Ποτέ μην κάνεις εχθρό χωρίς λόγο.   Leave a comment

Ποτέ μην κάνεις εχθρό χωρίς λόγο.

16/44/2012

4444

Διαβαζω σημερα στο διαδυκτιο ότι θα γινει εμφυλιος πολεμος στην Ελλαδα. Δεν προκειτε να γινει. Συγνωμη που σας απογοητευω.

Τα πολιτικα πτωματα Σαμαρας, Βενιζελος, Κουβελης, θα φυγουν με εκλογες.

Είναι ανγκασμενοι να πανε σε εκλογες. Δε τους στηριζει κανενας.

Με το πρωτο φυσημα του ανεμου εχουν πεσει. Με Απεργια διαρκειας εχουν πεσει.

4444

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CF%8C-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85

Σε ενεργειακό κόμβο της Μεσογείου αναμένεται να αναδειχθεί η Κρήτη, ακόμη και εντός του 2018, αν υλοποιηθεί ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Κύπρου. Απαραίτητη προϋπόθεση για το έργο αυτό είναι να ληφθούν έγκαιρα οι αποφάσεις όπως επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη υπουργών για θέματα ενέργειας στην Κύπρο αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ .

«Οικονομικές μελέτες που διεξήχθησαν αποτιμούν το έργο ως εμπορικά βιώσιμο, με βάση τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς και την οικονομική αποτίμηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου», ανέφερε ο υφυπουργός.

Μέσω του αγωγού αυτού, μέχρι και 8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως θα μπορούσαν να μεταφέρονται στην Κρήτη και από εκεί, μέσα από την ηπειρωτική Ελλάδα, είτε προς την Ιταλία με τον υποθαλάσσιο αγωγό POSEIDON, είτε προς τη Βουλγαρία με τον IGB που προωθείται παράλληλα.

«Η τελική μελέτη σκοπιμότητας που θα χρειαστεί να εκπονηθεί, είναι αυτή που θα δείξει τη βέλτιστη όδευση», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η μεταφορά του αερίου μέσω αγωγού είναι μία από τις λύσεις που θα εξεταστούν, αλλά όχι η μόνη και ότι θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η μεταφορά σε υγροποιημένη μορφή. Σημείωσε ακόμη ότι ο καθορισμός των σχεδιαζόμενων έργων για την Ανατολική Μεσόγειο ως Κοινού Ενδιαφέροντος θα επιτρέψει καλύτερους όρους συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε. και ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς φορείς και θα καταστήσει τα έργα αυτά υλοποιήσιμα.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών και του Ισραήλ ο υφυπουργός ανέφερε ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ συνεργάζονται για την υλοποίηση του EuroAsia Interconnector. Στο πλαίσιο αυτό, στις 19 Δεκεμβρίου θα συναντηθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στο Ισραήλ για τις τεχνικές πλευρές του θέματος.

Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η short list των εταιρειών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για έρευνες υδρογονανθράκων σε Ηπειρο, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο, ενώ ως τα τέλη Ιανουαρίου θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες της Νορβηγικής PGS για υδρογονάνθρακες στη Δυτική και Νότια Ελλάδα «ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για τη δυνατότητα αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων και να προχωρήσουμε σε έναν νέο γύρο αδειοδότησης στα μέσα του 2014».

4444

http://strategyreports.wordpress.com/2012/12/12/aivaliwths/#more-39245

Στις 24 Οκτωβρίου η βουλευτής Μ. Χρυσοβελώνη κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης με θέμα «Νέα υπόθεση εξαφάνισης στρατολογικού φακέλου», στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι «αποκαλύφθηκε πως τα έγγραφα του στρατολογικού φακέλου του τέως Βουλευτή Κ. Αϊβαλιώτη τα οποία είχαν δήθεν καταστραφεί στην πραγματικότητα υπήρχαν και μάλιστα περιήλθαν εκ νέου στα χέρια των αρμόδιων αρχών που τα είχαν “χάσει”. Από τα έγγραφα αυτά, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο (…), αποδεικνύεται όχι μόνο ότι ο Κ. Αϊβαλιώτης ενέπαιζε για χρόνια τις αρχές επικαλούμενως ψευδώς την ιδιότητα του “υπαλλήλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” αλλά και ότι χρησιμοποίησε πλαστές βεβαιώσεις με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου F. Barrett προκειμένου να αποφύγει τη στράτευση». Στην ίδια ερώτηση επισημαίνεται πως στις 6-9-2012 εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία να ανευρεθεί ο εκ νέου “εξαφανισμένος” φάκελος στο ΥΠΕΘΑ και πως η τύχη του φακέλου του τέως βουλευτή φέρεται να αγνοείται για μια ακόμη φορά από την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.

Η κοινοβουλευτική ερώτηση εδώ και η (αν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια) απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλου εδώ.

Στο θέμα επανήλθε η βουλευτής μέσω του Τύπου, καταγγέλοντας προσπάθεια συγκάλυψης και επισημαίνοντας τον κίνδυνο παραγραφής της υπόθεσης μέχρι το τέλος του χρόνου αφού ο γεννηθείς στις 3-9-1968 πρώην βουλευτής συμπληρώνει τα 44 έτη από 1-1-2013 οπότε δεν υπέχει πλέον υποχρέωση στράτευσης.

Η αποφυγή στράτευσης επιβεβαιώνεται και από δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (30/09/2007):

Τελικά, ο πρώην βουλευτής του ΛΑ.ΟΣ και εκπρόσωπος του κόμματος στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής (!) έκανε χρήση των διατάξεων για τους ανυπότακτους, “υπηρετώντας” θητεία 45 ημερών: Παρουσιάστηκε στο ΚΕΠΒ Θήβας με την 08′ Β ΕΣΣΟ και απολύθηκε με την μετάθεσή του από την 163 Α/Κ Μοίρα Μέσου Πυροβολικού στο Διδυμότειχο. Ο ίδιος δηλώνει από το facebook ότι προτίθεται να υπηρετήσει και πάλι στον Έβρο:

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά (1-12-2012), το υπουργείο Δημόσιας Τάξης διαθέτει αστυνομική φρουρά 92 ανδρών σε 48 πρώην πολιτικούς. Τη μερίδα του λέοντος της αστυνομικής προστασίας λαμβάνουν οι Γιώργος Καρατζαφέρης (10 αστυνομικοί), Χρήστος Παπουτσής (10), Πάνος Μπλεγλίτης (6), Σήφης Βαλυράκης (6) και … ο Κώστας Αϊβαλιώτης με 3 αστυνομικούς!

Ερώτηση προς Υπουργό Εθνικής Άμυνας: Θα στρατευθεί κανονικά ο Κ. Αϊβαλιώτης αφού σύμφωνα με το Νόμο στις ευνοϊκές διατάξεις δεν υπάγονται όσοι με τη χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκάλεσαν την έκδοση παράνομων πράξεων προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση στράτευσής τους;

Ερώτηση προς Υπουργό Δικαιοσύνης: Θα υπάρξουν ενέργειες των Εισαγγελικών Αρχών τόσο για την απόδοση ποινικών ευθυνών στους εμπλεκόμενους της “εξαφάνισης” του συγκεκριμένου στρατολογικού φακέλου και παραπομπή στη Δικαιοσύνη εκείνων που καταφεύγουν στη χρήση πλαστών βεβαιώσεων με σκοπό την αποφυγή της στράτευσης;

Ερώτηση προς Υπουργό Δημόσιας Τάξης: Εάν επιβεβαιώνεται το παραπάνω δημοσίευμα, προτίθεται το Υπουργείο να συνεχίσει να σπαταλά πολύτιμους ανθρωπίνους πόρους της ΕΛ.ΑΣ για την προστασία πρώην βουλευτών;

4444

http://kourdistoportocali.com/articles/16830.htm

Η ελληνικής καταγωγής Yvonne Cech, είναι ακόμη ένα από τα ηρωικά πρόσωπα της τραγωδίας στο σχολείο του Κονέκτικατ. Αμέσως μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς έβαλε όλα τα παιδιά της τάξης σε μία ντουλάπα για να σωθούν.

Για να μην τρομάξουν και αναστατωθούν τους είπε ότι οι κρότοι προέρχονται από σφυριά εργατών και τους ζήτησε να κάνουν απόλυτη ησυχία.

Η ελληνικής καταγωγής δασκάλα, κράτησε την ψυχραιμία της ακόμη και όταν μακελάρης Άνταμ Λάνζα βρέθηκε έξω από την αίθουσά της φωνάζοντας, «αφήστε με να μπω μέσα».

Την ίδια ενέργεια έκανε και μία ακόμη δασκάλα μουσικής, η Μεριρόουζ Κρίστοπικ και έτσι σώθηκαν συνολικά 38 παιδιά από τις δύο ηρωικές δασκάλες.

Μάλιστα, μία μητέρα περιέγραψε τη σκηνή στα μέσα ενημέρωσης, όπως της την είχε μεταφέρει η κόρη της, αμέσως μετά το μακελειό εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για την δασκάλα του παιδιού της.
http://www.lykavitos.gr/

4444

4444

http://kourdistoportocali.com/articles/16802.htm

Εδεσε τα χέρια της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων η Κομισιόν και η Ανεξάρτητη Αρχή για τα τυχερά παίγνια δεν μπορεί να εφαρμόσει την απόφαση που η ίδια εξέδωσε στις 5 Νοεμβρίου και αφορούσε στην εκδίωξη όλων των εταιριών που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα και δεν είχαν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς.

Εν μέσω διαδικασιών που εξελίσσονται σε πολλά διαφορετικά μέτωπα για το μονοπώλιο, την πώληση του ΟΠΑΠ, την αδειοδότηση της αγοράς, την λειτουργία ή όχι των 24 εταιριών που μπήκαν στο μεταβατικό καθεστώς, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, μιλώντας σε συνέδριο για τα τυχερά παιχνίδια σε κεντρικό ξενοδοχείο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν και για την οποία είχε γράψει πρώτο το Sentragoal πριν από ένα μήνα και μιλούσε για παράβαση της κοινοτικής οδηγίας για μη κοινοποίηση της απόφασης της ΕΕΕΠ, ήταν απόλυτα σαφής.
«Θα σεβαστούμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία», ήταν τα λόγια του κ. Γιαννακόπουλου και μπορεί να παρερμηνεύτηκε αρχικά η απάντησή του.

Καθώς αρκετοί κατάλαβαν ότι θα δοθεί παράταση 10 εβδομάδων για δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις εταιρίες να υπαχθούν σε μεταβατικό καθεστώς, αλλά αυτό πολύ απλά δεν μπορεί να το κάνει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής.

Είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτό όμως που είπε ουσιαστικά ο κ. Γιαννακόπουλος και είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι η ΕΕΕΠ δεν πρόκειται να ζητήσει να ασκηθούν διώξεις εναντίον όσων εταιριών δεν έχουν υπαχθεί στο μεταβατικό καθεστώς. Ούτε φυσικά σε ΜΜΕ, ούτε σε παίκτες που ποντάρουν σε εταιρίες οι οποίες είναι αδειοδοτημένες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι στα νησιά Κουρασάο για παράδειγμα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η ΕΕΕΠ θα ακολουθήσει διαδικασία διαλόγου με την Κομισιόν και δεν θα προβεί σε «τσαμπουκάδες» γνωρίζοντας τι επιπτώσεις μπορεί να έχει μία τέτοια συμπεριφορά. «Δεν θα γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, όπως με τα τεχνικά παίγνια και τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που πλήρωνε πρόστιμο κάθε μέρα το ελληνικό κράτος», τόνισε χαρακτηριστικά στο Sentragoal στέλεχος της επιτροπής παιγνίων.

http://www.24betgr.com

4444

4444

http://kourdistoportocali.com/articles/16840.htm

Τεκτονικό σειμό προκαλεί η φήμη που θέλει Έλληνα πρώην πρωθυπουργό να κρατείται  στην οικία του-συμμετέχουν και άνδρες ξένων μυστικών υπηρεσιών;– και να ανακρίνεται έπειτα από έγγραφη κατάθεση πρώην υπουργού ο οποίος βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν βάλει το πιστόλι στον κρόταφο τόσο της Ελληνικής Δικαιοσύνης όσο και της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες θέλουν εκπρόσωπο των δανειστών να είναι παρών στην ανάκριση του πρώην πρωθυπουργού.

Πριν λίγες μέρες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ εξομολογήθηκε σε Έλληνα δημοσιογράφο:

“-Eάν δεν οδηγηθούν στην φυλακή οι διεφθαρμένοι πολιτικοί σας, δεν θα μπορέσετε να ελέγξετε την καταιγίδα της οργής που θα ξεσπάσει για τα επόμενα 10 χρόνια κι αυτό με την προυπόθεση ότι οι πληροφορίες για τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρίσκονται στο υπέδαφός σας, αποδειχθούν αληθινές. Πως θα ζήσετε όμως από το Μάρτιο του 2013 ως το 2023; Γνωρίζετε πολύ καλά πως τα χρήματα που παίρνετε είναι τα τελευταία…Η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε εμφύλιο αν δεν καθαρίσετε τους διεφθαρμένους…»

Είναι τυχαία όλα αυτά;

Σχόλιο: Όλοι οι διεφθαρμένοι στην Φυλακή. Χρεοκόπησαν την χώρα.

Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε από μόνη της, την χρεοκόπησαν. Εδώ ζούσα και τα ξέρω.

Συγκεκριμένοι άνθρωποι.

4444

Μπερνακι μη φοβάσαι τίποτα. Πολύ ισχυρές δυνάμεις στο Σύμπαν στηρίζουν αυτή την πολιτική.  Να είσαι ψύχραιμος και μεθοδικός. Το παιχνίδι είναι μεγάλο.

4444

http://kourdistoportocali.com/articles/16800.htm

Την προοπτική μίας, ακόμη, μεγάλης ζημίας, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, καλείται να αντιμετωπίσει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από μη ενδεδειγμένους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης του Τάκη Αθανασόπουλου. Ετούτη τη φορά, ο τόπος του… εγκλήματος είναι η Ρόδος και για τη διενέργειά του χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία η προκήρυξη ενός διαγωνισμού για την εγκατάσταση και κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ένα οικόπεδο που… έλειπε, μία κατασκευαστική εταιρεία, το ΤΑΙΠΕΔ και ασφαλώς πακτωλός -χαμένων-  χρημάτων.
Αυτή την υπόθεση, την οποία πρώτο έφερε στο «φως» το newpost.gr, αναδεικνύει σήμερα με σχετική ερώτηση 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη νότια Ρόδο. Κορύφωση ενός σκανδάλου, ή θυσία στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα του Πρασονησίου;»

Συνοπτικά, το ιστορικό της περίπτωσης έχει ως εξής:

Η Επιχείρηση προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής θερμο-ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο. Το έργο δημοπρατήθηκε, ο ανάδοχος επιλέχθηκε, η σύμβαση υπεγράφη, ωστόσο έλειπε μία σημαντική λεπτομέρεια: Το οικόπεδο που επρόκειτο να κατασκευαστεί η μονάδα! Τελικά, σε συμφωνία με την ΚΕΔ, για οικόπεδο καταβλήθηκε ποσό ύψους 3.239.000 ευρώ. Και πάλι όμως, παρά την καταβολή του τιμήματος, το οικόπεδο δεν πέρασε στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Ακόμη η τιμή που… πέτυχε η ΔΕΗ, επιλέγοντας εγχώρια κατασκευαστική εταιρεία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ήταν υπερπολλαπλάσια (κατά 52% αυξημένη) της προσφοράς που έκανε φινλανδική εταιρεία.

Το πιο παράδοξο σε όλα αυτά, είναι το  ότι η ΔΕΗ, μετά και τα παραπάνω προχώρησε κανονικά στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β΄στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α΄φάση αυτού!

Το ζήτημα είναι ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την αμελή συμπεριφορά της ΔΕΗ έχουν ήδη κοστίσει στην Επιχείρηση περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις! Παράλληλα, η κατασκευαστική εταιρεία δηλώνει ότι αμετάκλητα αποσύρεται από το έργο, ζητώντας επιπλέον 12 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των διαφυγόντων κερδών της.

Πλέον, ο Τάκης Αθανασόπουλος -ενώ «το ΣτΕ με πρόσφατη απόφαση του έκρινε μη νόμιμη την Υπουργική Απόφαση με την οποία εξεδόθη έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια εγκατάστασης του νέου Θερμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ ισχύος 120MW, στη θέση Πίσω Κάμπος – Πλάκα Στενή του Δήμου Ρόδου»- ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε κλιμάκιο στη Ρόδο, ώστε να εκτιμηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του εν λόγω χώρου τουριστικά. Ειδικότερα, διερευνάται η προοπτική λειτουργίας «παγκόσμιου κέντρου surf και την κατασκευή οργανωμένου τουριστικού κέντρου με υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές υποδομές και άλλες τουριστικές δραστηριότητες».

Αυτή η ενέργεια δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της, δεδομένης της θέσης που διατηρούσε ο κ. Αθανασόπουλος μέχρι πρόσφατα.

Ακόμη ερωτήματα προκύπτουν για τη δυνατότητα της νομικής υπηρεσίας της Επιχείρησης, η οποία δε φάνηκε σε κανένα σημείο των διαδικασιών πρόθυμη ή ικανή να προστατεύσει τα έννομα συμφέροντα της ΔΕΗ, αποτρέποντας την αλόγιστη και άσκοπη οικονομική «αιμοραγία» της. Γιατί ο κ. Αργύρης Οικονόμου δεν προστάτεψε την Επιχείρηση και κατ’ επέκταση τους καταναλωτές οι οποίοι καλούνται πληρώσουν για ακόμη μία φορά, αυξημένους λογαριασμούς, ως όφειλε να πράξει;

Κατόπιν αυτών,  από τη σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακύπτει μία σειρά αμείλικτων ερωτημάτων, που αφορούν, εν τέλει, στην αδυναμία διαφύλαξης του δημόσιου συμφέροντος, αφού προκύπτει μεγάλη οικονομική ζημία για την Επιχείρηση, άρα και για τα δημόσια οικονομικά και τους πολίτες, σε τελευταία ανάλυση:

1.       Αληθεύει ότι στέλεχος και μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ είχε καταγγείλει τη νομιμότητα της έκδοσης ενός συμπληρώματος στη διακήρυξη που οδήγησε σε στρέβλωση του υγιούς  ανταγωνισμού και ότι επιπροσθέτως καταψήφισε την εισήγηση ανάθεσης του έργου και κατέθεσε πρόταση για την σύσταση επιτροπής του ΔΣ για την διαπραγμάτευση με την ανάδοχο κοινοπραξία αλλά ο τότε Πρόεδρος της ΔΕΗ και σημερινός Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ  κ. Αθανασόπουλος και το ΔΣ αρνήθηκαν;

2.       Αληθεύει ότι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ είχαν εκπονήσει προϋπολογισμό του έργου ύψους 120 εκατ. ευρώ και ότι το έργο ανατέθηκε στην τιμή των 182 εκατ. ευρώ;

3.       Αληθεύει ότι η αρχική σύμβαση προέβλεπε ότι σε περίπτωση καθυστέρησης ή και αδυναμίας της ΔΕΗ να εξασφαλίσει της απαραίτητες άδειες για οποιοδήποτε λόγο η ζημιά της ΔΕΗ θα περιοριζόταν στην καταβολή στον ανάδοχο του κόστους των μελετών και τίποτε άλλον πέραν αυτού;

4.       Αληθεύει ότι την ίδια περίοδο που η ΔΕΗ αντιμετώπιζε πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα στην αδειοδότησή του έργου και την εξασφάλιση τίτλων ιδιοκτησίας της γης, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσιζε την συνομολόγηση αλλαγών στην αρχική σύμβαση με βάση τις οποίες η ΔΕΗ απεμπόλησε την ρήτρα προστασίας που της παρείχε η σύμβαση σε περίπτωση καθυστέρησης ή/και αδυναμίας εκδόσεως των αδειών και ανέλαβε πρόσθετες υποχρεώσεις που έχουν μάλιστα οδηγήσει ήδη σε καταβολή εκατομμυρίων ευρώ στην ανάδοχο κοινοπραξία;

5.       Αληθεύει ότι, η ανάδοχος εταιρεία κατασκευής του εργοστασίου, κάνοντας χρήση ειδικής ρήτρας του συμφωνητικού με τη ΔΕΗ, ειδοποίησε εγγράφως ότι εγκαταλείπει οριστικά την κατασκευή του εργοστασίου, είτε βρεθεί λύση στην χωροθέτηση του τώρα, είτε οποτεδήποτε και ταυτόχρονα καθιστά σαφές ότι ενεργοποιεί μονομερώς τη ρήτρα περί αποζημίωσης σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και ζητεί να της καταβληθεί το ποσό των 12 εκατ. ευρώ ως διαφυγόντα κέρδη και ζημίες για τα έξοδα που έκανε μέχρι τώρα;

6.       Αληθεύει ότι την ίδια περίοδο των σοβαρών προβλημάτων που καθιστούσαν αμφίβολη την αδειοδότηση του έργου, το ΔΣ της ΔΕΗ έδωσε με απ’ ευθείας ανάθεση στην ανάδοχο κοινοπραξία δυο συμβάσεις ύψους 1,5 – 2 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή αποθηκών και ξενώνα στον ίδιο χώρο και χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες;

7.       Αληθεύει ότι η ΔΕΗ καταχωρεί παραπλανητικώς τις ζημιές που προκάλεσε με τις σκανδαλώδεις πράξεις και παραλήψεις της στον ειδικό λογαριασμό ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) και διεκδικεί αποζημίωση από το κράτος;

8.       Αληθεύει ότι η σύμβαση ανάθεσης του έργου προέβλεπε λειτουργία του εργοστασίου το Μάρτιο του 2012; Τι προτίθεται να πράξει η ΔΕΗ για να καλύψει τις ανάγκες του νησιού και με ποιο πρόσθετο κόστος;

Την ερώτηση υπογράφουν οι κάτωθι βουλευτές:

Δημήτρης Γάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Αθανάσιος  Πετράκος, Δημήτριος Γελαλής, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Βασίλης Κυριακάκης, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Μιχαλάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης  Σταθάς, Νίκος Συρμαλένιος, Δημήτριος Τσουκαλάς

Διαβάστε ΕΔΩ τη σχετική ερώτηση

http://newpost.gr/post/175941/to-skandalo-toy-ergoy-tis-dei-sti-rodo-poy-den-egine-pote-sto-fos-tis-dimosiotitas/

Σχόλιο: Την ώρα που η ΔΕΗ έρχεται και μας λέει ότι θα ανεβάσει τα τιμολόγια, τα σκάνδαλα οργιάζουν. Ο λόγος που η ΔΕΗ βρίσκεται σε αυτό το χάλι δεν είναι οι εργαζόμενοι ή συνδικαλιστές, αλλά οι διαφθαρμένες διοικήσεις.

Αν συνδικαλιστές είναι εμπόδιο μια φορά, οι διαφθαρμένες διοικήσεις που τοποθετούσαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι εμπόδιο 20 φορές.

Κανένας δε θα πάει φυλακή για τα όργια που έγιναν στην ΔΕΗ από το 1980 και ύστερα;

Αν βάλω έναν εισαγγελέα με υποστήριξη και του πω ψάξε, θα βρει πολλά.

4444

4444

15/12/2012

4444

4444

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63753983

Ανοιξε πυρ μέσα σε νοσοκομείο.

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε ένα νοσοκομείο της πόλης Μπέρμιγχαμ, στην Αλαμπάμα και τραυμάτισε τρία άτομα προτού πέσει νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού που βρισκόταν στο χώρο.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία ο ένοπλος πυροβόλησε έναν αστυνομικό και δύο εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Σεντ Βίνσεντ. Και οι τρεις τραυματίστηκαν αλλά δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.

Ένας άλλος αστυνομικός επενέβη και σκότωσε τον δράστη.

Η αστυνομία πιστεύει ότι επρόκειτο για «μεμονωμένο περιστατικό» και ότι ο ένοπλος δεν είχε συνεργούς.

Σχόλιο: Η Κατάσταση με τα όπλα, έχει ξεφύγει στην Αμερική.

Το έχω γράψει εδώ και πολύ καιρό: πρέπει να γίνει έλεγχος της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας.

Είδα τους δείκτες και αμέσως κατάλαβα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Σας προειδοποιησα. Πρεπει να παρετε μετρα Αμερικανοι. Αλλιως τα οπλα θα σπερνουν το θανατο στην Αμερικανικη Κοινωνια.

Είναι επώδυνο ένα παιδάκι να ακούει πυροβολισμούς, να βλέπει νεκρούς, να φοβάται ότι μπορεί κάποιος να «ξεφύγει» και να πάρει ένα πυροβόλο όπλο και να αρχίσει ν σκοτώνει.

Τα Λόμπι θα σας καταστρέψουν. Η Αμερική δεν είναι εταιρεία Mitt Romney. Είναι Δημοκρατία και θέλει ευτυχισμένους πολίτες.

4444

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63753866

Το χρονικό του μακελειού – Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Είκοσι μαθητές και άλλοι έξι ενήλικες σφαγιάστηκαν την Παρασκευή από ένοπλο σε δημοτικό σχολείο του Νιούταουν, μίας ημιαστικής περιοχής στην πολιτεία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ο δράστης αυτοκτόνησε. Σε άλλο σημείο εντοπίστηκε νεκρή η μητέρα του, στην δεύτερη πιο πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στην πρόσφατη Ιστορία.

O Ανταμ Λάντζα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι Αρχές, έριξε δεκάδες σφαίρες μέσα στις εγκαταστάσεις του δημοτικού σχολείου, την ώρα που μέσα βρισκόντουσαν παιδιά ηλικίας από 5 ως άνω των 10 ετών. Ο ίδιος υπήρξε μαθητής του ίδιου σχολείου κατά την παιδική του ηλικία.

Οι αστυνομικοί που μπήκαν στο χώρο του μακελειού εντόπισαν 18 παιδιά και επτά ενήλικους, μεταξύ τους και τον δράστη. Ολοι πλην δύο παιδιών ήταν ήδη νεκροί, αλλά και αυτά κατέληξαν λίγο μετά την μεταφορά τους στα κοντινότερα νοσοκομεία.

Στον άλλο χώρο εγκλήματος που συνδέεται με τον νεαρό φονιά, φέρεται να εντοπίστηκε νεκρή η μητέρα του Νάνσι, αν και η αστυνομία δεν είχε διαψεύσει ή επιβεβαιώσει την πληροφορία τις πρώτες ώρες μετά τα συμβάντα. Το Associated Press ανέφερε ότι στο χώρο κατοικούσαν μαζί δράστης και θύμα. Ο Λάντζα σκότωσε την μητέρα του πριν πάει στο σχολείο για να κλιμακώσει το φονικό.

Κατά την ίδια πηγή, ο δράστης είχε διαγνωστεί με κάποιου είδους διαταραχή της προσωπικότητας στο παρελθόν.

Η αστυνομία, κατά τους Νιου Γιορκ Τάιμς, εξετάζει τις καταθέσεις του αδερφού του, Ράιαν. Ο 24χρονος είχε αρχικά ταυτοποιηθεί ο ίδιος ως ο δράστης από τα ΜΜΕ.

Το χρονικό της τραγωδίας
Ο Λάντζα χρησιμοποίησε, κατά την ίδια πηγή, τουλάχιστον δύο πιστόλια, ένα Sig Sauer και ένα Glock, ενώ στον χώρο βρέθηκε επίσης ένα στρατιωτικό επιθετικό τυφέκιο M4 Bushmaster .223, το οποίο εκτιμάται ότι ανήκε στον ίδιο.

Μάλιστα, κατά το NBC, είχαν αγοραστεί νόμιμα στο όνομα της μητέρας του δράστη, η οποία τελικά έπεσε η ίδια θύμα τους. Αλλη μαρτυρία θέλει την Νάνσυ Λάνζα να είναι συλλέκτρια όπλων και μάλιστα «Έλεγε ότι συχνά πήγαινε για σκοποβολή με τα παιδιά της».

Από εκεί, ο Λάντζα φαίνεται ότι αναχώρησε, με τρία τουλάχιστον όπλα και κατά πηγές και αλεξίσφαιρο γιλέκο, για το σχολείο όπου εργαζόταν ως εκπαιδευτικός η μητέρα του.

Το πρωί της Παρασκευής, οι μαθητές έμπαιναν στις τάξεις τους για τα πρωινά μαθήματα στο δημοτικό του Sandy Hook, στο Νιούτον του Κονέκτικατ, ένα προάστιο 27.000 κατοίκων υψηλού εισοδήματος σε δασωμένη περιοχή περίπου 130 χλμ. βορειοανατολικά της Νέας Υόρκης, όταν ακούστηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί.

Η διευθύντρια και η ψυχολόγος του σχολείου, που βγήκαν στο διάδρομο για να δουν τι συμβαίνει, εκτιμάται ότι ήταν τα πρώτα θύματα.

Τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η σφαγή έγινε κυρίως σε δύο αίθουσες της πρώτης τάξης, στις οποίες «έπεσαν» δεκάδες, ίσως και πάνω από 100 πυροβολισμοί.

Μία μαρτυρία θέλει δάσκαλο να κλειδώθηκε μέσα στην τάξη με τα παιδιά και να τα έχει κρύψει στις ντουλάπες. Οταν ο δράστης αντελήφθη ότι η πόρτα ήταν κλειστή άρχισε να φωνάζει να του ανοίξουν, αλλά τελικά απομακρύνθηκε.

Η αντίδραση της αστυνομίας ήταν άμεση, αλλά και πανικόβλητη, καθώς κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, όπως υποστήριξε στο Reuters η Μελίσα Μέρφι. Εχοντας στη διάθεσή της ένα σκάνερ των συχνοτήτων της αστυνομίας, θυμάται ότι άκουγε τους αστυνομικούς «να ζητούν να έρθουν τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση μεγάλων απωλειών ζωής και να ουρλιάζουν “στείλτε τους όλους, στείλτε τους όλους!”. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι συνέβη κάτι τέτοιο, είμαι σε κατάσταση σοκ».

Αλλη μαρτυρία μίας νεαρής στο τοπικό NBC αναφέρει ότι άκουσε επτά ισχυρά «μπαμ» ενώ βρισκόταν στο μάθημα της γυμναστικής. Πολλά παιδιά άρχισαν να κλαίνε και οι δάσκαλοι συγκέντρωσαν τους μαθητές μέσα σε ένα γραφείο, όπως ανέφερε.

Τότε «ήρθε ένας αστυνομικός και μας είπε να τρέξουμε έξω, όπως και κάναμε, είπε το κορίτσι στην κάμερα του NBC».

Στις εικόνες που κατέγραψε ο φακός φαίνονται παιδιά να βγαίνουν από το κτίριο, το ένα κρατώντας τον ώμο του άλλου, πριν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εισβάλουν στο χώρο.

Κατά το CNN, δεν ακούστηκε ούτε ένας πυροβολισμός μετά τον αρχικό καταιγισμό πυρών, ένδειξη ότι ο δράστης αυτοκτόνησε.

Αργά το απόγευμα (τοπική ώρα) και αφού ελέγχθηκαν εξονυχιστικά όλοι οι χώροι, άρχισε η απομάκρυνση των πτωμάτων και η διαδικασία αναγνώρισής τους από τους τραγικούς συγγενείς.

Ενας ρεπόρτερ ραδιοφωνικού σταθμού υπογράμμισε το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή των ΗΠΑ, στο βορειοανατολικό άκρο γύρω από τη Νέα Υόρκη και στα σύνορα με τον Καναδά, δεν είναι τόσο ισχυρή η «κουλτούρα των όπλων» που μαστίζει άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Ετσι, το σοκ για τους κατοίκους ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

«Αυτό το σχολείο είναι εξαιρετικά υψηλά αξιολογημένο – οικογένειες έρχονται εδώ για ασφάλεια και μία αίσθηση γαλήνης, στην οποία εισέβαλαν τα γεγονότα». Αλλος γονιός ανέφερε στο Associated Press ότι το συμβάν έχει σοκάρει τους κατοίκους, καθώς «ειδικά το Νιούτον του Κονέκτικατ το θεωρούσαμε ένα από τα ασφαλέστερα σημεία στις ΗΠΑ».

Σεμνός, έξυπνος και ιδιαίτερα πιεσμένος
Οπως τον περιγράφουν δύο παλιοί του συμμαθητές, ήταν ένας ντροπαλός, σπάνιας εξυπνάδας μαθητής, που ντυνόταν πιο τυπικά από τους περισσότερους συμμαθητές του.

Οι γονείς του Άνταμ, Νάνσι και Πήτερ, χώρισαν το 2008.

Στο Γυμνάσιο συνήθιζε να φοράει χακί παντελόνια, πουκάμισα και ενίοτε ένα ειδικό αξεσουάρ προστασίας της τσέπης από τα στυλό και τις πιθανές διαρροές του, όπως ανακαλεί στο Reuters ο Τιμ Αρνόνε που ήταν συμμαθητής του Λάντζα από το δημοτικό. Μαζί συμμετείχαν στο τεχνολογικό κλαμπ του σχολείου, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια στις υποδομές του σχολείου. «Σίγουρα ήταν το πιο “φλώρικο” κλαμπ του σχολείου», αναφέρει ο Αρνόνε.

Κλειδί για την χθεσινή φρικτή κατάληξή του ίσως είναι η «σκληρή πίεση» από τους γονείς του να πετύχει ακαδημαϊκά, ειδικά από την μητέρα του. «Τον πίεζε πραγματικά σκληρά να είναι εξυπνότερος και πιο εργατικός στο σχολείο» θυμάται ο Αρνόνε.

Στο προσκήνιο η αντιπαράθεση για τους νόμους περί οπλοκατοχής
«Οι καρδιές μας ράγισαν με αυτό που συνέβη σήμερα στο σχολείο του Νιουτάουν» δήλωσε με έντονη συναισθηματική φόρτιση ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, έχουν ζήσει πολλές τραγωδίες σαν κι αυτή. «Είναι καιρός να αναλάβουμε αποφασιστική δράση, μακριά από τις πολιτικές πεποιθήσεις μας» τόνισε, επαναφέροντας έτσι την συζήτηση για τους νόμους των ΗΠΑ περί οπλοκατοχής.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ήδη εκδόθηκε διάταγμα του Προέδρου, σύμφωνα με το οποίο θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, για τέσσερις ημέρες, ως φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού.

“Ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αυτών των παράλογων πράξεων βίας στο Νιούταουν του Κονέκτικατ”, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε κυβερνητικά κτίρια, στρατιωτικές βάσεις και πρεσβείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με το διάταγμα αυτό που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο και αφορά επίσης και τα πολεμικά πλοία.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε επίσης με τον διευθυντή της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) Ρόμπερτ Μίλερ και τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ Νταν Μαλόι προκειμένου να ενημερωθεί για το μακελειό που σημειώθηκε στο σχολείο και για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και τις οικογένειές τους, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

4444

4444

http://www.marketfair.gr/%CF%83%CF%84%CE%B1-157-%CE%B5%CE%BA%CE%B1%CF%84-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BF%CE%BB-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%8D%CE%BA/

Στα 157 εκατ. ευρώ έφθασαν αισίως τα δάνεια του ΔΟΛ, αφού ο όμιλος λειτουργεί με ζημιές 21 εκατ. ευρώ στο 9μηνο και χρηματοδοτικό άνοιγμα, το οποίο μέχρι τώρα καλύπτουν συνεχώς οι ελληνικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα τα έσοδα του ομίλου υποχωρούν 26% στα μόλις 72 εκατ. ευρώ στο 9μηνο, που ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012.
Ο βασικότερος μέτοχος και εκπρόσωπος της διοίκησης κ. Σταύρος Ψυχάρης είχε δεσμευθεί από τον περασμένο Ιούνιο ότι θα κάνει αύξηση κεφαλαίου 7 εκατ. ευρώ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης που διατύπωσε ο ίδιος για την αγορά του συνόλου των μετοχών του ΔΟΛ και την έξοδό του από το Χρηματιστήριο (χρηματοδότης είναι η Alpha Bank). Κάτι τέτοιο δεν έγινε πράξη με αποτέλεσμα τώρα, ο βασικός μέτοχος του ΔΟΛ να ξαναπαίρνει την ίδια απόφαση περί αύξησης κεφαλαίου.
Μόλις, πρόσφατα, στις 30 Νοεμβρίου 2012 έληξε δάνειο 14 εκατ. ευρώ.

Οι τράπεζες δεν έλαβαν χρήματα και είναι σε φάση συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση του ποσού. Εκτός αυτού το επόμενο 12μηνο ο όμιλος χρειάζεται κεφάλαια κίνησης 90 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις 9μήνου. Η διοίκηση του ΔΟΛ υπολογίζει το νέο χρηματοδοτικό άνοιγμα σε 14 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αναζητήσει από την αύξηση κεφαλαίου και νέο δανεισμό. Ηδη, βρίσκεται σε συνεννόηση με τράπεζες προκειμένου να αυξήσει τα πιστωτικά όριά της κατά 3 εκατ. ευρώ και να συμφωνήσει στην υπογραφή σύμβασης sale and lease back για να πάρει συμπληρωματικά άλλα κεφάλαια 4 εκατ. ευρώ.

Σχόλιο: Οι Τράπεζες, δηλαδή οι ολιγάρχες. Κωστόπουλος, Σάλας και κάποια άλλα Καλόπαιδα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα. Με δικά μας λεφτά χρηματοδοτούν τον Ψυχάρη. Μιλάμε για καραμπινάτη διαπλοκή.

Αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα είναι συγκεκριμένοι. Ο αριθμός: 2000 άτομα.

Οι Έλληνες αυτοκτονούν, άλλα οι τράπεζες με κρατικό χρήμα, χρηματοδοτούν το κάθε διαπλεκομενο λαμογιο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, σιχαμεροί.

Άλλα οι ποιο χαζοί είναι οι νεοέλληνες. Είναι δυνατών να ψηφίζεις Να και ΠΑΣΟΚ.

Η Παπαρήγα είδε ότι δεν τραβούσε το εκδοτικό εγχείρημα και έβαλε λουκέτο. Το ίδιο και άλλοι εκδότες. Αυτοί δεν είχαν πλάτες τραπεζίτες, Κωστόπουλος, Σάλας κλπ.

Έτσι όλοι έχουν εφημερίδες.

 4444

http://www.marketfair.gr/new-york-times-o%CE%B9-%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Με φωτογραφία του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η New York Times δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Για την Ελλάδα, οι ολιγάρχες αποτελούν εμπόδιο για την ανάκαμψη». Το άρθρο αναφέρει ότι σε μια χώρα που έχει συντριβεί από την πολύχρονη λιτότητα και από μια ανεργία που ξεπέρασε το 25%, οι μέσοι Έλληνες αισθάνονται διογκούμενη οργή και μια κάστα ολιγάρχων οι οποίοι ευθύνονται για τη δημιουργία μιας κλειστής οικονομίας.

Αρκετές δεκάδες πανίσχυρες οικογένειες ελέγχουν κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως το τραπεζικό σύστημα, τη ναυτιλία και τις κατασκευές, και μπορούν συχνά να επενδύουν στους πολίτες για να… προσέχουν τα συμφέροντά τους, πολλές φορές νομοθετώντας κατά τρόπο που αφορά στα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα, αναφέρει στη συνέχεια η εφημερίδα.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι να δημιουργηθεί μια οικονομία χωρίς στοιχεία ανταγωνιστικότητας, που ευνοεί τη δημιουργία καρτέλ, ενισχύοντας τον καπιταλισμό, αναφέρουν μεταξύ άλλων οι «New York Times».
Η εφημερίδα τονίζει μάλιστα πως το ερώτημα είναι αν οι ηγέτες της Ελλάδας θα μπορέσουν να κάνουν μια πραγματική αλλαγή αυτής της κατάστασης. «Τα τελευταία χρόνια, παρά τις αναρίθμητες υποσχέσεις για αύξηση της διαφάνειας, η χώρα κατόρθωσε να πέσει 14 θέσεις στους πίνακες της διαφθοράς», τονίζεται στο δημοσίευμα.

To δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε στην δ/νση:

http://www.nytimes.com/2012/12/06/world/europe/oligarchs-play-a-role-in-greeces-economic-troubles.html?pagewanted=all&_r=0

4444

CNN GUN CONTROL 01 01 151212

4444

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=195667&catID=1

«Ανάσα» περίπου 15 εκατ. ευρώ στα υπερχρεωμένα κόμματα, που εδώ και μήνες έχουν απλήρωτους εργαζομένους, ενοίκια, προμηθευτές και δόσεις σε δάνεια, δίνει η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ.

Γιατί μπορεί τα χρήματα αυτά να μην σημάνουν αυτόματα και τόνωση της ρευστότητας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως παραδέχτηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος, το ίδιο όμως δεν θα ισχύσει για τα κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση για να «ξεπαγώσουν» η τρίτη και η τέταρτη δόση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα για το 2012, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν είχαν δοθεί αφού όπως χαρακτηριστικά έλεγαν από το Υπουργείο Εσωτερικών «τα λεφτά δεν υπήρχαν». Απώτατο χρονικό όριο για την καταβολή των χρημάτων προς τα κόμματα αποτελεί η 31η Δεκεμβρίου, καθώς αν δεν έχουν δοθεί μέχρι τότε, χάνονται.

Το συνολικό ποσό που θα λάβουν τα κόμματα ανέρχεται σε 15.440.000 ευρώ, το ζήτημα όμως που ανακύπτει έχει να κάνει με το πώς θα μοιραστούν τα χρήματα αυτά.

Ο τρόπος με τον οποίο θα μοιραστούν, αν δηλαδή θα δοθούν με βάση τα εκλογικά ποσοστά του 2009 ή με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου του 2012, δημιουργεί ισχυρές «αντίρροπες» δυνάμεις ανάμεσα στα κόμματα.

Από την μία πλευρά βρίσκονται τα κόμματα, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ αλλά και η ΝΔ, που επιθυμούν οι υπολογισμοί να γίνουν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009 καθώς έτσι θα εξασφαλίσουν πολλά εκατ. ευρώ επιπλέον και από την άλλη πλευρά οι πολιτικές δυνάμεις όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και η Δημοκρατική Αριστερά που, αν δεν ληφθούν υπόψη τα ποσοστά των πρόσφατων εκλογών του 2012 μένουν στην πραγματικότητα «εκτός μοιρασιάς» και χάνουν αρκετά εκατ. ευρώ.

Με δεδομένη μάλιστα τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά σχεδόν όλων των κομμάτων, ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα χρέη των οποίων προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ, το θέμα αποτελεί αναμφισβήτητα «καυτή πατάτα».

«Το θέμα μας ξεπερνάει» απαντάνε από το Υπουργείο Εσωτερικών, «δείχνοντας» ουσιαστικά προς την κατεύθυνση του Μαξίμου. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές φαίνεται ότι η απόφαση για «ξεπάγωμα» της δόσης και διανομή της με βάση τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών του 2009 έχει ήδη κλειδώσει.

Αναλυτικά, ο ν. 3023/2002, που αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή της ετησίας κρατικής χρηματοδότησης, προβλέπει ότι το ύψος της ορίζεται ως ποσοστό επί των εσόδων του κρατικού προυπολογισμού (1,02 τοις χιλίοις για το 2012), ενώ παράλληλα προβλέπει και τον τρόπο που το ποσό αυτό κατανέμεται στα κόμματα.

Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθήθηκε μέχρι το 2010 , ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε κόμμα καταβαλόταν από το Υπουργείο Εσωτερικών στην αρχή κάθε έτους, τον Ιανουάριο και υπολογιζόταν με βάση τα ποσοστά των πιο πρόσφατων εκλογών.

Ωστόσο, μετά το 2010, και την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης από τον κ. Γιάννη Ραγκούση, τα χρήματα άρχισαν να καταβάλλονται στα κόμματα σε τέσσερις ισόποσες δόσεις ανα τρίμηνο, με βάση όμως τον υπολογισμό που γίνεται τον Ιανουάριο κάθε έτους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για το 2012 οι δύο πρώτες δόσεις (πρώτο και δεύτερο τρίμηνο), που ήδη τα κόμματα έχουν εισπράξει, δόθηκαν με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2009, εφόσον ακόμα δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές του Ιουνίου. Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι αν οι δύο τελευταίες δόσεις του τρέχοντος έτους θα δοθούν με βάση τα ίδια ποσοστά (εκείνα δηλαδή του 2009), όπως έγινε με τις δύο πρώτες δόσεις, ή με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2012.

Στην περίπτωση που τηρηθεί το γράμμα του νόμου, λύση η οποία όπως φαίνεται προς το παρόν προκρίνεται και τα χρήματα δηλαδή δοθούν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009, ο «μεγάλος κερδισμένος» θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα ωφεληθεί με το εξωπραγματικό ποσό των 4.258.629 ευρώ που δικαιούται ως… πρώτο κόμμα που ήταν το 2009! Κερδισμένοι σε μία τέτοια περίπτωση θα είναι όμως τόσο το ΚΚΕ (θα κερδίσει 558.691 ευρώ), όσο και η ΝΔ (θα κερδίσει 619.530) καθώς και οι Οικολόγοι Πράσινοι (θα κερδίσουν 171.555 ευρώ) αλλά και ο ΛΑΟΣ (θα κερδίσει 902.385), παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι εκτός Βουλής.

Μεγάλος χαμένος αντίθετα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 4,6% στις εκλογές του 2009 «εκτινάχτηκε» στο 26,89% (χάνει 2.763.550 ευρώ), αλλά και ο Φώτης Κουβέλης (χάνει 1.164.776 ευρώ). Χαμένα θα είναι όμως και τα υπόλοιπα κόμματα που για πρώτη φορά μπήκαν στη Βουλή το 2012, δηλαδή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (χάνουν 1.330.059) και η Χρυσή Αυγή (χάνει 1.252.404), τα οποία στην περίπτωση που τα χρήματα μοιραστούν με βάση τα ποσοστά των εκλογών του 2009, δεν θα εισπράξουν ούτε 1 ευρώ.

Σχόλιο: Τα χρήματα πρέπει να μοιραστούν με βάση τις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι το σωστό, το λογικό και το δομικό.

Οι νόμοι του Ραγκουση είναι διαπνεόμενοι και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Ανώμαλοι νόμοι. Οι ποιο πρόσφατες εκλογές είναι αυτές που μετρούν, τα υπόλοιπα συνιστούν άλλο ένα πραξικόπημα.

Αυτοί οι Πασοκοι ρε παιδί μου, μέσα στην ανωμαλία.

4444

4444

Στα όρια του «κραχ» βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, με τα δάνεια στις τράπεζες να φτάνουν τα 120 εκατ. ευρώ και τους εργαζόμενους να παραμένουν απλήρωτοι επί εννιά μήνες…

Πάνω από 90 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ στην ΑΤΕ, στην οποία και έχει παραχωρήσει για αυτό το λόγο το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει ως το 2017, εάν βεβαίως ως τότε …υπάρχει ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, επιμέρους μικρά δάνεια σε άλλες τράπεζες ανεβάζουν τα χρέη του κόμματος προς αυτές στα 115-120 εκατ. ευρώ, ενώ,πάνω από έξι εκατ. ευρώ χρωστάει η Ιπποκράτους σε προμηθευτές. Ακόμα και για να πληρώσει τη ΔΕΗ, έχει κάνει ειδική ρύθμιση ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Αναλαμβάνοντας την γενική διεύθυνση του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο, ο Νίκος Σαλαγιάννης, βρήκε απλήρωτους εργαζομένους από το φθινόπωρο του 2011. Φρόντισε λοιπόν να κλείσει άμεσα τις οφειλές του κόμματος προς αυτούς για το 2011.

Στη συνέχεια, άρχισε δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας του κόμματος να καταβάλει μόνο τα δώρα (Πάσχα, αδείας κτλ) και έναντι ύψους 500 ευρώ τον μήνα σε κάθε εργαζόμενο, πράγμα όμως που σταμάτησε τον Αύγουστο. Σε κάθε περίπτωση, διατηρώντας καλές σχέσεις μαζί τους, ο κ. Σαλαγιάννης τους ενημερώνει επακριβώς για το «πού βρισκόμαστε» κάθε φορά, στις Γενικές Συνελεύσεις που συγκαλούνται.

Η υπόσχεσή του όμως τον Σεπτέμβριο ότι θα πληρώνονταν στα μέσα Οκτωβρίου, οπότε και αναμενόταν η εκταμίευση της τελευταίας δόσης της κρατικής επιχορήγησης για το 2011 δεν κατέστη εφικτό να υλοποιηθεί, με τον ίδιο να τους αποστέλλει επιστολή στις 18 Οκτωβρίου, συνδέοντας την πληρωμή τους με την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την χώρα, ύψους 31,5 δισ. ευρώ. Εξέφραζε λοιπόν την ελπίδα ότι το θέμα θα ρυθμιστεί εντός του Νοεμβρίου ενώ κατέληγε με την φράση «η συγγνώμη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για όλα αυτά, είναι το λιγότερο που μπορώ να σας ζητήσω»…

Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι υποστηρίζουν στην Ιπποκράτους ότι η όλη κατάσταση οφείλεται στην κακή διαχείριση του παρελθόντος.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, το ΠΑΣΟΚ έμπαινε μέσα 1 εκατ. τον μήνα και εμείς εδώ κάναμε προσλήψεις», λένε με νόημα καλά γνωρίζοντες. Αφήνουν μάλιστα να εννοηθεί πως όταν το κόμμα θα είναι σε θέση να πληρώσει τους εργαζομένους και να δώσει τις απαραίτητες αποζημιώσεις, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κάποιοι να φύγουν…

Νομαρχιακές Επιτροπές και Περιφέρειες δε, θα πρέπει στο εξής να καλύπτουν μόνες τα έξοδά τους, πληρώνοντας οι ίδιες τους εργαζομένους που σήμερα αμείβονται από την Ιπποκράτους.

Σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού της λειτουργίας του, το ΠΑΣΟΚ ανέθεσε σε έξι εταιρείες τον έλεγχο των οικονομικών του σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αποφανθούν για το «πώς έφτασε ως εδώ» – «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Γ. Παπανδρέου ως ηγέτη και τον Γ. Ραγκούση ως γραμματέα-  και μαζί την εκπόνηση σχεδίου για την έξοδό του από την υπερχρέωση.

Οι άνθρωποι των εταιριών ΣΟΛ, Εrnst&Young, GrantThorton, PWC, KPMG και Delloitte έχουν ήδη πιάσει δουλειά, έναντι συμβολικής αμοιβής 10.000 ευρώ.

Προβλέπεται λοιπόν περιστολή εξόδων κατά 50% ετησίως, με το πρώτο βήμα να έχει ήδη γίνει στα μισθώματα των κτιρίων που συντηρεί το κόμμα.

Από τις 67.000 ευρώ τον μήνα για το κτίριο της Ιπποκράτους, το μίσθωμα συμφωνήθηκε να φτάσει τα 35.000 ευρώ, ενώ τα 380.000 ευρώ από απλήρωτα μισθώματα μειώνονται στο μισό, αν το υπόλοιπο καταβληθεί μέσα σε ένα έτος. Αντιστοίχως, από 11.500 ευρώ/μήνα, στα 5.000 ευρώ κατέβηκε το μίσθωμα για την Χαρ. Τρικούπη, με τις οφειλές να μειώνονται στα 50.000 ευρώ (από 110.000 ευρώ) και τα υπόλοιπα να καταβάλλονται σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Μεταφέροντας δε, τις λειτουργίες του ΙΣΤΑΜΕ και των Νομαρχιακών Επιτροπών του Λεκανοπεδίου (συνολικά μισθώματα σήμερα 11.000ευρώ) στα δύο κτίρια, επιχειρείται ακόμα μεγαλύτερη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Σχόλια: Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έχει πρόβλημα, αλλά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν χρήμα με ουρά. Ποιο πολύ μου αρέσει που οι ελεγκτικές εταιρείες πήγαν με συμβολική αμοιβή. Τόσα λεφτά έχουν βγάλει οι διαπλεκομενες ελεγκτικές εταιρείες. Έχει κανένας καμιά αμφιβολία;

Το ΠΑΣΟΚ είναι από τα ποιο διαφθαρμένα κόμματα. Οι τραπεζίτες είναι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Λέτε ο Σάλας να κάνει κατάσχεση στο ΠΑΣΟΚ; Του έδωσαν την Αγροτική για ψίχουλα.

Οι πολίτες πρέπει να ψηφήσουν την Χρυσή Αυγή που θα κυνηγήσει τα διεφθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που χρεοκόπησαν την χώρα.

4444

4444

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=195736&catID=1

Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «6 μέρες» δηλώνει ότι: «Θα την ψηφίσουμε όποιος και να την φέρει. Ωστόσο, το κύριο είναι τι θα κάνει ο λαός κάθε μέρα και στις εκλογές με τη δράση και την ψήφο του» και πρόσθεσε: «Και αυτό που τώρα πρέπει να κάνει είναι να αποδεσμευτεί από τα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες των κομμάτων που υπερασπίζονται τον ξεπερασμένο καπιταλισμό και τον “ευρωμονόδρομο”».

Σχόλιο: Σωστή η Παπαρήγα. Φυσικά υπάρχουν θέματα που μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα. Δε χρειάζεται να συμφωνήσεις σε όλη την πλατφόρμα. Μπορείς να ξεκινήσεις από τα θέματα που συμφωνείς και έτσι αρχίζεις να λύνεις τους κόμπους.

Αυτό πρέπει να είναι το σκεπτικό.

4444

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=195656&catID=11

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις τους αφήνουν τα στελέχη που αποχώρησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πιο πιθανή θεωρείται η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα παρά η επιστροφή ορισμένων στην ΝΔ. Τα στελέχη που παραιτήθηκαν βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή χωρίς ωστόσο να βιάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα. «Είναι νωρίς ακόμα» τονίζουν χαρακτηριστικά. Πάντως οι προθέσεις τους θα φανούν από την στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα κατά την ψήφιση του φορολογικού.

«Επικοινωνιακό σόου» χαρακτήρισε τα όσα διαδραματίζονται ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ. Χωρίς να κατονομάζει ευθέως πρόσωπα ή χώρους υποστήριξε ότι «κάποιοι που νόμισαν ότι θα δημιουργήσουν επικοινωνιακό μειονέκτημα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, κατάφεραν να τους προσδώσουν τα μέγιστα πλεονεκτήματα».

Κάλεσε μάλιστα, όποιον επιθυμεί να αποχωρήσει από το κόμμα «να φύγει μέσα στις επόμενες 24 ώρες», καθώς, όπως είπε, «θα τους αναπληρώσουν πολλαπλάσια περισσότεροι Ελληνίδες και Έλληνες με γνήσια αντιμνημονιακή συνείδηση».

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα υποστήριξε ο Κώστας Μαρκόπουλος στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Ο πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μυστική ατζέντα πίσω από τις συνομιλίες Καμμένου – Βουλγαράκη.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Νεολαίας των ΑΝΕΛ

Π. Καμμένος: Πρόκειται για σχέδιο που εκτελείται από τη Ν.Δ.

Το κόμμα της Συγγρού έδειξε ο Πάνος Καμμένος για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Τώρα πια, με αυτά τα οποία γίνονται κι εξελίσσονται, φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για σχέδιο που εκτελείται από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά προσωπικά και πρόκειται για αποστασία».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε ότι έπεσε από τα σύννεφα με τις αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τον κ. Ζώη ήμασταν έως τις 5 το πρωί στο σπίτι μου, την Πέμπτη το βράδυ, με τις οικογένειές μας και συζητούσαμε στο τζάκι… Πώς τρελάθηκαν όλοι μαζί; Διότι να διαφωνήσει κάποιος πολιτικά το καταλαβαίνω. […] Εδώ έφυγε ο ένας για το non paper, έφυγε ο άλλος για τον Βουλγαράκη, έφυγε ο άλλος γιατί εγώ είμαι αρχομανής κι είμαι μόνος μου στο κόμμα…».

Μάλιστα, ο κ. Καμμένος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, υποστήριξε ότι οι κύριοι Μαρκόπουλος και Κουράκος προχωρούν στη συγκρότηση νέου σχηματισμού. «Αύριο ανακοινώνουν κόμμα ο κ. Μαρκόπουλος με τον κ. Κουράκο. Όταν ανακοινώνεις κόμμα σημαίνει ότι είσαι προετοιμασμένος από πριν για να κάνεις την επόμενη κίνηση».

Σχόλιο: Σαφώς και υπάρχει σχέδιο. Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Στην πολιτική αυτά συμβαίνουν συνεχώς. Εγώ δε θεωρώ τις αποχωρήσεις κάτι κακό.

Κάποιος θέλει να φύγει, όποτε φεύγει.

Αν υπήρχε απλή αναλογική, αυτό θα το βλέπαμε ποιο συχνά.

Βέβαια για να φύγεις από ένα κόμμα, πέρα από τις προσωπικές φιλοδοξίες, πρέπει να έχεις να παρουσιάσεις έναν σοβαρό λόγο στους πολίτες.

Γιατί έγινε παράδειγμα αποστάτης ο Μητσοτάκης τη δεκαετία του 60; Σαφώς οι προσωπικοί λόγοι έπαιξαν μεγάλο ρόλο.

Εκλογές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 4444

14/12/2012

4444

Αυτή την στιγμή είμαι στο σπίτι μου και περιμένω να δω πως θα με επηρεάσει η δόση που έφερε το Βαποράκι ο Σαμαράς.

Θα βάλουμε πετρέλαιο στην πολυκατοικία; Σαμαρά απατεώνα της λες; Πόσο θα μας επηρεάσει η δόση; Κάθαρμα.

4444

ELLADA KAMMENOS ANKSARTHTOI ELLHNES 01 141212

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1689158

Το πράσινο φως φαίνεται πως αναμένουν δύο πολυεθνικοί φαρμακευτικοί κολοσσοί, προκειμένου να επεκτείνουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες και στον κλάδο των φαρμακείων.

Πρόκειται για την ισραηλίτικη Teva και την αμερικανική Mylan, δύο από τους πλέον δυνατούς παίκτες στην παγκόσμια παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την φαρμακευτική αγορά που βρίσκονται εις γνώση και των Ελλήνων φαρμακοποιών, στα άμεσα σχέδια των οποίων είναι να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα αλυσίδων, αρχικά στην Αττική και αργότερα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Και οι δύο εταιρείες διατηρούν θυγατρικές επί ελληνικού εδάφους. Η Generics Pharma Hellas Ltd αποτελεί θυγατρική του ομίλου Mylan, ενώ η Teva Pharmaceuticals Hellas S.A., με παρουσία στη χώρα μας από το 2008, αυξάνει συνεχώς  το μερίδιό της στην ελληνική αγορά.

Ποιοι είναι οι δύο φαρμακευτικοί «γίγαντες»: Η TEVA συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 15 μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών παγκοσμίως, ενώ κατέχει ηγετική θέση στον τομέα παραγωγής και εμπορίας γενοσήμων φαρμάκων.

Εισηγμένη πλέον στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ιδρύθηκε το 1901, διατηρεί θυγατρικές σε 60 χώρες και επιχειρεί συνολικά σε 120, απασχολώντας 46.000 εργαζομένους. Οι πωλήσεις της TEVA το 2011 έφτασαν τα 18,3 δισ. δολάρια.

Ο όμιλος Mylan από την άλλη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γενόσημων και ειδικών φαρμάκων. Ιδρύθηκε το 1961 στη δυτική Βιρτζίνια και σήμερα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως, με παρουσία σε 150 χώρες και περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους.

Οι μετοχές της διαπραγματεύονται στο δείκτη Nasdaq.

Η Mylan παράγει σε ετήσια βάση πάνω από 45 δισ. δόσεις φαρμάκων σε όλο τον κόσμο, διαθέτοντας αυτή τη στιγμή το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως χαρτοφυλάκιο στη σύνθεση δραστικών ουσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μεγάλα ονόματα στον τομέα του φαρμάκου προσπαθούν μάλιστα εδώ και καιρό να δραστηριοποιηθούν και στον τομέα του φαρμακείου. Το «πλήρωμα του χρόνου» δείχνει ότι φθάνει, μετά και τη δηλωμένη πρόθεση  της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Υγείας να απελευθερώσει το ωράριο στα φαρμακεία.

Η πληροφορία, όπως αναφέρθηκε, είναι γνωστή στους κύκλους των φαρμακοποιών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η απόφαση αυτή του υπουργού Υγείας, εάν τελικά υλοποιηθεί, αφενός αποτελεί προάγγελο και της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, αφετέρου θα σημάνει το τέλος των μικρομεσαίων φαρμακείων. Συνεπώς θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και σε αυτό τον κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας των φαρμάκων. Το έδαφος πια μάλλον είναι πρόσφορο, με δεδομένο πως μέσα στο έτος έκλεισαν 200 φαρμακεία στην Αθήνα και άλλα 40 στη Θεσσαλονίκη.

Βίκυ Κουρλιμπίνη
Σχόλιο: Το να είσαι Φαρμακοποιός και να ψηφίζεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι σχιζοφρένεια. Το παραπάνω άρθρο μας λέει τι κάνουν οι δωσίλογοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα κλείσουν τα μικρομεσαία Φαρμακεία και θα αναλάβουν οι πολυεθνικές.

Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη φτώχεια.

Κατάλαβες Φαρμακοποιέ Μαλακα που ψήφησες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ποια είναι η ουσία της υπόθεσης; Γιατί νομίζεις ότι σου δίνουν την δόση οι «έμποροι ναρκωτικών»; Για το καλό σου; Όχι βέβαια. Το βαποράκι ο Σαμαράς τους είπε στα ΙΣΑ, δώστε την δόση θα χάσουμε την αγορά, τα πρεζάκια οι νεοέλληνες έχουν χρήμα. Δώστε και έτσι αυτοί, έδωσαν στο βαποράκι τον Σαμαρά.

Εκλογές εδώ και τώρα. Οι δωσίλογοι, τα καθάρματα έχουν σχέδιο πλήρης εξαθλίωσης.

Ο Σαμαράς τώρα με τους παρατρεχάμενους, θα τρέχει παντού και θα φωνάζει πήραμε την πρέζα!!!!

Εγώ όμως σας το έγραψα, όταν ο Σόϊμπλε το έπαιζε βαρύ πεπόνι: Ο Σόϊμπλε, δεν έχει τα αρχι….α να μην δώσει την δόση. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι.

Μεγαλύτερη δόση, σημαίνει μεγαλύτερο χρέος. Δανεικά τα δίνουν, όχι δωρεάν.

Από την Επαναγορά ομολόγων, κάποιοι ιδιώτες έβγαλαν εκατομμύρια ευρώ. Τι νομίζεις, οι πρεζεμποροι έτσι σου δίνουν την δόση.

Ρε σεις, σας το έγραψα: μαυρίστε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

4444

FOOTBALL PAO ALAFOUZOS ROTSA 01 121212

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1689197

Της Δήμητρας Καδδά

Δραστικότατη αλλαγή στις απολαβές των μισθωτών έφερε η κρίση με τις απολαβές του 2010 να είναι  6.230 ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με τα λεφτά που έπαιρναν 3 χρόνια πριν, το 2009. Το «τσεκούρι» γίνεται όλο και πιο έντονο καθώς μόνο τον τελευταίο χρόνο ο μέσος μισθωτός έχασε 3.882 ευρώ λόγω των ατομικών συμβάσεων, των μέτρων του μνημονίου και της χαμηλής δυνατότητάς του να πει «όχι» υπό τον φόβο να βρεθεί  στην «δεξαμενή» των ανέργων από την οποία πλέον η επιστροφή σε μία θέση απασχόλησης είναι πολύ δύσκολη…

Με βάση τα στοιχεία ανά μήνα, οι μέσες αποδοχές μειώθηκαν κατά 230 ευρώ το 2012  συγκριτικά με το 2011 και κατά 455 ευρώ σε σχέση με τις απολαβές του 2009.  Σε ποσοστά η πτώση φτάνει στο 15,3% σε έναν χρόνο και  στο 22,5% σε επίπεδα τριετίας.

Τα στοιχεία τα έχει επεξεργασθεί η ΕΛΣΤΑΤ  με βάση δικά της δεδομένα ( Έρευνα Εργατικού Δυναμικού) αλλά και στοιχεία από διοικητικές πηγές όπως το ΙΚΑ  και αφορούν το τρίτο τρίμηνο κάθε χρόνου.

Η απώλεια είναι σχεδόν διπλάσια από αυτή που υπολογίζει η Επιτροπή (εκ μέρους της τρόικας) στο αναθεωρημένο μνημόνιο που χθες συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες: η Κομισιόν φέτος υπολογίζει ότι η μέση αμοιβή των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα θα περιορισθεί  κατά 8,9%.  Τα ίδια στοιχεία του κοινοτικού οργάνου δείχνουν πάντως ότι η αιμορραγία θα συνεχισθεί το 2013: καταγράφουν εντονότερη πτώση   κατά  9,5% καθώς η ανεργία θα θεριεύει και οι παρεμβάσεις στο εργασιακό θα τεθούν σε πλήρη ισχύ…

Τι δείχνουν οι μετρήσεις του 3ου τριμήνου

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μέσο μηνιαίο κόστος εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2012, δείχνουν ότι:

* Ο μέσος μισθός το 2012 διαμορφώθηκε στο σύνολο της οικονομίας, στα 1.532 ευρώ από  1.977 ευρώ 3 χρόνια πριν.

Τα πιο πολλά λεφτά λάμβαναν και συνεχίζουν να παίρνουν όσοι δουλεύουν στον  δευτερογενή τομέα.

Η μεγαλύτερη απώλεια απολαβών καταγράφεται στις υπηρεσίες  (298 ευρώ μηνιαίες σε σχέση με το 2011 και  465 ευρώ συγκριτικά με το 2009).

* Η απώλεια εισοδήματος είναι πιο έντονη στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Και τούτο διότι λάμβαναν – και συνεχίζουν να λαμβάνουν –  πιο πολλά.

Στο σύνολο της οικονομίας ο μέσος μισθός το 2009 ήταν 2.093 ευρώ, το 2011 έπεσε στα 1.935 ευρώ και φέτος είναι 1.635 ευρώ.

Δηλαδή η απώλεια συγκριτικά με το 2011 είναι  301 ευρώ το μήνα και με το 2009 458 ευρώ τον μήνα…

Η αιμορραγία απολαβών όπως την καταγράφουν τα στοιχεία  της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνει τις πρόσθετες απώλειες πραγματικού εισοδήματος από τα διαδοχικά εισπρακτικά μέτρα. Δεν περιλαμβάνει και την απώλεια από την ακρίβεια.

Σχόλιο: Η εσωτερική υποτίμηση είναι φοβερή. Στην τριετία είναι πάνω από 22%.

Το πρόβλημα είναι το Γερμανικό Ευρώ. Πως θα γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα με το Γερμανικό Ευρώ;

Οι νεοέλληνες για να ζήσουν πρέπει να φύγουν από το Γερμανικό Ευρώ.

Αυτή η μείωση εισοδήματος σημαίνει στην ουσία θάνατο.

Αυτά τα νούμερα είναι βουτηγμένα μέσα στο αίμα. Οι άνθρωποι είναι ψυχροί δολοφόνοι. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η πρόβλεψη της ΕΛΣΑΤ να λάβετε υπόψη σας, ότι είναι ωραιοποιημένη. Η πραγματικότητα είναι ακόμα ποιο σκληρή, ακόμα ποιο θανατηφόρα.

Εγώ λυπάμαι αλλά δε μπορώ να μείνω στο Γερμανικό Ευρώ. Θέλω να ζήσω.

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, είναι πολιτικά πτώματα. Θέλω εκλογές.

4444

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1689282

Του Christopher Emsden

Ρώμη (Dow Jones) – Το συνολικό δημόσιο χρέος της Ιταλίας σημείωσε άνοδο υψηλότερα των 2 τρις. ευρώ, για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, κυρίως εξαιτίας των συνεισφορών της χώρας στο EFSF, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας.

Το χρέος του ιταλικού δημοσίου αυξήθηκε στα 2,015 τρις. ευρώ τον Οκτώβριο, κατά 19,5 δισ. ευρώ από το Σεπτέμβριο, και κατά 97 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Η συνεισφορά της Ιταλίας στο EFSF, ανέρχεται στα 20,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, υψηλότερα κατά 18 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ιταλίας.

© Dow Jones Newswires

Σχόλιο: Η πίεση στην Ιταλία γίνεται αφόρητη. Ο Μοντι με την λιτότητα που έφερε, ανέβασε και τον δείκτη στις αυτοκτονίες. Η λιτότητα σκοτώνει. Η λιτότητα δεν είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη. Όποιος το πιστεύει κάνει λάθος και είναι κακόβουλος.

4444

BLOOMBERG BET ONLINE 01 01 131212

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1689137

Tου Νίκου Χρυσικόπουλου

Κοντά σε συμφωνία για την δημιουργία ενός κοινού σχήματος που θα διεκδικήσει με σοβαρότατες αξιώσεις την απόκτηση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. το οποίο παραχωρεί το Δημόσιο μέσω διεθνούς διαγωνισμού βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες οι όμιλοι Λασκαρίδη (Regency Entertainment), Κόκκαλη (Intralot) και Fosun International.

Οι επαφές μεταξύ των τριών πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες, με την κυβέρνηση να έχει ενημερωθεί εγκαίρως για το αντικείμενό τους. Όπως προκύπτει από ασφαλείς πηγές, ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης έχει συναντηθεί για το θέμα της πώλησης του ΟΠΑΠ με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, έπειτα από μεσολάβηση κορυφαίου πολιτικού στελέχους. Παράλληλα, δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό (η μια εξ αυτών ήταν ανεπίσημη και  έλαβε χώρα σε κοινωνική εκδήλωση στην οικία γνωστού επιχειρηματία) πραγματοποίησε ο Guo Guangchang, ισχυρός άνδρας του κινεζικού ομίλου.

Εφόσον οι συζητήσεις αυτές έχουν θετική κατάληξη, το κοινό σχήμα εκ των πραγμάτων αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην κούρσα για την απόκτηση του ΟΠΑΠ.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι όροι του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. επιτρέπουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας να προστεθούν σε μια κοινοπραξία νέα μέλη, να μειώσουν τη συμμετοχή τους άλλα που αρχικά είχαν μετάσχει στο σχήμα, αρκεί ο επικεφαλής να διατηρήσει την παρουσία του και συμμετοχή κατ΄ελάχιστον 34%.

Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ο όμιλος Intralot συμμετέχει μέσω της κοινοπραξίας των Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και της Intralot Investments Ltd (66%). Η ελληνική εταιρεία που αποτελεί κύριο συνεργάτη του ΟΠΑΠ παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα τυχερών παιχνιδιών και διαχείρισης συναλλαγών, καθώς και νέα παιχνίδια, υπηρεσίες οργάνωσης αθλητικού στοιχήματος και διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών σε κρατικούς οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως. Με παρουσία σε περισσότερες από 53 χώρες και περίπου 5.500 εργαζομένους, ο όμιλος πέρυσι εμφάνισε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Fosun International συμμετέχει μέσω της ελεγχόμενης PrimroseTreasure Limited. Η κινεζική Fosun αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς της Κίνας, με δραστηριότητες και συμμετοχές από τον ασφαλιστικό κλάδο, τη φαρμακοβιομηχανία, μέχρι το real estate, τη χαλυβουργία, το λιανεμπόριο και τον τουρισμό, ενώ έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Carlyle.

Όσο για τον όμιλο Λασκαρίδη, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εφοπλιστικούς οργανισμούς, με πιο γνωστές τις εταιρείες Lavinia Corp και την θυγατρική της Alpha Reefer Transport η οποία εδρεύει στο Αμβούργο.

Πέραν της ναυτιλίας, διαθέτει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τουρισμό και τα ακίνητα. Ελέγχει την Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία), και συμμετέχει στην αεροπορική Aegean ενώ ελέγχει την Regency Entertainment (Καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης) ενώ έχει επενδύσεις και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες και στην Ρόδο. Παράλληλα έχει εισέλθει στις κατασκευές ενώ έχει συστήσει κοινοπραξίες με αντικείμενο την αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, την αξιοποίηση υδάτινων πόρων, την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής αλλά και άλλων μορφών ενέργειας.

Σχόλιο: Αυτό που γνωρίζω για τον Λασκαρίδη, είναι ότι δίνει χρήμα στους εργαζόμενους του. Τουλάχιστον παλιά. Δε ξέρω τι κάνει τώρα.

Οι Κινεζοι θελουν Ελλαδα. Τους βγαινει η Ελλαδα.

Κινέζοι δεν είναι χαζοί, απλά είναι ακόμα προσεκτικοί.

Οι Έλληνες στοιχηματίζουν, εδώ υπάρχει χρήμα. Ένας σωστός Managerτο βλέπει.

Γράφτηκα σε μια εταιρεία στοιχημάτων με 10 ευρώ και μου έδωσαν μπόνους, αλλά 10 ευρώ.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1689161

Του Παναγιώτη Στάθη

Κύμα συλλήψεων στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίας δικαστικο-αστυνομικής επιχείρησης για την υπόθεση της Proton Bank με κεντρικό πρόσωπο τον κρατούμενο στον Ευαγγελισμό επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Πέμπτης.

Μετά την αιφνιδιαστική σύλληψη του γνωστού επιχειρηματία στο σπίτι του στη Βουλιαγμένη, με ένταλμα σύλληψης της 2ης ειδικής ανακρίτριας, το βράδυ συνελήφθησαν με την ίδια διαδικασία τρία υψηλόβαθμα  -πρώην- στελέχη της τράπεζας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ όλα δείχνουν πώς έπεται συνέχεια. Ειδικότερα, πρόκειται για τους κ.κ. Αν. Αθανάσογλου, Τρ. Κολλίντζα, Δ. Σαραμαντή. 

Την ίδια στιγμή έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και για το στενό συνεργάτη του κ. Λαυρεντιάδη Πέτρο Κυριακίδη, τον οποίο η αστυνομία αναζήτησε στην οικία του χωρίς να τον εντοπίσει και ως εκ τούτου καταζητείται.

Η κα Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, που ήταν επικεφαλής της Επιτροπής Πιστοδοτήσεων της Proton Bank, για την οποία είχε επίσης εκδοθεί ένταλμα σύλληψης παραδόθηκε νωρίς το μεσημέρι.

Πληροφορίες αναφέρουν πώς η ανακρίτρια έχει εκδώσει κι άλλα εντάλματα σύλληψης στο πλαίσιο μιας επιχείρησης – μαμούθ, από αυτούς που τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε στην Ελλάδα (υπόθεση Τσοχατζόπουλου, Energa κλπ).

Για την υπόθεση, που σχετίζεται με τα αποκαλούμενα επισφαλή δάνεια που χορηγούσε η τράπεζα την περίοδο που πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης, κατηγορούνται για σειρά κακουργημάτων 27 συνολικά πρόσωπα, ενώ το συνολικό σχηματικό ποσό των επισφαλών δανείων που φέρονται να δόθηκαν σε εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία, αγγίζει τα 701 εκατ. ευρώ.

Στον Ευαγγελισμό

Ο κ. Λαυρεντιάδης μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός καθώς επικαλέστηκε αδιαθεσία λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει από μικρός. Το γεγονός αυτό, κατά πληροφορίες, ουδόλως επηρεάζει την διαδικασία, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί η ανακρίτρια να μεταβεί στο νοσοκομείο και να ληφθεί η απολογία του επιχειρηματία, ώστε να αποφασιστεί η προσωρινή του κράτηση ή όχι, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες θα πράξει η ανακρίτρια στην προκειμένη περίπτωση.

Πάντως κατά τον έλεγχο στο σπίτι του βρέθηκαν χαρτοκιβώτια με πολλά χρήματα (φήμες λένε για πάνω από 400.000 ευρώ), εκατοντάδες μικρά κουτάκια με πανάκριβα κοσμήματα, θωρακισμένα αυτοκίνητα κλπ. τα οποία κατασχέθηκαν.

Σχόλιο: Μικρά κουτάκια με πανάκριβα κοσμήματα. Κούτες με χιλιάδες ευρώ σε μετρητά.

Ο Λαυρεντιαδης είναι προϊόν του διαφθαρμένου πολιτικού συστήματος που δημιούργησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πόσα χρήματα έχει στοιχήσει ο Λαυρεντιαδης στον Έλληνα φορολογούμενο;

13/12/2012

4444

ELLADA DHMARXOI 01 131212

4444

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/745341/Article.aspx

Χαρακτηριστικά «συμπαιγνίας» μεταξύ κράτους και κρατικά διορισμένης διοίκησης, με στόχο να αυξηθεί το τίμημα εις βάρος των ιδιωτών μετόχων του ΟΠΑΠ και της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του, αλλά και προς όφελος συγκεκριμένων μελών της αγοράστριας κοινοπραξίας, αποκτά η αποκρατικοποίηση των λαχείων. Ηδη πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση προηγούμενα δημοσιεύματα για τις διαδικασίες της αποκρατικοποιήσης αυτής, σε σχέση και με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Επιβεβαιώνοντας απόλυτα τις πληροφορίες που δημοσίευσε νωρίς χτες το πρωί το Euro2day.gr, η κοινοπραξία με leader τον ΟΠΑΠ αποδέχτηκε την καταβολή τιμήματος ύψους 190 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 52% υψηλότερου από αυτό που είχε αρχικά καταθέσει.

Το εξαιρετικά ασύνηθες γεγονός, οδήγησε στην επίσημη αποχώρηση τoυ διεθνούς κολοσσού Lottomatica, από την κοινοπραξία, στην οποία μετείχε με ποσοστό 33% ήτοι μόλις κατά 1% μικρότερο από τον ΟΠΑΠ. Για λόγους διαδικαστικούς η ιταλική εταιρία θα κρατήσει μια μετοχή εκχωρώντας το υπόλοιπο στον ΟΠΑΠ, ενώ ήδη γνωστοποίησε ότι «το ύψος του τιμήματος ξεπερνούσε τους όρους επένδυσης που είχε θέσει».

Σημειωτέον ότι η Lottomatica όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές ήταν πρόθυμη να συναινέσει στην καταβολή τιμήματος ύψους έως 150 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο ανεξάρτητος εκτιμητής που το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ προσέλαβε προκειμένου να έχει «πήχη» για την «δίκαιη αξία» των λαχείων, δηλαδή ο οίκος Deloitte, προσδιόρισε αυτή την αξία στα 145 εκατ. ευρώ. (σ.σ. πρακτικά το τίμημα είναι πολύ υψηλότερο και αφορά επιπλέον ετήσιες καταβολές στο Δημόσιο που θα ξεπεράσουν τα 580 εκατ. ευρώ στην επόμενη 12ετία)

Εν τούτοις όπως έγραψε από χθες το Euro2day.gr, το ΤΑΙΠΕΔ με πρωτοβουλία του προέδρου του Τάκη Αθανασόπουλου, δεν αποδέχτηκε την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (!) και ζήτησε εσπευσμένα «εύρος αποτίμησης» από τον –κατά τεκμήριο διόλου ανεξάρτητο- σύμβουλο της αποκρατικοποίησης, την Credit Suisse, η οποία έδωσε ένα εύρος από 155 έως 225 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτή το εύρος, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την κοινοπραξία τίμημα 190 εκατ. ευρώ το οποίο και έσπευσε να αποδεχτεί ο κρατικά διορισμένος πρόεδρος του ΟΠΑΠ Κώστας Λουρόπουλος, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, λένε όλες οι πληροφορίες, ότι η Lottomatica θα αποχωρήσει κι ότι συνεπεία αυτού ο ΟΠΑΠ θα πρέπει πλέον να αναλάβει ποσοστό 67% στην κοινοπραξία και να καταβάλει το αντίστοιχο μέρος του τιμήματος.

Και τούτο τη στιγμή που ο ΟΠΑΠ έχει πλέον καθαρό ταμείο της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να αναλάβει σημαντικό νέο δανεισμό, προκειμένου να καταβάλει τη συμμετοχή του.

Οι… «φωτογραφίες» της συμπαιγνίας

Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στην εξέλιξη της υπόθεσης που «φωτογραφίζουν» το ενδεχόμενο συμπαιγνίας:

-Ουσιαστικά ο ΟΠΑΠ αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα την αύξηση του τιμήματος κατά 52% (ή κατά 65 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την αρχική προσφορά, που πριν ελάχιστες ημέρες ο ίδιος είχε καταθέσει, ως leader της κοινοπραξίας.

– Η αποχώρηση της Lottomatica δεν συνοδεύτηκε από αύξηση της συμμετοχής και των άλλων μετόχων της κοινοπραξίας, δηλαδή της Intralot και της Scientific Games, που κατέχουν από 16,5%. Ο μόνος που αυξάνει το ποσοστό του, από 34% σε 67%, είναι ο ΟΠΑΠ κατόπιν απόφασης της κρατικής διοίκησης του, όπως ήδη επίσημα ανακοινώθηκε. Είναι προφανές πως αν υπήρχε ενδιαφέρον θα υπήρχε και κάποια αναλογική ανακατανομή των ποσοστών.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η κατοχή του 67% δεν προσφέρει δικαιώματα αυξημένης πλειοψηφίας, καθώς κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη συμφωνία μετόχων.

-Τα άλλα δύο εναπομείναντα μέρη (παλαιόθεν συνεργάτες στη διαχείριση του ελληνικού «Ξυστό») θα είναι και προμηθευτές της κοινοπραξίας, με όρους που σύμφωνα με πληροφορίες, διασφαλίζουν τα συμφέροντα τους, ανεξάρτητα από το ύψος του καταβαλλόμενου τιμήματος. Με βάση αυτές τις πληροφορίες δικαιολογείται η έλλειψη ενδιαφέροντος για αύξηση της μετοχικής συμμετοχής, δεδομένου του υψηλού τιμήματος, αλλά και η «συγκατάθεση» στην καταβολή του (με τη μερίδα του λέοντος να επιβαρύνει τον … ΟΠΑΠ)

-Η ίδια η Lottomatica, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, είχε διπλάσιο μετοχικό ποσοστό (33%-άρα θα έπρεπε να καταβάλει υψηλό μέρος του τιμήματος), αλλά μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή στις προμήθειες του σχήματος. Αυτό που την ενδιέφερε ήταν να είναι μετοχικά κερδοφόρος η απόκτηση των λαχείων. Γι αυτό και αποχώρησε όταν το τίμημα ξεπέρασε τους όρους επένδυσης που είχε θέσει.

Με αυτά τα δεδομένα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο ΟΠΑΠ ωφελείται από την συγκεκριμένη προσφορά, πράγμα που αποτυπώθηκε χθες και στην συμπεριφορά της μετοχής του, που έκλεισε με ελάχιστη μείωση τιμής, μετά από αρνητικές διακυμάνσεις. Αντίθετα με την μετοχή της Intralot που κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 4,76%, με αυξημένο όγκο, συνεχίζοντας ένα «σερί» που έχει οδηγήσει σε αύξηση 160% τους τελευταίους έξι μήνες.

Τουναντίον, έντονη είναι η ανησυχία ότι το συγκεκριμένο deal έτσι όπως εξελίχθηκε, αποτελεί «βαρίδι» για τον οργανισμό, με παρενέργειες όχι μόνο για το 66% των ιδιωτών μετόχων, αλλά και στην ίδια την διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Η αποχώρηση της Lottomatica (πλούσια σε πόρους και με επιτυχημένη δραστηριότητα ανά τον κόσμο) λόγω του ύψους του τιμήματος αλλά και οι εντός της κοινοπραξίας συμφωνίες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ΟΠΑΠ επανέλαβε το ατόπημα των VLT όπου κατέθεσε πραγματικό πακτωλό χρημάτων (και πάλι για να βοηθήσει το Δημόσιο) χωρίς όμως να έχει κάνει χρήση των αδειών εδώ και ένα χρόνο.

Επιπλέον, εφόσον η συμφωνία δεν είναι κερδοφόρα, μειώνει την αξία του Οργανισμού για τους διεκδικητές που συμμετέχουν στην κούρσα ιδιωτικοποίησης, Με εξαίρεση όσους μετέχουν ως προμηθευτές στο deal των λαχείων.

Μεγάλος κερδισμένος η Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη

Μέχρι στιγμής μοναδική εταιρία που συμμετέχει στην κοινοπραξία των λαχείων αλλά και στην «κούρσα» ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ είναι η Intralot του κ. Κόκκαλη, η οποία εκτός του ότι είναι προνομιακός προμηθευτής του Οργανισμού επί δεκαετίες, έχει ήδη προεπιλεχθεί και στον περιβόητο διαγωνισμό «τεχνολογικού παρόχου».

Με άλλα λόγια, η Intralot πετυχαίνει να είναι συμμέτοχος αλλά και –το κυριότερο- προμηθευτής, του ΟΠΑΠ στην υπόθεση των λαχείων, με διάρκεια… 12ετίας, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί σθεναρά και την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού που αποτελεί «καρδιά» των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, με επίσης πολυετή και δαπανηρή σύμβαση.

Όλα αυτά βεβαίως, ελάχιστο διάστημα πριν την έλευση νέου μεγαλομετόχου, μέσω των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης.

Εφόσον πράγματι κλείσουν αυτές οι συμφωνίες η Intralot αποκτά σημαντικό προβάδισμα στην προσέλκυση εταίρων και τη διεκδίκηση του ΟΠΑΠ, καθώς θα είναι εις θέση να χρηματοδοτήσει τη συμμετοχή της μέσω των εσόδων από τις νέες συμφωνίες αλλά και να προσφέρει μέρος του οφέλους, σε πιθανούς συνεταίρους.

Το ερώτημα είναι αν όλα τα παραπάνω είναι συμβατά με τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης ενός σοβαρού κράτους, κι αν θα εγκριθούν από το κοινοβούλιο, όπως επίσης και ποια είναι η εικόνα που δημιουργείται στο εξωτερικόκαι στους δανειστές της χώρας, σε σχέση και με το κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί σε ότι αφορά θέματα διαφάνειας και διαπλοκής.

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Σχόλιο: Καταλάβατε τι κάνουν τα καθάρματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ;

Αναρωτιέμαι πόσες μίζες έχει δώσει ο Κόκκαλης σε στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορώ να το δεχτώ.

4444

CNN FED OPERATION TWIST 01 121212

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_13/12/2012_504794

Τι θα γίνει σε 50 χρόνια

Reuters

Σπανίως επαληθεύονται οι προβλέψεις για το μέλλον.

Ας εξετάσουμε, για παράδειγμα, τι προέβλεπαν οι άνθρωποι το 1962 για τα 50 χρόνια που ακολούθησαν και τι έγινε τελικά.

Το μεγαλύτερο οικονομικό ζήτημα ήταν η μάχη ανάμεσα στον κομμουνισμό και τον καπιταλισμό.

Οι προβλέψεις μιλούσαν για μια σκληρή αντιπαλότητα το 2012.

Πριν από 50 χρόνια, πολλοί εμπειρογνώμονες της Δύσης πίστευαν πως η κοινωνική πολιτική και ο κεντρικός σχεδιασμός θα προσέφεραν στις φτωχές χώρες του σοβιετικού μπλοκ τις μεγαλύτερες πιθανότητες για ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Οι εξελίξεις, όμως, έφεραν στο προσκήνιο την αποτυχία του κομμουνισμού.

Η τότε κοινή λογική θα έβλεπε να επέρχονται καταστροφές από μια τρομακτική αύξηση του πληθυσμού.

Ο κόσμος, όμως, επρόκειτο να γνωρίσει έναν άνευ προηγουμένου συνδυασμό αυξανόμενης ευημερίας και μείωσης του μεγέθους της οικογένειας. Το 2012, το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι ο υπερπληθυσμός του πλανήτη, αλλά οι γηράσκοντες πληθυσμοί και η απόλυτη μείωσή του σε οικονομικές δυνάμεις όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία. Και τέλος το 1962 η Ευρώπη εθεωρείτο πρόβλημα. ΗΠΑ και Σοβιετική Ενωση μπορούσαν να αποφύγουν μια ολοκληρωτική σύγκρουση αλλά η απόφαση της Γαλλίας να απορρίψει την αίτηση της Βρετανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (όπως συνέβη το 1963) προϊδέαζε για άσχημες εξελίξεις. Η Ευρώπη επρόκειτο, πάντως, να γνωρίσει την πλέον παρατεταμένη περίοδο ευημερίας, τις πλέον γαλήνιες πέντε δεκαετίες της ιστορίας της.

Η κοινή λογική του 1962 έπεφτε έξω. Τι θα συμβεί τα επόμενα πενήντα χρόνια; Θα ήταν ωραία να προβλέπαμε μόνο καλά νέα, αλλά τόση αισιοδοξία μπορεί να προκαλέσει τη μοίρα. Και δεν θα μου άρεσε να έχω προβλέψει ευημερία και να επέλθει όλεθρος.

Ωστόσο, θα τολμήσω μια τολμηρή πρόβλεψη: το 2062, η χρηματοδότηση όπως τη γνωρίζουμε θα έχει εκλείψει σχεδόν ολοκληρωτικά.

Ισως χρειαστούν μερικές δεκαετίες και ακόμη μερικές κρίσεις.

Πιστεύω, όμως, πως οι πολιτικοί και οικονομολόγοι θα συνειδητοποιήσουν τελικά ότι το να επιτρέπει κανείς την απληστία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σαν να αφήνει αλεπούδες να μπουν στο κοτέτσι. Η απληστία για το κέρδος, όπως καταγράφεται στην επιθυμία για υψηλές αποδόσεις χωρίς εγγύηση από τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα ή ακίνητα, θα αντιμετωπιστεί ως εμπόδιο στην οικονομική πρόοδο.

Η σκέψη αυτή είναι τουλάχιστον εξίσου επαναστατική όσο και η ιδέα πως η Ευρώπη θα γνώριζε μια περίοδο ειρήνης. Θα εξωθήσει τους ιθύνοντες να αποφασίσουν ότι το τρέχον σύστημα είναι ελαττωματικό. Ενα κριτικό βλέμμα σε κάθε πλευρά της χρηματοδότησης, από τα χρέη που ωριμάζουν και τα σταθερά επιτόκια μέχρι τις, υποτίθεται, ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες, θα ανακαλύπτει πως πολλά εργαλεία υπόσχονται περισσότερη βεβαιότητα από όση είναι δυνατόν να υπάρξει σε έναν αβέβαιο κόσμο. Από τη στιγμή που το παλιό σύστημα φαίνεται παρωχημένο, θα βρεθούν νέοι τρόποι. Ισως εξαφανιστεί η έκδοση χρέους και οι δελεαστικές του υποσχέσεις και αντικατασταθεί από χρηματοπιστωτικά εργαλεία σαν μετοχές που θα υπόκεινται σε ζημίες. Ισως οι κυβερνήσεις να σταματήσουν να δανείζονται από τις χρηματαγορές και αρχίσουν να τυπώνουν χρήμα για να καλύψουν άμεσα δαπάνες που δημιουργούν ελλείμματα. Και οι οικονομικές αρχές, που θα επιδιώκουν τη σταθερότητα, ίσως επινοήσουν πιο ισχυρά όπλα από τα επιτόκια και τις ρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Απίθανο; Ναι, αλλά όχι τόσο όσο αυτά που συνέβησαν τα τελευταία 50 χρόνια.

Σχόλιο: Ο Υπερπληθυσμός είναι πρόβλημα. Η Γήρανση του πληθυσμού αφορά συγκεκριμένες χώρες. Ο πληθυσμός της Γη αυξάνεται και η Αραβική άνοιξη προήλθε από τον υπερπληθυσμό που ώθησε τις τιμές βασικών προϊόντων και δημιούργησε κρίση φαγητού. Πολλές από τις προβλέψεις του 1962 βγήκαν.

Όσο αφορά την αντιπαλότητα Καπιταλισμού – Κομμουνισμού, αυτή εξελίχτηκε. Σήμερα έχουμε μια Κομμουνιστική χώρα την Κίνα, που στην ουσία εξελίσσει τον Κομμουνισμό σε κάτι άλλο.

Επίσης σήμερα όλοι έχουν καταλάβει ότι αυτό που νίκησε, δεν ήταν ο Καπιταλισμός, αλλά η Δημοκρατία που είναι κάτι διαφορετικό από τον καπιταλισμό.

Βλέποντας το σήμερα μπορείς πολύ εύκολα να προβλέψεις τι θα γίνει σε 50 χρόνια. Αρκεί να δεις τους δείκτες.

Το 1962 υπάρχουν αρκετοί που πρόβλεψαν το μέλλον. Απλά το κατεστημένο δε τους προβάλει.

Το ίδιο ισχύει και σήμερα.

4444

ITALY PIER LUIGI BERSANI 01 121212

4444

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/12/2012_474216

Σε μισθωτούς και συνταξιούχους το κύριο βάρος της φορολογίας

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να φέρουν το κύριο βάρος της φορολογίας, σύμφωνα με στοιχεία για τα εισοδήματα του 2010.

Τα μεγάλα προβλήματα του φορολογικού συστήματος της χώρας αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τα εισοδήματα του 2010 που δηλώθηκαν στην εφορία πέρυσι.

Για άλλη μια φορά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εμφανίζονται να δηλώνουν το 70% του συνολικού εισοδήματος και να πληρώνουν το 55% του συνολικού φόρου, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες (και έμποροι) δηλώνουν το 19% του εισοδήματος, καταβάλλοντας το 15,4% των φόρων.

Από το σύνολο των 5.681.066 φορολογουμένων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι 2.782.188 (ή το 49%) δήλωσε εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ.

Πάνω από 100.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν 38.549 φορολογούμενοι, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι εισόδημα μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ δήλωσαν 287 φορολογούμενοι και πάνω από 900.000 ευρώ μόλις 51 φορολογούμενοι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή του δηλωθέντος εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Έτσι από το σύνολο των 355.982 ελεύθερων επαγγελματιών, οι 248.50 δήλωσαν εισόδημα έως 12.000 ευρώ και μόνο 64 ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται να δηλώνουν περισσότερα από 500.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2011 (για τα εισοδήματα του 2010) στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, που ήταν αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, «πιάστηκαν» 1.359.276 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 300.423 μισθωτοί, οι 57.262 ελεύθεροι επαγγελματίες, οι 451.067 εισοδηματίες ενώ 234.700 από αυτούς ήταν έμποροι και βιομήχανοι.

Συνολικά με βάση τα τεκμήρια φορολογήθηκε επιπλέον εισόδημα περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό των χρόνιων προβλημάτων του φορολογικού μηχανισμού είναι και η ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά μεταξύ των προστίμων που επιβάλλονται κάθε χρόνο και αυτών που τελικά εισπράττονται.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2011 βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 1,572 δισ. ευρώ για να εισπραχθούν τελικά 29 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αύριο, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι βασικοί άξονες του οποίου θα παρουσιαστούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ και χωρίς αφορολόγητο ποσό, ενώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η νέα κλίμακα θα προβλέπει ελαφρύνσεις για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα.

Στόχος της κυβέρνησης αλλά και δέσμευση που έχει αναληφθεί με το μνημόνιο είναι να υπάρξει και δεύτερη φάση αλλαγών στη φορολογία το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους οι οποίες θα αφορούν σε περαιτέρω μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής.

Σχόλιο: Το να φτιάξεις ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν είναι δύσκολο. Πρώτα διώχνεις την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είναι διαφθαρμένα και διαπλεκομενα κόμματα, μαζί με τα στελέχη τους φυσικά.

4444

Πρώτο Κόμμα το Ροζ.

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1688398

Η δημοσιονομική αυστηρότητα αποτελεί σημείο χωρίς επιστροφή για την Ιταλία και θα επιδιωχθεί και από την επόμενη κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, Pier Luigi Bersani προσθέτοντας πως απαιτούνται ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, τόνισε πως ο Silvio Berlusconi θα χάσει τις εκλογές και πως οι ενέργειες του αποσπούν την προσοχή του κοινού από τα σημαντικά ζητήματα.

Όπως τόνισε ο Bersani, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις, έχει δεσμευτεί για την τήρηση των υποσχέσεων προς την Ευρώπη και για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της απερχόμενης κυβέρνησης, εάν αναδειχθεί νικητής των εκλογών. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα τρόπο ώστε να διορθωθεί η πολιτική ύφεσης. Η Γερμανία έχει κάθε συμφέρον καθώς τώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο φούσκας από τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, σημείωσε ο επικεφαλής του DP.

Ωστόσο, το Βερολίνο έχει δίκιο στην κριτική που ασκεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους για την αποτυχία εκμετάλλευσης των χαμηλών επιτοκίων την πρώτη δεκαετία της νομισματικής ένωσης, πρόσθεσε.

Σχόλιο: Το κόμμα του Bersani είναι το ΠΑΣΟΚ της Ιταλίας. Δηλαδή καμία σχέση με την Αριστερά. Ο Bersani είναι δεξιός. Λύκος με προβιά αρνιού, μέχρι να έρθει στην Εξουσία. Είναι εξίσου σκληρός με τον Μοντι που έφερε τις αυτοκτονίες και εξαθλίωση. Οι Ιταλοί πρέπει να προσέξουν τι θα ψηφήσουν στις ερχόμενες εκλογές.

Ο Μπερλουσκονι σωστά οδηγεί τους Ιταλούς σε εκλογές. Η ιστορία θα τον δικαιώσει.

4444

4444

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1688250

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:15

Ποσό συνολικά 52,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (49,1 δισ. ευρώ από το EFSF συν 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Στο Eurogroup που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο αποφασίστηκε επίσης η εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις 17.00 ώρα Ελλάδος θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα. Κυβερνητικές πηγές εξάλλου, χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του Eurogroup καλύτερο των προσδοκιών.

Στην ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών σημειώνουν: “Το Eurogroup ενέκρινε και επίσημα την εκταμίευση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας μετά την οριστικοποίηση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της Ελλάδας”.

Το Eurogroup σημειώνει παράλληλα ότι “η επαναγορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ”, ενώ επιβεβαίωσε ότι “σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου και με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος , το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι στο 124% του ΑΕΠ το 2020”.

Το Eurogroup υπογραμμίζει εξάλλου ότι “η Ελλάδα και τα άλλα κράτη μέλη είναι σε ετοιμότητα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, εάν χρειαστεί, για να διασφαλίσουν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί”.

“Το Eurogroup  είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχείς δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στη βάση μιας ισχυρής δέσμευσης που έχει αποδειχθεί στο πρόσφατο παρελθόν και στις ευρείες μεταρρυθμίσεις που ήδη διεξάγονται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να διατηρήσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup Jean – Claude Juncker δήλωσε: “Δώσαμε την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 49,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα”, διευκρινίζοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει σε αρκετές δόσεις.

Όπως επισήμανε τα 34,3 δισ. ευρώ θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

“Πρώτα, ένα ποσό για να καλυφθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόστη εκκαθάρισης θα πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2013. Δεύτερον, τα κεφάλαια για να καλυφθεί η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθούν σε τρεις υπο-δόσεις που θα συνδέονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων οροσήμων στο μνημόνιο κατανόησης που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα”, επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rhen δήλωσε πως οι “Κασσάνδρες για την Ελλάδα αποδείχθηκαν λάθος”, τόνισε πως η σημερινή απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της αβεβαιότητας για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα θα επιτρέψει στη ρευστότητα να επιστρέψει.

O επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, δήλωσε ότι μετά την έγκριση του Eurogroup το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) είναι έτοιμο να διαθέσει στην Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ για την περίοδο μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Από αυτό το ποσό τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ως εξής: 16 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 7 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους.

Διευκρίνισε ότι μόνο τα 7 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό θα είναι σε μετρητά και τα υπόλοιπα θα είναι σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Για το α΄ τρίμηνο σημείωσε ότι προβλέπονται 14,8 δισ. δολ. σε βοήθεια προς την Ελλάδα εκ των οποίων 7,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα υπόλοιπα σε τρεις μηνιαίες υπο-δόσεις με την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Σχόλιο: Πρόσεξε Νεοέλληνα μη σε σκοτώσει η Δόση. Ειδει δεν έχεις φάρμακα και Ιατρική περίθαλψη. Ακούω συνεχώς για δράσεις Φιλανθρωπίας. Καλά οι δόσεις δεν έκαναν τίποτα;

Όλο αυτό το χρήμα; Η απάντηση είναι εύκολη: Όχι. Το χρήμα που σου δίνει ένας τοκογλύφος δε σε βοηθά.

Αυτοί βέβαια που σου δίνουν την δόση χαίρονται, όπως χαίρεται ένας τοκογλύφος. Ένας έμπορος ναρκωτικών.

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1688049

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Διαστάσεις εσωκομματικής διαμάχης λαμβάνει το ζήτημα των απλήρωτων εργαζομένων του ΠΑΣΟΚ. Η «απάντηση» της Ιπποκράτους στην ανακοίνωση των εργαζομένων που παρότρυνε τα στελέχη «να πουλήσουν βίλες και κότερα» ήρθε… επίσημα και ανεπίσημα.

Επισήμως, ο διευθυντής του κόμματος, Ν. Σαλαγιάννης απηύθυνε επιστολή προς τα μέλη του Κινήματος, ζητώντας τον… οβολόν τους για να ξεπεράσει το κόμμα τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέμα των εργαζομένων, παραπέμπει στην εκταμίευση της δόσης και άρα το ξεμπλοκάρισμα της δόσης της κρατικής επιχορήγησης που πρόκειται να λάβει το ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να «κινηθεί» το ταμείο του και έτσι να πληρωθούν, έστω και μέρος των οφειλομένων, οι εργαζόμενοι.

«Με πλήρη επίγνωση των πρωτόγνωρων συνθηκών, των σκληρών καταστάσεων, αλλά και των έντονων προβληματισμών που υπάρχουν σε όλους μας, σου απευθύνω αυτή την επιστολή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Σαλαγιάννης.

Ανεπισήμως, όμως, την ίδια στιγμή, χαμηλόβαθμα στελέχη που πρόσκεινται στον Ευ. Βενιζέλο αφήνουν να εννοηθεί ότι η ανακοίνωση των εργαζομένων δεν εκφράζει το σύνολό τους και αποτελεί εσωτερική προβοκάτσια – ενδεχομένως από αντι-βενιζελικούς κύκλους, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ είναι ανυπέρβλητο και με μαθηματική ακρίβεια το «κραχ» θα επέλθει το 2013.

Ο λόγος είναι η περικοπή περίπου κατά το 1/3 της κρατικής χρηματοδότησης λόγω των ποσοστών που συγκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου, γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα όχι μόνο στην εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην εξυπηρέτηση των τραπεζικών του δανείων – για τα οποία, ως γνωστόν, έχει «υποθηκεύσει» τις δόσεις της κρατικής χρηματοδότησης.

Πέραν της επιστολής του κ. Σαλαγιάννη, εξάλλου, στις πρόσφατες συνεδριάσεις των νομαρχιακών επιτροπών εν όψει συνεδρίου βγήκε… δίσκος. Δηλαδή, οι υπεύθυνοι των οργανώσεων ζήτησαν από τα παριστάμενα μέλη την οικονομική ενίσχυση του κόμματος με κουπόνια των 10 ευρώ – όσο και η ετήσια συνδρομή του μέλους.

Σίγουρα, όμως, δεν αρκούν τα δεκάρικα…

Σχόλιο: Τα χρήματα που πήρατε καθάρματα του ΠΑΣΟΚ, με ενέχυρο την κρατική επιχορήγηση – σκάνδαλο μεγατόνων – θα τα ξεπληρώσετε.

Γίνατε πλούσιοι, εις βάρος των ελλήνων. Τρωκτικά.

4444

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1688096

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς για την επαναγορά των ομολόγων, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση εκταμίευση της δόσης των €44 δισ. ευρώ.  Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο πρόγραμμα της επαναγοράς με το 100% του χαρτοφυλακίου τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος – που αποτελούσε προϋπόθεση για την εκταμίευση των παραπάνω ποσών – όπως άλλωστε συνέβη και κατά το PSI+.

Σημειώνεται ότι από το 2010 και μετά, οι ελληνικές τράπεζες έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους του Δημοσίου, καθώς πέρα από την καθοριστική συμμετοχή τους το PSI+ και στο πρόγραμμα επαναγοράς, παρείχαν τις απαραίτητες εγγυήσεις στη Δημοκρατία της Φιλανδίας στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και απορρόφησαν πλήρως όλες τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, που σήμερα κυμαίνονται στο €18 δισ. περίπου, καθώς το ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές ήταν μηδενικό και η έλλειψη ρευστότητας έθετε σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα και της οικονομίας συνολικά.

Με την ολοκλήρωση της επαναγοράς και την ρευστοποίηση όλων των ομολόγων των τραπεζών, αποκρυσταλλώθηκε και η σωρρευτική  ζημιά λόγω του PSI+ και της επαναγοράς. Το συνολικό πραγματικό – όχι πλέον λογιστικό – ‘κούρεμα’ ανέρχεται στο 74,3% της αρχικής ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων που συμμετείχαν στο PSI+.

Οι τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς) συμμετείχαν στο PSI+ με συνολικό ποσό ομολόγων 35,7 δισ. ευρώ, το οποίο ως ποσοστό του ενεργητικού τους, όπως αυτός δημοσιεύτηκε για το έτος 2011, κυμαινόταν από 9,5% (Eurobank) έως 15,6% (Πειραιώς). Ως μέσο ποσοστό επί του ενεργητικού τους, τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι παραπάνω τράπεζες δεν διέφεραν σημαντικά από τα αντίστοιχα ποσοστά των ιταλικών ή ισπανικών τραπεζών για το χρέος των χωρών τους.

Οι ζημίες των τεσσάρων τραπεζών, λόγω της συμμετοχής τους στο PSI+ και στην επαναγορά, είναι 26,5 δισ. ευρώ (προ-φόρων), με την Alpha Bank να εμφανίζει τη μικρότερη (4,4 δισ. ευρώ) και την Εθνική Τράπεζα τη μεγαλύτερη (11 δισ. ευρώ). Το σύνολο αυτών των απωλειών αποτελεί, ταυτόχρονα, όφελος για το δημόσιο, λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων. Λόγω των τεράστιων ζημιών από τα κρατικά ομόλογα, οι μέτοχοι των τραπεζών – μεταξύ αυτών περί τους 500.000 ιδιώτες μικροεπενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία – απώλεσαν, από το 2007 έως σήμερα, άνω του 95% των επενδύσεών τους σε τραπεζικές μετοχές. Για τα ασφαλιστικά ταμεία ιδιαίτερα, η ζημία αυτή είναι επιπλέον εκείνης που υπέστησαν από τη συμμετοχή τους στο PSI+.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των παραπάνω Τραπεζών εκτιμώνται σήμερα στα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο δεν αποκλείεται το ποσό αυτό τελικά να κινηθεί σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, λόγω της βαθύτερης ύφεσης της οικονομίας. Ωστόσο, χωρίς την επίπτωση του PSI+ και της επαναγοράς των ομολόγων, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων Τραπεζών θα ήταν σημαντικά μικρότερες, παρά τη βαθειά πολυετή ύφεση, λόγω του σημαντικού ύψους των προβλέψεων που οι Τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει έναντι επισφαλών δανείων.

Συμπερασματικά, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας παρείχαν πλήρη στήριξη στο Δημόσιο στη διάρκεια της κρίσης χρέους, συμμετέχοντας πλήρως στο PSI+, στην επαναγορά των ομολόγων, στη χρηματοδότηση του προγράμματος των εντόκων γραμματίων, και παρέχοντας εγγυήσεις προς τη Φιλανδία, ενώ το ποσό της ανακεφαλοποίησης που καλείται σήμερα το Δημόσιο να καταβάλει για αυτές, σχεδόν μηδενίζοντας την αξία της συμμετοχής των παλαιών μετόχων, οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στο σωρευτικό ‘κούρεμα’ των ΟΕΔ κατά το PSI+ και το πρόγραμμα επαναγοράς.

Σχόλιο: Αυτό που κάνει μπαμ είναι οι εγγυήσεις στην Φιλανδία. Θυμάστε που το κάθαρμα ο Βενιζέλος έλεγε ότι δε δίνουμε εγγυήσεις στην Φιλανδία;

Ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Κουβελης, είναι ψεύτες του κοινού ποινικού δικαίου. Ψεύτες. Βάλτε τα βίντεο, διαβάστε τις δηλώσεις και δείτε τις πράξεις.

Μπορείς να δεις τον Σαμαρά ή τον Βενιζέλο και να τους πεις: τι κάνεις ψεύτη;

Τι χριστουγεννιάτικα δώρα θα αγοράσεις ψεύτη;

4444

4444

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1688077

Του Γιάννη Αγγέλη

Τα εξάμηνα έντοκα του EFSF με τα οποία θα «πληρωθούν» οι ομολογιούχοι (τράπεζες και Hedge Funds) πιστώνονται αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα μέσω ΟΔΔΗΧ σαν μέρος της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.

Και το ύψος του ποσού για το οποίο έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες φθάνει τα 11,3 δισ. ευρώ, πέραν των ομολόγων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του «ρευστού» για την κάλυψη των αναγκών στον Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι «λογιστικά», μέχρι να διαμορφωθούν οι τελικές αποφάσεις του Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα το πρωί (11 π.μ. ώρα Ελλάδας), παραμένουν αρκετές αλλά όχι καθοριστικής σημασίας εκκρεμότητες, η εκκαθάριση της διαδικασίας επαναγοράς θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 18/12.

Έτσι τουλάχιστον έχουν ειδοποιηθεί οι δικαιούχοι και παρά τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ για την τελική διαφορά στην μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ με το τέλος του προγράμματος, δεν φαίνεται ότι μπορούν να προκύψουν άλλα προσκόμματα.

Όπως υποστήριξε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, τα «κενά» που υπάρχουν στους τελικούς υπολογισμούς, αν εκτιμηθεί ότι δεν μπορούν να καλυφθούν από την επαναγορά, τότε θα ανασυρθεί κάποια από τις συμπληρωματικές «λύσεις» που είχαν τεθεί στο τραπέζι την προηγούμενη εβδομάδα για να κλείσει το θέμα.

Ούτως ή άλλως, όπως υποστηρίζεται από τις ίδιες πηγές, «η Ευρωζώνη χρειάζεται μία… επιτυχία αυτή την στιγμή και δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τα πάντα κάνοντας πίσω στο θέμα της Ελλάδας». Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο «απρόοπτο» της τελευταίας στιγμής αλλά αυτό δεν φαίνεται πλέον καθόλου πιθανό…

Σε κάθε περίπτωση η προσοχή έχει πλέον στραφεί στο θέμα της ενοποίησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος στο οποίο «φαίνεται πως υπάρχει μία αχτίδα φωτός για μία πολιτική συμφωνία η οποία θα επιτρέπει στις αρχές του 2013 την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία της ενοποιημένης τραπεζικής εποπτείας»…

Στην κατεύθυνση αυτή στρέφονται όλες οι προσπάθειες τα τελευταία 24ωρα και «μία θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό θα επηρεάσει ουσιαστικά και την συνολική στάση του ΔΝΤ»…

Σχόλιο: Τα επιπλέον χρήματα θα αφαιρεθούν από την δόση.

Νεοέλληνα, πρόσεχε τώρα που έρχεται η δόση, μην πέσει στο κεφάλι σου και σε σκοτώσει.

12/12/2012

4444

CNN RAVI SHANKAR HOT HALLA 01 121212

4444

http://www.zougla.gr/greece/article/apopira8ike-na-aftoktonisi-peftontas-stis-rages-tou-isap

Ένας άνδρας αγνώστων λοιπών στοιχείων αποπειράθηκε το απόγευμα της Τρίτης να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας στις ράγες του ΗΣΑΠ, στον σταθμό του Ταύρου.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν κι έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα.

Σχόλιο: Οι νεοέλληνες αυτοκτονούν. Τα αστικά κόμματα έχουν καταρρεύσει. Δεν μπορούν να προβάλουν καμιά αντίσταση στις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

4444

http://www.zougla.gr/greece/article/siglonizi-i-aftoktonia-ilikiomenon-sti-vari

«Δεν θέλουμε να σας κουράζουμε, να γινόμαστε βάρος σε εσάς». Αυτό έγραψε στο σημείωμα ο ηλικιωμένος αυτόχειρας, για να ενημερώσει τα παιδιά του για τους λόγους που οδήγησαν τον ίδιο και τη σύζυγό του στον θάνατο.

Παράλληλα, τόνιζε ότι όλα τα οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα είναι τακτοποιημένα.

Το ζευγάρι διέμενε στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στη Βάρη και, σύμφωνα με τους γείτονες, δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Το συμβάν έγινε χθες το απόγευμα. Ο 90χρονος άνδρας πυροβόλησε αρχικά τη γυναίκα του, ηλικίας 80 ετών, και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Σχόλια: Φοβερά γεγονότα. Κρίμα να μην είναι εισαγωγείς πετρελαίου. Αν ήταν θα ζούσαν.

4444

http://www.zougla.gr/greece/article/sintiritiki-katasxesi-tis-periousias-tou-l-lavrentiadi

Νέα τροπή έλαβε η υπόθεση της Proton Bank με την απόφαση της Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη καθώς και άλλων 29 προσώπων, κατηγορουμένων για σειρά αδικημάτων που οδήγησαν στη διακοπή λειτουργίας της τράπεζας.

Το Πρωτοδικείο δικαίωσε με την απόφασή του τους μετόχους της τράπεζας PROTON, της «CFS Χρηματιστηριακή Α.Ε» και της «Toxotis Επιχειρηματικές Συμμετοχές Α.Ε» που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε και οδήγησε την τράπεζα στην επιτροπεία και στο ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η κατάσχεση αφορά σε κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, μέχρι του ποσού των 8,8 εκατομμυρίων ευρώ, είτε αυτό βρίσκεται εις χείρας τους είτε εις χείρας τρίτων.

4444

http://www.zougla.gr/greece/article/ekopsan-to-nero-se-eneameli-ikogenia

«Δεν μπορούμε να κόβουμε νερό από τον κοσμάκη για 100 ευρώ και να πληρώνουμε έως και 3 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα για τις προσαυξήσεις των χρεών προς την εταιρεία» δήλωσε την Τρίτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Στέλιος Σταυρίδης.

Αυτό ακριβώς έγινε σε μια εννεαμελή οικογένεια που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με τα ελάχιστα. Δυστυχώς για αυτή, δεν περίσσευαν για να πληρώσει τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ, έτσι εδώ και μέρες έχει μείνει χωρίς νερό. Η οικογένεια αριθμεί επτά παιδιά ηλικίας από τεσσάρων έως 12 ετών, τα οποία ζουν κάτω από συνθήκες απόλυτης φτώχειας.

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω, σύμφωνα με το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα, εφαρμόζοντας το «Κανένας μόνος του στην κρίση», επανασύνδεσε την παροχή νερού.

Σχόλιο: Αντί να ψηφίζετε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ψηφήστε ανθρώπους που ζουν μέσα στην κοινωνία.

4444

4444

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2012-12-10-21-41-36-2012121082744/

Έχουμε και λέμε: Δαπανώντας (δανεικό) ποσό Π για την επαναγορά ομολόγων, το όφελος του ελληνικού δημοσίου ισούται με Φ = Π επί {(100-x)/x}, όπου Φ είναι τα δις χρέους που θα «καταργηθούν» και x είναι η τιμή επαναγοράς εκφρασμένη ως ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: Αν (όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί στο Eurogroup), η επαναγορά γινόταν στο 28% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων (δηλαδή, εάν x=28), με τα 10 δις που θα δανειστεί από το EFSF η κυβέρνηση για να αγοράσει τα ομόλογά της από τους ιδιώτες (δηλαδή Π=10) θα πετύχει μείωση του χρέους 25,7 δις. Προϋπόθεση βέβαια για μια τέτοια μείωση είναι, πέραν των 15 δις που εξαναγκάζονται να «πουλήσουν» οι ελληνικές τράπεζες, να πουλήσουν άλλα 25 δις ομολόγων τα hedge funds (από τα 45 δις που διαθέτουν).

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως και μόνο η ανακοίνωση ότι το κράτος έχει δανειστεί 10 δις για την επαναγορά, αυξάνει ραγδαία την τιμή επαναγοράς των ομολόγων. Αν το κράτος επέμενε στην συμφωνημένη τιμή του 28%, τότε τα hedge funds δεν υπήρχε περίπτωση να προσφέρουν 25 δις ομολόγων, ώστε να προκύψει το όφελος των 25,7 δις. Οπότε, κυβέρνηση και ΕΕ αναγκάστηκαν να βάλουν νερό στο κρασί τους και να προσφέρουν μεγαλύτερη τιμή, που η δημοπρασία θα προσδιορίσει κοντά στο 35% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Δηλαδή, x=35 αντί για x=28 στον πιο πάνω τύπο. Άρα, το όφελος του δημοσίου, σε όρους απομείωσης του χρέους, περιορίζεται από τα 25,7 στα 18,6 δις (κάτι που προϋποθέτει βέβαια ότι τα hedge funds θα πουλήσουν σε αυτή την τιμή τουλάχιστον 14 δις).

Μην ξεχνάμε βέβαια, ότι στόχος του Eurogroup για την επαναγορά χρέους ήταν μια μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 31 δις.

Είναι προφανές ότι, μερικές μέρες μετά το Eurogroup, ο σχεδιασμός του ανατρέπεται από την πραγματικότητα. Αντί για 31 δις μείωσης, η επαναγορά θα φέρει, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μείωση 18,6 δις. Άλλη μια φορά ο γερμανός πολίτης θα ακούσει ότι άλλο ένα σχέδιο για την Ελλάδα απέτυχε σε χρόνο ρεκόρ. Και νάταν μόνο αυτό;

Το χειρότερο είναι η καταδίκη της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών σε πλήρη, παταγώδη και σημαδιακή αποτυχία.

Όπως έχω γράψει αλλού, η επαναγορά χρέους, ως μέσο μείωσης του δημόσιου χρέους, αποτελεί ένα PSI Νο.2 αποκλειστικά για τις ελληνικές τράπεζες (και μια μεγάλη ανταμοιβή των hedge funds, παράλληλα).

Οπότε, και εδώ έγκειται η ύψιστη ανοησία, ο έλληνας φορολογούμενος δανείζεται περίπου 24 δις από τον Βορειο-Ευρωπαίο φορολογούμενο (στο πλαίσιο της περίφημης δόσης) με σκοπό να τα δώσει στις τράπεζες που πάσχουν από δραματική έλλειψη κεφαλαίων. Όμως ο όρος για αυτό το νέο δάνειο είναι το Υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει στις ίδιες τράπεζες κούρεμα της τάξης των 14 δις! Όπως όλοι γνωρίζουν, ακόμα και χωρίς αυτό το κούρεμα η ανακεφαλαιοποίηση των 24 δις δεν θα αρκούσε για να πάψουν οι τράπεζες να είναι πτωχευμένες (κάτι που παραδέχεται και η ΕΚΤ λέγοντας ότι, πέραν των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν άμεση ανάγκη να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια).

Πόσο μάλιστα τώρα που τους επιβάλεται να διαγράψουν με μια μονοκονδυλιά από τα βιβλία τους αξία 14 δις!

Περιληπτικά, οι τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, οι οποίες πανηγυρίζονται ως μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα μας, μεταφράζονται στο εξής θέατρο του παραλόγου:

Δανειζόμαστε 10 δις ώστε, επιβάλλοντας κούρεμα 14 δις στις πτωχευμένες ελληνικές τράπεζες, να δανειστούμε άλλα 24 δις από το EFSF για να τα δώσουμε στις… ίδιες τράπεζες, γνωρίζοντας ότι θα παραμείνουν πτωχευμένες, και δεν πρόκειται να παράσχουν δεκάρα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.

Περνάμε 12,5 δις μέτρων για το 2013 για να πάρουμε από το ένα σκέλος της ΕΕ (το EFSF) αυτά τα 24 δις καθώς και άλλα μερικά από τα οποία η μερίδα του λέοντος θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του άλλους σκέλους της ΕΕ (η ΕΚΤ). Με απλά λόγια, η ΕΕ παίρνει χρήματα από την μία τσέπη, τα βάζει στην άλλη και στο μεταξύ η ελληνική οικονομία χρεώνεται περισσότερα την ώρα που το εθνικό της εισόδημα φθίνει.

Σαν να μην έφτανε αυτό, τα μέτρα των 12,5 δις εγγυόνται ότι το κράτος θα έχει πρωτογενές έλλειμμα για άλλα δύο χρόνια (ενώ με μέτρα μόλις 2 δις θα το είχαμε εξαλείψει σήμερα).

Την ίδια στιγμή, παραπλανούμε τους πολίτες των χωρών που μας δανείζουν, και βεβαίως τον ελληνικό λαό, μιλώντας για συρρίκνωση του δημόσιου χρέους στο 124% το 2020 όταν το βέλτιστο σενάριο (το οποίο, με υπεραισιοδοξία, προβλέπει το τέλος της ύφεσης και μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ) δίνει ένα ποσοστό χρέους το 2020 της τάξης του 168%, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Κλείνω με ένα ερώτημα: Νομίζετε ότι η συνέχιση αυτής της παραπλάνησης της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και, ιδίως, στην Βόρεια Ευρώπη βελτιώνει την θέση της χώρας εντός της Ευρωζώνης, μακροπρόθεσμα; Ή μήπως την υπονομεύει;

Σχόλιο: Ο Βαρουφάκης καλά τα γράφει.

4444

4444

http://www.sofokleous10.gr/portal2/politiki/politiki/%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9C%CE%9A%CE%9F-%C2%AB%CE%9A%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82%C2%BB-2012121282955/

Τους συναντάμε πια καθημερινά στους δρόμους. Κυκλοφορούν γύρω μας, στήνουν το δικό τους «σπιτικό» στο πεζοδρόμιο και ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή. Οι νεοάστεγοι αποτελούν πια μια πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι άνθρωποι, από πού προέρχονται, πώς ζουν, τι σκέφτονται; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η έρευνα που διενήργησε η ΜΚΟ «Κλίμακα» για το προφίλ των αστέγων στην Ελλάδα του 2012.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στον ξενώνα της «Κλίμακας», πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 στην Αθήνα σε δείγμα 214 ατόμων και επιδιώκει τα καταγράψει τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των νεοαστέγων.

Το 88,2% όσων συμμετείχαν στην έρευνα είναι άνδρες και το 17,8% γυναίκες. Το 33% των σημερινών αστέγων είναι διαζευγμένοι, ενώ το 47,2% έχει παιδιά.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που έμειναν άστεγοι ασχολούνταν με επαγγέλματα που τα «χτύπησε» ιδιαίτερα η κρίση. Συγκεκριμένα, το 24,8% δούλευε σε τεχνικά επαγγέλματα και στον κατασκευαστικό τομέα. Το 22% εργάζονταν ως ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 18% ως ελεύθεροι επαγγελματίες και το 16% ως τουριστικοί υπάλληλοι.

Το 64,8% είναι άστεγοι λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς κινούνται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Το 29,8% θεωρεί ότι βρίσκεται εκτός στέγης λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ το 17,3% λόγω ανεργίας.

Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για την κατάστασή τους, το 47,60% απαντά οι πολιτικοί και το 25,70% όλοι μας.

Το 63,8% των αστέγων που συμμετείχαν στην έρευνα κοιμάται μόνο σε υπαίθριο χώρο τον τελευταίο ένα χρόνο. Το 10,5% βρίσκει καταφύγιο στο αυτοκίνητο, ενώ το 14,3% έχει πάει τουλάχιστον μία φορά στο νοσοκομείο για να περάσει τη νύχτα του.

Για περισσότερους από τους μισούς 52,4% η εξασφάλιση τροφής δεν αποτελεί καθημερινό πρόβλημα, ενώ αντίστοιχα δεν αποτελεί πρόβλημα για το 47,1% η ένδυση. Για το 41% πρόβλημα είναι η εύρεση χώρου για να κάνουν μπάνιο.

Ως σημαντικότερες ανάγκες κατατάσσουν τη στέγαση 85,6%, την ιατρική περίθαλψη 83,1%, την εργασία 76,5% και τη φροντίδα υγιεινής 75%.

Οι μισοί από αυτούς ζουν με 0-20 ευρώ το μήνα, ενώ το 63,5% των οικογενειών είναι ενήμερες για την κατάσταση του άστεγου ατόμου και κατά 67,5% είναι εχθρικές ή αδιάφορες.

Το 45,2% δηλώνει ότι δεν έχει κανένα φίλο και το 18,1% έχει αποπειραθεί τουλάχιστον μία φορά να αυτοκτονήσει.

Ωστόσο, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των αστέγων 79,8% πιστεύει ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.

Σε ανοιχτή ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύουν οι ίδιοι ότι πρέπει να γίνει, για να μη βρίσκονται οι άνθρωποι εκτός στέγης, το 71,7% απάντησε ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατική πρόληψη.

Η υπεύθυνη του προγράμματος στήριξης αστέγων της «Κλίμακας», Άντα Αλαμάνου, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου την ανάγκη πολιτικής βούλησης και θεσμών για την αντιμετώπιση του φαινόμενου των αστέγων.

«Δεν αρκεί, όμως, μόνο η κρατική μέριμνα. Χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων και της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να αλλάξουμε εμείς, να αλλάξει η κοινωνία. Πρέπει να είμαστε πιο ενημερωμένοι, πιο ευαισθητοποιημένοι. Πρέπει να καταφέρουμε να αλλάξουμε την εικόνα που έχει η κοινωνία για τους άστεγους».

Κική Μαργαρίτη

4444

CNN FOOTBALL MESSI THE MAGNIFICENT 01 121212

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1687127

Προσφορές 31,9 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Ελλάδα στην επαναγορά χρέους όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). H μέση τιμή διαμορφώθηκε στο 33,8% της ονομαστικής αξίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι έχει ενημερώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα ότι προτίθεται να δεχτεί όλα τους τίτλους σε κάθε σειρά που προσφέρθηκε στο πλαίσιο της ανταλλαγής.

Διευκρινίζεται ότι αυτό υπόκειται στην ικανοποίηση συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων που περιλαμβάνουν και αύξηση κατά 1,29 δισ. ευρώ στο συνολικό αρχικό ποσό των τίτλων του EFSF που θα δοθούν στην Ελλάδα εφόσον αυτό εγκριθεί από το EFSF.

Σημειώνεται ότι χθεσινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires ανέφερε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 11,1 δισ. ευρώ εάν δεχτεί όλες τις προσφορές που υποβλήθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι από το Eurogroup συνολικά 10 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

Σχόλιο: Αν η επαναγορά ομολόγων γινόταν με το σωστό τρόπο και σε βάθος χρόνου από το 2010 και ύστερα, με τα 10 δις ευρώ θα αγόραζαν περισσότερα ομόλογα, χώρια ότι θα υπήρχε και μεγαλύτερη σταθερότητα.

Ακόμα και ύστερα από αυτή την επαναγορά το Δημόσιο Χρέος είναι μη βιώσιμο.

4444

Αν τον πιάσει κρίση, άντε να τον μαζέψεις.

Δύσκολα τα πράγματα. Μοντιλιάνι!

4444

http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1686951

Του Βασίλη Γεώργα

Παρών στον πόλεμο προσφορών που έχει ξεσπάσει στο λιανεμπόριο με φόντο την ύφεση και τις ανακατανομές μεριδίων μεταξύ των ισχυρών παικτών της αγοράς των σουπερμάρκετ δηλώνει ο όμιλος Μαρινόπουλου.

Η στρατηγική του ομίλου εκτυλίσσεται ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα που αφορούν:

* Στην συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 250 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν τόσο για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου 761 καταστημάτων που διαθέτει ο όμιλος στην Ελλάδα, όσο και για τη δημιουργία νέων καταστημάτων σε περιοχές που υπάρχει ενδιαφέρον.

Ήδη η Μαρινόπουλος ΑΕ συμφώνησε την περασμένη Παρασκευή να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της OK Anytime market AE,  από το 34% στο 51% αποκτώντας την πλειοψηφία και των έλεγχο της εταιρείας η οποία ελέγχει σήμερα 92 καταστήματα. Η εξαγορά εντάσσεται στο πλαίσιο του βάρους που δίνει η εταιρεία στην ανάπτυξη καταστημάτων ευκολίας, ειδικά στην Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα.

* Στην επιτάχυνση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Μόνο τον τελευταίο χρόνο (Δεκέμβριος 2011-Δεκέμβριος 2012) οι οφειλές έχουν μειωθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

* Στην χρηματοδότηση με περίπου 120 εκατ. ευρώ της εμπορικής πολιτικής των καταστημάτων του ομίλου για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών, που αποσκοπεί στην προσέλκυση νέων πελατών και στην τόνωση του τζίρου. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από το κονδύλι των 250 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει ο όμιλος για επενδύσεις την τριετία 2012-2014.

O διευθύνων σύμβουλος της Μαρινόπουλος ΑΕ Jerome Loubere  μιλώντας στο Capital.gr εκτίμησε ότι ο ανταγωνισμός στην τιμολογιακή πολιτική των σούπερ μάρκετ αναμένεται ότι θα ενταθεί σημαντικά στο άμεσο μέλλον, και θα συνεχίσει να εκδηλώνεται μέσω προσφορών, αλλά και την ανάπτυξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Η τιμή του «βασικού καλαθιού» στα σούπερ μάρκετ του ομίλου έχει μειωθεί κατά 10% φέτος ενώ κατά τον ίδιο υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις τιμών μέσω προσφορών ειδικά σε εισαγόμενα προϊόντα όπως τα απορρυπαντικά/χημικά κ.ά.

Πλεονέκτημα για την τιμολογιακή πολιτική της Μαρινόπουλος αποτελεί η ευρεία αξιοποίηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τη γκάμα των οποίων προτίθεται να ενισχύσει με νέους κωδικούς στο άμεσο μέλλον. Τα προϊόντα private lebel αποφέρουν σήμερα περίπου το 45% του όγκου πωλήσεων στον όμιλο και αντιστοιχούν στο 30% του τζίρου του.

Στον τομέα της ανανέωσης των καταστημάτων της, η εταιρεία προγραμματίζει να ανακαινίσει μέσα στο 2013 άλλα πέντε υπερ-μάρκετ (Μαρούσι, Πέτρου Ράλλη, Πασαλιάνι, Ευκαρπία και Ηράκλειο) ενώ συνολικά μέσα στην ερχόμενη τριετία θα εντάξει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 16 καταστήματα Carrefour.

Σχόλιο: Μου αρέσει να βολτάρω σε σουπερ μάρκετ. Ως χώρος με ελκύει. Εδώ και χρόνια είχα γράψει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Το στοίχημα είναι μεγάλο για τα σουπερ μάρκετ αλλά και την ελληνική οικονομία.

Παράδειγμα αν ο Μαρινόπουλος φτιάξει καλό προϊόν χυμού ελαφρά συμπυκνωμένου χυμού, χρησιμοποιώντας ελληνικές ντομάτες, αυτό θα έχει ένα μεγάλο όφελος.

Τα σουπερ μάρκετ πληρώνονται μετρητοίς. Αυτή είναι σημαντική λεπτομέρεια.

Η σωστή λειτουργία δομικά, του Μαρινόπουλου, μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να βγάλει κέρδη δις, αλλά το ποιο σημαντικό να  αναδιανέμει αλλά τόσα δις.

Μου αρέσουν τα σουπερ μάρκετ. Πάντα κοιτάζω αν έχουν ελληνικά προϊόντα, τσεκάρω τιμές. Τσεκάρω εξυπηρέτηση. Τσεκάρω αν ο χώρος είναι ευχάριστος.

Το άρθρο λέει ότι ο Μαρινόπουλος πληρώνει ποιο γρήγορα τους προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ρευστότητα.

Ένας όμιλος σούπερ μάρκετ δεν είναι μια απλή εταιρεία.

Τα Lidl για παράδειγμα που είναι Γερμανικά, φέρνουν πολλές φορές γερμανικά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές. Κάτι που δε το κάνουν άλλοι εισαγωγείς.

Ο Μαρινόπουλος που έχει σουπερ μάρκετ στο εξωτερικό, μπορεί εξάγει ελληνικά προϊόντα.

Μεγάλο ρόλο παίζουν τα πρόσωπα. Αν ο Μαρινόπουλος αισθάνεται Έλληνας και θέλει να βοηθήσει, τότε σίγουρα μπορεί και μάλιστα αν έχει στρατηγική σκέψη, μπορεί να βοηθήσει και σε μεγάλο βάθος.

Ο Βασιλόπουλος από πολύ νωρίς προώθησε τις ελιές. Νομίζω ότι βγήκε κερδισμένος.

4444

11/12/2012

4444

GERMANY SAMARAS BAVARIA 01 01 101212

4444

http://www.capital.gr/News.asp?id=1685990

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Λίγο έως πολύ είχε προεξοφληθεί ότι το ποσοστό αύξησης που θα ζητούσε η ΔΕΗ για το ρεύμα θα ήταν διψήφιο και μάλιστα πάνω από 20%.

Χθες λοιπόν κατέφθασε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο ζητείται αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας της τάξεως του 25% μεσοσταθμικά.

Η τιμολογιακή πρόταση της ΔΕΗ προβλέπει σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων σε τρία βήματα (1.1.2013, 1.5.2013 και 1.7.2013), έτσι ώστε από 1.7.2013 τα τιμολόγια στη Χαμηλή Τάση να αντανακλούν το κόστος παραγωγής και αγορών καθώς και εμπορικής διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι έχει μειωθεί στο ελάχιστο δυνατό το εμπορικό περιθώριο κέρδους της ΔΕΗ Εμπορίας.

Αυτό πρακτικά μεταφράζεται για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1400 κιλοβατώρες που πλήρωνε στο τετράμηνο 154,89 ευρώ για ρεύμα (μαζί με δίκτυα, ΑΠΕ κλπ, χωρίς όμως δημοτικούς φόρους, ΕΡΤ, ΔΕΤΕ, ΕΦΚ και ΦΠΑ) , κάτι περισσότερο από 31 ευρώ αύξηση στο τετράμηνο (η ΔΕΗ ζητεί αύξηση 25% στο ανταγωνιστικό σκέλος ενέργειας: για τους οικιακούς πελάτες σήμερα το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο είναι 0,0898 ευρώ η κιλοβατώρα, και εάν εγκριθεί το αίτημα της ΔΕΗ θα αυξηθεί περίπου στο 0,112 ευρώ η κιλοβατώρα).

Πάντως το αίτημα της ΔΕΗ παραδοσιακά δεν μένει αλώβητο και συνήθως «ψαλιδίζεται» αρχικά από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια από το ΥΠΕΚΑ. Έτσι το 2011 το αίτημα της ΔΕΗ ήταν να αυξηθεί για τους οικιακούς καταναλωτές το μέσο επιτρεπόμενο ανταγωνιστικό έσοδο στα 94,1 ευρώ η MWh, ενώ η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, ενέκρινε τελικά μέσο έσοδο 89,9 ευρώ η MWh.

Θυμίζουμε ότι στους λογαριασμούς του ρεύματος το ποσό που πάει στη ΔΕΗ είναι περίπου το 60%, ενώ όπως προαναφέρθηκε και στο καθαρό κόστος του ρεύματος υπάρχουν διαφορετικές χρεώσεις (ανταγωνιστικές, μη ανταγωνιστικές, τέλη, φόροι κλπ).

Γιατί  αυξήσεις;

Σημειώνεται ότι το αίτημα της ΔΕΗ έρχεται μετά από την υποχρέωση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο τα τιμολόγια του ρεύματος να αντανακλούν το πραγματικό κόστος ενέργειας. Σήμερα λοιπόν τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη Χαμηλή Τάση (για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις) είναι ρυθμιζόμενα από την Πολιτεία και σε αρκετές κατηγορίες καταναλωτών πωλείται σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος.

Το αίτημα της ΔΕΗ πάντως δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα γίνει δεκτό. Έτσι η ΔΕΗ μαζί με το αίτημα για αύξηση, καταθέτει και λίστα με τα κόστη που καθιστούν αναγκαία την αύξηση. Σύμφωνα λοιπόν με το αίτημα της ΔΕΗ από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών, οι ελεγχόμενες δαπάνες  για το 2011 ήταν μόνο το  35%.  Από αυτές τις ελεγχόμενες δαπάνες, οι δαπάνες μισθοδοσίας αφορούσαν  στο 23% και οι λοιπές ελεγχόμενες δαπάνες το 12% των συνολικών λειτουργικών δαπανών.

Δηλαδή η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα από:

• Την κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και συνακόλουθα με την αγορά όλων των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, και τις αυξήσεις των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά. Ειδικότερα, το κόστος της ΔΕΗ θα επηρεασθεί από την 1.1.2013 από την συνακόλουθη επιβάρυνση του σχετικού κόστους της κατά το ποσό των €300 εκατ. περίπου, με εκτιμώμενη τιμή δικαιωμάτων στα €7/tn CO2. Σημειώνεται ότι η τιμή αυτή είναι δυνατόν να αυξηθεί σημαντικά ανάλογα με την πολιτική που θα ακολουθηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα CO2.

• Το αυξημένο κόστος αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Εμπορίας της ΔΕΗ μέσω της  Χονδρεμπορικής Αγοράς από μονάδες τρίτων παραγωγών  ηλεκτρικής ενέργειας.

• Την κάλυψη του μεταβλητού κόστους παραγωγής τρίτων.

• Το κόστος του φυσικού αερίου των μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.

• Το κόστος αγοράς πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος  τρίτων παραγωγών  ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΙ).

• Τον φόρο στο φυσικό αέριο (ΕΦΚ), μαζούτ, Ντήζελ, και το τέλος λιγνίτη.

• Για τη ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα ο περιορισμός του κόστους και ειδικά των λοιπών λειτουργικών δαπανών, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και παρεμβάσεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Από την πλευρά της η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των λειτουργικών δαπανών της  και κυρίως στο μισθολογικό κομμάτι των δαπανών (-36% ανά εργαζόμενο).
Σχόλιο: Οι αυξήσεις ρεύματος γίνονται επειδή το επιβάλει η σιχαμερή Τρόικα μαζί με τους Δωσίλογους. Υποφέρω και πρέπει να ρίξω τον δωσίλογο Σαμαρά. Τον αδίστακτο απατεώνα. Να στείλω στα τάρταρα τις εγκληματικές οργανώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θέλω εκλογές.

Θέλω να φύγω από το Γερμανικό Ευρώ. Δε γίνεται να παγώνουμε και να μην έχουμε να φάμε. Δε γίνεται.

4444

Θα συμφωνήσω με τον Χατζηνικολάου που λέει το αυτονόητο. Καμιά εταιρεία δεν πωλείτε μια φορά τα κέρδη. Τον ΟΠΑΠ δηλαδή δεν μπορείς να τον πουλήσεις όσο τα ετήσια κέρδη του.

Δωσίλογος ο Σαμαράς. Θέλει να τα ξεπουλήσει όλα. Αδίστακτος ο Σαμαράς. Όλοι τους αδίστακτοι. Παπανδρέου, Παπαδημος, Βενιζέλος, Σαμαράς, Στουρναρας κλπ Αδίστακτοι. Θεωρούν ότι η δημόσια περιουσία τους ανήκει.

Ρίξτε τους.

10/12/2012

4444

Τα εμπορεύματα δεν πέφτουν στην Ελλάδα με Αλεξίπτωτο. Κακλαμάνης.

Σωστός ο Κακλαμάνης. Είπε κάτι λογικό. Σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής.

Ο Κακλαμάνης ζήτησε να μπουν στις τέσσερεις εισόδους τα μεγάλα σκάνερ, αυτά που μπορούν να σαρώσουν και νταλίκες. Σωστός.

Όπως έχω γράψει, την διαφθορά την δημιουργούν οι εγκληματικές οργανώσεις της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Αν μπουν αυτά τα σκάνερ, το κράτος θα έχει έσοδα τουλάχιστον 1 δις ευρώ το χρόνο και έτσι ο δωσίλογος Στουρναρας μαζί με το τακίμι του Σαμαρά, δε θα κυνηγούν όσους έχουν παιδιά. Σαμαράς, Στουρναρας, Βενιζέλος, Κουβέλης, γενίτσαροι.

Όμως οι άνθρωποι Σαμαράς, Στουρναρας, Βενιζέλος Κουβελης, δε θέλουν να σώσουν την Ελλάδα. Είναι δωσίλογοι και ανθέλληνες. Εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Αν εγώ είχα την εξουσία από το 2009, τα μέτρα θα είχαν σταματήσει. Εγώ όμως.

Σας το έγραψα πολλές φορές: ρίξτε τους. Ρίξτε τους Απατεώνες, τους κακούργους.

Μπορούμε να αποκαλούμε τον Σαμαρά και δημοσίως ψεύτη και απατεώνα.

Άμα σου πει κάποιος; Τι λες; Θα του πεις: βαλε τα βίντεο.

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_09/12/2012_504459

Νέες λειτουργίες για υπηρεσίες cloud
Δραστικές αλλαγές από τις κυρίαρχες εταιρείες

Του Κωστα Δεληγιαννη

Με νέες λειτουργίες εμπλουτίσθηκαν οι πιο δημοφιλείς υπηρεσίες cloud storage, οι υπηρεσίες, δηλαδή, που προσφέρουν στους χρήστες «ιντερνετικούς σκληρούς δίσκους» για να αποθηκεύουν τα αρχεία τους, ώστε να έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε συσκευή.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία του «υπολογιστικού νέφους», κάποιες από τις πλατφόρμες προέρχονται από εταιρείες που θέλουν να προωθήσουν το υπόλοιπο online «οικοσύστημά» τους (σαν το iCloud της Apple, το Google Drive της Google και το Skydrive της Microsoft).

Αλλες πλατφόρμες, όπως το Dropbox και το SugarSync, από επιχειρήσεις που προσδοκούν σε έσοδα από τις ετήσιες συνδρομές όσων χρειάζονται έναν «άυλο δίσκο» για επαγγελματική χρήση – π.χ. με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο.

Πάντως, με τα 5-10 GB που παρέχουν όλες οι υπηρεσίες δωρεάν, όπως υποστηρίζει η εταιρεία αναλύσεων iSuppli, έχουν ήδη 500 εκατομμύρια χρήστες. Και ανταγωνίζονται διεκδικώντας όσο το δυνατόν περισσότερους από τα 125 εκατομμύρια ανθρώπους που, σύμφωνα με την iSuppli, θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν μία λύση cloud storage μέσα στο 2013.

Αν και σε πιλοτική φάση, οι πιο δραστικές αλλαγές έγιναν στο SugaSync, καθώς οι υπεύθυνοί του κυκλοφόρησαν νέες εφαρμογές πρόσβασης στην υπηρεσία από υπολογιστές και συσκευές Android, ενώ επανασχεδίασαν επίσης το πόρταλ.

Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στο να κάνουν πιο εύκολο το «ανέβασμα» αρχείων στον «ιντερνετικό δίσκο», αλλά και τον διαμοιρασμό τους – μάλιστα, ο χρήστης μπορεί να καθορίσει αν αυτοί με τους οποίους μοιράζεται κάποιο αρχείο θα μπορούν ή όχι και να το επεξεργαστούν. Το ανανεωμένο SugaSync δίνει επιπλέον τη δυνατότητα αναζήτησης φακέλων, ενώ επιτρέπει την απευθείας αναπαραγωγή της αποθηκευμένης μουσικής και βίντεο από smartphone και tablet PC.

Μπορεί πολλοί αναλυτές να προέβλεπαν ότι οι υπηρεσίες cloud storage από κολοσσούς σαν την Google θα περιόριζαν την απήχηση του Dropbox, τον Νοέμβριο ωστόσο οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας ανακοίνωσαν πως τον τελευταίο χρόνο τετραπλασίασαν τους χρήστες τους, φτάνοντας πλέον τα 100 εκατομμύρια.

Ως μία από τις παλιότερες υπηρεσίες, είναι αλήθεια ότι το Dropbox προσφέρει εδώ και χρόνια λειτουργίες που καλύπτουν τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κάνει επιμέρους αναβαθμίσεις, όπως συνέβη πριν από λίγο καιρό με την κυκλοφορία μιας καινούργιας εφαρμογής για τα iPhone και iPad που βελτιώνει την αναπαραγωγή βίντεο και επιτρέπει την αποθήκευση των φωτογραφιών στην αυθεντική, υψηλή τους ανάλυση.

Περισσότερες βελτιώσεις έκανε όμως τις τελευταίες εβδομάδες και η Google στο Google Drive, κάνοντάς το πιο λειτουργικό.

Ετσι, ο χρήστης πλέον μπορεί να «ανεβάσει» στον «άυλο δίσκο» του και αρχεία του Google Earth, ενώ οι κάτοχοι smartphone και tablet PC μπορούν πλέον να επεξεργαστούν και λογιστικά φύλλα. Επίσης, το Google Drive συνεργάζεται καλύτερα με άλλες ιντερνετικές υπηρεσίες της Google – επιτρέποντας, για παράδειγμα, τον διαμοιρασμό κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Google+.

Παράλληλα, από την περασμένη εβδομάδα, όποιος χρησιμοποιεί το Gmail με τη βοήθειά της έχει τη δυνατότητα να επισυνάπτει στο mail του αρχεία έως και 10 GB.

Αν και το Skydrive της Microsoft ξεκίνησε να υποστηρίζει υπολογιστές Mac και Windows μόλις τον περασμένο Αύγουστο, με το λανσάρισμα των αντίστοιχων προγραμμάτων, σύμφωνα με τη Microsoft η χρήση της πλατφόρμας έχει από τότε διπλασιαστεί.

Μία από τις σημαντικότερες αναβαθμίσεις που ανακοίνωσε στα μέσα Νοεμβρίου έχει να κάνει με αυτά τα προγράμματα, με τα οποία μπορεί πλέον κανείς να επιλέξει ποιοι φάκελοι θα συγχρονίζονται στον υπολογιστή του. Παράλληλα, ο «άυλος δίσκος» απέκτησε και κάδο ανακύκλωσης.

Από την πλευρά της, η Apple προχώρησε στην καλύτερη ενσωμάτωση του iCloud στην ενδέκατη έκδοση του iTunes για υπολογιστές Mac και Windows που λάνσαρε την περασμένη εβδομάδα.

Ετσι, το iTunes 11 εμφανίζει όλες τις ταινίες και τη μουσική που έχει αγοράσει κανείς από το online κατάστημα της Apple, ανεξάρτητα από το αν αυτό το υλικό βρίσκεται αποθηκευμένο στον συγκεκριμένο υπολογιστή. Επίσης, ο χρήστης μπορεί πλέον να ξεκινήσει να βλέπει μία ταινία σε οποιαδήποτε συσκευή που υποστηρίζει το iCloud (π.χ. ένα iPad) και να συνεχίσει να την παρακολουθεί από τον Mac του, ακριβώς από το σημείο που τη διέκοψε.

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_09/12/2012_504422

Τα αίτια της πτώχευσης και τι μέλλει γενέσθαι
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ξανακερδίσουμε την οικονομική ανεξαρτησία μας το συντομότερο δυνατό

Του Γεωργιου Κ. Μπητρου*

Από το 1821 μέχρι το 2008 η χώρα μας περιήλθε σε κατάσταση αδυναμίας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις πέντε φορές.

Αυτό συνέβη τα έτη 1826, 1843, 1860, 1893 και 1932. Σε όλες τις περιπτώσεις οι Reinhart, Rogoff (2009, 91-2, 96) τεκμηριώνουν ότι υποχρεωθήκαμε σε παραχωρήσεις προς τους δανειστές μας που έφθαναν μέχρι και στην υποτέλεια στις «μεγάλες δυνάμεις».

Κανονικά λοιπόν θα έπρεπε ως χώρα να έχουμε πλέον αποκτήσει τη σωφροσύνη να μην υποθηκευτούμε ξανά στους δανειστές μας. Αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι αποδειχθήκαμε επιλήσμονες και επιπόλαιοι. Οπότε όλους τώρα μας απασχολεί το ερώτημα: Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ξανακερδίσουμε την ανεξαρτησία μας το συντομότερο δυνατό;

Πώς ήλθαν τα πάνω-κάτω

Πριν από το 1974 η Ελλάδα διέθετε την πλέον ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης.

Χωρίς αμφιβολία ήταν η Τίγρης της Ευρώπης.

Ως τέτοια πέτυχε: Υψηλότατη οικονομική ανάπτυξη (≈ 7%, 1954-1973).

Ζηλευτή σταθερότητα τιμών (≤2,5%).

Θεαματική συρρίκνωση της ανεργίας (≤2,5%).

Ισοζύγιο πληρωμών σε διαχειρίσιμη ισορροπία. Βελτίωση και επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών.

Ελάχιστο δημόσιο χρέος (≤12,5% του ΑΕΠ το 1974).

Μετά το 1974 η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει, στην αρχή συγκρατημένα και στη συνέχεια γρήγορα.

Κατά την περίοδο 1974-2008: Η οικονομική ανάπτυξη έπεσε στο ένα τρίτο (≈ 2,4%). Ο πληθωρισμός ήταν από 2πλάσιος μέχρι 4πλάσιος του μέσου ευρωπαϊκού. Η ανεργία την περίοδο 1980-2000 υπερδιπλασιάστηκε (≈ 6%), ενώ τη δεκαετία του 2000 σχεδόν τετραπλασιάστηκε (≈ 9%).

Τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών έγιναν εκρηκτικά και συγκρατήθηκαν μόνο χάρη στην τεράστια βοήθεια από την Ε.Ε.

Τα δημόσια ελλείμματα ανέβασαν το δημόσιο χρέος σε αυτοτροφοδοτούμενο ύψος (≈ 125% του ΑΕΠ το 2008).

Κάποιοι οικονομολόγοι ίσως σκεφτούν ότι το πιο πάνω εκπληκτικό πισωγύρισμα συνέβη γιατί πριν από το 1974 η ελληνική οικονομία ήταν οιονεί κλειστή, ενώ μετά την πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) το 1981, ανοίχθηκε στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ομως, γνωρίζουμε ότι, κατά τη δεκαετία 1974-84, η δασμολογική προστασία των εγχώριων παραγωγικών δραστηριοτήτων δεν μειώθηκε και εντούτοις σε μέσους όρους όλοι οι κρίσιμοι δείκτες χειροτέρευσαν δραστικά.

Γι’ αυτό, κατά την άποψή μου, το πισωγύρισμα μετά το 1974 οφείλεται, κατά κύριο λόγο, αν όχι αποκλειστικά, σε τρεις ομάδες άλλων παραγόντων.

Η πρώτη και η πλέον σημαντική έχει να κάνει με την αντιαναπτυξιακή στροφή που πήραν οι θεσμοί του κράτους μετά τη θέσπιση του Συντάγματος του 1975. Η δεύτερη σχετίζεται με τις ανεξέλεγκτες δυσπλασίες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της δημόσιας διοίκησης και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λόγω του πλειοδοτικού κομματικού ανταγωνισμού. Και, τέλος, η τρίτη ομάδα αρνητικών παραγόντων πηγάζει από τις οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν.

Για επιβεβαίωση, επικαλούμαι τους ακόλουθους τεκμηριωμένους συλλογισμούς:

Πριν από το 1974 το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα ήταν φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, εγχώρια και ξένη.

Η δημόσια διοίκηση είχε τα χάλια της, αλλά καθώς ήταν οργανωμένη ιεραρχικά, δεν είχε μεγάλα περιθώρια να κωλυσιεργεί και να διαπλέκεται.

Οι δημοσιονομικές πολιτικές, αν και προσανατολισμένες στη δημόσια κατανάλωση, κάλυπταν τις ανάγκες των ιδιωτικών επενδύσεων σε δημόσιες υποδομές. Η νομισματική πολιτική στόχευε στη σταθερότητα των τιμών, ενώ η αναποτελεσματικότητα που πήγαζε από την έλλειψη ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές ήταν συγκρατημένη. Επομένως, τουλάχιστον το θεσμικό περιβάλλον και οι μακροοικονομικές πολιτικές λειτουργούσαν φιλικά προς την οικονομική ανάπτυξη και επέφεραν αναπτυξιακά αποτελέσματα τα οποία αντιστάθμιζαν κατά πολύ τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις ασκούνταν από την πλημμελή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τις στρεβλώσεις που εισήγαγαν στη δομή της οικονομίας οι μικροοικονομικές και οι διαρθρωτικές πολιτικές.

Μετά το 1974, το επιχειρηματικό περιβάλλον άλλαξε άρδην.

Από τη μια μεριά, το Σύνταγμα του 1975, οι εθνικοποιήσεις μεγάλων επιχειρήσεων και οι ρυθμίσεις μιας οιονεί κεντρικά διευθυνόμενης οικονομίας που εισήγαγε η Ν.Δ. ως κυβέρνηση, και από την άλλη, με τις δεσμεύσεις για την εγκατάσταση σοσιαλισμού «τρίτου δρόμου» και τις άλλες διακηρύξεις του Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, το κράτος έγινε από ανταγωνιστικό έως και εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα.

Επιπλέον, η Δημοκρατία, τύποις και ουσία, υποκαταστάθηκε από την κομματοκρατία.

Η δημόσια διοίκηση με τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ το 1985 διαλύθηκε, ενώ ο κ. Ανδ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός έκανε ακριβώς τα αντίθετα όσων υποστήριζε δύο δεκαετίες νωρίτερα στο βιβλίο του Papandreou (1962, 103-105).

Η δημοσιονομική πολιτική προσανατολίστηκε κυρίως στη δημόσια κατανάλωση σε βάρος των επενδύσεων σε υποδομές. Οι συνολικές και οι ιδιωτικές επενδύσεις ως ποσοστό στο ΑΕΠ μπήκαν σε μακροχρόνια πτωτική τάση. Οι ξένες επιχειρήσεις άρχισαν να εγκαταλείπουν την Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγουν και να εγκαθίστανται σε γειτονικές χώρες, και γενικά η φθίνουσα πορεία της χώρας εξελίχθηκε όπως ακριβώς προβλεπόταν από τους οικονομολόγους, τις εργασίες των οποίων συμπεριλάβαμε στο Μπήτρος, Κολλίντζας (1992). Με άλλα λόγια, μετά το 1974, όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και οι μακροοικονομικές πολιτικές που πριν ευνοούσαν την οικονομική ανάπτυξη αντιστράφηκαν, ενώ η δημόσια διοίκηση και οι διαρθρωτικές πολιτικές που λειτουργούσαν ανέκαθεν επιβραδυντικά ενισχύθηκαν, χωρίς περίσκεψη, από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Μάλιστα, δεδομένου ότι μετά το 1984 προστέθηκε στους αρνητικούς παράγοντες και ο βαθμιαίος δασμολογικός αφοπλισμός έναντι των χωρών της Ε.Ε., η καθίζηση της οικονομικής ανάπτυξης έγινε μονόδρομος.

Στην πραγματικότητα, η πορεία προς τη σημερινή κατάληξη άρχισε πολύ πριν από το 1974. Πιο συγκεκριμένα, άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, όταν αποφασίστηκε η οικονομική ανάπτυξη να επιδιωχθεί μέσα από την υποκατάσταση των εισαγωγών.

Εξαιτίας αυτής της επιλογής, με εξαίρεση τους κλάδους της ναυτιλίας και του τουρισμού, όπου οι επιχειρηματίες εκ του αντικειμένου τους έπρεπε να παλέψουν στις διεθνείς αγορές για να κερδίσουν ζωτικό χώρο, οι φιλοδοξίες, τα σχέδια και το πεδίο δράσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας περιορίστηκαν στο μικρό μέγεθος των αγορών της ελληνικής οικονομίας. Αυτή η επισήμανση συνεπάγεται ότι το πρότυπο ανάπτυξης που υιοθετήσαμε εξέθρεψε διαχρονικά μια κλειστοφοβική επιχειρηματικότητα, με αμυντικό προσανατολισμό και με βαθιές εξαρτήσεις από το πολιτικό σύστημα, μέσω του κρατικοποιημένου τραπεζικού συστήματος. Σε αντίθεση με εμάς, τόσο ανόμοιες χώρες όσο π.χ. η Γερμανία, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, όλες βρήκαν τον δρόμο για μεγάλη και διαρκή οικονομική ανάπτυξη κατά τη μεταπολεμική περίοδο με βάση αναπτυξιακά πρότυπα που βασίζονταν στις εξαγωγές και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Τι θα είχε συμβεί αν είχαμε ακολουθήσει το παράδειγμά τους;

Αυτό που θα είχε συμβεί είναι ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα θα είχε αποκτήσει εξωστρεφή προσανατολισμό και οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων δεν θα περιορίζονταν από το μικρό μέγεθος των ελληνικών αγορών.

Τότε το πρότυπο που θα είχε επικρατήσει θα ήταν αυτό της ανοιχτής και ανταγωνιστικής οικονομίας και κανένας πρωθυπουργός ή πολιτικό κόμμα δεν θα διενοείτο να το διαταράξει με ασυλλόγιστες επιλογές τρεις δεκαετίες αργότερα. Αλλά δυστυχώς επικράτησαν οι ιδέες και οι προτάσεις των υποστηρικτών της κεντρικά διευθυνόμενης κοινωνίας και οικονομίας [αυτή η εκτίμηση βασίζεται στα πορίσματα της ενδελεχέστερης έρευνας των Μπήτρος, Καραγιάννης (2012). Συμπληρωματικά ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης μπορεί επίσης να συμβουλευτεί τις απόψεις και τις πληροφορίες που αναφέρονται στο Μπήτρος (2011)], οπότε η επιχειρηματικότητα υποτάχθηκε στους κυβερνητικούς στόχους και χειρισμούς.

Πέντε αιτίες του κακού και μία κρίσιμη πρόταση

Αν ύστερα από όσα ανέφερα μου ζητούσε κάποιος να κατατάξω σε μια κλίμακα φθίνουσας σπουδαιότητας τα αίτια που μας οδήγησαν στην πτώχευση, θα έλεγα ότι η ακόλουθη κατάταξη δεν πρέπει να αποκλίνει απ’ αυτή που λειτούργησε στην πραγματικότητα.

Ασυνεπείς μεταβολές στους θεσμούς: 40%. Διόγκωση και διάλυση της δημόσιας διοίκησης: 20%. Ασυνεπείς οικονομικές πολιτικές: 20%. Κλειστοφοβική και διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα: 10%. Διεθνοποίηση: 5%. Αλλοι παράγοντες: 5%.

Απ’ αυτή τη διάγνωση έπεται ότι η έμφαση των προσπαθειών μας σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων πρέπει να επικεντρωθεί στις αντίστοιχες περιοχές. Ειδικότερα, σε κάθε μία απ’ αυτές πρέπει να υπάρξει ένα δικός μας κατάλογος μεταρρυθμίσεων, πέρα και πάνω απ’ αυτόν που εμπεριέχεται στα Μνημόνια, οι οποίες ανάλογα με τον εκτιμώμενο χρόνο υλοποίησης να κλιμακωθούν σε άμεσες (εντός 12 μηνών), βραχυπρόθεσμες (εντός 24 μηνών) και μεσοπρόθεσμες (εντός 36 μηνών).

Α. Θεμελιακή αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975. Επειδή θα με διευκολύνει στη συνέχεια, θα σταθώ στο άρθρο 106. Με βάση την ανάλυση που παραθέτει για το άρθρο αυτό ο Καζάκος (2007, 47-9), οδηγούμεθα στο συμπέρασμα ότι ουσιαστικά από το 1975 και μετά τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων καταργήθηκαν, και βέβαια χωρίς ο απλός πολίτης να ενημερωθεί περί τούτου.

Προς ενίσχυση αυτού του συμπεράσματος, μία μαρτυρία και ένα συμβάν. Ο Μαυρογορδάτος (1988, 138) γράφει: «Ποτέ πριν δεν είχε δείξει μια συντηρητική αστική κυβέρνηση τέτοια περιφρόνηση για το απαραβίαστο της ατομικής ιδιοκτησίας».

Οσον αφορά το συμβάν, αυτό έχει να κάνει με τη χρήση του εν λόγω άρθρου για τη δήμευση της περιουσίας του Σ. Ανδρεάδη, η οποία θα θυμούνται πολλοί περιλάμβανε δύο τράπεζες και 18 βιομηχανικούς ομίλους.

Εγινε δε επί τη βάσει μιας επαίσχυντης έκθεσης που συντάχθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος όταν διοικητής ήταν ο Ξ. Ζολώτας.

Συνεπώς, κατά την άποψή μου, η διατήρηση και η εμβάθυνση της Αστικής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας προϋποθέτει ότι το Σύνταγμα του 1975 θα πεταχτεί στο πυρ το εξώτερον και θα αντικατασταθεί από ένα Σύνταγμα δυτικού τύπου το οποίο θα προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών από τις αυθαιρεσίες των κρατικών εξουσιών. Η δέσμευση γι’ αυτήν τη μεταρρύθμιση πρέπει να ληφθεί άμεσα και να υλοποιηθεί το πολύ μέσα σε 36 μήνες, γιατί αποτελεί την υπ’ αριθμό 1 προϋπόθεση για να ξεκινήσει ξανά μια υγιής και μακρόπνοη ενδογενής οικονομική ανάπτυξη.

Β. Μεταρρύθμιση στις αγορές και στο κράτος. Συχνά βγαίνουν στα κανάλια και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διάφοροι πολιτικοί και άλλοι μεγαλόσχημοι οι οποίοι διατείνονται ότι οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου δεν συμβάλλουν όσο θα έπρεπε στη συζήτηση για τις δέουσες δημόσιες επιλογές της χώρας. Κατά κανόνα είναι είτε απληροφόρητοι λόγω πολυπραγμοσύνης είτε ιδεολογικά προκατειλημμένοι. Προς επιβεβαίωση επικαλούμαι όσα πρότεινα στο Μπήτρος (1985). Σ’ αυτό το βιβλίο επισήμανα τις μοιραίες συνέπειες που επρόκειτο να έχουν οι διοικητικές παρεμβάσεις στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών που υιοθετούσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν διάφορες οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού. Μεταξύ των άλλων, αναφερόμουν στα αποκαλούμενα κλειστά επαγγέλματα και τεκμηρίωνα ότι ποτέ η χώρα μας δεν θα γινόταν ανταγωνιστική κάτω από αυτό το πλέγμα των ρουσφετολογικών ρυθμίσεων και των πολύμορφων φόρων υπέρ τρίτων. Σήμερα πρέπει κατεπειγόντως να προχωρήσουν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένης και της βαθιάς μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, στην κατεύθυνση των προτάσεων των Μπήτρος, Αβραντίνης (2012).

Γ. Επανεκκίνηση της οικονομίας. Με τον τρόπο που οι ελληνικές (αλλά και οι ευρωπαϊκές) κυβερνήσεις προχωρούν στη δημοσιονομική προσαρμογή, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος η οικονομία μας να περιέλθει σε μια μακροχρόνια ισορροπία έρπουσας ύφεσης ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε μια μακροχρόνια ισορροπία χαμηλής ανάπτυξης. Οι σκέψεις που θα διατυπώσω πιο κάτω απαντούν στα ερωτήματα: Ποιο είναι το πρόβλημα και τι μπορούμε να κάνουμε;

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω: (α) της επιδεινούμενης απομείωσης του εισοδήματος και του πλούτου των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των τραπεζών και (β) της παραλυτικής αβεβαιότητας που επικρατεί αναφορικά με τη σταθερότητα των θεσμών και του κοινωνικού περιβάλλοντος, ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει ο κατήφορος.

Ετσι, οι παράγοντες της πραγματικής οικονομίας δεν μπορούν να εκτιμήσουν την κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθουν, με αποτέλεσμα να περικόπτουν τις δαπάνες τους και να επιτείνεται έτσι η ύφεση. Κατά συνέπεια, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει να εξουδετερώσουμε τα αίτια που τροφοδοτούν τον κύκλο της ύφεσης. Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Και αν ναι, τι;

Δυστυχώς η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί υπερβαίνει τις δυνατότητες των οικονομολόγων για έναν απλό λόγο. Οι μέθοδοι που γνωρίζουμε και διδάσκουμε για να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός σταθερού θεσμικού περιβάλλοντος. Δηλαδή, σταθερό πολιτικό σύστημα, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, σταθερό εργασιακό περιβάλλον κ.λπ. Στη χώρα μας έχει γίνει προχωρημένη αποθεσμοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θεσμικές σταθερές. Οπότε οι οικονομολόγοι είμαστε αχρείαστοι. Γι’ αυτό, ας κάνουμε την ηρωική υπόθεση ότι σηκωνόμαστε ένα πρωί και πληροφορούμαστε ότι έγινε ένα θαύμα και όλοι οι απαραίτητοι θεσμοί αποκαταστάθηκαν και λειτουργούν όπως στις Δημοκρατίες της Δύσης. Υπ’ αυτήν την προϋπόθεση ισχύει ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν βρούμε τρόπο να λύσουμε το εξής σύνθετο πρόβλημα:

Τα χρέη του ιδιωτικού τομέα μόνο προς το τραπεζικό σύστημα ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ. Χάριν απλοποίησης ας δεχθούμε ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οφείλουν 130 και 100 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Ακόμη, ας υποθέσουμε ότι απ’ αυτές τις οφειλές ενυπόθηκες είναι για μεν τις επιχειρήσεις 100 δισ. ευρώ, για δε τα νοικοκυριά 70 δισ. ευρώ. Λόγω της απομείωσης της αξίας των ενυπόθηκων περιουσιακών στοιχείων (γης, βιομηχανικών εγκαταστάσεων, κατοικιών κ.λπ.), έστω τέλος ότι η πραγματική αξία των εν λόγω δανείων έχει πέσει στα 50 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και στα 40 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά. Συνεπώς, για να υπάρχει ελπίδα επανεκκίνησης του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να βρεθεί τρόπος να απομειωθούν τα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών κατά 90 δισ. ευρώ. Το μείζον ερώτημα λοιπόν είναι πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Η πρότασή μου είναι να μην ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά με τα χρήματα που θα δοθούν στις τράπεζες να στηθεί μια νέα αμιγώς κρατική τράπεζα κατά τα πρότυπα της IBRD, η οποία να αγοράσει από τις τράπεζες όλα τα επισφαλή ενυπόθηκα δάνεια στις ονομαστικές τους τιμές. Αυτό σημαίνει ότι σε τελευταία ανάλυση η νέα τράπεζα θα δεσμευθεί να αγοράσει από τις τράπεζες δάνεια 170 δισ. ευρώ τα οποία στην πραγματικότητα θα αξίζουν 80. Η ουσία της πρότασής μου είναι ότι τα 90 δισ. ευρώ, που δεν μπορούν και ούτε πρόκειται ποτέ να εξυπηρετηθούν, να χρησιμοποιηθούν από τη νέα κρατική τράπεζα ως μοχλός για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πώς; Με τον ακόλουθο κανόνα:

Οποια επιχείρηση ή νοικοκυριό δηλώνει στην εφορία αυξημένο εισόδημα κατά α% τού παραγράφονται β% από τα δάνεια που οφείλει στη νέα τράπεζα μέχρι του ποσού της πραγματικής αξίας των ενυπόθηκων εγγυήσεών τους.

Μάλιστα, για να αλλάξει ο προσανατολισμός όλων και να αρχίσουμε να κοιτάμε όλοι προς τα έξω και τις εξαγωγές, θα πρότεινα ο πιο πάνω κανόνας να διατυπωθεί ως εξής:

Οποια επιχείρηση ή νοικοκυριό δηλώνει στην εφορία αυξημένο εισόδημα κατά α% τού παραγράφονται β% από τα δάνεια που έχει στη νέα τράπεζα μέχρι του ποσού της πραγματικής αξίας των ενυπόθηκων εγγυήσεών τους. Για όποιο ποσοστό της αύξησης του δηλούμενου εισοδήματος προέρχεται από εξαγωγές, το ποσοστό της παραγραφής γίνεται (β+γ)% .

Δεδομένου ότι με την πρόταση αυτή όλοι κερδίζουν αν ενεργοποιηθούν, ευελπιστώ ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι ταχύτατη.

Συμπέρασμα

Οι οικονομικές επιδόσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας κατά τη μεταπολεμική περίοδο παρουσιάζουν όλα τα χαρακτηριστικά μιας περιόδου αξιοσημείωτης επιτυχίας, την οποία διαδέχθηκε μια περίοδος εξίσου αξιοσημείωτης οπισθοδρόμησης. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μοναδική περίπτωση, η οποία πρέπει να διδάσκεται από τα δημοτικά σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ώστε απλοί πολίτες, πολιτικοί και ειδικοί να μάθουν πως: (α) στη Δημοκρατία οι πολίτες μπορούν να παραπλανηθούν από επιπόλαιες και ιδιοτελείς ηγεσίες και να συναινέσουν σε μεταρρυθμίσεις και πολιτικές οι οποίες γονατίζουν τη Δημοκρατία και την οικονομία,

(β) τα κόμματα εξουσίας καταλύουν τη Δημοκρατία, αυτονομούνται από τον έλεγχο των πολιτών ιδιοποιούμενα τη δημόσια διοίκηση και καταστρέφουν τους θεσμούς που είναι βασικοί για τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας,

(γ) οικονομικές πολιτικές που ενώ φαίνονται και είναι επιτυχημένες βραχυχρόνια, στον μακρύ χρόνο μπορούν να καταστούν καταστροφικές, αν δεν αναθεωρηθούν έγκαιρα, και

(δ) πόσο λιγότερο κόστος έχει να προνοούμε παρά να μαζεύουμε τα συντρίμμια έπειτα από μια καταστροφή που μπορούσε να μην έχει συμβεί.

Αναφορές

– Καζάκος, Π. (2007) Αναθεώρηση του Συντάγματος και Οικονομία: Δοκίμιο Οικονομικής Ανάλυσης των Συνταγματικών Επιλογών, Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήσης.

– Μαυρογορδάτος, Γ. (1988) Μεταξύ Πιτυοκάμπτη και Προκρούστη: Οι Επαγγελματικές Οργανώσεις στη Σημερινή Ελλάδα, Αθήνα: Εκδόσεις Οδυσσέας.

– Μπήτρος, Γ. Κ. (1985) Οι Ελεγχοι των Τιμών και Οι Συνέπειές τους, Αθήνα: Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. (2011) Αναφορά σε Ολους τους Φίλους της Ανοικτής Κοινωνίας και της Ελεύθερης Οικονομίας, Φιλελεύθερα Κείμενα, 1, 76-107. (2012) Επί Τέλους Μειώστε το Κράτος Τώρα, Καθημερινή, 14/10/2012. Καραγιάννης, Α. Δ. (2012) Οι Σοσιαλιστικές Καταβολές του χ-Φιλελευθερισμού, Επιστήμη και Κοινωνία, 28, 167-206. Κολλίντζας, Τ. (1992) (Επιμέλεια), Αναζητώντας την Ελπίδα για την Ελληνική Οικονομία, Ινστιτούτο Μελετών Οικονομικής Πολιτικής, Αθήνα: Εκδόσεις Σταμούλη.

– Reinhart, C. M., Rogoff, K. (2009) This Time is Different: Eight Centuries of Financial Folly, Princeton, Princeton University Press.

– Papandreou, A. G. (1962) A Strategy for Greek Economic Development, Athens: Center of Planning and Economic Research.

* Ο κ. Γεώργιος Κ. Μπήτρος είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100006_09/12/2012_504434

Τα ελληνικά CDS δεν «πλήρωσαν» τους κερδοσκόπους

Πολύ μικρότερα των αναμενομένων αποδεικνύονται τα κέρδη εκείνων των επενδυτών που πόνταραν στη διάλυση της Ευρωζώνης και ειδικά στη χρεοκοπία της Ελλάδας, μέσω των CDS.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων τον Φεβρουάριο (PSI) πυροδότησε μεν τα ασφάλιστρα κινδύνου, αλλά τελικά, μετά την εκκαθάριση, το ποσό το οποίο καταβλήθηκε από τους εκδότες τους ήταν μόλις 3,5 δισ. ευρώ.

Και αυτά είναι τα έσοδα που αποκόμισαν όσοι είχαν στην κατοχή τους τέτοιους τίτλους, αλλά και ομόλογα από τα οποία ενέγραψαν ζημίες.

Αρκετοί βέβαια έβγαλαν χρήματα στις συναλλαγές κατά του μήνες που προηγήθηκαν του PSΙ.

Να σημειωθεί πως τα «γυμνά» ή naked CDS δεν πληρώθηκαν, όπως δεν πληρώνονται ποτέ.

Ετσι, μόνον όσοι αγόρασαν νωρίς σε χαμηλές τιμές γυμνά CDS και πήραν το ρίσκο να περιμένουν μέχρι λίγο πριν το PSI για να αγοράσουν επίσης πολύ χαμηλά τις υποκείμενες αξίες, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα, μπόρεσαν να εγγράψουν σημαντικές υπεραξίες.

Σε κάθε περίπτωση, αποδείχθηκε ότι αν και πολύς λόγος έγινε και πολλές συναλλαγές προηγήθηκαν, το τελικό τρόπαιο μάλλον ήταν πενιχρό.

Χρήματα χαθήκαν και από στοιχήματα των hedge funds σε ομόλογα του ισπανικού Δημοσίου αλλά και του γερμανικού, στα CDS του οποίου έγινε κερδοσκοπία, όταν η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης κορυφωνόταν με την αναταραχή στην Ισπανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αμερικανικό Barnegat fund είχε σημειώσει κέρδη της τάξης του 18% από την αρχή του έτους έως τις ελληνικές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τις ασυμμετρίες στις αποτιμήσεις κρατικών ομολόγων χωρών όπως η Ιταλία.

Και αυτό διότι παρατηρούνταν ολοένα και περισσότερες καταστάσεις όπου ίδιων χαρακτηριστικών κρατικά ομόλογα μιας χώρας είναι διαφορετικά αποτιμημένα εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ ή των κινήσεων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οταν όμως η κατάσταση εξομαλύνθηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή και ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για απεριόριστη στήριξη στο ευρώ, τα κέρδη αυτά εξανεμίσθηκαν. Είναι άγνωστο ποιοι πρόλαβαν να κλείσουν τις θέσεις τους εγκαίρως.

Το Obsidian, ένα από τα hedge fund που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της Blackrock, είχε σημειώσει κέρδη της τάξης του 13,5% το πρώτο εξάμηνο παίζοντας το ίδιο στοίχημα.

Κερδισμένα πάντως βγήκαν funds όπως το Dart Management, που πόνταραν σε ελληνικά ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, αγοράζοντάς τα πολύ φθηνά. Αυτά δεν εντάχθηκαν στο PSI καλυμμένα πίσω από τις εξασφαλίσεις που το ξένο δίκαιο τους παρείχε. Η κυβέρνηση Παπαδήμου κατέβαλε εμπρόθεσμα κεφάλαιο και δεδουλευμένους τόκους ύψους περίπου 435 εκατ. ευρώ ομολόγου λήξης στις 15 Μαΐου 2012. Ανάλογη μικρότερη πληρωμή για ομόλογο του ΟΣΕ έγινε και στο τέλος του καλοκαιριού.

Σχόλιο: Η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ επειδή θα την βγάλουν οι ίδιοι οι νεοέλληνες. Όχι οι Γερμανοί.

Οι Γερμανοί γιατί να βγάλουν την Ελλάδα από το Ευρώ; Χαζοί είναι; Σας το έχω ξαναγράψει, οι Γερμανοί κερδίζουν από την Ελλάδα. Κερδίζουν πολλά. Αυτοί που χάνουν είναι οι απλοί νεοέλληνες.

Όταν οι νεοέλληνες αποφασίσουν να στείλουν στα τάρταρα τις εγκληματικές οργανώσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και φύγουν από το Γερμανικό ευρώ, οι Γερμανοί θα πάθουν σοκ.

Όσοι παίξουν μαζί μου σε αυτό το παιχνίδι θα βγάλουν χρήμα. Όχι όμως εις βάρος της Ελλάδος.

Η Ελλάδα θα βγει από το Γερμανικό Ευρώ με εγγύηση. Την εγγύηση θα την εισπράξετε δίπλα και τριπλά, αλλά όχι από τους φτωχούς και ταλαίπωρους νεοέλληνες. Καταλάβατε; Το χρήμα πρέπει να παίζεται την σωστή στιγμή.

Η Ελλάδα θα φύγει από το Γερμανικό Ευρώ γιατί το Άπειρο προσφέρει άπειρη εγγύηση και δε θα γίνει κανένα Χάος.

Η Εγγύηση θα σας δοθεί από αλλού.

Να διαβαζετε το blog.

4444

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100033_09/12/2012_504435

Ποιοι και πώς έχασαν δισεκατομμύρια ευρώ ποντάροντας σε πτώση του ενιαίου νομίσματος  

Τζον Πόλσον, λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, Τζορτζ Σόρος και Εxchange Τraded Funds, ανάμεσα στους χαμένους.

Του Ηλια Γ. Μπελλου

Ζημίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ εγγράφουν μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια και διακεκριμένοι παράγοντες των αγορών που στοιχημάτισαν σε πτώση του ευρώ. Οι μεγάλες απώλειες που κατέγραψε το fund Advantage Plus του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζον Πόλσον εξαιτίας των θέσεων που άνοιξε ποντάροντας κατά του κοινού νομίσματος είναι ενδεικτική, αλλά δεν είναι μοναδική.

Ηχηρά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, όπως ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ και ο Τζορτζ Σόρος, αλλά και Εxchange Τraded Funds (ETF), που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι για να καρπωθούν τη ζήτηση για προϊόντα που στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωζώνη θα διαλυθεί λόγω της «ελληνικής τραγωδίας», βλέπουν τις τοποθετήσεις τους να απαξιώνονται.

Η κίνηση της ισοτιμίας του ευρώ από το χαμηλό των 1,2043 της 23ης Ιουλίου προς τα τρέχοντα επίπεδα του 1,30 ήταν ανάστροφη των προσδοκιών όσων σόρταραν το κοινό νόμισμα.

Προσδοκίες που εδράστηκαν στην εκτίμηση ότι θα αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος αποσύνθεσης της Ευρωζώνης και κορυφώθηκαν την ίδια περίοδο που η Ελλάδα όδευε σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με τις δημοσκοπήσεις στη χώρα να διαπιστώνουν ισχυρές φυγόκεντρες τάσεις. Εκτοτε, όμως, «έπεσε πολύ κρύο νερό» σε όλους όσοι μέχρι τότε πίστευαν ότι ένα «ατύχημα» ήταν προ των πυλών.

Μεταξύ αυτών και στον Τζον Πόλσον, που το 2007 έγινε δισεκατομμυριούχος προβλέποντας εγκαίρως την κατάρρευση της δευτερογενούς αγοράς επισφαλών στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

Με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξης των 20 δισ. δολαρίων, ο Πόλσον ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας, σε κλειστή συνάντηση με επενδυτές του, απώλειες της τάξης του 18,7% για το αμοιβαίο του ομίλου του Advantage Plus, που αντιστοιχεί σε κάτι παραπάνω από 1 δισ. δολ., και 12,7% για ένα ακόμα από τα funds του. Σημειώνεται ότι η μέση απόδοση των hedge funds από την αρχή του έτους είναι της τάξης του 2%.

Τράπεζες, όπως η Bank of America Corp. και η Deutsche Bank AG, ανέφεραν στα μέσα του έτους αυξημένη ζήτηση από αμερικανικά, κυρίως, funds για συμβόλαια put-option. Το ύψος της αξίας κάποιων από αυτά που αγοράστηκαν ήταν της τάξης των 500 εκατ. δολαρίων και του 1 δισ. Μπορεί κανείς να φανταστεί σήμερα την κατάστασή τους…

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, οπότε και κορυφώνονταν τα στοιχήματα κατά του ευρώ (περίοδος που μεσολάβησε ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα), η αμερικανική επιτροπή Commodities Future Trading Commission ανακοίνωσε ότι σε πέντε μόλις συνεδριάσεις άνοιξαν θέσεις στα παράγωγα κατά του ευρώ της τάξης των 36 δισ. δολαρίων. Εκείνη την περίοδο το ευρώ σημείωνε απώλειες της τάξης του 7% από τον Απρίλιο.

Την ίδια εποχή άνοιξαν ακόμα και καινούργια αμοιβαία διαπραγματεύσιμα στα χρηματιστήρια, γνωστά και ως Exchange Traded Funds, που είχαν μοναδική στρατηγική το σορτάρισμα του ευρώ. Μεταξύ αυτών ήταν το ProShares Short Euro και το Ultra Short Euro, αμφότερα της ProShare Advisors LLC. Και τα δύο αυτά funds εμφανίζουν τώρα σημαντικές απώλειες.

Ηταν λίγους μόνο μήνες μετά τις δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος στη Le Monde ότι θα στοιχημάτιζε εναντίον του ευρώ, καθώς ανησυχούσε ότι «οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης θα την οδηγούσαν σε καταστροφή».

Από τους επενδυτές με το υψηλότερο προφίλ που πόνταραν μεγάλα ποσά σε βάρος του ευρώ ήταν και ο λόρδος Τζέικομπ Ρότσιλντ, της ομώνυμης τραπεζικής δυναστείας, μέσω του επενδυτικού του οχήματος RIT Capital Partners. Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ φέρεται να τοποθέτησε συνολικά εντός του 2012 περί τα 200 εκατ. δολάρια σε προϊόντα που θα απέφεραν κέρδη σε περίπτωση πτώσης του ευρώ. Ανοιξε τις θέσεις αυτές τον Ιανουάριο και τις υπερδιπλασίασε τον Ιούλιο. Σήμερα μετράει απώλειες εκατομμυρίων.

Ο Ν. Ρουμπινί και οι διάφορες τακτικές

Σε μια στροφή από τις εκτιμήσεις του των προηγούμενων μηνών, ο Νουριέλ Ρουμπινί δηλώνει τώρα ότι θεωρεί πιθανό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα μετεξελιχθεί σε μια transfer union για να την κρατήσει μέσα.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα προβλήματα της Ελλάδας είναι μακροπρόθεσμα, θα χρειαστούν 10-20 χρόνια λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να σταθεροποιηθεί και επομένως πρέπει να δοθούν χρήματα και να υπάρχει υπομονή», δήλωσε ο γνωστός οικονομολόγος στο Βερολίνο.

Ωστόσο, τα στοιχήματα κατά του ευρώ τόσο του Πόλσον, όσο και πολλών άλλων funds και ιδιωτών έχουν γίνει με διάφορες στρατηγικές. Μία εξ αυτών είναι οι ανοιχτές πωλήσεις του νομίσματος, που επιτρέπουν στον πωλητή να πουλήσει ευρώ χωρίς να τα διαθέτει και να υποχρεούται να τα εμφανίσει σε συγκεκριμένη μελλοντική χρονική στιγμή, κατά την οποία αυτός προσδοκά ότι θα μπορέσει να τα αποκτήσει πολύ φτηνότερα από όσο τα πούλησε.

Αλλος τρόπος είναι αυτός των ανοιχτών πωλήσεων ομολόγων, που αποτιμώνται σε ευρώ και τα οποία κρίθηκαν εκείνη την περίοδο ως υπερτιμημένα.

Ακόμα χρησιμοποιήθηκε ευρέως η τυπική πώληση ευρώ και αγορά δολαρίων.

Αλλη μέθοδος είναι η αγορά συμβολαίων put option που δίνουν στους κατόχους τους το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πουλήσουν το νόμισμα στο μέλλον σε προσυμφωνημένη τιμή.

Σχόλιο: Ολοι αυτοι δεν εκαναν σωστη αναλυση. Οι Γερμανοι εχουν στις χωρες του Νοτου Δωσιλογες κυβερνησεις. Π.χ. Μοντι. Οι δωσιλογοι δεν εχουν κανενα προβλημα να παιξουν το ιδιο σκληρα, στελνοντας στο θανατο δεκαδες ανθρωπους. Στην Ελλαδα οι αυτοκτονιες είναι στο κοκκινο. Οι δωσιλογοι Παπανδρεου, Παπαδημος, Σαμαρας, Βενιζελος, Στουρναρας, δεν εχουν προβλημα να «σκωτωσουν». Οι θανατοι εχουν αυξηθει. Το προσδοκιμο ζωης εχει πεσει.

Ολοι αυτοι εχασαν χρηματα, διοτι πηστευαν ότι οι Γερμανοι θα διωξουν την Ελλαδα. Επεσαν εξω. Οι Γερμανοι κερδιζουν από την Ελλαδα. Κερδιζουν πολλα.

4444

ELLADA_POLITICS_BENIZELOS_LOVERDOS_FILI_05_05 111212

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/12/2012_504498

Από τη γνωριμία του Ανδρ. Λοβέρδου με τον Ευάγγ. Βενιζέλο στη Νομική του ΑΠΘ το 1974 έως τη διαγραφή και τους τίτλους τέλους

Του Βασιλη Nεδου

Στις 31 Ιανουαρίου 2012 ο κ. Α. Λοβέρδος δημοσιοποιούσε την πρόθεσή του να μη συνεχίσει στην υπόγεια κούρσα διαδοχής η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί μετά την αποχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία.

Η υποχώρηση αυτή, υπέρ του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, είχε τότε ανακουφίσει τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος δεν έκρυβε ότι η αντιπαράθεση με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, του προκαλούσε άβολα συναισθήματα. Η φιλία μιας 35ετίας βάραινε ακόμη τότε τη συνείδηση του πρώην υπουργού. Η υποχώρηση του Ιανουαρίου ήταν η τελευταία φιλική χειρονομία του κ. Λοβέρδου προς τον κ. Βενιζέλο. Την περασμένη Δευτέρα, σχεδόν δέκα μήνες μετά, διέρρηξε τις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ, πρωτίστως όμως με τον πρόεδρό του.

Η γνωριμία των δύο ανδρών διαρκεί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Από το 1974, όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν ήδη δευτεροετής στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και ο κ. Βενιζέλος, πρωτοετής.

Ο «παλαιότερος», κ. Λοβέρδος, ήδη οργανωμένος στην Πανσπουδαστική, είχε εντοπίσει τον νεαρό από τη Δυτική Θεσσαλονίκη και επιχείρησε, μάταια όπως αποδείχθηκε, να τον στρατολογήσει στις τάξεις του φοιτητικού του ΚΚΕ. Εις μάτην όμως διότι ο κ. Βενιζέλος ήταν τότε οργανωμένος στη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Ενωση Νέων, από όπου αποχώρησε για τον «Ρήγα Φεραίο». Οι δύο φοιτητές, πάντως, αν και σύχναζαν στα ίδια στέκια -όπως το περίφημο «καφενείο του Τάκη» – σπάνια βρέθηκαν στις ίδιες παρέες. Σε μια από αυτές περιλαμβανόταν και ο κ. Χ. Καστανίδης. Οσοι μάλιστα θυμούνται εκείνες τις εποχές λένε ότι αν το 1974 μπήκαν οι βάσεις της φιλίας Βενιζέλου -Λοβέρδου, σίγουρα από τότε χρονολογείται και η αρχή μιας μακράς και αμοιβαίας αντιπάθειας, μεταξύ Βενιζέλου και Καστανίδη. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Επιστρέφοντας στο 1978, ο κ. Λοβέρδος διαγράφεται από την ΚΝΕ και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί για το Παρίσι, για τις μεταπτυχιακές του σπουδές, οι επαφές τους διακόπηκαν. Οι δρόμοι τους ξανασυναντήθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, όταν είχαν ήδη κάνει τα πρώτα επαγγελματικά βήματά τους. Και συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν το ενδιαφέρον για το Συνταγματικό Δίκαιο τους έφερε στον κύκλο του διαπρεπούς συνταγματολόγου Δημητρίου Τσάτσου, ο οποίος υπήρξε και για τους δύο επιστημονικός μέντορας.

Το 1993 ο κ. Βενιζέλος ξεκίνησε την πολιτική καριέρα του και το 1994 ο 37χρονος από τη Θεσσαλονίκη έγινε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Μετά το 2004 και την ανάδειξη του κ. Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, οι δύο άνδρες βρέθηκαν πάρα πολύ συχνά στην ίδια πλευρά. Το 2004 υπερασπίστηκαν τον κ. Κ. Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ωστόσο, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα συμπόρευσης εκείνη την εποχή, ήταν η κοινή στάση τους έναντι της πρότασης του κ. Παπανδρέου για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος όσον αφορά την αποκλειστικότητα παροχής ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος. Η σχέση των δύο ανδρών χαλυβδώθηκε πολιτικά το 2007, όταν ο κ. Λοβέρδος εμφανίσθηκε ως ένας από τους πρώτους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τάχθηκαν υπέρ του κ. Βενιζέλου στην κούρσα για την προεδρία του κόμματος.

Ο κ. Λοβέρδος το 2007 ήταν κάτι παραπάνω από απλός υποστηρικτής του κ. Βενιζέλου. Ηταν ο «στρατηγός» της καμπάνιας του και ο πιο στενός φίλος και συνομιλητής του.

Οι εκλογές του 2009 ώθησαν τον κ. Βενιζέλο στην άτυπη εξορία του «Πενταγώνου» και τον κ. Λοβέρδο στις «ηλεκτρικές καρέκλες» αρχικά του υπουργείου Εργασίας και έπειτα της Υγείας. Προτού ακόμη αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος τασσόταν προφανώς αντίθετα από τις ρητορικές και πολιτικές επιλογές του κ. Λοβέρδου, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ του πρώτου Μνημονίου, τη στιγμή που ο τότε υπουργός Αμυνας διαφωνούσε και τηρούσε διακριτικές αποστάσεις.

Η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, δημιούργησε εκ των πραγμάτων ζήτημα διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Από τον Νοέμβριο του 2011 έως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2012, ο κ. Λοβέρδος επισκεπτόταν τακτικά το γραφείο του κ. Βενιζέλου στη Ζαλοκώστα. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2012, ο κ. Λοβέρδος περνούσε από τη Ζαλοκώστα σχεδόν όσο συχνά πήγαινε στο υπουργείο Υγείας. Η λύση δόθηκε τελικά στο γραφείο του κ. Κ. Σκανδαλίδη στη Σίνα, που είχε μετατραπεί σε στρατηγείο του κ. Βενιζέλου. Είναι σχεδόν ειρωνικό ότι τόσο ο κ. Λοβέρδος όσο και ο κ. Σκανδαλίδης ήρθαν τελικά σε τροχιά σύγκρουσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οργή Βενιζέλου για το νέο κόμμα

Η ανακοίνωση δημιουργίας της Ριζοσπαστικής Κίνησης Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας (ΡΙΚΣΣΥ) από τον κ. Λοβέρδο, την περασμένη Δευτέρα, εξόργισε τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος σχεδόν αιφνιδιάστηκε.

Δύο ημέρες νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνήσει στον κ. Λοβέρδο για να του ευχηθεί για την ονομαστική εορτή του. Η επανάκαμψη του κ. Λοβέρδου στις κομματικές διαδικασίες αλλά και η άποψη του πρώην υπουργού σχετικά με το θέμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ είχε πείσει τον κ. Βενιζέλο και τους στενότερους των συνεργατών του, ότι ο πρώην υπουργός είχε εγκαταλείψει τα σχέδια της αποχώρησής του από το κόμμα και στόχευε να παραμείνει και να κινηθεί με όρους ενδοκομματικούς. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ο κ. Βενιζέλος ήταν διατεθειμένος ακόμη και να ανεχθεί τη δημιουργία τάσης εντός του ΠΑΣΟΚ. Η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου, όμως, δεν άφηνε πολλά περιθώρια για παρερμηνεία. Ο κ. Βενιζέλος, μισή ώρα αφού κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Λοβέρδο για ασέβεια στις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ κατά της Χρυσής Αυγής, έδινε ένα άδοξος τέλος σε μια πολυετή φιλία.

Σχόλιο: Το αφιερώνω στην Σισυ.

4444

http://kourdistoportocali.com/articles/16652.htm

Οι δανειστές μας άργησαν αλλά το κατάλαβαν επιτέλους: Αυτό που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία είναι οι ολιγάρχες της εγχώριας διαπλοκής. Όταν ο Βόλφαγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για τις ευθύνες της  ελληνικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ γνωρίζει πολύ καλά τι λέει. Και πως να μην το γνωρίζει άλλωστε αφού αρκούσε η πληροφόρηση από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για να γίνει κάτοχος και των πιο αποσιωπημένων μυστικών των Ελλήνων ολιγαρχών.

Υπάρχει σοβαρός Έλληνας που να πιστεύει ότι τα Αρχεία της Στάζι για παράδειγμα, δεν αποτέλεσαν πλούσιο υλικό για την χαρτογράφηση της ελληνικής διαπλοκής, μια και κορυφαίοι Έλληνες νταβατζήδες υπήρξαν πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών με τις γερμανικές και τις ρωσικές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Υπάρχει σοβαρός Έλληνας που πιστεύει ότι ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος χωρίς να έχει ξεράσει στις γερμανικές υπηρεσίες απόκρυφα μυστικά και ντοκουμέντα της εγχώριας διαπλοκής με το πολιτικό προσωπικό;

Και δεν ήταν μόνο ο Χριστοφοράκος που ξέρασε αλλά και ο περίφημος Γιουγκ που υπήρξε κορυφαίο στέλεχος τόσο της Siemens όσο και της Intracom.

Για να μην αναφερθούμε στο πρόσωπο-φάντασμα, τον φυγά (;) Καραβέλα.

Ο Σόιμπλε λοιπόν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι νταβατζήδες αφού κατασπάραξαν τα σωθικά της Ελλάδας έβαλαν στην συνέχεια τον Πάγκαλο να δηλώσει το περίφημο «μαζί τα φάγαμε», για να θολώσουν τα νερά και να ενοχοποιήσουν συλλήβδην όλους μας. Ο Πάγκαλος παρότι εφυής, στη προκειμένη περίπτωση ήταν δασκαλεμένος και την ατάκα στην κυριολεξία κάποιοι την βάλανε στο στόμα του.

Η διαπλοκή των σεσημασμένων νταβατζήδων με την πολιτική εξουσία, πέρα από το ότι αποτέλεσε πρότυπο προς μίμηση, έχτισε συστηματικά ένα συγκεκριμένο lifestyle και κρύφτηκε πίσω από αυτό για να συνεχίσει ανενόχλητη το ροκάνισμα δημοσίου χρήματος, ευρωπαικών κονδυλίων και πάει λέγοντας.

Η εγχώρια χούντα των ολιγαρχών μάλιστα χρησιμοποίησε το μηντιακό lifestyle και το ποδόσφαιρο για βιτρίνα, ώστε απερίσπαστη να επιδοθεί στις μίζες πάσης φύσεως εκμαυλίζοντας το πολιτικό προσωπικό. Όσους αντιστάθηκαν στην λαίλαπα της διαπλοκής ανέλαβαν να τους εξοντώσουν τα κουμπούρια της ΙΧ τρομοκρατίας.

Ο Σόιπλε, αλλά και μέρος του αμερικανικού κατεστημένου, γνωρίζουν σαν την τσέπη τους τι εστί διαπλοκή στην Ελλάδα. Γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μια και όταν χρειάσθηκε συνεργάσθηκαν μαζί τους, όπως για παράδειγμα συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004-τότε που μας συνεπήρε ως έθνος η ντόπα της εθνικής υπερηφάνιας- αλλά και στις Υποκλοπές.

Ο Σόιμπλε λοιπόν διαπιστώνει πως για να μην πηγαίνουν τα λεφτά των Γερμανών φορολογουμένων σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο στη βάση του οποίου έχουν απλώσει δίχτυα οι Έλληνες νταβατζήδες και μαζεύουν το χρήμα, θα πρέπει να αναμετρηθεί μαζί τους αλλά και να ξεκάνει το πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Στην ουσία οι δανειστές μας ανέλαβαν να ξεβρωμίσουν την χώρα μια και διαπίστωσαν πως τα δις που μας έχουν δώσει, από την εποχή των περίφημων ΜΟΠ έως σήμερα, καταλήγουν σε μια συγκεκριμένη ολιγαρχία διαπλοκής.

Η απόφαση των δανειστών μας να σηκώσουν τα μανίκια και να βάλουν τα χέρια τους στο πηγάδι με τα σκατά έχει θορυβήσει τους Έλληνες νταβατζήδες, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση τόσο εναντίον της Τρόικας, όσο και των αντιπάλων νταβατζήδων.

Αυτό ακριβώς ζούμε σ΄ αυτή την υπέροχη συγκυρία: Tους νταβατζήδες να έχουν τραβήξει τα κουμπούρια και να ρίχνουν διαρκώς προς πάσα κατεύθυνση-μιλάμε για τρελές σφαίρες-ενώ στο μεταξύ δέχονται επίθεση και από τους δανειστές μας καθώς το ΔΝΤ έχει αναλάβει να αντικαταστάσει τον ΣΔΟΕ του μπάρμπα- Στασινόπουλου και οι άνδρες του μπουκάρουν στις εγχώριες επιχειρήσεις όπως το FBI όταν κυνηγούσε τον Αλ Καπόνε.

Αυτό γίνεται γιατί οι δανειστές μας, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, είναι αποφασισμένοι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και γνωρίζουν πως όσο η Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή των εγχώριων νταβατζήδων δεν πρόκειται να πάρουν μία.

Δεν περιμένει ο Γερμανός φορολογούμενος να πάρει πίσω τα λεφτά του από το ατιμωτικό χαράτσι της ΔΕΗ που επέβαλλαν ο Βενιζέλος, ο Παπαδρέου, ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας.

Οι δανειστές γνωρίζουν πως έφτασε η ώρα να αρπάξουν την λεία των Ελλήνων φοροφυγάδων που φυλάσσεται σε τράπεζες της Ελβετίας, της Σιγκαπούρης, του Βερολίνου, του Λονδίνου, της Κύπρου και πάει λέγοντας. Ο ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να βρει ευρώ τσακιστό στους λογαριασμούς των όποιων φοροφυγάδων της λίστας Λαγάρντ για έναν απλούστατο λόγο: Tα λεφτά των Ελλήνων φοροφυγάδων έχουν αρχίσει να τα κατάσχουν ήδη το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι δανειστές μας, με ειδικές ομάδες κομμάντο που έχουν κάνει φύλλο και φτερό τις τράπεζες- προορισμούς του μαύρου «ελληνικού» χρήματος.

Το κλάμα που έχουν να ρίξουν οι Έλληνες φοροφυγάδες δεν λέγεται. Δεν θα υπάρχουν πλέον επίγειοι παράδεισοι για τους Έλληνες φοροφυγάδες. Καθημερινά ανοίγονται σιωπηλά εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί Ελλήνων φοροφυγάδων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Οι δανειστές μας σηκώνουν στην κυριολεξία τα δις, μέσα από μια συντονισμένη επιχείρηση η οποία φέρνει τον κωδικό «Greek Mafia»!

Δεν θα τους αφήσουν σάλιο και αφού τους πάρουν τα λεφτά, θα τους κλείσουν στη συνέχεια στη φυλακή. Όπως έχουμε ξαναγράψει στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι», ο Σόιμπλε κατά βάθος πιστεύει πως πιο φθηνά θα του κόστιζε να βομβάρδιζε την Ελλάδα παρά να την δανείζει. Επέλεξε την μέση λύση που δεν είναι άλλη από το να καθαρίσει τους νταβατζήδες και το πολιτικό προσωπικό της μεταπολίτευσης και όπως όλα δείχνουν το σχέδιο του αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

(Ο Γιουνκέρ που μας συμπαθεί επειδή δεν θέλει να βουτήξει τα χέρια του στο ελληνικό αίμα αποφάσισε να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από το πλατώ.)

Όσο για τους Έλληνες πολιτικούς που ως τώρα συμμετείχαν και απολάμβαναν σαδιστικά τις ανθρωποθυσίες των Ελλήνων πολιτών, ήγγικεν η ώρα τους.

Οι δανειστές μας έχουν αρχίσει να τους διαπομπεύουν έναν μετά τον άλλον. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή-σύντομα θα απαιτούν από την ελληνική Δικαιοσύνη να τους οδηγήσει στη φυλακή κι αν εκείνη δεν το πράξει, θα το κάνουν οι ίδιοι.

Τόσο οι Γερμανοί, όσο και οι Αμερικάνοι, θα μπορούσαν να συλλάβουν τους μισούς Έλληνες πολιτικούς για φοροδιαφυγή και άλλα πιο σοβαρά εγκλήματα με το που πατάνε τα πόδια τους σε γερμανικό και αμερικανικό έδαφος.

Φυσικά όπως προείπαμε οι εγχώριοι νταβατζήδες θα επιχειρήσουν να αντισταθούν, αυτό κάνουν το τελευταίο διάστημα μέσα από τα ΜΜΕ που ελέγχουν.

Μόνο που δεν αργεί η στιγμή που όλο και κάποιος κορυφαίος Έλληνας νταβατζής θα συλληφθεί με βίαιο τρόπο και οι υπόλοιποι θα τρέχουν να κρυφτούν σαν κατσαρίδες που φλιτάρει η Φιλιππινέζα.

Πάντως για την ώρα απολαμβάνουμε τον πόλεμο των εγχώριων συμμοριών της διαπλοκής οι οποίες συγκρούονται δίχως έλεος. Όσοι την βγάλουν καθαρή ας ετοιμασθούν για τα “λευκά κελιά” του Βόλφαγκ Σόιμπλε…

 

 

Advertisements

Posted December 11, 2012 by bmplefour in Greek politics

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: