέρει ο κ. Ζομπανάκης.

Η πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που εντόπισε αυτό το σημείο της κατάθεσης, θεωρεί ότι δημιουργεί νέα δεδομένα για το ρόλο του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού κατά την περίοδο της κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας μας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα διαβάζουμε στη Δημοκρατία, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009, ο Αντρίκος διορίστηκε, όπως προκύπτει, και αυτός -ως άμισθος- σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος, εργαζόμενος παράλληλα και στην εταιρεία Unigestion, η οποία ήδη ελέγχεται δικαστικά για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη έχει στραφεί στο κατά πόσο η εταιρεία Unigestion συμμετείχε σε αγοραπωλησίες ασφαλίστρων κινδύνου και μπορούσε να έχει “εσωτερική πληροφόρηση”.

Σχόλιο: Ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου εκείνη την εποχή το έπαιζε παρθένα, ότι δεν ξέρει τι είναι τα cds και τα spread, όταν ένας από τα αδερφια του, πήγε κατευθείαν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ξέρατε πολύ καλά τι κάνατε και πως το κάνατε.

Αν εγώ πάρω την εξουσία θα δικαστείτε και η εξέλιξη ξέρετε ποια θα είναι.

4444

http://www.enikos.gr/international/84140,A8wos_o_Strauss_Kahn_.html

Γαλλικό δικαστήριο στην Λιλ αποφάσισε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαστεί ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss Kahn για ομαδικό βιασμό.
Η μάρτυρας-κλειδί και συνοδός πολυτελείας απέσυρε τη κατάθεση της, καθώς δήλωσε ότι είχε συναινέσει στη σεξουαλική πράξη.

4444

Την φωτογραφία τράβηξαν Γερμανοί τουρίστες  στην Κρήτη. Είναι έγκυρη; Δε γνωρίζω. 

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_02/10/2012_497242

Κατά 105,973 δισ. ευρώ μειώθηκε το δημόσιο χρέος από το PSI, αλλά ταυτοχρόνως αυξήθηκε για τον ίδιο λόγο κατά 92,07 δισ. ευρώ. Έτσι, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει φέτος από τα 355,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι μόλις στα 340,6 δισ. ευρώ, παρά την αναδιάρθρωσή του κατά τη διάρκεια του έτους.

Μάλιστα, για το 2013 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 346,2 δισ. ευρώ ή στο 179,3% του ΑΕΠ, αναδεικνύοντας αυτό που πολλοί υποστηρίζουν (μεταξύ των οποίων και το ΔΝΤ), ότι υπό αυτούς τους όρους δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται νέα παρέμβαση στη διάρθρωσή του.

Πάντως, οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης υπολογίζονται σε 8,9 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, από 11,7 δισ. ευρώ φέτος και 16,3 δισ. ευρώ πέρυσι. Ωστόσο, οι τόκοι της γενικής κυβέρνησης για το 2013 εκτιμώνται σε 10,2 δισ. ευρώ.

Μέσα στο 2013, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει περίπου 16 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει χρέη που λήγουν, ενώ το 2014 το αντίστοιχο ποσό αυξάνεται στα 25 δισ. ευρώ.

Σχόλιο: Συμπέρασμα: Το PSI έγινε για να καταστραφούν τα Ελληνικά Ταμεία.

Αναδιάρθρωση χρέους, Κούρεμα δηλαδή, από την αρχή.

4444

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100006_02/10/2012_497240

Σε κύριο κόμβο διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο μετεξελίσσεται το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά στο οποίο οι δύο πάροχοι, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιώς (ΣΕΠ Α.Ε.), θυγατρική της κινεζικής Cosco και ΟΛΠ Α.Ε., διακίνησαν το 2011 1.680.133 teu’s, σημειώνοντας αύξηση κατά 94,5% σε σχέση με το 2010, ενώ για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα διακινηθούν περισσότερα από 2.800.000 teu’s!

Τα θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εμπορικού λιμένα είναι αποτέλεσμα της δυναμικής εισόδου που πραγματοποίησε η ΣΕΠ, η οποία κατάφερε το εννεάμηνο του 2012 να διακινήσει 1.560.000 teu’s έναντι 795.000 teu’ς την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Δηλαδή, όπως ανέφεραν στελέχη της ΣΕΠ Α.Ε., για το 9μηνο του 2012 η αύξηση στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, είναι της τάξης του 95%. Μάλιστα οι ίδιοι εκτιμούν ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2012 από τον Προβλήτα ΙΙ της ΣΕΠ θα διακινηθούν περί τα 2.100.000 teu’s αυξημένα κατά 85% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Να σημειωθεί ότι από τον Ιούνιο του 2013, που θα αρχίσει να λειτουργεί και ο προβλήτας ΙΙΙ, θα προστεθούν επιπλέον 700 000 teu’s στη διαμετακομιστική ικανότητα της ΣΕΠ.

Κύκλοι της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ) ανέφεραν ότι η επιτυχία των Κινέζων στον Προβλήτα ΙΙ είναι αποτέλεσμα τόσο των ανταγωνιστικών τιμών όσο και της βελτίωσης της παραγωγικότητας η οποία μειώνει σημαντικά τους χρόνους παραμονής ενός πλοίου στο λιμάνι, προσφέροντας οικονομικά οφέλη και στις εταιρείες.

Συγχρόνως, συμπλήρωσαν, η δυναμική της ΣΕΠ συμπαρέσυρε και τον ΟΛΠ ο οποίος έχει βελτιωθεί σημαντικά σε πολλούς τομείς. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η ΣΕΠ προχώρησε σε συγκεκριμένες επενδύσεις στις υποδομές, άλλαξε τη φιλοσοφία στην εξυπηρέτηση των πελατών, αύξησε την παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μη χάνουν χρόνο και χρήμα στον Πειραιά, όπως γινόταν στο παρελθόν», ανέφεραν στην «Κ» οι ίδιοι κύκλοι της ΔΝΕ.

Το μεγαλύτερο κέντρο

Κύκλοι της ΣΕΠ ανέφεραν ότι ο Πειραιάς, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν, για το 2012 αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο σταθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στον Πειραιά η διακίνηση σχεδόν διπλασιάσθηκε, συν 95% ή 1.560.000 teu’s, στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Νάπολη η αύξηση είναι της τάξης του 21,7% ή 858.000 teu’s, ενώ στον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Αμβέρσας καταγράφεται μείωση κατά 12,6% ή 716.000 teu’s στο διακινούμενο φορτίο.

Επίσης, μείωση 7,3% σημείωσε η διακίνηση φορτίου και από τον σταθμό που ελέγχει η Cosco στο λιμάνι του Σουέζ, ο οποίος ωστόσο παραμένει ο μεγαλύτερος υπερπόντιος σταθμός διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων που διαχειρίζεται ο κινεζικός κολοσσός. Από το Σουέζ η Cosco στους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 διακίνησε περί τα 2 εκατ. teu’s.

Άνοδος για τον ΟΛΠ

Αυξημένη κατά 34,5% ήταν η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τον προβλήτα Ι που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιάς (ΟΛΠ Α.Ε.). Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οκτάμηνο του 2012 διακινήθηκαν από τον ΟΛΠ 500.000 teu’s έναντι 365.000 teu’s, περίπου, που διακινήθηκαν το αντίστοιχο περσινό εννεάμηνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΛΠ σημαντική αύξηση καταγράφηκε και στην παραγωγικότητα γενικά και ανά πόστα από 121,5 κινήσεις τον Ιανουάριο 2011 σε 130,3 τον Ιανουάριο 2012 και σε 143,16 τον Αύγουστο 2012.

«Το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά (ΟΛΠ και ΣΕΠ) βελτίωσε τη διεθνή του θέση το 2011 στον παγκόσμιο χάρτη, ανεβαίνοντας από την 93η θέση στην 76η θέση, αυξάνοντας τη διακίνηση φορτίων από 816.325 TEU’s σε 1.680.133 TEU’s (αύξηση 94,5%)» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΛΠ.

Σχόλιο: Οι κινέζοι παίζουν το χαρτί της Ελλάδος και το παίζουν πολύ δυνατά. Ο Πειραιάς είναι η καλύτερη τους.

Δεν ξέρω τι εργασιακές συνθήκες επικρατούν στην προβλήτα των Κινέζων. Η Παπαρήγα μίλησε για μεσαίωνα.

Επίσης δεν ξέρω πόσο χρήμα αφήνει η δραστηριότητα στην Ελλάδα συνολικά.

Θα ήθελα μια ποιο πλήρη ανάλυση για να βγάλω ασφαλή συμπεράσματα.

Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι με την έλευση των Κινέζων βελτιώθηκε ο ΟΛΠ.

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100002_02/10/2012_497239

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν τα έργα υποδομών στον προβλήτα ΙΙ που θα επιτρέπουν τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, μέσα από το λιμάνι, με τρένο.

Κατά πληροφορίες οι συζητήσεις της κινεζικής Cosco με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σε προχωρημένο στάδιο, καθώς ως γνωστό μέχρι τα τέλη του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί, εκτός απροόπτου, οι διαδικασίες σύνδεσης του λιμένος με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η Cosco, διαμέσου της θυγατρικής της εταιρείας ΣΕΠ Α.Ε., στοχεύει στην ανάπτυξη των υποδομών που θα επιτρέψουν τον συνδυασμό μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων γενικότερα προς τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη σιδηροδρομικώς και για φορτία transit που θα φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά.

«Αναπτύσσοντας τον σιδηρόδρομο θα καταφέρουμε να καλύψουμε αγορές στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και λίγο ανατολικότερα, στις η Ουγγαρία, η Ρουμανία και στις χώρες ταχύτερα και οικονομικότερα για στις στις εμπλεκόμενες πλευρές», ανέφεραν στην «Κ» κύκλοι στις ΣΕΠ Α.Ε.

Εκτιμάται ότι με τη λειτουργία του σιδηροδρόμου θα περιοριστεί περίπου στο 1/3 ο χρόνος παράδοσης των εμπορευμάτων (από στις 15 μέρες θα μειωθεί στις πέντε).

Σχόλιο: Ο σιδηρόδρομος αναδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο της Ελλάδος.

Ο ΟΣΕ είναι λουκούμι για κάποιους. Αν το αγοράσουν οι Κινέζοι, μιλάμε έχουν κάνει την κίνηση της δεκαετίας. Θα έχουν τον Πειραιά, θα έχουν και τον Σιδηρόδρομο, κάτσε καλά.

Αυτά που σου λένε νεοέλληνα, ότι η Ελλάδα θα πεινάσει άμα φύγει από το Ευρώ, είναι ότι ποιο ηλίθιο έχω ακούσει. Ότι ποιο εκβιαστικό.

20.000.000 κινέζοι να έρθουν ως τουρίστες στην Ελλάδα, έχουν γεμίσει όλα τα ξενοδοχεία.

Η Ελλάδα είναι ευλογημένο μέρος. Το ερώτημα είναι, γιατί νεοέλληνα αφήνεις τους ακολούθους του Εωσφόρου, να σε κυβερνούν; Για απάντησε μου.

Στο έγραψα ξεκάθαρα: μη ψηφήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο, γιατί ψήφησες;

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_9322.html

Ο ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΕ “ΛΑΪΚΙΣΤΗ”
Bρε πως αλλάζουν οι καιροί. Ο κομμένος από το συγκρότημα του Φαλήρου Αργύρης Ντινόπουλος, από την στιγμή που κοντραρίστηκε με τον Χατζηνικολάου, φιλοξενείται σχεδόν σε…
καθημερινή βάση σε εκπομπές και δελτία του ΣΚΑΪ. Κάποτε (όχι πολύ παλιά) η Καθημερινή τον κατηγορούσε αποκαλώντας τον “λαϊκιστή”. Προφανώς σήμερα έγινε εντελώς ξαφνικά… σοβαρός πολιτικός! Για γέλια η κατάσταση…

4444

http://fimotro.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8407.html

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΧΘΕΣ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Το σχόλιο του Ν. Χατζηνικολάου για τα όσα είπε χθες σε εκπομπή της ΝΕΤ ο Μ. Κεφαλογιάννης; Διαβάστε το : “Ο κατ’εξοχήν καταγγελτικός πολιτικός που κατονομάζει πολιτικούς και επιχειρηματίες χωρίς κανένα στοιχείο, ο Μ. Κεφαλογιάννης απειλεί…
τα ΜΜΕ και εμάς ειδικά όταν θα μας πάρει τον τίτλο της Real News. Ας κοπιάσει και θα δει τι θα πάρει”! Καταλάβαμε πολύ καλά…

Σχόλιο: Ο Κεφαλογιάννης είναι καραγκιόζης. Από γνωστό πολιτικό τζάκι με σχέσεις με επιχειρηματικό τζάκι. Αυτή η Ελίτ χρεοκόπησε την Ελλάδα.

Αυτή η Ελίτ φτιάχνει και προστατεύει την διαφθορά.

Η Βουλή των Ελλήνων αθώωσε τον Τσοχατζόπουλο. Τώρα που ο Άκης είναι στην φυλακή και η έρευνα βγάζει συνεχώς μαύρο χρήμα, θα περίμενα από τον Κεφαλογιάννη να κάνει χαρακίρι.

4444

http://www.zougla.gr/kosmos/article/germania-eklise-os-agoni-i-ipo8esi-tis-sfagis-560-italon-stin-toskani-to-1944

Οι Γερμανοί δικαστές αποφάσισαν σήμερα να τερματίσουν τις έρευνες για μία Ναζιστική σφαγή στην Ιταλία το 1944, συμπεραίνοντας πως δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν μία υπόθεση δολοφονίας κατά των 17 υπόπτων που εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή.

Μία αντίστοιχη ιταλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι 560 κάτοικοι της ορεινής κωμόπολης Σαντ’ Άνα ντι Στατσέμα στην Τοσκάνη κατακρεουργήθηκαν με πολυβόλα και χειροβομβίδες από μία μονάδα της 16ης τεθωρακισμένης μεραρχίας Reichsfuhrer SS, του στρατιωτικού βραχίονα του Ναζιστικού Κόμματος Waffen SS.

Τουλάχιστον 107 από τους σφαγιασθέντες της 12ης Αυγούστου 1944 ήταν παιδιά. Οι Γερμανοί εξασφάλισαν τον έλεγχο της Ιταλίας μετά τη συνθηκολόγηση της 3ης Σεπτεμβρίου 1943 και πολέμησαν λυσσαλέα τόσο τους Ιταλούς παρτιζάνους, όσο και τα προελαύνοντα προς βορράν στρατεύματα των Συμμάχων.

Οι διωκτικές αρχές της Στουτγάρδης ανακοίνωσαν πως η υπόθεση, της οποίας ο φάκελος άνοιξε προ ετών, θα κλείσει διότι οι κατηγορίες για φόνους δεν πρόκειται να καταλήξουν σε κάποια καταδίκη.

Η Ιταλία είχε δικάσει ερήμην 10 από τους φερόμενους ως αυτουργούς του εγκλήματος πολέμου και τους καταδίκασε σε ισόβια δεσμά.

Ωστόσο η ετυμηγορία τούτη συμβολικό μόνον είχε χαρακτήρα, διότι η Γερμανία δεν εκδίδει πολίτες της.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Σχόλιο: Η Ιταλική δικαιοσύνη είναι καλύτερη ή η Γερμανική;

Γιατί οι Ιταλοί δικαστές μπόρεσαν και έβγαλαν απόφαση και οι Γερμανοί συνάδελφοι τους όχι;

Τελικά παίζει ρόλο που δικάζεσαι και ποιος σε δικάζει.

4444

http://www.neolaialaos.gr/2012/09/29/misc/68221/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=follow+us

Την καταπληκτική καταγγελία ότι με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης γυρίζονται κάποιες πολύ γνωστές τουρκικές τηλεοπτικές σειρές, που στη συνέχεια πλημμυρίζουν κάποιες χώρες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έκανε η βρετανίδα βουλευτής του βρετανικού συντηρητικού κόμματος, Pauline Latham.

Μάλιστα η είδηση αυτής της καταγγελίας προκάλεσε τόσο μεγάλη αίσθηση, που πέρασε και στον τουρκικό τύπο, με αποκλειστικό δημοσίευα της τουρκικής εφημερίδας, Μιλιέτ.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, η βρετανίδα βουλευτής κατήγγειλε ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία, που ανέρχεται στο ποσό των 620 εκατομμυρίων αγγλικών Στερλινών, πηγαίνει στην ταχέως αναπτυσσόμενη τηλεοπτική βιομηχανία της Τουρκίας και στην παραγωγή διαφόρων τηλεοπτικών σήριαλ, που έχουν πλημμυρίσει τα τελευταία χρόνια τα μεγάλα ελληνικά κανάλια.

Το θέμα μάλιστα…πήρε μεγάλη έκταση αναγκάζοντας την ίδια την υπουργό Ανάπτυξης της Βρετανίας, Justine Greening, να διατάξει έρευνα για το πως διοχετεύετε η οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία στην παραγωγή τουρκικών τηλεοπτικών σειρών.

Να σημειώσουμε ότι ορισμένα από αυτά τα σήριαλ έχουν εξοργίσει τους βρετανούς γιατί αναφέρονται στην παρουσία του βρετανικού στρατού στην Κωνσταντινούπολη, την περίοδο 1919-1922, με εξευτελιστικούς τρόπους που καταρρακώνουν την εικόνα των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων και δημιουργούν αντιβρεττανικά αισθήματα στο τηλεοπτικό κοινό.

Στην καταγγελία της, η βρετανίδα βουλευτής αναφέρει ότι η Τουρκία είναι η χώρα που λαμβάνει την μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με καταχρηστικό τρόπο χρησιμοποίει αυτή την οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη της «σηριαλικής» της βιομηχανίας.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την βρετανίδα βουλευτίνα, γίνετε εξαγωγή αυτών των σειρών με προφανή σκοπό την προπαγάνδα των τουρκικών, (νεοοθωμανικών ), θέσεων στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας, ο γνωστός και στην Ελλάδα για τα ειρωνικά του σχόλια για τους Έλληνες, Egemen Bağis, έχει ομολογήσει, σύμφωνα με τους Βρετανούς, ότι μεγάλα ποσά από την Ευρωπαϊκή βοήθεια δίνονται για την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών, που στη συνέχεια εξαγόμενες αποφέρουν τεράστια κέρδη στα τουρκικά κανάλια.

Το πόσο η κατάσταση αυτή η έχει εξοργίσει τους Βρετανούς, (ενώ εδώ στην Ελλάδα κοιμόμαστε τον ύπνο του.. οθωμανικού δικαίου και κανείς δεν αντιδρά), φάνηκε από το ότι η γνωστή βρετανική εφημερίδα, Daili Mail, έχει κηρύξει εκστρατεία κατά στης συνέχισης της μεγάλης οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, η οποία στηρίζει την τηλεοπτική της βιομηχανία.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα και εξόργισε τους βρετανούς γιατί παράλληλα δημοσιοποιήθηκαν και οι φετινές εκτιμήσεις των Βρυξελλών για τη κατάφορη παραβίαση των βασικών αρχών της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία, (αλήθεια που είναι οι Έλληνες αριστεροί για να καταγγείλουν την ανελεύθερη Τουρκία;), η οποία παράγει τηλεοπτικά σήριαλ και τα εξάγει στο εξωτερικό ενώ στο εσωτερικό της καταπιέζει κατάφορα τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Για το ίδιο θέμα, όπως έγινε γνωστό από τον βρετανικό τύπο και αναμεταδόθηκε και από την εφημερίδα Μιλιέτ, ετοιμάζεται για τις αρχές του 2013 ειδική διάσκεψη στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα την κατάφορη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία, (άραγε θα μετάσχουν σε αυτή την σύσκεψη και Έλληνες  .

Και όλα αυτά ενώ εδώ στην Ελλάδα κοιμόμαστε τον ύπνο του «νεοοθωμανικού δικαίου» και οι Τούρκοι με λεφτά της Ευρώπης, δηλαδή και με δικά μας λεφτά, κατασκευάζουν τις τηλεοπτικές τους αθλιότητες και μας τις σερβίρουν σαν ένα περίτεχνο δηλητήριο νέο-γκιαουροποίησης του ελληνισμού.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Σχόλιο: Αυτός είναι ένας λόγος, που τα τουρκικά σίριαλ είναι φτηνά.

Στην Ελλάδα δεν κοιμόμαστε, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κοιμούνται. Αφού όμως τους ψηφίζετε τι περιμένετε;

Θέλετε καλύτερα αποτελέσματα; Αλλάξτε κόμματα.

Οι Έλληνες Αριστεροιίειναι κομπλεξικοί.

4444

http://www.zougla.gr/media/article/akrodeksia-kalampourakia-sto-kratiko-radiofono

Χαριεντιζόμενη και έκδηλα ευτυχής, δημοσιογράφος της ΕΡΑ Κομοτηνής δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη χαρά της, διότι συνομιλούσε με τον γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Η δημοσιογράφος Αμαλία Γαρυφαλλίδου, εκούσια ή ακούσια, τοποθέτησε τη Χρυσή Αυγή ως τρίτο κόμμα της Ελληνικής Βουλής ή ως… 2ο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, προφανώς ποιούμενη την ανάγκη φιλοτιμία, και ζήτησε από τον Νίκο Μιχαλολιάκο στην επικείμενη κυβέρνηση στην οποία πιστεύει ότι θα συμμετάσχει να καταργήσει το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής. Ο καλεσμένος της ήταν περισσότερο επιφυλακτικός και ζήτησε από τη… «δημοσιογράφο» να του το ξαναπροτείνει, αφού αναλάβει το Υπουργείο Άμυνας: «Μπορείτε να κλείσετε το προξενείο την άλλη μέρα, να τους πείτε παλικάρια κλείνει, δεν ξέρω τι θα κάνετε, κλείνει» είπε και ελάλησε η άριστα ενημερωμένη δημοσιογράφος του κρατικού ραδιοφώνου περί διπλωματικής ιστορίας και διεθνών διπλωματικών σχέσεων.

Αγνοεί προφανώς πως, αν ο κ. Μιχαλολιάκος «κλείσει» το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας, τότε θα κλείσει αυτόματα το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η λεπτομέρεια αποκαλείται διεθνώς και «αρχή της αμοιβαιότητας», αλλά τι συζητάμε τώρα.

Επιπλέον, η δημοσιογράφος του κρατικού ραδιοφώνου έσπευσε να συμφωνήσει με τις ακραίες θέσεις της Χρυσής Αυγής στο μεταναστευτικό, ενώ, αναφερόμενη στα Ίμια και απευθυνόμενη στον Νίκο Μιχαλολιάκο, ρώτησε: «Τα Ίμια να τα κάνουμε κατοικήσιμα με τσαμπουκά;».

Τέλος, έκλεισε την κουβέντα με μια μνημειώδη ερώτηση για το δικαίωμα ή μη των κρατούμενων μεταναστών στη σίτιση, αναφερόμενη απαξιωτικά σε κάποιους πολίτες (όπως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ, της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, των Συνδικάτων κ.λπ.), που «λένε ότι οι μετανάστες είναι άνθρωποι».

Εκεί στην ΕΡΤ 3 τι γίνεται, άραγε, και επιπλέουν οι πάσης φύσεως φελλοί; Μήπως κάποιος θα έπρεπε να ψιθυρίσει δυο τρία φωνήεντα στην εν λόγω κυρία εις άψογη μάλιστα «Γαλλικήν»;

Να σημειωθεί ότι οι συνάδελφοί της στη Θράκη έχουν αναστατωθεί με τη συμπεριφορά της, ενώ κάποιοι άλλοι πιο μετριοπαθείς επισημαίνουν ότι ως δημοσιογράφος ή ως πολίτης μπορεί να έχει την ιδεολογία που επιθυμεί, αλλά είναι τεράστια ντροπή για την ΈΡΤ και την περιοχή να συνεχίζει ακόμη και σήμερα να κάνει εκπομπές.

Σχόλιο: Το προξενιο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη είναι διακοσμητικό.

Οι Τούρκοι αφάνισαν το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης. Νομίζω ότι στα πλαίσια της αμοιβαιότητας πρέπει να κάνουμε το ίδιο με όσους δηλώνουν Τούρκοι.

Τι λες Μάκη;  Ρομπέν των φτωχών;

Αν κλείσει το Τουρκικό προξενείο η Ελλάδα θα κερδίσει πολλά.

4444

01/10/2012

4444

4444

Σε αυτό το γράφημα φαίνεται πόσο καλή δουλειά έκανε ο Ομπάμα.

Εκεί που οι τιμές των σπιτιών είχαν φυσιολογικές διακυμάνσεις, όχι πολύ μεγάλες εξάρσεις, η δράση του Ομπάμα γρήγορα έφερε σταθεροποίηση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα σπίτια να διατηρήσουν την αξία τους.

4444

Το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστεί τις τιμές των σπιτιών η Αμερικανική κυβέρνηση.

Η κατοχή σπιτιού δίνει πολλαπλά πλεονεκτήματα σε μια οικονομία.

Ακόμα κι αν το σπίτι είναι άθλιο, ο ιδιοκτήτης λέει ότι έχει ένα σπίτι.

Επιδρά ψυχολογικά.

Η Αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα χαμηλά εισοδήματα που δυσκολεύονται με τα δάνεια σπιτιών.

Οι Τράπεζες από την άλλη μπορούν να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές όσα σπίτια έκαναν κατάσχεση.

Αν από το 2009 και μετά γινόταν αυτό, η διπλή αυτή η κίνηση φέρνει σταθερότητα.

Όσοι μπορούν να κρατήσουν τα σπίτια τους, με την βοήθεια της κυβέρνησης θα τα κρατήσουν.

Όσοι έχουν κάποια χρήματα και θέλουν να αγοράσουν ένα φτηνό σπίτι σε πλειστηριασμό, θα το αγοράσουν.

Αυτοί που χάνουν τα σπίτια τους πρέπει να πάνε σε κάτι ποιο μικρό. Ένα τροχόσπιτο. Ένα μικρότερο σπίτι, μέχρι να ανοίξουν οι δουλειές.

Το τροχόσπιτο είναι καλή λύση, για προσωρινή διαμονή. Από το να είσαι άστεγος.  

Το σπίτι, παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. 

4444

4444

4.000 παιδιά στην Γερμανία, στην πανίσχυρη Γερμανία αρρώστησαν από διατροφικό μικρόβιο.

Η είδηση δεν έπαιξε πολύ το Σαββατοκύριακο.

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη Τραγκα.

Την προηγούμενη φορά που είχαμε κάτι ανάλογο, ήταν με τα μικρόβια στις φύτρες φασολιών. Θυμάστε τον πανικό.

Η πανίσχυρη Γερμανική μηχανή και οι Γερμανοί που κυκλοφορούν ως οι απόλυτοι άρχοντες της ευρωζώνης, φαίνονται ανίσχυροι σε τέτοια γεγονότα.

Μερκελ θέλω αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους εδώ και τώρα. Την επιμήκυνση βαλτη στον Κω….ο του Σαμαρά και της συγκυβέρνησης.

Η Ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί αυτή την στιγμή σε χρόνο dt.

Στην Ισπανία οι φυσικές καταστροφές ήταν μεγάλες. Ο σκατας ο Ραχόι σηκώνει τα χέρια ψηλά και φωνάζει συνεχώς: Λιτότητα, γερμανική λιτότητα….

Οι Ισπανοί το πήραν το μήνυμα: Ραχόι φωνάζουν πήγαινε σπίτι σου.

4444

Στημένα δημοσιεύματα.

Ο Μειμαρακης είπε: αρκεί το ΣΔΟΕ να πει ότι είμαι αθώος και βγήκε το Έθνος με αθωωτικό «πόρισμα» του ΣΔΟΕ.

Τα στημένα βγάζουν μάτι, τόσο εξόφθαλμα είναι.

Τέτοιου είδους βέβαια πρακτικές εκθέτουν ακόμα περισσότερο τον Μειμαρακη.

4444

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την λίστα του ΣΔΟΕ.

Το ΣΔΟΕ κύριοι αυτή είναι η δουλειά του, να ψάχνει.

Το ΣΔΟΕ Μειμαρακη δεν λέει ποιος είναι ένοχος και ποιος όχι. Έρευνα κάνει.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ όλοι οι νεοέλληνες ξέρουν ότι είναι διαφθαρμένα κόμματα.

4444

Σε αξιοζήλευτα επίπεδα βρίσκεται η τουρκική οικονομία με την κυβέρνηση Ερντογάν να αποπληρώνει την τελευταία δόση του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…

Η Άγκυρα θα μηδενίσει τις οφειλές της στο ΔΝΤ πληρώνοντας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τους επόμενους μήνες.

«Το χρέος μας ήταν 23,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή χρωστάμε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και τον Απρίλιο θα το φτάσουμε στο μηδέν.

Τώρα πραγματοποιούμε συνομιλίες τεχνικής φύσης», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία στο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση Ερντογάν από το 2008 είχε αρνηθεί νέο δανεισμό από το ΔΝΤ , η Τουρκία είχε ξεκινήσει να λαμβάνει από το 2001.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν ήθελε να έχει δεσμά με τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, καθώς πίστευε πως εφαρμόζουν λάθος συνταγές.

Από τότε η Άγκυρα ξεπληρώνει κανονικά τα χρέη της και τους επόμενους μήνες θα έχει μηδενίσει όλες τι οφειλές της. Από την ημέρα που η Τουρκία έσπασε τα δεσμά της με το ΔΝΤ παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2010 και το 2011 ήταν η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμους μετά την Κίνα.

thestival.gr

Σχόλιο: Ο Ερντογαν κατάλαβε ότι το ΔΝΤ εφάρμοζε λάθος συνταγές. Απλά πράγματα.

Ο Ερντογαν επίσης εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Αντίθετα ο Σημίτης εξυπηρετούσε τα Γερμανικά συμφέροντα, το ίδιο και ο Γιωργάκης Παπανδρέου.

Καταλάβατε τι διαφορές υπάρχουν;

4444

 Ο Ψυχάρης ξαναβγάζει το σενάριο περί πραξικοπήματος.

Είναι αστειότητες ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα κάνουν πραξικόπημα.

Η αξιοπιστία του Γιωργάκη του Παπανδρέου σε σχέση με τα συμφέροντα της Ελλάδος είναι μηδέν.

Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Παπανδρέου εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Θα έπρεπε μάλιστα να δικάζεται γιατί μας οδήγησε στο μνημόνιο και στην καταστροφή.

Τα γεγονότα. Τα γεγονότα και οι αριθμοί μιλούν μόνα τους.

Επειδή κανένας δεν σκέπτεται να κάνει πραξικόπημα, γι’αυτό όλοι πάνε και ψηφίζουν Χρυσή Αυγή. Αυτό τους τρομοκρατεί και σκέπτονται διάφορα.

Για μένα όποιος είναι μισθωτός και συνταξιούχος και ψηφίζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ηλίθιος.

4444

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=477021

Για τους αρχαίους Ελληνες ήταν η σύντροφος του Ενδυμίωνα, θεού του ύπνου, για μας είναι ένα καλοσυνάτο πρόσωπο, που μας κοιτάζει αφηρημένο κάθε μήνα, και για τους επιστήμονες είναι το κοντινότερο προς τη Γη ουράνιο σώμα.

Ο λόγος είναι για τη Σελήνη, τον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της Γης, η ιστορία της οποίας εξακολουθεί να αποτελεί για τους επιστήμονες ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Οι πρώτες θεωρίες των αρχών του 20ού αιώνα δεν ήταν συμβατές με τα αστρονομικά δεδομένα του συστήματος Γης – Σελήνης, ενώ η επικρατούσα σήμερα θεωρία μεταξύ των αστρονόμων φαίνεται να μην είναι συμβατή με τα γεωλογικά δεδομένα της Σελήνης.

Ο Αριστοτέλης δίδασκε ότι η Σελήνη είναι μια τέλεια σφαίρα φτιαγμένη από αιθέρα, η οποία περιφέρεται σε τέλεια κυκλική τροχιά γύρω από τη Γη. Οι παρατηρήσεις του Γαλιλαίου όμως έδειξαν ότι η επιφάνεια της Σελήνης είναι καλυμμένη από βουνά, πεδιάδες και κρατήρες, έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με την επιφάνεια της Γης παρά με μια τέλεια σφαίρα. Από τότε ως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί για τη Σελήνη περισσότερες πληροφορίες απ’ όσο για οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα.

Θα περίμενε κανείς ότι με τόσα στοιχεία θα γνωρίζαμε με λεπτομέρεια την ιστορία του δορυφόρου μας. Και όμως, σήμερα εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τον τρόπο δημιουργίας της, αφού οι ερευνητικές προσπάθειες αστρονόμων και γεωλόγων δείχνουν να καταλήγουν σε αλληλοσυγκρουόμενα αποτελέσματα.

Ο δρόμος προς την… Ταυτόχρονη Δημιουργία

Τα πρώτα στοιχεία της Σελήνης που υπολογίστηκαν με μεγάλη ακρίβεια, μετά την εποχή του Γαλιλαίου, ήταν η τροχιά της και η διάμετρός της και, στη συνέχεια, η μάζα της.

Αντίθετα με αυτά που πίστευε ο Αριστοτέλης, η τροχιά της δεν είναι κυκλική αλλά περίπλοκη και, σε πρώτη προσέγγιση, ελλειπτική.

Η δε μάζα της είναι λίγο μεγαλύτερη από το 1% της μάζας της Γης, τιμή που μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά στην πραγματικότητα είναι μεγάλη, αφού όλοι οι υπόλοιποι δορυφόροι του Ηλιακού Συστήματος έχουν μάζα μικρότερη από το 1‰ της μάζας του πλανήτη γύρω από τον οποίο περιφέρονται.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, καθώς και τις φωτογραφίες της επιφάνειας της Σελήνης, οι αστρονόμοι πρότειναν διάφορες θεωρίες για τον τρόπο σχηματισμού της.

Η παλαιότερη θεωρία, η οποία μάλιστα είχε προταθεί από τον Τζορτζ Ντάργουιν, τον γιο του γνωστού μας – από τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών – Δαρβίνου, υπέθετε ότι η Σελήνη δημιουργήθηκε από τη Γη, όταν ένα κομμάτι ύλης αποσπάστηκε από την περιοχή του ισημερινού του πλανήτη μας λόγω της φυγόκεντρης δύναμης.

Η θεωρία αυτή εγκαταλείφθηκε, επειδή για να συμβεί ένα τέτοιο φαινόμενο θα έπρεπε η Γη να περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε η διάρκεια της ημέρας να είναι μόνο πέντε ώρες.

Μια μεταγενέστερη θεωρία βασίζεται στην υπόθεση ότι η Σελήνη ήταν ένα είδος μεγάλου αστεροειδούς, που συνελήφθη από το βαρυτικό πεδίο της Γης στα αρχικά στάδια της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος.

Η θεωρία αυτή απαιτεί μια ιδιαίτερα πυκνή γήινη ατμόσφαιρα την εποχή της σύλληψης, που απ’ ό,τι φαίνεται ποτέ δεν υπήρχε.

Έτσι στα τέλη της δεκαετίας του 1960 διδαχθήκαμε στο Πανεπιστήμιο την επικρατούσα τότε θεωρία της ταυτόχρονης δημιουργίας. Κατ’ αυτήν Γη και Σελήνη δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα από το ίδιο πρωταρχικό νέφος αερίου και σκόνης, την εποχή της δημιουργίας των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος από τα υπολείμματα του υλικού που δημιούργησε τον Ήλιο.

Η θεωρία της σύγκρουσης με άλλον πλανήτη

Το 1969 όμως, όταν οι πρώτοι άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στην επιφάνεια της Σελήνης και έφεραν πίσω δείγματα από την επιφάνεια του δορυφόρου μας, ανατράπηκε και η θεωρία της ταυτόχρονης δημιουργίας.

Ο λόγος είναι ότι η χημική σύσταση της επιφάνειας της Σελήνης διαφέρει σημαντικά από αυτήν της Γης και, άρα, δεν είναι δυνατόν τα δύο ουράνια σώματα να προέρχονται από το ίδιο αρχικό σύννεφο αερίου και σκόνης.

Έτσι εμφανίστηκε στο προσκήνιο η πιο πρόσφατη θεωρία, αυτή της σύγκρουσης της Γης με ένα σώμα του αρχικού Ηλιακού Συστήματος στο μέγεθος του Άρη. Σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη, την εποχή που δημιουργήθηκε το Ηλιακό μας Σύστημα, πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ουράνια σώματα που περιφέρονταν γύρω από τον Ήλιο ήταν ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η Γη είχε δημιουργηθεί αρχικά ένας πλανήτης, η πρωτο-Γη, που δεν είχε δορυφόρο. Στη συνέχεια η πρώτο-Γη συγκρούστηκε «πλαγιομετωπικά» με έναν άλλον πρωτοπλανήτη, στο μέγεθος του Αρη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας των δύο αρχικών σωμάτων συσσωματώθηκε και απετέλεσε τη σημερινή Γη. Ένα μικρό μέρος των επιφανειακών στρωμάτων των δύο πρωτοπλανητών εκτοξεύθηκε στο Διάστημα και μέσα σε μερικές δεκάδες χρόνια συμπυκνώθηκε σε ένα μεγάλο σφαιρικό σώμα, τη Σελήνη, η οποία από τότε αποτελεί τον φυσικό δορυφόρο της Γης. Η θεωρία αυτή ερμηνεύει τόσο το είδος της τροχιάς της Σελήνης όσο και το γεγονός ότι αυτή έχει μικρότερη πυκνότητα από τη μέση πυκνότητα της Γης, αφού δημιουργήθηκε από τα επιφανειακά στρώματα των δύο πρωτοπλανητών και έτσι δεν «κληρονόμησε» μέρος του πυρήνα τους που απετελείτο από σίδηρο και νικέλιο.

Διάψευση από… τιτάνιο!

Η επιστημονική έρευνα όμως δεν χαρακτηρίζεται πάντα από τη συνεχή εξέλιξη προς μια τελική «σωστή» θεωρία.

Πολλές φορές εμφανίζονται «πισωγυρίσματα», όταν νεότερα ερευνητικά αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μια κρατούσα θεωρία.

Έτσι για πολλούς δεν απετέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι την περασμένη άνοιξη δημοσιεύθηκε ένα ερευνητικό αποτέλεσμα που φαίνεται αντίθετο με το παραπάνω σενάριο.

Η περιεκτικότητα των σεληνιακών πετρωμάτων σε τιτάνιο είναι ίδια ακριβώς με αυτή των γήινων.

Επειδή οι ενώσεις του τιτανίου δεν εξαερώνονται εύκολα, αυτό σημαίνει ότι σε μια σύγκρουση της πρώτο-Γης με άλλο σώμα το τιτάνιο των δύο σωμάτων θα έπρεπε να «κληρονομηθεί» ανέπαφο στη Σελήνη.

Επειδή ο πρωτοπλανήτης είχε δημιουργηθεί σε άλλη περιοχή του Ηλιακού Συστήματος απ’ ό,τι η Γη, θα έπρεπε η περιεκτικότητά του σε τιτάνιο να διαφέρει από αυτήν της Γης, οπότε και η περιεκτικότητα της Σελήνης σε τιτάνιο θα έπρεπε γενικά να μην είναι ίδια με αυτήν της Γης.

Το γεγονός ότι είναι ίδια φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Σελήνη είχε μόνο έναν γονιό, όπως πολύ ωραία το έθεσε ένα από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας της πρόσφατης δημοσίευσης.

Με άλλα λόγια, μοιάζει σαν να ξαναγυρίζουμε στη θεωρία του Ντάργουιν! Το μέλλον θα δείξει αν η θεωρία της σύγκρουσης μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ερμηνεύει τα νεότερα αποτελέσματα ή αν θα εγκαταλειφθεί για κάτι καινούργιο.

Ο κ. Χάρης Βάρβογλης είναι καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Σχόλιο: Πολύ καλό γράψιμο. Στην Φυσική και γενικά στην επιστήμη τα Ευρήματα παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο. Διότι είναι απτές αποδείξεις αν ισχύει μια θεωρία ή όχι.

4444

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=476504

Φλόριντα

Ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο στην προσπάθεια εξερεύνησης του ηλιακού μας συστήματος και της λεγόμενης «κατάκτησης του Διαστήματος» επεξεργάζεται η NASA.

Πρόκειται για έναν νέο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό που θα τοποθετηθεί στο διαστημικό χώρο που βρίσκεται πίσω από την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Ο σταθμός αυτός θα έχει ως βασικό του ρόλο να λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης επανδρωμένων αποστολών στον Άρη.

Ο νέος σταθμός

Επισήμως δεν έχει γίνει ακόμη κάποια ανακοίνωση από τη NASA αλλά έχουν αρχίσει να διαρρέουν λεπτομέρειες του σχεδίου.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση περίπου 400 χλμ έξω από τον πλανήτη μας. Ο νέος σταθμός θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 400 χιλιάδων χλμ από τη Γη.

Η αρχική ιδέα είναι ο σταθμός αυτός να βρίσκεται σε ένα σημείο όπου η εξισορρόπηση των βαρυτικών δυνάμεων Γης και Σελήνης να του επιτρέπει να βρίσκεται μόνιμα «παρκαρισμένος» σε αυτό το συγκεκριμένο σημείο που θα μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος «σκαλοπατιού» για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη ή σε άλλες περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Το σκέφτεται ο…Ομπάμα

Δημοσίευμα της εφημερίδας The Orlando Sentinel αναφέρει μάλιστα ότι πριν από λίγες εβδομάδες τα στελέχη της NASA ενημέρωσαν για την προοπτική αυτού του εγχειρήματος τον Λευκό Οίκο.

Βέβαια η δημιουργία και η συντήρηση ενός τέτοιου διαστημικού σταθμού απαιτεί τεράστια κεφάλαια – μόνο η κατασκευή και εγκατάσταση του σταθμού στο Διάστημα εκτιμάται ότι θα κοστίσει περισσότερα από δέκα δισ. δολάρια.

Με δεδομένη την κακή κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική συγκυρία θεωρείται δύσκολο να υπάρξει σύντομα κάποια απόφαση που να δίνει το πράσινο φως στη NASA για να ξεκινήσει την κατασκευή του νέου διαστημικού σταθμού.

4444

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=475889

Λονδίνο

Τα δύο τρίτα της ενέργειας που καταναλώνει ο άνθρωπος, από τη βενζίνη που καίνε τα αυτοκίνητα μέχρι το ηλεκτρικό ρεύμα που ξοδεύουμε για φωτισμό, χάνεται τελικά στο περιβάλλον υπό τη μορφή θερμότητας.

Τώρα, ένα νέο υλικό που μετατρέπει τη ζέστη σε ηλεκτρικό ρεύμα υπόσχεται να μετριάσει σημαντικά τις σπατάλες ενέργειας.

Με έμπνευση από τον…Άρη

Το νέο υλικό, αποτελούμενό κυρίως από μόλυβδο και τελλούριο, είναι μια παραλλαγή του υλικού που κρύβεται στη θερμοηλεκτρική γεννήτρια του ρομπότ Opportunity στον Άρη..

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα, όπου θα μπορούσε να μετατρέπει τη θερμότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα για τη φόρτιση της μπαταρίας σε υβριδικά μοντέλα.

Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, ακόμα και σε κινητήρες εσωτερικών καύσεων που παραμένουν συνεχώς σε λειτουργία, όπως οι κινητήρες των πλοίων.

Τα θερμοηλεκτρικά υλικά είναι γνωστά εδώ και χρόνια, μέχρι σήμερα όμως η απόδοσή τους ήταν υπερβολικά μικρή για να μπορούν να αξιοποιηθούν σε εμπορική κλίμακα. 

Χάρη στις ηλεκτρικές τους ιδιότητες και την ιδιαίτερη μικροσκοπική δομή τους, τα υλικά αυτά μετατρέπουν τη διαφορά θερμοκρασίας σε ροή ηλεκτρονίων, δηλαδή σε ηλεκτρικό ρεύμα: όταν η μία άκρη του υλικού είναι θερμότερη από την άλλη δημιουργείται ανάμεσά τους μια διαφορά τάσης, όπως συμβαίνει και στους πόλους μιας μπαταρίας.

Στο εσωτερικό οποιουδήποτε στερεού υλικού, η θερμότητα μπορεί να θεωρηθεί ως μικροσκοπικές κβαντικές ταλαντώσεις των ατόμων, τις οποίες οι φυσικοί ονομάζουν «φωνόνια». Όπως τα κύματα του ήχου ή τα κύματα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, καθένα από τα φωνόνια αυτά έχει το δικό του μήκος κύματος.

Οι σούπερ κόκκοι

Η υψηλή αποδοτικότητα του νέου υλικού, αναφέρουν στο βρετανικό περιοδικό Nature οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ίλινοϊ, οφείλεται στο γεγονός ότι αξιοποιεί τις ταλαντώσεις σε πολλά μήκη κύματος: μικρά, μεσαία και μεγάλα.

Στο εσωτερικό του υλικού, μικροσκοπικοί κόκκοι του στοιχείου τελλούριου απορροφούν ενέργεια από φωνόνια με μήκος κύματος μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Μικροσκοπικά σωματίδια τελλουριούχου στροντίου απορροφούν φωνόνια μέσου μήκους κύματος, ενώ ακόμα μικρότερα μήκη κύματος απορροφώνται από ίχνη νατρίου που ενσωματώθηκαν στους κρυστάλλους του υλικού.
Η προσεκτική ρύθμιση της εσωτερικής δομής του υλικού επέτρεψε στους ερευνητές να αυξήσουν την απόδοσή τους στο 15 με 20 τοις εκατό, συγκρίσιμη με την απόδοση των σημερινών φωτοβολταϊκών συστημάτων.

«Στο επίπεδο αυτό, υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές για την ανάκτηση της χαμένης θερμότητας και τη μετατροπή της σε χρήσιμη ενέργεια» εκτιμά ο Μέρκιουρι Κανατζίδης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Συγκριτικά, η θερμοηλεκτρική γεννήτρια του Curiosity, η οποία παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη θερμότητα που παράγεται από τη διάσπαση μιας ποσότητας πλουτωνίου, έχει τη μισή απόδοση σε σχέση με το νέο υλικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμοηλεκτική τεχνολογία επιδέχεται ακόμα σημαντικών βελτιώσεων, όχι όμως επ΄αόριστον: ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής προβλέπει ότι είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια μηχανή που λειτουργεί χωρίς να αποβάλλει έστω και λίγη θερμότητα.

4444

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=476321&h1=true

Λονδίνο

Τα πρώτα λέιζερ που τυπώνονται με απλό εκτυπωτή ψεκασμού παρουσιάστηκαν από μηχανικούς στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, οι οποίοι ελπίζουν τώρα να αξιοποιήσουν την καινοτομία τους σε μια ποικιλία εφαρμογών, από φωτεινές ταπετσαρίες μέχρι εξαρτήματα υπολογιστών.

Οι θαυματουργές κουκκίδες

«Κανείς δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να τυπώσει λέιζερ» υπερηφανεύτηκε ο Δρ Ντέιμιαν Γκάρντινερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τη νέα τεχνική στην επιθεώρηση Soft Matter.

Τα μικροσκοπικά λέιζερ, κουκκίδες με διάμετρο μόλις ένα τέταρτο του χιλιοστού, αποτελούνται από υγρούς κρυστάλλους που ψεκάζονται σε μια ειδικά επιστρωμένη επιφάνεια και απλά αφήνονται να στεγνώσουν.

Όλες οι συσκευές λέιζερ λειτουργούν λειτουργούν ουσιαστικά ως ενισχυτές φωτός: αποτελούνται από μια κοιλότητα, καλυμμένη εσωτερικά με καθρέπτες, μέσα στην οποία υπάρχει ένα στερεό, υγρό ή αέριο μέσο. Το μέσο αυτό διεγείρεται με διάφορους τρόπους ώστε τα άτομά του να αρχίσουν να εκπέμπουν φωτόνια. Τα φωτόνια αυτά αναπηδούν στους καθρέπτες και με τη σειρά τους διεγείρουν όλο και περισσότερα άτομα, πριν τελικά δραπετεύσουν από μια σχισμή και σχηματίσουν τη δέσμη.

«Ένα οποιοδήποτε λέιζερ χρειάζεται τρία πράγματα για να λειτουργήσει: μια κοιλότητα, δηλαδή έναν μικρό χώρο ανάμεσα σε δύο καθρέπτες πάνω στους οποίους μπορεί να αναπηδά το φως· ένα ενεργό υλικό, το οποίο αυξάνει την ποσότητα του φωτός· και μια παροχή ενέργειας» εξηγεί ο Γκάρντινερ. «Το δικό μας λέιζερ αξιοποιεί τις οπτικές ιδιότητες του υγρού κρυστάλλου ώστε να καταργηθούν οι καθρέπτες» προσθέτει.

Το υλικό-κόλλα

Προκειμένου όμως να αντικατασταθούν τα κάτοπτρα από υγρούς κρυστάλλους, τα μόρια των κρυστάλλων πρέπει να αποκτήσουν έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό. Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός υλικού σαν κόλλα, το οποίο ψεκάζεται μαζί με τους κρυστάλλους. Όταν στεγνώσει και στερεοποιηθεί, το υλικό αυτό όχι μόνο ευθυγραμμίζει τα λέιζερ αλλά επιπλέον λειτουργεί και ως ενεργό υλικό που πολλαπλασιάζει τα φωτόνια.

«Τα νέα λέιζερ μπορούν να αξιοποιηθούν σε διάφορες εφαρμογές προβολής και φωτισμού, ή ακόμα και να κωδικοποιούν πληροφορίες ώστε να μετατρέπουν οποιαδήποτε επιφάνεια σε “έξυπνη” επιφάνεια» ανέφεραν οι ερευνητές.

Το βασικότερο τεχνικό πρόβλημα που καλούνται τώρα να λύσουν είναι η τροφοδοσία των εκατοντάδων μικροσκοπικών λέιζερ με ενέργεια.

4444

http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=474731

Σεούλ

Από τους παιδικούς εμβολιασμούς μέχρι το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, τις σύριγγες πολλοί εμίσησαν.

Μια νέα λύση προτείνουν τώρα ερευνητές στη Νότιο Κορέα, οι οποίοι ανέπτυξαν μια συσκευή ενέσεων που χρησιμοποιεί μια δέσμη λέιζερ για να στείλει σταγονίδια του φαρμάκου μέσα στο δέρμα.

Το νέο σύστημα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Optics Letters», βασίζεται σε ένα λέιζερ «έρβιου-ύτριου-αλουμινίου», το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην κοσμητική δερματολογία.

Το λέιζερ συνδέεται σε έναν μικρό αντάπτορα που περιέχει δύο διαμερίσμα χωρισμένα από μια ελαστική μεμβράνη: ο πρώτος θάλαμος περιέχει νερό, ενώ ο δεύτερος μπορεί να περιέχει οποιοδήποτε φάρμακο ή εμβόλιο σε υγρή μορφή.

Ο πίδακας που εισχωρεί στο δέρμα

Το λέιζερ εκπέμπει έναν παλμό ενέργειας, διάρκειας μόλις 250 εκατομμυριοστών του δευτερολέπτου, ο οποίος βράζει τοπικά το νερό και δημιουργεί μια φυσαλίδα. Με τη σειρά της, η φυσαλίδα πιέζει απότομα τη μεμβράνη και προκαλεί την εκτίναξη του υγρού στο δεύτερο διαμέρισμα του αντάπτορα.

Ο πίδακας των μικροσκοπικών σταγονιδίων που εκτοξεύεται από τον δεύτερο θάλαμο μπορεί να εισχωρεί αρκετά χιλιοστά μέσα στο δέρμα, έδειξαν πειράματα στα οποία χρησιμοποιήθηκε δέρμα ινδικών χοιριδίων.

«Η πίεση που ασκεί ο πίδακας κατά την πρόσκρουση στο δέρμα είναι μεγαλύτερη από την αντοχή του δέρματος στον εφελκυσμό [δηλαδή στο τέντωμα] και αναγκάζει έτσι τον πίδακα να διαπεράσει ομαλά στο επιθυμητό βάθος, χωρίς να πιτσιλίζει το φάρμακο» εξηγεί ο Τζακ Γιό, επικεφαλής των πειραμάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Παρόλο που το φάρμακο μπορεί να φτάσει σε βάθος αρκετών χιλιοστών, «ο κύριος στόχος μας είναι η επιδερμίδα, η οποία βρίσκεται πλησιέστερα στην επιφάνεια του δέρματος, σε βάθος μόλις 500 μικρομέτρων» προσθέτει ο ερευνητής.

Αυτό το στρώμα του δέρματος δεν διαθέτει νευρικές απολήξεις, οπότε οι ενέσεις λέιζερ «θα είναι εντελώς ανώδυνες» υποστηρίζει.

Σχόλιο: Μην καθυστερείτε καθόλου. Οι ενέσεις τρομοκρατούν πολλούς ανθρώπους.

4444

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=475603&h1=true

Λονδίνο

Αμερικανική εταιρεία που ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνητού κρέατος ανακοίνωσε ότι αναπτύσσει στα εργαστήρια και τεχνητό δέρμα από το οποίο θα μπορούν να κατασκευαστούν ενδύματα.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Modern Meadow τα δερμάτινα ρούχα… εργαστηρίου θα βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων μέσα στην προσεχή πενταετία.

Εργαστηριακό δέρμα

Οι ερευνητές της Modern Meadow ανέπτυξαν μια επαναστατική μέθοδο δημιουργίας τεχνητού δέρματος. Το πρώτο βήμα είναι η συλλογή εκατομμυρίων κυττάρων από μια αγελάδα μέσω βιοψίας. Τα κύτταρα αυτά τοποθετούνται σε ένα βιοαντιδραστήρα για να αναπτυχθούν. Στη συνέχεια οι ερευνητές διαστρωματώνουν τα κύτταρα ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η ένωσή τους. Επόμενο στάδιο είναι η τοποθέτηση των στρωμάτων από κύτταρα ξανά στον βιοαντιδραστήρα για να «ωριμάσουν».

Τα κύτταρα λαμβάνουν τροφή για μερικές εβδομάδες και κάποια στιγμή η τροφοδοσία τους διακόπτεται. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ιστός του δέρματος μετατρέπεται σε «πετσί» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή ενδυμάτων ενώ οι ιστοί των μυών και των λίπους συλλέγονται για να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία κρέατος.

«Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας δεν είναι η δημιουργία τεχνητού κρέατος αλλά η κατασκευή τεχνητού δέρματος. Βασική αιτία για αυτή την επιλογή μας είναι ότι η δημιουργία τεχνητού δέρματος είναι πιο απλή από εκείνη του τεχνητού κρέατος» αναφέρει ο Αντρας Φοργκακσέις, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Modern Meadow.

Ένας ακόμη λόγος που σε πρώτη τουλάχιστον φάση η εταιρεία στρέφεται προς το τεχνητό δέρμα και όχι στο κρέας είναι οι αντιδράσεις που υπάρχουν από διάφορες πλευρές για τη δημιουργία εργαστηριακού κρέατος. Αντίθετα η δημιουργία δερμάτινων ρούχων για την κατασκευή των οποίων δεν θα απαιτείται η θανάτωση ζώων βρίσκει μεγαλύτερη κοινωνική και εμπορική απήχηση.

Σχόλιο: «Τεχνητό» δέρμα όχι μόνο από αγελάδα, αλλά από όλα τα ζωικά είδη. Μια επανάσταση.

4444

http://www.tovima.gr/science/mathematics-computers/article/?aid=463054

Ουάσινγκτον

‘Ένα χρόνο κράτησε η πρωτιά της Fujitsu στη λίστα με τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου.

Η πρώτη θέση ανήκει πλέον στο σύστημα Sequoia της IBM, σχεδιασμένο για τη μελέτη του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, το οποίο έχει ισχύ 16 petaFLOPS, μπορεί δηλαδή να εκτελεί 16 πεντάκις εκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο.

Η νέα έκδοση του Top500, της λίστας με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, περιλαμβάνει ακόμα τέσσερα συστήματα της IBM στη σειρά Blue Gene/Q.

Στη δεύτερη θέση της λίστας κατεβαίνει το σύστημα K Computer της ιαπωνικής Fujitsu, το οποίο κέρδισε πέρυσι την πρωτιά με ισχύ 8 petaFLOPS.

H Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν από έναν υπερυπολογιστή στο νέο Top500, ενώ η Κίνα και η Γερμανία έχουν από δύο και οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν τρεις θέσεις.

«Το Sequoia δείχνει τη συνεχιζόμενη αμερικανική πρωτιά στους υπολογιστές υψηλών αποδόσεων» υπερηφανεύτηκε ο Τόμας Ντ’Αγκοστίνο, διοικητής της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας.

Προσομοίωση πυρηνικών δοκιμών

Εγκατεστημένο στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το Sequoia θα αναλάβει να προσομοιώνει πυρηνικές δοκιμές και να μελετά τη συμπεριφορά των αποθηκευμένων πυρηνικών όπλων στην Κίνα.

Σε αντίθεση με άλλους υπερυπολογιστές που αξιοποιούν εξειδικευμένους επεξεργαστές γραφικών της Nvidia, της AMD και της Intel, το Sequoia βασίζεται σε επεξεργαστές γενικής χρήσης στη σειρά Power της ίδιας της IBM.

Συνολικά ενάμισι εκατομμύριο επεξεργαστές λειτουργούν στις 96 υπομονάδες του συστήματος, η καθεμιά από τις οποίες έχει μέγεθος ψυγείου.

Το Sequoia προσφέρει επίσης αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα σε σχέση άλλα συστήματα της λίστας.

Καταναλώνει «μόλις» 7,9 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας, συγκριτικά με 12,6 megawatt στο K Computer της Fujitsu.

Το Top500 εκδίδεται κάθε έξι μήνες από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάνχαϊμ στη Γερμανία, του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley και του Πανεπιστημίου του Τενεσί στο Νόκβιλ.

Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Watson της IBM, το οποίο νίκησε πέρυσι τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο δύσκολο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, δεν έχει αρκετή επεξεργαστική ισχύ για να μπει στο Top500.

Ήταν όμως μια σημαντική επιτυχία της IBM, δεδομένου ότι το λογισμικό του Watson απέδειξε ότι μπορεί να κατανοεί ερωτήματα διατυπωμένα στην ανθρώπινη γλώσσα.

4444

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=465948

Οι τακτικοί αναγνώστες του BHMAscience θα έχουν σίγουρα εντοπίσει την εμμονή ορισμένων αρθρογράφων του με τα μαθηματικά. Oχι μόνον μας ελκύουν θέματα που τα αναδεικνύουν αλλά έχουμε κατά καιρούς δηλώσει ότι τα θεωρούμε θεμέλιο και κολοφώνα των επιστημών. Και πώς να μην υποκύπτουμε σε αυτή τη «διαστροφή» όταν διαβάζουμε ειδήσεις όπως η ακόλουθη:

Μαθηματικά εναντίον ρύπανσης

Στις 26 Ιουνίου 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Inverse Problems δημοσιεύθηκε ότι η εύρεση μιας πηγής μόλυνσης είναι απλά θέμα… μαθηματικών (βλ. http://iopscience.iop.org/0266-5611/28/7/075009).

Συγκεκριμένα, με ερέθισμα μεγάλες οικολογικές καταστροφές όπως η διαρροή πετρελαίου από την πλατφόρμα εξόρυξης της BP στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, ερευνητές του γαλλικού Université de Technologie de Compiègne έψαξαν να βρουν τον τρόπο μιας πιο άμεσης ανίχνευσης της πηγής τέτοιων διαρροών. Κατέληξαν στο να βρουν έναν μαθηματικό αλγόριθμο που μπορεί να ακολουθεί τα ίχνη μιας ρύπανσης ως την πηγή της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συλλέξει κανείς κάποια δείγματα μολυσμένου νερού (ή αέρα) σε συγκεκριμένες αποστάσεις και να εισαγάγει τα δεδομένα στο αντίστοιχο πρόγραμμα του υπολογιστή. Ο αλγόριθμος παίρνει υπόψη του τη διασπορά, τη σύγκλιση και την αντίδραση και – ακολουθώντας ένα κυκλοφοριακό μοντέλο αντιστροφής πορείας – εντοπίζει τον υπαίτιο.

Οπως δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, φοιτητής Mike Andrle, δεν ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν μαθηματικοί αλγόριθμοι για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά ο συγκεκριμένος αλγόριθμος επιτρέπει την ανίχνευση ακόμη και αν η ρύπανση μετακινείται ή αλλάζει κατεύθυνση.

Επίσης, επιτρέπει την προσθήκη παραμέτρων για τις φυσικοχημικές ιδιότητες διαφόρων ρυπαντών, ώστε να είναι αποτελεσματικός σε κάθε περίπτωση.

Και ο επιβλέπων καθηγητής του, Abdellatif El-Badia, συμπλήρωσε: «Η επίλυση των αντίστροφων προβλημάτων είναι πολύ σημαντική για την επιστήμη, τη μηχανολογία και την εμβιομηχανική. Το ότι μπορέσαμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον αλγόριθμο στο μέγα πρόβλημα της ρύπανσης ήταν πολύ ενδιαφέρον».

Τα μαθηματικά φυγείν αδύνατον;

Στον αντίποδα αυτού του θριάμβου των μαθηματικών είχε εμφανιστεί την προηγουμένη, στις 25 Ιουνίου, στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (βλ.www.pnas.org/content/early/2012/06/22/ 1205259109.abstract), μελέτη υπό τον τίτλο «Η πυκνή χρήση εξισώσεων δυσχεραίνει την επικοινωνία των βιολόγων». Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Όπως εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης, δόκτορες Tim Fawcett και Andrew Higginson της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, οι συνάδελφοί τους αποδείχτηκε ότι αποστρέφονται τις θεωρίες που βρίθουν μαθηματικών λεπτομερειών.

Ψάχνοντας επισταμένα τις δημοσιευμένες εργασίες που δεν είχαν τύχει καμίας αναφοράς από συναφείς μεταγενέστερες, εντόπισαν ότι αυτές εμπεριείχαν πολλά μαθηματικά. Το «κούρεμα δημοσιότητας» που υπέστησαν συνεπεία αυτού έφθανε και το 50% λιγότερων ετεροαναφορών από εργασίες που είχαν ελάχιστα ή και καθόλου μαθηματικά.

Παιδικά τραύματα…

Το θέμα δεν είναι πρωτόγνωρο και, μάλιστα, ο ίδιος ο πασίγνωστος φυσικός Stephen Hawking είχε εκφράσει την ανησυχία του για το ότι το έργο του θα παραγνωριζόταν εξαιτίας των πολλών μαθηματικών που χρησιμοποιούσε.

Ομως αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια μελέτη επιμετρούσε την έκταση του προβλήματος. Μιλώντας σχετικά ο δρ Fawcett είπε: «Το θέμα είναι σημαντικό διότι όλες σχεδόν οι περιοχές επιστημών βασίζονται στη στενή σχέση των μαθηματικών με την πειραματική εργασία. Αν οι νέες θεωρίες παρουσιάζονται σε τρόπο που απωθεί τους λοιπούς επιστήμονες, τότε κανείς δεν θα εκτελεί τα κρίσιμα πειράματα που χρειάζονται για να αποδειχθεί η ορθότητα αυτών των θεωριών. Και κάτι τέτοιο θα σημάνει φραγμό στην επιστημονική πρόοδο».

Οι δύο ερευνητές ρωτήθηκαν τι πίστευαν ότι μπορούσε να γίνει άμεσα για την επούλωση αυτού του μαθηματικογενούς τραύματος.

Ο δρ Higginson απάντησε: «Οι επιστήμονες θα ήταν καλό να σκέπτονται εκ προοιμίου και προσεκτικά το πώς θα εμφανίσουν τις μαθηματικές πτυχές της εργασίας τους. Το ιδανικό θα ήταν όχι να πετάξουν τα μαθηματικά στην άκρη, αλλά να προσθέσουν επεξηγηματικό κείμενο που θα καθοδηγεί τον αναγνώστη μέσα από τις υποθέσεις και τις επιπτώσεις της θεωρίας τους». Αμέσως όμως μετά αναγνώρισε ότι μια τέτοια προσέγγιση θα συναντούσε την αντίδραση των εκδοτών επιστημονικών περιοδικών, που μισούν τις πολλές σελίδες.

«Τα κορυφαία επιστημονικά έντυπα προτιμούν τα άρθρα να είναι εξαιρετικά σύντομα και οι πολλές λεπτομέρειες να δημοσιεύονται στη διαδικτυακή έκδοσή τους, ως τεχνικό παράρτημα» πρόσθεσε ο δρ Fawcett. «Ευτυχώς, η μελέτη μάς έδειξε ότι οι εξισώσεις σε ένα παράρτημα δεν έχουν επίπτωση στις ετεροαναφορές (citations, αγγλιστί). Οπότε, αυτή μπορεί να είναι η πιο πρακτική λύση».

Οντως, ακούγεται πρακτική λύση αλλά δεν είναι η πραγματικά μακροπρόθεσμη λύση: Σε έναν κόσμο αυξανόμενης πολυπλοκότητας, τι θα συμβεί αν οι «επιφανέστεροι των επιστημόνων» – οι άνθρωποι που επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις – καταλήξουν να είναι εκείνοι που κατέστησαν διεπιστημονικά δημοφιλείς επειδή ακριβώς δεν… χαμπάριαζαν από μαθηματικά; Ισως σας ακούγεται ακραίο, όμως σε μια χώρα όπου πρυτάνεις δεν ψηφίζονται οι αξιότεροι αλλά οι δημοφιλέστεροι μεταξύ των φοιτητών και των πολιτικών, δεν θα έπρεπε.

Η γλώσσα του Σύμπαντος

Κατά την άποψη ημών των… κολλημένων στο «ουδείς αγεωμέτρητος εισίτω» του Πυθαγόρα και της Ακαδημίας Πλάτωνος, το έλλειμμα μαθηματικής παιδείας δεν αντιμετωπίζεται με μπαλώματα. Τα μαθηματικά δεν είναι γλωσσικό ιδίωμα των «φυτών». Είναι η γλώσσα δόμησης του Σύμπαντος, η γλώσσα των νόμων της Φύσης. Ακόμη κι αν ξεχάσουμε ότι και η γλώσσα μας – η Ελληνική – έχει ως αλφάβητό της μία σειρά αριθμών, δεν μπορούμε να διανοηθούμε μια κοινωνία του μέλλοντος όπου οι μόνοι ικανοί να επικοινωνούν μαθηματικά θα είναι τα ρομπότ!

Η εναντίωσή μας σε έναν τέτοιο συρμό μπορεί να εκδηλώνεται «δι’ ασήμαντον αφορμήν», αλλά θαρρούμε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ειδικά για τη χώρα μας: η μαθηματική σκέψη είναι ασπίδα λογικής, φραγμός του παραλόγου και βατήρας εκτίναξης του πολιτισμού. Το να σταματήσουμε την παραγνώρισή της και να αποδυθούμε στη βέλτιστη καλλιέργειά της είναι ίσως το καλύτερο που μας μένει να κάνουμε για τις αμέσως επόμενες γενιές. Ας μην τις θάψουμε στο «παράρτημα» της Ιστορίας.

Σχόλιο: Δηλαδή τα περιοδικά θα καθορίσουν την επιστήμη! Αυτό είναι γελοίο.

Ευτυχώς με το διαδίκτυο υπάρχει λύση. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχει πρόβλημα χώρου. Μπορείς να γράψεις το άρθρο και παράλληλα να έχεις τα βοηθήματα και την επεξήγηση.

4444

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=477084

«Η ευέλικτη φορολόγηση και αδειοδότηση ανά προϊόν, προσαρμοσμένη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους, θα μπορούσαν να προσελκύσουν όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα και να πατάξουν τον παράνομο τζόγο» υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Θωμάς Τζόκας, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Orange Juice Communications, η οποία εξειδικεύεται στον χώρο της τεχνολογίας και του gaming, με παρουσία σε 26 χώρες σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ποιες είναι σήμερα οι κατηγορίες του κλάδου των τυχερών παιγνίων και τι ποσά διακινούνται στον κλάδο παγκοσμίως;

«Η βιομηχανία των τυχερών παιγνίων αναπτύσσεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα τυχερά παιχνίδια χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, με βάση τον τρόπο που προσφέρονται στους καταναλωτές-παίκτες: στα Offline και στα Online. Offline είναι αυτά που παίζονται σε παραδοσιακά outlets (καζίνο, λέσχες, πρακτορεία). Online είναι τα τυχερά παιχνίδια που παίζονται μέσω Διαδικτύου, digital tv, smartphones, mobile κ.λπ.

Οι βασικές κατηγορίες των παιχνιδιών ανεξάρτητα από την πλατφόρμα που προσφέρονται ή από τον τρόπο που τα προσεγγίζει ο καταναλωτής είναι οι εξής: αθλητικό στοίχημα, παιχνίδια καζίνου, ιππόδρομος, λαχεία, κουλοχέρηδες, ξυστό, κίνο, πόκερ, αριθμοπαιχνίδια, Βingo, κυνοδρομίες.

Μια εντελώς νέα κατηγορία που αναπτύσσεται τελευταία είναι το social gaming. Το social gaming αναπτύσσεται μέσω των portals κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook). Περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών που αποτελείται από τα arcade social games (απλά παιχνίδια), τα role playing games (που απαιτούν εξοικείωση και γνώση) και τα games of chance (όπως πόκερ, Κίνο κ.λπ.).

Η συμμετοχή στα παιχνίδια αυτά δεν προϋποθέτει κατάθεση χρηματικού ποσού από τον χρήστη.

Το social gaming βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης ενώ ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί ξεκάθαρες συνθήκες φορολόγησης των εταιρειών που το προσφέρουν. Στην παρούσα φάση απουσιάζει αυτό το οικονομικό μοντέλο που θα καταστήσει τα παιχνίδια κερδοφόρα για τις εταιρείες που τα διοργανώνουν.

Οι περισσότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο social gaming εξαργυρώνουν χρηματιστηριακά τον αριθμό των χρηστών που συμμετέχει στις πλατφόρμες αυτές.

Με συντηρητικές εκτιμήσεις η παγκόσμια βιομηχανία των τυχερών παιγνίων παρουσιάζει μεικτά κέρδη (GGR) περί τα 300 δισ. ευρώ.

Βεβαίως, το 95% των εσόδων αυτών προέρχεται από τα offline παιχνίδια, αφού το ποσοστό διείσδυσης αλλά και τα ποσά που παίζονται στο Internet είναι χαμηλότερα».

Τα διαδικτυακά μέσα όμως αναπτύσσονται ταχέως. Ποιες τάσεις επικρατούν και ποια η στρατηγική των εταιρειών;

«Η κυρίαρχη διεθνής τάση που παρατηρείται είναι η μετάβαση από .com σε .country, δηλαδή η προσαρμογή της πλατφόρμας αλλά και της προσφοράς στις ανάγκες της κάθε χώρας είτε λόγω της διαφορετικής αγοραστικής συμπεριφοράς (buying behavior) που παρουσιάζει η κάθε αγορά είτε λόγω της διαφορετικής νομοθεσίας που ισχύει σε κάθε χώρα.

Tο όραμα μιας πανευρωπαϊκής άδειας που θα ήταν ικανή να θέσει καθολικούς ρυθμιστικούς κανόνες (φορολόγηση, προϊόν, διεθνής ρευστότητα κ.λπ.) για όλες τις gaming εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, φαίνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην παρούσα στιγμή, καθώς οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο της αγοράς τους.

Αυτό βεβαίως απαιτεί για τις εταιρείες τεράστιες υποδομές και τεχνολογικές επενδύσεις αφού πρέπει να έχουν διαφορετικές πλατφόρμες για να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της νομοθεσίας κάθε χώρας.

Για αυτόν τον λόγο το 2012 και το 2013 θα χαρακτηριστούν από μια τάση συγχώνευσης / ενοποίησης των εταιρειών προκειμένου να ανταποκριθούν στο διαρκώς μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον στις χώρες εντός αλλά και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ποια είναι σήμερα η ελληνική πραγματικότητα στον χώρο των τυχερών παιγνίων;

«Η σημερινή κατάσταση στον χώρο του gaming industry θα έλεγα ότι περιγράφεται ως εξής:

Υπάρχει το μονοπωλιακό καθεστώς του ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ και των κρατικών λαχείων. Δεν έχει ολοκληρωθεί το θέμα των VLTs. Δεν έχουμε ακόμη εκμεταλλευτεί κατάλληλα τα τουριστικά οφέλη που δημιουργούνται από τον gaming τουρισμό. Το νομοθετικό πλαίσιο για το online gaming είναι ατελές.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, οι καθυστερήσεις κοστίζουν.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα: διαφυγόντα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ανάπτυξη της παράνομης αγοράς, έλλειψη προστασίας (responsible gaming) των ευαίσθητων ομάδων πολιτών, όπως είναι οι νέοι, στοχοποίηση της ελληνικής αγοράς από την τρόικα για παραβατική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκκρεμείς υποθέσεις για αθέμιτο ανταγωνισμό».

Η υπερφορολόγηση γιγαντώνει την παρανομία
«Να υπάρξει πρόνοια για αδειοδότηση νέων παιγνίων, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές»

Κατά τη γνώμη σας, ο τελευταίος νόμος 4002/2011 για τα τυχερά παίγνια στην Ελλάδα δεν δίνει λύσεις στις παθογένειες της εγχώριας αγοράς;

«Ο ενδεδειγμένος και πιο αποτελεσματικός τρόπος, βάσει των παρουσών συνθηκών, είναι να προχωρήσουμε σε άμεση αναθεώρηση του σχεδίου νόμου και να νομοθετήσουμε ξεχωριστά τις δύο διαφορετικές κατηγορίες τυχερών παιγνίων, με βάση τον τρόπο που τα αντιμετωπίζει ο καταναλωτής, τα offline (πρακτορεία κτλ.) και τα online (digital tv, Internet, mobile).

Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ξεχωριστές αδειοδοτήσεις για προϊόντα και υπηρεσίες. Το σχέδιο αυτό θα είναι πιο στοχευμένο σε ό,τι αφορά τις ιδιαιτερότητες των προϊόντων αυτών, αλλά και πιο ευέλικτο. Μπορούμε να εξειδικεύσουμε τους τρόπους φορολόγησης για κάθε παιχνίδι, βάσει του business model και των κανόνων που διέπουν το παίγνιο αυτό. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια για αδειοδότηση νέων παιγνίων. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε περισσότερους επενδυτές και εταιρείες».

Η φορολόγηση με συντελεστή 30% επί των μεικτών κερδών που προβλέπει ο νόμος θα αποτρέψει μεγάλα ονόματα του διαδικτυακού τζόγου να διεκδικήσουν άδειες;

«Σαφώς ήταν θετικό το γεγονός ότι η φορολόγηση ήταν επί των μεικτών κερδών και όχι επί του τζίρου όπως στη Γαλλία.

Το 30% όμως είναι το υψηλότερο της Ευρώπης και σε συνδυασμό με την αναδρομικότητα του φόρου πολύ φοβάμαι ότι η προσπάθεια νομιμοποίησης του παράνομου τζόγου δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Η εμπειρία δείχνει ότι στις ΗΠΑ, αλλά και πρόσφατα στη Γαλλία, όπου οι Αρχές προσπάθησαν να βάλουν τάξη στον χώρο των τυχερών παιγνίων, έκλεισαν τις αγορές τους και επέβαλαν υψηλή φορολογία, το αποτέλεσμα ήταν να γιγαντωθούν οι εταιρείες του παράνομου τζόγου οι οποίες προσέφεραν καλύτερες αποδόσεις και οι παίκτες έβρισκαν πάντα τον τρόπο να ποντάρουν μέσα από τις δικές τους πλατφόρμες.

Λάθος είναι και η φορολόγηση των παικτών από το πρώτο ευρώ, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου από τη μη ανακύκλωση των κερδών και κατά συνέπεια μειωμένη φορολόγηση.

Θα οδηγήσει, δε, έναν πολύ μεγάλο αριθμό από recreational παίκτες (η μεγαλύτερη μάζα του κοινού που παίζει περιστασιακά με πολύ μικρά ποσά) να παίζουν σε μη αδειοδοτημένες εταιρείες».

Ανάπτυξη παντού

Πώς μπορεί τα κράτος να μεγιστοποιήσει τα έσοδά του από τα τυχερά παιχνίδια;

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ιδιωτικοποίηση ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ και Κρατικών Λαχείων, να δρομολογήσει την αδειοδότηση διαδικτυακών εταιρειών, να ανανεώσει και να εκδώσει άδειες καζίνων, να προνοήσει για άδειες νέων παιχνιδιών (π.χ. Βingo) και να λάβει μέριμνα για τον τουρισμό του gaming.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να δώσει άδεια σε πεντάστερα ξενοδοχεία να αποκτήσουν καζίνο ώστε να αναπτυχθεί και ο off season τουρισμός.

Επίσης, να επιτρέψει τη διοργάνωση ετήσιων τουρνουά ακολουθώντας το παράδειγμα της Πράγας. Η Πράγα φιλοξενεί τουρνουά πόκερ που προσελκύει χιλιάδες παίκτες από όλον τον κόσμο.

Το κράτος δεν χρειάζεται να δραστηριοποιείται εμπορικά. Μπορεί να είναι διαχειριστής και να έχει ρυθμιστικό ρόλο. Τα έσοδα του κράτους θα πρέπει να προέρχονται από τη φορολογία.

Μέριμνα της Πολιτείας θα είναι η πάταξη του παράνομου τζόγου, η εφαρμογή των κανόνων και η προστασία των ανηλίκων και των εθισμένων πολιτών. Θα είναι ευχάριστη έκπληξη οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν αλλά και το γεγονός ότι θα επηρεαστούν θετικά άλλοι κλάδοι όπως αυτός της πληροφορικής, του customer service και της διαφήμισης.

Στις ξένες αγορές τα ποσά που δόθηκαν για διαφήμιση των παρόχων τυχερών παιχνιδιών τα πρώτα δύο χρόνια από την έναρξη της δραστηριότητας ήταν σημαντικά».

Η ρυθμιστική αρχή
Την αυτοχρηματοδότηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), η οποία θα παρακολουθεί την αγορά που ανοίγει, προτείνει ο κ. Τζόκας. Σύμφωνα με τον κ. Τζόκα, ο ρόλος της ΕΕΕΠ και η πρόνοια του νόμου για τη θέσπισή της είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει: «Η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να μη χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά με την επιβολή ειδικής ανταποδοτικής εισφοράς, με ποσοστό επί του τζίρου των εταιρειών που θα εποπτεύει».

Σχόλιο: Ο κύριος Τζόκας λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Η διοργάνωση τουρνουά πόκερ σε μεγάλα ξενοδοχεία της Ελλάδος θα ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση.

Τα τυχερά παιχνίδια έχουν πολύ χρήμα. Όταν τα συνδυάζεις και με τον τουρισμό, τότε το χρήμα μεγαλώνει.

Σε ένα τουρνουά πόκερ οι παίκτες παίζουν μεταξύ τους. Το παιχνίδι είναι δίκαιο.

4444

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=477122

Η έκρηξη στην Ιβηρική είναι διπλή, αλλά η αιτία είναι μία. Λέγεται μνημόνιο.

Στην Ισπανία δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πολιόρκησαν στη Μαδρίτη τη Βουλή, που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα άλλον έναν προϋπολογισμό σκληρότατης λιτότητας.

Στην Πορτογαλία εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους στα μέσα Σεπτεμβρίου στη μαζικότερη διαδήλωση από την πτώση της δικτατορίας το 1974.

Ισπανοί και Πορτογάλοι λένε ότι περικοπές, φόροι και δάνεια τους καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανεργία, χωρίς ελπίδα στον ορίζοντα.

Φωνάζουν ότι δεν θέλουν ένα οικονομικό πραξικόπημα από πολιτικούς που άλλα έλεγαν πριν και άλλα κάνουν μετά τις εκλογές.

Οι Πορτογάλοι, οι «καλοί μαθητές» της τρόικας που εφάρμοσαν επακριβώς όσα τους πρόσταξαν, βλέπουν ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν.

Και οι Ισπανοί, έτοιμοι να παραδοθούν στις απαιτήσεις των δανειστών, τρέμουν για τα χειρότερα σε μια Ευρώπη που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση.

Εικόνα καταθλιπτικά γνώριμη. Μια χώρα του Νότου της Ευρώπης με υπέρογκο έλλειμμα και χρέος. Θύμα της κερδοσκοπίας των αγορών, είναι στον προθάλαμο ενός προγράμματος σκληρής προσαρμογής. Η οργή γίνεται ποτάμι που ξεσπάει σε δρόμους και πλατείες, έξω από τη Βουλή.

Μέσα οι πολιτικοί ψήφισαν ένα πακέτο λιτότητας 39 δισ. ευρώ, σε περικοπές και φόρους. «Κάνουν σαν να έχουν πέσει από άλλον πλανήτη. Κουφοί είναι; Δεν μας ακούνε; Τυφλοί είναι; Δεν βλέπουν τι γίνεται γύρω τους;» είπε ο Κάρλος Παρέδες, ένας από τους εκπροσώπους των Αγανακτισμένων στη Μαδρίτη.

Η συνέχεια είναι εκ των προτέρων γνωστή. Αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά μόνο αν η Ισπανία μπει σε κάποιο μνημόνιο. Αν εκχωρήσει, δηλαδή, εθνική κυριαρχία και έλεγχο της οικονομίας σε ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, σε ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί σε κάλπες και δεν είναι υπόλογοι στον λαό. Οικονομικό πραξικόπημα;

Η δημοκρατία σε κίνδυνο; Πολλοί το πιστεύουν. Φαίνεται από τα συνθήματα που φωνάζουν: «Είστε κλέφτες και προδότες», «Φτάνει πια!», «Πραγματική δημοκρατία τώρα!».

«Κάθε μήνα αυξάνονται οι φόροι, οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος, για να μην πω για τη βενζίνη. Το φαγητό έχει γίνει σχεδόν είδος πολυτελείας… Οι πολιτικοί είναι βουτηγμένοι στη διαφθορά, μας λένε ψέματα και προστατεύουν ο ένας τον άλλον. Η κυβέρνηση ασκεί βέτο στην ελευθερία της έκφρασής μας και η αστυνομία συλλαμβάνει κόσμο επειδή διαδηλώνει. Αυτή είναι η δημοκρατία;

Η Ισπανία χρειάζεται οικονομική βοήθεια, όχι για να σώσει τις τράπεζες αλλά για το κράτος πρόνοιας και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» λέει στο BBC η Κάρμεν Μπελμόντε, μια 34χρονη άνεργη στη Μαδρίτη.

Η κατάσταση είναι ζοφερή: υπάρχουν 1,2 εκατ. οικογένειες όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος τους.

Περίπου 800.000 από τα 5 εκατ. των ανέργων δεν έχουν δικαίωμα ούτε στο ελάχιστο επίδομα των 420 ευρώ.

Η ανεργία καλπάζει στο 25%, στους νέους χτυπάει το 44,5%. Ενας στους πέντε Ισπανούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οικογένειες ολόκληρες τα βγάζουν πέρα χάρη στη σύνταξη ενός παππού, που κι αυτή κουτσουρεύτηκε.

«Είμαστε πραγματικά μια χαμένη γενιά, δεν έχουμε μέλλον εδώ. Είναι εθνική ήττα που πρέπει να γίνουμε μετανάστες για να βρούμε καλή δουλειά…» λέει ο 25χρονος Χεσούς από τη Βαλένθια.

Και όμως ο Μαριάνο Ραχόι ζει μέσα σε άρνηση. Ο δεξιός πρωθυπουργός κέρδισε σαρωτικά τις εκλογές πριν από μόλις 10 μήνες, αλλά χωρίς να πει ότι λεφτά δεν υπάρχουν.

Τον Ιούνιο επέμενε ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται σωτηρία. Δύο εβδομάδες αργότερα τη ζήτησε.

Τα 100 δισ. ευρώ από το ESFS δεν ήταν αρκετά και άνοιξαν τον δρόμο για το μνημόνιο.

Αλλά εκείνος προσπαθεί να διατηρήσει την ψευδαίσθηση της εθνικής κυριαρχίας ως την τελευταία στιγμή. Δεν θέλει να περάσει στην Ιστορία ως εκείνος που υπέγραψε την ταπείνωση της Ισπανίας.

Μια διαβόητη φωτογραφία από το 1998 δείχνει τον Σουχάρτο, πρόεδρο τότε της Ινδονησίας, να υπογράφει την άνευ όρων παράδοση, υπό το βλέμμα του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Ραχόι θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια τέτοια σκηνή γνωρίζοντας επίσης ότι όπου πάει η τρόικα πέφτουν κυβερνήσεις.

Υπάρχουν, όπως πάντα, μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) δεν θέλει να ζητήσει το πακέτο σωτηρίας προτού γίνουν οι κρίσιμες εκλογές στη Γαλικία και στη χώρα των Βάσκων στις 21 Οκτωβρίου.

Αλλά αν ο Ραχόι καθυστερήσει περισσότερο, μπορεί να έχει τη μοίρα ενός Παπανδρέου ή ενός Μπερλουσκόνι. Βέβαια η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα ούτε Πορτογαλία.

Έχει την τέταρτη οικονομία στην ευρωζώνη, σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερη από τη δική μας, και τη 13η στον κόσμο. Αν δεν σωθεί, μπορεί να δώσει τη χαριστική βολή στην ΟΝΕ και να αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κρίση θέτει σε δοκιμασία και την εθνική ενότητα.

Στις 11 Σεπτεμβρίου ενάμισι εκατομμύριο διαδηλωτές έκαναν πορεία στη Βαρκελώνη με σύνθημα «Καταλωνία: ένα νέο ευρωπαϊκό κράτος».

Οι Καταλανοί κατηγορούν την κεντρική κυβέρνηση ότι τους έχει βυθίσει στην ύφεση και στην ανεργία. Λένε ότι πληρώνουν σε φόρους πολύ περισσότερα από όσα παίρνουν πίσω από τη Μαδρίτη. Ο Ραχόι ζητάει από τις καταχρεωμένες αυτόνομες περιοχές να επιβάλουν τα δικά τους μέτρα λιτότητας.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα ο καταλανός πρόεδρος Αρτούρ Μας προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 25 Νοεμβρίου και απείλησε με δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην πιο πλούσια περιφέρεια της χώρας.

Ακόμη και εκεί ο κόσμος ανατριχιάζει στη λέξη μνημόνιο. «Παραδοσιακώς δεν είμαστε αντί-ευρωπαϊστές και δεν λέμε ότι για όλα φταίει το ευρώ, αλλά φυσικά φοβόμαστε όταν βλέπουμε τι γίνεται στην Ελλάδα. Αν μας σώσουν, θα έρθει εδώ η Μέρκελ να βάλει σε τάξη το διεφθαρμένο σύστημα; Δεν νομίζω. Το μόνο που ενδιαφέρει τους Γερμανούς είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω» λέει η Μαρία, δημόσια υπάλληλος στη Βαρκελώνη.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Σε απόγνωση και ο «καλός μαθητής» της τρόικας
«Θεωρούμε την Ελλάδα όλο και λιγότερο “μαύρο πρόβατο” και όλο και περισσότερο “εξιλαστήριο θύμα”»
λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο Λουίς Ριμπέιρο, οικονομικός συντάκτης της πορτογαλικής εφημερίδας «Diario de Noticias».

Για τους Πορτογάλους, εξηγεί, «η Ελλάδα εκπροσωπεί μια χώρα που βρίσκεται για περισσότερο καιρό σε ένα πρόγραμμα φιλελεύθερης αναπροσαρμογής και ως τέτοια αποτελεί απόδειξη του ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι αναποτελεσματικές».

Τόσο αναποτελεσματικές που η Πορτογαλία, ο «καλός μαθητής» της τρόικας που έλαβε επιμελώς όσα μέτρα της επέβαλαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, βρίσκεται σε απόγνωση, μπλεγμένη στον ίδιο φαύλο κύκλο ύφεσης που βιώνουν η Ελλάδα και η Ισπανία. Ώσπου ξεχείλισε το ποτήρι και για τους Πορτογάλους, οι οποίοι δεν φημίζονται για την επαναστατικότητά τους και ως τώρα υπέμεναν στωικά τη μία περικοπή μετά την άλλη στα εισοδήματά τους. Περισσότεροι από 600.000 κατέβηκαν στους δρόμους της Λισαβόνας, του Πόρτο και άλλων μεγάλων πόλεων στα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που είδε η χώρα μετά την ανατροπή της δικτατορίας το 1974.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης του κεντροδεξιού Πέντρο Πάσος Κοέλιο φωνάζοντας «Κλέφτες!».

Αυτό που πυροδότησε τις διαμαρτυρίες ήταν η απόφαση της κυβέρνησης – ενός συνασπισμού ανάμεσα στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Κοέλιο και στο δεξιότερο Λαϊκό Κόμμα – να αυξήσει τις εισφορές των εργαζομένων από το 11% του μισθού τους στο 18% και παράλληλα να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές από σχεδόν 24% στο 18%. Το μέτρο αυτό θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω μείωση των ήδη μειωμένων ως και κατά 24% μισθών.

Το σκεπτικό του μέτρου ήταν το γνωστό: ότι θα μειώσει το κόστος των πορτογαλικών προϊόντων, άρα θα τα κάνει πιο ανταγωνιστικά τονώνοντας τις εξαγωγές.

Οι αντιδράσεις όμως ήταν καταιγιστικές – ακόμη και από επιχειρηματίες οι οποίοι αναρωτήθηκαν με ποιο κίνητρο θα εργάζονταν οι υπάλληλοί τους αν έβγαζαν χρήματα από την τσέπη τους για να τα βάλουν στην τσέπη του αφεντικού. «Ρομπέν των Δασών από την ανάποδη» αποκάλεσαν τον Κοέλιο. Μετά τις διαδηλώσεις της 15ης Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών: πήρε πίσω την αύξηση των εισφορών και θα καταθέσει στην τρόικα σχέδιο για ισόποση αύξηση των φόρων.

«Οι Πορτογάλοι βρίσκονται σε πρόγραμμα λιτότητας από τον Μάιο του 2011 και έχουν αρχίσει να κουράζονται από την έλλειψη προοπτικής» λέει ο Ριμπέιρο.

«Η διαδήλωση της 15ης Σεπτεμβρίου ήταν ο καθρέφτης της δυσαρέσκειας και της συσσώρευσης της μιας θυσίας μετά την άλλη χωρίς να διαφαίνεται ένα τέλος. Και χωρίς να έχουν καμία ιδέα για το ποιο θα είναι επόμενο στάδιο».

Τονίζει ότι η ειρηνική αυτή διαδήλωση διοργανώθηκε μέσω του Internet και δεν καπελώθηκε από κόμματα. «Γνωρίζω πολύ κόσμο που διαδήλωσε για πρώτη φορά».

Η  Πορτογαλία σήμερα βιώνει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’70, η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 3% εφέτος και η ανεργία έφθασε το 16%.

Η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013, ενώ η κυβέρνηση, παρά τα σκληρά μέτρα που εφάρμοσε, δεν έπιασε τους στόχους της τρόικας για τη μείωση του ελλείμματος. Η απάντηση της τρόικας; Περισσότερα μέτρα λιτότητας.

«Τις επιπτώσεις αυτής της ακραίας λιτότητας τις περίμεναν πολλά τμήματα της πορτογαλικής κοινωνίας, αλλά οι αρχές – κυβέρνηση, Τράπεζα της Πορτογαλίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ – συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα μέτρα ως “κρίσιμα” για να μειωθεί το χρέος.

Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι: λιγότερο μισθολογικό κόστος για να γίνει η χώρα πιο ανταγωνιστική και να εξάγει περισσότερα». Το πρόβλημα όμως είναι, συνεχίζει ο οικονομικός αυτός συντάκτης στη μεγαλύτερη πορτογαλική εφημερίδα, ότι «ο τομέας των εξαγωγών εκπροσωπεί μόλις το 30%-40% της οικονομίας».

Αντιμέτωποι με αυτή την καταιγίδα μέτρων λιτότητας χωρίς αποτέλεσμα, οι Πορτογάλοι, «που δεν φημίζονται για την αισιοδοξία τους, δεν έχουν από πού να κρατηθούν. Σήμερα ελάχιστοι πιστεύουν ότι η λιτότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση είναι ο μοναδικός δρόμος προς την ανάπτυξη».

Η μεσαία τάξη της χώρας έχει γονατίσει. «Είναι πλέον αναγκασμένη να κάνει δύσκολες επιλογές – για την εκπαίδευση των παιδιών, τον τρόπο ζωής. Η τάξη αυτή παραδοσιακά ψηφίζει τα κεντρώα κόμματα (Σοσιαλδημοκρατικό και Σοσιαλιστικό – σ.σ.: που έχασε την εξουσία τον Ιούνιο του 2011) και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα». Ο Ριμπέιρο προβλέπει ότι οι επόμενες εκλογές στην Πορτογαλία ίσως κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις.

Αντόνιο Κουέστα, ισπανός δημοσιογράφος
«Ολα θυμίζουν Ελλάδα του 2010»

«Δεν είναι παράλογο ούτε υπερβολικό να μιλάμε για “πραξικόπημα” όταν διεθνείς οικονομικές δυνάμεις που επιβάλλουν τις κατευθυντήριες γραμμές τίθενται υπεράνω του νόμου ο οποίος έχει συμφωνηθεί από τον ισπανικό λαό» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο Αντόνιο Κουέστα, ισπανός ανταποκριτής του πρακτορείου Prensa Latina στην Αθήνα.

«Η κατάσταση στην Ισπανία είναι όλο και πιο κοντά σε όσα έζησε η Ελλάδα μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010. Ακόμη και προτού το ζητήσει η τρόικα ο Ραχόι πέρασε ένα σκληρό πακέτο περικοπών που δεν διαψεύδει μόνο τις προεκλογικές υποσχέσεις του αλλά παραβιάζει σε πολλά ζητήματα το ισπανικό Σύνταγμα.

Όλα δείχνουν ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Οι τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων θα είναι ένα σημείο αναφοράς για να δούμε πόση από τη νομιμοποίησή της έχει χάσει η κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτόν ο Ραχόι προτιμά να περιμένει και να μη σπεύσει να ζητήσει τη βοήθεια που θα σημάνει την αρχή μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Αλλά αυτές οι περιφερειακές εκλογές δεν θα λύσουν ούτε θα αποσαφηνίσουν την περίπλοκη πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ισπανία.

Όσο για τις απειλές περί απόσχισης και ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση της Καταλωνίας, είναι απλώς ένα τέχνασμα για να πάρει περισσότερα χρήματα από το κράτος ή από την Ευρώπη.

Η Καταλωνία είναι σε πτώχευση και έχει επιλέξει τον δρόμο των νεοφιλελεύθερων περικοπών. Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στον Ραχόι και στον (σ.σ.: πρόεδρο της Καταλωνίας) Αρτούρ Μας. Η ένταση προέρχεται από το γεγονός ότι και οι δύο είναι στο χείλος της αβύσσου και είναι αποφασισμένοι να σύρουν όλους τους πολίτες.

Οι Ισπανοί χωρίζονται κυρίως μεταξύ εκείνων που έχουν παραλύσει από τον φόβο (να χάσουν τη δουλειά τους, τα σπίτια τους, τα εισοδήματά τους…) και σε εκείνους που είναι πολύ αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν για να προσπαθήσουν να τελειώνουν με τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης.

Αλλά και οι δύο θεωρούν άδικες, δυσανάλογες και επιζήμιες για το μέλλον της χώρας τις περικοπές που επιβάλλονται με επιθετικό τρόπο.

Ο Ραχόι πρόδωσε όσους τον ψήφισαν και η απώλεια της στήριξης προς την κυβέρνηση είναι εμφανής.

Το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ισχυρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση για μια πιο δίκαιη έξοδο από την κρίση που θα φροντίζει για το συμφέρον των πολιτών και όχι για τα κέρδη των τραπεζών και των αγορών» μας λέει ο Κουέστα.

Σχόλιο: Διώξτε τον Ραχόι. Έχετε το δικαίωμα Ισπανοί πολίτες.

4444

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=477124

Ήταν ανέκαθεν πολυλογάς. Και έτι περισσότερο: ως καγκελάριος ο Χέλμουτ Κολ δεν άφηνε σχεδόν κανέναν να μιλήσει.

Ο λόγος του ήταν νόμος – στη Γερμανία και αλλού. Το ίδιο ίσχυε και για την οικογένειά του, την οποία διηύθυνε σαν βιβλικός πατριάρχης.

Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό ανατράπηκε. Όχι τόσο λόγω της αποχώρησής του από την πολιτική όσο από ένα τραύμα στον εγκέφαλο, από πτώση στο σπίτι του στο Ογκερσχάιμ, τον Οκτώβριο του 2008. Εκτοτε είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και δεν μπορεί πλέον να μιλήσει κανονικά.

Έτσι, ο ηγέτης που άκουγε ακατάπαυστα τα λόγια του, είναι τώρα, στα τέλη του βίου του, καταδικασμένος να ακούει μόνο άλλους – παρ’ όλο που όπως λένε οι θεράποντες ιατροί του εξακολουθεί να τα έχει «τετρακόσια».

Και το χειρότερο, ο πρώην καγκελάριος, όπως καταγγέλλουν παλαιοί φίλοι του, βρίσκεται δέσμιος της νέας του συζύγου, της Μάικε Κολ-Ρίχτερ, η οποία εκμεταλλευόμενη την αδυναμία του παρουσιάζεται ως μοναδικός αυθεντικός εκφραστής των απόψεών του.

Στόχος της, προσθέτουν, είναι να σφετεριστεί την πολιτική κληρονομιά του κ. Κολ.

«Εξαπατημένος, ξεγελασμένος, απομονωμένος: Η τραγωδία του Χέλμουτ Κολ» είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα τη μοίρα του διάσημου «φυλακισμένου» του Ογκερσχάιμ.

Το περιοδικό σπεύδει βέβαια να διευκρινίσει ότι στηρίζεται σε ενδείξεις και μαρτυρίες φίλων και συγγενών που βρίσκονται από καιρό σε ρήξη με τον πρώην καγκελάριο.

Άλλοι δηλώνουν εντελώς διαφορετικά πράγματα: ότι η «Μάικε» είναι «θησαυρός», ότι θυσιάζεται ολημερίς για τον άνδρα της.

Το «τείχος» γύρω από τον «καγκελάριο της ένωσης» – αν υπήρξε όντως ποτέ – κατεδαφίστηκε πάντως τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την τριακοστή επέτειο της ορκωμοσίας του σε καγκελάριο (1 Οκτωβρίου 1982).

Η ενθουσιώδης υποδοχή που του επεφύλαξε η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών έδειξε ότι οι παλιές πληγές έχουν κλείσει πλέον. Και αυτό του έδωσε κουράγιο. Οι σχετικά καθαρές φράσεις που άρθρωσε εκεί, όπως το «Είμαι πάλι στο σπίτι μου», ερμηνεύθηκαν μάλιστα από ορισμένους – καλή τη πίστει – ως «επιστροφή στην πολυλογία».

«Εγωμανής, νάρκισσος, μακιαβελικός;», όπως τον χαρακτηρίζει ο πρώην λογογράφος του Χέριμπερτ Σβαν; Μπορεί. Αλλά αυτό ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Όπως σε αυτό ανήκει και το «σύστημα Κολ», ο εσωκομματικός μηχανισμός πελατειακών σχέσεων που του επέτρεπε να διευθύνει τα στελέχη του σαν σατράπης και να παραβιάζει ασύστολα τους νόμους του κράτους, για παράδειγμα, όπως εκείνον περί υποχρεωτικής δήλωσης των εισφορών στα κόμματα από ιδιώτες – κάτι που του στοίχισε, μεταξύ άλλων, τον τίτλο του επίτιμου προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών το 2000.

Εκείνο που μένει έτσι είναι ο ρόλος του στην επανένωση της Γερμανίας, καθώς και στην καθιέρωση του ευρώ, που είναι όντως ιστορικός.

Το «καπέλωμα» των Ανατολικογερμανών, που ήθελαν έναν «τρίτο δρόμο» ανάμεσα στον καπιταλισμό και τον σταλινικού τύπου Σοσιαλισμό, ή οι διεθνείς παρενέργειες της κακής κατασκευής του κοινού νομίσματος εμφανίζονται ως «παράπλευρες απώλειες». Τέτοιου είδους δράματα «δεν τον αγγίζουν».

Χανς-Πέτερ Σβαρτς, βιογράφος
«Δεν ήθελε την Ελλάδα στο ευρώ»

Ο πολιτειολόγος Χανς-Πέτερ Σβαρτς έγραψε προσφάτως μια βιογραφία του Χέλμουτ Κολ υπό τον τίτλο «Η κληρονομιά του Κολ – ευλογία ή κατάρα για την Ευρώπη;». Τον ρωτήσαμε για τις απόψεις του 82χρονου ηγέτη για την Ελλάδα.

Ο Κολ ζήτησε προσφάτως από τους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να επιδείξουν μεγαλύτερη υπομονή με την Ελλάδα και να μην ακούν τις «Σειρήνες» που ζητούν το Grexit, την έξωση της χώρας από την ευρωζώνη. Είχε ανέκαθεν παρόμοια στάση;

«Όχι στην αρχή. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ο Κολ τάχθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 κατά της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, επειδή η χώρα δεν πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια. Η απόφαση για ένταξη ελήφθη αργότερα, από την κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πράσινων, αν και, όπως ξέρουμε σήμερα, στη βάση παραποιημένων στατιστικών».

Η ένταξη της Ιταλίας έγινε ωστόσο πολύ ευκολότερα, παρ’ όλο που και η χώρα αυτή είχε παρόμοια ελλείμματα με την Ελλάδα και παρ’ ότι οι ιταλοί τραπεζίτες χρησιμοποίησαν επίσης τη «δημιουργική λογιστική»…

«Αυτό είναι αλήθεια και δεν διέλαθε φυσικά την προσοχή της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Κολ πίστευε στη ρήση του Γουίνστον Τσόρτσιλ “Μην εμπιστεύεσαι καμία στατιστική αν δεν την έχεις παραποιήσει ο ίδιος”.

Ήθελε όμως την Ιταλία στην ευρωζώνη, επειδή, όπως έλεγε, χωρίς τη ρωμαϊκή κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού η νομισματική ένωση θα ήταν μισή».

Οι Γερμανοί δεν κάνουν μπαγαποντιές;

«Και βέβαια κάνουν. Αλλά οι δικές τους δεν φαίνονται πολύ, επειδή είναι λιγότερο “δημιουργικές” από εκείνες των εταίρων τους».

Συνεργάτες και σύζυγοι

Χέριμπερτ Σβαν, ο λογογράφος-φάντασμα

Ο 68χρονος δημοσιογράφος έγραφε για οκτώ χρόνια τους λόγους του καγκελαρίου – συνολικά 2.520 σελίδες. Παράλληλα συντόνιζε την «Αυτοβιογραφία» του κ. Κολ. Τώρα προετοιμάζει μια νέα βιογραφία, που θα στηρίζεται σε 630 ώρες ηχογραφημένων συνομιλιών του με το «μπος» και σε αμέτρητα έγγραφα, πολλά εκ των οποίων, όπως ο φάκελος του Κολ από τη μυστική αστυνομία της Ανατολικής Γερμανίας Στάζι, είναι εντελώς άγνωστα.

Χανελόρε Κολ, μια γυναίκα δυστυχισμένη

Παντρεύτηκαν το 1960 και απέκτησαν δύο γιους, τον Βάλτερ και τον Πέτερ. Ο σύζυγος ήταν «ξένος», η κυρία Κολ υπέφερε από τις απιστίες του και από μια σπάνια δερματίτιδα που της απαγόρευε να βγαίνει στον ήλιο, τα παιδιά υπέφεραν από τη συναισθηματική «παγωμάρα» του πατέρα.

Η Χανελόρε αυτοκτόνησε το 2001.

Όταν, αργότερα, οι γιοι πήγαν να επισκεφθούν τον Κολ, εκείνος δεν τους άνοιξε και κάλεσε την αστυνομία.

Μάικε Κολ-Ρίχτερ, η «σύζυγος-νταντά»

Παντρεύτηκαν το 2007.

Στο προσκήνιο εμφανίστηκε όμως το 2008, μετά το ατύχημα του κ. Κολ. Από τότε είναι ταυτόχρονα νοσοκόμα, «νταντά» και σωματοφύλακας ελέγχοντας με «παρανοϊκό τρόπο» («Der Spiegel») κάθε επαφή του με τον εξωτερικό κόσμο.

Η «μελλοντική χήρα» λειτουργεί, σύμφωνα με καταγγελίες, ως αυτόκλητο φερέφωνο του συζύγου της διαδίδοντας απόψεις που στην πραγματικότητα είναι αποκλειστικά δικές της.

Χειροπιαστές αποδείξεις γι’ αυτό δεν υπάρχουν όμως.

Ογκερσχάιμ, η πόλη του πατσά

Ένα από τα ανομολόγητα στοιχεία της τραγωδίας του κ. Κολ είναι η γενέτειρά του, το Ογκερσχάιμ στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο.

«Και μόνο η εικόνα της πόλης είναι τόσο ανιαρή που σε κάνει να αρρωσταίνεις» έγραψε το σατιρικό περιοδικό «Titanic». «Και ακόμη περισσότερο αρρωσταίνεις από τη σπεσιαλιτέ της περιοχής, τον πατσά, το αγαπημένο έδεσμα του καγκελαρίου». Αυτό εξηγεί, σύμφωνα με το ίδιο, και το ανύπαρκτο χιούμορ του κ. Κολ.

4444

http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=56730&Itemid=87

Η Μόσχα φαίνεται ότι από την αρχή ήταν διαθέσιμη να καλύψει προοδευτικά όλο το χρηματικό ποσό που είχε ανάγκη η Κύπρος για να ισοσκελίσει τα οικονομικά της που προέκυψαν από την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της χώρας μετά το ελλαδικό “κούρεμα”, είχε θέσει όμως έναν όρο: Να τους παραχωρούνταν το δικαίωμα κατασκευής του σταθμού υγροποιημένου αερίου, στο Μαρί.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ.Χριστόφιας τους είπε ότι “Αυτό είναι αδύνατο τον έχω υποσχεθεί αλλού” (σ.σ.: μάλλον στους Ισραηλινούς), και εκεί άρχισαν τα προβλήματα ακόμα και για το δάνειο των 5 δισ. καθώς η Μόσχα έθεσε το ζήτημα, κάπως έτσι: “Πέρσι καλύψαμε με 3 δισ. ευρώ και διασώσαμε την Κύπρο από το Μνημόνιο.Τώρα προσφέρουμε 5-15 δισ, και ζητάμε απλά το έργο της κατασκευής του σταθμού στο Μαρί και το αρνείσθε. Μήπως πρέπει να γνωρίσετε την “γλύκα” του Μνημονίου για να εκτιμηθεί καλύτερα η προσφορά μας;”.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι η Ρωσία θα χορηγήσει δάνειο διάσωσης προς την Κύπρο μόνο ως μέρος μιας συντονισμένης οικονομικής βοήθειας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το νησί, το οποίο ζητά συνολικά 20 δισ. ευρώ για κάλυψη των οικονομικών της αναγκών. Πρακτικά οι Ρώσοι αφήνουν την Κύπρο να ξεκινήσει την έναρξη δυσάρεστων εμπειριών με τους “οικονομικούς δολοφόνους”.

Ο Υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία εξακολουθεί να εξετάζει το αίτημα της Κύπρου για δάνειο 5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία ζητά επιπλέον 15 δισ. ευρώ από την ΕΕ μετά το πλήγμα που δέχθηκαν οι κυπριακές τράπεζες από την ελληνική κρίση χρέους.

Πάντως ένα μέρος της χρηματοδότησης θα το καλύψουν ώστε να υπάρχει δίοδος διαφυγής μόλις οι Κύπριοι “ζεματιστούν” από την οικονομική καταστροφή που έρχεται. Άλλωστε έχουν το παράδειγμα της χώρας μας όπου σε λίγο θα μας πάρουν και τα … σώβρακα.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Σχόλιο: Οι Κύπριοι είναι πολύ ποιο σοβαροί από την Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δε θα έχουν τόσο μεγάλη πίεση, για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Το Ισραήλ δικαιούται να κατασκευάσει το έργο στο Μαρί, αν αυτούς έχει επιλέξει ο Χριστόφιας.

Το Ισραήλ έπαιξε σωστά, όποτε το δικαιούται.

Όποιος παίζει σωστά δικαιούται να παίρνει.

Advertisements

Posted October 1, 2012 by bmplefour in Greek politics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: